2022 FIFA World Cup

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Osmi Socrates

#1276 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Zovem ih odsad isključivo Nizozemska, pa šta bude. :lol:
jeza u ledja

#1277 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 04/12/2022 02:13 Složio bih se da je ispravnije Nizozemska, ali, nije to tako jednostavno ni što se tiče našeg prevoda, ni što se tiče njihove istorije.

Naš bi prevod tačno trebao biti Kraljevstvo Niskih Zemalja, (bukvalno). Ili, ako ćemo već izbjegavati ovu odrednicu kraljevstva, onda bi trebali nekako da to zovemo u množini. Jer, na engleskom, to jeste množina, the Netherlands, i tačno preslikava ono što znači u njihovom jeziku. Jezik je opet Dutch, a ne nizozemski. Ne znam imamo li izraz za to. Čak i na Dutch jeziku postoji neformalni izraz Holandija za čitavu zemlju, ali to i nije važno, jer je neformalno.

A što se tiče njihove istorije, imali su isto ime (Kraljevina Niskih Zemalja) i kad su Belgija i Luksemburg bili u tom kraljevstvu. A davno prije toga i neformalan termin "low lands", koji su koristili oni koji su vladali njima. Zato i jesu imali ime u množini.

Drugim riječima, kao kada bi Engleska sama zadržala ime Velika Britanija, i pored toga što su Škotska i Vels izašli iz nje.
Jezik je upravo Nizozemski, a ne “Dutch”. Oni koji ga govore ga zovu Nizozemski. (Osim ako ne zive u Belgiji :skoljka: )

Rijec “Dutch” pretpostavljam ima isti korijen kao Deutsch na Njemackom.
jeza u ledja

#1278 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Dzontra_Volta wrote: 04/12/2022 00:52
breba wrote: 04/12/2022 00:07 Ja ne koristim Australija, uvijek Austrija.
A Iran ili Irak?
Eye-ran and Eye-rack. Sto pitas? :oops:

Meni je mnogo vaznije pitanje ovo:

Zasto je Australija u sportovima skraceno “AUS”, a Austrija “AUT”? Ko je uskratio Austrijancima pravo da prvi biraju? :oops: :D
Osmi Socrates

#1279 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 02:40
Osmi Socrates wrote: 04/12/2022 02:13 Složio bih se da je ispravnije Nizozemska, ali, nije to tako jednostavno ni što se tiče našeg prevoda, ni što se tiče njihove istorije.

Naš bi prevod tačno trebao biti Kraljevstvo Niskih Zemalja, (bukvalno). Ili, ako ćemo već izbjegavati ovu odrednicu kraljevstva, onda bi trebali nekako da to zovemo u množini. Jer, na engleskom, to jeste množina, the Netherlands, i tačno preslikava ono što znači u njihovom jeziku. Jezik je opet Dutch, a ne nizozemski. Ne znam imamo li izraz za to. Čak i na Dutch jeziku postoji neformalni izraz Holandija za čitavu zemlju, ali to i nije važno, jer je neformalno.

A što se tiče njihove istorije, imali su isto ime (Kraljevina Niskih Zemalja) i kad su Belgija i Luksemburg bili u tom kraljevstvu. A davno prije toga i neformalan termin "low lands", koji su koristili oni koji su vladali njima. Zato i jesu imali ime u množini.

Drugim riječima, kao kada bi Engleska sama zadržala ime Velika Britanija, i pored toga što su Škotska i Vels izašli iz nje.
Jezik je upravo Nizozemski, a ne “Dutch”. Oni koji ga govore ga zovu Nizozemski. (Osim ako ne zive u Belgiji :skoljka: )

Da, jer su tako Englezi zvali i Nijemce i sve stanovnike ovih low lands, otprilike Belgija, Luksemburg i današnja Nizozemska.

Međutim, ima tu raznih nedoumica. Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.
breba

#1280 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by breba »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 02:42

A Iran ili Irak?

Zasto je Australija u sportovima skraceno “AUS”, a Austrija “AUT”? Ko je uskratio Austrijancima pravo da prvi biraju? :oops: :D
Čekaj, je li to fakat ima Australija i Austrija?
Osmi Socrates

#1281 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Osmi Socrates »

Ima i Austronezija.

