Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#1276 Re: Migranti

Post by O'zone »

CPT wrote: Pa ako uzmem u obzir histeriju i broj izbjeglica nije to daleko od istine. Orban haman idol. Mogu zamisliti sta bi bilo da se radi o 500.000 ljudi. Vjerovatni bi neki sakrivali djecu u podrume. :run:
Gdje ti vidiš histeriju? Ovdje na forumu? U medijima? OK, super. Ovdje na forumu je Vegeta ovog društva (i ti si postao jedno zrnce u Vegeti btw) koja voli u sve da se miješa i o svemu da da svoje mišljenje. Jbga demokratija, pravo slobode govora i mišljenja i tako to....Mediji se bore za svoj klik na stranicu odnosno tiraž sa što bombastičnijim naslovima nešto na što smo odavno oguglali.

E sad treće. Stanje na terenu. Naši ljudi koji nose hranu, vodu, odjeću osobama koje se nalaze trenutno u parku. Gdje niti jednom migrantu nije ništa učinjeno na štetu dok na žalost sa druge strane imamo slučajeva gdje isti prave štetu prema mjestu u koje su došli. Gdje migranti postavljaju uslove gdje oni žele da borave u proputovanju ili ostanku u ovom našem prknu od države a ne da država određuje gdje će ti ljudi biti smješteni, evidentirani te gdje će im se pružiti pomoć na ovaj ili onaj način.

Mi kao društvo i država izrazito sporo reagujemo na sve pojave u i oko nas. Možemo da palamudimo do besvijesti ali nam je akcija strana riječ i mora biti panika da bi se pokrenule stvari sa mrtve tačke.
Možete se ljutiti ko hoće ali mi smo kao ljudi najbolji kad je najveće sranje i kada je vandredna situacija u ostalim slučajevima smo u stanju hibernacije bez ikakve želje da izađemo iz naše kolotečine.

Sa pravne, i humane strane stvar je jednostavna. Pojačati kontrolu na istočnoj granici BiH. Sve osobe koje prelaze granicu legitimisati i na osnovu legitimacije dalje postupati sa njima. Osobe bez legitimacije zadržati u sabirnom centru na granici dok se na neki način ne utvrdi identitet. Ukoliko isti nije moguće utvrditi vratiti preko granice. Za osobe koje imaju legitimacije i dolaze iz trenutno ratom pogođenih sredina obezbijediti smještaj, natovariti se UNHCR-u, Crvenom Križu, Merhametu, ljekarima bez granica, uopšte EU, da pomognu u brizi i smještaju tih osoba dok se situacija na teritoriji sa koje dolaze ne stabilizuje u koliko tolikoj mjeri da je moguć normalan život, tada ih fino mogu vratiti kućama.
Connaisseur Karlin

#1277 Re: Migranti

Post by Connaisseur Karlin »

It_is_a_Leclerc wrote:Najgore je što je neko ovim ilegalnim ekonomskim migrantima utuvio u glave da oni imaju pravo da budu gdje hoće :lol: To možda u tim njihovim anti-državama. Ova, kakva god da je, srećom danas počinje pokazivati elemente normalnosti.

Čestitke općini Velika Kladuša koja je rastjerala danas, doduše uz nešto i opravdane sile, ilegalne ekonomske migrante i zatvorila ih u hale u Trnovima, dok se ne steknu uslovi da ih se istjera iz države.
Podsjećamo, jučer su 74 migranta krenula iz Velike Kladuše prema graničnom prijelazu Maljevac, a zaustavili su ih pripadnici Granične policije BiH i Hrvatske. Nakon toga, migranti su na 15-ak minuta u potpunosti blokirali saobraćaj preko ovog graničnog prijelaza, a uz intervenciju snaga sigurnosti saobraćaj je bio djelimično blokiran. Konačno, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Granične policije BiH migrante su premjestili s graničnog prijelaza na lokaciju u Trnovima, nakon čega je uspostavljeno normalno funkcionisanje saobraćaja na ovom graničnom prijelazu.
:D
Connaisseur Karlin

