cuj, na "Zapadu"... c c c512MB wrote:Valjda ja znam bolje ako mi troje djece ide na zapadu u skolu od tebe koji se obrazuje petkom na dzumi?
Identitet Bosnjaka
- CPT
#1276 Re: Identitet Bosnjaka
- Dozer
#1277 Re: Identitet Bosnjaka
Tugo moja...pero76 wrote:ahaDozer wrote:Evo, 512 ti je vec dao odgovor, ali da se ne nadjes u nekom vlastitom limbu, i ja cu ti ponoviti - po nacionalnosti sam Bosanac i Hercegovac (Bosnian-Herzegovinian na eng.), skraceno Bosanac (Bosnian na eng.) ili BiH (B&H).
dobro, da se prešaltam na tvoj spaljeni mozak
šta si etnički
Aha...da se presaltam na tvoj super-brzi mozak - nisi mi odgovorio na pitanje. Kad odgovoris, idemo dalje.
Dakle - kako ces ti bilo gdje dokazati da si nacionalni Bosnjak?
Last edited by Dozer on 10/05/2019 13:14, edited 1 time in total.
- Dozer
#1278 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci, Bosanci su nekad bili Bosnjani, pa Bosnjaci, sto znaci da sad ne mogu biti Bosanci.CPT wrote: Znaci... Srbi su nekad bili Vlasi sto znaci da sad ne mogu biti Srbi. Slovenci nekad nisu bili katolici, danas jesu katolici sto znaci da ne mogu biti Slovenci, itd, itd, itd.
"Slovenci" i "katolici" su dvije totalno razlicite kategorije koje niti imaju niti moraju imati ikakve veze - prvo je nacionalna odrednica, a drugo je religijska/vjerska.
Po ovom tvom nebuloznom postavljanju stvari - sta su sirijski muslimani, a sta sirijski katolici?
Sta su americki muslimani, a sta americki katolici?
Sta su indijski muslimani, a sta indijski budisti?
Btw, jos uvijek mi, a sto je pravo supacki, nisi odgovorio na postavljeno pitanje - Da li je Ferhadija dio i katolicke i pravoslavne kulture i tradicije, s ozbirom da su se u vrijeme njene izgradnje i oni nazivali Bosnjacima?
Hajde, genije...pokazi bar malo pameti...
- славянин
#1279 Re: Identitet Bosnjaka
Ameri nisu postojali prije 300 godina, zato su danas veoma jasni i niko ne stavlja u pitanje "Amerikanac"
- CPT
#1280 Re: Identitet Bosnjaka
Bosanci su uvijek bili Bosanaci, to je naziv sa ljude iz BIH. To je geografska karakteristika. U toj drzavi (koja nije uvijek bila ista) zivi vise naroda, jedan od tih naroda su Bosnjaci. RKC je dio slovenske "nacije" i identiteta. Cak i oficieno ima povlasten status. Predstavlja vazan dio obicaja, jezika, kulture, obicaja... Isto kao sto je i kod Bosnjaka. Usput, sigurno znas da nisu uvijek bili katolici?!Dozer wrote:Znaci, Bosanci su nekad bili Bosnjani, pa Bosnjaci, sto znaci da sad ne mogu biti Bosanci.CPT wrote: Znaci... Srbi su nekad bili Vlasi sto znaci da sad ne mogu biti Srbi. Slovenci nekad nisu bili katolici, danas jesu katolici sto znaci da ne mogu biti Slovenci, itd, itd, itd.
"Slovenci" i "katolici" su dvije totalno razlicite kategorije koje niti imaju niti moraju imati ikakve veze - prvo je nacionalna odrednica, a drugo je religijska/vjerska.
Btw, jos uvijek mi, a sto je pravo supacki, nisi odgovorio na postavljeno pitanje - Da li je Ferhadija dio i katolicke i pravoslavne kulture i tradicije, s ozbirom da su se u vrijeme njene izgradnje i oni nazivali Bosnjacima?![]()
Hajde, genije...pokazi bar malo pameti...
Ako sam (bar 3) puta napisao da je Ferhadija dio BOSNJACKE KULTURE I TRADICIJE sta mislis da je odgovor na pitanje?! Ako nije bilo jasno, NIJE.
