2022 FIFA World Cup
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Osmi Socrates
#1276 Re: 2022 FIFA World Cup
Zovem ih odsad isključivo Nizozemska, pa šta bude. 
- jeza u ledja
#1277 Re: 2022 FIFA World Cup
Jezik je upravo Nizozemski, a ne “Dutch”. Oni koji ga govore ga zovu Nizozemski. (Osim ako ne zive u BelgijiOsmi Socrates wrote: ↑04/12/2022 02:13 Složio bih se da je ispravnije Nizozemska, ali, nije to tako jednostavno ni što se tiče našeg prevoda, ni što se tiče njihove istorije.
Naš bi prevod tačno trebao biti Kraljevstvo Niskih Zemalja, (bukvalno). Ili, ako ćemo već izbjegavati ovu odrednicu kraljevstva, onda bi trebali nekako da to zovemo u množini. Jer, na engleskom, to jeste množina, the Netherlands, i tačno preslikava ono što znači u njihovom jeziku. Jezik je opet Dutch, a ne nizozemski. Ne znam imamo li izraz za to. Čak i na Dutch jeziku postoji neformalni izraz Holandija za čitavu zemlju, ali to i nije važno, jer je neformalno.
A što se tiče njihove istorije, imali su isto ime (Kraljevina Niskih Zemalja) i kad su Belgija i Luksemburg bili u tom kraljevstvu. A davno prije toga i neformalan termin "low lands", koji su koristili oni koji su vladali njima. Zato i jesu imali ime u množini.
Drugim riječima, kao kada bi Engleska sama zadržala ime Velika Britanija, i pored toga što su Škotska i Vels izašli iz nje.
Rijec “Dutch” pretpostavljam ima isti korijen kao Deutsch na Njemackom.
- jeza u ledja
#1278 Re: 2022 FIFA World Cup
Eye-ran and Eye-rack. Sto pitas?
Meni je mnogo vaznije pitanje ovo:
Zasto je Australija u sportovima skraceno “AUS”, a Austrija “AUT”? Ko je uskratio Austrijancima pravo da prvi biraju?
-
Osmi Socrates
#1279 Re: 2022 FIFA World Cup
Da, jer su tako Englezi zvali i Nijemce i sve stanovnike ovih low lands, otprilike Belgija, Luksemburg i današnja Nizozemska.jeza u ledja wrote: ↑04/12/2022 02:40Jezik je upravo Nizozemski, a ne “Dutch”. Oni koji ga govore ga zovu Nizozemski. (Osim ako ne zive u BelgijiOsmi Socrates wrote: ↑04/12/2022 02:13 Složio bih se da je ispravnije Nizozemska, ali, nije to tako jednostavno ni što se tiče našeg prevoda, ni što se tiče njihove istorije.
Naš bi prevod tačno trebao biti Kraljevstvo Niskih Zemalja, (bukvalno). Ili, ako ćemo već izbjegavati ovu odrednicu kraljevstva, onda bi trebali nekako da to zovemo u množini. Jer, na engleskom, to jeste množina, the Netherlands, i tačno preslikava ono što znači u njihovom jeziku. Jezik je opet Dutch, a ne nizozemski. Ne znam imamo li izraz za to. Čak i na Dutch jeziku postoji neformalni izraz Holandija za čitavu zemlju, ali to i nije važno, jer je neformalno.
A što se tiče njihove istorije, imali su isto ime (Kraljevina Niskih Zemalja) i kad su Belgija i Luksemburg bili u tom kraljevstvu. A davno prije toga i neformalan termin "low lands", koji su koristili oni koji su vladali njima. Zato i jesu imali ime u množini.
Drugim riječima, kao kada bi Engleska sama zadržala ime Velika Britanija, i pored toga što su Škotska i Vels izašli iz nje.)
Međutim, ima tu raznih nedoumica. Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.
-
breba
#1280 Re: 2022 FIFA World Cup
Čekaj, je li to fakat ima Australija i Austrija?jeza u ledja wrote: ↑04/12/2022 02:42Eye-ran and Eye-rack. Sto pitas?![]()
Zasto je Australija u sportovima skraceno “AUS”, a Austrija “AUT”? Ko je uskratio Austrijancima pravo da prvi biraju?![]()
![]()
-
Osmi Socrates
#1281 Re: 2022 FIFA World Cup
Ima i Austronezija.
Oni su bili treći na prvenstvu svijeta u badmingtonu prošle godine.
Oni su bili treći na prvenstvu svijeta u badmingtonu prošle godine.
- piupiu
#1282 Re: 2022 FIFA World Cup
Živio 'ayran', malo je slan, al' može proći
Koje unakažavanje imena. Reci /ɪˈrɑːn/ 'da te ceo svet razume'!
