Jugoslavija

Post Reply
piupiu

#1276 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Iz intervjua "Vremena" sa Vjekoslavom Pericom:
Srpski i hrvatski nacionalisti iskonstruirali su nove kolektivne identitete jedni naspram drugih, a zatim i u odnosu na susjedne narode – tako da je onaj drugi negativan, tuđi i dalek, naravno – te novi identitet nasuprot same SFRJ i to da se bude sve suprotno od onog što je ona bila. Ove konstrukcije su dvadesetogodišnja noćna mora sveopćeg propadanja i frustracije u novim državama, uz generacijska sjećanja i nostalgiju, te su produžili socijalističkoj Jugoslaviji život. Posebno je pitanje da li Jugoslavija uopće može iščeznuti. Jer jugoslavenstvo nije bilo nadnacija niti nešto slično ovoj EU, nekakva briselska birokracija koju svi mrze, nego SFRJ smo bili svi mi – narodi, ljudi, gradovi, regije, dijalekti, mentaliteti, i tako dalje. I još uvijek smo, samo su se simboli, mitovi i diskursi promijenili. Tu je, naravno, i zajednički ekonomski prostor kojem kulturne i nove političke barijere na tom malom prostoru smetaju i neće biti razvoja dok bude tih barijera.

Uništavanje Jugoslavije je zapravo autodestrukcija svih ovih naroda i traje već nekih trideset godina. To se napose odnosi na prostor zajedničkog jezika, odnosno kako ga lingvistica Snježana Kordić zove – „jedinstvenog policentričnog jezika“. Ukratko, smatram da je Jugoslavija, odnosno ta zajednička južnoslavenska jezgra malih naroda koji ne mogu opstati osim u solidarnosti, bila dugotrajnija povijesna tvorevina od dvije države, čija su heterogena struktura i zajedništvo usprkos različitostima formirane kroz vjekove. Za razliku od ovih tvorevina poslije 1991, koje su sve vještačke konstrukcije, novotarije – dakle, ta nova Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, i najnesretnija možda, Makedonija. To su sve nedovršene nacije i bez šansi da budu ikad dovršene, homogene su samo simbolično, izvana površnom promatraču, unutra su sva moguća proturječja, kao i u SFRJ – a možda i veća. Zato, uopće nije neostvarivo da umjesto ovih trenutačnih sedam, uskoro na ovim prostorima bude nekih 10-15 država.

https://vreme.com/vreme/narod-pleme-klan-balkan/
piupiu

#1277 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

n+1 wrote: 07/03/2024 20:17
piupiu wrote: 07/03/2024 20:15 Varoufakis veli da smo ušli u tehnofeudalizam. :oops:
I to je prepisao od Žižeka, čiji je to termin originalno.
Žižek se ne slaže s tobom, veli da je Varoufakisov, tu je negdje, u ovom razgovoru:

Inače u ovom razgovoru daje i jedan mogući odgovor i na tvoje pitanje 'kako se neko usudjuje eksperimentisati s ekonomijom'.
sinuhe

#1278 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Sin Jove Kapicica vidim igrao kosarku "za pare" u Njemackoj sedamdesetih.
Djeca Krcuna Penezica emigrirala u Ameriku isto sedamdesetih. Krcun je sa nekih dvadesetak godina dijelio smrtne kazne.
Jedno vrijeme osamdesetih godina bila je najprodavanija knjiga partizanke iz Vrhovnog staba Sase Bozovic Tebi moja Dolores. Sjetim se nedavno price kad ono i njena djeca emigrirala u Ameriku prije devedesetih.
Veljko Vlahovic kad je obolio lijecio se u Zenevi gdje je i umro.
Last edited by sinuhe on 11/03/2024 08:58, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1279 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Znaju komunjare i partizani sto valja

Vasoj djeci komujizam
Mojoj sloboda i kapitalizam

Slicni su arapima i turcima sto su za serijat
Al tudjoj zenskoj djeci
Hendrix

#1280 Re: Jugoslavija

Post by Hendrix »

Truba wrote: 11/03/2024 07:28 Znaju komunjare i partizani sto valja

Vasoj djeci komujizam

Al tudjoj zenskoj djeci
Pa ljudi su isti svugdje, kako god se sistem zvao ljudi ga iskoriste za vlastitu korist.

