Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Curve

#1276 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Curve »

badalpur wrote:
Curve wrote:u quick smile meni rekose da su 600 KM :chmoljava:
Jesu kod njih, oni su najskuplji
ma za njih treba nova rijec da se izmisli, jer rijec "oderat" je mala maca za njih hahaha
moa

#1277 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by moa »

U mercatoru na ilidzi, zubar Malik. :thumbup:
svjedok_007

#1278 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by svjedok_007 »

Izbjegavajte dr. Huskića na Grbavici, čovijek je obićni prevarant i neznalica, nemojte da vas prevari njegova topla riječ, nisam jedini koji je imao loše iskustvo s njim.

Preporuka dr.Malik u Mercatoru na Ilidži, tako je
iSwagga

#1279 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by iSwagga »

Raja, i meni treba specijalista endo (za vadjenje zivca) u Sarajevu. Imate li koga preporuciti?
vješalica

#1280 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by vješalica »

koga odabrati za obični popravak polomljene plombe da ne usere posao za neku normalnu cijenu hvala
negdje u sa bilo gdje nije bitno
plucna mahramica

#1281 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by plucna mahramica »

Curve wrote:
ma za njih treba nova rijec da se izmisli, jer rijec "oderat" je mala maca za njih hahaha
Kud nisam prvo pogledao ovu temu prije nego sam otisao u quicksmile..

Moje iskustvo:

Code: Select all

Necu ulaziti u kvalitet, ali potrebno je ukazati na ove legalne lopove. Snimak zuba 45KM, stid me reci da sam toliko platio, i na kraju sam snimak dobio na cd-u. Bas ce se obradovati bilo koji drugi stomatolog kada mu odnesem cd da on to nesto ucitava i zajebaje se. Na pitanje da li mogu dobiti sliku, dobio sam negativan odgovor jer printer ne moze adekvatno da prikaze taj kvalitet njihove fotografije. :lol:
Hajde to je i manje bitno, dosao sam zbog umnjaka koji je formiran zub, ali nikada nije skroz 'izasao' pa je jedna trecina prekrivena tkivom. I zbog toga dijela, oni klasificiraju vadjenje tog zuba kao hirurski zahvat i traze 215KM za isti. Hvala dovidjenja, otisao na drugo mjesto, 2 anestezije i zub izvadjen za jednu minutu - 50KM.
To je bezobrazluk po meni, navuci ljude koji su mozda u muci da im preplacuju tako petominutne poslove... A vidio sam da su dosta posjeceni, stariji ljudi dolaze, ne izgledaju bas imucni. Neka im je Bog na pomoci. Zacudilo me je samo da mi nisu jos ponudili da platim na rate uz kamatu 20%.
Sto se mene tice, quick smile quicksmile sarajevo zestoko negativan dojam.
Kemal Malovčić

#1282 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Kemal Malovčić »

Top Dent na ulazu u Buća Potok.
Arslan_11

#1283 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Arslan_11 »

Vratila mi se cista i opet moram operisati istu. Hirurg mi preporučuje ugradnju neke umjetne kosti. Zna,li iko koliko to čudo košta? Poz i hvala
Nisrin

#1284 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Nisrin »

zna li neko cijene kod pirovica- plomboranje, ciscenje krijesa, slikanje zuba, popravke???
bosanka hercegovic

#1285 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bosanka hercegovic »

sladjusna wrote:
sabanss wrote:
Sarayman wrote:Molim za misljenje o tome koji je najbolji zubar (stomatolog/proteticar/navlake itd.) u Sarajevu, po mogucnosti da ne divlja s cijenama (ima ih i koji jednu navlaku cijene 250 KM). Svaka argumentovana preporuka je dobrodosla.
Bistrik - Selman

Cisto sumnjam da ces boljeg naci, pogotovo sto se protetike tice.
Najjaci zubar u Sarajevu od prije rata! :-D
Potpisujem! Posljednjih petnaest godina prim.dr. Selman je jedini zubar moje porodice. Prije par dana sam radila navlaku na gornju lijevu sedmicu koja ujedno nosi nedostajucu sesticu i halal mu svaka marka. Iako pomenute navlake nisu "fasada" bojom i sjajem se ne razlikuju od mojih prirodnih zuba......cirkon je top.....samo sto je malo poskup
ambition

