Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kone

#1276 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

alica.k wrote:meni nije jasno zasto i kod nije ko u hr. dobijes poziv od carine, doneses isprintan/profaxas/posaljes mailom racun s paypala ili potvrdu narudzbe gdje pise koliko je placeno, i onda ti obracunavaju carinu.

jer ocito da ovo "odokativno" ne djeluje ni u ciju korist.

btw, zasto u sloveniji ne naplacuju carinu? jel to sto su u EU?

To bi bilo najbolje i najpostenije i onda bih znao sta da ocekujem kad te zovnu po paket i kad narucujes neku stvar sa neta,a ne ovako....
alica.k

#1277 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

poznanik wrote:Zato što je u BiH u Upravi za indirektno-neizravno oporezivanje - i u sektoru za porez i u sektoru za carine, kadrovska politika toliko retrogradna, gdje vlada nepotizam i na najnižem mogućem nivou od kada postoji carina. Nikad više nije bilo uposlenih, a nikad nestručnijeg kadra nije bilo.
Ono malo preostalih "starih" carinika i poreznika održavaju "sistem", ostali se "udaraju u guzicu" od besposličarenja i surfanja po internetu, odlazaka kući i po par sati ranije, ispijanje kafa i zajedničkog pušenja...

Dok je Kemo direktor, tako će biti... No, nije tema, samo sam Alici pokusao malo pojasniti kompletan problem...
naravno da ja to razumijem, i to sve vrijeme pokusavamo da kazemo. meni npr ne smeta platiti carinu na nesto na sta treba da platim. ako ne naplate...njihov problem, nisam ja tu ostetila drzavu vec jedan od tih lezihljebovica koji platu dobivaju ni za sta, a bunit se necu jer sam davno naucila da u ovoj drzavi ne pokusavas nista uraditi za nju jer ces onda ti bit kriv za sve.

al ako mi naplati carinu na nesto na sta ne bi trebalo e onda...to mi je vec problem, tu sam ja ostecena.

kad bi bio ovakav sistem naplate to bi se uveliko izbjegavalo...znaci zovne on mene da mu ja dokazem vrijednost, ja to uradim, on naplati/ne naplati carinu, rijesen problem. to bi bilo i fer i ne bi bila lutrija.
holowey

#1278 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by holowey »

poznanik wrote:
holowey wrote:@kone:

daj uplatnice crno na bijelo, nista ti ne vjerujemo :D ipak je ovo forum, znas, moraju se postavljati informacije sa dokazima :D :lol:

Postoji li neki stvarni razlog za ovakve provokativne postove, ti osobno na ovom pdf. imaš više ovakvih :x
razlog? :D

preskocio bih komentar na ovaj post da nisi post prije trazio dokaz :lol:
Chicks

#1279 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chicks »

Pozdravljam.

Vidim neki od vas se razumiju dovoljno i imaju iskustva u online kupovini i carinjenju...
Ja do sada imam 2 kupovine na ebayu, jedan sal od 10 funti - prosao bez marke dodatnih troskova, postar donio na kucnu adresu...kupovina futrole za aparat od 4-5 dolara - takodjer postar donio na kucnu adresu i nikakvih dodatnih troskova...
Zanima me sljedece, nasao sam Nike tene na ebayu koje ovamo ne postoje u prodavnicama, cijena im je 75 dolara, postarina 33 dolara. Eh sada kada bi ja to narucio tj. kupio, kakve me sve moguce opcije ocekuju? :D
Znam da ima situacija gdje prodje se bez icega dodatnog ali eto prema zakonu koliko bi me doslo, kako im je inace praksa i kako su vas zadesile situacije.

Hvala puno na odgovoru.
Dendrlix

#1280 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dendrlix »

kone wrote: A sta je onda uradio sa nazifom gljivom :D i njegovim mirisima :D ..Razumijes?!Nema nekog reda...Ja sma platio miris 41dolar,ali su ga oni procijenili na 50KM(valjda zato sto su ga otvorili i probali)i samom tom procjenom su SAMI SEBI SKOCILI U STOMAK,jer mi ond anisu smjeli naplatiti vise od onih 3,5KM sto posta naplati..

