Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
holowey

#1276 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

vnm wrote:nemam potrebe da ti dajem ikakav clan, jer me ne zanima da li ti meni vjerujes ili ne.

mene je drot opomenuo na skenderiji kad sam presao ulicu 10 metara od semafora, koji je bio zelen za pjesake, sa ovim rijecima. ne zvuci mi dovoljno glupo da bi mislio da me levati, pa ako hoces clan trazi ga.
pogresno tumacis, pjesak je duzan da prelazi preko pjesackog prelaza bez obzira da li na tom mjestu postoji semafor ili ne (clan 108 zobs-a), a vozac je duzan da stane i propusti pjesaka koji prelazi preko pjesackog prelaza bez obzira da li je pjesaku crveno ili zeleno (obrati paznju na clan 28, i clan 111 stav 1)
Lady Saray

#1277 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Lady Saray »

holowey wrote:
pogresno tumacis, pjesak je duzan da prelazi preko pjesackog prelaza bez obzira da li na tom mjestu postoji semafor ili ne (clan 108 zobs-a), a vozac je duzan da stane i propusti pjesaka koji prelazi preko pjesackog prelaza bez obzira da li je pjesaku crveno ili zeleno (obrati paznju na clan 28, i clan 111 stav 1)
ako mu je crveno onda on ne bi ni trebao biti na pjesackom
dimu

#1278 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by dimu »

holowey wrote: upravo tako... na sudu je da razmotri okolnosti nesrece... a ovaj momak nece bas najbolje proci... cak i ako mu sud progleda kroz prste, citav zivot ce na dusi nositi neciji zivot... a sve je moglo ispasti i drugacije...

medjutim, tramvajsko stajaliste kod kojeg se dogodila nesreca ti govori da se pjesak nije stvorio "niotkud" ili "iz cista mira"... obicno u blizini treamvajskih stajalista ima pjesaka pa je logicno povecati oprez a ne stisnuti gas... sa druge strane, cesta siroka 10-12m a vozac ga nije mogao izbjeci? ma daj molim te...

e jbg u novinama nije nista pisalo kako je doslo do nesrece, da li je ovaj vozio brze i slicno, tako da mi sad mozemo samo nagadjati da li ga je mogao izbjeci ili ne

meni se neki dan desilo gore kod novog mosta prije vjecnice, kolona u lijevoj traci i ja idem sinama posto cu svakako pravo prema palama, kisa pada ja idem mozda 40km/h i taman kad sam bio jedno 5m prije semafora izletise mi covjek i zena ono provlace se izmedju auta jer su ovi u lijevoj traci stajali, a nisam ih mogao vidjet jer su bas ispred nekog kombija prelazili i ja po kocnici malo udesno smotam i stanem haman poslije mosta, klizava cesta a i kako sam smotao desno preko sina i tu malo proklizalo, elem sreca oni su stali izmedju traka jer sam svirnuo odmah, a da su recimo potrcali ispred mog auta udario bi ih sigurno... i sta ces ti tu kao vozac molim te kad ti pjesak izleti 3m ispred auta ?

zato i kazem, ako se na sudu dokaze da je steta nastala iskljucivo krivicom ostecenog (znaci pjesaka u ovom slucaju) vozac se oslobadja objektivne odgovornosti
holowey

#1279 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

Lady Saray wrote:
holowey wrote:
ali je mogao zakoraciti na pjesacki dok je zeleno a u medjuvremenu se ukljucilo crveno svjetlo za pjesake... svejedno, pjesak na pjesackom je zasticen zakonom...
VR6

#1280 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by VR6 »

E ovo je tek zanimljivo...

Dvaput pregazio djevojčicu i rekao da je ionako "Ciganče"...
Svađa koja se u Zavidovićima u srijedu oko podne dogodila između još nepoznate osobe i jednog od zavidovićkih taksista, zbog, kako saznajemo, ljubavnice, umalo je kobno završila po 11-godišnju Bojanu Stojanović.