Vodja Hamasa je u Kataru...Kim Jong mladost u Svicarskoj provodio...Gadafi kurave ganjao po citavoi Evropi...saudijski kralj i dvorac u Francuskoj...
John Cleese

#1281 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 11/03/2024 05:49
John Cleese wrote: 09/03/2024 18:18 Ljudi koji su se odmetali u partizane nisu mogli znati da ce se time dovesti u situaciju da ih vode i upotrijebe priuceni "genijalni" stratezi koji se itekako jesu bavili makijavelistickim i drugim prljavstinama i teorijski (planirajuci ih i razradjujuci) i prakticno (realizirajuci ih), za sta moram priznati da jesu bili prirodno nadareni, pa ne mozemo reci da su bili liseni bas svakog dara - taj im je dar omogucio da vise ne budu samo nekorisni i da umjesto toga postanu jako, jako stetni.
Jasno. Samim tim ne možeš poništavati ulogu desetina hiljada ljudi i njihovu prije svega neophodnu (pa samim tim i pravednu borbu) jednim potezom kista. Nadji mi jednu revoluciju, rat, borbu u kojoj se nisu vukli makijavelistički potezi, u kojoj neka grupa nije stradala zbog iživljavanja podivljalih, samoživih sadista čije su se ruke dograbile moći, gdje neko nije podmuklo podvlačio svoje ideološke ciljeve pod opšte?
Kiptim od bijesa zbog nemoci da adekvatno odgovorim na postavljeno pitanje i stoga cu pokusati da te iznerviram:"Dole Tito na celu sa KPJ! Dole visak vrijednosti! Dole Marks, Engels, Lenjin, Emerson, Lejk & Palmer i svi ostali! Zivjele svibanjske poboznosti!"

Ehetotisad!
piupiu

#1282 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 11/03/2024 10:52 Kiptim od bijesa zbog nemoci da adekvatno odgovorim na postavljeno pitanje i stoga cu pokusati da te iznerviram:"Dole Tito na celu sa KPJ! Dole visak vrijednosti! Dole Marks, Engels, Lenjin, Emerson, Lejk & Palmer i svi ostali! Zivjele svibanjske poboznosti!"

Ehetotisad!
:lol: :lol: :kiss:
piupiu

#1283 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Još jedan citat iz Pericinog intervjua.
Za vašingtonski vanjskopolitički establišment, posthladnoratovski Balkan nakon što je pacificiran, daleka je periferija. Amerikancima je ovakav postjugoslavenski Balkan, kao simbol mržnje i podjela na bazi etnosa i religije, kulturološki odvratan. Podijeljeni sektaški etatistički Balkan je „unamerican„, negacija integracije slobodnih pojedinaca, vjerske slobode, slobode uopće, američkih ideala. Zašto? Zato što su glavna karakteristika današnjih balkanskih etnonacija – državne religije i vjerski monopoli. To je najteža negacija vjerske slobode prema 1. Amandmanu američkog Ustava. SAD su u Hladnom ratu ne samo iz interesa podržavale SFRJ, nego je američka diplomatska elita simpatizirala jugoslavenski multietnički i multikonfesionalni projekt. Znali su da će teško preživjeti, ali su za takvo rješenje na ovim prostorima SAD imale simpatija još od Vilsona. Kao i Britanci uostalom, čije su intelektualne elite poslije Velikog rata govorile: ako možemo mi, ujedinjeni Englezi, Škoti, Velšani i irski protestanti pod engleskom dinastijom stvoriti imperij i dominirati svijetom, zašto ne bi mogli pod srpskom dinastijom Srbi, Hrvati i Slovenci stvoriti nacionalnu državu koja bi dominirala tom regijom i ekonomski je razvila. Čerčil je poslije Drugog svjetskog rata podržao jugoslavenski federalizam. No poslije balkanskih ratova devedesetih, zapadni Balkan za Ameriku nema misiju ili funkciju one težine kakvu je imao u Hladnom ratu. Vašingtonu je bitno da nema rata. Ako se nastavi balkanizacija bez rata – okej, može, dvadeset-trideset državica po Balkanu, neka ih. EU, banke i korporacije drže to pod nadzorom dok lokalna ratoborna plemena ne odumru prirodnim putem, nema tu nikakvog potencijala, sve se vidi.