Ako sam dobro shvatio, ti mislis da nisu smjeli nista naplatiti ako je vrijednost 50 KM!? Wrong! Oslobodjeni su carine: -Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima. Na temi carina ima clan zakona u kojem je navedeno da ovo ne vazi za parfeme i kozmetiku, alkoholna pica i duhanske preradjevine. Znaci da si platio 15 KM-ova parfem on bi se carinio sa svim torskovima koji iz tog proizilaze. Ovo "povremeno" je definisano kao dva puta sedmicno.
Mustang1

#1281 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Evo vam puska pobijte se :D Samo pazite da vas carinici ne vide naplatit ce vam trosenje zraka u ilegalne svrhe :D
Gdje su ta snizenja jebote :D
ja-maja

#1282 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Meni jucer stigla posiljka sa asos-a, vrijednost 61,00 EUR, nisu carinili. Otvarali su paket, naplatili 3,50 KM. Jos na paketu pise vrijednost. Kako onda ovo drugacije tumaciti nego kao volju i raspolozenje carinika u datom momentu. Po zakonu je trebalo biti ocarinjeno, ali na moju srecu nije. Takodjer ni parfemi sa FragranceX.com mi nisu carinjeni. Dva puta sam narucivala, vrijednost oba puta oko 40,00 USD, otvaran paket ali parfem neotpakovan, placeno samo 3,50 KM.
E zato sad ocekujem jedan paket iz USA i mislim da ce mi tu naplatiti za svo dosadasnje provlacenje. Stigao je, trenutno je na carini i sad se psihicki pripremam na iznos carine jer je u pitanju malo vrijednija posiljka.
Beaddy

#1283 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Beaddy »

Meni su knjige sa Amazona (po 3 ili 4 u paketu) stizale bez problema i carine-mislim da se one ne carine.

Do sada sam imala 6 ili 7 narudžbi repromaterijala za nakit, većinom iz Hong Konga, bez problema. Samo mi je jedna pošiljka bila otvorena i naplaćen je carinski pregled, ali pretpostavljam da je to zbog toga što je sadržavala dosta metala.

Srećom pa su moji paketi maleni i stanu u kovertu, kao i da većina carinika ne zna njihovu stvarnu vrijednost (ovi iz HK obavezno paket označavaju sa 10$, komercijalni uzorci ili poklon). Spremna sam u svakom momentu platiti carinu, ali se srećom za sada provlačim nekako (i ne žalim se :-D ).

Prije cca mjesec dana sam napravila dvije narudžbe na e-bayu: jedna je stigla prije neki dan (neotvorena), a za drugu sam saznala da je na carini-ovdje bi me mogli opaliti po džepu jer je malo veća :D .

Moj savjet: ne naručujte ništa dalje od Evrope kad je vrijeme zafrkano (zimi)-meni je ovo bilo najduže čekanje do sada (nače 15 do 20 dana).
kOmpir

#1284 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

Evo i ja da se malo javim, dugo me nije bilo :D

Bio sam kući par dana, danas se vratio (u grad u kojem studiram), kad ono 6 paketa stiglo :D Dam komšinici York i 5-aka, zaslužila je :D

E sad, dobio sam punu kesu paketa, tako da sam se "sturio" ko malo dijete za Božić kad mu tetke i dajnice nakupuju :lol: Otvarali su mi jedan paket i uzeli 3,30 KM. Prema mom nekom dosadašnjem razmišljanju kontam da zaviruju u pakete koji izgledaju glomazni. Međutim u tom jednom glomaznom paketu mi je stigla digitalna vaga a nisu tu zavirivali. Zavirili su u "ciglu" čaja od 250gr. i pošto je to kompresovan čaj u ciglu paket nije bio glomazan. Sad me navodi na mišljenje da možda šmekaju na težinu i oblik - možda su mislili da je mobitel kakav unutra nebil' se oparili :lol:

