Pa onda SPC neJma sta traziti.
CRNA GORA
- BHCluster
- Maraschino
#1277 Re: CRNA GORA
Moja vjera je u postena covjeka a njegova vjeroispovijest/religioznost me bas i ne zanima.zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 21:28
Ako ti je to logika onda treba da se odreknemo monoteistickih religija.Nasi pretci su bili mnogobosci.Jel treba i njih da osudjujemo ili da osudjujemo samo one koji u danasnje vrijeme mjenjaju vjersku pripadnost?
Kada vidim kakav je covjek, takav je i vjernik a i ta njegova religija.
- Maraschino
#1278 Re: CRNA GORA
Pa evo Milo to radi pa vidimo kako izostaju reakcije.
- LBVIEW
- LBVIEW
#1280 Re: CRNA GORA
Jos CPC ima historijsko utemeljenje, sta bi bilo da su na ulici nasli kakvog pandana onom Seseljovom drugu.
Kazem ja - sampioni licemjerstva na Balkanu, a i sire.
- zarko.filip
#1281 Re: CRNA GORA
Pa ja sam i pisao o tome da je u Srbiji osnovana paralelna IZ za vrijeme Kostunice.Al ne citas.Kazes da bi pravoslavci,s pravom, to okarakterisali kao pokusaj rasturanja SPC.Znaci u CG si na strani onih koji se protive ovakvom zakonu.Bravo za tebe.Inace ja sam ateista.LBVIEW wrote: ↑28/01/2020 21:29Ne brani nam niko, samo bi to od strane pravoslavaca, s pravom, biilo okarakterizirano kao pokusaj
rasturanja SPC-a, kao sto je Srbija uradila sa IZ preko ovog Jusufspahica, kontas? A da ni ti u tom slucaju bio ovako "pomirljiv" mozes nekom drugom.![]()
- zarko.filip
#1282 Re: CRNA GORA
Reagujem samo u onom dijelu gdje hoce da prisvoji nesto sto je starije od Crne Gore.Lopovska posla.
- zarko.filip
#1283 Re: CRNA GORA
Religija je opijum za narod.Maraschino wrote: ↑28/01/2020 21:32Moja vjera je u postena covjeka a njegova vjeroispovijest/religioznost me bas i ne zanima.zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 21:28
Ako ti je to logika onda treba da se odreknemo monoteistickih religija.Nasi pretci su bili mnogobosci.Jel treba i njih da osudjujemo ili da osudjujemo samo one koji u danasnje vrijeme mjenjaju vjersku pripadnost?
Kada vidim kakav je covjek, takav je i vjernik a i ta njegova religija.
- tvojkomsija
#1284 Re: CRNA GORA
Ovakve probleme ćemo i mi imati kako se vremenom sve više entitetskih nadležnosti bude prebacivalo na nivo BiH. A i pri ulasku u Nato, mogu mislit..
- Bloo
- Globalna šefica
#1285 Re: CRNA GORA
Poslanikova.prva zena nije bila muslimanka, te je kasnije ozenio ropkinju Jevrejku.Maraschino wrote: ↑28/01/2020 21:14ma neka zeni sta ko hoce ili ko se kome svidjaALI
muka mi je kada procitam ili cujem ''presao/la na islam, krscanstvo''![]()
rodjen sam tako, nisam mogao da biram pa kome se svidjak ok kome ne, dovidjenja prijatno.
obican covjek moze svasta a poglavar bilo cega pa i ne bas. imaju neki kodeksi kojih se treba pridrzavati a ujedno biti uzor drugima.
Ne uvlaci se u ovakvo blato. Bolji si od pljuvacine ove vrste.
- Maraschino
#1286 Re: CRNA GORA
daj im podrsku makar verbalnuzarko.filip wrote: ↑28/01/2020 21:40Reagujem samo u onom dijelu gdje hoce da prisvoji nesto sto je starije od Crne Gore.Lopovska posla.![]()
ali nemoj tamo ici, odose ledja prava zdrava
i od mene bi dobili podrsku ali su ubrljali malo ranije tako da
-
svi u napad
#1287 Re: CRNA GORA
Izvinjavam se svim forumasima a posebno g. Spreci jer sam u brzini kopirao dio koji je izjavio KOTOR 88 a koji je bio dio Sprecinog komentara. Jos jednom se izvinjavam i napominjem da sam se obratio Kotoru koji je napisao citiranu misao. Hvala na razumjevanju (svi grijesimo a posebno mi stariji). Zivjeli i Spreca ne hatori. Hvala.spreca wrote: ↑28/01/2020 20:25 svi u napad wrote: ↑28/01/2020 20:13
spreca wrote: ↑28/01/2020 19:02
Druga rečenica ustvari je plod neznanja. Crkva ima punu dužu tradiciju od državnosti
Necu biti bezobrazan pa ti napisati neke stvari ali sta mislis o ovoj gluposti koju si napisao da crkva ima puno duzu tradiciju od drzavnosti. Bit cu blag pa cu samo reci ono sto si ti napisao plod neznanja. Balkan nije centar svijeta i Srbi i njihova crkva nisu stariji od amaeba. Vjerujem da ces ovo prihvatiti dobronamjerno (mozda nije iz neznanja vec se covjek ponekad u zanosu prenese malo). Zivio.
