Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
numizmatic

#1276 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by numizmatic »

Odobriše li vama granični rok?
sarajevomd

#1277 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by sarajevomd »

numizmatic wrote:Odobriše li vama granični rok?
Granicni ? Socijalni ? DA :D
nurr

#1278 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

Pišem molbu za prebacivanje u drugu grupu. Nemam neki baš ozbiljan razlog, nego moja raja, moje sve, i više nego očita greška u spiskovima koju je odgovornim ljudima "mrsko" ispraviti jer Bože moj, valja sve ponovo prepravljat a inače su jako zauzeti.
Molim kolege ako su pisali već molbu sličnog tipa ili ako imaju kakav dobar prijedlog za taj neki OZBILJAN razlog, neka pišu, svaka pomoć je dobrodošla :)

Zahvaljujem! :)
Ambrozija

#1279 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ambrozija »

sarajevomd wrote:
Stvarno? Oktobarski? Nama na Filozofskom ukinuse..
nurr

#1280 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

Ambrozija wrote:
sarajevomd wrote:
Stvarno? Oktobarski? Nama na Filozofskom ukinuse..

Socijalni rok je bio u septembru, 19.9 , ja samo za taj znam :))
giannella

#1281 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by giannella »

Zna li ko sta za geografiju ? kakav je prijemni i kakva su pitanja ? pomagajte raja :)
IceQueen

#1282 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

nurr wrote:Pišem molbu za prebacivanje u drugu grupu. Nemam neki baš ozbiljan razlog, nego moja raja, moje sve, i više nego očita greška u spiskovima koju je odgovornim ljudima "mrsko" ispraviti jer Bože moj, valja sve ponovo prepravljat a inače su jako zauzeti.
Molim kolege ako su pisali već molbu sličnog tipa ili ako imaju kakav dobar prijedlog za taj neki OZBILJAN razlog, neka pišu, svaka pomoć je dobrodošla :)

Zahvaljujem! :)
Koji Odsjek? ;)
amra55

#1283 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by amra55 »

Pa ovako, ja sam cetvrti razred gimnazije i trebala bih odluciti koji fakultet zelim upisati... Nisam bas opterecena tim, ali profesori stalno vrse pritisak na nas, vec pocinju sekcije iz pojedinih predmeta, i lakse bi mi bilo kada bih znala kojoj oblasti da se posvetim... Licno, moj prvi izbor je genetika, ali nista posebno ne znam o fakultetu, kakav je prijemni, profesori, kako se uopste boduju ocjene iz prethodnih razreda... Zato vas molim ako mozete da mi odgovorite je li kriterij previse strog, posto u srednjoj nisam imala bas najbolje ocjene... Vidjela sam da je na prijemnom gledan posebno uspjeh iz biologije( kod mene 355), hemije( 345), fizike( 455), jezika(5555), za sada nadam se da ce ove godine biti sve petice iz ovih predmeta... Molim vas da mi kazete vrijedi li se uopste prijavljivati, jer sam nekako skepticna, s obzirom na moje ocjene... Unaprijed hvala, i svaka informacija mi je od pomoci... Moj drugi izbor je ETF, pa ako znate sta i o tome, bilo bi pozeljno...
Thecoldfear

#1284 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Thecoldfear »

amra55 wrote:Pa ovako, ja sam cetvrti razred gimnazije i trebala bih odluciti koji fakultet zelim upisati... Nisam bas opterecena tim, ali profesori stalno vrse pritisak na nas, vec pocinju sekcije iz pojedinih predmeta, i lakse bi mi bilo kada bih znala kojoj oblasti da se posvetim... Licno, moj prvi izbor je genetika, ali nista posebno ne znam o fakultetu, kakav je prijemni, profesori, kako se uopste boduju ocjene iz prethodnih razreda... Zato vas molim ako mozete da mi odgovorite je li kriterij previse strog, posto u srednjoj nisam imala bas najbolje ocjene... Vidjela sam da je na prijemnom gledan posebno uspjeh iz biologije( kod mene 355), hemije( 345), fizike( 455), jezika(5555), za sada nadam se da ce ove godine biti sve petice iz ovih predmeta... Molim vas da mi kazete vrijedi li se uopste prijavljivati, jer sam nekako skepticna, s obzirom na moje ocjene... Unaprijed hvala, i svaka informacija mi je od pomoci... Moj drugi izbor je ETF, pa ako znate sta i o tome, bilo bi pozeljno...
imas sanse ako polozis prijemni a podrobnije cu ti napisati sutra aBd
Thecoldfear

