Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1276 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ima šator :lol:
blueblue

#1277 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Autor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: 03.03.2009

ZAGREB- Usprkos recesiji, rastu kamata i potražnje za kreditima, cijene nekretnina i dalje se tvrdokorno drže. Kvadrati stanova u Zagrebu pali su u godinu dana samo 3,4 posto, što je prosječno 30 eura po četvornome metru. Istodobno su cijene stanova na moru porasle 7,8 posto. Prema podacima CentarNekretnine iz veljače, cijene su prosječno u cijeloj Hrvatskoj povećane 0,7 posto.
blueblue

#1278 Re: Cijene stanova All about

Post by blueblue »

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena kvadrata novih stanova prodanih u drugom polugodištu 2009. godine iznosila je 11.538 kuna (1589 eura), što je za 13,8 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine. U ovu cijenu nisu uračunati stanovi prodani preko APN-a (poticana stanogradnja), ali je portalu za nekretnine Crozilla.com poslužila za daljnju analizu, odnosno za usporedbu s oglašavanim cijenama.

Premda u analizi portala nisu razlučene cijene novih i stanova starije gradnje (uz obrazloženje da cijenu određuje uglavnom lokacija, a ne starost objekta), dobiveni rezultati mogu poslužiti kao dodatni uvid u stanje na hrvatskom tržištu nekretnina.

Crozilla.com je analizirala odvojeno cijene stanova u Zagrebu i ostalim naseljima u Hrvatskoj, pa tako proizilazi da je prosječna tražena (oglašena) cijena kvadrata stana u drugom dijelu 2009. u Zagrebu iznosila 1920 eura (u istom razdoblju 2008. radi se o 2068 eura), dok je prema podacima DZS-a u drugom polugodištu 2009. kvadrat prodavan po cijeni od 1914 eura (isto razdoblje 2008. 2015 eura).

U usporedbi podataka odmah se uočava pad cijena u Zagrebu u 2009. u odnosu na 2008. i to oglašavanih za 148 eura po kvadratu, a prodajnih za 101 euro, a onda i da se razilika između oglašavanih i prodajnih sa 53 eura u 2008., smanjila na samo šest eura u 2009. godini.
paipan

#1279 Re: Cijene stanova All about

Post by paipan »

zna li ko sta o ovim uniprometovim stanovima? cijena (znam da ima na njihovom webu, ali uvijek ima jos neka niza cijena), kvalitet materijala, ko su sve izvodaci i sl.
Haris.ba

#1280 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

paipan wrote:zna li ko sta o ovim uniprometovim stanovima? cijena (znam da ima na njihovom webu, ali uvijek ima jos neka niza cijena), kvalitet materijala, ko su sve izvodaci i sl.
Mislim da je 2100 metar, ali ne znam je li za sve stanove? Bila je neka razlika - ne znam jesu li to ukinuli. Koriste kvalitetan materijal - imam žbira koji je išao na gradilište i gledao odakle i kakav nabavljaju materijal. :D
Majstori ko majstori, pošto su grubi radovi - nemaju šta specijalno ni zabrljati. Da imam para - tamo bi kupio stan. Jedino što mi se ne sviđa jeste što je grijanje na toplane. Jeste malo negativno nedostatak zelenih površina, i što nekome može smetati što će zgrada biti opasana glavnim gradskim cestama + željeznica.

Ko su sve izvođači - ne znam; ali pretpostavljam da se puno radi kompenzacija(nisam 100% siguran)
paipan

#1281 Re: Cijene stanova All about

Post by paipan »

Haris.ba wrote:
paipan wrote:zna li ko sta o ovim uniprometovim stanovima? cijena (znam da ima na njihovom webu, ali uvijek ima jos neka niza cijena), kvalitet materijala, ko su sve izvodaci i sl.
Mislim da je 2100 metar, ali ne znam je li za sve stanove? Bila je neka razlika - ne znam jesu li to ukinuli. Koriste kvalitetan materijal - imam žbira koji je išao na gradilište i gledao odakle i kakav nabavljaju materijal. :D
Majstori ko majstori, pošto su grubi radovi - nemaju šta specijalno ni zabrljati. Da imam para - tamo bi kupio stan. Jedino što mi se ne sviđa jeste što je grijanje na toplane. Jeste malo negativno nedostatak zelenih površina, i što nekome može smetati što će zgrada biti opasana glavnim gradskim cestama + željeznica.