Crvena "Fiesta"

Nakon verbalnog duela dvojice "zaljubljenih", nepoznata osoba je uskočila u crvenu Ford Fiestu i velikom brzinom počela bježati od taksiste.

Kako nam je ispričao Bojan Stojanović, Bojanin brat, djevojčica se u tom trenutku sa prijateljicama vraćala iz škole kada je na nju velikom brzinom naletjela crvena Fiesta.

- Vidjevši da djevojčica ustaje, odlučio je završiti posao te ju je vozeći u rikverc još jednom pregazio, vjerovatno želeći riješiti se svjedoka - kaže Bojan.

Incident je ipak vidio veliki broj građana, s obzirom na to da se radi o prilično prometnoj Ulici Narodnog fronta. U blizini je bio i Bojanin otac, koji je videći krvavu kćerku pao u nesvijest. Zaprepaštenje prisutnih nasilnik je dodatno izazvao uzvikujući kroz prozor auta.

Povrede glave

- Viknuo je: "Šta vam je, pa udario sam Ciganče, nema to veze" - priča nam Bojan.

Nekoliko komšija se odmah dalo u potjeru za nasilnikom koji je krenuo prema Žepču. Najbrži je bio Dujo, Bojanin komšija romske nacionalnosti, koji je bio posebno uznemiren zbog morbidne rečenice koju je nasilnik izgovorio.

Uspio ga je sustići i prepriječiti mu put, te je nasilnik morao promijeniti putanju i vratiti se u Zavidoviće, gdje ga je zaustavila lokalna policija.

Bojana je ovom prilikom zadobila povrede glave i nogu, i smještena je u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Policija identifikovala počinioca

- Nezgoda u kojoj je jedan pješak zadobio tjelesne povrede desila se u srijedu oko 12 sati u Zavidovićima. Osoba koja je uzrokovala nezgodu je identificirana i protiv nje će biti pokrenute sve mjere predviđene u takvim slučajevima - kaže Aldina Ahmić, potparol MUP -a ZDK.

" Vidjevši da djevojčica ustaje, odlučio je završiti posao te ju je, vozeći u rikverc, još jednom pregazio, vjerovatno želeći riješiti se svjedoka
holowey

#1281 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

dimu wrote: e jbg u novinama nije nista pisalo kako je doslo do nesrece, da li je ovaj vozio brze i slicno, tako da mi sad mozemo samo nagadjati da li ga je mogao izbjeci ili ne
naravno, mi mozemo samo nagadjati, ali zakon nalaze vozacu opreznu voznju u podrucjima gdje se krecu pjesaci...
dimu wrote: meni se neki dan desilo gore kod novog mosta prije vjecnice, kolona u lijevoj traci i ja idem sinama posto cu svakako pravo prema palama, kisa pada ja idem mozda 40km/h i taman kad sam bio jedno 5m prije semafora izletise mi covjek i zena ono provlace se izmedju auta jer su ovi u lijevoj traci stajali, a nisam ih mogao vidjet jer su bas ispred nekog kombija prelazili i ja po kocnici malo udesno smotam i stanem haman poslije mosta, klizava cesta a i kako sam smotao desno preko sina i tu malo proklizalo, elem sreca oni su stali izmedju traka jer sam svirnuo odmah, a da su recimo potrcali ispred mog auta udario bi ih sigurno... i sta ces ti tu kao vozac molim te kad ti pjesak izleti 3m ispred auta ?
slazem se, fakat ima pjesaka koji se krecu kao kokos bez glave... i to je narocito izrazeno kada padne prvi snijeg, kada izlijecu na cestu kao kamikaze...
dimu wrote: zato i kazem, ako se na sudu dokaze da je steta nastala iskljucivo krivicom ostecenog (znaci pjesaka u ovom slucaju) vozac se oslobadja objektivne odgovornosti
to stoji, ali blizina pjesackog prelaza i blizina tramvajske stanice vozacu treba da bude indikativ mogucnosti izlijetanja pjesaka na cestu, a sirina kolovoza je trebala da vozacu da mogucnost manevrisanja jer se to ipak nije desilo u tunelu pa da nije mogao trznuti volanom na stranu... medjutim kombinacija neodgovornosti pjesaka, te manjka opreza i slabe reakcije na situaciju vozaca je dovelo do gubitka zivota...

