Viza za Njemacku
- mousstapha
#1276 Re: Viza za Njemacku
Ne ide brze za plavu kartu. Samo za njegovatelje ide brze cini mi se.
-
anodi
#1277 Re: Viza za Njemacku
hvala svima na odgovorima.tranquil wrote:Potvrđujem šta je rekla vjesticanametli.
Da dodatno pojasnim prvo pitanje, kada prijavljuješ termin, isto je za sve koji se prijavljuju za radnu vizu, bez obzira plava karta ili ne, u sistemu nema nikakvog razdvajanja. Ali pošto je uslov za plavu kartu visina ugovora, na samom terminu ćeš naravno morati da imaš taj ugovor. S obzirom da za plavu kartu imaš dodatne dokumentacije koju nemaš za običnu radnu vizu, oni će odmah prepoznati da apliciraš za to, ali ako ne pomenu, svakako možeš i ti naglasiti. Ako si vidio formular za prijavu za vizu, sa strane prve stranice je "prazan prostor" za komentare gdje osoba koja je razgovarala s tobom upisuje te dodatne komentare (npr. da apliciraš za Plavu Kartu EU).
Potvrđujem nažalost i odgovor za drugo pitanje.
Odlucio sam online rezervisati termin, tamo pomocu onog formulara sa stranice Ambasade. Dobio sam potvrdu o registraciji, sad ce mi kao doci zaseban mejl o potvrdi konacnog termina.
Jel ce mi utom mejlu doci tacan spisak potrebnih dokumenata?
Mogu li sve formulare online preuzeti da li ce mi ih oni poslati?
Moram li tu potrebnudodatnu dokumentaciju za plavu kartu skupiti prije ovog termina ili naknadno?
Znam da mozda postavljam naivna pitanja, ali fakat nisam se puno bavio time, ali haman da je doso vakat da se intenzivnije radi na ovom
- fidoremilienko
#1278 Re: Viza za Njemacku
Pa bolan lakse je sjesti i cekati na telefonu sat da dobijes ambasadu nego ovdje pitati...

- sve_ovo_ja
#1279 Re: Viza za Njemacku
Trebas sve dokumente pripremiti prije nego odes na termin u ambasadu. Ako zafali nešto mogu ti javiti da posaljes dopunu dokumentacije. Nažalost, koliko znam kod nas nema razlike prilikom rezervisanja termina bilo da se radi o uslovima koji su za plavu kartu ili neki drugi posao. U Beogradu npr. ima odvojen termin za plavu kartu koji rezervises uz validan ugovor i Zustimmung.anodi wrote:hvala svima na odgovorima.tranquil wrote:Potvrđujem šta je rekla vjesticanametli.
Da dodatno pojasnim prvo pitanje, kada prijavljuješ termin, isto je za sve koji se prijavljuju za radnu vizu, bez obzira plava karta ili ne, u sistemu nema nikakvog razdvajanja. Ali pošto je uslov za plavu kartu visina ugovora, na samom terminu ćeš naravno morati da imaš taj ugovor. S obzirom da za plavu kartu imaš dodatne dokumentacije koju nemaš za običnu radnu vizu, oni će odmah prepoznati da apliciraš za to, ali ako ne pomenu, svakako možeš i ti naglasiti. Ako si vidio formular za prijavu za vizu, sa strane prve stranice je "prazan prostor" za komentare gdje osoba koja je razgovarala s tobom upisuje te dodatne komentare (npr. da apliciraš za Plavu Kartu EU).
Odlucio sam online rezervisati termin, tamo pomocu onog formulara sa stranice Ambasade. Dobio sam potvrdu o registraciji, sad ce mi kao doci zaseban mejl o potvrdi konacnog termina.
Moram li tu potrebnudodatnu dokumentaciju za plavu kartu skupiti prije ovog termina ili naknadno?
Znam da mozda postavljam naivna pitanja, ali fakat nisam se puno bavio time, ali haman da je doso vakat da se intenzivnije radi na ovom
Kada dodje vrijeme za odlazak u ambasadu treba ti sljedeće:
- Validan ugovor od poslodavca (original + 2 kopije)
- Zustimmung (odobrenje od Njem. Agencije za rad). Mozes i bez ovoga, ali onda duze cekas na vizu i odgovor iz ambasade. Bolje je tražiti od poslodavca da on izvadi to u Njem. i da ti pošalje.