Ko su sve izvođači - ne znam; ali pretpostavljam da se puno radi kompenzacija(nisam 100% siguran)
hvala
sabanss

#1282 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Haris.ba wrote: Mislim da je 2100 metar, ali ne znam je li za sve stanove? Bila je neka razlika - ne znam jesu li to ukinuli. Koriste kvalitetan materijal - imam žbira koji je išao na gradilište i gledao odakle i kakav nabavljaju materijal. :D

Ima i jeftinijih, samo sto je zgrada ogromna... Zelenih povrsina svakako nemas nigdje, zeljeznica nikad nece proraditi. Tuzno ali je tako...

Inace znam firmi koje imaju po 10-tak miliona godisnje obrta dok zivih para vide manje od pola miliona :D Opet tuzno...
paipan

#1283 Re: Cijene stanova All about

Post by paipan »

sabanss wrote:
Haris.ba wrote: Mislim da je 2100 metar, ali ne znam je li za sve stanove? Bila je neka razlika - ne znam jesu li to ukinuli. Koriste kvalitetan materijal - imam žbira koji je išao na gradilište i gledao odakle i kakav nabavljaju materijal. :D

Ima i jeftinijih, samo sto je zgrada ogromna... Zelenih povrsina svakako nemas nigdje, zeljeznica nikad nece proraditi. Tuzno ali je tako...

Inace znam firmi koje imaju po 10-tak miliona godisnje obrta dok zivih para vide manje od pola miliona :D Opet tuzno...
zbog toga i upitah koje su firme izvodaci radova jer ce zasigurno dobiti stanove umjesto kesa. sjecam se da je kod pojedinih tibrinih izvodaca prije pola godine bilo 1500 KM/m2 PDV ukljucen, dok je tibra drzao oko 2000 i nesto. da mi je uganjati takvu neku firmicu kojoj treba kes odmah. a inace konto sam jedan od onih stanova koji gledaju na mercator, ili na onu zutu zgradu preko puta.

ako jos neko ima kakvih informacija bicu zahvalan...
Jasko.B

#1284 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

imali sta novo, jesuli cijene stanova u Sa konacno pale na 1000km/m, ili moram dalje da cekam?
sabanss

#1285 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Jasko.B wrote:imali sta novo, jesuli cijene stanova u Sa konacno pale na 1000km/m, ili moram dalje da cekam?
Nisu jos, ali su na pojedinim lokacijama otisle sa 1900 - 2000 na 1400 :D
Margita81

#1286 Re: Cijene stanova All about

Post by Margita81 »

Jasko.B wrote:imali kakva akcija za obicne gradjane koji zaradjuju ispod 500 km mjesecno ??

Oplakah :lol:
Mada se cesto i sama pitam to isto :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1287 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

kad budu stanovi 1000
ja ulijećem na tržište sa svojom životnom ušteđevinom

ima da kupim špajz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Margita81

#1288 Re: Cijene stanova All about

Post by Margita81 »

ja ne ulijecem dok ne bude 800 po kvadratu. Ko ceka doceka :-D
abdulazizsarajevo

#1289 Re: Cijene stanova All about

Post by abdulazizsarajevo »

evo gledam na Ch Villi u gradacackoj doduse 12 sprat...cijena 1100KM/m2 na http://www.prostor.ba

za ozbiljne kupce ide to jos nize...krenulo je krenulo..ne znam da li bi se covjek radovao ovim cijenama ili tugovao..

drago mi je jer su cijene bile prenapuhane za nas standard..a opet zao jer nam je situacija u kojoj se nalazimo sve gora..:(

a evo i vrtovi sunca...

Ponuda sedmice 1.950 KM/m2
ajde_vise

#1291 Re: Cijene stanova All about

Post by ajde_vise »

--------
Topla voda

#1292 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

onaj stan sto sam spominjo za 115,otiso za 95...53 kvadrata na grbavici.. :) :(

nek je sa srecom klinkama iz unutrasnjosti koje kupise stan :)
Vozac

#1293 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

abdulazizsarajevo wrote:evo gledam na Ch Villi u gradacackoj doduse 12 sprat...cijena 1100KM/m2 na http://www.prostor.ba

za ozbiljne kupce ide to jos nize...krenulo je krenulo..ne znam da li bi se covjek radovao ovim cijenama ili tugovao..

drago mi je jer su cijene bile prenapuhane za nas standard..a opet zao jer nam je situacija u kojoj se nalazimo sve gora..:(

a evo i vrtovi sunca...

