Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mousstapha

#1276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Kme dijaspora digla cijene stanovima kme kme...
HAVANA

#1277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Inace slomise se u svijetu da uklope cijenu m2 po standardu stanovnistva... :roll:
Streptokok

#1278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

konjislav wrote: BiH bez dijaspore bi ličila kao što neko reče na prosječnu Afričku državu, što je jako poražavajuće.
Međutim istina je da su dijasporci digli cijene stanova u Sarajevu u nebesa. 2000 - 2500 KM po kvadratu nije nimalo realno za standard prosječnog stanovnika Sarajeva, a kamoli prosječnog stanovnika u Bosni.

Ruku na srce, dijaspora će kupovati stanove u Sarajevu bez mog ili nečijeg drugog blagoslova. To je njihova sloboda. Oni to rade jer su u mogućnosti, dok tom istom akcijom oduzimaju mogućnost običnom čovjeku u Sarajevu da kupi stan.
upravo to govorim, šta mi znači šaka poreza što plate kad me lišavaju osnovnih sredstava za život. da, nažalost to je njihova sloboda jer o narodu koji je iznio teret rata i sačuvao bosnu niko ne misli. valjda će je dijaspora drugi put odbraniti.
melac

#1279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by melac »

Ima u Hadzicima i Lukavici povoljno stanova. ;)
Ali se slazem da cijene stanova u Sarajevu nisu vise za fukaru, malo nas Juga zajebala mi mislili da fukara i radna klasa ima sanse imati stan u Sarajevu. Trziste nas demantuje. Reci cu svoj primjer da se nisam usudio kupiti stan, a dvostruku prosjecnu placu imao. Jednostavno kredit na 30 godina uz kamatu od 2 % bi mi dao ratu s kojom bih mogao zivjet a to mi niko nije htio dati, a i u tom slucaju nema sanse da imam paralelno i auto narednih 30 godina ili dok ne bih zaradio vec placu. Vrlo je zeznuta situacija za prosjecne radnike i nadprosjecna, cak, primanja da sebi priuste stan u Sarajevu gradu.
Streptokok

#1280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

melac wrote:Ima u Hadzicima i Lukavici povoljno stanova. ;)
Ali se slazem da cijene stanova u Sarajevu nisu vise za fukaru, malo nas Juga zajebala mi mislili da fukara i radna klasa ima sanse imati stan u Sarajevu. Trziste nas demantuje. Reci cu svoj primjer da se nisam usudio kupiti stan, a dvostruku prosjecnu placu imao. Jednostavno kredit na 30 godina uz kamatu od 2 % bi mi dao ratu s kojom bih mogao zivjet a to mi niko nije htio dati, a i u tom slucaju nema sanse da imam paralelno i auto narednih 30 godina ili dok ne bih zaradio vec placu. Vrlo je zeznuta situacija za prosjecne radnike i nadprosjecna, cak, primanja da sebi priuste stan u Sarajevu gradu.
upravo sam i spominjao lukavicu kao dokaz ekstremnog lihvarenja. gradnja iste kvalitete a cijena u pola niža u poređenju sa sarajevom. razumijem da je zemljište skuplje u sarajevu no to nikako u konačnici ne može dovesti do dvostruke cijene kvadrata. ovo je posljedica isključivo može im se jer imaju dovoljno kupaca. e tu nastupa naša voljena dijaspora bez kojih "ne bi preživjeli".
madner

#1281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

To je trend svuda u svijetu, pa i Minchenu je cijena kvadrata prosjecno 3 puta veca od mjesecne neto zarade.
Haris.ba

#1282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Haris.ba »

konjislav wrote: Ruku na srce, dijaspora će kupovati stanove u Sarajevu bez mog ili nečijeg drugog blagoslova. To je njihova sloboda. Oni to rade jer su u mogućnosti, dok tom istom akcijom oduzimaju mogućnost običnom čovjeku u Sarajevu da kupi stan.
Eno u San Francisku ljudi koji su po 30, 40 godina živjeli moraju da isele jer su cijene skočile u nebo. Još kad vide razne Azijate koji dolaze i zamjenjuju ih, hoće da polude. Zato, napuste državu i idu gdje je jeftinije.

A uvijek bi bilo nešta. Ili bi bila dijaspora, ili bi bili turisti, ili bi bili Arapi koji dižu cijenu. Eno recimo u Glamoču nemaju tih problema.

Još da ne pričam o tome da se može bez problema kupiti stan u istom režimu ko i vani. Ako nemaš posao - ni vani ne možeš kupiti stan. Ako imaš slab posao, ni vani a ni ovdje ne možeš kupiti stan gdje hoćeš.

