Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
micika
ja sam negdje tu ostavila recept za bulgur...ali napisat cu ti opet.Ovaj je bez mesa!evy wrote:micika vauuuu![]()
hajde neka mi neko kaze kako se pravi bulgurja na tim jednostavnim stvarima uvijek zapnem
![]()
pravila sam ga u par navrata i ne mogu se pohvaliti
nasla sam par recepta i kako god krenem ne valja mi
help
![]()
Casu krupnog bulgura(puno zrno) operi u mlakoj vodi.U teflon serpi zagrij maslinovo ulje i dodaj luk.na tihoj vatri proprzi.Luku dodaj na sitno isjeckanu jednu crvenu papriku i 2 slatke zelene papricice.Po zelji mozes dodati i pola na sitno isjeckane mrkve.Sve to proprzi.Dodaj kasicicu paradajz pirea i 2 svjeza paradajza.Kad se paradajz pretvori u kasu dodaj bulgur.Proprzi jos malo i ubaci zacine.....U to dodaj 2 case vrele vode,poklopi serpu....smanji vatru na minimum i kuhaj dok voda ne ispari.ne dozvoli da se bulgur pocne lijepiti za serpu jer bude presuh.
Nadam se da ce ti se dopasti.
Ako volis i piletinu mozes ubaciti poslije luka.....ostalo je po istom postupku.
Uzivaj!
-
callmethebreeeze
mozes skuhati sam bulgur. pustis vodu da prokljuca, stavis bulgur i cekas da voda ukuha, mozes dodati jednu kocku, ako zelis malo jaci ukus. poslije ga mozes mijesati sa cim zelis. mozes ga koristiti umjesto tjestenine u salatama, mozes ga sluziti kao prilog umjesto krompira. itd. ja recimo volim da ga pomijesam sa paradjzom, tunjevinom, paprikom i sl. a sigurno super ide i ovaj nacin koji je micika opisala.evy wrote:micika vauuuu![]()
hajde neka mi neko kaze kako se pravi bulgurja na tim jednostavnim stvarima uvijek zapnem
![]()
help
![]()
-
callmethebreeeze
ja nikada bulgur nisam przio. ma mozes ga zaciniti kako hoces, malo soka od limuna, bijelog luka, zacinskih trava, ili citaj sta pise na paketuevy wrote:callmethebreeeze wrote:mozes skuhati sam bulgur. pustis vodu da prokljuca, stavis bulgur i cekas da voda ukuha, mozes dodati jednu kocku, ako zelis malo jaci ukus. poslije ga mozes mijesati sa cim zelis. mozes ga koristiti umjesto tjestenine u salatama, mozes ga sluziti kao prilog umjesto krompira. itd. ja recimo volim da ga pomijesam sa paradjzom, tunjevinom, paprikom i sl. a sigurno super ide i ovaj nacin koji je micika opisala.evy wrote:micika vauuuu![]()
![]()
help
![]()
nasla sam neki recept po kojem se bulgur prvo proprzi pa se onda doda voda i kuha nekih 10-tak minuta. nema se tu sta pogrijesiti ali meni nije bio nesto(stavljala sam ga u salatu)
ja na ovim jednostavnim stvarima uvijek grijesim.. nikad nisam napravila lazanje da valjamoze se to jesti ali uvijek fali ono "nesto"
p.s ali sam zato rizu znao prepriziti u malo ulja i raznih indijskih zacina. bude super.
sta ne valja sa lazanjama?! ne ispadne ti sos dobar?
- anais_nin
evy wrote:citala bih da nije sve na turskomovako nista
![]()
lazanje su mi bolna tackapravila sam ih ukupno 4 puta do sada i prva tri puta nisu nikako valjale
jedino sto mi nije poslo za rukom su lazanje i eto sad bulgur
![]()
kako god pokusam budu mi previse suhe. sos je dobar ali kad se to sve ispece bude groznobila sam se zainatila i provela sam sat vremena u kuhinji posvetivsi se potpuno lazanjama i bile su jestive
ako nista drugo
stvarno ne znam gdje grijesim..
koje kore za lazanje koristis? tj koju "pastu"?
-
callmethebreeeze
da, mozda moras prvo kore obariti, ali vecina tjestetina se ne mora bariti. mozda ti bas oristis one kore koje moraju malo napariti.
-
callmethebreeeze
ne znam, nikada nisam imao taj problemevy wrote:ma koje god, uvijek ista pricane pravim ih vise, ima kupiti
![]()
ali mi je malo krivo sto tako nesto ne znam napraviti
![]()
Last edited by callmethebreeeze on 30/01/2008 20:32, edited 2 times in total.
- dalmatinka
Ja ti u zadnje vrijeme kupujem ove "svježe" što se u dućanu nalaze u frižideru. Prije sam upotrebljavala Barilla lasagne, ali razlika je ogromna. U mesu ostavi malo više tekućine, jer ona ispari tokom pećenja, a isto tako na svaki sloj po mesu stavi kockice sira i par žlica bešamel umaka.evy wrote:ma koje god, uvijek ista pricane pravim ih vise, ima kupiti
![]()
ali mi je malo krivo sto tako nesto ne znam napraviti
![]()

-
callmethebreeeze
mozes napraviti vlastite kore. to sam ja planirao raditi sad za vikend. javim ako mi uspije, mada sam ja mislio praviti raivole, ali mogu i kore za lazanje 
- uozo
Ja danas skucko nekaku slaganu salatu.
Sloj rendanog kuhanog krompira, sloj rendane kuhane mrkve, sloj rendanih kuhanih jaja, sloj sitno isjeckane kuhane sunke (pilece ili svinjske, po ubjednjenju), sloj rendanih kiselih krastavaca i na vrhu rendani edamer. Izmedju slojeva ide naizmjenicno tanko sloj majoneze i pavlake.
Sloj rendanog kuhanog krompira, sloj rendane kuhane mrkve, sloj rendanih kuhanih jaja, sloj sitno isjeckane kuhane sunke (pilece ili svinjske, po ubjednjenju), sloj rendanih kiselih krastavaca i na vrhu rendani edamer. Izmedju slojeva ide naizmjenicno tanko sloj majoneze i pavlake.
- anais_nin
vidi ih sto su se covjeku odmah natovarile na kosti
samo nek se kuha
sta odmah zanovjetate....
evo malo i iz moje kuhinje
ovo je bilo malo po bratovim zeljama
supa od crvene sacivice - mercimek

meso pod kapak

i naravno kao pravi balkan boy - krompir iz rerne

evo malo i iz moje kuhinje
supa od crvene sacivice - mercimek

meso pod kapak