bez obzira na ovu nasu raspravu i ko je ustvari skrivio nesrecu, jedan zivot je izgubljen a drugi sje*an za cijeli zivot...
holowey

#1282 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

VR6 wrote:E ovo je tek zanimljivo...

Dvaput pregazio djevojčicu i rekao da je ionako "Ciganče"...
katastrofa... zbog ovakve stvari bi trebalo u zakonu uspostaviti instituciju dozivotne zabrane upravljanja motornim vozilima...

a ovog lika ne bi trebalo da zatvaraju i sude mu... njega bi samo trebalo poslati u romsko naselje na prevaspitavanje...
Lady Saray

#1283 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Lady Saray »

holowey wrote:
Lady Saray wrote:
holowey wrote:
ali je mogao zakoraciti na pjesacki dok je zeleno a u medjuvremenu se ukljucilo crveno svjetlo za pjesake... svejedno, pjesak na pjesackom je zasticen zakonom...
zato sad ima i trepcuce zeleno i za pjesake

a ne kazem da nije zasticen ali semafori su nastimani tako da stite pjesaka znaci prvo njemu crveno, pa se par sekundi kasnije pali zuto pa zeleno za auta. hocu reci da pjesak kojeg je vec na cesti uhvatilo crveno ima dovoljno vremena da stigne preci prije nego se autima upali zeleno... ovdje govorim o normalnoj voznji ne o onim kretenima sto iz trake za skretanje prelete sviju i prodju na zuto koje se tek upalilo poslije crvenog sa 100 km/h

ovdje sad mozemo nagadjati sta je bas bilo ali cinjenica je da lik nije prelazio na pjesackom, a liku je bilo zeleno ili je proletio na zuto u svakom slucaju pjesaku je tad bilo crveno

kako god bilo, jedan zivot je ugasen
T4h

#1284 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by T4h »

Plin u autu, neprofesionalno uradjeno i dobije se ovo:
(sarajevsko naselje Osijek...navodno su pokusali opljackati granap...i auto im ekplodiralo)

Image

Image
muz66

#1285 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by muz66 »

holowey wrote:
vnm wrote:nemam potrebe da ti dajem ikakav clan, jer me ne zanima da li ti meni vjerujes ili ne.

mene je drot opomenuo na skenderiji kad sam presao ulicu 10 metara od semafora, koji je bio zelen za pjesake, sa ovim rijecima. ne zvuci mi dovoljno glupo da bi mislio da me levati, pa ako hoces clan trazi ga.
Zato na semaforima i nema klasicne "zebre", vec je sa dvije isprekidane bocne linije oznacen pjesacki prelaz...zebra je tamo gdje nema semafora i tu je vozac duzan propustiti pjesaka.
Skyfox

#1286 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Skyfox »

nocna mora ovo sa plinom, jel bio ko u autu, ili u blizini???
Troll_Happens

#1287 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Troll_Happens »

VR6 wrote:Evo oko 23 i 20 gore kod stare zgrade Avaza, opali Passat lika, dodje hitna, al izgleda mu nisu mogli pomoci, samo se parkirase na prosirenje nakon 15-ak minuta. Nisam skontao bas sta se desilo, cini se da je lik sa tramvajske krenuo na cestu i ovaj ga pokupio. Pisat ce u novinama...

Image

Image

Usmrćen pješak Zijo Bajrović
Njega je automobilom "VW Passat" usmrtio P. DŽ. (24) iz Sarajeva
18.04.2009. 21:07

Nakon saobraćajne nesreće koja se preksinoć pola sata prije ponoći dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje utvrđen je identitet nastradalog pješaka. Potvrđeno nam je da se radi o 48-godišnjem Ziji Bajroviću iz Sarajeva.

