Boriša Falatar - predsjednik?

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
SSemir

#1276 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by SSemir »

Capsicum wrote:Kaže Falatar: "Moj cilj nije pobijediti na izborima. Moj cilj je promijeniti zemlju. A zemlja se mijenja tako što se mijenja što ćemo pobijediti na izborima" :gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl:
Tesko je to tebi skontati, kao nekome kome je vrhunac:"ja branim drzavu od covica"
Capsicum

#1277 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Capsicum »

Doduše. Kad zabavim kakve kvalitetne "robe" pokušat ću ponovo :lol:
kmirsad

#1278 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Bobi wrote:

Code: Select all

Nadležnosti Predsjedništva BiH utvrđene su Ustavom BiH. Prema njemu, Predsjedništvo BiH nadležno je za:[1]

vođenje vanjske politike BiH;
imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, s tim da ih s područja Federacije BiH ne može izabrati više od dvije trećine;
zastupanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i europskim integracijama i institucijama i traženje članstva u onim organizacijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član;
pregovaranje o sklapanju međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje, i uz pristanak Parlamentarne skupštine, ratificiranje takvih ugovora;
izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine;
predlaganje, na preporuku Vijeća ministara godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini;
podnošenje izvješća na zahtjev, ali najmanje jedan put godišnje, Parlamentarnoj skupštini o izdatcima Predsjedništva;
koordiniranje, po potrebi, s međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini;
obavljanje i drugih dužnosti potrebnih za izvršavanje njegovih dužnosti koje mu dodijeli Parlamentarna skupština ili na koji pristanu entiteti.
U okviru svoje inicijativne uloge, Predsjedništvo je ovlašteno predlagati zakone, a u okviru dužnosti imenovanja,ono imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i druge visoke dužnosnike u institucijama izvršne vlasti sukladno Ustavu i zakonu.[1]
Ja kako vidim iz ovih ovlasti može riješiti patnje i života u paklu samo nekog ako uhljebi u neki konzulat :mrgreen: .
Ne mogu da vjerujem Bobi da zaista misliš, da djelujući u skladu sa dobrim namjerama prema BiH, presjedništvo može donijeti dobro samo ponekom Uhljebu u konzulat... :-)
Daj malo više mašte... ponovo pročitaj i razmisli... šta kvalitetno Predsjedništvo moše dobroga uraditi za BiH... u primjeni nabrojanih nadlešnosti, a da ne izađe iz njih... i vidjet ćeš da nisam ništa pogriješio...hej... ambasadori, konzuli,vanjska politika,međunarodne i evropske integracije, ostale institucije, UN, UNESKO, Svetske i druge banke, MMF,EBRD,WTO,NATO, Međunarodni Ugovori, međunarodne nevladine organizacije...predlaganje zakona... imenovanje Predsjedavajučeg VM i drugih visokih dužnosnika u Institucijama izvršne vlasti...
E ako su ti ovo tako beznačajne ovlasti... aferim... :-D

Ove nadložnesti su ogromne... i na strateškom i na taktičko operativnom planu razvoja BiH...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1279 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Bobi »

Haj ne maži narodu oči :D, odgovorno tvrdim da bi pobjeda gore navedenog dobro koristila 20-30 visoko pozicioniranim članovima stranke koja ga predložila :D.
kmirsad

#1280 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Bobi wrote:Haj ne maži narodu oči :D, odgovorno tvrdim da bi pobjeda gore navedenog dobro koristila 20-30 visoko pozicioniranim članovima stranke koja ga predložila :D.
Ma znam ja da je to sve vjerovatno ... tako.
Ali nada umire zadnja... a ja sam ipak nepopravljivi optimista...
Htio sam da kažem, samo, da su nadležnosti Predsjedništva ogromne i strateški važne za našu državu... ukoliko se primjenju u njenom najboljem interesu i sa časnim namjerama...
Svi znamo čije namjere nisu časne.
Za neke ne znamo, pa bi bio red da saznamo... ako će nas i oni naguziti... šta ima veze... bar malo promjene, ovi su več dosadni...več smo se navukli i navikli na naguživanje... :D
putokaz1