Oni su bili treći na prvenstvu svijeta u badmingtonu prošle godine.
piupiu

#1282 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by piupiu »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 02:42

A Iran ili Irak?
Živio 'ayran', malo je slan, al' može proći :D

Koje unakažavanje imena. Reci /ɪˈrɑːn/ 'da te ceo svet razume'! :D

Abecednim redom - Austr-A ide prije Austr-I ... suha medjunarodna birokratija.

PS Garant sam (u)pala u neku za*banciju, ono, k'o s kruške. Al' haj. :lol:
JohnnyS

#1283 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by JohnnyS »

https://m.youtube.com/watch?v=-csGDoSSZyc
istra_hr

#1284 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by istra_hr »

Osmi Socrates wrote: 04/12/2022 03:11

Da, jer su tako Englezi zvali i Nijemce i sve stanovnike ovih low lands, otprilike Belgija, Luksemburg i današnja Nizozemska.

Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.
:thumbup: :thumbup:
Da, područje-država današnjeg Beneluksa, nastale su u relatino novijoj povijesti/historiji.

Kako u zadnje vrijeme živim u Belgiji, a često sam i gore u Nizozemskoj ... zainteresirala me njihova novija povijest i jezici.
Ukratko, početkom 19.stoljeća, nakon Napoleonovih ratova, pobjednici (na čelu s Engleskom) kaznili su Francusku i njenu saveznicu Nizozemsku ... oduzimanjem dijela teritorija i stvaranjem nove-tampon države Belgije 1830. godine.
Danas južni, manji dio Belgije, priča Valonskim (Francuskim) a veći sjeverniji dio Flamanskim (Nizozemskim) jezikom. Srećom, gore u Flamanskom dijelu i Nizozemskoj-općenito, svi, ali apsolutno svi pričaju i Engleski
Meni je taj Flamanski-Nizozemski jezik, neka čudna kombinacija: Njemačkog/Francuskog/Engleskog sa jako izraženim Skandinavskim akcentom !?!?

Možda nisam u pravu i neka me ispravi ko zna više... :D
n+1

#1285 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by n+1 »

Riddle wrote: 03/12/2022 22:01 Meni će vazda ostati Holandija. Sorry. :mrgreen:
:thumbup:

I Šuki. :D
dječak sa šibicama

#1286 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by dječak sa šibicama »

Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.

Ili sto bi Dzankovic, a i vecina krajisnika, rekao Beeeeelgija.
Dzontra_Volta

#1287 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Dzontra_Volta »

Kako sad treba zvati one gajbe holandeze?
Laertes

#1288 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by Laertes »

istra_hr wrote: 04/12/2022 11:31
Osmi Socrates wrote: 04/12/2022 03:11

Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.
:thumbup: :thumbup:
Da, područje-država današnjeg Beneluksa, nastale su u relatino novijoj povijesti/historiji.

Kako u zadnje vrijeme živim u Belgiji, a često sam i gore u Nizozemskoj ... zainteresirala me njihova novija povijest i jezici.
Ukratko, početkom 19.stoljeća, nakon Napoleonovih ratova, pobjednici (na čelu s Engleskom) kaznili su Francusku i njenu saveznicu Nizozemsku ... oduzimanjem dijela teritorija i stvaranjem nove-tampon države Belgije 1830. godine.
Danas južni, manji dio Belgije, priča Valonskim (Francuskim) a veći sjeverniji dio Flamanskim (Nizozemskim) jezikom. Srećom, gore u Flamanskom dijelu i Nizozemskoj-općenito, svi, ali apsolutno svi pričaju i Engleski
Meni je taj Flamanski-Nizozemski jezik, neka čudna kombinacija: Njemačkog/Francuskog/Engleskog sa jako izraženim Skandinavskim akcentom !?!?

Možda nisam u pravu i neka me ispravi ko zna više... :D
Jonathan Swift je u Gulliverovim putovanjima opisao jezik konja u jednom od 4 dijela kao čudnu mješavinu ljudskog jezika i konjskog grlenog rzanja i opisao ga kao nešto slično holandskom :mrgreen:
cyprus

#1289 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by cyprus »

dječak sa šibicama wrote: 04/12/2022 12:36 Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.