#1278 Re: Migranti

O'zone wrote: Ukoliko isti nije moguće utvrditi vratiti preko granice.
Ko, gdje, kome ,koje i cije granice?
CPT

#1279 Re: Migranti

Post by CPT »

O'zone wrote:
CPT wrote: Pa ako uzmem u obzir histeriju i broj izbjeglica nije to daleko od istine. Orban haman idol. Mogu zamisliti sta bi bilo da se radi o 500.000 ljudi. Vjerovatni bi neki sakrivali djecu u podrume. :run:
Gdje ti vidiš histeriju? Ovdje na forumu? U medijima? OK, super. Ovdje na forumu je Vegeta ovog društva (i ti si postao jedno zrnce u Vegeti btw) koja voli u sve da se miješa i o svemu da da svoje mišljenje. Jbga demokratija, pravo slobode govora i mišljenja i tako to....Mediji se bore za svoj klik na stranicu odnosno tiraž sa što bombastičnijim naslovima nešto na što smo odavno oguglali.

E sad treće. Stanje na terenu. Naši ljudi koji nose hranu, vodu, odjeću osobama koje se nalaze trenutno u parku. Gdje niti jednom migrantu nije ništa učinjeno na štetu dok na žalost sa druge strane imamo slučajeva gdje isti prave štetu prema mjestu u koje su došli. Gdje migranti postavljaju uslove gdje oni žele da borave u proputovanju ili ostanku u ovom našem prknu od države a ne da država određuje gdje će ti ljudi biti smješteni, evidentirani te gdje će im se pružiti pomoć na ovaj ili onaj način.

Mi kao društvo i država izrazito sporo reagujemo na sve pojave u i oko nas. Možemo da palamudimo do besvijesti ali nam je akcija strana riječ i mora biti panika da bi se pokrenule stvari sa mrtve tačke.
Možete se ljutiti ko hoće ali mi smo kao ljudi najbolji kad je najveće sranje i kada je vandredna situacija u ostalim slučajevima smo u stanju hibernacije bez ikakve želje da izađemo iz naše kolotečine.

Sa pravne, i humane strane stvar je jednostavna. Pojačati kontrolu na istočnoj granici BiH. Sve osobe koje prelaze granicu legitimisati i na osnovu legitimacije dalje postupati sa njima. Osobe bez legitimacije zadržati u sabirnom centru na granici dok se na neki način ne utvrdi identitet. Ukoliko isti nije moguće utvrditi vratiti preko granice. Za osobe koje imaju legitimacije i dolaze iz trenutno ratom pogođenih sredina obezbijediti smještaj, natovariti se UNHCR-u, Crvenom Križu, Merhametu, ljekarima bez granica, uopšte EU, da pomognu u brizi i smještaju tih osoba dok se situacija na teritoriji sa koje dolaze ne stabilizuje u koliko tolikoj mjeri da je moguć normalan život, tada ih fino mogu vratiti kućama.
Izmedju ostalog i na ovom forumu... 50 stranicu u nekoliko dana? Zbog simbolicnog broja ljudi? Neki vec sakrivaju djecu... :-)

Ako je Bosanac, pogotovo Bosnjo ikad imao sansu da se dokaze tj. sad. Da vrati sve ono sto je dobio devedesetih. Al jok, treba ljude dotuc iako ce u BiH azil traziti maksimalno 500 ljudi. A u BiH ce ostati mozda 100 ljudi. Citava tragedija. Prva reakcija je ljude naravno skloniti negdje u 16. Sto ne vidis i ne boli, jel. Sta to znaci za zivot tih ljudi i nije vazno. Ne vidis, ne boli.