Sve u svemu, ja se još ne sikiram (mada ću početi prije ili kasnije) oko ovih narudžbi.
marketleader

#1285 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Evo da i ja napisem iskustvo.
Narucio sam patike sa schuh.co.uk iz VB. Cijena 30 funti + dostava UPS 10 funti = 40 funti.
Narucio sam u prije 6 dana 04.01. Za 2 dana su prosle cijelu evropu i stigle u Sarajevo. Pa su onda na carine zadrzane, pa i vikend dosao, da bi me danas zvao UPS iz Sa i rekao da su zadrzane na carini i potrebno je da im posaljem skenirano svoju licnu kartu i racun sa interneta (valjda da vide da li je placane dostava i koja je cijena proizvoda). Pitao sam je usput koliko misli da cu platiti carine kaze 20-30KM ovako i to placam prilikom primopredaje paketa.
paprica29

#1286 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by paprica29 »

@kone

iz tvog cjelokupnog pisanja se da naslutiti da si ti u više navrata naručivao/la parfeme i prolazio/la kako si prolazio/la. nisu te carinili na količinama od 3-4 parfema a sad ti carinili samo jedan. zar misliš da neko ne skonta tvoje ime i prezime kada se ponavlja više puta u godinu dana??? plati to i tišu, a sljedeću narudžbu odradi na neko drugo ime i prezime.

i još jedno pitanje. Pretpostavljam da je toliki broj parfema za vlastitu upoterbu??
kone

#1287 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

paprica29 wrote:@kone

iz tvog cjelokupnog pisanja se da naslutiti da si ti u više navrata naručivao/la parfeme i prolazio/la kako si prolazio/la. nisu te carinili na količinama od 3-4 parfema a sad ti carinili samo jedan. zar misliš da neko ne skonta tvoje ime i prezime kada se ponavlja više puta u godinu dana??? plati to i tišu, a sljedeću narudžbu odradi na neko drugo ime i prezime.

i još jedno pitanje. Pretpostavljam da je toliki broj parfema za vlastitu upoterbu??
1.bold:Narucio dva puta parfeme,sada i prije tacno godinu dana(tada 4 parfema i ocarinjena su ta 4 parfema sa 64,50KM,tako da ako zelis da se ukljucis u diskusiju malo procitaj o cemu se pise pa tek onda ostavljaj komentar ;-) )

2.bold:jedan parfem uzeo ja sebi,dva sestri i cetvrti kao poklon....zanima li te kad se koji parfem stavlja i gdje se stavlja :-)
Placeno je sve,ne sekiraj se kad se ja toliko ne sekiram..Neko je napisao da se treba platiti carina na parfeme i upravu je,ali da se bas na 50KM placa 32,50KM dadzbina je moras priznati previse...
Evo vidis iz iskustva ostalih clanova foruma da to sve ide kako ko hoce.Nekoga oderu kvalitetno,a neko prodje glat..Ili jednom te oderu,a drugi put puste ;-) ...Evo vidis primjer:40funti je oko 100KM i platice se dadzbina oko 20-30,a meni je na 50 uzeto toliko..O tome ja svo vrijeme govorim.Nije problem sto se placa,ali da s eto placa kako treba pa hajde...

A sto se tice narudzbi,ja sam odavno ohladio od toga..Ne zbog carina itd,nego sto mi nista ne treba..Kad nesto zatreba,onda pogledam ima li gdje na netu i isplatili se narucivati...U zadnjih godinu dana sam imao samo ove dvije narudzbe parfema(to je sve sto sam sa neta placao i porucivao u godinu dana)..Prva je bila u decembru 2009.,a druga u istom mjesecu 2010.godine,tako da oni vjerovatno nista ne gledaju kad je ko narucio i koliko puta...pozdrav
I jos nesti
sale87

