Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sarajlija8888

#1276 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:sure nisu 2 recenice sa gramatickim i opce poznatim greskama vec su vece...
''Pa, dajte vi jednu suru kao sto je njemu objavljena''
Pa eto zamisli da sam nastavio opisivati jos par fenomena na isti nacin.
jel to najbolje sto imash u rukavu?
da kazes da je Kur'an besteler a besplatan je?
da ste vi ateisti puni dokaza jer kriticki razmisljate,a ne trebaju vam dokazi,jer ih ustvari i nemate,a da imate iznosili bi ih?
da kada ti se kaze ''Pa, dajte vi jednu suru kao sto je njemu objavljena'' samo kazes zamisli sta sam ja htio napisat,a nisam napisao jer ne znam nit sam ono prvo napisao?
itd...Bog nas je upozorio na takve...kada bi vam dali sunce i mjesec u ruke vi bi ste odmahnuli glavom...
Optimus Prime

#1277 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Butcher wrote:

Dakako, vrijeme je nastalo big bangom, materija je nastala iz niceg, ili vec da mi pojasnis kako. Bog postoji izvan granica naseg svemira u kojem postoji vrijeme. On je stvorio svemir i sve u njemu i dao nam vrijeme, te sunce i mjesec po kojem ce mo vrijeme racunati, do određenog roka. Dakle samo u granicama neseg svemira vrijeme postoji i ono je glavni faktor postojanja na materijalnom nivou, jer tamo gdje imas vrijeme, sve je prolazno, sve ima svoj pocetak i kraj. Dakle sve u ovom svemiru nastaje i isto tako nestaje, pa i sam svemir. Dakle vrijeme je glavni uzrok prolaznosti, a taj uzrok postoji u granicama naseg svemira, sto znaci da izvan granica svemira postoji ono sto je oduvijek postojalo i zauvijek ce postojati, sto je covjeku tako logicno ali u isti momenat nepojmljivo, jer mi ne poznajemo nista drugo nego prolaznost. Sasvim logicno ako vrijeme postoji samo u granicama naseg svemira. Cak ni Albert Einstein nije mogao definisati vrijeme, te je rekao da j eto nesto sto racunamo satom, ne moze se izracunati njegova brzina kojom tece,niti neka specificnost. :run:
Iznosis velike tvrdnje!

Kako dokazujes da postoji nesto izvan prostora i vremena? Nemoj mi samo citirati kuran kao dokaz!

Mislim mogu i ja sad tvrditi da postoji nesto i cak i izvan te fiktivne dimenzije koju spominjes, ali bez dokaza zvucim kao ignorant.
Optimus Prime

#1278 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:
Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:sure nisu 2 recenice sa gramatickim i opce poznatim greskama vec su vece...
''Pa, dajte vi jednu suru kao sto je njemu objavljena''
Pa eto zamisli da sam nastavio opisivati jos par fenomena na isti nacin.
da ste vi ateisti puni dokaza jer kriticki razmisljate,a ne trebaju vam dokazi,jer ih ustvari i nemate,a da imate iznosili bi ih?
da kada ti se kaze ''Pa, dajte vi jednu suru kao sto je njemu objavljena'' samo kazes zamisli sta sam ja htio napisat,a nisam napisao jer ne znam nit sam ono prvo napisao?
itd...Bog nas je upozorio na takve...kada bi vam dali sunce i mjesec u ruke vi bi ste odmahnuli glavom...
Zakasnio sam sa editom:

Nije valjda da vi stvarno vjerujete da ne postoji niko ziv i mrtav ko je mogao na poetican nacin da preprica stare anticke mitove(vecinom iz biblije) i sve to zacini sa mnogobrojnim prijetnjama paklom i parolama da ljudi vjeruju i da se pridrzavaju onog sto je napisano.
Don't be silly!

A sto se tice kurana, naravno da je bestseller.
Jedino ako si ti uvjeren da ga bog stampa i dijeli , onda nije.
To sto se knjige financiraju iz donacija ne znaci da nisu kupljene.