Ponuda sedmice 1.950 KM/m2
Evo gledam 6 mjeseci stan ... trazim stan trosoban u kvalitetnijoj zgradi ... ja do sada nisam ni jedan ispod 2400 a i kod takvog imas radova prije nego sto uselis ... moj drug kupuje dvosoban stan i mjesecima vec trazi te stanove sto pricaju po 2000 po kvadratu ... ima stanova po spomenutim cijenmam ali su na losoj pociciji, losoj zgradi ili imaju neke nedostatke ... mozda malo zvucim pesimisticki ali takvo mi iskustvo
Haris.ba

#1294 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Vozac wrote: Evo gledam 6 mjeseci stan ... trazim stan trosoban u kvalitetnijoj zgradi ... ja do sada nisam ni jedan ispod 2400 a i kod takvog imas radova prije nego sto uselis ... moj drug kupuje dvosoban stan i mjesecima vec trazi te stanove sto pricaju po 2000 po kvadratu ... ima stanova po spomenutim cijenmam ali su na losoj pociciji, losoj zgradi ili imaju neke nedostatke ... mozda malo zvucim pesimisticki ali takvo mi iskustvo
Jesi gledao unipromet kod merkatora na socijalnom? Mislim da je 2000 maraka kvadrat (sa pdv). Mislim da nikada neće biti jeftiniji novi stan na onoj lokaciji. Ja sam razgledao trosoban od 67 kvadrata. Jedino mi se ne sviđa orjentacija. Nema smisla kupovati polovne stanove često skuplje od novih na sličnoj lokaciji. Ali ako nađeš da se prodaje stan u žutoj zgradi pored uniprometa - javni. :D
A teško ćeš naći stan na prodaju u kojem se nema šta za raditi.
iceman ze

#1295 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Haris.ba wrote:
Vozac wrote: Evo gledam 6 mjeseci stan ... trazim stan trosoban u kvalitetnijoj zgradi ... ja do sada nisam ni jedan ispod 2400 a i kod takvog imas radova prije nego sto uselis ... moj drug kupuje dvosoban stan i mjesecima vec trazi te stanove sto pricaju po 2000 po kvadratu ... ima stanova po spomenutim cijenmam ali su na losoj pociciji, losoj zgradi ili imaju neke nedostatke ... mozda malo zvucim pesimisticki ali takvo mi iskustvo
Jesi gledao unipromet kod merkatora na socijalnom? Mislim da je 2000 maraka kvadrat (sa pdv). Mislim da nikada neće biti jeftiniji novi stan na onoj lokaciji. Ja sam razgledao trosoban od 67 kvadrata. Jedino mi se ne sviđa orjentacija. Nema smisla kupovati polovne stanove često skuplje od novih na sličnoj lokaciji. Ali ako nađeš da se prodaje stan u žutoj zgradi pored uniprometa - javni. :D

mogu li se pogledati ti stanovi Uniproimeta, danas sam bio s drugom kod Avazove grade, novogradnja, on je tamo uzeo 41 m2, po cijeni od 1700 km. Mene odavno zanima ova lokacija kod Merkatora, ali sam u dilemi s obzirom da sam cuo da idu cijene preko 2 hiljade.... :D
Vozac

#1296 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

Haris.ba wrote:
Pa eto ja sam cuo da kao ima neki stanova oko 2000 tu plus pdv, a u novinama sam vidio 2500 (ne sjecam se da li je ukljucen pdv). Neprovjereno ali oni vec sest mjeseci kasne vec za planom. Ne znam kakav je kvalitete gradnje niti materijala koje ce ugradjivati. Pet metar od nebodera kuca, deset benzinska pumpa. Ne znam hoce li ostati ikakvog prostora oko zgrade? Znam da se tu planira nastavak one ceste sa vise kolovoznih traka ali kuda ce proci i kad ce to biti? do tada ondje ce biti zakrceno od auta. nekako mi je sve to nedostatak planiranja. ukoliko pravis toliku zgradu kupi malo zmlje okolo pa napravi da to lici na nesto. ja toliko
Haris.ba

#1297 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

iceman ze wrote: mogu li se pogledati ti stanovi Uniproimeta, danas sam bio s drugom kod Avazove grade, novogradnja, on je tamo uzeo 41 m2, po cijeni od 1700 km. Mene odavno zanima ova lokacija kod Merkatora, ali sam u dilemi s obzirom da sam cuo da idu cijene preko 2 hiljade.... :D
Vidio sam u novinama neki dan 1750+pdv, znači oko 2100 kvadrat. Jesu li to prizemni stanovi ili nešta slično - ne znam. Jesi bio u tibrinim stanovima, kakvi su - de napiši? To su one načičkane zgrade.
Unipromet stanovi još nisu završeni(kostur zgrade je vjerovatno pri kraju, možda i gotov). Može še otići i pogledati. Ne znam šta će biti sa benzinskom i šta je sa parkingom. Mene zanimao tada samo stan.
iceman ze