- tvojkomsija
#1288 Re: CRNA GORA
Crkva je crkva. Vama Srbima je crkva samo jedan dio nacionalnog identiteta, ne posmatrate je kao prvenstveno mjesto gdje se moli bogu. A to što kažeš da je važno da u istu crkvu su išli i djed, otac i sin, wtf? U crkvu/džamiju se ide zbog odnosa s Bogom, a ne dokazivanja. U vašem slučaju to izgleda nije tako.kotor88 wrote: ↑28/01/2020 20:13Griješiš.tvojkomsija wrote: ↑28/01/2020 20:00 Crkvena organizacija je samo sredstvo za širenje nacionalnih interesa. Pravom vjerniku, pravoslavcu, je svejedno je li SPC ili CPC, jer u vjeri nacije ne postoje. Ja lično smatram da država treba imat vlast nad svim religijskim organizacijama.
Btw. u svim ovim protestima 10% se ne radi o vjeri, već jednostavno o želji Crnogoraca da ukinu srpski uticaj na državu, i želju Srba da drže Crnu Goru pod kontrolom. To isto se dešava iz dana u dan i u BiH. Klasičan sukob interesa, koji neće prerasti u ozbiljan sukob, jer ovo nisu 90te, Nato je tu i veliki je rizik u vojnim akcijama.
Jedina posljedica iz svih ovih dešavanja će biti stigmatiziranje Srba u CG. Odnosi će zahladiti, a tu je srpska strana glavni krivac. Ne možeš nekoga "malo" pustiti od sebe, ili je tvoj skroz ili nije tvoj nikako, Crna Gora je nezavisna, suverena država i uvjeren sam da će za par godina biti nešto slično kao Hrvatska (u principu politike i donošenja važnih odluka), neće se pitati ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Albanci već samo i jedino Crnogorci. I to tako i treba.
Tu će biti i jaka asimilacija, što je i normalno.. već viđam mnoge Bošnjake koji nemaju problem da nose zastave Crne Gore.. sa Srbima neće biti takva situacija, vjerujem da će se ili ušutiti ili odseliti. Oni se mnogo teško snalaze u mjestima gdje su manjina.
Vjerniku uopšte nije svejedno u koju mu je crkvu išao čukunđed, prađed, đed, otac, a u koju će ići sin. To ti upravo potvrđuju litije širom Crne Gore. Ako ćemo se baviti brojkama, 70% pravoslavaca. Od njih 70%, 97% je vjernika SPC-a. Dakle ne debela većina. Već praktično potpuna većina. Tih 3% raspopovih plaćenika se ni krstiti ne zna. Krste se lijevom rukom. Priložio bih fotografiju, ali da ne idemo baš previše sa slikovitim prikazima.
Stoga, praviti od nečega što je sastavni dio crnogorskog bića cjelinu od nacionalnih dijelova je krajnje neracionalno i bespotrebno.
Naročito u društvu kakvo je crnogorsko. Nigdje u takvoj mjeri nije izražena važnost Crkve kao u Crnoj Gori. Apsolutno.
Ni u jednom gradu regiona ne možeš očekivati da 70 ili 80% svog stanovništva izađe na ulicu. To se u CG desilo.
Šta znači uopšte država treba imati vlast na religijskim organizacijama? Treba država zakonima narodu propisivati kako će se krstiti? Koju svijeću kupovati? Od čega ikonu praviti? Kada ići na molitvu?
Mislim degutantno. Bilo pravoslavlje, katoličanstvo ili Islam.
I opet griješiš. Glavni krivac je režim. Autoritarni. 30 već godina. Režim koji je pokušao stvoriti nekakav novi nacionalni predznak, nekakvu novu istoriju i nekakvu novu polaznu osnovu. Nikada Crna Gora neće biti Montenegro. Nikada raspop neće biti poglavar pravoslavnog roda.
IŠto se tiče ovog da Crnogorci mogu sami. Ne mogu. Ako je to uopšte bitno. Nema ih 51%. Tako da je i to zabluda.