Eno u Minhenu najveći kupci nekretnina u urbanom dijelu su ljudi koji već imaju stanove. Nepravedno? Možda. Ali, ostavili smo komunizam za nama.

Ubiše se naši idući u Njemačku. A u Njemačkoj Njemci se rode, žive i umru ko podstanari. Koliko je ono podstanara? Više od 50%?

Stan nije osnovni uslov za život. Pa čak i u komunizmu gdje je u ustavu pisalo da postoji "pravo na stan" nisu se mogli napraviti stanovi da zadovolje sve potrebe.
HAVANA

#1283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Streptokok wrote:
insomnia78 wrote:
Streptokok wrote:Svejedno, stanovi se brzo prodaju i zato im i dizu cijene u nebesa. U sarajevu kvadratv2250 a u istocnom 1250km. Ko to moze sebi od plate priustiti stan? E to mozemo direktno zahvaliti tebi i slicnima.
Nije kvadrat skup no je tebi mala plata
Ma hajte, a sto je u is duplo jeftiniji? Zato sto nemaju dijaspore da im nabija cijene.

I jos da dodam, moja plata je velika za nase uslove i potrebna mi je skoro citava plata da kupim 1m2
Jedan forumas da ga ne imenujem,ima sina kojem je dosta manja plata nego tebi.A sad je u drugom stanu,prvo kupio mali,zivio u njemu,ozenio se,dobio dijete,sad je u vecem...Sve u rati od 6 stoja..
Poslovni prostor od 90000 km vraca investiciju za 10 godina sto je izvrstan rezultat...
Ima toga itekako,samo mnogi ne vide...Nek se nosi telefon od milju,tene od 2 glave i auto,dva,tri po kuci...a jebo fasadu.I toga dosta ima...Nemoj da ja sam sta uradim,zasucem rukave,uzmem cekic ...ima majstor.A ja cu u tim tenama tipkat po telefonu. :-)
Niko ti nista nece dati,nigdje,dok sam sebi ne stvoris,smislis i zaradis.A kvadrat ce biti i 5 milja ako se moze prodati po 5 milja...I u cirihu je stan milion,u minhenu lista cekanja da ga ikako kupis...A m2 totalno nesrazmjeran platama...
Bolan meni covjek u belgiji tezak par miliona serbez cucne i zamijeni felge,u radnom odijelu i crnih ruku.Ovde imaju tu slobodu da te pitaju zasto ti nesto radis,vozis...zasto nisi gazda... :-)
Trebace dosta vremena da se promijeni nas mentalitet,kod vecine.Zato je dobro otici,skola je to.Otvori ti se mozak.Kontas jesam paglu bio mati draga...Nauci covjek svasta vani.Jako mnogo stvari ljudi ne vide.Slijepi kod ociju.Blokada neka...
Jebo te gledam neki dan,grk dosao prvi put ovde,kod poznanika,iznajmio stan,propala mu firma u grckoj...Probo jedno,drugo,trece,sta god pitas frajer se razumije u to.Od zacina do nekretnina,auta...a dugo je radio ugalj.Poce drveni ugalj raditi...Sa kamiona skine 600 eura,nije gladan a osnovna stvar je gdje naci sto vise i po toj cijeni.Radi zivi,pravi pare...Od nicega.Stan od 250km uzeo i lagano.Nosa telefon od 2 glave...A gard ko da stotine hiljada ima,i vidis da je imao...
7days brend,ciji je bio i za koliko je prodan...? Drugi grk kupio,milioni dobiti sa te i druge robe...
Turcin osvane i u sred carsije otvori kebabe i PM...Smiju im se kad su pocinjali,ta ce oni,cevapi ko dusha...rade.Rent a car prozori,vrata,namjestaj...
Pa do nasih kojih imam jako puno primjera,koji vide,osjete i smiju...Evo ga pored mene,radio za platu od 6 stoja do prije 3 godine.Sad zastupnik profila i vlastita proizvodna linija...Krediti i udri,zena u knjigovodstvu,on i dalje u odijelu radnom,sarafa i dan danas.Nikad taj gladan nece bit dok je zdrav.
Tesko je ali uvijek treba gledati,uciti,raditi...I kad je najmanja plata,teska situacija,skola je.Gledaj sta drugi rade.Idi,ostani,bori se kako znas i umijes.
Streptokok