#1285 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Thecoldfear »

_MalaMu_ wrote:Može li mi neko reći koliko se predmeta može prenijeti u drugu godinu?
Negdje piše da se mogu prenijeti dva, a negdje da bi upisao drugu godinu piše da moraš imati najmanje 54 ECTS? :roll:

I kakva je konkretno situacija na odsjeku za matematiku? U prethodnim postovima pročitah da je samo jedna djevojka dala uslov za drugu godinu na nastavničkom smjeru... :shock:
Je li stvarno fakultet tako težak ili je stvar do studenata koji ne uče dovoljno?

Stvarno me zabrinjava sve to, pa bih molila da mi neko odgovori. Hvala unaprijed!
Moze se prenijeti samo 1 predmet bilo koji, osim Analize 1. Oko 30 studenata je dalo uslov za 2 godinu a ne znam tacno koliko je dalo sa nastavnickog smjera
amra55

#1286 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by amra55 »

amra55 wrote:Pa ovako, ja sam cetvrti razred gimnazije i trebala bih odluciti koji fakultet zelim upisati... Nisam bas opterecena tim, ali profesori stalno vrse pritisak na nas, vec pocinju sekcije iz pojedinih predmeta, i lakse bi mi bilo kada bih znala kojoj oblasti da se posvetim... Licno, moj prvi izbor je genetika, ali nista posebno ne znam o fakultetu, kakav je prijemni, profesori, kako se uopste boduju ocjene iz prethodnih razreda... Zato vas molim ako mozete da mi odgovorite je li kriterij previse strog, posto u srednjoj nisam imala bas najbolje ocjene... Vidjela sam da je na prijemnom gledan posebno uspjeh iz biologije( kod mene 355), hemije( 345), fizike( 455), jezika(5555), za sada nadam se da ce ove godine biti sve petice iz ovih predmeta... Molim vas da mi kazete vrijedi li se uopste prijavljivati, jer sam nekako skepticna, s obzirom na moje ocjene... Unaprijed hvala, i svaka informacija mi je od pomoci... Moj drugi izbor je ETF, pa ako znate sta i o tome, bilo bi pozeljno...
imas sanse ako polozis prijemni a podrobnije cu ti napisati sutra aBd[/quote]

Hvala puno, ako saznas bilo kakvu informaciju, napisi mi, puno mi znaci... :)
amra55

#1287 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by amra55 »

Thecoldfear wrote:

Thecoldfear

#1288 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Thecoldfear »

amra55 wrote:
Thecoldfear wrote:

Ocjene ti nisu lose ali ti one nisu presudne. Najvaznije ti je da polozis prijemni i to u prvom roku. Primaju dosta studenata ali sudenti bahati pa ne uce i ne poloze prijemni. Uvijek budu 2 roka i u 2 roka se uglavnom sve popuni na genetici. Imam 2 druga na Biologiji ali ne mogu nikako da ih uhvatim na faksu a ne znam tacno koji su smjerovi. Najbolje bi ti bilo da dodes na faks i malo pitas brucose kakav je prijemni bio. Ako se ne snalazis dobro na PMF-u mozes se meni obratiti u poruci a ja cu ti pomoci koliko mogu.
amra55

#1289 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by amra55 »

Hvala puno, ako saznas bilo kakvu informaciju, napisi mi, puno mi znaci... :)[/quote]

Ocjene ti nisu lose ali ti one nisu presudne. Najvaznije ti je da polozis prijemni i to u prvom roku. Primaju dosta studenata ali sudenti bahati pa ne uce i ne poloze prijemni. Uvijek budu 2 roka i u 2 roka se uglavnom sve popuni na genetici. Imam 2 druga na Biologiji ali ne mogu nikako da ih uhvatim na faksu a ne znam tacno koji su smjerovi. Najbolje bi ti bilo da dodes na faks i malo pitas brucose kakav je prijemni bio. Ako se ne snalazis dobro na PMF-u mozes se meni obratiti u poruci a ja cu ti pomoci koliko mogu.[/quote]

Hvala punooo, otici cu na fakultet... Ako mi nesto ne bude jasno, svakako cu te pitati... :)
Neeejlaaa

#1290 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Neeejlaaa »