#1288 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sale87 »

jeli ko mobitel kupovao npr.preko DHgate???
marketleader

#1289 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

marketleader wrote:Evo da i ja napisem iskustvo.
Narucio sam patike sa schuh.co.uk iz VB. Cijena 30 funti + dostava UPS 10 funti = 40 funti.
Narucio sam u prije 6 dana 04.01. Za 2 dana su prosle cijelu evropu i stigle u Sarajevo. Pa su onda na carine zadrzane, pa i vikend dosao, da bi me danas zvao UPS iz Sa i rekao da su zadrzane na carini i potrebno je da im posaljem skenirano svoju licnu kartu i racun sa interneta (valjda da vide da li je placane dostava i koja je cijena proizvoda). Pitao sam je usput koliko misli da cu platiti carine kaze 20-30KM ovako i to placam prilikom primopredaje paketa.
Eh da ja nastavim svoje. Danas sam dobio patike. Cijena kao sto rece 30 funti + 10 funti UPS = 40 funti. Eh sad malo vise o carinskoj deklaraciji (like poznanik hehe), preracunato 93,20 KM na carinskoj deklaraciji, na tu osnovicu 15% , pa na taj iznos 17% PDV. I jos na osnovicu tu 1 % carinske evidencije (valjda). Sve ukupno 33,28 + 6KM administrativne takse + CARINSKI PREGLED ROBE 10+1,7 (PDV) =11,7KM. Da bi me na kraju dadzbina izaslo sve 51 KM.
Pricao sam sa ovim iz UPS-a i sa damom u sluzbi i sa kurirom, kako se prije moglo desiti da ne nista ne plati. Kazu oni eh prije je moglo, sad je drugacije malo, pa tako da znate da NAJVJEROVATNIJE sve sto vam stize brzom postom tipa UPS, DHL ce vam ocariniti na pravu vrijednost, posto cete kao i ja mozda slati im fakturu sa paypala ili sl.
Sreca pa su ove moje bile samo 30funti,sad vi samo promjenite cifre i ubacite npr 50funti+10funti dostave.
Znaci SCHUH.CO.UK ............. NO
alica.k

#1290 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

marketleader wrote:Znaci SCHUH.CO.UK ............. NO
ajde sve je to lijepo.
al nije ti schuh kriv sto si platio carinu.
na kraju krajeva zar nisi bio spreman na to obzirom da kostaju 100KM tene? i jos to dodju za 3 dana..
ja-maja

#1291 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

ja-maja wrote:E zato sad ocekujem jedan paket iz USA i mislim da ce mi tu naplatiti za svo dosadasnje provlacenje. Stigao je, trenutno je na carini i sad se psihicki pripremam na iznos carine jer je u pitanju malo vrijednija posiljka.
Danas stiglo, platila samo 9,50 KM :D
somethings

#1292 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by somethings »

alica.k wrote:
ajde sve je to lijepo.
na kraju krajeva zar nisi bio spreman na to obzirom da kostaju 100KM tene? i jos to dodju za 3 dana..

:thumbup:

Treba uvijek imati u vidu da će se najvjerovatnije ocariniti, s koje god stranice naručuješ i iz bilo koje zemlje. Napraviš sebi računicu koliko će ti doć zajedno sa pdv-om i carinom i imaš pare pripremljene, pa ocarinili oni ili ne.
marketleader

#1293 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

alica.k wrote:
ajde sve je to lijepo.
Pa nisam ja ni rekao da je schuh kriv,nemaju oni nista sa carinom. 142KM su me izasle,91KM one same, i 52KM dadzbina. I dosle su za 7dana. Ovo sam gore napisao sve da raja zna ako naruci nesto da se pripreme i nek racunaju carinsku stopu 15%.. ( u mom slucaju na sportske patike), pa na osnovu toga nek vide da li im se isplati ili ne.
alica.k

#1294 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

marketleader wrote:Pa nisam ja ni rekao da je schuh kriv,nemaju oni nista sa carinom. 142KM su me izasle,91KM one same, i 52KM dadzbina. I dosle su za 7dana. Ovo sam gore napisao sve da raja zna ako naruci nesto da se pripreme i nek racunaju carinsku stopu 15%.. ( u mom slucaju na sportske patike), pa na osnovu toga nek vide da li im se isplati ili ne.
meni je sve sa schuh stiglo za 3 dana, sa trackingom i sve.

