Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
-
doktor78
#1276 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Svaka cast, Bekire, ovo je vrh!
-
SPAHIC
#1277 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
jsesi ti clan akvarij.neta
- Bekir_SA
#1278 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
neko se zezo!!! trebao je i bananu popit 
- uradi sam
#1279 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Doslo vrijeme da se update uradi, pa evo koja slika biljne varijante od 100 litara pa kako stoje stvari pogledajte:
za one koji nisu pratili pricu radi se o slijedecem: Biljke: eleocharis,cuba,Hemiantus,Rotala..znaci 4 vrste bilja, podloga: Humus i pijesak. Filter Ex 1200L/H, Co2 Boca, Makro po El metodi, Mikro jednom sedmicno profoto. Rsvjeta: T5 3x21 daylight..
Slike:

za one koji nisu pratili pricu radi se o slijedecem: Biljke: eleocharis,cuba,Hemiantus,Rotala..znaci 4 vrste bilja, podloga: Humus i pijesak. Filter Ex 1200L/H, Co2 Boca, Makro po El metodi, Mikro jednom sedmicno profoto. Rsvjeta: T5 3x21 daylight..
Slike:

- corsa
#1280 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Akvarij je odlcan, svaka cast! Samo, ja koliko mogu da primjetim vi se slabo bavite ribama, vama bilje u prvom planu. Daj neka neko malo o ribama pise, ne bi li sta naucili. By the way, moj akvarij je onaj sto je qler postavio. 
-
SPAHIC
#1281 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
PONAVLAJM JOS JEDNM AKO NEKO IMA VISKA BILJA ZA PODAT ILI POKLONIT BIO BI ZAHVALAN UNAPRIJED HVALA
- uradi sam
#1282 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Akvarij je formiran prije mjesec dana, sada je fora stim da bildas bilje da bi postigao brz rast i da se u tom vremenu sve lijepo formira voda isciklira i td, te tako nakon ovog perioda ulaze i prvi stanovnici, nakon sto shvatis da je stanje i balans postignut. Jos jedna stvar ja se igram kao i svi koji radi skejperske akvarije, sa postavkama, sa vrstama bilja, itd..zahtjevno, vise zahtjevno itd.Tako da ce ovaj Akvarij mjenjati price, jer kada postignem zamisljeno nastupa njegovo slikanje i rasformiravanje te ponovna tema i novo slaganje jednostavno se zanimas ..ja imam jedan isto Akvarij koji je takodze trenutno obrastao u pravu dzunglu te je takav i pun je riba, i koji nemjenjam niti bilo sta radim snjim sem trimovanja biljki kada za to dodze vrjeme. Mislim da si skonto bit Akvaskejpingacorsa wrote:Akvarij je odlcan, svaka cast! Samo, ja koliko mogu da primjetim vi se slabo bavite ribama, vama bilje u prvom planu. Daj neka neko malo o ribama pise, ne bi li sta naucili. By the way, moj akvarij je onaj sto je qler postavio.
-
doktor78
#1283 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Super je ovo, meni se jedino ne svidja sto je akv. otvoren, pa ribice mogu da osjete zelju da vide kako je u ostatku stana 
- uradi sam
#1284 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
U ovaj tip idu iskljucivo Razbore,Rodostomusi,neonke itd ribe sitnog rasta da se dobije na vizualnom efektu velicine sto u stvarnosti i nije..a ribe tipa skakaca u koje spadaju sijamski algari itd..ne ulaze u ovaj stil..to mozete da vidite i u Amanovim Akvarijima. Ali ipak rjedak je slucaj da bas neka se odluci na skokok u nepoznato..u ostalom uvijek se moze staviti tabla stakla da sve prekrije... 
-
necko_sa
#1285 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Molio bih za savjet...
Imam namjeru kupiti akvarijum do 120l...ono sto mi zapravo po dimenzijama odgovara je do 35cm sirine, do 100cm duzine i do 50cm dubine.
Danas sam bio u zoo radnji na Grbavici(na skretanju prema Vracama) i vidio sam da imaju akvarije marke Juwel. Ono sto bi meni najvise odgovaralo od modela koji su imali jeste REKORD 800 i RIO 125.
Uporedjivao sam njhove cijene sa onima sa interneta, i mogu reci da su skuplji za 40-50% u odnosu na cijene sa interneta.