https://vreme.com/vreme/narod-pleme-klan-balkan/
Truba

#1284 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Hendrix wrote: 11/03/2024 07:43
Truba wrote: 11/03/2024 07:28 Znaju komunjare i partizani sto valja

Vasoj djeci komujizam

Al tudjoj zenskoj djeci
Pa ljudi su isti svugdje, kako god se sistem zvao ljudi ga iskoriste za vlastitu korist.

Vodja Hamasa je u Kataru...Kim Jong mladost u Svicarskoj provodio...Gadafi kurave ganjao po citavoi Evropi...saudijski kralj i dvorac u Francuskoj...
sve to jes al komunizam je posljednji stadij ljudskog roda

sinoć čitam i Dawin je bio komunista... predgovor za kjnjigu postanak vrsta iz 1948.
Čitalac

#1285 Re: Jugoslavija

Post by Čitalac »

Moša Pijade nam je pričao kako je reagovao kada je prvi put poslije rata putovao u Pariz. Šetao je po gradu i razgledao izloge prepune najraznovrsnije robe. Naravno, upoređivanje je išlo na štetu našeg socijalizma, pa i socijalizma uopšte. Pijade je zbog toga bio revoltiran i, kako je po prirodi bio eksplozivan, u jednom trenutku je uzviknuo:
— More, zakucaće socijalizam i na vaša vrata! Izlozi će vam izgledati kao naši!

Svetozar Vukmanović Tempo, Revolucija koja teče II
n+1

#1286 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

piupiu wrote: 11/03/2024 06:25
n+1 wrote: 07/03/2024 20:17
piupiu wrote: 07/03/2024 20:15 Varoufakis veli da smo ušli u tehnofeudalizam. :oops:
I to je prepisao od Žižeka, čiji je to termin originalno.
Žižek se ne slaže s tobom, veli da je Varoufakisov, tu je negdje, u ovom razgovoru:

Inače u ovom razgovoru daje i jedan mogući odgovor i na tvoje pitanje 'kako se neko usudjuje eksperimentisati s ekonomijom'.
Malo sam istražio, navodno je termin "tehnofeudalizam" skovao Michel Luc Bellemare po objavljivanju knjige Techno-Capitalist-Feudalism u 2020. godini. Tako da su i Žižek i Varoufakis prepisali od njega, ali vjerovatno si u pravu da je Varoufakisov popularizirao termin. Ja sam ga prvi put čuo od Žižeka.

Što se tiče eksperimentisanja s ekonomijom, nisam našao da se Žižek osvrće na tu stavku u gornjem razgovoru, možda mi je promaklo? Štaviše, Žižek ponavlja svoju staru "morning after" tezu, da revolucionari jutro nakon revolucije moraju znati ne samo kakvo društve žele, nego i kako ga ostvariti, što tipično nije bio slučaj. S obzirom da je Marx izložio samo principe, ali ne i jasne politike, komunistički revolucionari, pa tako i jugoslovenski, uglavnom su improvizirali u hodu, kako je to lijepo pojasnio Đilas iz odlomka koji je ranije Čitalac postavio.