Abecednim redom - Austr-A ide prije Austr-I ... suha medjunarodna birokratija.
Zasto je Australija u sportovima skraceno “AUS”, a Austrija “AUT”? Ko je uskratio Austrijancima pravo da prvi biraju?![]()
![]()
PS Garant sam (u)pala u neku za*banciju, ono, k'o s kruške. Al' haj.
- JohnnyS
#1283 Re: 2022 FIFA World Cup
https://m.youtube.com/watch?v=-csGDoSSZycOsmi Socrates wrote: ↑04/12/2022 02:13 Složio bih se da je ispravnije Nizozemska, ali, nije to tako jednostavno ni što se tiče našeg prevoda, ni što se tiče njihove istorije.
Drugim riječima, kao kada bi Engleska sama zadržala ime Velika Britanija, i pored toga što su Škotska i Vels izašli iz nje.
- istra_hr
#1284 Re: 2022 FIFA World Cup
Osmi Socrates wrote: ↑04/12/2022 03:11
Da, jer su tako Englezi zvali i Nijemce i sve stanovnike ovih low lands, otprilike Belgija, Luksemburg i današnja Nizozemska.
Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.
Da, područje-država današnjeg Beneluksa, nastale su u relatino novijoj povijesti/historiji.
Kako u zadnje vrijeme živim u Belgiji, a često sam i gore u Nizozemskoj ... zainteresirala me njihova novija povijest i jezici.
Ukratko, početkom 19.stoljeća, nakon Napoleonovih ratova, pobjednici (na čelu s Engleskom) kaznili su Francusku i njenu saveznicu Nizozemsku ... oduzimanjem dijela teritorija i stvaranjem nove-tampon države Belgije 1830. godine.
Danas južni, manji dio Belgije, priča Valonskim (Francuskim) a veći sjeverniji dio Flamanskim (Nizozemskim) jezikom. Srećom, gore u Flamanskom dijelu i Nizozemskoj-općenito, svi, ali apsolutno svi pričaju i Engleski
Meni je taj Flamanski-Nizozemski jezik, neka čudna kombinacija: Njemačkog/Francuskog/Engleskog sa jako izraženim Skandinavskim akcentom !?!?
Možda nisam u pravu i neka me ispravi ko zna više...
- n+1
- dječak sa šibicama
#1286 Re: 2022 FIFA World Cup
Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.
Ili sto bi Dzankovic, a i vecina krajisnika, rekao Beeeeelgija.
-
Dzontra_Volta
#1287 Re: 2022 FIFA World Cup
Kako sad treba zvati one gajbe holandeze?
- Laertes
#1288 Re: 2022 FIFA World Cup
Jonathan Swift je u Gulliverovim putovanjima opisao jezik konja u jednom od 4 dijela kao čudnu mješavinu ljudskog jezika i konjskog grlenog rzanja i opisao ga kao nešto slično holandskomistra_hr wrote: ↑04/12/2022 11:31Osmi Socrates wrote: ↑04/12/2022 03:11
Da, jer su tako Englezi zvali i Nijemce i sve stanovnike ovih low lands, otprilike Belgija, Luksemburg i današnja Nizozemska.
Čitava regija je prolazila konfuzne političke periode, koji su se odražavali i na imena i na jezike. Ozvaničavanje nizozemskog jezika je relativno skora istorija.![]()
![]()
Da, područje-država današnjeg Beneluksa, nastale su u relatino novijoj povijesti/historiji.
Kako u zadnje vrijeme živim u Belgiji, a često sam i gore u Nizozemskoj ... zainteresirala me njihova novija povijest i jezici.
Ukratko, početkom 19.stoljeća, nakon Napoleonovih ratova, pobjednici (na čelu s Engleskom) kaznili su Francusku i njenu saveznicu Nizozemsku ... oduzimanjem dijela teritorija i stvaranjem nove-tampon države Belgije 1830. godine.
Danas južni, manji dio Belgije, priča Valonskim (Francuskim) a veći sjeverniji dio Flamanskim (Nizozemskim) jezikom. Srećom, gore u Flamanskom dijelu i Nizozemskoj-općenito, svi, ali apsolutno svi pričaju i Engleski
Meni je taj Flamanski-Nizozemski jezik, neka čudna kombinacija: Njemačkog/Francuskog/Engleskog sa jako izraženim Skandinavskim akcentom !?!?
Možda nisam u pravu i neka me ispravi ko zna više...![]()
- cyprus
#1289 Re: 2022 FIFA World Cup
Krenuh napisat a šta je Courtois, al izguglah da je polutandječak sa šibicama wrote: ↑04/12/2022 12:36 Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.