#1281 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by putokaz1 »

Nije poenta ko će biti ambasador već da se pobjede HDZ SDA i SNSD
broj dva

#1282 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by broj dva »

Bio sam u ambasadu i registrovao se da glasam s namjerom da mu dam dvoj glas. Svjestan sam da ima male šanse da pobjedi (i da me nakon pobjede razočara) ali šta ću mu ja, izgleda mi najnormalniji lik u odnosi na more korumpiranih šovinista koji su kandidati.Sretno ovoj napaćenoj državi i narodu.
putokaz1

#1283 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by putokaz1 »

broj dva wrote:Bio sam u ambasadu i registrovao se da glasam s namjerom da mu dam dvoj glas. Svjestan sam da ima male šanse da pobjedi (i da me nakon pobjede razočara) ali šta ću mu ja, izgleda mi najnormalniji lik u odnosi na more korumpiranih šovinista koji su kandidati.Sretno ovoj napaćenoj državi i narodu.
pazi da ti CIK ne ukrade glas
mrgreen

#1284 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by mrgreen »

broj dva wrote:Bio sam u ambasadu i registrovao se da glasam s namjerom da mu dam dvoj glas. Svjestan sam da ima male šanse da pobjedi (i da me nakon pobjede razočara) ali šta ću mu ja, izgleda mi najnormalniji lik u odnosi na more korumpiranih šovinista koji su kandidati.Sretno ovoj napaćenoj državi i narodu.
sigurnija opcija je glasanje putem poste. treba poslati popunjen obrazac sa kopijom pasosa ili licne na email (ima vise na izbori.ba, a sve mi se cini da bi bila potrebna posebna tema za ovo)
putokaz1

#1285 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by putokaz1 »

Glasali su uSrebrneici 2016 pa CIK nije uvažio ,pošte RS nisu dostavile,u Lukavcu 2008 uzeli te glasove i sklonili dopisali nove,Najviše glasove putem pošte u pravilu dobije HDZ
Ne Kockam

#1286 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Ne Kockam »

jeko rišabo bola?
mrgreen

#1287 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by mrgreen »

kome je promaklo

Što si tako fin kada ti ja ovako dam imena Čović, Bećirović, evo nisam te pitao, Radončić, Izetbegović. Nemaš to što svi imaju, on je "vaki", "naki".

Ja bih volio da ste me pitali o mom programu, pošto imam viziju. Ja sam jedini kandidat koji je predstavio svoju vanjsku politiku. Novinari su mi rekli da su prvi put u 15 godina čuli nekog kandidata za člana Predsjedništva da priča o vanjskoj politici. To je osnovna dužnost člana Predsjedništva. Ja sam u toliko intervjua u medijima bio i dosad me niko nije pitao o tome.
:thumbup:
putokaz1

#1288 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by putokaz1 »

2018 nije vrijeme za Borišu,možda u nekom drugom vremenu
perfekcionista1

#1289 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by perfekcionista1 »

Borise nema da drzi govore i mitinge u Banja Luci ili Capljini. Sto li je to tako !?
Pandakonda

#1290 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Pandakonda »

perfekcionista1 wrote:Borise nema da drzi govore i mitinge u Banja Luci ili Capljini. Sto li je to tako !?
Pa bio je u čapljini kada je posjećivao Mostar. A što će u Banja Luci kad niko ne može glasat od tamo :-)
SSemir

#1291 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by SSemir »

putokaz1 wrote:2018 nije vrijeme za Borišu,možda u nekom drugom vremenu
Pa jest. Proslo je samo 23 godine od rata. Prerano je to da prestanemo nacionaliste birati i ratnom retprikom se voditi.
Treba jos makar 50 godina
Novak20