Stvar je daleko od jednostavne i prebacivanje odgovnosti tj. ljudi ce probleme samo potencirati.
CPT

#1280 Re: Migranti

Post by CPT »

Connaisseur Karlin wrote:
U porusenu Siriju. Irak? Ili Afganistan. Koga zaboli k. Ko da je to nas problem. Sta i ti pitas...
"Steta" da nisu na isti nacin Bosance nogirali nazad u BIH.
CPT

#1281 Re: Migranti

Post by CPT »

Image

Image

BH izbjeglice na granici Austrije, 1992

istjerati, protjerati i ta prica...
insomnia78

#1282 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Pa sta i da su?
Bodkin

#1283 Re: Migranti

Post by Bodkin »

CPT wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
U porusenu Siriju. Irak? Ili Afganistan. Koga zaboli k. Ko da je to nas problem. Sta i ti pitas...
"Steta" da nisu na isti nacin Bosance nogirali nazad u BIH.
Jok nisu. Stare mi kakve gluposti valjate. Evo recimo da SVE koji dodju madaa zasto samo te tri zemlje? U ukrajini je bio rat. U gruziji. U pola afrike.

Gdje smjestiti te ljude? Sta ce oni raditi? Ko ce placati za hranu, smjestaj, bolovanje, skolovanje, kretanje?
Bodkin

#1284 Re: Migranti

Post by Bodkin »

CPT wrote:Image

Image

BH izbjeglice na granici Austrije, 1992

istjerati, protjerati i ta prica...
U pravu, bruka ih ovdje bilo iz albanije ili makedonije gdje nije bilo rata ali su se prikljucili da dodju na zapad
CPT

#1285 Re: Migranti

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Pa sta i da su?
Rade sve sto rade i izbjeglice danas. Na srecu tada fasizam tad nije bio tako "in" pa nisu protjerani. Nesto mi tukne ne kominaciju fasizma i rasizma sve skupa.
CPT

#1286 Re: Migranti

Post by CPT »

Bodkin wrote: U pravu, bruka ih ovdje bilo iz albanije ili makedonije gdje nije bilo rata ali su se prikljucili da dodju na zapad
Koliko je ovdje iz Albanije, Makedonije ili Tunguzije nema veze. Svi su jednako "na crno" prelazili preko granice. Inace je bilo svega medju njima... I svi u pravcu DE. Kolna prema Madjarskoj, Poljskoj, Ceskoj i Co nije bilo.

Mozes mislit...
Fudo387

#1287 Re: Migranti

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Jok nisu. Stare mi kakve gluposti valjate. Evo recimo da SVE koji dodju madaa zasto samo te tri zemlje? U ukrajini je bio rat. U gruziji. U pola afrike.

Gdje smjestiti te ljude? Sta ce oni raditi? Ko ce placati za hranu, smjestaj, bolovanje, skolovanje, kretanje?
Je li ova dilema bila prisutna kad su se pomoli Srbi iz Hrvatske nakon “Oluje”?
Kako oni dobise BiH drzavljanstva i ostadose?
insomnia78

#1288 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Pa kako to opravdava ove?
Bodkin

#1289 Re: Migranti

Post by Bodkin »

CPT wrote:
Bodkin wrote: U pravu, bruka ih ovdje bilo iz albanije ili makedonije gdje nije bilo rata ali su se prikljucili da dodju na zapad
Koliko je ovdje iz Albanije, Makedonije ili Tunguzije nema veze. Svi su jednako "na crno" prelazili preko granice. Inace je bilo svega medju njima... I svi u pravcu DE. Mozes mislit...
Nema tebi. To su bili ljudi koji su bjezali OD RATA. Al dzaba ponavljati.

Nego reci nam gdje mislis da ti ljudi iz iraka i afganistana trebaju biti smjesteni? Sta trebaju raditi? Ko treba platiti sve to? Gdje se trebaju skolovati i lijeciti? Ko treba platiti sve to?
CPT

#1290 Re: Migranti

Post by CPT »

insomnia78 wrote:Pa kako to opravdava ove?
Nemoj pljuvati po ljudima koji rade ono sto si radio i sam prije nekoliko godina. Kontas? Sa vana djeluje pateticno jer sjecaju "Help Bosnia" apela. A i bruka je za nas narod.
Bodkin

#1291 Re: Migranti

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:

