hAZNADAR wrote:Hmm, o cemu ti? Pa upravo muslimani na visokim pozicijama, odgovornim pozicijama, uticajnim pozicijama,.. u svim porama drustva i razbijaju ksenofobiju, predrasude i sire istinu. Da ne nagadjam - sta ti nije sjelo?
Muslimani ne mogu doći na odgovorne funkcije bez da ulože trostruko više truda od domicilnog stanovništva, a to opet udara na granice mogućeg.
Muslimani su obespravljeni. Druga, treća, pa čak i četvrta generacija recimo turaka ili, preciznije, njemačkih turaka mora pisati četiri puta više aplikacija za posao nego jedan klaus ili jörg.
Muslimani se smatraju građanima drugog reda za koje su predviđeni poslovi za koje su nekada dovedeni njihovi preci, a to su: čistač, piljar, građevinac i sl.
Koja po redu generacija odrasta u ratu razvaljenom iraku koji je svojevremeno bio poznat po visokoobrazovanom kadru?! Šta je sa sirijom ili libijom i njihovim obrazovnim sistemima?
Šta je sa zemljama u kojima već ni sam ne znam koja generacija odrasta pod pro-zapadnim diktatorima koji su tu kako bi zapad imao nesmetan pristup resursima?
Šta je sa stotinama miliona crnaca iz opljačkane afrike?
Očekuješ da budu konkurentni džonu ili ulrichu koji su rođeni sa zlatnom kašikom i slati na najpoznatije univerzitete?
Ko tebi u bosni skandira "nož, žica, srebrenica", zločinci ili njihova unučad?
Misliš da je drukčije u jednoj njemačkoj? Misliš da nisu u svim porama društva?
Kada se u školi rade kontrolni i pismeni, moje dijete nikada nije dobilo ocjenu manju od jedinice(bh petica), dobija diplome za učenika godine, ide na takmičenja, ali ipak u knjižici ima dvojku iz matematike. Njemačku dvojku iliti našu četvorku. Zašto? Zato što nastavnik nekom imaginarnom "ocjenom za aktivnost" koja je po njemu teža od ocjene iz pismenog krije svoju netrpeljivost prema strancima.
Tek kada dotičnom gospodinu na školskom njemačkom jeziku lično objasnim neke stvari i usput spomenem da će ta njegova avantura imati epilog na sudu, moje dijete dobije zaključnu ocjenu koju zaslužuje tj koju je zaslužila kroz testiranje.
Svakodnevno gledam muhamede, omere i druge kako ispuštaju šansu koju realno imaju jer nemaju nekoga ko će se za njih boriti.
Moram se ograditi i kazati da je većina tolerantna, pravedna, prijatna, spremna pomoći i da nagrađuje trud i rad. Ali, ako postoji dio koji je sušta suprotnost, a po mojoj skromnoj procjeni radi se o četvrtini, onda imaš odgovor na pitanje koje si postavio.
I taj dio, ta manjina je u stanju da ti uništi karijeru.
Isto tako, neću zaobići dio stranaca koji pravi probleme. Logično da su oni voda na mlin rasističke mantre.
To se nažalost ne može promijeniti.
I za kraj jedan odličan tekst koji objašnjava šta su uspjeli migranti(čitaj: muslimani) uprkos svim gore pomenutim opstrukcijama.
https://www.theeuropean.de/chris-pyak/1 ... ten-wuerde