1 kg secera i 8 dcl vode, kuha se 3-5 min nakon sto provri, zavisno od velicine serpe (u vecoj serpi na jacoj vatri brze uvrijeva).6.april wrote:Molim za recept za agdu.
Sa tačnim količinama i vremenom kuhanja.
Hvala.
Recepti
Moderator: anex
- wewa
#1276 Re: Recepti
- butterfly_01
#1278 Re: Recepti
jos u agdu kad dodas jedan limun izrezan na ploske... agda ima bolji smek
- 6.april
#1279 Re: Recepti
Hvala na savjetima.
Šta uradite sa viškom bjelanaca?
Imam ih 12.
Imam ih 12.
- neprilagodjena
#1280 Re: Recepti
1kg secera,12 fildjana vode.6.april wrote:Molim za recept za agdu.
Sa tačnim količinama i vremenom kuhanja.
Hvala.
Pustis da prokuha,dodas malo soka od limuna i pustis 5 minuta da kuha dalje.
ako nemam nista da pravim sa bjelancima ja ih bacim.
- wewa
#1281 Re: Recepti
napravis puslice, slag za voce/vocnu salatu, beze kore za tortu ili ih zamrznes do nove inspiracije6.april wrote:Hvala na savjetima.
Imam ih 12.
- vazi
#1282 Re: Recepti
jos jedan receptic koji djeca vole
pola kg mljevenog, 3 kasike ulja, 2 kasike mlijeka, luk, 2 jaja i malo suhog hljeba , so biber po zelji persun, sve dobro ujediniti i oblikovati vece cufte, pritisnuti u sredini tj napraviti udubljenje za fil od pire krompira. Poredati u podmazan pleh, malo pouljiti po vrhu i peci 25min na 190°C
Za to vrijeme napraviti malo pirea, staviti ga lijepo u ono udubljenje na cuftama i vratiti jos 5 min u pekaru. Na tanjir staviti nekolika lista zelene salate , cufte i rucak kompletan.
pola kg mljevenog, 3 kasike ulja, 2 kasike mlijeka, luk, 2 jaja i malo suhog hljeba , so biber po zelji persun, sve dobro ujediniti i oblikovati vece cufte, pritisnuti u sredini tj napraviti udubljenje za fil od pire krompira. Poredati u podmazan pleh, malo pouljiti po vrhu i peci 25min na 190°C
Za to vrijeme napraviti malo pirea, staviti ga lijepo u ono udubljenje na cuftama i vratiti jos 5 min u pekaru. Na tanjir staviti nekolika lista zelene salate , cufte i rucak kompletan.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1283 Re: Recepti
Zadnji bajram dobili baklavu od nekoga koja je u agdi ocigledno imala limun, uzela zalogaj i ostavila koliko se to samo na limun osjetilo.butterfly_01 wrote:jos u agdu kad dodas jedan limun izrezan na ploske... agda ima bolji smek
Ne znam kome i sto treba da osjeti limun u baklavi, tako da osim ako necete da vam baklava vuce na vocni kolac, preskocite taj limun.
- Cholina_Lokica
#1284 Re: Recepti
Iliti ga cufte alla hasan pasavazi wrote:jos jedan receptic koji djeca vole
- butterfly_01
#1285 Re: Recepti
meni je baklava bas bezveze, bez ikakvog ukusa ako nema limuna. jesil probala staviti limun ako nisi probala. ne znas o cemu pricas!ladyblue18 wrote:Zadnji bajram dobili baklavu od nekoga koja je u agdi ocigledno imala limun, uzela zalogaj i ostavila koliko se to samo na limun osjetilo.butterfly_01 wrote:jos u agdu kad dodas jedan limun izrezan na ploske... agda ima bolji smek
Ne znam kome i sto treba da osjeti limun u baklavi, tako da osim ako necete da vam baklava vuce na vocni kolac, preskocite taj limun.
btw: o ukusima se ne raspravlja!