Bjezali iz rata. To je prvo. Kako ostadose pitaj politicke lidere. Isto kako ostaju sandzaklije i dobijaju drzavljanstva. Al nije ni cudo da tebi jedino srbi smetaju i da su jedini primjer
insomnia78

#1292 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Pobrko si sandzaklije su Srbi a ovi su Hrvati
CPT

#1293 Re: Migranti

Post by CPT »

Bodkin wrote:
CPT wrote:
Koliko je ovdje iz Albanije, Makedonije ili Tunguzije nema veze. Svi su jednako "na crno" prelazili preko granice. Inace je bilo svega medju njima... I svi u pravcu DE. Mozes mislit...
Nema tebi. To su bili ljudi koji su bjezali OD RATA. Al dzaba ponavljati.

Nego reci nam gdje mislis da ti ljudi iz iraka i afganistana trebaju biti smjesteni? Sta trebaju raditi? Ko treba platiti sve to? Gdje se trebaju skolovati i lijeciti? Ko treba platiti sve to?
A danas ljudi bjeze iz Sirije/Iraka i Afganistana zbog kise jel? Rahatluka?

Ljudi koji imaju pravo na status trebaju biti smjestani kao izbjeglice. Raditi ono sto su radili BH izbjeglice. Skolovati kao i BH izbjeglice. Lijeciti kao BH izbjeglice. Sve ostalo bi bilo dvolicno, zar ne?

Moze se u BiH opet zaratiti pa ce ovakve rijeci cudno zvucati... :wink:
insomnia78

#1294 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

CPT wrote:
Nemoj pljuvati po ljudima koji rade ono sto si radio i sam prije nekoliko godina. Kontas? Sa vana djeluje pateticno jer sjecaju "Help Bosnia" apela. A i bruka je za nas narod.
Znaci trebamo ravnati svijet prema dezerterima i kriminalcima?
Fudo387

#1295 Re: Migranti

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:

Bjezali iz rata. To je prvo. Kako ostadose pitaj politicke lidere. Isto kako ostaju sandzaklije i dobijaju drzavljanstva. Al nije ni cudo da tebi jedino srbi smetaju i da su jedini primjer
Nu,
Kako malo treba da ti proradi merhametluk.
E ko vas ne zna,
:lol:
CPT

#1296 Re: Migranti

Post by CPT »

insomnia78 wrote:
CPT wrote:
to generalno nema nikakve veze sa statusom izbjeglice... mozes biti musko, seksualno aktivan, dezerter, gay, ovo ono... jos koja pametna?
PeppermintSA

#1297 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

CPT wrote:
Rade sve sto rade i izbjeglice danas. Na srecu tada fasizam tad nije bio tako "in" pa nisu protjerani. Nesto mi tukne ne kominaciju fasizma i rasizma sve skupa.
A hajmo onda ovako postaviti stvari:

Zar građani jedne zemlje nemaju pravo biti ideološki ksenofobi?

Dakle, raščlanimo stvari - nasilje na jednu stranu, a stavove na drugu.

Zar građani Mađarske nemaju pravo jasno i glasno reći mi ne želimo ove/one/pete/desete u svojoj zemlji? Meni se možda to ne sviđa, mogu misliti da su fašisti, nacisti, rasisti, ali ko sam ja da kažem stanovništvu jedne zemlje koga će primiti u tu zemlju?

Ta zemlja je isključivo vlasništvo ljudi koji u njoj žive, isto kao što je moj stan isključivo moje vlasništvo. Ako ja, svojom voljom, želim da primim 100 izbjegličkih porodica u svoj stan onda ću ih primiti, pokazati svima da sam dobar insan i pomoći tim ljudima. Ako pak ne želim ne može me niko natjerati.

Zašto nisu organizovani referendumi po pitanju primanja migranata? Zašto, recimo, nije organizovan referendum u Austriji da pitaju stanovništvo Austrije - kako građane Austrije, tako i strane građane koji imaju legalno boravište u toj zemlji šta misle o dolasku migranata?