#1284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

madner wrote:To je trend svuda u svijetu, pa i Minchenu je cijena kvadrata prosjecno 3 puta veca od mjesecne neto zarade.
znači ako je i u minhenu tako onda je ok? ako u africi umiru od gladi onda je ok da i mi umiremo jer to je sada trend, nema hrane za sve? ako u kini nemaju pitke vode ok je da i mi nemamo jer je sada trend da je sve zagađeno? Zar moramo kopirati sve negativnosti i proagirati ih kao nešto sasvim dobro i poželjno? možemo li u nečemu biti bolji od drugih?
stakasa

#1285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Streptokok wrote:
madner wrote:To je trend svuda u svijetu, pa i Minchenu je cijena kvadrata prosjecno 3 puta veca od mjesecne neto zarade.
znači ako je i u minhenu tako onda je ok? ako u africi umiru od gladi onda je ok da i mi umiremo jer to je sada trend, nema hrane za sve? ako u kini nemaju pitke vode ok je da i mi nemamo jer je sada trend da je sve zagađeno? Zar moramo kopirati sve negativnosti i proagirati ih kao nešto sasvim dobro i poželjno? možemo li u nečemu biti bolji od drugih?
Cuj moramo propagirati negativnosti... Nemas izbora covjece, ne moze se jebat a da ti ne ude. Slobodno je trziste. Moze se isto uvijek zatvorit, no...
Streptokok

#1286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

stakasa wrote:
Streptokok wrote:
Cuj moramo propagirati negativnosti... Nemas izbora covjece, ne moze se jebat a da ti ne ude. Slobodno je trziste. Moze se isto uvijek zatvorit, no...
to nije razlog da ne označim dijasporu kao glavnog krivca za divljanje cijena nekretnina? da, oni su krivci. zajebali nas u ratu, jebu nas i u miru.
Haris.ba

#1287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Haris.ba »

Streptokok wrote:
Probali smo biti bolji. I onda smo spektakularno propali. Probali smo kao društvo svima obezbjediti stan - pa smo se sami sa sobom počeli šprdati.
I u tom "jednakosti" opet su neki dobijali stanove po Ciglanama, a neki po Blažuju.

Probali smo svima obezbjediti posao - pa godinama je još ostala kod nekih (mnogih) ideja da "neko" treba doći i sve srediti.

Stvar je što u Minhenu gdje naši hrle vlada kapitalizam. Tamo u Kini dok nije zavladao kapitalizam imali su ekonomiju manju od Španije.
Na koga ćemo se ugledati? Evo, ja prvi bih rekao da nećemo kapitalizam kakav je u Angoli. Gdje je najskuplji grad Afrike po metru kvadratnom stana, skuplji i od mnogih zemalja Evrope.

Valjda narod zna gdje je bolje? Ako narod hoće u Minhen, a šanse da u centru Minhena (što odgovara kotlini koju zauzima Sarajevo) kupi stan su minimalne, u čemu je fazon?
stakasa

#1288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:
Streptokok wrote:
to nije razlog da ne označim dijasporu kao glavnog krivca za divljanje cijena nekretnina? da, oni su krivci. zajebali nas u ratu, jebu nas i u miru.
Budi sretan dok cjene rastu, nema ni deset godina od Lehman Brothersa a ljudi misle da se to vise nikad ne moze ponovit. No sve ovo nije za ove forumske teme
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#1289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Impressum »

Streptokok wrote:to nije razlog da ne označim dijasporu kao glavnog krivca za divljanje cijena nekretnina? da, oni su krivci. zajebali nas u ratu, jebu nas i u miru.
objavi im rat :lol: :lol: :lol:
madner

#1290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Streptokok wrote:
Mozemo, ako ukinemo zakone trzisne ekonomije. :D
Samo su ljudi glasali za iste.

I onda kada imas globalizaciju radnicka klasa pusi, ili im ukidaju poslove ili zarada ostaje ista (svuda u svijetu) ili dolazi nelojalna konkurencija. Ko ima njemu nikad bolje, investira u nekretnine, cijene samo rastu, postaje bogatiji bez da mrdne prstom.

Da ima lagan ljek, nema.
Streptokok

#1291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

Haris.ba wrote:
Streptokok wrote:
Probali smo biti bolji. I onda smo spektakularno propali. Probali smo kao društvo svima obezbjediti stan - pa smo se sami sa sobom počeli šprdati.
I u tom "jednakosti" opet su neki dobijali stanove po Ciglanama, a neki po Blažuju.

Probali smo svima obezbjediti posao - pa godinama je još ostala kod nekih (mnogih) ideja da "neko" treba doći i sve srediti.