Njega je automobilom "VW Passat" usmrtio P. DŽ. (24) iz Sarajeva. Od siline udara pješak je zadobio teške povrede kojima je podlegao na licu mjesta te su ljekari Hitne pomoći mogli samo konstatirati smrt. Uviđaj su obavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo, nakon čega je tijelo vozilom KJKP "Pokop" prevezeno u prosekturu Bare.
holowey

#1288 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

muz66 wrote:
holowey wrote:

Zato na semaforima i nema klasicne "zebre", vec je sa dvije isprekidane bocne linije oznacen pjesacki prelaz...zebra je tamo gdje nema semafora i tu je vozac duzan propustiti pjesaka.
:lol: ti fakat mislis da je to razlog sto je rad neke pjesacke prelaze oznacavao isprekidanim linijama a ne cijena onog debelog premaza?
atko

#1289 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by atko »

holowey wrote: :lol: ti fakat mislis da je to razlog sto je rad neke pjesacke prelaze oznacavao isprekidanim linijama a ne cijena onog debelog premaza?
a ti fakat mislis da je to bitno sta ko misli o zebri i da se bas to mora raspraviti ...u ostalom vjerovatno ni predstavnici zakona nebi bas znali da objasne po kojem zakonu rade a koji zakon je vazeci :-D

Problem je zaista sto kod nas generalno vlada misljenje da je pjesak uvijek u pravu ... medjutim to nije tacno ... semafor je ipak stariji ;) ... ali kad neko opali pjesaka koji mu je uletio dok je ovom bilo zeleno onda uvijek pice naslovi "usmrtio pjesaka " ... itd ... niko nece reci neodgovorni pjesak istrcao pogresno i stradao ... :?
holowey

#1290 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

atko wrote:
holowey wrote: :lol: ti fakat mislis da je to razlog sto je rad neke pjesacke prelaze oznacavao isprekidanim linijama a ne cijena onog debelog premaza?
a ti fakat mislis da je to bitno sta ko misli o zebri i da se bas to mora raspraviti ...u ostalom vjerovatno ni predstavnici zakona nebi bas znali da objasne po kojem zakonu rade a koji zakon je vazeci :-D

Problem je zaista sto kod nas generalno vlada misljenje da je pjesak uvijek u pravu ... medjutim to nije tacno ... semafor je ipak stariji ;) ... ali kad neko opali pjesaka koji mu je uletio dok je ovom bilo zeleno onda uvijek pice naslovi "usmrtio pjesaka " ... itd ... niko nece reci neodgovorni pjesak istrcao pogresno i stradao ... :?
ma sta da ti kazem, u pravu si potpuno... koga briga za sta sluzi zebra, samo pogledas jeli mamlazima crveno za pjesake, ako je crveno, samo gazi stoku :evil:
Haris.ba

#1291 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Haris.ba »

atko wrote:Problem je zaista sto kod nas generalno vlada misljenje da je pjesak uvijek u pravu ... medjutim to nije tacno ... semafor je ipak stariji ;) ... ali kad neko opali pjesaka koji mu je uletio dok je ovom bilo zeleno onda uvijek pice naslovi "usmrtio pjesaka " ... itd ... niko nece reci neodgovorni pjesak istrcao pogresno i stradao ... :?
Ko udari pjesaka kriv je cak i ako je pjesak prelazio cestu na crvenom semaforu za njega, ili "pretrcavao" cestu na nepropisnom mjestu.

Osim:
ako je vozeci propisanom brzinom i zadovoljavajuci ostale zakonske uslove(npr.nije bio pijan)i vozeci shodno okolnostima na putu udario pjesaka na takav nacin da nije mogao OBJEKTIVNO da izbjegne udar.

