Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

lara b.

#1276 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lara b. »

nera18 wrote:
lara b. wrote:prije par dana sam imala prvi odnos i od tada imam obilan iscjedak koji prije nisam imala i boli me kada hodam...ne znam jel to normalno ili nesto nije uredu :?
a trebam i preporuku za ginekologa...ako imate i broj tel.. :-)
osim toga zanimaju me cijene za pregled i papa test...i jel neko radio hormonalni status, dermatolog mi je to preporucio...pa kako to ide...koliko kosta 8)
ne znam jel to normalno ili ne
al svakako trebas ginekologa...s knjizicom u skerlicevu, zakazes si pregled i onda rijesis i uputnicu za hormone i pregled i sve sto ti treba za djaba :)
ovako, bila u skerlicevoj, pa me nisu htjeli primiti, kazu imas dom zdravlja na svojoj opstini i tamo se javi... i tako uradim, tu me primili, otvorili mi karton i sestra kolutala jer nisam udata, a imala odnose, pa me 5 puta pitala da nisam trudna, plus sto me svakakvih detalja pitala na sred hodnika gdje svi ostali slusaju, bilo jako neprijatno, a ona na sve koluta ocima :roll: :roll:
zatim pregled, ginekolog nije tu, pa ga mijenjala neka kolegica, bila je ok, malo popricale, ali je pregled bio katastrofa :x
pregledala me rukom i to je strasno bilo, ja pocela da vristim koliko je bolilo, pocela i krv teci, kaze ona neka jaka infekcija i ranica na pocetku vagine, ali nista strasno :shock:
zatim je probala pregled nekom spravicom pa je krv tekla i odustala je... zatim je htjela da ispere taj sekret i krv, a sestra joj dobacila da ne moze, jer nemaju neku tecnost... pa me doktorica tuzno pogledala i rekla zao mi je, ali ne moze to isprati, nego da malo lezim tu dok ne stane krvarenje :roll: sestra je opet kolutala :roll: napisala mi vaginalete neo-penotran i tablete metrozol. kaze da se javim za 7 dana na pregled i papa test...
sestra mi nije htjela dati termin, nego broj tel. pa da nazovem za 2 dana i uzmem termin :?
sada moje pitanje:
-kako protice pregled kod drugih doktora... jel svugdje to tako rukom pregledaju i jel i vas boli :shock:
- zatim ovdje nisu uzimali ni briz, izgleda nemaju ni ultrazvuk... ja bih isla negdje privatno, da mi pogledaju to sve i kakva je ova clarus poliklinika, mislila sam tamo probati, ali bas me strah...
-i jel mi rano za 7 dana na pregled jer sumnjam da ce ova ranica tako brzo proci :roll:
shambho