naravno da se isplati obzirom da kad kod nas tene kupis platis ih vise od 150KMm a nisu ni blizu kvalitetom ko njihove.
kone

#1295 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

marketleader wrote:
marketleader wrote:Evo da i ja napisem iskustvo.
Eh da ja nastavim svoje. Danas sam dobio patike. Cijena kao sto rece 30 funti + 10 funti UPS = 40 funti. Eh sad malo vise o carinskoj deklaraciji (like poznanik hehe), preracunato 93,20 KM na carinskoj deklaraciji, na tu osnovicu 15% , pa na taj iznos 17% PDV. I jos na osnovicu tu 1 % carinske evidencije (valjda). Sve ukupno 33,28 + 6KM administrativne takse + CARINSKI PREGLED ROBE 10+1,7 (PDV) =11,7KM. Da bi me na kraju dadzbina izaslo sve 51 KM.
Pricao sam sa ovim iz UPS-a i sa damom u sluzbi i sa kurirom, kako se prije moglo desiti da ne nista ne plati. Kazu oni eh prije je moglo, sad je drugacije malo, pa tako da znate da NAJVJEROVATNIJE sve sto vam stize brzom postom tipa UPS, DHL ce vam ocariniti na pravu vrijednost, posto cete kao i ja mozda slati im fakturu sa paypala ili sl.
Sreca pa su ove moje bile samo 30funti,sad vi samo promjenite cifre i ubacite npr 50funti+10funti dostave.
Znaci SCHUH.CO.UK ............. NO
Znaci kod tebe bila navlakusa..Bilo ono 20-30,samo dzido mova da ti stone zemka i onda papiri na stol i cifra sasvim drugacija...Hajde nista novo..Rekao bih nesto,ali bih bio proglasen neprijateljem forum i neprijateljem prijatelja ovog pdf-a,tako da cu sutiti...
lady____

#1296 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

jel neko mozda narucivao ista od ORSAY-a? evo gledam ima neka opcija online shop na njihovoj stranici, al ne kontam bas posto nigdje nema opcije buy..a cijene su extra :)
ako neko ima neku stranicu gdje se mogu kupiti njihove stvari pls nek stavi
Mustang1

#1297 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

odakle cekas posiljku ?
kone

#1298 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

semlaca wrote:Pozdrav,
zanima me zna li neko neki broj telefona ili neki drugi način za kontakt sa poštom, da provjerim da li mi je stigla pošiljka, čekam od 28.12., dosadilo mi čekati, a poštara nigdje??
Nazoves informacije i trazis broj telefona gdje primaju posiljke i pakete u posti...Nazoves i pitas i rijesis problem u roku dvije minute.Pitat ce te na cije ime treba doci i odakle je poslan i to je sve...
kone

#1299 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

semlaca wrote:
Bubalo1 wrote:odakle cekas posiljku ?
http://www.Cheapsmells.com
naručila parfem 28.12., poslali mi ga 30.12., na stranici piše ako ne dodje za 8 radnih dana da im javim, danas je 9. radni dan, jer je bio praznik.. Postajem nervnozna.

Usput, zvala poštu, traže mi neki kod u formi 2slova9cifara2slova (aa123456789bb), kao ne mogu provjeriti po imenu i prezimenu.
Ne mogu da vjerujem da ti to traze,jer sam ih ja zvao par puta zbog jednog paketa(patike bile u pitanju iz Engleske) i uvijek me pitali na koje ime treba da dodju i iz koje zemlje!
Mustang1

#1300 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Pa se onda cudite sto nekad naplate nekad en naplate carinu..a nece ni podatke svima da daju :lol: :lol: :lol: Cekaj do subote trebalo bi doci ako ne onda se angazuj na svim poljima :D
Post Reply