Ono sto mene zanima zapravo jeste, koja od dva navedena modela je pametnije kupiti, da li neki drugi renomirani proizvodjac nudi nesto slicno (kvalitetnije) u tom rangu za slicnu ili nizu cijenu (npr. Cayman) i da li ima jos neka prodavnica u Sarajevu ili nekom drugom BiH gradu gdje su nize cijene za pomenute modele?
Hvala
Imam namjeru kupiti akvarijum do 120l...ono sto mi zapravo po dimenzijama odgovara je do 35cm sirine, do 100cm duzine i do 50cm dubine.
Danas sam bio u zoo radnji na Grbavici(na skretanju prema Vracama) i vidio sam da imaju akvarije marke Juwel. Ono sto bi meni najvise odgovaralo od modela koji su imali jeste REKORD 800 i RIO 125.
Uporedjivao sam njhove cijene sa onima sa interneta, i mogu reci da su skuplji za 40-50% u odnosu na cijene sa interneta.
Ono sto mene zanima zapravo jeste, koja od dva navedena modela je pametnije kupiti, da li neki drugi renomirani proizvodjac nudi nesto slicno (kvalitetnije) u tom rangu za slicnu ili nizu cijenu (npr. Cayman) i da li ima jos neka prodavnica u Sarajevu ili nekom drugom BiH gradu gdje su nize cijene za pomenute modele?
Hvala
- corsa
#1286 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Najbolje ti je na Pik.ba naci neki polovan akvarij. Mozes za puno manje para naci akvarij sa svom opremom. Ja sam kupio Cayman-a sa stalkom i svom opremom 111l za 450 KM.
-
necko_sa
#1287 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pratio sam, nema ono sto meni treba ni po litrazi niti po dimenzijama.
Zna li neko jos neku prodavnicu akvarija osim one na grbavici na putu prema Vracama i one u pofalicima iznad hitne pomoci. I naravno, vezano za moj predhodni post, neki malo opsirniji i konkretniji odgovor.
Hvala
Zna li neko jos neku prodavnicu akvarija osim one na grbavici na putu prema Vracama i one u pofalicima iznad hitne pomoci. I naravno, vezano za moj predhodni post, neki malo opsirniji i konkretniji odgovor.
Hvala
-
necko_sa
#1288 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Malo razocarenje za neaktivnost akvarisa na ovom forumu...ali oprosteno, ubjedjen sam da nije zlonamjerno.
Evo koja slika moga prvog projekta...
http://img824.imageshack.us/i/img3001c.jpg/
http://img843.imageshack.us/i/img3005a.jpg/
http://img717.imageshack.us/i/img3006s.jpg/
Evo koja slika moga prvog projekta...
http://img824.imageshack.us/i/img3001c.jpg/
http://img843.imageshack.us/i/img3005a.jpg/
http://img717.imageshack.us/i/img3006s.jpg/
Last edited by necko_sa on 14/03/2011 19:20, edited 1 time in total.
- corsa
#1289 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Super izgleda, ali opet nigdje riba. Izgleda da se pojam akvaristika odnosi samo na akvarij sa biljem! 
-
necko_sa
#1290 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
E kada bi mogle ribe nakon 7 dana od formiranja akvarija, bilo bi super za sve...ali ovako...14 dana minimum cekanja.
Zar ne?
Zar ne?
- corsa
#1291 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pa po nekom pravilu da, ali ja sam svoje ubacio dva dana nakon formiranja i nista im nije bilo. Kada sam ih ubacio, to su bili mali skalarcici, a sad ih mozes vidjeti na slikama i clipu sto je qler postavio. Giganti pravi! 
- gefufna
#1292 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ako ti je u akvarijumu živo bilje, a vidim da jest, onda ti nije ni potrebna zračna pumpa, danas ko ima biljni akvarijum rijetko i stavlja, a ako odlučiš zadržati ga uzmi priljepke pa lijepo instaliraj crijevo da se ovoliko ne mota po unutrašnjosti. Ovaj kamen iz kojeg izlaze sitni mjehurići zraka više mi priliči da je za morski akv. probaj da ga izbaciš, na njegovo mjesto će ti svejedno doći biljke, znam kako si krenuo to je neminovnost.necko_sa wrote:E kada bi mogle ribe nakon 7 dana od formiranja akvarija, bilo bi super za sve...ali ovako...14 dana minimum cekanja.
Zar ne?
