Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Warashii
#1276 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Nisu one lose ali ja ih ne bi preporucio bas za neko planinarenje.
Za njihovu cijenu se mogu uzeti mnogo ozbiljnije cipele.
Za njihovu cijenu se mogu uzeti mnogo ozbiljnije cipele.
- Ramzess Veliki
#1277 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ma ja sam planinario u Starkama dobre ture ljeti. Jos poderane bile.
Ako vrijeme nije ekstremno lose samo ponesi sta ces jest I pit I gari!
Farmerice mi uvijek bile najdraze, vuneni dzemper u ranac i vjetrovku, suve presvlake u kesu da I ostane suva. I kese za slucaj da pocne padati a ti u tenama, navuces preko carapa da ti noge ostanu suve.
Ali bih preporucio imati neku navigaciju.
Ako vrijeme nije ekstremno lose samo ponesi sta ces jest I pit I gari!
Farmerice mi uvijek bile najdraze, vuneni dzemper u ranac i vjetrovku, suve presvlake u kesu da I ostane suva. I kese za slucaj da pocne padati a ti u tenama, navuces preko carapa da ti noge ostanu suve.
Ali bih preporucio imati neku navigaciju.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1278 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
sve zavisi kakve ko noge ima...može se ljeti i u tenama samo bih preporučio da imaju dobar đon jer nije isto hodati po livadi i po kamjenjaru
za mene čizma je ipak čizma
- Warashii
#1279 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Uhhh ne bih se usudio.
Bez gleznjaca nista kod mene.
Gje mi je noga znala upasti na kakvu travu naletjeti, u jutro rosa, neravnog terena aa aa nista tene.
Bez gleznjaca nista kod mene.
Gje mi je noga znala upasti na kakvu travu naletjeti, u jutro rosa, neravnog terena aa aa nista tene.
- Ramzess Veliki
#1280 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Poucen ranijim iskustvom u planinu ako je teza tura nosim i jedne lakse patike. Ako nista da u domu ne hodam u bakandzama.
Sljedece sto cu obavezno kupiti ako budem isao dalje ture je smartwatch sa navigacijom, sa funkcijom solarnog punjenja.
Par puta smo se izgubili i nije bilo prijatno iskustvo.
Sljedece sto cu obavezno kupiti ako budem isao dalje ture je smartwatch sa navigacijom, sa funkcijom solarnog punjenja.
- Ramzess Veliki
#1281 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Patike moraju biti cvrste da ne zvacu, ima ih sila modela upravo za planinarenje i alpinizam.JoseMujica wrote:sve zavisi kakve ko noge ima...može se ljeti i u tenama samo bih preporučio da imaju dobar đon jer nije isto hodati po livadi i po kamjenjaru
Ne vidim razlog zasto zazirete od patika. Gledas gdje stajes i rijesen problem.
I bolje su suve patike sa gorotexom od natopljenih koznih gojzerica.
- coek
#1282 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jarane, navigacija na smartwatchu, na onolišnom displejčicću je obicna zjbncija. Bolje ti je čak imati navigaciju na mobitelu, sa powerbankom za dodatno punjenje baterije. Ali, daleko najbolja opcija je namjenski GPS uređaj.Ramzess Veliki wrote:Poucen ranijim iskustvom u planinu ako je teza tura nosim i jedne lakse patike. Ako nista da u domu ne hodam u bakandzama.
