Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
kluz franjo

#1276 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Kikibombona wrote:
kluz franjo wrote:Ovo je jedna od onih diskusija u kojima su svi djelimično u pravu.
Još samo kada bi prihvatili da brojni navedeni argumenti suštinski nisu suprostavljeni, već da se nadopunjuju.
...
I krenuti od samog sebe.
Bez privrednog razvoja, nize stope nezaposlenosti, vecih plata i penzija, cijela prica je uzaludna.
...
Možemo ukrug juriti sopstveni rep argumentacije.
To je svakako ugodno. Čovjek se osjeća moralno ispunjenim i amnestiranim od bilo kakve dalje odgovornosti.
A za sve ostalo imamo "Hame" - dežurne krivce za sve.
Zapušteni smo kao pojedinci i kao zajednica. Milion je stvari na kojima pod hitno moramo početi raditi.
Ali osnovni preduslov je spremnost na preuzimanje lične odgovornosti za stanje u kojem živimo. Čak i kada mislimo da smo individualno učinili mnogo više od nekog "Hame".
A za početak bi svako od nas npr. mogao na list papira napisati tri konkretne stvari koje bi volio da mu se poboljšaju u ulici, kvartu, mahali u kojoj živi i odnijeti isti u prostorije mjesne zajednice sa zahtjevom za odgovor.

Moram biti prost (pa se unaprijed izvinjavam), ali stara mudrost kaže:
"Nije hebo ko je treb'o, već ko je pitao!"
Hakiz

#1277 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Izabrali građani Kantona, Konakovića.
I, šta će on sad? Prebaciti neuređenog Hamu iz SDA sistema u svoj birački korpus, ili uvesti red, pa sprovoditi zakon, i na nama i na Hami?
Izbor je Hamo kao paradigma poslijeratne Bosne bezakonja i pomno kreiranog, kontroliranog haosa, ili uređena pravna država.
Odgovor na ovo pitanje odrediće sudbinu kantonalne vlasti, vjerujem da vam je jasno.
Samo, kada Konaković Hami zabrani da loži gume, da toči lož ulje u Golfa II, kazni ga kada prakira na autobusko stajalište ispred Hošea "Samo da trkne do apoteke i banke" (a trajaće pola sata) itd, Hamo će glasati za SDA.

Osim ako do izbora Hamo ne osjeti da mu je bolje. A kada ja na drugoj temi spomenem nešto, kaže mi se da se ne može za 6 mjeseci popravit iono šta su ovi 30 godina kvarili.

Tačno je, ne može.

Samo, da li će Hamu to interesovati? Mogao je ložiti i točiti šta je htio, a kada kada mu Konaković to zabrani i Hamo pita "A šta ću sad" ne može dobiti odgovor "Sada čekaj i budi strpliv". Ne može, ide januar a mala djeca.

Dakle, imamo li mi (građani) strpljenja i volje da poslije svega čekamo da nova generacija "promijenjene političke paradigme" sredi stvari ili smo već naučili da se snalazimo u ovom haosu, pa kada nam to uređivanje pokvari izvore snabdijevanja i snalaženja, ostadosmo i gladni i nezagrijani i goli i bosi.
Hakiz

#1278 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote: Ali osnovni preduslov je spremnost na preuzimanje lične odgovornosti za stanje u kojem živimo. Čak i kada mislimo da smo individualno učinili mnogo više od nekog "Hame".
A za početak bi svako od nas npr. mogao na list papira napisati tri konkretne stvari koje bi volio da mu se poboljšaju u ulici, kvartu, mahali u kojoj živi i odnijeti isti u prostorije mjesne zajednice sa zahtjevom za odgovor.
Jednostavno pitanje: Ko će Hamu ubjediti da treba da preuzme ličnu odgovornost za sređivanje stanja ako ga niko ne zaštiti od posljedica preuzimanja te odgovornosti?
Last edited by Hakiz on 16/06/2019 17:35, edited 1 time in total.
last mohicans

#1279 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by last mohicans »

A ko vam je Hamo, tipični SDA gloosač? :D :D
Hakiz

#1280 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

last mohicans wrote:A ko vam je Hamo, tipični SDA gloosač? :D :D
Hamo je siromašni radnik koji jedva sastavlja kraj s krajem i kojem je SDA omogućila da ne mora ispuniti sve uslove da bi nešto imao. Na primjer, da može izgraditi kuću bez potrebnih dozvola. I kada mu je SDA to dozvolila, sada ga time ucjenjuje. Jer, ako Hamo ne glasa za SDA, rušiće mu kuću.