Žižek je meni drag, jer ima provokativne ideje, jer je svojevrsna ikona ljevice, i jer je pop filozof, što znači da za filozofiju radi ono što je Sagan radio za nauku i astrofiziku, a to je uvijek važno da bi ideje došle do šire publike. Ali za sve ove godine slušanja i čitanja Žižeka, nisam još nikada vidio da je pokazao bazično razumijevanje ekonomske teorije (makar i s ciljem protivljenja istoj), zbog čega zaključujem da je na tom planu tanak kao flis papir.

Inače je to jedna od velikih manjkavosti savremene ljevice. Naravno da razumiju kako nema promjene postojeće društvene paradigme bez promjene socioekonomskih odnosa, ali ekonomskim pitanjima pristupaju više iz perspektive političke teorije, nego ekonomske teorije, što dijelom objašnjava nemogućnost formulisanja jasnih politika kojima treba težiti.
sumirprimus

#1287 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

John Cleese wrote: 08/03/2024 23:45
Tananarive wrote: 08/03/2024 23:42 Dragi drugovi, je li stvarno imate živaca da se nadhebavate sa potomcima balija, ustaša i četnika, mislim stvaaaaarno, čemu? :?
Zasto ne bih imao zivaca za drugove forumase? :D

I nije lijepo da ih tako nazivas, uzgred receno :D
Vala iskreno, ja sam potomak partizana, a ti zvucis kao potomak onih moji su tada izguibli definitivno..veliki jovo kapicic.
Malo je jedan goli otok bio za ovoliku bagru definitivno :thumbup:
Truba

#1288 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Moji su svi civili bili...s obje strane obitelji u oba zadnja rata
Niko clan kp niti hdz
0 poginulih u oba rata

Zato smo i potonuli jer nismo imali clanske..dzaba teren irak libija visegrad prijedor...kad ti drzava nije dala da pokrenes privatni biznis nego si potonuo s potonulom hidrogradnjom
sumirprimus

#1289 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

John Cleese wrote: 08/03/2024 23:38
sumirprimus wrote: 08/03/2024 20:07 Jovo Kapicic govnar? :lol:
Cica drazi se za kosti ne zna zahvaljujuci velikom Jovi Kapicicu . I da je samo to dosta od njega
Taj sto ga je udario s ledja triput mladji je cetnik.
Veliki Jovo, slava mu
Smrad, kao i taj sto mu se "za kosti ne zna", samo je drugi dobio sto je zasluzio - inace nije zabiljezeno da je smradina godinama mucila cetnike nego ljude koji su se, vecinom, nasli u tom njegovom paklu posve nezasluzeno.

Debili, naravno, jos uvijek vjeruju da su na Golom otoku bili iskljucivo opasni izdajnici koji su, da nije bilo govana poput Kapicica, mogli s uspjehom izvrsiti drzavni udar ili sta vec, pa je sve sto su im ta govna tamo radila bilo posve opravdano :D
Da je samo čiču odradio vjecno mu hvala. To je vise nego sve muslimanske formacije i milicije van partizanskog pokreta zajedno , a da nije bilo 16te muslimanske. I mostarslih partizana tanka bi mnjiga bila antifasizma u bih :thumbup:
sumirprimus

#1290 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Truba wrote: 11/03/2024 19:07 Moji su svi civili bili...s obje strane obitelji u oba zadnja rata
Niko clan kp niti hdz
0 poginulih u oba rata

Zato smo i potonuli jer nismo imali clanske..dzaba teren irak libija visegrad prijedor...kad ti drzava nije dala da pokrenes privatni biznis nego si potonuo s potonulom hidrogradnjom
Ko prica o kp? Pricam o Antifasistickoj borbi, kada si mogo ljudski birat ko i danas gdje ces. Vecina je isla konformisticki uz jaceg, dakle u domobrane. Rijetki izdajnici u ss i cetnike, a najcasniji u partizane . Jedini pokret otpora. Problem. I jeste sto su vecima bili u domobranima
konoplja