- Prevedene diplome o završenom fakultetu
- 2 slike i popunjen zahtjev za vizu (+ uplata 150 KM takse u ambasadi)
- Eventualno certifikati o poznavanju jezika ako imas
Sretno
- tranquil
#1280 Re: Viza za Njemacku
Tačan spisak potrebnih dokumenata imaš na stranici ambasade.anodi wrote:hvala svima na odgovorima.tranquil wrote:Potvrđujem šta je rekla vjesticanametli.
http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... zierte.pdf
Jedini formular koji ti treba je takođe na stranici ambasade.
http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... eu_bhs.pdf
Za svaki tip vize moraš sakupiti sve dokumente koji su navedeni do razgovora, tj. predati ih na intervjuu. Možda je negdje moguća fleksibilnost (nisam siguran), ali bolje ići na sigurno.
Kada bude došao mail sa potvrdom termina, neće ništa dodatno biti u njemu osim datuma i vremena termina.
Što se tiče telefona ambasade, da, radi, ali samo par sati dnevno (opet, ima na stranici kada radi) i teško ga je dobiti.
-
anodi
#1281 Re: Viza za Njemacku
Opet hvala svima.
Ok, sad je jasnije. Sad ide malo tezi dio. U razgovoru sa firmma vani, uglavnom ljudi ne mogu da vjeruju da sve to traje po7-8 mjeseci. Kazu da je to najveca kocnica njima, jer ne mogu bas toliko dugo cekati na radnika.
Uglavnom, pjasnili ste i pomogli.
Ok, sad je jasnije. Sad ide malo tezi dio. U razgovoru sa firmma vani, uglavnom ljudi ne mogu da vjeruju da sve to traje po7-8 mjeseci. Kazu da je to najveca kocnica njima, jer ne mogu bas toliko dugo cekati na radnika.
- vjesticanametli
#1282 Re: Viza za Njemacku
Izvadi medunarodni rodni list i vjencani ako si udat hahha prevedi sve diplome u bosni ....bonus od auta za recistraciju isto mozes iskoristiti ....trazi potvrdu na engleskom....sretno
- sve_ovo_ja
#1283 Re: Viza za Njemacku
Jbg u ovom apsurdistanu, trenutno imas sljedeće opcije:anodi wrote:Opet hvala svima.
- Rezervises termin 7-8 mjeseci unaprijed, i trazis poslodavca mjesec-dva prije nego ocekujes termin. To bi trebalo da im je prihvatljivo za čekanje, jer u Njemačkoj nije rijedak slučaj da je otkazni period na nekim poslovima 2-3 mjeseca
- Nadjes poslodavca, pa onda smaras ambasadu da ti ubrzaju termin ako imas dobre uslove u ugovoru, deficitarno zanimanje i sl.
- hrle1976
#1284 Re: Viza za Njemacku
sve_ovo_ja wrote:Jbg u ovom apsurdistanu, trenutno imas sljedeće opcije:anodi wrote:Opet hvala svima.
- Rezervises termin 7-8 mjeseci unaprijed, i trazis poslodavca mjesec-dva prije nego ocekujes termin. To bi trebalo da im je prihvatljivo za čekanje, jer u Njemačkoj nije rijedak slučaj da je otkazni period na nekim poslovima 2-3 mjeseca
- Nadjes poslodavca, pa onda smaras ambasadu da ti ubrzaju termin ako imas dobre uslove u ugovoru, deficitarno zanimanje i sl.
Covjek mi prica kako je kod njega islo. Nasali mu neki u Njemackoj posoa, dosao upoznali ga, vide zna jezik ono ovo neka ko praksa bila na par dana samo da vide da li zna i potpise ugovor, u BiH se proces oduzi gotovo 9 mjeseci dok svi tamo gdje vec papiri nisu bili gdje trebaju biti. Ode opet u Njemacku na novo da potpise ugovor jer u roku od 6 mjeseci od prvog potpisa nije poceo raditi pa su mu tako trazili da bi mu odobrili radnu vizu. Kad je imao novi ugovor novijeg datuma onda na vizu cekao jos mjesec i po dana. Gotovo puna godina dana mu trebalo.