Hamo uz to nema para da se grije na ekološki prihvatljiv način, pa se grije ložeći gume, a SDA ga zbog toga ne kažnjava.

Tako da se Hami više isplati da je pod SDA nego pod sređenim sistemom.

I zato Hamo ne glasa za SDA jer ih voli nego zato što mora, Hamu je strah šta će sa njim i ženom mu i djecom u njega mu njegovom biti ako ne glasa za SDA.
kluz franjo

#1281 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Hakiz wrote:
kluz franjo wrote: Ali osnovni preduslov je spremnost na preuzimanje lične odgovornosti za stanje u kojem živimo. Čak i kada mislimo da smo individualno učinili mnogo više od nekog "Hame".
Jednostavno pitanje: Ko će Hamu ubjediti da treba da preuzme ličnu odgovornost za sređivanje stanja ako ga niko ne zaštiti od posljedica preuzimanja te odgovornosti?
Ja stvarno ne kontam šta me pitaš.
Ako je ovo jednostavno pitanje, može li neko drugo za nižu ocjenu?
Kikibombona

#1282 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

kluz franjo wrote:Možemo ukrug juriti sopstveni rep argumentacije.
To je svakako ugodno. Čovjek se osjeća moralno ispunjenim i amnestiranim od bilo kakve dalje odgovornosti.
A za sve ostalo imamo "Hame" - dežurne krivce za sve.
Zapušteni smo kao pojedinci i kao zajednica. Milion je stvari na kojima pod hitno moramo početi raditi.
Ali osnovni preduslov je spremnost na preuzimanje lične odgovornosti za stanje u kojem živimo. Čak i kada mislimo da smo individualno učinili mnogo više od nekog "Hame".

Moram biti prost (pa se unaprijed izvinjavam), ali stara mudrost kaže:
"Nije hebo ko je treb'o, već ko je pitao!"
Pitanje cumura i starih auta je tezak problem i u to definitivno ne bih dirao dok se ne stvore preduslovi. Ne smijemo dozvoliti da ljudi zive jos gore. I ovo je dovoljno deprimirajuce. Nikakva patetika vec bolna realnost.

A naravno da imamo puno toga uraditi. Prva i osnovna stvar, iz koje ce proizaci sve ostalo, su nova radna mjesta. Hitno nam trebaju strani investitori. Pogledaj kako radi Srbija, imaju veliki priliv stranih investicija u posljednje dvije-tri godine. Nedavno su dosli neki Kinezi, 1 200km minimalna plata, preko hiljadu zaposlenih. E kada imas takve plate mozes razmisljati o zabrani lozenja cumara. Moramo napuniti budzete i dzepove gradjana, pa u korak sa tim postepeno uklanjati prljavu industriju i druge zagadjivace, subvencionirati kupovinu elektricnih vozila itd. Moramo napraviti plan a ne lomiti sirotinju preko koljena. Svakako nam ljudi odose i ova drzava je u smrtnoj opasnosti radi egzodusa stanovnistva. Svaki udar na dzepove ce dodatno ubrzati iseljavanje i konacni kolaps.

Ono sto mozemo uraditi odmah, prelomiti preko koljena, je drakonski poostriti kaznenu politiku za bacanje otpada na ulicu, rijeke, prirodu... Moramo disciplinovati narod. Uvjeren sam da je neurednost i neorganizovanost jedan od glavnih razloga zasto ne mozemo naprijed. Drakonski kazniti svakoga ko baci opusak na ulicu a kamoli istrese sut u prirodu. Sankcionisati sve koji prave ruglo od dvorista i narusavaju estetiku grada i sela. Zabraniti mini deponije u dvoristima. Imamo puno toga uraditi.

Regulisati saobracaj i drakonski sankcionisati prakiranja na zelunu povrsinu. Nauciti narod redu i pravilima.