#1291 Re: Jugoslavija

Post by konoplja »

Džone nemoj, molim te. :mrgreen:
sumirprimus

#1292 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

[yt]https://youtu.be/0C1Iompz9rM?si=j0JQwNzqs0wArwoJ[/yt]

Nema njih puno da mogu ovo potvrdit .. Narsvmo ne samo danas zivih,nego i tad :bih:
Osmi Socrates

#1293 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Da spomenemo još jednom da je gomila četnika prelazila u partizane, da se igrala "danas partizan, sutra četnik" igre tokom čitavog rata, da je pred kraj rata većinski dio četničke Srbije prešao u partizane i da im nije falila dlaka s glave.

Jovi to ništa nije smetalo. Koji se zaključak nameće?

Nije on rokn'o Dražu što je četnik i zločinac nego zato što je politički protivnik Titu, pogotovo u Srbiji. Druge zločince je Jovo sasvim mirno podnosio.
sumirprimus

#1294 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 11/03/2024 19:38 Da spomenemo još jednom da je gomila četnika prelazila u partizane, da se igrala "danas partizan, sutra četnik" igre tokom čitavog rata, da je pred kraj rata većinski dio četničke Srbije prešao u partizane i da im nije falila dlaka s glave.

Jovi to ništa nije smetalo. Koji se zaključak nameće?

Nije on rokn'o Dražu što je četnik i zločinac nego zato što je politički protivnik Titu, pogotovo u Srbiji. Druge zločince je Jovo sasvim mirno podnosio.
:lol:
sumirprimus

#1295 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Dobri su partizani bili, predobri ocigledno.
Kako ste krenuli za koju godinu biti ce fasisticki pokret partizami bili su kolaboracionisti i domaci izdajnici :lol: :-)
Osmi Socrates

#1296 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Pa očigledno su bili dobri prema četnicima. Ili ti izvlačiš drugi zaključak iz lako provjerljivih istorijskih činjenica?

Čak i Srbi to jasno govore. Kako ono kaže neki njihov;

"Pametan čovek ide u četnike a vraća se iz partizana"
sumirprimus

#1297 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 11/03/2024 19:46 Pa očigledno su bili dobri prema četnicima. Ili ti izvlačiš drugi zaključak iz lako provjerljivih istorijskih činjenica?

Čak i Srbi to jasno govore. Kako ono kaže neki njihov;

"Pametan čovek ide u četnike a vraća se iz partizana"
A koliko je muslimana bilo u partizanima? Akoliko u domobranima/ da prevedem na vas u ustasama?
Truba

#1298 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

sumirprimus wrote: 11/03/2024 19:09
Truba wrote: 11/03/2024 19:07 Moji su svi civili bili...s obje strane obitelji u oba zadnja rata
Niko clan kp niti hdz
0 poginulih u oba rata

Ko prica o kp? Pricam o Antifasistickoj borbi, kada si mogo ljudski birat ko i danas gdje ces. Vecina je isla konformisticki uz jaceg, dakle u domobrane. Rijetki izdajnici u ss i cetnike, a najcasniji u partizane . Jedini pokret otpora. Problem. I jeste sto su vecima bili u domobranima
Kakva borba ba
Nije to bila af borba nego borba za vlast kp
Sto nisu organizirali fer i demokratske izbore pa da opet pobiejdi vladko macek :thumbup:
Osmi Socrates

#1299 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Naravno, ti sada prevodiš ti priču na neke "muslimane u partizanima", jer ti sad ne odgovara šta je istorijska činjenica.

Ako već postavljaš takva pitanja da izvučeš paralelu sa četničkim zločincima koji su prešli u partizane, onda bi ispravno pitanje trebalo biti "koliko je muslimana zločinaca bilo u partizanima?".