- 512MB
#1281 Re: Identitet Bosnjaka
Geografske karaktistike su vode, sume, reljef, klima.. osim ako sa "bosanac" mislis na bukve 
- CPT
#1282 Re: Identitet Bosnjaka
Jer je to drzavljanstvo i nema veze sa nacijom? Znas ono kad vize kliknes na "becoming a U.S. citizen"?
https://www.uscis.gov/citizenship/learn ... itizenship
"Prva dama SAD (tzv "nacionalna Amerikanka) ne govori engleski. Nema blage veze o obicajima, kulturi ili tradiciji ali je "nacionalna". Jer ima neku vezu sa "americkom nacijom" jel?
"Prva dama SAD (tzv "nacionalna Amerikanka) ne govori engleski. Nema blage veze o obicajima, kulturi ili tradiciji ali je "nacionalna". Jer ima neku vezu sa "americkom nacijom" jel?
- славянин
#1283 Re: Identitet Bosnjaka
Drzavljanstvo nema veze sa nacijom... malo se kosi sa nation-state konceptom ali ...CPT wrote:Jer je to drzavljanstvo i nema veze sa nacijom? Znas ono kad vize kliknes na "becoming a U.S. citizen"?
I sta onda prva dama SAD dodje ? (ne govori engleski
- славянин
#1284 Re: Identitet Bosnjaka
Samo da te napomenem da se raspravljas sa nekim ko tvrdi da su srbi nastali u 19 stoljecu a da su bosnjaci medju najstarijim narodima u evropi sa mogucim vezama sa vikinzima512MB wrote:Geografske karaktistike su vode, sume, reljef, klima.. osim ako sa "bosanac" mislis na bukve
- CPT
#1285 Re: Identitet Bosnjaka
Ne, geografska karakteristika drzava danas poznata kao BiH. Isto kao sto smo nekad svi bili Jugoslaveni. Nista ne govori o pojednicu kao pripadnku odredjenog naroda. Termin Bosnjak podrazumjeva jos puno toga.512MB wrote:Geografske karaktistike su vode, sume, reljef, klima.. osim ako sa "bosanac" mislis na bukve
- CPT
#1286 Re: Identitet Bosnjaka
Prva dama SAD je Slovenka sa drzavljanstvo SAD.славянин wrote:Drzavljanstvo nema veze sa nacijom... malo se kosi sa nation-state konceptom ali ...CPT wrote:Jer je to drzavljanstvo i nema veze sa nacijom? Znas ono kad vize kliknes na "becoming a U.S. citizen"?
"Prva dama SAD (tzv "nacionalna Amerikanka) ne govori engleski. Nema blage veze o obicajima, kulturi ili tradiciji ali je "nacionalna". Jer ima neku vezu sa "americkom nacijom" jel?![]()
I sta onda prva dama SAD dodje ? (ne govori engleski)
- славянин
#1287 Re: Identitet Bosnjaka
Evo prica na slovenskom o "nasoj" vojsci itd... valjda misli na slovence
nego:
Melanija Knavs
Birth country: Yugoslavia
(present day Slovenia)
Born April 26, 1970 (age 49)
Sta sad
Last edited by славянин on 10/05/2019 13:40, edited 1 time in total.
- CPT
#1288 Re: Identitet Bosnjaka
Vjerovatno nisi procitao "sa drzavljanstvo SAD".славянин wrote:
Evo prica na slovenskom o "nasoj" vojsci itd... valjda misli na slovence![]()
- славянин
#1289 Re: Identitet Bosnjaka
I znaci za tebe Amerikanci ne postoje nego Englezi,Italijani,Njemci,Francuzi itdCPT wrote:Vjerovatno nisi procitao "sa drzavljanstvo SAD".славянин wrote:
- Dozer
#1290 Re: Identitet Bosnjaka
CPT wrote: Ako sam (bar 3) puta napisao da je Ferhadija dio BOSNJACKE KULTURE I TRADICIJE sta mislis da je odgovor na pitanje?! Ako nije bilo jasno, NIJE.
Ovo je ono sto ti nikako ne mozes da skontas, tj. ne zelis da shvatis i prihvatis. Bosnjaci su do 19. vijeka bili i katolici ipravoslavci i muslimani. Samom ovom ISTORIJSKOM CINJENICOM - Ferhadija, kao i bilo koja druga dzamija izgradjena u vrijeme osmanske vladavine, NIKAKO nije SAMO dio kulture i tradicije Bosnjaka.