Crnogorci nemaju preče od Srba. Najveći dio njih upravo tako i posmatra budućnost svoje zemlje. To što režim 30 godina pokušava od junačke Crne Gore praviti zakržljalu Montenegro je u više navrato doživjelo poraz.
Prekrečavanje zastave Kraljevine Crne Gore je zakucavanje posljednjeg eksera na budućnost Viva Montenegra.
Crnogorci su prošli i puno veće bitke od Mila Đukanovića, proći će i njega. On je svjesno ili nesvjesno podigao na noge pravoslavni rod u Crnoj Gori i potpisao vlastitu propast.
Muslimanu npr. je svejedno je li obavlja molitvu u Sarajevu, Ankari ili Londonu. U vjerske objekte se ide zbog Boga, a kod Boga ne postoje Srbija, BiH, Crna Gora niti etnicke skupine, jer je to svjetovna izmišljotina.
Ne deklarišem se kao musliman, ali jedna od najboljih stvari kod ove vjere mi je jednakost svih ljudi, i zanemarivanje naroda, rasa, drustvenih klasa itd.
Last edited by tvojkomsija on 28/01/2020 21:50, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#1289 Re: CRNA GORA
Ma ja, samo si cijelo vrijeme branio "muftiju".zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 21:39Pa ja sam i pisao o tome da je u Srbiji osnovana paralelna IZ za vrijeme Kostunice.Al ne citas.Kazes da bi pravoslavci,s pravom, to okarakterisali kao pokusaj rasturanja SPC.Znaci u CG si na strani onih koji se protive ovakvom zakonu.Bravo za tebe.Inace ja sam ateista.
A sto se tice CRne Gore, stanje prije 1918 je bilo malkice drugacije.
- Maraschino
#1290 Re: CRNA GORA
Ne pljujem ja nikoga nego ne volim licemjerstvo.
Ko bukvalno vjeruje i primjenjuje sta je sve zapisano, bolje da ne vjeruje.
Sve zapisano je univerzalno i treba ga tumaciti/prilagodjavati vremenu.
...posto sam ''bik'' ostajem pri svojoj.
- zarko.filip
#1291 Re: CRNA GORA
Naravno da cu da branim muftiju pogotovo od takvih kao sto si ti.Uvijek.LBVIEW wrote: ↑28/01/2020 21:49Ma ja, samo si cijelo vrijeme branio "muftiju".zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 21:39Pa ja sam i pisao o tome da je u Srbiji osnovana paralelna IZ za vrijeme Kostunice.Al ne citas.Kazes da bi pravoslavci,s pravom, to okarakterisali kao pokusaj rasturanja SPC.Znaci u CG si na strani onih koji se protive ovakvom zakonu.Bravo za tebe.Inace ja sam ateista.
A sto se tice CRne Gore, stanje prije 1918 je bilo malkice drugacije.![]()
A sto se tice Crne Gore naravno da je stanje prije 1918 bilo drugacije.Recimo 1213.
- Maraschino
#1292 Re: CRNA GORA
Bolje da ne idete tako daleko, ostacete bez gaca.zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 22:02
Naravno da cu da branim muftiju pogotovo od takvih kao sto si ti.Uvijek.
A sto se tice Crne Gore naravno da je stanje prije 1918 bilo drugacije.Recimo 1213.
Neko je rekao od 1918.god i svi bi se trebali pridrzavati te godine da se ne ide do ameba.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1294 Re: CRNA GORA
Je li postojala Srbija???zarko.filip wrote: ↑28/01/2020 19:26U vlasnistvu drzave.
Kako ce drzava Crna Gora dokazati da je ona vlasnik manastira Djurdhevi Stupovi kod Berana iz 1213?Crna Gora tada nije ni postojala.
-
zavrzlama
#1295 Re: CRNA GORA
Borba za crkve,hajte molim vas
Velikosrpsku ideologiju ne intetesuju njihove crkve,nego iskljuvcivo crkva gao generator i dusevna hrana satanizovanom stadu..mi u BIH to najbolje znamo...njihpva ideologija je porusila do zadnje dzamije tamo gdje je cetnivka cizma krocila,ako vole svoje bogomolje,zar se nisu pobojali da ce bosnjaci porusit njihove crkve kao odmazdu,ne nego su sve uradili da i srpski narod isele sa teriyorija koje nisu mogli da osvoje ili nisu bole planirane da budu dio teriyorije velike srbije.
Crkva je samo dio velikostpskog alata da odrzaje srbe u sukobu sa nesrbima.