Krenuh napisat a šta je Courtois, al izguglah da je polutan :D

Btw, na kojem jeziku oni međusobno komuniciraju? Npr. Hazard sa De Bruyneom? Francuski je u prošlosti bio mnogo dominantniji, al danas su Flamanci ekonomski jači, a i više ih je... Možda miksaju?
istra_hr

#1290 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by istra_hr »

cyprus wrote: 04/12/2022 13:10
dječak sa šibicama wrote: 04/12/2022 12:36 Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.

Krenuh napisat a šta je Courtois, al izguglah da je polutan :D

Btw, na kojem jeziku oni međusobno komuniciraju? Npr. Hazard sa De Bruyneom? Francuski je u prošlosti bio mnogo dominantniji, al danas su Flamanci ekonomski jači, a i više ih je... Možda miksaju?
:D
Ma gledaj, ono što ja znam i vidim ... miksaju. Kod mene u Bruxellesu, više prevladava Valonski/Francuski, manje Flamanski/Nizozemski. Oba jezika su službeni! Sporazumijevaju se, razumiju se - iako ima jake međusobne netrpeljivosti.
Dok gore, sjevernije; Gent, Bruge, Antwerpen - samo Flamanski/Nizozemski... nema dvojezičnosti!

Što se klubova tiče, najpoznatiji Anderlecht iz Bruxellesa, službeno je "Royal-Kraljevski" hoću reći- neutralni, Belgijski, dok Gent, a naročito Club Bruge i Antwerpen-skoro potpuno Flamanski
jeza u ledja

#1291 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH :lol: . I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
jeza u ledja

#1292 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Evo opet u prvih par minuta utakmice kamera prikaze Infantina.
Svaku utakmicu ce izgleda tako.

Tacno moraju.
studeni76

#1293 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by studeni76 »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 15:45 Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH :lol: . I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
Vidio si kako onaj nas iz Australije komunicira sa kolegama. Posla ga u neku stvar na tečnom bosanskom :)
jeza u ledja

#1294 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

studeni76 wrote: 04/12/2022 16:27
jeza u ledja wrote: 04/12/2022 15:45
Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH :lol: . I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
Vidio si kako onaj nas iz Australije komunicira sa kolegama. Posla ga u neku stvar na tečnom bosanskom :)
Ja sam mislio da je to bilo sudiji? :?
studeni76

#1295 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by studeni76 »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 16:29
studeni76 wrote: 04/12/2022 16:27

Ja sam mislio da je to bilo sudiji? :?
A opet ja mislio da je bilo onom na desnom krilu sto je tražio loptu a nije dobio pa se buni. :-D
jeza u ledja

#1296 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by jeza u ledja »

Moguce, ko ce mu ga znati.
JohnnyS

#1297 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 04/12/2022 16:03 Evo opet u prvih par minuta utakmice kamera prikaze Infantina.
Svaku utakmicu ce izgleda tako.

Tacno moraju.
Jebiga kad nema drugih ljudi na tribinama :D
deer_hunter

#1298 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by deer_hunter »

Pa ovo je jedino prvenstvo na kojem moze stici pogledati skoro svaku utakmicu(osim kada se igraju dvije u isto vrijeme), svi stadioni bukvalno 20-30 km od centra Dohe. ovo u Rusiji i Brazilu gdje su stadioni bili udaljeni po par hiljada kilometara fizicki nije moguce.
zikamu

#1299 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by zikamu »

deer_hunter wrote: 04/12/2022 19:12 Pa ovo je jedino prvenstvo na kojem moze stici pogledati skoro svaku utakmicu(osim kada se igraju dvije u isto vrijeme), svi stadioni bukvalno 20-30 km od centra Dohe. ovo u Rusiji i Brazilu gdje su stadioni bili udaljeni po par hiljada kilometara fizicki nije moguce.
Eto razloga da se jedno organizuje u Bosni! :D
deer_hunter

#1300 Re: 2022 FIFA World Cup

Post by deer_hunter »

De ba, voziti se po nasim cestama ili letjeti s utakmice na utakmicu helikopterom OS BiH je ravno samoubistvu. :D
Locked