Ako je taj momak vozio brze od 60 bice kriv, iako je pokojni (mozda) "izletio".
Ako je momak imao alkohola u organizmu, bice kriv; iako je pokojni (mozda) "izletio"
Ako je momak vozio ne krseci ni jednu zakonsku odredbu, ali je mogao zakociti i ne udariti pjesaka - kriv je.

On je KRIV ako je vozeci i krseci zakon udario pjesaka. Izlet pjesaka, i ostalo su samo olakotne okolnosti koje mu mogu smanjiti kaznu. Ali ce biti proglasen krivim.

P.S.

Mene je stvarno strah kad neko misli da se nece odgovarati ako se pjesaka zgazi. Rijetke su situacije kada se osoba oslobodi krivnje. U praksi i kada nisi kriv, sud te osudi radi "zadovoljenja" porodice preminulog ako nista na uslovnu kaznu. Mozda nije pravno iskreno, ali je tako.
atko

#1292 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by atko »

@holowey
Najlakse se zajebavati ... a svakome se moze desiti jednom, a jednom je sasvim dovoljno da ni kriv n iduzan udari pjesaka i da ga nosi na dusi... meni je kod marketa AS pjandura skocio sa trotoara u traku da on meni kao nesto izgalami ... u momentu kad sam prolazio kroz raskrsnicu razgledajuci da nece ko slucajno zakoraciti i svi pjesaci mirno stoje jer im je crveno i onda on samo iznenada pafff pred mene ... uspiosam se zaustaviti na jedno 5 cm od njega ... poslije toga sam se treso ko jermenija, ne od straha nego od neke muke , ... i sta da sam ga lupio?? Ko je kriv?
holowey

#1293 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

atko wrote:@holowey
Najlakse se zajebavati ... a svakome se moze desiti jednom, a jednom je sasvim dovoljno da ni kriv n iduzan udari pjesaka i da ga nosi na dusi... meni je kod marketa AS pjandura skocio sa trotoara u traku da on meni kao nesto izgalami ... u momentu kad sam prolazio kroz raskrsnicu razgledajuci da nece ko slucajno zakoraciti i svi pjesaci mirno stoje jer im je crveno i onda on samo iznenada pafff pred mene ... uspiosam se zaustaviti na jedno 5 cm od njega ... poslije toga sam se treso ko jermenija, ne od straha nego od neke muke , ... i sta da sam ga lupio?? Ko je kriv?
pokusao sam ozbiljno, ne pije vode... sta ostaje nego popustiti? :zjev:
atko

#1294 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by atko »

@Haris.ba, u pravu si, upravo tako zakon tretira onoga ko udari pjesaka.

I da ne bude zabune, da ne ispadne da ja zagovaram gazenje pjesaka na crvenom ... pjesake treba nauciti radi njihove glave da ne izljecu ... problem je sto vecina kaze neka udari ako smije ja sam na zebri uvijek u pravu :shock: :roll:

Naravo da svaki vozac mora pratit sta se dogadja ispred njega i duzan je reagovati na vrijeme ... ali npr Sarajevo je specificno ruzno za voziti jer je glavna saobracajnica ko auto put a u sredini i sa strana nadzidzane stanice razne ... i sto je najgore obicno su neodgovorni oni pjesaci koji ne voze i ne razumiju kako je biti sa strane volana ...
Haris.ba

#1295 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Haris.ba »

holowey wrote:okusao sam ozbiljno, ne pije vode... sta ostaje nego popustiti? :zjev:
Kad je zivot u pitanju nema popustanja. Mozda ce neko ko procita upozorenje malo popustiti gas i tako spasiti neciji i svoj zivot. Najlakse se zafrkavati. :sad:
Amazonka27

#1296 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Amazonka27 »

T4h wrote:Plin u autu, neprofesionalno uradjeno i dobije se ovo:
(sarajevsko naselje Osijek...navodno su pokusali opljackati granap...i auto im ekplodiralo)
kod nas su svi profesionalci i dobri majstori koji du u periodu 92-95 radili u BMW i Mercedes fabrikama...dedo im radio u TASU itd bla bla bla.... meni da neko daje djaba auto sa plinom - Hvala lijepo, al' poklonite nekom drugom! Uzimajuci u obzir i nase drndave ceste...situacija je odlicna.
holowey