Sretno
-
necko_sa
#1293 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Da, zivo je bilje. Koliko mogu primjetiti, svako ima svoju teoriju...prodavac mi je preporucio vazdusnu pumpu radi jedne vrste ribica koje sam ubacio u akvarij...na netu bezbroj tema u kojoj se preporujuju vazdusne pumpe pogotovo u nocnim satima, jer biljke izbacuju CO2 pa je kiseonik u tom periodu neophodan radi ribica.
Ne znam sta uzeti kao istinu od svega ovoga. Citao sam dosta toga i mogu ti reci da ima dosta razlicitih stavova...jedni hrane ribice jednom dnevno..drugi dva do tri puta....dok neki to cine i nekoliko puta na dan sa manjom kolicinom....sta je pravilno!?
Nabavio sam priljepke pa cu to ovih dana srediti....ono nije kamen, vec plasticna imitacija panja...koji je kao supalj iznutra...a ima i "pečinicu", otvor na dnu pa moze posluziti kao buduce mjesto za mrijest....
Ucim jos prijatelju...u ovome sam nekih 15 dana...prije toga nista nisam znao. Gdje se mogu nabaviti one "merdevine" za CO2? Moze se izvestio ona opcija sa kvascom i secerom? Gotov CO2 nije bas isplatljiva opcija.
Ne znam sta uzeti kao istinu od svega ovoga. Citao sam dosta toga i mogu ti reci da ima dosta razlicitih stavova...jedni hrane ribice jednom dnevno..drugi dva do tri puta....dok neki to cine i nekoliko puta na dan sa manjom kolicinom....sta je pravilno!?
Nabavio sam priljepke pa cu to ovih dana srediti....ono nije kamen, vec plasticna imitacija panja...koji je kao supalj iznutra...a ima i "pečinicu", otvor na dnu pa moze posluziti kao buduce mjesto za mrijest....
Ucim jos prijatelju...u ovome sam nekih 15 dana...prije toga nista nisam znao. Gdje se mogu nabaviti one "merdevine" za CO2? Moze se izvestio ona opcija sa kvascom i secerom? Gotov CO2 nije bas isplatljiva opcija.
- gefufna
#1294 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ljestvice za otapanje CO2 mozes naci u bilo kojem bolje opremljenoj zoo radnji, dobre su za sistem secer-kvasac i za manje akvarijume, lično ih i ja koristim. Mada dosta akvarista u zadnje vrijeme nabavlja ove difuzore sa keramičkom membranom koja otapa Co2 na milion malih mjehuriaća.
Što se tiče hranjenja, svako ima svoj način, ja ću reći da to radim ujutro i naveče. Ono što je zajedničko jeste da se trebaju hraniti tek toliko koliko mogu pojesti u kratkom vremenu, ne smije ostajati hrana da leži nepojedena.
Vrlo bitno z anaglasiti je da filter materijal uvijek pereš u akvar. vodi prilikom mijenjanja vode, kako ne bi pobio one dobre bakterije.
Što se tiče hranjenja, svako ima svoj način, ja ću reći da to radim ujutro i naveče. Ono što je zajedničko jeste da se trebaju hraniti tek toliko koliko mogu pojesti u kratkom vremenu, ne smije ostajati hrana da leži nepojedena.
Vrlo bitno z anaglasiti je da filter materijal uvijek pereš u akvar. vodi prilikom mijenjanja vode, kako ne bi pobio one dobre bakterije.
-
necko_sa
#1295 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A u kojoj konkretno radnji u Sarajevu to ima kupiti? Mislim na te ljestvice ili taj difuzor sa keramickom membranom?
Jel ok ovaj sa ebay-a...
http://cgi.ebay.com/9Spiro-glass-CO2-Di ... 3f08435f08
Ako je ok, sta jos treba uz njega od dijelova?
Mozes li mi ukratko iznjeti neke pojedinosti bitne za formiranje tog sistema dodavanja CO2 u akvarij. Kako ga najbolje napraviti...naravno da nije puno para, jer sam vidio da imaju gotovi sistemi . Oni profi idu i preko 500km.
Sto se tice pranja filtera...procitao sam po forumima da je to najbolja opcija...pranje u akvarijumskoj vodi, mada me prodavaci u dvije radnje ubjedjuju da mogu i pod cesmu. Naravno da je logicno da je bolje akvarijumskom vodom jer ona voda sa cesme sadrzi hlor koji unisti te pozitivne bakterije i poremeti balans u akvariju.
Gdje kupiti biljke nizeg rasta...do 5cm (mislim da toliko max porastu). Interesuje me i mahovina.
Jel ok ovaj sa ebay-a...