Ili su za tebe svi muslimani zločinci?
Čitalac

#1300 Re: Jugoslavija

Post by Čitalac »

Na tu temu, Tempo u oslobođenoj Rogatici...
Stigao sam u tek oslobođenu Rogaticu, tu je komandant Slaviša Vajner - Čiča postrojio vojsku i predao mi raport. Poslije obilaska jedinica održao sam govor. Iznenadilo me je što moje riječi ne izazivaju gotovo nikakvo odobravanje ljudstva. Do tada sam vjerovao da nijesam loš govornik, a i radilo se o stvarima koje bi morale izazvati oduševljenje!
Govorio sam o uspjesima koje su partizani postigli u borbama širom Jugoslavije. Ljudstvo je ipak ćutalo; ni jednog znaka odobravanja! Tek kada sam počeo govoriti o uspjesima koje su postigli partizani i četnici Vlade Zečevića u zapadnoj Srbiji, nastala je izvjesna živost. Neko je iz stroja dobacio: „Jedva jednom da pomeneš i četnike…“
Osjećao sam se neprijatno. Očekivao sam da vidim našu, partizansku vojsku, koja je oslobodila jedan grad, a susreo sam se sa vojskom koja nije naša mada stoji pod našom komandom. Prekinuo sam govor i pozvao komandanta i komesara odreda: „Hoću da razgovaram sa komandantima i komesarima četa i bataljona! Smjesta ih pozovite“, strogo sam naredio.
- Pa, mi nemamo komesare ni u četama ni u bataljonima - nasmijao se Čiča.
- Kako to? - odmah sam reagovao.
- Jednostavno, nemamo ni jednog komunistu u četama i bataljonima...
- Dobro, onda pozovite komandante i komandire - rekoh shvatajući situaciju.
Stigli su odmah. Pošto smo se pozdravili, sjeli su na ponuđene stolice. Nastao je tajac. Posmatrao sam ih, sve mlađi ljudi, seljaci. Impresionirala me je njihova odlučnost. Ali na kapama nema petokrakih zvijezda! Umjesto njih, kokarde bivše kraljevske vojske. Imao sam osjećaj kao da su preda mnom tuđi ljudi. Najzad sam progovorio oporim, neprijatnim glasom:
- Naš znak nije kokarda, nego petokraka zvijezda!
Oni su se trgli. Nijesu očekivali takav početak razgovora. Pogledali su se međusobno. A onda je jedan rekao tihim ali odlučnim glasom:
- Samo s nas mrtvih možete skinuti ove kokarde! Mi smo se pred jevanđeljem kleli na vjernost...
...Muslimansko stanovništvo bilo je izloženo fizičkom istrebljenju. Na oslobođenoj teritoriji se našlo u istom položaju u kome je bilo srpsko stanovništvo na početku oružane borbe. Razlika se ogledala u tome što je tada srpsko stanovništvo bilo bez ikakve pomoći sa strane, dok su Muslimanima pritekli u pomoć okupatori i ustaše; oni su ih naoružali i organizovali u vojne jedinice. Tako je stvorena muslimanska milicija; ona se nije ograničila samo na odbranu svojih sela nego je primjenjivala četničku taktiku i upadala u srpska sela vršeći pokolj i pljačku srpskog stanovništva...Situacija je bila utoliko teža što se ni naše, partizanske snage, nijesu uspjele distancirati od takve aktivnosti četništva. Mnoge snage koje su stajale pod partizanskom komandom odnosile su se prema muslimanskom stanovništvu kao i četnici. Izuzetak su predstavljale samo one jedinice u kojima je bio jači uticaj komunista. Ali, i ti odredi su se kompromitovali u očima muslimanskog stanovništva jer su zajedno sa četničkim jedinicama učestvovali u oslobađanju pojedinih mjesta; pri tome je redovno dolazilo do pljačkanja i ubijanja muslimanskih porodica...(Revolucija koja teče I)
Post Reply