#1277 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

lara b. wrote:
nera18 wrote:
lara b. wrote:prije par dana sam imala prvi odnos i od tada imam obilan iscjedak koji prije nisam imala i boli me kada hodam...ne znam jel to normalno ili nesto nije uredu :?
a trebam i preporuku za ginekologa...ako imate i broj tel.. :-)
osim toga zanimaju me cijene za pregled i papa test...i jel neko radio hormonalni status, dermatolog mi je to preporucio...pa kako to ide...koliko kosta 8)
ne znam jel to normalno ili ne
al svakako trebas ginekologa...s knjizicom u skerlicevu, zakazes si pregled i onda rijesis i uputnicu za hormone i pregled i sve sto ti treba za djaba :)
ovako, bila u skerlicevoj, pa me nisu htjeli primiti, kazu imas dom zdravlja na svojoj opstini i tamo se javi... i tako uradim, tu me primili, otvorili mi karton i sestra kolutala jer nisam udata, a imala odnose, pa me 5 puta pitala da nisam trudna, plus sto me svakakvih detalja pitala na sred hodnika gdje svi ostali slusaju, bilo jako neprijatno, a ona na sve koluta ocima :roll: :roll:
zatim pregled, ginekolog nije tu, pa ga mijenjala neka kolegica, bila je ok, malo popricale, ali je pregled bio katastrofa :x
pregledala me rukom i to je strasno bilo, ja pocela da vristim koliko je bolilo, pocela i krv teci, kaze ona neka jaka infekcija i ranica na pocetku vagine, ali nista strasno :shock:
zatim je probala pregled nekom spravicom pa je krv tekla i odustala je... zatim je htjela da ispere taj sekret i krv, a sestra joj dobacila da ne moze, jer nemaju neku tecnost... pa me doktorica tuzno pogledala i rekla zao mi je, ali ne moze to isprati, nego da malo lezim tu dok ne stane krvarenje :roll: sestra je opet kolutala :roll: napisala mi vaginalete neo-penotran i tablete metrozol. kaze da se javim za 7 dana na pregled i papa test...
sestra mi nije htjela dati termin, nego broj tel. pa da nazovem za 2 dana i uzmem termin :?
sada moje pitanje:
-kako protice pregled kod drugih doktora... jel svugdje to tako rukom pregledaju i jel i vas boli :shock:
- zatim ovdje nisu uzimali ni briz, izgleda nemaju ni ultrazvuk... ja bih isla negdje privatno, da mi pogledaju to sve i kakva je ova clarus poliklinika, mislila sam tamo probati, ali bas me strah...
-i jel mi rano za 7 dana na pregled jer sumnjam da ce ova ranica tako brzo proci :roll:
Pregled je isti i kod drugih, ako imas problema onda boli ako je sve u redu neugodno je ali ne bi trebalo biti bolova;

Privatnici su skupi, i nikad ne znas (kad prvi put ides), hoce li ti 'lec' dr., a ako ti se ne svidi izvalis minimum 30 KM, s tim da skoro uvijek trebas dodatno i PAPA i ultrazvuk (100 KM zajedno) ako prvi put dolazis.. A i pojedini privatnici sami preporucuju da se PAPA radi u javnim ustanovama, bas zbog placanja.. Tako da, ako ti se nije svidjelo tu, mozda da opet odes u Skerlicevu, tu su OK vecina, narucis se (ionako da se to malo sanira), jer PAPU ne mozes raditi pod upalom koliko ja znam.. Elem posavjetuj se jos malo razmisli a nemoj se brinuti nije to nis strasno.

Ranica najvjerovatnije nece proci za sedam dana, ali metrozol i neo-penatren nisu za ranicu, nego za upalu, tacnije neku infekciju koju imas, i zato te vjerovatno bolilo.. I zbog toga trebas na kontrolni pregled..
Cesto mladjima ne kazu sta je u pitanju nego samo daju lijekove, k'o veli sta te se tice.. Te infekcije nisu nis strasno, sve ih zene imamo, pregledaj malo ovu temu vidjet ces da je to najcesci problem.. Pij dosta jogurta i smanji cokoladu..Bit ce to OK, ali s obzirom na takav pristup, bolje je promijeniti ginekologa u svakom slucaju ..
swirl

#1278 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

Najgore pitanje koje mi postave kad odem kod ginekologa: koliko ste abortusa imali? Aha, bas cu se tebi povjeriti :D
lara b.

#1279 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lara b. »

shambho wrote: Pregled je isti i kod drugih, ako imas problema onda boli ako je sve u redu neugodno je ali ne bi trebalo biti bolova;
Privatnici su skupi, i nikad ne znas (kad prvi put ides), hoce li ti 'lec' dr., a ako ti se ne svidi izvalis minimum 30 KM, s tim da skoro uvijek trebas dodatno i PAPA i ultrazvuk (100 KM zajedno) ako prvi put dolazis.. A i pojedini privatnici sami preporucuju da se PAPA radi u javnim ustanovama, bas zbog placanja.. Tako da, ako ti se nije svidjelo tu, mozda da opet odes u Skerlicevu, tu su OK vecina, narucis se (ionako da se to malo sanira), jer PAPU ne mozes raditi pod upalom koliko ja znam.. Elem posavjetuj se jos malo razmisli a nemoj se brinuti nije to nis strasno.