Stvar je što u Minhenu gdje naši hrle vlada kapitalizam. Tamo u Kini dok nije zavladao kapitalizam imali su ekonomiju manju od Španije.
Na koga ćemo se ugledati? Evo, ja prvi bih rekao da nećemo kapitalizam kakav je u Angoli. Gdje je najskuplji grad Afrike po metru kvadratnom stana, skuplji i od mnogih zemalja Evrope.

Valjda narod zna gdje je bolje? Ako narod hoće u Minhen, a šanse da u centru Minhena (što odgovara kotlini koju zauzima Sarajevo) kupi stan su minimalne, u čemu je fazon?
možemo opet probati, zašto da ne. je li ti u životu odustaješ nakon neuspjeha ili nekog propalog projekta? ja da sam odustajao davno bi me crna zemlja prekrila. fino uvesti poreze ili slične namete na prazne stanove i vidjet ćeš kako se stvari popravljaju. u njemačkoj imaju poreze na neženje, možemo i mi na prazne stanove. pa nek se dijaspora pusi u minhenu.
Streptokok

#1292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

Impressum wrote:
Streptokok wrote:to nije razlog da ne označim dijasporu kao glavnog krivca za divljanje cijena nekretnina? da, oni su krivci. zajebali nas u ratu, jebu nas i u miru.
kako ću im objaviti kad su svi pobjegli, zato se i zovu dijaspora :lol:
madner

#1293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

To za prazne stanove nije los prijedlog iz vise razloga. Mozda bi onda i neko prijavio da iznamljuje.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#1294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Impressum »

Streptokok wrote:fino uvesti poreze na prazne stanove i vidjet ćeš kako se stvari popravljaju
kako progurati takav zakon i kako ga provesti?
koliko desetina hiljada inspektora bi trebalo da provjeris svaki?
Streptokok

#1295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

madner wrote:To za prazne stanove nije los prijedlog iz vise razloga. Mozda bi onda i neko prijavio da iznamljuje.
eto vidiš, a to sam tek onako odalamio, na brzinu. da se hoće uhvatiti u koštac sa ovim stvarima siguran sam da bi se iznašlo kvalitetno i prihvatljivo rješenje.
Haris.ba

#1296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Haris.ba »

Ma bio taj zakon u proceduri, i kad su naši zastupnici skontali koliko bi njima lično izbio iz džepa - odustalo se.

Helem - opet nije do dijaspore. Jer i kad mogu da glasaju, nisu to neke cifre koje odlučuju ko će odlučivati.

Imaju ti isti propisi u drugim zemljama. Pa, čak ljudi plate kaznu što je stan prazan. A ta kazna naravno ne ide u stanogradnju. Tako da se ništa ne mijenja suštinski. Opet ne dovodi do značajnog smanjenja cijena stanova, niti stanova na tržištu.
Last edited by Haris.ba on 08/11/2018 10:14, edited 3 times in total.
Impressum

#1297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Impressum »

Streptokok wrote:
Impressum wrote:
kako ću im objaviti kad su svi pobjegli, zato se i zovu dijaspora :lol:
:bih: :bih: na granici, hapsi, zatvaraj ih
boli ba dijasporu za tebe ili bilo koga drugog sa kokuznim problemima
pare u dzep, kafana, provod, veliki servis na autu, koja plomba i curik na arbajt
Streptokok

#1298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

Impressum wrote:
Streptokok wrote:fino uvesti poreze na prazne stanove i vidjet ćeš kako se stvari popravljaju
kako progurati takav zakon i kako ga provesti?
koliko desetina hiljada inspektora bi trebalo da provjeris svaki?
ja bi ih lično rado prijavljivao, bez naknade, iz čistog zadovoljstva. to su ozbiljne stvari i traže ozbiljan pristup. kako ćeš treažiti rješenje kad u startu negiraš postojanje problema. dakle, prvo definisati problem i iskazati želju da se domaćem stanovništvu popravi standard pa tek onda tražiti rješenje.
stakasa

#1299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Impressum wrote:
:bih: :bih: na granici, hapsi, zatvaraj ih
boli ba dijasporu za tebe ili bilo koga drugog sa kokuznim problemima
pare u dzep, kafana, provod, veliki servis na autu, koja plomba i curik na arbajt
Kakva reklama za ovaj Pokret za odlazak!
Streptokok

#1300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Streptokok »

Haris.ba wrote:Ma bio taj zakon u proceduri, i kad su naši zastupnici skontali koliko bi njima lično izbio iz džepa - odustalo se.

Helem - opet nije do dijaspore. Jer i kad mogu da glasaju, nisu to neke cifre koje odlučuju ko će odlučivati.
ima i toga, ima i do nas, slažem se.
Post Reply