#1286 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by ambition »

Raja,jel ko vadio mozda sesticu gornju? Meni doktorica rekla da nema nista od zuba,krune gotovo da i nema... pa sad izgleda da mi ne gine vadjenje.. sad sta ce bit hocel se malo oslobodit vilica sta mislite jer imam malo stisnute zube.. hocel se sedmica pomjerit koliko toliko na mjesto sestice... i nekad poslije hocul moc stavit fiksni aparatic ako budem htio nekad... znam puno pitanja, a tema nije bas za ovo, ali ako ima ko dobre volje da mi odgovori
Spartanovski

#1287 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Spartanovski »

Već dva mjeseca me mući gornja sedmica, naime u tom zubu je plomba već oko 10 godina i sada me boli kad jedem tvrđu hranu. Imao sam sličan problem prije nekoliko godina s drugim zubom koji je uspješno izliječen pročišćavanjem kanala i "uništavanjem" zubnog živca (laik sam, to je ono kad vam liječe zub s iglicama).

Međutim, stomatolog mi je rekao da se ne radi o nikakvoj upali, nego da taj zub izlazi lagano iz zubne kosti, te da će nekada u budućnosti najvjerovatnije ispasti. Radi se o gornjoj sedmici pored koje je zdrava osmica, ali s druge strane nema šestice, dakle postoji prostor između sedmice i petice, pa je stomatolog rekao da je to uzrok boli i eventualnog ispadanja zuba. Nema ništa natečeno oko zuba, ali mene od te sedmice u zadnje vrijeme često boli glava i cijela strana lica gdje je zub. Zub je sada, a i uvijek bio vrlo čvrst.

Rekao mi je da će ta bol trajati, pa nestajati periodično kako vrijeme bude prolazilo, ali da se te boli mogu riješiti zauvijek ako ga bude liječio na već ranije opisani način ("uništiti" živac i iglicama). Međutim, on mi to ne preporučuje, pošto svaki zub koji se tako liječi na kraju odumire i pocrni kroz određeni period skroz.

Ako će ta sedmica nekada u budućnosti već ispasti, ja sam mišljenja da je bolje da "uništim" živac i da mogu normalno funcoionirati, jesti, a imam i glavobolje od svega toga.

Što da radim?
Spartanovski

#1288 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Spartanovski »

Samo me nešto dodatno zanima. Ako neko zna može li mi odgovoriti.

Ako zub koji je zdrav nije naslonjen s drugim zubima s obe strane ili je naslonjen samo s jedne strane, znači li to da će ispasti?

Hoce li svaki zub gdje se ubije zivac na kraju skroz potamniti i biti uopšte upotrebljiv zub?
miki27A

#1289 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by miki27A »

Spartanovski: hajde ti molim te (ako si u SA) polako ujutro na Stomatologiju, ponesi zdravstvenu (ovjerenu) i licnu kartu pa neka oni to provjere i uslikaju rendgenom. To sto ti stomatolog govori, da se zub povlaci, to je paradentoza i to treba lijeciti. A sedmica izgleda da treba root canal (to sto su ti radili na tom drugom zubu). Zub koji stoji sam nema pomoc drugih zuba i veci je pritisak na tom zubu, nepovoljna situacija. Zato, pravac Stomatologija pa da znas na cemu si.
Spartanovski

#1290 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Spartanovski »

Izgleda da imam parandetozu na jos nekoliko zuba. Desni su mi se povukli s oko 1/4 ili čak 1/3 zuba. Ništa drastično, ali na mjestu gdje se zub dodiruje s desnima, desni su povučeni i vidi se malo vrat zuba. Ja imam 31 godinu i takvo mi je stanje od 16-te godine, isto ili približno isto. Nijedan stomatolog do sada mi nije rekao da imam paradentozu, jedino ovaj kod kojeg sam bio jutros kaže da je imam najvjerovatnije, a ostali su govorili da su se možda desni povukli jer sam pregrubo prao zube i stvarno jesam, uvijek sam s tvrdim četkicama grublje prao zube. Simptoma kao što su krvarenja,
gnoj, klimanje zuba i slično nemam.