Samo sto se Harry Potter u zadnje vrijeme malo bolje prodaje.
Ocito da ljude vise interesuje sta pise J.K. Rowling, nego bog.
sarajlija8888

#1279 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ponovit cu

prevedi sebi rijec besteler i gdje se upotrebljava taj termin
i dalje nisi nista rekao sto se tice debate na kojoj bi ti kao ateist rekao ne treba meni dokaz u debati od oko 70 minuta gdje se treba dokazat da je ateizam dobra stvar
i i dalje ne vidim nijednu suru napisanu od strane tebe...
Napomena:govoris kako ima ljudi koju su uspjeli,Dr Anis Soros ti je dobar primjer propalog pokusaja
Optimus Prime

#1280 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:ponovit cu

i dalje nisi nista rekao sto se tice debate na kojoj bi ti kao ateist rekao ne treba meni dokaz u debati od oko 70 minuta gdje se treba dokazat da je ateizam dobra stvar
Napomena:govoris kako ima ljudi koju su uspjeli,Dr Anis Soros ti je dobar primjer propalog pokusaja
Ponavljas se!

Napisao sam ti suru.
Veca je od Qulhu Allahu.

Reci mi zasto je Al_Ihlas bolji od moje sure.
sarajlija8888

#1281 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Bismillahi rrahmani rrahim
KUL HUVALLAHU EHAD
ALLAHU SSAMED
LEM JELID VE LEM JULED
VE LEM JEKULLEHU KUFUVEN EHAD

rijeci su suvisne...jednostavno odmara vjernike,a nevjernike umara...a tvoje umara oboje :=)
terapija

#1282 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

sarajlija8888 wrote:ponovit cu

Mnogo si agresivan.
Mozda ne znaci nista, ali obicno to ispoljavaju ljudi nesigurni u sebe.
Pa ti vidi :P
Optimus Prime

#1283 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:Bismillahi rrahmani rrahim
KUL HUVALLAHU EHAD
ALLAHU SSAMED
LEM JELID VE LEM JULED

rijeci su suvisne...jednostavno odmara vjernike,a nevjernike umara...a tvoje umara oboje :=)
Znaci hoces da kazes da su tekstovi koje citaju i vjernici i nevjernici, kao sto je Harry Potter, onda daleko superijorniji od kuranskih sura.
Bušman

#1284 Re: Pitanje ateistima

Post by Bušman »

sarajlija8888 wrote:Bismillahi rrahmani rrahim
KUL HUVALLAHU EHAD
ALLAHU SSAMED
LEM JELID VE LEM JULED

Vala slomi jezik :-D. Uostalom, to mi nikad nije bilo jasno. Zasto arapski? Moj jezik (bosanski) je predivan. :D
sarajlija8888

#1285 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ev imamo i prvokatora koji je tolko pametan da je u stanju samo provocirat sa strane :P

za busmana...da bude na bosanskom a objavljen preko arapa? :D
Bušman

#1286 Re: Pitanje ateistima

Post by Bušman »

Ma samo kazem da mi je moj jezik puno ljepsi :D
sarajlija8888

#1287 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Bušman wrote:Ma samo kazem da mi je moj jezik puno ljepsi :D
ne kazes
kazes''Zasto arapski? Moj jezik (bosanski) je predivan''

:D :D :D
Optimus Prime

#1288 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Bušman wrote:Ma samo kazem da mi je moj jezik puno ljepsi :D
Ja sa pitam zasto bog nije objavio kuran na francuskom.
Ja mislim da bi onda ovaj argument o ljepoti sura imao vecu tezinu.

Francuski tada doduse nije ni postojao, ali to su sitnice za svemoguceg boga.