Mozes li mi ukratko iznjeti neke pojedinosti bitne za formiranje tog sistema dodavanja CO2 u akvarij. Kako ga najbolje napraviti...naravno da nije puno para, jer sam vidio da imaju gotovi sistemi . Oni profi idu i preko 500km.
Sto se tice pranja filtera...procitao sam po forumima da je to najbolja opcija...pranje u akvarijumskoj vodi, mada me prodavaci u dvije radnje ubjedjuju da mogu i pod cesmu. Naravno da je logicno da je bolje akvarijumskom vodom jer ona voda sa cesme sadrzi hlor koji unisti te pozitivne bakterije i poremeti balans u akvariju.
Gdje kupiti biljke nizeg rasta...do 5cm (mislim da toliko max porastu). Interesuje me i mahovina.
-
amater1981
#1296 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ljudi pomoć,crijevni paraziti kod ribica ima li neko iskustvo oko ovoga kako ih riješiti??? Vidi u zadnje vrijeme sluzav izmet kod riba i nisu mi onako bucmaste nekako su tanke kao i kada ker ima gliste pa propada koliko god da jede
Pomoććććć.......
Pomoććććć.......
- gefufna
#1297 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Prije bi to bilo nesto ovako:necko_sa wrote:A u kojoj konkretno radnji u Sarajevu to ima kupiti? Mislim na te ljestvice ili taj difuzor sa keramickom membranom?
Jel ok ovaj sa ebay-a...
http://cgi.ebay.com/CO2-Diffuser-Suctio ... 3f07ad9baa
osim ovog difuzora potrebno ti je još i dvije boce, manja i veća, to ti je za sistem šećer-kvasac, gumeno crijevo, volja i trud. Ja sam koristio obicnu bocu od kisele 1,5L, a manju od fruteka 0,5L (ona ima širi čep) što je dobro jer na njemu trebaju se provući dvije cjevčice. Ne moram ti naglašavati da svi ovi spojevi moraju biti dooobro zadihtovani. Za sve ove nabavke otidji u udruženje na Marin Dvor. Prijavi se na stranicu akvaristi.org, ima dosta raje iz sarajeva koji su voljni donirati bilje. Meni su čak i slali busom u Tešanj.
To da se moze filter materijal prati pod cesmom komentar: Može se napraviti i drvena peć ili staklene cipele, samo je jednokratna upotreba. Pa ti ljudi 100% nemaju kod kuće akvarijum, samo me naljute takve nebuloze, ljudi koji bi trebali da pruže informaciju više, u očima imaju samo marke. Čast izuzetcima.
- Bekir_SA
#1298 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Otiđi u apoteku i kupi ljek "METROZOL 500mg" ne treba ti recept...amater1981 wrote:Ljudi pomoć,crijevni paraziti kod ribica ima li neko iskustvo oko ovoga kako ih riješiti??? Vidi u zadnje vrijeme sluzav izmet kod riba i nisu mi onako bucmaste nekako su tanke kao i kada ker ima gliste pa propada koliko god da jede![]()
![]()
![]()
Pomoććććć.......
500 mg ide na 100L...
izmrvi tabletu u prah i ubaci u akv, podigni temperaturu vode da bi ubrzao metabolizam ribicama a samim tim i bakterijama...
Dodaji lijek 3 dana, posle 3 dana izmjeni 30% vode i prati rezultate, ako bude potrebno ponovi postupak...
-
amater1981
#1299 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
ok. hvala za savjet,probaću pa javim šta se desiloBekir_SA wrote:Otiđi u apoteku i kupi ljek "METROZOL 500mg" ne treba ti recept...amater1981 wrote:Ljudi pomoć,crijevni paraziti kod ribica ima li neko iskustvo oko ovoga kako ih riješiti??? Vidi u zadnje vrijeme sluzav izmet kod riba i nisu mi onako bucmaste nekako su tanke kao i kada ker ima gliste pa propada koliko god da jede![]()
![]()
![]()
Pomoććććć.......
500 mg ide na 100L...
izmrvi tabletu u prah i ubaci u akv, podigni temperaturu vode da bi ubrzao metabolizam ribicama a samim tim i bakterijama...
Dodaji lijek 3 dana, posle 3 dana izmjeni 30% vode i prati rezultate, ako bude potrebno ponovi postupak...
-
necko_sa
#1300 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo, napokon kompletiran....za sada
Molim sugestije, komentare...
Molim sugestije, komentare...