Btw, na kojem jeziku oni međusobno komuniciraju? Npr. Hazard sa De Bruyneom? Francuski je u prošlosti bio mnogo dominantniji, al danas su Flamanci ekonomski jači, a i više ih je... Možda miksaju?
- istra_hr
#1290 Re: 2022 FIFA World Cup
cyprus wrote: ↑04/12/2022 13:10Krenuh napisat a šta je Courtois, al izguglah da je polutandječak sa šibicama wrote: ↑04/12/2022 12:36 Zanimljivost iz Belgije, kazu da tamo vecina dobrih nogometasa dolazi iz redova Flamanaca, dok Valonce u repstaciji predstavljaju uglavnom braca Hazard.
Btw, na kojem jeziku oni međusobno komuniciraju? Npr. Hazard sa De Bruyneom? Francuski je u prošlosti bio mnogo dominantniji, al danas su Flamanci ekonomski jači, a i više ih je... Možda miksaju?
Ma gledaj, ono što ja znam i vidim ... miksaju. Kod mene u Bruxellesu, više prevladava Valonski/Francuski, manje Flamanski/Nizozemski. Oba jezika su službeni! Sporazumijevaju se, razumiju se - iako ima jake međusobne netrpeljivosti.
Dok gore, sjevernije; Gent, Bruge, Antwerpen - samo Flamanski/Nizozemski... nema dvojezičnosti!
Što se klubova tiče, najpoznatiji Anderlecht iz Bruxellesa, službeno je "Royal-Kraljevski" hoću reći- neutralni, Belgijski, dok Gent, a naročito Club Bruge i Antwerpen-skoro potpuno Flamanski
- jeza u ledja
#1291 Re: 2022 FIFA World Cup
Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH
. I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
- jeza u ledja
#1292 Re: 2022 FIFA World Cup
Evo opet u prvih par minuta utakmice kamera prikaze Infantina.
Svaku utakmicu ce izgleda tako.
Tacno moraju.
Tacno moraju.
- studeni76
#1293 Re: 2022 FIFA World Cup
Vidio si kako onaj nas iz Australije komunicira sa kolegama. Posla ga u neku stvar na tečnom bosanskomjeza u ledja wrote: ↑04/12/2022 15:45 Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH. I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
- jeza u ledja
#1294 Re: 2022 FIFA World Cup
Ja sam mislio da je to bilo sudiji?studeni76 wrote: ↑04/12/2022 16:27Vidio si kako onaj nas iz Australije komunicira sa kolegama. Posla ga u neku stvar na tečnom bosanskomjeza u ledja wrote: ↑04/12/2022 15:45
Mene isto to uvijek zanimalo, kojim jezikom komuniciraju u reprezentacijama s visejezicnih podrucja? Belgija, Svica, BiH. I u ovim africkim repstacijama pogotovo, mada znam da tamo obicno ima evropksi sluzbeni jezik ali igraci pojedinacno vjerovatno imaju svoje preferirane jezike, pa sta govore jedan drugom?
![]()
- studeni76
#1295 Re: 2022 FIFA World Cup
A opet ja mislio da je bilo onom na desnom krilu sto je tražio loptu a nije dobio pa se buni.
- jeza u ledja
#1296 Re: 2022 FIFA World Cup
Moguce, ko ce mu ga znati.
- JohnnyS
#1297 Re: 2022 FIFA World Cup
Jebiga kad nema drugih ljudi na tribinamajeza u ledja wrote: ↑04/12/2022 16:03 Evo opet u prvih par minuta utakmice kamera prikaze Infantina.
Tacno moraju.
- deer_hunter
#1298 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa ovo je jedino prvenstvo na kojem moze stici pogledati skoro svaku utakmicu(osim kada se igraju dvije u isto vrijeme), svi stadioni bukvalno 20-30 km od centra Dohe. ovo u Rusiji i Brazilu gdje su stadioni bili udaljeni po par hiljada kilometara fizicki nije moguce.
-
zikamu
#1299 Re: 2022 FIFA World Cup
Eto razloga da se jedno organizuje u Bosni!deer_hunter wrote: ↑04/12/2022 19:12 Pa ovo je jedino prvenstvo na kojem moze stici pogledati skoro svaku utakmicu(osim kada se igraju dvije u isto vrijeme), svi stadioni bukvalno 20-30 km od centra Dohe. ovo u Rusiji i Brazilu gdje su stadioni bili udaljeni po par hiljada kilometara fizicki nije moguce.
- deer_hunter
#1300 Re: 2022 FIFA World Cup
De ba, voziti se po nasim cestama ili letjeti s utakmice na utakmicu helikopterom OS BiH je ravno samoubistvu.