Evo, naše ljude su istjerali iz Njemačke kad je rat stao. Naše ljude mnoge zemlje nisu primale tokom rata ovdje. Mi možemo reći da je narod tih zemalja odvratan, grozan, fašistički i sve to može biti istina, no mora biti isključivo njihova odluka da li nekoga žele primiti, koliko će određenih ljudi primiti, na koliki vremenski period itd.

Stanovništvo Evrope mora imati pravo da samo odluči da li želi ljude sa Bliskog Istoka. Ako demokratskim putem pokaže dobru volju i humanost, tim bolje. A ako ne pokaže, izvini, ali vozdra.
Connaisseur Karlin

#1298 Re: Migranti

insomnia78 wrote:
CPT wrote:
dezerterima :lol: pa reci nam, u kojoj vojsci su se trebali boriti :D tamo su sve militantne i separatisticke vojne grupe, nema normlane vojske :)
Connaisseur Karlin

#1299 Re: Migranti

PeppermintSA wrote:
CPT wrote:

Zar građani Mađarske nemaju pravo jasno i glasno reći mi ne želimo ove/one/pete/desete u svojoj zemlji? Meni se možda to ne sviđa, mogu misliti da su fašisti, nacisti, rasisti, ali ko sam ja da kažem stanovništvu jedne zemlje koga će primiti u tu zemlju?

Ta zemlja je isključivo vlasništvo ljudi koji u njoj žive, isto kao što je moj stan isključivo moje vlasništvo. Ako ja, svojom voljom, želim da primim 100 izbjegličkih porodica u svoj stan onda ću ih primiti, pokazati svima da sam dobar insan i pomoći tim ljudima. Ako pak ne želim ne može me niko natjerati.

Zašto nisu organizovani referendumi po pitanju primanja migranata? Zašto, recimo, nije organizovan referendum u Austriji da pitaju stanovništvo Austrije - kako građane Austrije, tako i strane građane koji imaju legalno boravište u toj zemlji šta misle o dolasku migranata?

Evo, naše ljude su istjerali iz Njemačke kad je rat stao. Naše ljude mnoge zemlje nisu primale tokom rata ovdje. Mi možemo reći da je narod tih zemalja odvratan, grozan, fašistički i sve to može biti istina, no mora biti isključivo njihova odluka da li nekoga žele primiti, koliko će određenih ljudi primiti, na koliki vremenski period itd.

Stanovništvo Evrope mora imati pravo da samo odluči da li želi ljude sa Bliskog Istoka. Ako demokratskim putem pokaže dobru volju i humanost, tim bolje. A ako ne pokaže, izvini, ali vozdra.
a zasto svijet ne rijesi problem , imaju novac , mislim, to nije tesko rijestiti, jel tako , ali se svi malkice pravite blentavi , jer znate da je prica o migrantima iskljucivo politickog karaktera :) problem sa migrantima nije nerjesiv :)
CPT

#1300 Re: Migranti

Post by CPT »

PeppermintSA wrote:
CPT wrote:

U principu nemaju. Oni nisu vise Madjarska vec EU. I ako uzivaju sve prednosti EU clanstva onda moraju sve to i platiti. To je citav smisao zajednice.
Oni vise nemaju pravo na takve odluke. Da se pita gradnje stare Evrope (referendum ovo ono) nikad Madjarska i ne bi usla u EU. Jos manje Poljska...

Zasto bi morali gradjani Austrije platiti nesto "mrsko" gradjanima Madjarske? Nema kolektivnog vlastnistva, pogotovo u kapitalizmu.

Referendumi oko ljudskih prava iz ociglednih razloga nisu dopusteni. Pogotovo u kombinaciji sa fasizmom & rasizmom. Zabrane ove ili one grupe ...

Samo dio naroda je protjeran iz Njemacke. Prije nego sto su protjerani, Njemacka je omogucila povratak. Nije bilo samo nogiranje. Nasi su isli gdje je bilo bolje i ne gdje je se "primalo". Niko se nije svercovao u Madjarsku/Poljsku/Cesku/Rumuniju/Bugarsku/... A neki su par puta vracani iz DE.
Locked