Nije da me Qulhu Allahu bas nesto umara, ali ne moze se nikako uporediti sa ovim
Yves Montand Barbara Lyrics:
Rappelle-toi Barbara
Il pleuvait sans cesse sur Brest ce jour-là
Et tu marchais souriante
Épanouie ravie ruisselante
Sous la pluie
Rappelle-toi Barbara
Il pleuvait sans cesse sur Brest
Et je t'ai croisée rue de Siam
Tu souriais
Et moi je souriais de même
Rappelle-toi Barbara
Toi que je ne connaissais pas
Toi qui ne me connaissais pas
Rappelle-toi
Rappelle-toi quand même ce jour-là
N'oublie pas
Butcher

#1289 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

Optimus Prime wrote:
Butcher wrote:

Dakako, vrijeme je nastalo big bangom, materija je nastala iz niceg, ili vec da mi pojasnis kako. Bog postoji izvan granica naseg svemira u kojem postoji vrijeme. On je stvorio svemir i sve u njemu i dao nam vrijeme, te sunce i mjesec po kojem ce mo vrijeme racunati, do određenog roka. Dakle samo u granicama neseg svemira vrijeme postoji i ono je glavni faktor postojanja na materijalnom nivou, jer tamo gdje imas vrijeme, sve je prolazno, sve ima svoj pocetak i kraj. Dakle sve u ovom svemiru nastaje i isto tako nestaje, pa i sam svemir. Dakle vrijeme je glavni uzrok prolaznosti, a taj uzrok postoji u granicama naseg svemira, sto znaci da izvan granica svemira postoji ono sto je oduvijek postojalo i zauvijek ce postojati, sto je covjeku tako logicno ali u isti momenat nepojmljivo, jer mi ne poznajemo nista drugo nego prolaznost. Sasvim logicno ako vrijeme postoji samo u granicama naseg svemira. Cak ni Albert Einstein nije mogao definisati vrijeme, te je rekao da j eto nesto sto racunamo satom, ne moze se izracunati njegova brzina kojom tece,niti neka specificnost. :run:
Iznosis velike tvrdnje!

Kako dokazujes da postoji nesto izvan prostora i vremena? Nemoj mi samo citirati kuran kao dokaz!

Mislim mogu i ja sad tvrditi da postoji nesto i cak i izvan te fiktivne dimenzije koju spominjes, ali bez dokaza zvucim kao ignorant.
Naravno da su to velike tvrdnje. Dokaz, onakav kakav bi ti zelio cuti i vidjeti, nemam ja niti itko drugi. Meni licno dokaz ne treba, jer imam svoju logiku. Sta je to u cemu se svemir siri i postoji. Od pocetka se ova rasprava vodi pogresno, sa pogresnog aspekta, i stalno sa prizvukom agresivnosti, vrijeđanja i omalovazavanja. Znas ne mora znaciti da sam ja zaostao u odnosu na tebe, samo zbog toga sto mi moja logika govori drugacije. Nesto kompleksno (sa nase tacke gledista) kao svemir nije mogolo nastati slucajno, vec planski.Vi, da bi ste iskljucili slucajnost, ali da ujedno izbjegnete plansko stvaranje svemira, koristite se vjerovatnocom. Kad kazes da je dovoljno da postoji i najmanja vjerovatnoca i u dugom vremenskom periodu taj događaj ce se desiti, dovoljno je da se desi samo jednom u 45 milijardi godina (ne znam tocno koji broj godina je ovj naveo, ali nije bitno). Poenta ovog svega je sljedeca, sto po pricipu vjerovatnoce, ovaj događaj nije imao sanse da se desi, jer glavni problem ove gore recenice je ovo: ''u dugom vremenskom periodu''. Zaboravljas, vrijeme je nastalo kada i svemir, taj dugi vremenski period nije postojao, nista se nije desavalo, slucajnost nije postojala, niti vjerovatnoca, jer obje ove pojave zahtjevaju vrijeme kao faktor. Volio bi da pocnemo malo razmisljati sa ove tacke gledista, jer je puno korisnije i logicnije, i lakse ce mo naci neko zajednicko rjesenje, nego da raspravljamo o onom sto pise u Kur'anu a.š. Jer je On za jedne svetinja, a drugim ne znaci nista. Naravno nemamo pravih dokaza, ali imamo logiku, pa da cujem sta vam logika govori.
beautyfool

#1290 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

Image
cistunac

#1291 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Butcher wrote: Meni licno dokaz ne treba, jer imam svoju logiku...
Ali to nije dokaz za diskusiju da bog postoji. Naime, ti vjerujes u kreaciju a ja ne vjerujem. Koja to 'logika' vodi tome da ti imas dokaze oko postojanja boga?
Optimus Prime

#1292 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Butcher wrote:
Optimus Prime wrote:
Butcher wrote:

Iznosis velike tvrdnje!