- neprilagodjena
#1286 Re: Recepti
ladyblue18 wrote:Zadnji bajram dobili baklavu od nekoga koja je u agdi ocigledno imala limun, uzela zalogaj i ostavila koliko se to samo na limun osjetilo.butterfly_01 wrote:jos u agdu kad dodas jedan limun izrezan na ploske... agda ima bolji smek
Ja licno stavim malo limunovog soka u agdu,to da se agda ne useceri.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1287 Re: Recepti
butterfly_01 wrote: meni je baklava bas bezveze, bez ikakvog ukusa ako nema limuna. jesil probala staviti limun ako nisi probala. ne znas o cemu pricas!
btw: o ukusima se ne raspravlja!
I nisam ti nigdje dirnula u tvoj ukus.
@ neprilagodjena-znam ja da se uglavnom zato stavlja, ali taj okus i miris limuna u jednom ipak tradicionalnom kolacu meni jednostavno ne ide. Ali to sam ja.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1288 Re: Recepti
ako se vec govori o tradicionalnim recepturama za baklavu onda je limunov sok gotovo obavezan sastojak za pravljenje agde.
Baklava je jelo nastalo u Aziji (na arapskom baklava oznacava slatku pitu) koja je i pradomovina limuna. gastronomi koji istrazuju istoriju hrane navode da se prvi pisani tragovi o baklavi javljaju u 11 stoljecu u dijelovima danasnje Azije. Upotreba limuna u agdi nema za cilj da se baklava aromatizira limunom ili od nje napravi limunov kolac, vec limunska kiselina sprecava da se ukuhani secer u agdi kristalizira (useceri).
Agda sa limunom se koristi u mnogim drugim trdicionalnim kolacima ako se kolac zasladjuje sa agdom.
limun se ne koristi ako se agda pravi sa medom (u nas poznata svadbena baklava) u svadbenoj baklavi se baklava poslije prelijevanja agdom od meda po vrhu zaseceri sa secerom u prahu...
da bi de izbjeglo da limun dominira ukusom baklave treba limun dodati na kraju ukuhavanja agde.. treba biti obazriv ako se koriste razni limunski koncentrati jer kap koncentrata nije isto kao i kap limunovog soka ..
takodje treba izbjegavati da se ukuhava limunova kora: proizvodjaci i trgovci "prskaju" limun sa raznim zastitnim sredstvima, koji ne samo da daju los okus agdi i kolacima vec su i stetni za zdravlje ... iz istog razloga treba izbjegavati da se limunova/narancina kora koristi da se aromatiziraju razni kolaci, sirupi, slatka itd..
Baklava je jelo nastalo u Aziji (na arapskom baklava oznacava slatku pitu) koja je i pradomovina limuna. gastronomi koji istrazuju istoriju hrane navode da se prvi pisani tragovi o baklavi javljaju u 11 stoljecu u dijelovima danasnje Azije. Upotreba limuna u agdi nema za cilj da se baklava aromatizira limunom ili od nje napravi limunov kolac, vec limunska kiselina sprecava da se ukuhani secer u agdi kristalizira (useceri).
Agda sa limunom se koristi u mnogim drugim trdicionalnim kolacima ako se kolac zasladjuje sa agdom.
limun se ne koristi ako se agda pravi sa medom (u nas poznata svadbena baklava) u svadbenoj baklavi se baklava poslije prelijevanja agdom od meda po vrhu zaseceri sa secerom u prahu...
da bi de izbjeglo da limun dominira ukusom baklave treba limun dodati na kraju ukuhavanja agde.. treba biti obazriv ako se koriste razni limunski koncentrati jer kap koncentrata nije isto kao i kap limunovog soka ..
takodje treba izbjegavati da se ukuhava limunova kora: proizvodjaci i trgovci "prskaju" limun sa raznim zastitnim sredstvima, koji ne samo da daju los okus agdi i kolacima vec su i stetni za zdravlje ... iz istog razloga treba izbjegavati da se limunova/narancina kora koristi da se aromatiziraju razni kolaci, sirupi, slatka itd..