Ranica najvjerovatnije nece proci za sedam dana, ali metrozol i neo-penatren nisu za ranicu, nego za upalu, tacnije neku infekciju koju imas, i zato te vjerovatno bolilo.. I zbog toga trebas na kontrolni pregled..
Cesto mladjima ne kazu sta je u pitanju nego samo daju lijekove, k'o veli sta te se tice.. Te infekcije nisu nis strasno, sve ih zene imamo, pregledaj malo ovu temu vidjet ces da je to najcesci problem.. Pij dosta jogurta i smanji cokoladu..Bit ce to OK, ali s obzirom na takav pristup, bolje je promijeniti ginekologa u svakom slucaju ..

jesi li ti ikada imala neku ranicu i kako ce to proci... doktorica mi za to nista nije rekla... uglavnom meni i danas ima malo krvi, nadam se da ce stati :roll: tesko mi je staviti tu vaginaletu jer je ranica na samom pocetku pa boli jako :-)
swirl

#1280 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

lara b. wrote:
shambho wrote: Pregled je isti i kod drugih, ako imas problema onda boli ako je sve u redu neugodno je ali ne bi trebalo biti bolova;

jesi li ti ikada imala neku ranicu i kako ce to proci... doktorica mi za to nista nije rekla... uglavnom meni i danas ima malo krvi, nadam se da ce stati :roll: tesko mi je staviti tu vaginaletu jer je ranica na samom pocetku pa boli jako :-)
Imala sam ja, i ako ti nesto znaci izljecila sam je kantarion vaginaletama.
nesquik

#1281 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nesquik »

pozdrav forumasice XD

da budem iskren nisam procitao prethodne strane teme iz ociglednih razloga, ali su me zaduzili da nadem dobrog ginekologa u sa i naravno jeftinog (studentski je budzet)
rekla mi je kolegica da je prije par dana na tv-u bilo da je otvorena neka ordinacija u vogosci sa popustom za studente(50% ako se ne varam) malo sam surfao ali ne mogu naci adresu ni kontakt telefon, pa vas molim ako ima neko ove vrijedne informacije da podijeli sa mnom... :D
shambho

#1282 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

@lara b.: Kantarion je inace dobar za rane, a ako ti je na poectku samom, mozes koristiti i nevenovu kremu, to je meni jednom doktor preporucio kada mi je bilo upaljeno, ili ulje od kantariona na vati.. Nisam imala, ali znam par cura koje su imale, rana k'o rana, zaraste, treba se paziti. Proguglaj malo o tome.. A ako te boli kad stavljas vaginalete, ja ih inace umocim u vodi (savjet od drugih cura), samo malo da se ne raspadne, i onda ide puno lakse.. Lezi skroz na ledja mozda i jastuk da stavis ispod guze.. Sretno u svakom slucaju!!

@neskvik: Ne znam za tu kliniku u Vogosci, u Sa su manje vise cijene iste (30 KM pregled, 50 KM ultrazvuk), u pet deka sto bi rekli, neki preporucuju Dr. Spahovica, koji bas vodi racuna da se ne daju pare ako bas ne treba, izlazi u susret kad su te stvari u pitanju i inace je jedan od najjeftinijih, a kazu i odlican ginekolog.. Ja nisam licno bila al' mi je ciko na telefon (besplatno) rastumacio sta i kako, smirio me, sto je meni puno znacilo.. 033/640 655 broj..
LaCici

#1283 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Potpisujem za Spahovica, zaista je detaljan i nije uopste skup. Kompletan pregled koji bi kod drugih doktora bio 150-200 KM kod njega je max 100 KM. I jedini me je uputio na tipizaciju HPV-a, i ispostavilo se da je nalaz pozitivan. Naravno, da sam slusala druge nikad ne bih uradila. Zato, iskljucivo Spahovic ako se ide privatno.
Karen

#1284 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Karen »

Za laru b

Išla sam prije mjesec kod dr Anje Čiče Tomić, i stvarno je dobra - pristup i kao čovjek. Ako trebaš broj, javi se na pp. Mene je papa i kolposkopija došla 100 km.
zelenashica