Trebao bi mi neko sa odsjeka za matematiku da mi odgovori na pitanje. Kako se "izboriti" sa Analizom 1? Šta učiniti ako ne shvataš gotovo ništa... Imate neke preporuke, literaturu ili poznajete nekog ko drži kvalitetne instrukcije iz analize? Na koji način ste uspjeli vi položiti?
Dakle, nisam imala jaku matematiku u srednjoj te je teško sad upratiti dosta stvari, ne samo iz analize, već i iz drugih predmeta. A ne mogu reći da se profesori nešto posebno trude da objasne neke stvari na jednostavniji način, pretpostavljajući da ima i nas koji nismo iz gimnazije. :(
medaaa

#1291 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by medaaa »

preminuo doc.dr. Zlatko Udovicic sa odsjeka za matematiku :( :(

R.I.P. i hvala na svemu profesore...
Thecoldfear

#1292 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Thecoldfear »

Neeejlaaa wrote:Trebao bi mi neko sa odsjeka za matematiku da mi odgovori na pitanje. Kako se "izboriti" sa Analizom 1? Šta učiniti ako ne shvataš gotovo ništa... Imate neke preporuke, literaturu ili poznajete nekog ko drži kvalitetne instrukcije iz analize? Na koji način ste uspjeli vi položiti?
Dakle, nisam imala jaku matematiku u srednjoj te je teško sad upratiti dosta stvari, ne samo iz analize, već i iz drugih predmeta. A ne mogu reći da se profesori nešto posebno trude da objasne neke stvari na jednostavniji način, pretpostavljajući da ima i nas koji nismo iz gimnazije. :(
Moras dosta citati :)

Obavezno teoriju procitati:

Elementi matematicke analize 1(Mihailovic i Janic), nakon teorije onda vjezbas zadatke. Najbolje knjige Boris Apsen jer imas uradene zadatke + Zbirka zadataka (Uscumlic) i nakon ovoga 100% polazes.

Ja ti mogu posuditi nekoliko knjiga da ih procitas pa mi vratis.
rinna0304

#1293 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by rinna0304 »

medaaa wrote:preminuo doc.dr. Zlatko Udovicic sa odsjeka za matematiku :( :(

Jel se zna razlog kako, zasto ? Na mom faxu je bio asistent i bas sam se iznenadila kad sam cula to danas :(
Thecoldfear

#1294 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Thecoldfear »

rinna0304 wrote:

Jel se zna razlog kako, zasto ? Na mom faxu je bio asistent i bas sam se iznenadila kad sam cula to danas :(
imao infarkt sinoc i preminuo
cyprus

#1295 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Eh, ja svečano izjavljujem da nemam više ništa sa ovim fakultetom :mrgreen: Danas magistriro :D
IceQueen

#1296 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

cyprus wrote:Eh, ja svečano izjavljujem da nemam više ništa sa ovim fakultetom :mrgreen: Danas magistriro :D
Eto čestitam ;)

P.S. Upisi III ciklus :P
Logovan

#1297 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Logovan »

R.I.P. :( :(
cyprus wrote:Eh, ja svečano izjavljujem da nemam više ništa sa ovim fakultetom :mrgreen: Danas magistriro :D
Čestitam. :)
Sofija89

#1298 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sofija89 »

Ovu tužnu vijest o smrti docenta Zlatka Udovicica saznala sam jucer i zaista ne mogu jos da povjerujem. Izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici.

Bio je sjajan profesor.

Neka pociva u miru.
nurr

#1299 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

Ljudi moji, kakva je logika da se u subotu, 22.12. nadoknađuje nastava od ponedeljka 31.12 kad taj dan ni ne treba da bude radni, semestar po pravilu završava 28.12. ? :o
Je li moguće da ćemo mi biti jedini fakultet koji će 31. nadoknađivati i imati radnu subotu?
Pa zaista da ne povjeruješ!
Beauty01

#1300 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Beauty01 »

nurr wrote:Ljudi moji, kakva je logika da se u subotu, 22.12. nadoknađuje nastava od ponedeljka 31.12 kad taj dan ni ne treba da bude radni, semestar po pravilu završava 28.12. ? :o
Je li moguće da ćemo mi biti jedini fakultet koji će 31. nadoknađivati i imati radnu subotu?
Pa zaista da ne povjeruješ!
I ja se to pitam!! Ima li neko odgovor???
Post Reply