-
tigar777
#1285 Re: Viza za Njemacku
ima li neko ovdje da je ispunjavao zahtjev za vizu, njemacka ambasada,ima par stavki koje mi nisu jasne
- ibi
#1286 Re: Viza za Njemacku
predji svih 52 stranice ove teme, imas sve napisanotigar777 wrote:ima li neko ovdje da je ispunjavao zahtjev za vizu, njemacka ambasada,ima par stavki koje mi nisu jasne
-
budislav
#1287 Re: Viza za Njemacku
Ima kaži šta te interesuje.tigar777 wrote:ima li neko ovdje da je ispunjavao zahtjev za vizu, njemacka ambasada,ima par stavki koje mi nisu jasne
-
tigar777
#1288 Re: Viza za Njemacku
1.Stavka 1 obrazca jedno od pitanja je: dokunent o vrsti dozvole za boravak ili ekvivalentan dokument br.?( na koji se dokument i koji broj se odnosi)budislav wrote:Ima kaži šta te interesuje.tigar777 wrote:ima li neko ovdje da je ispunjavao zahtjev za vizu, njemacka ambasada,ima par stavki koje mi nisu jasne
2.stavka 7. Da li cu zadrzati prebivaliste van njemacke,naravno da da i da li mogu jer cu se njemackoj prijavljivati
3.stavka 9.ne planiram da boravim u njem vise od 12 mjes i planiram da podnesem zahtjev za izdavanje vize koja vazi za citavo vreme boravka tu oznacim x ako da a zelim da budem vise jer cu gore produziti vizu.
4.ovo zadnje da li sam kaznjavan ili bolestan to odg samo Ja ili Nein ???
Ili preporucujete da sam 20 km onima kos ambasade da mi pooune,jer puni sam cekao i novca potrosio da zbog nepotpunog popunjenog obrasca dobijem odbijenicu,a i dolazim iz daleka u Sa pa sam preoprezan da sta ne zijanim.
-
budislav
#1289 Re: Viza za Njemacku
1. Ne popuniti jer nemaš dozvolu boravka.tigar777 wrote:1.Stavka 1 obrazca jedno od pitanja je: dokunent o vrsti dozvole za boravak ili ekvivalentan dokument br.?( na koji se dokument i koji broj se odnosi)budislav wrote:Ima kaži šta te interesuje.tigar777 wrote:ima li neko ovdje da je ispunjavao zahtjev za vizu, njemacka ambasada,ima par stavki koje mi nisu jasne
2.stavka 7. Da li cu zadrzati prebivaliste van njemacke,naravno da da i da li mogu jer cu se njemackoj prijavljivati
3.stavka 9.ne planiram da boravim u njem vise od 12 mjes i planiram da podnesem zahtjev za izdavanje vize koja vazi za citavo vreme boravka tu oznacim x ako da a zelim da budem vise jer cu gore produziti vizu.
4.ovo zadnje da li sam kaznjavan ili bolestan to odg samo Ja ili Nein ???
Ili preporucujete da sam 20 km onima kos ambasade da mi pooune,jer puni sam cekao i novca potrosio da zbog nepotpunog popunjenog obrasca dobijem odbijenicu,a i dolazim iz daleka u Sa pa sam preoprezan da sta ne zijanim.
2. Nećeš se odjavljivati znači zadržavaš prebivalište.
3. Tu se stavlja x ako nećeš biti duže od 12 mjeseci, ali pretpostavljam da hoćeš znači nemoj stavljati x.
4. Ako nisi kažnjavan Nein. Ako nisi bolestan Nein.
Bolje bi bilo da ti popuniš obrazac jer ti odgovaraš za sadržaj.
-
tigar777
#1290 Re: Viza za Njemacku
Hvala punobudislav wrote:1. Ne popuniti jer nemaš dozvolu boravka.
2. Nećeš se odjavljivati znači zadržavaš prebivalište.
3. Tu se stavlja x ako nećeš biti duže od 12 mjeseci, ali pretpostavljam da hoćeš znači nemoj stavljati x.
4. Ako nisi kažnjavan Nein. Ako nisi bolestan Nein.
Bolje bi bilo da ti popuniš obrazac jer ti odgovaraš za sadržaj.