Dakle, moramo prvo prohodati, onda uciti pricati, pa tablicu mnozenja, pa rjesavati kompleksne matematicke zadatke.

...

A sta tek reci za institucije, narocito pravosudje, vladajuce partije, tajkune, vjerske zajednice, svu tu elitu koja vadi dusu svima nama... Sve je nakaradno, ne znam koliko ce jos vremena trebati da pocnemo raditi. Sarajevska sestorka budi nadu ali mora puno zesce i ofanzivnije.
Styling

#1283 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

criticos wrote:Zato Hamo ispuši od muke 2 kutije cigara dnevno, jer mu je to jedini užitak u borbi sa sustavom, sivom ekonomijom i nepravdom. A onda baciš na kalkulaciju 2x4KMx365dana, pa vidiš da ispuši Hamo skoro 3 tisuće maraka godišnje, a još ako mu je i žena sikirajli, kombinirano skoro petaka svuku u godini. Poprilično smo neracionalan narod, pun skupih poroka i nelogičnosti. Hamo je postao Hamo jer mu je filozofija života od danas do sutra. Hami su svi krivi, samo Hamo nije kriv.
:thumbup:
Kikibombona

#1284 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Hakiz wrote:
Samo, kada Konaković Hami zabrani da loži gume, da toči lož ulje u Golfa II, kazni ga kada prakira na autobusko stajalište ispred Hošea "Samo da trkne do apoteke i banke" (a trajaće pola sata) itd, Hamo će glasati za SDA.

Osim ako do izbora Hamo ne osjeti da mu je bolje. A kada ja na drugoj temi spomenem nešto, kaže mi se da se ne može za 6 mjeseci popravit iono šta su ovi 30 godina kvarili.

Tačno je, ne može.

Samo, da li će Hamu to interesovati? Mogao je ložiti i točiti šta je htio, a kada kada mu Konaković to zabrani i Hamo pita "A šta ću sad" ne može dobiti odgovor "Sada čekaj i budi strpliv". Ne može, ide januar a mala djeca.

Dakle, imamo li mi (građani) strpljenja i volje da poslije svega čekamo da nova generacija "promijenjene političke paradigme" sredi stvari ili smo već naučili da se snalazimo u ovom haosu, pa kada nam to uređivanje pokvari izvore snabdijevanja i snalaženja, ostadosmo i gladni i nezagrijani i goli i bosi.
Mi smo propali. Pogledaj buraz, 25 godina tapkanja u mjestu. Sve su obesmislili, ubili volju i nadu. Tesko se uopste pokrenuti iz letargije.

Ja sam u tridesetim i znam da necu docekati bolje vrijeme. Sa tim sam se odavno pomirio.

Zelim samo da se pokrenemo, da krenemo naprijed, da se vidi napredak kada se pogleda godinu, tri ili pet unazad. Zelim da buducim generacijama ostavimo bolju drzavu.

Hajmo sada poceti raditi da za 10 godina dodjemo u priliku da zabranimo lozenje uglja. Hajmo povecati zaposlenost, plate i penzije da mozemo to uraditi.

Hajmo sada poceti da mozemo za 20 godina zabraniti prljavu industriju.

...

Lomiti preko koljena sirotinju nije rjesenje. Mozda je moglo prije 20 godina, kada su bile zatvorene granice. Prisilis ga da odvaja od usta za rezije, a on tu nista ne moze. Sada ce otici. Vec odlazi i bez dodatnih nameta. Mozemo jedino omasoviti iseljavanje. To ce dovesti do toga da gospoda i gospodje, bez osjecaja za stanje siromasnih, nece imati platu jer ce se sistem urusiti i ekonomija propasti.

...