#1292 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Novak20 »

Pandakonda wrote:
perfekcionista1 wrote:Borise nema da drzi govore i mitinge u Banja Luci ili Capljini. Sto li je to tako !?
Pa bio je u čapljini kada je posjećivao Mostar. A što će u Banja Luci kad niko ne može glasat od tamo :-)
:lol: :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kmirsad

#1293 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

SSemir wrote:
Pa jest. Proslo je samo 23 godine od rata. Prerano je to da prestanemo nacionaliste birati i ratnom retorikom se voditi.
I to,,, možda... kaže putokaz...
Novak20

#1294 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Novak20 »

kmirsad wrote:
SSemir wrote:
Pa jest. Proslo je samo 23 godine od rata. Prerano je to da prestanemo nacionaliste birati i ratnom retorikom se voditi.
I to,,, možda... kaže putokaz...
Moj dojam je da putokazu više pristaje nick vjetrokaz. Okrene se sto puta na dan oko svoje osovine.
kmirsad

#1295 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Novak20 wrote:
Pandakonda wrote:
:lol: :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
I da može... nema hrvata tamo... pobrinuli se za protjerivanje hrvata iz RS, Karađić i Mate Boban.... a nastavili Dodik i Čović... a nedaju im ni da se vrate... eno ciči , pišti Komarica ko pretis lonac... al đaba...
Vitezanin

#1296 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Vitezanin »

Bobi wrote:

Code: Select all

Nadležnosti Predsjedništva BiH utvrđene su Ustavom BiH. Prema njemu, Predsjedništvo BiH nadležno je za:[1]

vođenje vanjske politike BiH;
imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, s tim da ih s područja Federacije BiH ne može izabrati više od dvije trećine;
zastupanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i europskim integracijama i institucijama i traženje članstva u onim organizacijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član;
pregovaranje o sklapanju međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje, i uz pristanak Parlamentarne skupštine, ratificiranje takvih ugovora;
izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine;
predlaganje, na preporuku Vijeća ministara godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini;
podnošenje izvješća na zahtjev, ali najmanje jedan put godišnje, Parlamentarnoj skupštini o izdatcima Predsjedništva;
koordiniranje, po potrebi, s međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini;
obavljanje i drugih dužnosti potrebnih za izvršavanje njegovih dužnosti koje mu dodijeli Parlamentarna skupština ili na koji pristanu entiteti.
U okviru svoje inicijativne uloge, Predsjedništvo je ovlašteno predlagati zakone, a u okviru dužnosti imenovanja,ono imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i druge visoke dužnosnike u institucijama izvršne vlasti sukladno Ustavu i zakonu.[1]
Ja kako vidim iz ovih ovlasti može riješiti patnje i života u paklu samo nekog ako uhljebi u neki konzulat :mrgreen: .
Predsjedništvo zapravo ima, ako je neko u predsjedništvu sposoban, izuzetne nadležnosti koje dugoročno itekako mogu pomoći državi BiH. Vanjska politika - pa tu se čudesa mogu napraviti, čak i uz troglavo predsjedništvo. Potcjenjujemo značaj lobiranja u međunarodnim odnosima. Nije tu u igri samo politika, tu je puno više.
kmirsad

#1297 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Dodik da lobira... na svom engleskom... jes, hoš kost...
Last edited by kmirsad on 04/06/2018 11:19, edited 1 time in total.
kmirsad

#1298 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Neven Šimić: Dva loša i Boriša
BORIŠA FALATAR·4. LIPNJA 2018
Glas budućnosti