Ja sam isao preko agencije za rad i zaposljavanje BiH i oni su mi u mailu pislali sve sto mi treba za vizu ali ne znam da li treba na kopije ovjera u opcini ili notar,zvao sam oni kazu samo na orginal dokumenth Apostille a kopije bez ovjere.
-
budislav
#1291 Re: Viza za Njemacku
Vjerovatno misle na prevod originala da treba apostille. Jer original se normalno ne ovjerava i ne nadovjerava.tigar777 wrote: Hvala puno
Ja sam isao preko agencije za rad i zaposljavanje BiH i oni su mi u mailu pislali sve sto mi treba za vizu ali ne znam da li treba na kopije ovjera u opcini ili notar,zvao sam oni kazu samo na orginal dokumenth Apostille a kopije bez ovjere.
- ejjus
#1292 Re: Viza za Njemacku
Je li se drugi mail dobiva 4 do 6 sedmica ili 11 sedmica prije termina? Cini mi se da je bilo 11, a sad u onom pdf-u na kojem pisu vremenski period za dodjelu termina pise 4 do 6. Radi statistike, 8. Marta sam se prijavio. Jos nema nista.
- hrle1976
#1293 Re: Viza za Njemacku
Ko god je ganjao kaze da je cekao 8 mjesec minimum na termin, neki cak i 9 - 10 mjeseci. Znaci racunaj period Nov. '17 - Jan. '18ejjus wrote:Je li se drugi mail dobiva 4 do 6 sedmica ili 11 sedmica prije termina? Cini mi se da je bilo 11, a sad u onom pdf-u na kojem pisu vremenski period za dodjelu termina pise 4 do 6. Radi statistike, 8. Marta sam se prijavio. Jos nema nista.
-
use your illusion
#1294 Re: Viza za Njemacku
Kakve su sanse da se nadje poslodavac u de ako nemam zanimanje koje je deficitarno..spreman sam raditi bilo sta
-
budislav
#1295 Re: Viza za Njemacku
Jedino medicinsko osoblje bude primljeno u "paketu". Svi ostali pišu molbe. Ako si spreman bilo šta raditi bilo gdje u Njemačkoj ima šanse. Još bolje ako imaš nekoga tamo ko bi ti htio pomoći u traženju posla. Ili još bolje da te preporuči.use your illusion wrote:Kakve su sanse da se nadje poslodavac u de ako nemam zanimanje koje je deficitarno..spreman sam raditi bilo sta
-
use your illusion
#1296 Re: Viza za Njemacku
imam rodbinu u njemackoj mada ih nikad nisam pitao da mi pomognu tamo naci posao...jos nemam namjeru ici tamo (bar jos godinu- dvije) dok ovde ne ispucam sve sanse ali vec su mi dvojica prijatelja dobili papire od poslodavca iz de (bas to..imaju rodbinu tamo pa su oni to pogurali)..obojica smo ovde zavrsili fax al nikakve vajde vec par godinabudislav wrote:Jedino medicinsko osoblje bude primljeno u "paketu". Svi ostali pišu molbe. Ako si spreman bilo šta raditi bilo gdje u Njemačkoj ima šanse. Još bolje ako imaš nekoga tamo ko bi ti htio pomoći u traženju posla. Ili još bolje da te preporuči.use your illusion wrote:Kakve su sanse da se nadje poslodavac u de ako nemam zanimanje koje je deficitarno..spreman sam raditi bilo sta
-
moke_017
-
developer10
#1298 Re: Viza za Njemacku
9-10 mjeseci vjerovatnomoke_017 wrote:Pozdrav raja, imam jedno pitanje za vas koji više znate o ovome od mene. Naime prije nekih sedam dana sam predo za vizu, radna viza, i dobio sam onaj prvi mail od ukupno dva, koja šalje ambasada. Obavjestili su me da je prijava primljena i da sada čekam drugi mail sa tačnim terminom. Šta mislite kolko ću sada čekati za termin ?
-
moke_017
- Kejn
#1300 Re: Viza za Njemacku
Ima li ko ovdje da zna koliko se čeka termin za predaju dokumenata za vizu pomoću registracije za njegovatelja? Dakle kada se ide preko ARZA. To su oni posebni termini...