#1297 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by holowey »

Haris.ba wrote:
holowey wrote:okusao sam ozbiljno, ne pije vode... sta ostaje nego popustiti? :zjev:
Kad je zivot u pitanju nema popustanja. Mozda ce neko ko procita upozorenje malo popustiti gas i tako spasiti neciji i svoj zivot. Najlakse se zafrkavati. :sad:
sizifove muke...
amrica

#1298 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by amrica »

Haris.ba wrote: Ko udari pjesaka kriv je cak i ako je pjesak prelazio cestu na crvenom semaforu za njega, ili "pretrcavao" cestu na nepropisnom mjestu.

Osim:
ako je vozeci propisanom brzinom i zadovoljavajuci ostale zakonske uslove(npr.nije bio pijan)i vozeci shodno okolnostima na putu udario pjesaka na takav nacin da nije mogao OBJEKTIVNO da izbjegne udar.

Ako je taj momak vozio brze od 60 bice kriv, iako je pokojni (mozda) "izletio".
Ako je momak imao alkohola u organizmu, bice kriv; iako je pokojni (mozda) "izletio"
Ako je momak vozio ne krseci ni jednu zakonsku odredbu, ali je mogao zakociti i ne udariti pjesaka - kriv je.

On je KRIV ako je vozeci i krseci zakon udario pjesaka. Izlet pjesaka, i ostalo su samo olakotne okolnosti koje mu mogu smanjiti kaznu. Ali ce biti proglasen krivim.

P.S.

Mene je stvarno strah kad neko misli da se nece odgovarati ako se pjesaka zgazi. Rijetke su situacije kada se osoba oslobodi krivnje. U praksi i kada nisi kriv, sud te osudi radi "zadovoljenja" porodice preminulog ako nista na uslovnu kaznu. Mozda nije pravno iskreno, ali je tako.

Vozim dugo vremena i oduvijek je najveci strah da nekoga ne zgazim, shvatam da je pjesak najranjiviji dio ucesnika u saobracaju, ali odakle ti ovi podaci?

Mislim, ako je ogranicenje 80 ili 90? Ko ce zaustaviti auto u par metara?

Ili drugi dio, ko je tu kompetentan da utvrdi da li je vozac, koji je vozio trijezan i po propisima, MOGAO ZAKOCITI???????

Ima i treca varijanta, autoput, na kojem postoji saobracajni znak: ZABRANJENO ZA PJESAKE.

Da li i je i tada vozac kriv, ako vozi po pravilima, a ogranicenje 100-150 KM, a izleti pjesak, kad ga vozac ne moze ni u snu ocekivati?
VR6

#1299 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by VR6 »

Ev par podataka o "slucaju Passat". Vozac je imao 24 godine, vozacka mu je oduzeta. Vozio je 84 km/h po procjeni policije, znaci nista posebno brzo. Veci problem je sto je napuhao 1,8 promila. S druge strane, pjesak je izgleda pretrcavao na zeleno za aute i to mimo pjesackog prelaza...
amrica

#1300 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by amrica »

VR6 wrote:Ev par podataka o "slucaju Passat". Vozac je imao 24 godine, vozacka mu je oduzeta. Vozio je 84 km/h po procjeni policije, znaci nista posebno brzo. Veci problem je sto je napuhao 1,8 promila. S druge strane, pjesak je izgleda pretrcavao na zeleno za aute i to mimo pjesackog prelaza...

Vozac je kriv, po 3 osnova, vozio prebrzo, 24 vise od ogranicenja, bez vozacke, i pijan, 1,8 promila.....
A to sto je pjesak trcao na crveno mimo pjesckog... postaje nevažno zbog ova 3 gore pobrojana razloga.
Locked