senada wrote:
Dobar!
Herc wrote:nije Darko na forumu.Pametan covjek![]()
Super su pricali...
Ne kontam perke kako je bilo forsiranja price o izborima. Mislim da smo jasno uspjeli prenijeti poruku da se njima izbori bliže i da je sad pravo vrijeme da se masa digne da bi se postiglo nešto konkretno, nešto što se može osjetiti (smanjenje njihovih plaća i primanja, povećanje penzije, itd,). Vrlo je važno, po meni, da se prenese poruka da ovo za nas nije predizborna kampanja i da nas ne interesuju njihove fotelje, da nas samo interesuje da oni počnu raditi svoj posao. Također je naš stav od samog početka bio to da se ljudi pozivaju da glasaju ali po sopstvenom izboru... znači da mi nećemo nikoga gurati ali da ćemo gurati ideju da je potrebno glasati... ne vidim u čemu je problem... mislio sam da su ove stvari davno razjašnjene... izvini, ako sam pogrešno skonto tvoj komentar...perke wrote:Herc wrote:nije Darko na forumu.Pametan covjek![]()
Super su pricali...
pa sad da je pametan ...![]()
upitno je
![]()
o emisiji... ne kontam otkud onoliko forsiranje price o izborima![]()
![]()
ili ja nisam skont'o da je to neki prioritet![]()
EU: Uskoro skuplje vize za građane Bosne i Hercegovine?
Najvažnija tema sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije u Luxembourgu u četvrtak i petak bit će – da li će za građane određenih zemalja koje nisu članice EU do 2007. godine biti povećane cijene viza za ulazak u zemlje Unije. Radi se o namjeri koja je u parlamentu EU naišla na oštro negodovanje, javlja Radio Deutsche Welle.
Građani zemalja koje nisu članice EU za vizu za ulazak u jednu od zemalja članica Unije plaćaju 35 eura. Ovo bi se moglo promijeniti nakon sastanka u Luxembourgu.
Naime, planirano je da se cijena viza za pojedine zemlje poveća na 60 eura. Povećanjem bi mogle biti pogođene zemlje jugoistočne Europe, kao što su Srbija i Crna Gora, BiH i Albanija. Međutim, lista još nije konačna.
Viza za prolazak i boravak u nekoj od zemalja članica EU i dalje bi trajala tri mjeseca. Povećanje cijena viza je predložila Francuska koja na taj način želi doći do sredstava za plaćanje nove sigurnosne tehnologije koju na svojim granicama želi ugraditi EU.
Zastupnici u Europskom parlamentu Angelika Ber smatra da je to pogrešan signal pogotovo za zemlje jugoistočne Europe koje su kandidatkinje za prijem u EU.
"To je samo po sebi jedan paradoks. Uza sve to se Balkan predstavlja na negativan način. Moramo korigirati sliku koju ljudi imaju o situaciji u BiH. I tamo ima mladih koji žele studirati na slobodnim univerzitetima u Europi kako bi za svoju zemlju izgradili perspektive za budućnost. Povećanjem cijena viza tim mladim ljudima ne izlazimo u susret. Mladi sebi prije svega to ne mogu priuštiti, privreda će biti blokirana a to objasniti željom za poboljšanje mjera sigurnosti ustvari je paradoks, što politički nije legitimno", kazala je Ber.
(Fena)
vidim da jos uvijek nije sve jasno...Propast1 wrote:neznam sta da kazem.
I ovo je pocelo liciti na partiju. Ono sto bi bilo najvaznije za sve nas gura se na marginu, a govori se o onome sto bi neka grupa htjela cuti. Dok su Ustavni amandmani bili jedini spas za mlade ljudi, mladi ljudi pricaju o penzijama. Nigdje veze.
???????????????????Propast1 wrote:Nemoj tako.
Ustavnim amandmanima se predviđalo pomoc za stanovanje i to je posebno vazno za mlade ljude, a posebno mlade bracne parove.
Da su amandmani usvojeni, imali bi situaciju da bi u 2007. godini drzava subvencionirala kupovinu stanova za mlade bracne parove u iznosu od minimalno 10 do maksimalno 30 procenata vrijednosti stana.
Mislis da to nije od interesa za mlade?