Naravno da su to velike tvrdnje. Dokaz, onakav kakav bi ti zelio cuti i vidjeti, nemam ja niti itko drugi. Meni licno dokaz ne treba, jer imam svoju logiku. Sta je to u cemu se svemir siri i postoji. Od pocetka se ova rasprava vodi pogresno, sa pogresnog aspekta, i stalno sa prizvukom agresivnosti, vrijeđanja i omalovazavanja. Znas ne mora znaciti da sam ja zaostao u odnosu na tebe, samo zbog toga sto mi moja logika govori drugacije. Nesto kompleksno (sa nase tacke gledista) kao svemir nije mogolo nastati slucajno, vec planski.Vi, da bi ste iskljucili slucajnost, ali da ujedno izbjegnete plansko stvaranje svemira, koristite se vjerovatnocom. Kad kazes da je dovoljno da postoji i najmanja vjerovatnoca i u dugom vremenskom periodu taj događaj ce se desiti, dovoljno je da se desi samo jednom u 45 milijardi godina (ne znam tocno koji broj godina je ovj naveo, ali nije bitno). Poenta ovog svega je sljedeca, sto po pricipu vjerovatnoce, ovaj događaj nije imao sanse da se desi, jer glavni problem ove gore recenice je ovo: ''u dugom vremenskom periodu''. Zaboravljas, vrijeme je nastalo kada i svemir, taj dugi vremenski period nije postojao, nista se nije desavalo, slucajnost nije postojala, niti vjerovatnoca, jer obje ove pojave zahtjevaju vrijeme kao faktor. Volio bi da pocnemo malo razmisljati sa ove tacke gledista, jer je puno korisnije i logicnije, i lakse ce mo naci neko zajednicko rjesenje, nego da raspravljamo o onom sto pise u Kur'anu a.š. Jer je On za jedne svetinja, a drugim ne znaci nista. Naravno nemamo pravih dokaza, ali imamo logiku, pa da cujem sta vam logika govori.
Da bi logicki donio ispravan zakljucak moras kao prvo imati tacne premise. A njih nazalost nemamo!
U srednjem vijeku, prije nego sto su poznavali koncept gravitacije, ljudi su zaljucivali da zemlja ne moze biti okrugla,jer bi po logici svako ko krene prema jugu pao u ambis.

Nase znanje o procesima iza Big Banga jednostavno ne postoji tako da su svi pokusaju racunanja vjerovatnoce nekih dogadjaja povezanih sa velikim praskom smijesni.
Covjekov um je toliko ogranicen da uvijek tezi ka najjednostavnijim objasnjenjima. I zato se uvjek u igru dovodi bog, jer po onoj istoj logici kao u slucaju gravitacije, nas um nam govori da je svijet morao biti kreiran. Zbog toga uvodimo nepoznanicu bog, i cinimo istu logicku pogresku pretpostavljajuci da je on oduvjek postojao, ali to kasiramo davajuci mu atribute svemocnosti.

Problem je taj sto je nas um determiniran pojmovima su dio nase realnosti, kao sto su sto su materija, trodimenzionalni prostor i sto je najvaznije vrijeme. Mi shvacamo te pojmove absolutno tako da nesvjesno potpuno pogresno,baratamo sa pomovima "Uvjek", "pocetak" ili "vjecnost" koji samo imaju znacenje unutar absolutnog shvacanja vremena.

Ako izvan nase realnosti postoji neki drugi kontekst koji nije determiniran vremenom, a time i materijom (posto vrijeme ne postoji bez materije) i prostorom (koji takodjer ne postoji bez materije) onda je vrlo lako zamisliti nastanak svijeta bez kreatora.Treba se samo osloboditi umnih okova.