Najlakse je udariti Hamu... razvodnjavamo akumulirani bijes i krivce trazimo u vodoinstalaterima, zidarima, automehanicarima, keramicarima itd. Oni su najmanji problem. Elita je uzrok svih nasih problema. Bijes moramo na njih usmjeriti ako zelimo da se ista pokrene.
Kikibombona

#1285 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

criticos wrote:Zato Hamo ispuši od muke 2 kutije cigara dnevno, jer mu je to jedini užitak u borbi sa sustavom, sivom ekonomijom i nepravdom. A onda baciš na kalkulaciju 2x4KMx365dana, pa vidiš da ispuši Hamo skoro 3 tisuće maraka godišnje, a još ako mu je i žena sikirajli, kombinirano skoro petaka svuku u godini. Poprilično smo neracionalan narod, pun skupih poroka i nelogičnosti. Hamo je postao Hamo jer mu je filozofija života od danas do sutra. Hami su svi krivi, samo Hamo nije kriv.
Fadile Novalicu, jesi to ti?

Dobro kaze SDA, narod dobro zivi, mi smo SNAGA NARODA.

Imamo para za sve, samo da se ne rasipamo. Nije kriva SDA krivi smo mi.

...

Hamo pusi jeftini duhan koji ne kosta ni blizu toliko. Te cigare od 4km puse SDA-ovci.
JThomas

#1286 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

i taj otpad da krene neko će reći pa kud sve po sirotinji, što ne hvataju prave kriminalce. jer se tim "argumentom" može na sve i svakoga. on se može neograničeno širiti.
Styling

#1287 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

A_A_AKCIJA wrote:
Styling wrote:
A odakle tebi pravo da tvrdis da mi koji osudjujemo to sto se Hami i Hamama dozvoljava da ovako zive i truju nas ostale, ne postujemo zakon. Upravo zbog toga sto placam sve i sto me zivot u gradu jako skupo kosta insistiram da se ista pravila uvedu za sve. Hamo mora biti odgovoran i nekako platiti to sto je kucu izgradio protivzakonito, i sto truje sve oko sebe vozeci g2 i lozeci otpad i gume. Placam grijanje ciju mi cijenu odredjuju drugi, placam parking ispred zgrade jer je opstina odlucila da vise ne mogu dzaba parkirati, placam odrzavanje haustora jer je to moja duznost i obaveza i jer zelim da zivim u cistom okruzenju, A sve ovo je za Hamu imaginaran pojam. Placam skupo pijacu jer za razliku od Hame nisam sa stanom zagrabila i komad zemlje gdje cu za svoje potrebe uzgajati voce i povrce i nista ne trositi.

I hajde sada ti meni reci ko je kicma ekonomije ove drzave? Ja koja sve placam ili Hamo koji gleda da nista ne plati ili da plati sto manje? Ko vise PDV i poreza upumpava u sistem?
Jednostavno, ne poštujete zakon, jer kada ti Hamo dođe da okreči stan, ne platiš poreze. Da plaćaš, cijena krečenje bi ti bila 60% veća. Dokaz da je ovako imaš u samom tržištu koje isključivo kupuje usluge koje se neoporezuju. U Sarajevu su ostale 2 čestite parfumerije, jer većina građana kupuje švercovanu robu. Isto je i sa mobitelima. Ispade samo Hame to kupuju.

Isto sa čuvanjem djece. Tetu platiš 400 uz argumenataciju, u vrtiću je 350. Imaš li sa njom ugovor o djelu? Nemaš. Fala, doviđenja. Nemam ti više šta crtati, jer je jasno ko dan.

PDV-a upumpavaš više jer i trošiš više. Varaš državu kao i Hamo, štetite jedni drugima jednako. Ti njega držiš u sivoj ekonomiji kupovinom neoporezovanih usluga, a on te truje jer nema od čega da plati grijanje.

Većina Hama je u Sarajevu od prije rata. Sva zloglasna naselja: Boljakovo, Buća Potok, Briješće, Švrakino, Hrasnica... su izgrađena prije rata. 95% kuća je izgrađeno na kupljenoj a ne uzurpiranoj zemlji. Još jedan rasistički mit: došli divljaci i zauzeli tuđu zemlju i napravili kuće :D ovih 5% ostavljam čisto kao vjerovatnoću da ih ima, iako ja ne znam ni jedan primjer.