Ovi ustavni amandmani su bili temelj jedne potpuno nove (evropske) uloge drzave u pruzanju pomoci obicnim ljudima. POve stvari su vec odavno ugrađene i u Ustav Hrvatske i u Ustav Srbije ako hoces. I tamo mladi ljudi na osnovu toga dobijaju pare kako bi lakse dosli do stana.
Ok reci ces da bi to kod nas bilo samo formalno. Ali sve dok nebude formalno nemozemo imati ni stvarno.
Ovako od toga nista.
A da ne govorim sta bi nam ovi amandmani omogućavali da trazimo u pogledu obrazovanja i zdravstvene zastite.
Vingo wrote:Dijelim tvoju frustraciju....Ali nemoj davati krive informacije. Neko ce jedva docekati.....
Znamo cime se bavi Ustav,a cime akcioni planovi....
No ja ne sumnjam da bi nastavak modifikacije Ustava rezultirao i modifikacijom postojecih, te donosenjem novih zakona. Pa cak i onih o subvencijama za stanove...
Ti meni nesta govoris da su Ustavne reforme suplja prica i neznam ti ja sta vec, a kazes da je briga ljudi socijalna nepravda.Stolac92 wrote:Propast1, sve je to fino i ljepo što ti kažeš da naši političari brinu o bilo čemu osim o svojim guzicama... ovako to je samo fino zapakovana šuplja priča i stvarno mi je žao što si i ti nasjeo na njihovo izbjegavanje da se suoče sa stvarnim problemima ove države, kao što su:
1. Potpuna socijalna nepravda (i mi nismo pokret mladih nego pokret građana i građanki Bosne i Hercegovine)
2. Mafijaško-krimogena struktura vlasti
3. Namjerno uništavanje potencijala BiH (od firmi, kompanija pa do institucija i pojedinaca)
4. Totalni osjećaj nemoći kod građana i građanki BiH i samim tim i nedostatak želje da se bore za svoje pravo (ciljano ubijanje ljudskog dostojanstva)
Samo ove 4 stvari, a da ne govorim o mnogim drugim, su dovoljni razlozi zašto meni njihovi navodni pregovori, razgovori i dogovori ništa ne znače i zašto mislim da šta god da se lopovi-političari dogovore nema koristi za obične građane BiH. To je ono ko kad ti jedeš za prepunim stolom i govoriš gladnom kako je njemu dovoljna mrvica koju is iz zajebancije bacio na stol...
Propast1, vidim da imamo potpuno različito gledanje na to u čemu je problem u BiH. Ne sekiraj se, G.R.O.Z.D. ima para i troše ih i šakom i kapom, a ne mislim da je ovoj državi u zadnji 10 godina nedostajalo para. Ono što je nedostajalo je glas naroda, kao i strah i odgovornost kod političara. Parama možeš kupiti nešto, ali ljudsko dostojanstvo ne možeš. Nisu pare problem, niti je problem o čemu ti sada pričaš. Nekako mi se čini da su se tvoji stavovi u zadnje vrijeme mnogo promijenili, ili sam te možda pogrešno na početku procijenio. U svakom slučaju nisam raspoložen za ovu raspravu jer se ova tema ponovila jedno mali milion puta. Jaro, ti svoje a mi ćemo svoje. Što nas više bude radilo ono što vjerujemo da je ispravno onda će ovo društvo biti zdravije i naprednije. Ovo stvarno mislim i smatram da si ti iskreno uvjeren da je istina to što pokušavaš da nam kažeš. Ali isto tako i ja iskreno mislim da si potpuno promašio srž problema. Živi bili pa vidjeli.Propast1 wrote:Drugo da odgovorim tebi stolac:
Ti meni nesta govoris da su Ustavne reforme suplja prica i neznam ti ja sta vec, a kazes da je briga ljudi socijalna nepravda.Stolac92 wrote:Propast1, sve je to fino i ljepo što ti kažeš da naši političari brinu o bilo čemu osim o svojim guzicama... ovako to je samo fino zapakovana šuplja priča i stvarno mi je žao što si i ti nasjeo na njihovo izbjegavanje da se suoče sa stvarnim problemima ove države, kao što su:
1. Potpuna socijalna nepravda (i mi nismo pokret mladih nego pokret građana i građanki Bosne i Hercegovine)
2. Mafijaško-krimogena struktura vlasti
3. Namjerno uništavanje potencijala BiH (od firmi, kompanija pa do institucija i pojedinaca)
4. Totalni osjećaj nemoći kod građana i građanki BiH i samim tim i nedostatak želje da se bore za svoje pravo (ciljano ubijanje ljudskog dostojanstva)
Samo ove 4 stvari, a da ne govorim o mnogim drugim, su dovoljni razlozi zašto meni njihovi navodni pregovori, razgovori i dogovori ništa ne znače i zašto mislim da šta god da se lopovi-političari dogovore nema koristi za obične građane BiH. To je ono ko kad ti jedeš za prepunim stolom i govoriš gladnom kako je njemu dovoljna mrvica koju is iz zajebancije bacio na stol...