Image

Naspram praznog i jeftinog populista Komšića i hladnog makijavelista Čovića, Boriša Falatar se doima kao dobrodošlo osvježenje. Falatar simbolizira nesto sasvim drugo. Simbolizira taj famozni treći put tako nasušno potreban ovakvoj jednoj politički i ideološki devastiranoj zemlji. Lijepoj zemlji, da konačno pogledamo ovu zemlju u njenoj prirodnoj dimenziji. Falatarovi prvi javni istupi su obećavajući. Nastup mu je promišljen i sadržajan, ton pomirljiv, retorika umjerena. Ne docira, nego sluša. Govori logično i artikulirano. Vodi dijalog i pokušava razumjeti ovu zemlju, sa svim njenim složenostima i protivrječnostima. Vrijedi primjetiti da su to neki novi impulsi iz Naše stranke.
Falatar treba biti spreman na dvije vrste nacionalističkog odstranjivanja iz etnonacionalnih i pseudograđanskih političkih i medijskih kuhinja. Komšićevci, pseudograđanska kvaziljevica i sarajevska malograđanska nepamet odstranjivat će ga ‘’argumentima’’ kako nije dovoljno dobar patriot, da koketira sa proustaškim elementima te da svojom kandidaturom pomaže Čoviću. Čovićevci i njegova medijska etno gerila jednako uvjerljivom argumentacijom zamjerat će mu da nije dovoljno Hrvat, da je jos jedna sarajevska ubleha i podvala pravim Hrvatima te da preko Bošnjaka pokušava zasjesti u hrvatsku fotelju. Ono što Falatar svakako treba izbjegavati jeste upadanje u ove dvije vrste nacionalističkih šablona. I on to vješto izbjegava. Vjerovatno je već upozoren i pripremljen na političku močvaru, kvaziintelektualnu čaršiju i medijske sačekuše kakve kreiraju tri ovdašnje političke, intelektualne i medijske iracionalnosti, poznate pod skupnim imenom – bh. javnost.
Falatar je političar Nove generacije, da se poslužimo referencama iz Star Trek serijala. On simbolizira jednu Novu nadu, odmah da se nadovežemo referencama iz Star Wars franšize. Ali ono sto je važnije od pop-kulturnih referenci ove vrste, neka se ne ljute Gene Rodenbery i George Lucas, jeste da se iz Sarajeva može smireno i razborito govoriti, ne povlađujući ovoj ili onoj nacionalističkoj struji. A Sarajevu upravo nedostaje više takvih glasova. Recimo, glasova koji bi mogli zainteresirati nekoga ko živi u Srednjoj Bosni, Hercegovini ili Republici Srpskoj. Puno je ljudi koji s gađenjem i rezignacijom posmatraju izborne cikluse u BiH. Puno je Hrvata koji ni u snu nebi glasali za HDZ, ali kad vide ponudu iz Sarajeva odluče radije ne glasati. Možda bi za početak upravo ti ljudi mogli biti baza koju će Falatar animirati. To nameće neka važna pitanja: je li kasno (ili možda rano?) za jednu politiku koja neće povlađivati ovoj ili onoj nacionalističkoj struji i biti građanska u pravom smislu? A ne pseudograđanska, odnosno monoetnička, partikularna i kriptonacionalistička. Ne može se nuditi etnograđanstvo kao ideal građanstva, kako rezonira jedan dio sarajevske malograđanske pseudoelite.
Koliko će se noviteti koje donosi Falatar vrednovati pred glasačkom kutijom u oktobru, neizvjesno je. Ali je iznimno važno da se uvedu kao jedna posve nova politička praksa u BiH. Jer takav pristup jedina je šansa za istinske građanske i inter-kulti politike koje na BiH gledaju kompleksno i cjelovito, a ne kroz etno-dioptriju i parcijalno.
Sukob Hrvata sa Sarajevom i Sarajeva sa Hrvatima ne donosi nista dobro ni Hrvatima ni Sarajevu. A taj sukob će, manjim ili većim intenzitetom, tinjati ili rasplamsavati se ako u predsjedničku fotelju zasjednu pogrešni ljudi. Ako pobijedi Komšić, to će nesumnjivo dodatno antagonizirati Hrvate prema Sarajevu i Bošnjacima i kreirati novu spiralu podjela u društvu. Ako pobijedi Čović, politika otuđenja i mahanje trećentitetskim banerima i dalje će biti na političkom meniju HDZ-a, što će raspaljivati strasti u Bošnjaka i unositi nervozu u politički život. Hrvati će se i u jednom i u drugom slučaju nastaviti iseljavati. I uspješno popunjavati sadržaj pojma demografska katastrofa. Politička i kulturna provincijalizacija ostat će samo tužni kontinuitet takve politike.
Ako pobijedi Falatar, to bi mogao biti novi početak. Mogao bi biti početak relaksacije odnosa u Federaciji, što bi se pozitivno odrazilo i na BiH. Stvari uopće nisu komplicirane ako ih se logički i zdravorazumski postavi. Falatar je naprosto najbolji kandidat među ponuđenima. CV mu je puno bogatiji konkretnim referencama u odnosu na biografije njegovih takmaca za Predsjedništvo. Njegovo međunarodno iskustvo i veze, kroz višegodisnji rad u UN-u, više su nego dobrodošao kapital za jednog državnika. Ako bismo govorili u kategorijama superiornosti, Falatar je u odnosu na Čovića i Komšića politički, intelektualno i moralno daleko superirorniji kandidat. Ako bismo govorili u kategorijama međunarodnog ugleda, Falatar je opet daleko ispred ovog dvojca. A bolje je i za imidž zemlje vidjeti Falatara kako sa međunarodnim zvaničnicima tečno priča na engleskom, francuskom ili portugalskom, namjesto Čovića ili Komšića koji nešto nerazumljivo i nesuvislo trtljaju na svom lošem engleskom.
Falatarova politička kultura i politička kultura kakvu predstavljaju Čović i Komšić dvije su različite političke, etičke i vrijednosne kategorije. Njegova uglađenost i sofisticirnost u javnom nastupu nije hinjena kao u Čovića, nije maska za političku podvojenost i prijetvornost. Njegova bliskost tzv. malom i običnom čovjeku nije komšićevski populistički šund i kičeraj. On je i na nivou vizualne percepcije daleko bolji kandidat od ove dvojice.
Kompletan tekst možete pročitati ovdje: https://bit.ly/2suIR6w
Izvor: DigitalnaDemokracija
perfekcionista1