Sva ta naselja su gasifikacirana prije rata jer su i tada
bila veliki zagađivači. SarajevoGas od 2008. Ima 51% manje korisnika, Jel znaš taj podatak. To znači da su se Hame grijale na plin dok su mogle da plaćaju.
Opet te pitam, kako znas i na osnovu cega tvrdis da ja ne postujem zakon. Niti mi Hamo kreci , niti mi teta nezakonito na crno cuva djecu. Uzdrzi se od takvih kvalifikacija. Hamo ne doprinosi drustvu. Hamo gleda kako ce sto manje potrositi i time umanjuje prilive u fondove i poreze. Hamo ce svoju trulju parkirati na nedozvoljenom mjestu, ukljuciti sva 4 zmigavca i rizikovati da dobije kaznu ali mu je zao dati marku ili dvije a legalan parking. Povrce iz svoje basce ce na crno prodavati komsijama ili na nelegalnoj lokaciji pored pijace, i za sve to nece nista platiti drzavi. Ali, zato Hamo sve ocekuje od drzave, pa i da rijesi problem njegove male plate. A, sta Hamo moze ponuditi na trzistu rada da bi zaradjivao vise?
Mozda je Hamina zvanicna plata 500km, uz prodaju povrca i krecenje na crno cvakne se jos neka cifrica, ali zato Hamo ima neuporedivo manje troskove od nekoga ko zivi po zakonu i pravilima.
bunk

#1288 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Po zakonu i pravilima?
Moze primjer.
Styling

#1289 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

bunk wrote:Po zakonu i pravilima?
Moze primjer.
Zakupiti sto na pijaci, registrovati obrt pa prodavati povrce i drzavi placati dadzbine.
Parkirati na legalnom parkingu i platiti parking,
Legalizovati bespravno izgradjenu kucu i platiti prekljucenje na infrastrukturu a ne uzrokovati kliziste time sto nije prikljucen na kanalizaciju koja ide kroz komsijinu livadu.
Ne uzimati lovu od drzave kao nezaposleni borac a raditi na crno.

Itd....
Hakiz

#1290 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Ne postoji osoba koja 100% poštuje zakone.

Svi mi u najmanju ruku barem ponekada pređemo ulicu na crveno ili mimo pješačkog prelaza, ne prijavimo robu koju unosimo iz inostranstva, ostaklimo balkone bez dozvola, bacimo opušak na stanicu kada naiđe tramvaj i činimo masu takvih sitnih prekršaja. Ili i krupnih. Neko ih pravi manje, neko više, ali svi ih radimo.

I ti neke od njih sigurno radiš, Styling.

Kao što legenda kaže "Neka prvi kamen baci onaj koji je bez grijeha".
Styling

#1291 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote:Ne postoji osoba koja 100% poštuje zakone.

Svi mi u najmanju ruku barem ponekada pređemo ulicu na crveno ili mimo pješačkog prelaza, ne prijavimo robu koju unosimo iz inostranstva, ostaklimo balkone bez dozvola, bacimo opušak na stanicu kada naiđe tramvaj i činimo masu takvih sitnih prekršaja. Ili i krupnih. Neko ih pravi manje, neko više, ali svi ih radimo.

I ti neke od njih sigurno radiš, Styling.

Kao što legenda kaže "Neka prvi kamen baci onaj koji je bez grijeha".
To ako ja pretrcim ulicu gdje nema pjesackog se apsolutno ne moze porediti sa svim prekrsajima koje cini Hamo. Moji prekrsaji ne ugrozavaju zdravlje drugih uredno platim kaznu ako stigne i ja ne zloupotrebljavam sistem. Meni odgoj i moralni postulati ne dozvoljavaju da se ponasam kao da sam jedina na svijetu i da me boli djon za sve oko mene. Mi, koji zivimo po pravilima, koja ne moraju uvijek biti napisana ali su sastavni dio opste kulture i odgoja i postujemo odredjene drustvene i moralne uzuse smo protivteza sitnosopstvenickom razmisljanju Hame kojeg boli djon sto cemo mi u kotlini oboliti zbog njegovih guma koje lozi i g2 kojeg vozi.
Kikibombona

#1292 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

JThomas wrote:i taj otpad da krene neko će reći pa kud sve po sirotinji, što ne hvataju prave kriminalce. jer se tim "argumentom" može na sve i svakoga. on se može neograničeno širiti.
Neka kaze, tu ne smije biti popustanja. Tako se pokazuje politicka hrabrost. I tako se disciplinuje narod.