Velikosrpsku ideologiju ne intetesuju njihove crkve,nego iskljuvcivo crkva gao generator i dusevna hrana satanizovanom stadu..mi u BIH to najbolje znamo...njihpva ideologija je porusila do zadnje dzamije tamo gdje je cetnivka cizma krocila,ako vole svoje bogomolje,zar se nisu pobojali da ce bosnjaci porusit njihove crkve kao odmazdu,ne nego su sve uradili da i srpski narod isele sa teriyorija koje nisu mogli da osvoje ili nisu bole planirane da budu dio teriyorije velike srbije.
Crkva je samo dio velikostpskog alata da odrzaje srbe u sukobu sa nesrbima.
-
swanfilter
#1296 Re: CRNA GORA
Zaboravih, kako je vec ime ovom gore luđaku sto sebe naziva profesorom?
- ¤ jelena ¤
#1297 Re: CRNA GORA
Jovan I. Deretić
- spreca
#1299 Re: CRNA GORA
Nema hatora,zivio ti menisvi u napad wrote: ↑28/01/2020 21:46Izvinjavam se svim forumasima a posebno g. Spreci jer sam u brzini kopirao dio koji je izjavio KOTOR 88 a koji je bio dio Sprecinog komentara. Jos jednom se izvinjavam i napominjem da sam se obratio Kotoru koji je napisao citiranu misao. Hvala na razumjevanju (svi grijesimo a posebno mi stariji). Zivjeli i Spreca ne hatori. Hvala.spreca wrote: ↑28/01/2020 20:25 svi u napad wrote: ↑28/01/2020 20:13
spreca wrote: ↑28/01/2020 19:02
Druga rečenica ustvari je plod neznanja. Crkva ima punu dužu tradiciju od državnosti
Necu biti bezobrazan pa ti napisati neke stvari ali sta mislis o ovoj gluposti koju si napisao da crkva ima puno duzu tradiciju od drzavnosti. Bit cu blag pa cu samo reci ono sto si ti napisao plod neznanja. Balkan nije centar svijeta i Srbi i njihova crkva nisu stariji od amaeba. Vjerujem da ces ovo prihvatiti dobronamjerno (mozda nije iz neznanja vec se covjek ponekad u zanosu prenese malo). Zivio.
- dr_Evil
#1300 Re: CRNA GORA
Recimo kada su srbi pobili sve zelenase 1918, SPC je definitvno bila uz crnogorce, to je da ih zakopa.. ako cemo posteno da pisemo kako je bilokotor88 wrote: ↑28/01/2020 19:47
Zato što taj prefiks stoji stotinama godina. I sastavni i neizostavni dio je crnogorske istorije, bića. Srpska pravoslavna crkva je bila uz narod Crne Gore vijekovima. Uvijek otvorena i uvijek utočište. Bez njega kao iskonskog simbola identifikacije nema ni Crnogorca, ni crnogorske države. Tako je bilo prije 500 godina, tako je danas.
Pa kud ces to reci, naravno da je postojala, ako nije postojala kako je tek 1922 SPC dobila tomos za crnu goru i makedoniju, uci kolega.kotor88 wrote: ↑28/01/2020 19:47 To ne znači da neko i nekome brani da se nacionalno izjašnjava kako želi. Naprotiv. Otac Perović je u više navrata podvukao suštinu crnogorskog statusa. Niti ima molitve bez braće na Cetinju, niti Crne Gore bez nas.
CPC nikada nije postojala. 97% onih koji se predstavljaju nacionalnim Crnogorcima su članovi SPC-a. Ona je dio njihovog bića. Iznad političke opcije i iznad nečega što se zove politički projekat.A pri tome 80% tih je glasalo za nezavisnost Crne Gore.
I jos da ti kazem, da li su pravoslavci u CG imali izbor u koju crkvu da idu, SPC je jedina koja ima crkve okolo, a ljudima je vazno da se mole bogu. Tako da spinujes sa tim, osjecaj pripadnosti vs mogucnost izbora
Nesto kao sto je Srbija pobrisala Crnu Goru iz historije ukidanje i njezinim ugradjivanjem u Srbiju, interesantno.kotor88 wrote: ↑28/01/2020 19:47 Brisanjem SPC-a iz Crne Gore briše se istorija države, naroda, pobjeda i poraza. Svega. Nameće se vještački prefiks i vještačka tvorevina koja nema svoje utemeljnje, kako u vjeri, tako ni u srcima. Zna to i Đukanović. Kao i raspop. Ne kriju šta je cilj. Svjesni su da su zakon donijeli mimo svih i da su isključivi krivci za sve što se u narednom periodu može desiti.
Dobro onda ako cemo posteno vi ste bugari, jer SPC se sama od sebe izdvojila iz Ohridske arhiepiskopije. Dvostruki arsini, stim da CPC je vec bila autokefalna
za svaku historijsku cinjenicu srbija zapise poslije 3 nove koje njoj odgovaraju