- JoseMujica
#1283 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
mobiteli su danas manje više OK...i već ima puno aplikacija koje mogu poslužiti za planinarenje tipa Strava, Wikiloc, Maps.me itd. Generalno bolje su se pokazali modeli sa Snapdragonima nego sa MTK procesorima....bolji je GPS chipset na njimacoek wrote:Jarane, navigacija na smartwatchu, na onolišnom displejčicću je obicna zjbncija. Bolje ti je čak imati navigaciju na mobitelu, sa powerbankom za dodatno punjenje baterije. Ali, daleko najbolja opcija je namjenski GPS uređaj.Ramzess Veliki wrote:Poucen ranijim iskustvom u planinu ako je teza tura nosim i jedne lakse patike. Ako nista da u domu ne hodam u bakandzama.
od uređaja top je Garmin eTrex serija...samo su malo komplikovaniji za korištenje u odnosu na mobitele, a prednost im je izmjenjiva baterija (2xAA)
- Ramzess Veliki
#1284 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ovo mi se bas svidja. Nisam znao za ovu igrackicu ...JoseMujica wrote:
od uređaja top je Garmin eTrex serija...samo su malo komplikovaniji za korištenje u odnosu na mobitele, a prednost im je izmjenjiva baterija (2xAA)
Nije skupa a vrlo prakticna. Hvala za info, ima da se nabavi ...

- JoseMujica
#1285 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ramzess Veliki wrote:Ovo mi se bas svidja. Nisam znao za ovu igrackicu ...JoseMujica wrote:
od uređaja top je Garmin eTrex serija...samo su malo komplikovaniji za korištenje u odnosu na mobitele, a prednost im je izmjenjiva baterija (2xAA)![]()
Nije skupa a vrlo prakticna. Hvala za info, ima da se nabavi ...![]()
imam eTrex 20
ganjaj po ebayu polovne...po mogućnosti da ti neko od ovih naših amera kupi pa donese....kod nas su oko 400 i nešto KM novi
- Ramzess Veliki
#1286 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U Aziji sam, ako je igdje to jeftino, ovdje je.JoseMujica wrote: imam eTrex 20![]()
ganjaj po ebayu polovne...po mogućnosti da ti neko od ovih naših amera kupi pa donese....kod nas su oko 400 i nešto KM novi
Vidjet cu sta mogu naci sa geometrima, ako iko to prati to su oni.
Nasao sam radnju sa originalnim kineskim ruksacima sto se prodaju na e-bayu, cijena oko 12 KM po litri zapremine ruksaka, naoko su kao i McKinlyjevi.
65 litara zapremine cca 80 KM.
- Ramzess Veliki
#1287 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Vraga jeftini, evo sam prekopao Lazada shopp, i ovdje je oko 400 KM ...JoseMujica wrote: imam eTrex 20![]()
Isprintam kartu i ponesem busolu ...
- SmokingMan
#1288 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U Alpini na Dobrinji /Mercator/ ima poprilično kvalitetnih Gojzderica za planianrenje,pomasne cijene.U Intersportu i dalje discount do kraja mjeseca Oktobra.Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojzde i strašno dobru jaknu sa postavom,a plata prvog narednog mjeseca. 
Ako ništa,gamaše mogu uzeti po ustaljenoj cijeni,neophodne su mi.
- Ramzess Veliki
#1289 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Intersport daje popust na robu ako imas clansku nekog planinarskog drustva.SmokingMan wrote:U Alpini na Dobrinji /Mercator/ ima poprilično kvalitetnih Gojzderica za planianrenje,pomasne cijene.U Intersportu i dalje discount do kraja mjeseca Oktobra.Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojzde i strašno dobru jaknu sa postavom,a plata prvog narednog mjeseca.
- Ramzess Veliki
#1290 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Dobra stvar je imati kod sebe kvalitetnu kartu terena. Ja sam koristio vojne karte tzv. specijalke 1:2500 na kojima su ucrtani svi detalji, cak I periodicni izvori. Te karte je izdavao zavod za geodeziju (prekoputa RTV) i mogle su se kupiti u stampariji.