Opusak ili papiric na ulici = 100km
Parkiranje na zelenu povrsinu = 200km
Kesa u rijeku ili prirodu = 500km
Odlaganje otpada u prirodu = 1 000km i vise

Zapusteno dvoriste = 200km

...

Ubijati kaznama dok narod ne dodje pameti. I sve to vezati za licnu kartu, vozacku i sl., da bi naplativost bila 100%.

...

Niko ne mora baciti opusak na ulicu i kesu i rijeku. Cisti primitivizam koji se mora iskorijeniti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1293 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Styling wrote:
Moze primjer.
Zakupiti sto na pijaci, registrovati obrt pa prodavati povrce i drzavi placati dadzbine.
Legalizovati bespravno izgradjenu kucu i platiti prekljucenje na infrastrukturu a ne uzrokovati kliziste time sto nije prikljucen na kanalizaciju koja ide kroz komsijinu livadu.

Itd....
Totalno si van realnosti. Zakupiti sto i plaćati obrt. Znaš li procentualno da ni 10% ne može to uraditi, a barem bi 80% to uradilo? Znaš li komplikaciju otvaranja obrta i održavanja? Znaš li kakve probleme imaju pri uvozu robe i registraciji? Znaš li da im dobavljači 10% traže na račun a 90% na ruke, da bi platili manji porez? Ako ne pritisne, nema robe.

Ja znam jer se susrećem s takvim ljudima i nije mi problem staviti se u njegovu poziciju.

Eto ostalo ne moram komentarisati.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1294 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Styling wrote:
Opet te pitam, kako znas i na osnovu cega tvrdis da ja ne postujem zakon. Niti mi Hamo kreci , niti mi teta nezakonito na crno cuva djecu..

Nesto ti ne vjerujem, možeš li postaviti račune krecenja, čuvanja djece (ako nije vrtić) ili neke druge radove majstora?

Oni koji to rade, imaju nekoga da za njih tipka i na forumu :D
Styling

#1295 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

un1ted wrote:
Styling wrote:
Opet te pitam, kako znas i na osnovu cega tvrdis da ja ne postujem zakon. Niti mi Hamo kreci , niti mi teta nezakonito na crno cuva djecu..

Nesto ti ne vjerujem, možeš li postaviti račune krecenja, čuvanja djece (ako nije vrtić) ili neke druge radove majstora?

Za krecenje sam angazovala firmu koju sam pronasla online “Majstor u kuci 24sata” Ili slicno, sada se ne mogu tacno sjetiti imena ali imaju web stranicu, i uredno sam platila fakturu i dobila fiskalni. Njih angazujem i za sve ostale manje popravke, prosto de se imam kome kasnije zaliti ako nesto ne urade dobro. Ja smatram da ako angazujem nekoga na crno nemam se kome zaliti i reklamirati. Vjeruj ako hoces, do tebe je. Djeca su odrasla a cuvali su ih nana i dedo.
Styling

#1296 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

un1ted wrote:
Styling wrote:
Moze primjer.

Itd....
Totalno si van realnosti. Zakupiti sto i plaćati obrt. Znaš li procentualno da ni 10% ne može to uraditi, a barem bi 80% to uradilo? Znaš li komplikaciju otvaranja obrta i održavanja? Znaš li kakve probleme imaju pri uvozu robe i registraciji? Znaš li da im dobavljači 10% traže na račun a 90% na ruke, da bi platili manji porez? Ako ne pritisne, nema robe.

Ja znam jer se susrećem s takvim ljudima i nije mi problem staviti se u njegovu poziciju.

Eto ostalo ne moram komentarisati.
Ma ja, sto bi se registrovao obrt i placale dadzbine kad se moze na crnjaka raditi mimo zakona i svih pravila. Ne zanima me koliko je komplikovano. Ako su mogli mnogi zasto ne bi mogao i Hamo. Ako hoces da zaradjujes postuj zakon.

Ti svojim postom direktno zagovaras i podrzavas krsenje zakona i varanje drzave. Svaka ti cast. Zbog takvih razmisljenje i pravdanja Haminog ponasanja i jesmo u banani.
drug_profi

#1297 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Odoste vi u Honduras.