#1299 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by perfekcionista1 »

Pandakonda wrote:
Bio sam i ja u Capljini pa sta?
A je li i njegova stranka ne moze odrzati miting u Banja Luci? Banja Luka je samo personifikacija mjesta gdje su vecina nebosnjaci. Lik i oni poput njega racunaju samo na bosnjacje glasove i to je to
Pandakonda

#1300 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Pandakonda »

perfekcionista1 wrote:
Pandakonda wrote:
Bio sam i ja u Capljini pa sta?
A je li i njegova stranka ne moze odrzati miting u Banja Luci? Banja Luka je samo personifikacija mjesta gdje su vecina nebosnjaci. Lik i oni poput njega racunaju samo na bosnjacje glasove i to je to
Pa ti si prozvao čovjeka da ne drži mitinge u čapljini iako je on posjetio Čapljinu. :-) Realno gledajući u Banja Luci još nema mjesta za čistu građansku opciju, mislim postoji ali da tolerišeš neke stvari za koje će ti ogroman broj glasača zamjeriti. Uzmi SDP za primjer, oni jesu otvorili ured u Banja Luci ali moraju tolerisati da njihovi članovi tamo podržavaju 9-ti januar, izjednačavaju zločine u ratu itd. Naravno to se sve kosi sa građanskim principima koje SDP navodno predstavlja i upravo zbog toga ljudi bježe od njih. Po meni je onda bolje i ne otvarati odbore, samo u svrhu otvaranja, gdje tvoje vrijednosti neće biti poštivane
Locked