- SmokingMan
#1291 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala na info.u.Ovu zimu ću prespavati u kotlini,a opet jedva čekam proljeće i vjerovatno planiram obići što je moguće više vrhova do narednog Septembra/Oktobra,zavisno od vremena.Ramzess Veliki wrote:Intersport daje popust na robu ako imas clansku nekog planinarskog drustva.SmokingMan wrote:U Alpini na Dobrinji /Mercator/ ima poprilično kvalitetnih Gojzderica za planianrenje,pomasne cijene.U Intersportu i dalje discount do kraja mjeseca Oktobra.Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojzde i strašno dobru jaknu sa postavom,a plata prvog narednog mjeseca.
- coek
#1292 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Elektronske verzije tih karata sam georeferencirao i napravio kmz fajlove. Možeš ih učitati u GoogleEarth kao layer ili GPS kao custom map.Ramzess Veliki wrote:Dobra stvar je imati kod sebe kvalitetnu kartu terena. Ja sam koristio vojne karte tzv. specijalke 1:2500 na kojima su ucrtani svi detalji, cak I periodicni izvori. Te karte je izdavao zavod za geodeziju (prekoputa RTV) i mogle su se kupiti u stampariji.
https://www.zone-2000.net/service/kmz.htm
Last edited by coek on 27/10/2018 16:48, edited 1 time in total.
- coek
#1293 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Druze, nemoj to kupovati. Dzaba ćeš pare datiSmokingMan wrote: Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojze
- Ramzess Veliki
#1294 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Nemoj zezat da imaju sve te detaljne podatke ???coek wrote:Elektronske verzije tih karata sam georeferencirao i napravio kmz fajlove. Možeš ih učitati u GoogleEarth kao layer ili GPS kao custom map.Ramzess Veliki wrote:Dobra stvar je imati kod sebe kvalitetnu kartu terena. Ja sam koristio vojne karte tzv. specijalke 1:2500 na kojima su ucrtani svi detalji, cak I periodicni izvori. Te karte je izdavao zavod za geodeziju (prekoputa RTV) i mogle su se kupiti u stampariji.
https://www.zone-2000.net/service/kmz.htm
- Ramzess Veliki
#1295 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja takodjer ne bih kupovao McKinlijeve. Alpina zakon.coek wrote:Druze, nemoj to kupovati. Dzaba ćeš pare datiSmokingMan wrote: Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojze
- SmokingMan
#1296 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kupujem shodno mogućnostima.Ramzess Veliki wrote:Ja takodjer ne bih kupovao McKinlijeve. Alpina zakon.coek wrote:Druze, nemoj to kupovati. Dzaba ćeš pare datiSmokingMan wrote: Tuga me je spopala,nalatio na pristojne mekinlijeve gojze
- coek
#1297 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Naravno. Eto provjeri. Btw, moraš napraviti free account na rapidshare-u.Ramzess Veliki wrote: Nemoj zezat da imaju sve te detaljne podatke ???
- Ramzess Veliki
#1298 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kupujem shodno mogućnostima.[/quote]SmokingMan wrote:Ja takodjer ne bih kupovao McKinlijeve. Alpina zakon.Ramzess Veliki wrote:
Druze, nemoj to kupovati. Dzaba ćeš pare dati
Najbolje cizme koje sam kupio bile su polovnjak sa autopijace.
I motokombinezon, kozni dvodijelni za 100 km, nov novcat, bez ogrebotine, cijena novog oko 1000 KM.
Pijacu treba redovno obilaziti, bude beton stvari.
-
Hadzi Lojo
#1299 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U Slovackoj sam vidio nekoliko privatnih obucara koji prave gojzerice po mjeri.
Da ti pamet stane!
Moracu jednom naruciti one starinske sa kockastim vrhom imaju i takvih u ponudi.
Nekada je bio stari suster u Mojstrani koji je pravio za expedicije.
Da ti pamet stane!
Moracu jednom naruciti one starinske sa kockastim vrhom imaju i takvih u ponudi.
-
Hadzi Lojo
#1300 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U Slovackoj sam vidio nekoliko privatnih obucara koji prave gojzerice po mjeri.
Da ti pamet stane!
Da ti pamet stane!