#1285 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

lara b. wrote: pregledala me rukom i to je strasno bilo, ja pocela da vristim koliko je bolilo, pocela i krv teci, kaze ona neka jaka infekcija i ranica na pocetku vagine, ali nista strasno :shock:
sada moje pitanje:
I ja sam pod istom terapijom,razlog upala.
Eh sad,pregled mene nista nije bolilo,krvi nema.Bilo je par dana ranije krvi,ali smeđkaste boje i to ne svaki dan.....ja tek sad kukam od bolova usljed terapije i alergijskih reakcija na lijekove.....ali kaze dr-normalno. :?
Ranica za 7 dana ne moze biti izliječena i mislim da ti je kontrolu zakazala radi upale,da vidi papa test.
Ranicu pokusaj vaginaletama kantarion(neko ti je vec pomenuo kantarion).
corbica

#1286 Re: Ginekologija i vagine....

Post by corbica »

Ja idem obično jednom godišnje, naravno plus po potrebi. Srećom, te potrebe i nisu tako česte, tako da nemam nekih stalnih posjeta dotičnoj.
Nikad nisam imala problem da li se radi o muškarcu ili ženi ginekologu, bitno mi je da dobro radi svoj posao. I strašno mi idu na živce žene i djevojke koje idu samo kad treba uzeti kontracepciju, ili ne daj Bože, dođe do nekih komplikacija.
swirl

#1287 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

corbica wrote:Ja idem obično jednom godišnje, naravno plus po potrebi. Srećom, te potrebe i nisu tako česte, tako da nemam nekih stalnih posjeta dotičnoj.
Nikad nisam imala problem da li se radi o muškarcu ili ženi ginekologu, bitno mi je da dobro radi svoj posao. I strašno mi idu na živce žene i djevojke koje idu samo kad treba uzeti kontracepciju, ili ne daj Bože, dođe do nekih komplikacija.
:thumbup:
lara b.

#1288 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lara b. »

zelenashica wrote: napisala mi vaginalete neo-penotran i tablete metrozol. kaze da se javim za 7 dana na pregled i papa test...
Eh sad,pregled mene nista nije bolilo,krvi nema.Bilo je par dana ranije krvi,ali smeđkaste boje i to ne svaki dan.....ja tek sad kukam od bolova usljed terapije i alergijskih reakcija na lijekove.....ali kaze dr-normalno. :?
Ranica za 7 dana ne moze biti izliječena i mislim da ti je kontrolu zakazala radi upale,da vidi papa test.
ja nemam negativnih reakcija, zapravo odmah sutra dan mi je bilo bolje... samo imam problem ta ranica zaista boli, jedva stavim vaginalete...ali uspijem :D ja trebam dobiti menstruaciju za 2-3 dana...pa jel se tada prekida sa vaginaletama :-) i koliko dana nakon menstruacije ide taj papa test...drugarica mi rece da treba sacekati 10 dana :roll:
aaa kako se te sa kantarionom zovu..tj.koji proizvodjac ili mogu bilo koje :roll:

i samo da kazem cure/zene super ste sa savjetima :thumbup:
swirl

#1289 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

lara b. wrote:
zelenashica wrote: napisala mi vaginalete neo-penotran i tablete metrozol. kaze da se javim za 7 dana na pregled i papa test...
ja nemam negativnih reakcija, zapravo odmah sutra dan mi je bilo bolje... samo imam problem ta ranica zaista boli, jedva stavim vaginalete...ali uspijem :D ja trebam dobiti menstruaciju za 2-3 dana...pa jel se tada prekida sa vaginaletama :-) i koliko dana nakon menstruacije ide taj papa test...drugarica mi rece da treba sacekati 10 dana :roll:
aaa kako se te sa kantarionom zovu..tj.koji proizvodjac ili mogu bilo koje :roll:

Kad dobijes menstruaciju, prekidas terapiju sa vaginaletama. Samo trazi kanatarion vaginalete u apoteci, ne treba ti naziv. A sto se tice kad se radi papa test, koliko ja znam, u bilo koje vrijeme kad nemas menstruaciju.
swirl

#1290 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

Upises u google: kad se radi papa test? I kaze: Najbolje vrijeme za uzimanje uzorka je sredina ciklusa tj. 10-20 dana nakon prvog dana zadnje menstruacije. :-D
swirl

