Alhemicarkaa wrote:
Vidi, da mi daju te pare na ruke (doprinose od moje plate) meni bi bilo više i nego dovoljno da se liječim kod privatnika (ostalo bi i sa strane), tako da tu priču pričajte nekom drugom.
Da, to vrijedi dok "kašlješ" i nisi teže bolesna. Onog momenta kada ti zatreba nešto komplikovanije, pogotovo neke operacije, koje zahtijevau postoperativni tretman, onda ćeš vidjeti koliko neke stvari koštaju, jer kada dođe račun od nekoliko desetina hiljada maraka, onda ćeš vidjeti da ti ne bi ostalo. Osim toga, šta je sa onima koji uopšte ne rade, od čega bi nima ostalo? Raspitaj se koliko košta jedan stent i to bez postoperativngg tretmana, pa da vidimo koliko će ostati nekome (i ovo da sav novac dobije na ruke i da ga još štedi za teže dane).
Bio je ovdje jedan forumaš, koji je MRSA-om zaražen, a koja je bila rezistentna na vancomycin. Njega bi liječenje Linezolidom (bez perioda koji je ležao, bez troškova od ranije, znači samo Linezolidom) izašlo oko 7000KM (mislim), mada je nekako uspio riješiti da "samo" plati dio koji kući prima i to ga je oko 1500KM izašlo nešto ovako su cifre, nisam siguran).
Također, privatnici imaju jako ograničen broj mjesta i mnogi od njih kada postane komplikovanija situacija, šalju pacijente u veće centre.
Ja ti kažem da novca nema, jer se pokrivaju i jedni i drugi i da su naredbe takve, da se mora prvo sve probati riješiti kod porodičnog ljekara, a on svaku svoju pretragu mora opravdati, zato sve i izgleda kako izgleda, pogotovo što ljekarima treba dodatna obuka, jer imaju veći obim posla. Na to dodaj da ih nema ni izbliza dovoljno i eto ti situacije kakvu imamo.
Čak ni u tercijarnoj ZZ nema dovoljno osoblja, jer nije raspoređeno kako treba, tako na nekim odjelima ima dovoljno, na nekim višak, a na nekim ih skoro i nema. Istina i tercijarna ZZ je ona sa najviše korupcije i sa najviše problema.
Ovo je kapitalizam i vrlo brzo će doći vrijeme ako ti nisi sposoban pružiti mi to za 200 km ima ko jeste i onda će se vrtiti druga ploča.
Ovdje se debelo varaš. Jer ljekari će se dogovoriti oko cijena i iako će postojati konkurencija, cijene će biti paprene. Da bi tebi neko mogao apsolutno sve pružiti, mora uložiti milione i to desetine miliona. Kako misliš da će to vratiti? Da, baš je kapitalizam poznat po jefitnom zdravstvu.
Ovako sam zbog tog čekanja dovedena u situaciju da ne mogu koristiti svoje zdravstveno osiguranje, jer moram čekati kod dr porodične medicine, pa se naručiti kod specijaliste, pa kod drugog, pa opet kod porodične medicine, pa opet specijalisti, pa nema reagensa, pa dođi opet, pa prođe uputnica, pa opet kod porodičnog, pa objašnjavaj, čekaj, svađaj se..., a meni poslodavac samo odbrojava vrijeme i ja onda imam izbor da platim i uradim to privatno i izbjegnem gužve, nerviranje, gubljenje vremena i zvocanje šefa, ili da na svoju ruku odlučim da ti nalazi i nisu toliko bitni i da mogu sačekati, što uradi većina (pa se pitamo otkud se razboli, a bio zdrav) i tako ja nemam para da iskeširam oko 1000 KM za nalaze, niti vremena, ni teoretskog ni praktičnog, da čekam za uslugu koju sam platila unaprijed
Pa ti sada pišeš ono što sam ja pisao, a gore mi govoriš da nekome drugom prodajem tu priču? Nema reagansa, jer nema novca, ideš stalno kod ljekara opšte prakse, jer on mora pravdati zašto te poslao, pa se nadaju da će se na niovu PZZ-a više stvari moći riješiti i tako uštedjeti dosta novca. Na to dodaj da se vode politička prepucavanja, pa se blokiraju dostave, da šefovi zapošljavaju osoblje, koje apsolutno nije potrebno klinici/domovima zdravlja, ali zato nemaju dovoljno novca za ljekare, te ih ima manjak.
Također, sistem porodične nismo mi izmislili. Engleska funkcioniše tako (a ni oni nisu zadovoljni), mislim da je ovo naše Kanadski sistem, te pun klinac zemalja na to prelazi, jer im je jeftinije (barem zemlje koje imaju vid zdravstvenog osiguranja, a koje nije privatno), ali je malo ljudi zadovoljno u potpunosti svime.
Ja ti kažem da novca nema koliko bi trebalo biti. To što si ti uplatila ne znači ništa, kad se za isti novac liječe i oni koji nisu ništa uplatili, oni koji uplaćuju minimum i slično.
Ova tema ima naslov kakav ima, zato sam se i uključio u ovo, jer neke stvari nemaju veze sa njima. Ovo o čemu ti raspravljaš ima veze sa našim zdravstvenim sistemom, koji je u ogromnim problemima i tu se mogu složiti sa tobom, jer ovo ne funkcioniše trenutno, iako je ideja dobra, ali tu treba krenuti od vrha, a ne od PZZ, kojima je samo bačen pocao u ruke.
PS
Sada vidim ovaj post iznad, gdje u suštini isto kaže. Ovaj sistem ljekari mogu samo slijediti, ili napustiti posao, nemaju treću opciju, jer oni ne određuju ništa.
PPS
Da ne bude da branim sve ljekare i slično, ja sam imao situacija u kojima su divni svi bili, ali baš divni, do toga da me bukvalno osiguranje izvodilo.
Ali sam svojim očima vidio gdje pacijenti prave frke i galame, a lažu o onome što se desilo, taman toliko izvrnu stvari da dobiješ osjećaj da su stvarno upravu.