- Digla_da_kreci
#1289 Re: Recepti
Toto, jel to sve isto vrijedi i za kadaif

-
shambho
#1290 Re: Recepti
Voda mi na usta ide..Digla_da_kreci wrote:Toto, jel to sve isto vrijedi i za kadaif![]()
Svaka cast
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1291 Re: Recepti
za tebe ne vaziDigla_da_kreci wrote:Toto, jel to sve isto vrijedi i za kadaif![]()
ti bi mogla ubrat divljeg-neprskanog limuna i limete u basci.. ko sto kopas mlad krompir u Novembru..
- Bambi_na_kofeinu
#1292 Re: Recepti
Već su rekli ali da potvrdim, nažalost iz iskustva
, agda bez limuna se ušećeri skoro odmah.
Naravno prava agda za baklavu, u kojoj ima toliko šećera da zubi trnu
Naravno prava agda za baklavu, u kojoj ima toliko šećera da zubi trnu
- wewa
#1293 Re: Recepti
ja u agdu ne stavljam limun jer 1) ne volim da baklava kisi, niti mirise na limun (btw pravim baklavu od ljesnjaka, a ne oraha i tu limun nikako ne ide) i 2) baklava se ne stigne useceriti jer se pojede u roku odmah.
- vjesticanametli
#1294 Re: Recepti
moze li recept sto prije za ovaj kadaif MOLIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
za desetku je wow
njam..........mljac
Hvala
potpis
veeeeeeeeeeelika poguzija
njam..........mljac
Hvala
potpis
- neprilagodjena
#1295 Re: Recepti
Ja ne kontam koliko vi stavljate limuna u agdu da agda pocne da kisi
Ja iscjedim soka od pola limuna ( ni to ne iscjedim sve od te polovice) i baklava mi se uopste ne osjeti na limun.
Ja iscjedim soka od pola limuna ( ni to ne iscjedim sve od te polovice) i baklava mi se uopste ne osjeti na limun.
- Digla_da_kreci
#1296 Re: Recepti
vjesticanametli wrote:moze li recept sto prije za ovaj kadaif MOLIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM![]()
![]()
za desetku je wow
njam..........mljac
Hvala
potpis
Moj prvi kadaif
Sirovi kadaif (pola od nekih 400-500gr) se slaze u tepsiju namazanu puterom. Onda se posipa mljevenim orasima i/ili grozdjicama i zalijeva istopljenim puterom. Poredas ostatak kadaifa polijes puterom i peces u rerni na blagoj temperaturi dok ne porumeni.
Agda: 500 grama secera u pola litre vode da kuha max 10 minuta. Skidati pjenu i nek kuha do srednje guste smjese, zatim dodati kriske limuna i vanilin. Toplo preliti po kadaifu, a kad se ohladi rezati.
Edit: ja nisam imala mjere koliko oraha, nego sam posipala dok se meni nije cinilo dovoljno.
Unutra izgleda ovako

- vjesticanametli
#1297 Re: Recepti
hvalaaaaaaaaaaaaaa stavicu slike cim napravim.............ja imam recept kadaif sa pudingom i zaista je stvarno
cijeli dan mi je jucer tvoj kadaif bio na pameti

- Irm@
#1298 Re: Recepti
digla da kreci kadaif ti je boli glava..bas je bogat
svaka cast!
- vazi
#1299 Re: Recepti
nisam znala, super, znaci staro tradicionalno jeloCholina_Lokica wrote:Iliti ga cufte alla hasan pasavazi wrote:jos jedan receptic koji djeca vole
- vazi
#1300 Re: Recepti
drago mi jeseka wrote:Nasla sam zeleni limun![]()
Tako da je bilo po receptu. Losos sam uzela zamrzunut' posto nisam mogla nabaviti svjezeg.
Za promjenu sam kao prilog skuhala rezance od Barille. Uklopilo se sa sosom.
Od gostiju i mene, za recept![]()