Butcher wrote:Optimus Prime wrote:Butcher wrote:
Dakako, vrijeme je nastalo big bangom, materija je nastala iz niceg, ili vec da mi pojasnis kako. Bog postoji izvan granica naseg svemira u kojem postoji vrijeme. On je stvorio svemir i sve u njemu i dao nam vrijeme, te sunce i mjesec po kojem ce mo vrijeme racunati, do određenog roka. Dakle samo u granicama neseg svemira vrijeme postoji i ono je glavni faktor postojanja na materijalnom nivou, jer tamo gdje imas vrijeme, sve je prolazno, sve ima svoj pocetak i kraj. Dakle sve u ovom svemiru nastaje i isto tako nestaje, pa i sam svemir. Dakle vrijeme je glavni uzrok prolaznosti, a taj uzrok postoji u granicama naseg svemira, sto znaci da izvan granica svemira postoji ono sto je oduvijek postojalo i zauvijek ce postojati, sto je covjeku tako logicno ali u isti momenat nepojmljivo, jer mi ne poznajemo nista drugo nego prolaznost. Sasvim logicno ako vrijeme postoji samo u granicama naseg svemira. Cak ni Albert Einstein nije mogao definisati vrijeme, te je rekao da j eto nesto sto racunamo satom, ne moze se izracunati njegova brzina kojom tece,niti neka specificnost.

Iznosis velike tvrdnje!
Kako dokazujes da postoji nesto izvan prostora i vremena? Nemoj mi samo citirati kuran kao dokaz!
Mislim mogu i ja sad tvrditi da postoji nesto i cak i izvan te fiktivne dimenzije koju spominjes, ali bez dokaza zvucim kao ignorant.
Naravno da su to velike tvrdnje. Dokaz, onakav kakav bi ti zelio cuti i vidjeti, nemam ja niti itko drugi. Meni licno dokaz ne treba, jer imam svoju logiku. Sta je to u cemu se svemir siri i postoji. Od pocetka se ova rasprava vodi pogresno, sa pogresnog aspekta, i stalno sa prizvukom agresivnosti, vrijeđanja i omalovazavanja. Znas ne mora znaciti da sam ja zaostao u odnosu na tebe, samo zbog toga sto mi moja logika govori drugacije. Nesto kompleksno (sa nase tacke gledista) kao svemir nije mogolo nastati slucajno, vec planski.Vi, da bi ste iskljucili slucajnost, ali da ujedno izbjegnete plansko stvaranje svemira, koristite se vjerovatnocom. Kad kazes da je dovoljno da postoji i najmanja vjerovatnoca i u dugom vremenskom periodu taj događaj ce se desiti, dovoljno je da se desi samo jednom u 45 milijardi godina (ne znam tocno koji broj godina je ovj naveo, ali nije bitno). Poenta ovog svega je sljedeca, sto po pricipu vjerovatnoce, ovaj događaj nije imao sanse da se desi, jer glavni problem ove gore recenice je ovo: ''u dugom vremenskom periodu''. Zaboravljas, vrijeme je nastalo kada i svemir, taj dugi vremenski period nije postojao, nista se nije desavalo, slucajnost nije postojala, niti vjerovatnoca, jer obje ove pojave zahtjevaju vrijeme kao faktor. Volio bi da pocnemo malo razmisljati sa ove tacke gledista, jer je puno korisnije i logicnije, i lakse ce mo naci neko zajednicko rjesenje, nego da raspravljamo o onom sto pise u Kur'anu a.š. Jer je On za jedne svetinja, a drugim ne znaci nista. Naravno nemamo pravih dokaza, ali imamo logiku, pa da cujem sta vam logika govori.
Da bi logicki donio ispravan zakljucak moras kao prvo imati tacne premise. A njih nazalost nemamo!
U srednjem vijeku, prije nego sto su poznavali koncept gravitacije, ljudi su zaljucivali da zemlja ne moze biti okrugla,jer bi po logici svako ko krene prema jugu pao u ambis.
Nase znanje o procesima iza Big Banga jednostavno ne postoji tako da su svi pokusaju racunanja vjerovatnoce nekih dogadjaja povezanih sa velikim praskom smijesni.
Covjekov um je toliko ogranicen da uvijek tezi ka najjednostavnijim objasnjenjima. I zato se uvjek u igru dovodi bog, jer po onoj istoj logici kao u slucaju gravitacije, nas um nam govori da je svijet morao biti kreiran. Zbog toga uvodimo nepoznanicu bog, i cinimo istu logicku pogresku pretpostavljajuci da je on oduvjek postojao, ali to kasiramo davajuci mu atribute svemocnosti.
Problem je taj sto je nas um determiniran pojmovima su dio nase realnosti, kao sto su sto su materija, trodimenzionalni prostor i sto je najvaznije vrijeme. Mi shvacamo te pojmove absolutno tako da nesvjesno potpuno pogresno,baratamo sa pomovima "Uvjek", "pocetak" ili "vjecnost" koji samo imaju znacenje unutar absolutnog shvacanja vremena.
Ako izvan nase realnosti postoji neki drugi kontekst koji nije determiniran vremenom, a time i materijom (posto vrijeme ne postoji bez materije) i prostorom (koji takodjer ne postoji bez materije) onda je vrlo lako zamisliti nastanak svijeta bez kreatora.Treba se samo osloboditi umnih okova.
Druga stvar:
a i da hipoteticki gledano postoji neki kreator koji je odgovoran za Big Bang to nebi impliciralo da je kuran autentican i da Je Muhamed njegov poslanik te da postoje raj i pakao to jest nagrada i kazna.
Meni logika govori da takvo jedno bice ne bi trebalo da ima ikakve motive da nas informise o tome kako je stvorilo svijet, pogotovo ne na onakav nacin, koji je i vise nego absurdan.