Znam da ne kontas, sto je vise nego ocigledno, tako da je nastavak ove diskusije s tobom totalna besmislica. Nauci prvo sta je sta, kad se ko kako ovdje nazivoa, ko je sta gradio i za koga, i onda se vrati da nastavimo.
Do tad - zivi u svom nakaradnom ubjedjenju.
- 512MB
#1291 Re: Identitet Bosnjaka
Ne moze covjek svarit da je Slovenac pa to ti je, sta fali Slovencima CPT? Budi ponosan na svoju naciju 
- славянин
#1292 Re: Identitet Bosnjaka
512MB wrote:Ne moze covjek svarit da je Slovenac pa to ti je, sta fali Slovencima CPT? Budi ponosan na svoju naciju
Bas me zanima jeli morao pjevati ako i kada je drzavljanstvo dobijao
- CPT
#1293 Re: Identitet Bosnjaka
Koncept drzavljanstva ti bas nije jasan? Postanes "Amerikanac" je dobijes komad papira (kod nje doslovce). Kao sto postanes Bosanac sa BH drzavljanstvom. Ne mozes postati Bosnjak jer je to pripadnost narodu.славянин wrote:I znaci za tebe Amerikanci ne postoje nego Englezi,Italijani,Njemci,Francuzi itdCPT wrote:Vjerovatno nisi procitao "sa drzavljanstvo SAD".славянин wrote:
- славянин
#1294 Re: Identitet Bosnjaka
Pa znaci Amerikanci ne postoje,americki narod ne postoji postoje englezi,francuzi,njemci itd itd... komad papiraCPT wrote: Koncept drzavljanstva ti bas nije jasan? Postanes "Amerikanac" je dobijes komad papira (kod nje doslovce). Kao sto postanes Bosanac sa BH drzavljanstvom. Ne mozes postati Bosnjak jer je to pripadnost narodu.
- CPT
#1295 Re: Identitet Bosnjaka
Ja jesam, a i na religiju. Sto ne bi mogao reci za druge. Jelte512MB wrote:Ne moze covjek svarit da je Slovenac pa to ti je, sta fali Slovencima CPT? Budi ponosan na svoju naciju
p.s.: i ako moze govori u svoje ime, vazi?
- Dozer
#1296 Re: Identitet Bosnjaka
Kako dokazuje nacionalnu bosnjacku pripadnost u Sloveniji?CPT wrote:Mozes govoriti sebe? Ja sam Bosnjak po nacionalnosti. Kao Bosnjaka me vodi i drzava i nigdje nisam zaveden kao nesto osim toga po nacionalnosti. A tj. vi mozete biti Kinezi ako zelite. Dopustite i ostalima (ogromnoj vecini) da se izjasnjavaju kako zele.512MB wrote:Dozer je kolko znam po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, ja sam Austrijanac a kolega CPT je Slovenac.
Kada je riječ o nacionalnoj strukturi, u BiH živi 50,11 posto stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, njih 30,78 posto izjasnilo se kao Srbi, a Hrvata je 15,43 posto. Nacionalno se nije izjasnilo 0,77 posto stanovništva, dok je manje od tri posto u kategoriji 'ostalih', u što ulaze pripadnici 17 nacionalnih manjina te druge etničke skupine.
I, sta se podrazumijeva pod nacijom "ostali"
Shvati, nacionalnost stices rodjenjem i/ili naturalizacijom. Fino sam ti dao dio iz slovenckog Ustava po kojem si ti nacionalno - Slovenac
Mozes ti to zaobilaziti i negirati do besvijesti, ali to ne mijenja cinjenicno stanje
Sta znaci "17 nacionalnih manjina", kao i "te druge etnicke skupine"? Tebi je to jedno te isto,a
- славянин
#1297 Re: Identitet Bosnjaka
Samo sto ti religija govori da nema to ova nacionalnost ona nacionalnost nego smo svi "muslimani" i treba da se tezi jednom islamskoj drzavi - kalifatu ? Ili grijesimCPT wrote:Ja jesam, a i na religiju. Sto ne bi mogao reci za druge. Jelte512MB wrote:Ne moze covjek svarit da je Slovenac pa to ti je, sta fali Slovencima CPT? Budi ponosan na svoju naciju![]()
p.s.: i ako moze govori u svoje ime, vazi?