#1298 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Na prvi pogled, meni sasvim solidno izgledaju. Nisam ti bas kompetentan, sto se tice procjene kvaliteta, ali moj drug je puno radio sa nekretninama, i cijenim njegovo misljenje. Mislim da cu kada budem uzimao svoj stan da cu njega konsultovati. On je pristao dakle na kupovinu, izabrao je super pogled prema gradu. Imaju 2 ulaza na sprat, takodjer imaju po 2 lifta, hodnici su siroki, sva vrata su ono na principu blindo ulaza, i svi su identicni.....dakle nema sarenila..... :D parket djeluje prilicno kvalitetan (moje skromno misljenje), kupatilo lijepo izglda (nisu kade, nego tus kabine)......ovaj njegov ima i balkon, tako da oni dolaze sa ugradjenom klimom (ove garsonjere nemaju klime niti balkona), a grijanje je plinsko na principu centralnog grijanja.... :-) Ovaj njegov ce biti gotov krajem godine, sto njemu licno odgovara......mi smo gledali i njegov nedovrseni stan i stanove koji su gotovi u prethodnom kompleksu zgrada, cisto da se uvjerimo u kvalitet izrade.... :-)
Vozac

#1299 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

iceman ze wrote:Na prvi pogled, meni sasvim solidno izgledaju. Nisam ti bas kompetentan, sto se tice procjene kvaliteta, ali moj drug je puno radio sa nekretninama, i cijenim njegovo misljenje. Mislim da cu kada budem uzimao svoj stan da cu njega konsultovati. On je pristao dakle na kupovinu, izabrao je super pogled prema gradu. Imaju 2 ulaza na sprat, takodjer imaju po 2 lifta, hodnici su siroki, sva vrata su ono na principu blindo ulaza, i svi su identicni.....dakle nema sarenila..... :D parket djeluje prilicno kvalitetan (moje skromno misljenje), kupatilo lijepo izglda (nisu kade, nego tus kabine)......ovaj njegov ima i balkon, tako da oni dolaze sa ugradjenom klimom (ove garsonjere nemaju klime niti balkona), a grijanje je plinsko na principu centralnog grijanja.... :-) Ovaj njegov ce biti gotov krajem godine, sto njemu licno odgovara......mi smo gledali i njegov nedovrseni stan i stanove koji su gotovi u prethodnom kompleksu zgrada, cisto da se uvjerimo u kvalitet izrade.... :-)
Znaci prem drugu i tebi Unipromet vrijedi love ...hm intersantno hvala na iskustvu ... evo sad bio na njihovoj stranici ... trosobni stanovi sa PDV-om su 2500
tahoma

#1300 Re: Cijene stanova All about

Post by tahoma »

Vozac wrote:
iceman ze wrote:Na prvi pogled, meni sasvim solidno izgledaju. Nisam ti bas kompetentan, sto se tice procjene kvaliteta, ali moj drug je puno radio sa nekretninama, i cijenim njegovo misljenje. Mislim da cu kada budem uzimao svoj stan da cu njega konsultovati. On je pristao dakle na kupovinu, izabrao je super pogled prema gradu. Imaju 2 ulaza na sprat, takodjer imaju po 2 lifta, hodnici su siroki, sva vrata su ono na principu blindo ulaza, i svi su identicni.....dakle nema sarenila..... :D parket djeluje prilicno kvalitetan (moje skromno misljenje), kupatilo lijepo izglda (nisu kade, nego tus kabine)......ovaj njegov ima i balkon, tako da oni dolaze sa ugradjenom klimom (ove garsonjere nemaju klime niti balkona), a grijanje je plinsko na principu centralnog grijanja.... :-) Ovaj njegov ce biti gotov krajem godine, sto njemu licno odgovara......mi smo gledali i njegov nedovrseni stan i stanove koji su gotovi u prethodnom kompleksu zgrada, cisto da se uvjerimo u kvalitet izrade.... :-)
Znaci prem drugu i tebi Unipromet vrijedi love ...hm intersantno hvala na iskustvu ... evo sad bio na njihovoj stranici ... trosobni stanovi sa PDV-om su 2500
Mislim da ne govori o Uniprometu, nego o Tibri, s obzirom da kaze: "stanove koji su gotovi u prethodnom kompleksu zgrada,"...
i grijanje u Uniprometu, po onome sto oni pisu na svojoj stranici, je od toplana...
Post Reply