Danas sam mnogo toga pročitao o paradentozi i vidim da je zaista teško oboljenje, jer lijeka nema, a na kraju možeš izgubiti sve zube. Postoji li način da se to sanira ili održi, a da se ne moraju raditi neki drastični zahvati?

I ja sam odlučio da sedmicu izliječim, da ubijem živac (laički da se izrazim), jer zub za koji mi je doktor rekao da će vjerovatno nekada ispasti je sada skroz čvrst kao i ostali zubi (nema krvarenja, gnoja, klimanja i slično), pa mi je ipak bolje da to uradim, nego da godinama osjećam bol kad jedem tvrđu hranu.

Kad sam bio dijete izvadio sam tri šestice (svi ostali zubi su tu) i uslijed razvoja došlo je do manjeg razdvajanja donjih prednjih zuba, jedinice i dvice imaju malo prostora, to se ne vidi na prvu, ali ti zubi su mi potpuno zdravi i čvrsti, ne znam šta bih tu mogao da radim jer već godinama stoje tako bez ikakvih problema? Žao bi mi bilo tu sada nešto ugrađivati kad su mi svi ti zubi zdravi i stoje tako već godinama bez ikakvih problema.
Qler

#1291 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Qler »

Hajde probat cu ovjde, da ne otvaram novu temu :)

Treba mi stomatolog za djecu. Ima li neka stomatoloska ordinacija sredjena za djecu? Trebao bih kcerkicu odvesti prvi put na pregled i kontrolu, pa bih htio da joj koliko toliko to prodje veselo, da se ne boji cika zube :) Imate li neku preporuku?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1292 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Entropio »

Qler wrote:Hajde probat cu ovjde, da ne otvaram novu temu :)

Treba mi stomatolog za djecu. Ima li neka stomatoloska ordinacija sredjena za djecu? Trebao bih kcerkicu odvesti prvi put na pregled i kontrolu, pa bih htio da joj koliko toliko to prodje veselo, da se ne boji cika zube :) Imate li neku preporuku?
http://mz.ks.gov.ba/ordinacije-stomatol ... ja-prof-dr
Qler

#1293 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Qler »

Hvala, otici cemo ovih dana.
ciki4

#1294 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by ciki4 »

Ja sam se to isto raspitivala,prvi posjet zubaru takodjer bio u pitanju. meni preporučili kliniku na stomatologiji,profesorice 2 ili 3 rade samo sa djecom predškolskog uzrasta i mogu samo reci da su divne zaista.topla preporuka
dzemaludin007

#1295 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by dzemaludin007 »

PO nasim ordinacijama u I. Sarajevu, masu ljudi iz Federacije, valjda im jeftinije, manje guzve itd. :-D
Ljube

#1296 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Ljube »

Da li je neko imao slučaj da mu je dio korjena srastao s zubnom kosti,na snimku se vidi dio korjena,ostatak je srastao u potpunosti sa zubnom kosti ?
da li je to moguće uopšte ?
menekse1992

#1297 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by menekse1992 »

:)
Anastazya

#1298 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Anastazya »

Da li neko od stomatologa u Sarajevu ili bilo gdje u BiH radi sedaciju laugh gasom (rajski plin) ?
The Realist

#1299 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by The Realist »

bosanka hercegovic wrote: Potpisujem! Posljednjih petnaest godina prim.dr. Selman je jedini zubar moje porodice. Prije par dana sam radila navlaku na gornju lijevu sedmicu koja ujedno nosi nedostajucu sesticu i halal mu svaka marka. Iako pomenute navlake nisu "fasada" bojom i sjajem se ne razlikuju od mojih prirodnih zuba......cirkon je top.....samo sto je malo poskup
Koje su cijene kod njega? Trebao bih navlake raditi, ali sve bih radio (rekli da preporučuju, jer kad tad ću morati)?
mzungu

#1300 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by mzungu »

Preporuka za dobrog proteticara u Sa?

Hvala
Post Reply