A neces da kazes da je jedan od glavnih uzroka sto je danas u BiH socijalna nepravda to, što Bosna i Hercegovina po USTAVU nije socijalna država i samim tim posao onih koji rade u javnoj administraciji nije briga o socijalnoj nepravdi. Ako hoces detalja oko ovog pogledaj izjavu Terzica i Hurtica.
Amandmanima na ustav BiH se trebalo definisati da je Bosna i Hercegovina SOCIJALNA DRŽAVA sto po automatizmu proizvodi da je osnovni posao javne administracije smanjivanje nejednakosti između bogatih i siromašnih te omogućavanje socio-ekonomskog razvoja od kojeg ce imati koristi svi a ne samo pojedinci.
E sad prijatelju moj, ako zelis da ispravis socijalnu nepravdu, trebas udariti zmiju u glavu - a to je ustav. Ako Ustavom ne definisemo da je ispravljanje socijalne nepravde posao drzave, teško da će iko ikada socijalnu nepravdu u ovoj zemlji ispraviti.
Sada ti mozes reci, 'ali moze i drugacije'. nemoze! Jer da moze neko bi u ovoj Evropi to napravio na drugaciji nacin. Nemojmo sad izmisljati toplu vodu. Neispravlja se socijalna nepravda klikerima nego parama.
Još da si ti bila sa nama bilo bi još bolje. Ozbiljno ovo kažem. Ako si raspoložena za javne nastupe molim te da se javiš. Mislim da je vrijeme da se ja malo povućem iz medija. Jer će ljudi pomisliti da se ovdje radi samo o meni. Ovo je stvarno veliki problem i mislim da bi se trebali javiti svi oni koji žele nešto da kažu, znaju kako to da urade i koji se ne boje kamera.zmijaIzmaj wrote:gledala sam CZ, svaka cast, liejpo, pametno ste govorili, bez diplomatskih i političkih fraza, jednostavno, pismenobez uvijanja, onako kako je, odlicno!
Vingo, ja nisam zlonamjerna osoba i trudim se da koliko je to moguce govorim istinu. Zato nikada nebi ovde nesta napisao a da znam da je to neistina ili laz. Eto ti odgovora.Vingo wrote:Evo...ne zamjeri mojoj pravnoj neukosti i posalji mi Amandman koji definise ovo: Ustavnim amandmanima se predviđalo pomoc za stanovanje i to je posebno vazno za mlade ljude, a posebno mlade bracne parove.
I onda mi reci zasto ovo, bar kao dobru predizbornu retoriku nije upotrijebio Sulejman Tihic?
ja bih da protestvujem protiv ovakvog igranja sa ljudima....Herc wrote:propast,da li ti smatras da treba protestovati zato sto amandmani nisu prosli? ..vec su govorili neki da trebamo protestovati zato sto ce mozda amandmani biti usvojeni.Tako da smo odlucili da necemo igrati igru stranaka i necemo ni za jedne,ni za druge,protestovati.
Vidi moze neko govoriti za amandmane, a neko protiv amandmana.Herc wrote:propast,da li ti smatras da treba protestovati zato sto amandmani nisu prosli? ..vec su govorili neki da trebamo protestovati zato sto ce mozda amandmani biti usvojeni.Tako da smo odlucili da necemo igrati igru stranaka i necemo ni za jedne,ni za druge,protestovati.