#1291 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

Emich

#1292 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Ja idem ginekologu svaka 4/6 mjeseci...radi mozaika na grlicu, i tada radim kolposkopiju i papa i UZ imam ceste upale radi sekreta....ipak svaka seksualno aktivna zena treba makar jednom godisnje ili dva puta posjetiti ginekologa....a ti draga otidji obavezno kad menzes prestane kod ginekologa pogotovo radi te ranice
zelenashica

#1293 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

lara b. wrote:

Ja za vrijeme menstruacije ne koristim vaginalete.Eh po mom proračunu ja sam haman sreće da ću ih stići završiti prije menstruacije :zoka:
Što se tiče papa testa i svih ostalih pregleda UZ,kolposkopija.....ja sam od svog ginekologa dobila info da je sve pretrage najbolje obavljati sredinom ciklusa....znači nekih 7-10 dana nakon menstruacije... :?

Kantarion vaginalete,zbilja im ne znam naziv,ja kod svoje apotekrke samo tražim kantarion vaginalete i dobijem ih i bez recepta i bez pitanja za naziv....mislim da nije toliko bitno ko je proizvođač,njih i u nekim apotekama prave.
ljubav_aha

#1294 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

licno i vecina mojih prijateljice,u vezi ili udane, nemamo ovakve probleme ,ne razumijem :?
zelenashica

#1295 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

ljubav_aha wrote:licno i vecina mojih prijateljice,u vezi ili udane, nemamo ovakve probleme ,ne razumijem :?
Kakve probleme?
ljubav_aha

#1296 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:licno i vecina mojih prijateljice,u vezi ili udane, nemamo ovakve probleme ,ne razumijem :?
Kakve probleme?
ranice :|

P.S. u slucaju uzimanja jakih antibiotika,moze se konzumirati tebleta,prije pocetak terapije antibioticima, koja sprecava gljivice,a tokom uzimanja antibiotika je preporucljivo piti jogurt
zelenashica

#1297 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

ljubav_aha wrote:
zelenashica wrote:
Kakve probleme?
ranice :|

P.S. u slucaju uzimanja jakih antibiotika,moze se konzumirati tebleta,prije pocetak terapije antibioticima, koja sprecava gljivice,a tokom uzimanja antibiotika je preporucljivo piti jogurt
Ni ja ih nemam.I nadam se da neću.Ali zato upale haman pa počesto. :(
neprilagodjena

#1298 Re: Ginekologija i vagine....

Post by neprilagodjena »

Meni se nekoliko puta desavalo da nekoliko dana pred menstruaciju pocne dole da me svrbi ( slicno kao da imam gljivice ali puno blaze) i tako ublazeno traje tokom menstruacije i poslije menstruacije nema nista :-) :-)

Stvarno za poluditi :-) :-)
Michun

#1299 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

tzv ranice nemaju veze jesil udana ili nisi, koliko si imala partnera. To su promjene na sluzokozi i prije se radilo tzv tusiranje. Sada se pusti da to sama zarasta, dize se imuni sistem i kantarion vaginalete obicno.
Infekcije...naravno veca mogucnost kad si spolno aktivan, ali je zenski donji dio toliko osjetljiv da moze i sam razviti infenkciju. Ljeti posebno, ulosci plasticni, znoj, vrucina, higijena.
Last edited by Michun on 17/07/2011 09:54, edited 1 time in total.
Emich

#1300 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Ja nisam imala nikakve ranice na grlicu nego kad sam drugi porod imala grlic ostane sav u ranicama jer sam imala i rascjep grlica....a upale su konstantne...
Neo penotran vaginalete su odlicne, koristila sam ih i u trudnoci i poslije, a mislim kantarion vaginalete da se zovu BETADIN...dosta sam para i para dala na vaginalete u 3 mjeseca preko 100 km, jer sam uvijek morala koristiti po dva tri pakovanja, odlucila sam se tampon umociti u kantarion preko noci....i to sam ja napravila sama kantarion ulje i mogu vam reci da je odlicno
Post Reply