Druga stvar:
a i da hipoteticki gledano postoji neki kreator koji je odgovoran za Big Bang to nebi impliciralo da je kuran autentican i da Je Muhamed njegov poslanik te da postoje raj i pakao to jest nagrada i kazna.
Meni logika govori da takvo jedno bice ne bi trebalo da ima ikakve motive da nas informise o tome kako je stvorilo svijet, pogotovo ne na onakav nacin, koji je i vise nego absurdan.
Last edited by Optimus Prime on 15/08/2009 22:21, edited 1 time in total.
travar

#1293 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

beautyfool wrote:Image
Imal bujruma :D
beautyfool

#1294 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

travar wrote:
beautyfool wrote:Image
Imal bujruma :D
Nego sta nego ima, bujrum biraj :D
Image
sarajlija8888

#1295 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

optimus umrijet ces i saznat ces sve odgovore kad vec trazis sve..cekaj i ja cu cekat i vozdra..ajmo sad jest kokice...daj ba i meni jedne vidi koje su...jest da sam maloprije u gradu pojo jedne...malo preslane :mrgreen:
Optimus Prime

#1296 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:optimus umrijet ces i saznat ces sve odgovore kad vec trazis sve..cekaj i ja cu cekat i vozdra..ajmo sad jest kokice...daj ba i meni jedne vidi koje su...jest da sam maloprije u gradu pojo jedne...malo preslane :mrgreen:
Ja sam uvjeren da ih necu saznati. Kad umremo, to bi bilo to i nema nista vise.
sarajlija8888

#1297 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:optimus umrijet ces i saznat ces sve odgovore kad vec trazis sve..cekaj i ja cu cekat i vozdra..ajmo sad jest kokice...daj ba i meni jedne vidi koje su...jest da sam maloprije u gradu pojo jedne...malo preslane :mrgreen:
saznat ces ih sve,kada umres bit ces ozivljen i od tad vise neces umirat...ovo je trenutno san..kao kad spavas...sanjas da si neko i nesto i boris se i mucis se i brines se i ne znajuci da je to san da bi na kraju kad se probudis shvatio da je san...dok si sanjao jesil znao da si sanjao pa cak i kada si sanjao da letis...ne nisi pa ni sad ne znash..jednog lijepo suncanog dana kada se probudis iz ovog sna koje je iskusenje dobit ces sve odgovore...gdje su te kokice :skoljka:
nijavic

#1298 Re: Pitanje ateistima

Post by nijavic »

hoces da kazes da nista moze dati nesto,mislim na apsolutno nista,nema vremena,energije,materije, nema nista nista jednostavno nista i nastade iz toga nesto e pa odoh i ja na kokice
Optimus Prime

#1299 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:
Optimus Prime wrote:
saznat ces ih sve,kada umres bit ces ozivljen i od tad vise neces umirat...ovo je trenutno san..kao kad spavas...sanjas da si neko i nesto i boris se i mucis se i brines se i ne znajuci da je to san da bi na kraju kad se probudis shvatio da je san...dok si sanjao jesil znao da si sanjao pa cak i kada si sanjao da letis...ne nisi pa ni sad ne znash..jednog lijepo suncanog dana kada se probudis iz ovog sna koje je iskusenje dobit ces sve odgovore...gdje su te kokice :skoljka:
Zivot nije koncert zelja jarane.

To sto ti zelis da zivis nakon smrti i imas zelju za absolutnom pravdom nikako ne implicira da ces zivjeti nakon smrti i da absolutna pravda postoji.
Nasa svijest o sopstvenoj smrtnosti i jeste razlog za upjeh religija jer se vrlo tesko pomiriti sa cinjenicom da ne postoji dublji smisao zivota.
Ali nazalost nema nikakvog racionalnog razloga da vjerujemo da tako nesto postoji.
Svete knjige su naspisane od strane ljudi, sto je i vise nego ocito a dzenet je samo projekcija ljudskih zelja za vjecnim zivotom u blagostanju i dusevnom miru.
sarajlija8888

#1300 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

nijavic wrote:hoces da kazes da nista moze dati nesto,mislim na apsolutno nista,nema vremena,energije,materije, nema nista nista jednostavno nista i nastade iz toga nesto e pa odoh i ja na kokice
jos da je coca colu :evil:
Locked