- CPT
#1298 Re: Identitet Bosnjaka
Napisao sam to bar 3x. Trenutno se kao kriterij koristi maternji jezik. Nema nikakve veze sa drzavljanstvom i kategorija "nacionalni nesto" ne postoji.Dozer wrote:Kako dokazuje nacionalnu bosnjacku pripadnost u Sloveniji?CPT wrote:Mozes govoriti sebe? Ja sam Bosnjak po nacionalnosti. Kao Bosnjaka me vodi i drzava i nigdje nisam zaveden kao nesto osim toga po nacionalnosti. A tj. vi mozete biti Kinezi ako zelite. Dopustite i ostalima (ogromnoj vecini) da se izjasnjavaju kako zele.512MB wrote:Dozer je kolko znam po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, ja sam Austrijanac a kolega CPT je Slovenac.
Kada je riječ o nacionalnoj strukturi, u BiH živi 50,11 posto stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, njih 30,78 posto izjasnilo se kao Srbi, a Hrvata je 15,43 posto. Nacionalno se nije izjasnilo 0,77 posto stanovništva, dok je manje od tri posto u kategoriji 'ostalih', u što ulaze pripadnici 17 nacionalnih manjina te druge etničke skupine.
I, sta se podrazumijeva pod nacijom "ostali"![]()
![]()
![]()
Shvati, nacionalnost stices rodjenjem i/ili naturalizacijom. Fino sam ti dao dio iz slovenckog Ustava po kojem si ti nacionalno - Slovenac
Mozes ti to zaobilaziti i negirati do besvijesti, ali to ne mijenja cinjenicno stanje
Sta znaci "17 nacionalnih manjina", kao i "te druge etnicke skupine"? Tebi je to jedno te isto,a
Pod nacijom ostali su svi oni koji nisu nabrojani na pocetku recenice. Valjda je to jasno? Ako tih 3% ("ostalih" podijelimo na tri konst. naroda znaci da se je vise "nacionalnih Bosanaca" manje od 1% u citavoj populaciji. U najboljem slucaju jer pod ostali ima i drugih (Jugoslavena, Roma, itd, itd).
- Dozer
#1299 Re: Identitet Bosnjaka
pero76 wrote: ne mislim s tobom prdit u krug po 100 puta
moje ime i prezime svakom kaže da sam Bošnjak, i sutra na Marsu
bez obzira na vjeru, državljanstvo,jezik, kurac, palac... o kojima prdiš non-stop
nije te valjda stid tvoje etničke pripadnosti?
more bit te stid da ne otkrijemo da si porijeklom vlah, tobejarabi
onaj čijem je prađedu prije 100 tinjak godina dao krajcaruVaso Pelagić da kaže da nije vlah, već srbin
Prdis ti ionako stalno, ne prestajes
Dakle, recimo da se zoves Alen Idrizovic i da si rodjen, kao i tvoj otac, i tvoj deda, i pradeda u, npr., Norveskoj, a porijeklo cukundede ti je iz Turske. Ljudi u Norveskoj ce po automatizmu znati da si ti Bosnjak?
Btw, ja se ne izjasnjavam etnicki. Zamisli to jbt?! Sta cemo sad?
Ja sam porijeklom Bosanac jarane. KOliko god to tebi bilo neshvatljivo.
A, i ti si, ono, iz Bosne? Sta su ti bili preci u 14. vijeku?
1. Katolici?
2. Pravoslavci?
3. Muslimani?
- CPT
#1300 Re: Identitet Bosnjaka
Izraz Bosnjak podrazumjeva i religiju (Islam) i sve sto ide uz to. Kakve to ima veze sa islamskom drzavom znas samo tiславянин wrote:Samo sto ti religija govori da nema to ova nacionalnost ona nacionalnost nego smo svi "muslimani" i treba da se tezi jednom islamskoj drzavi - kalifatu ? Ili grijesimCPT wrote:Ja jesam, a i na religiju. Sto ne bi mogao reci za druge. Jelte512MB wrote:Ne moze covjek svarit da je Slovenac pa to ti je, sta fali Slovencima CPT? Budi ponosan na svoju naciju![]()
p.s.: i ako moze govori u svoje ime, vazi?![]()