Pricali smo u o poboljsanju kvalitete zivota u Sarajevu, gdje su zagađenje i saobracaj ocjenjeni kao nesto sto se moze rijesiti sprovođenjem postojećih zakona i nekih dodatnih mjera koje vlast ima na raspolaganju.
Nikakvi PDV, obrti i pizdematerine nisu pominjane.

Hamo truje grad.
tačka.
Moje dijete ima oboljenje pluća i srca radi otrovnog zraka.
Jebem svakom hami mater zbog toga.
Jel jasno?

Hamo je trovač, Hamu boli qurac za sve nas jer je njemu vaznije njegovih 100 maraka od naseg zdravlja...
Hamo pri tom nije kokuz, samo su mu prioriteti drugaciji od prioriteta građana koji misle i na okolicu.

A ako sam zbog toga fasista neka sam brate, i to je za ljude.

A vi odvukoste pricu u neku patetiku i nekave PDV.
Boli mene q. jel neko placa PDV ili ne. Meni to ne skodi zdravlju. Mene to nece ubiti. Mozda nekom ministru zafali za novo auto.
Hamo UBIJA ljude, djecu, sto je najgore nit je toga svjestan, niti ga previse briga za to.
cvrčak_na_hedonizmu

#1298 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Odes u Minhen, London, Pariz, zivot skup, a ti nekvalifikovan pa radis za minimalac i jebiga onda lozis gume i cumur nebil se ugrijao, onda te uhapse.

Klasicni fasizam :-D

Vlast mijenja paradigmu, ljudi biraju vlast.

Zaista ne vidim problem da se zabrani lozenje cumura.
un1ted

#1299 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Styling wrote: Ma ja, sto bi se registrovao obrt i placale dadzbine kad se moze na crnjaka raditi mimo zakona i svih pravila. Ne zanima me koliko je komplikovano. Ako su mogli mnogi zasto ne bi mogao i Hamo. Ako hoces da zaradjujes postuj zakon.

Ti svojim postom direktno zagovaras i podrzavas krsenje zakona i varanje drzave. Svaka ti cast. Zbog takvih razmisljenje i pravdanja Haminog ponasanja i jesmo u banani.

Apsolutno nemaš dodira sa realnim stanjem. Rekoh ti, stavi se u kožu tih osoba pa probaj diskutovati. Otvori obrt i probaj poslovati po zakonu.

Naručiš paket voća, dobavljač ti stavi cijenu od 0.20kf po kili na racunu, a platiš mu 1KM na ruke. Kada uvedes robu u kasu, postaviš ulaznu cijenu od 0.20KM a prodajnu od 1.50KM. Kada prodaš taj artikal dažbine idu i država misli da si zaradio 1.30KM i to ti oporezuju. Ustvari zaradio si 0.30kf jer si morao dati na ruke ostatak. Moraš tako raditi jer 95% dobavljača tako radi.

Preduslov za sve je da zakon postoji i za hanu i za Bakir, bez sredine. Onda možemo srati I pozivati se na promjene. Valjda trebaju preduslovi, a ne prsr u uho i mene ne zanima.

Ovo je jedan banalan primjer koji ti mogu dati, a takvih realnih primjera je na stotine. Opet mi nekada nije ni zao, jer je narod nezainteresovan, pa dobiju sto zasluže, ali moram reagovati na ova prdekanja koja nemaju veze s vezom.
un1ted

#1300 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Styling wrote:
un1ted wrote:
Styling wrote:

Za krecenje sam angazovala firmu koju sam pronasla online “Majstor u kuci 24sata” Ili slicno, sada se ne mogu tacno sjetiti imena ali imaju web stranicu, i uredno sam platila fakturu i dobila fiskalni. Njih angazujem i za sve ostale manje popravke, prosto de se imam kome kasnije zaliti ako nesto ne urade dobro. Ja smatram da ako angazujem nekoga na crno nemam se kome zaliti i reklamirati. Vjeruj ako hoces, do tebe je. Djeca su odrasla a cuvali su ih nana i dedo.
Majstor u kući ne izdaje fiskalni, dobiješ nota račun.
Locked