sekerbay wrote:Euridika wrote:Grozna, seksistička izjava
Ovim upisom si dokazala da si odvojena od realnosti, ili da svijet gledaš kroz roza naočare.
Na razvijenom zapadu, recimo u njemačkoj, statistika kaže da je svaka treća žena seksualno uznemiravana.
Crne prognoze kažu da je broj daleko veći ali da žene ne govore o tome.
Drugo, na svijetu ne postoji nijedna islamska država.
Što se mene tiče, mislim da je dovoljno napisano na ovu i slične teme.
Ti slobodno živi u uvjerenju da je ovaj svijet/sistem blizu idealnog, a da je islamski poredak taj koji ugnjetava žene.
Šta sam dokazala? Ja dajem komentar na tvoju izjavu, i ja sam time nešto dokazala
Kad si mi prvi put odgovorio na post i rekao da ti se pobrisao post, ali da svakako želiš prokomentirati jer ima tačnih stvari, iskreno sam se obradovala da ovdje ima vjernika koji su spremni na otvorenu diskusiju o vjerskim propisima (u ovom slučaju propisima koji reguliraju ženska prava). Ali, kad si konačno odgovorio, moram reći da sam se ipak razočarala. Ti zapravo ni u jednom svom odgovoru na neko moje pitanje ili konstataciju nisi ponudio stvarni odgovor na postavljeno pitanje, već si diskusiju odveo u drugom smjeru. Zašto?
Evo konkretno, umjesto da se fokusiraš na to da meni pokažeš ili dokažeš da islam ne stavlja ženu u niževrijedan položaj, ti si počeo da pišeš šta se dešava u Njemačkoj. Znači, tvoja logika je išla pravcem da pokažeš da (i) drugi krše ženska prava i da islam tu nije jedini, umjesto da dokažeš da islam ne krši ženska prava. Je li shvataš razliku i pogrešnost tvog pristupa ovdje?
A da te podsjetim još dalje, ova naša prepiska je počela tako što si ti zatražio da ti neko s teme (neka žena) da konkretne primjere kršenja ženskih prava u odnosu na prava muškaraca. I ja sam ti upravo to i ponudila, i to sam dala primjere koji su primjenjivi i u BiH, da se odmaknemo više od priče o ženskom obrezivanju.
O statistikama općenito ne volim polemisati, jer su statistički podaci uvijek varijabilnog značaja - tačan skup netačnih ulaznih podataka. Uvijek zavise od toga ko je vršio statističke analize, po kojem metodu, na kojem uzorku, sa kojim ciljem, šta je korišteno kao kontrolni uzorak itd.
To ne znači da ja sporim da nema puno slučajeva seksualnog uznemiravanja žena u svijetu, ali tačan broj (iz ove statistike koju si naveo) je prenapuhan. Oni su radili analizu na određenom broju žena (par stotina ili par hiljada) i možda se zaista desilo da je svaka treća žena iz te skupine doživjela seksualno uznemiravanje, ali to ne znači da je generalno gledano svaka treća žena seksualno uznemiravana.
I ponovo da kažem da ta uznemiravanja rade muškarci nad ženama, da to nema nikakve veze sa društvenim sistemom i teritorijem u kojem žive, iste stvari se dešavaju i na istoku, gdje je prevladavajuća religija islam. Imaš veliki broj slučajeva silovanja, i to grupnog silovanja, koje provede Arapi (primjer: silovanje britanske novinarke u Kairu koja je izvještavala o demonstracijama o neredima u Egiptu za vrijeme "arapskog proljeća", silovala ju je skupina od 4-5 demonstranata, na ulici, a njenog kolegu snimatelja su pretukli). Ili recimo da navedemo masovnu pojavu grupnih silovanja u Indiji i Pakistanu. Iako se većina tih silovanja desila u pretežno hinduskim skupinama, ima ih određeni broj i u muslimanskim skupinama. Da ovdje ne spominjem odvratne šeikove iz Dubaija, općenito Emirata, Kuvajta i sl., koji kupuju mlade djevojke po svijetu radi zadovoljenja nastranih seksualnih potreba (a tu spadaju orgije, silovanja djevojaka različitim predmetima, analni seks, vršenje male i velike nužde na tim djevojkama, tjeranje djevojaka da se valjaju i mažu tim fekalijama po tijelu i sl.), a ove gsdosti rade "moja braća" muslimani. A svi ti prebogati muslimani imaju po 3-4 zakonite žene, plus harem ostalih žena, koje ljubomorno čuvaju zatvorene u svojim viletinama, koje imaju sve materijalno što mogu poželjeti, ali nemaju svoje slobode i duhovne sreće. Kakvo je to licemjerstvo upakovano u tim ljudima, koji se po danu ponašaju kao ugledni biznismeni i skrušeni muslimani, a navečer nastrano orgijaju sa ženama koje im nisu dozvoljene?
Ove primjere navodim samo da vidiš da je položaj žene bilo gdje u svijetu loš.
Ja nigdje nisam rekla da na svijetu danas postoji država u kojoj se praktikuje izvorni i dosljedni islam. Takva nikad nije ni postojala, čak ni u doba Poslanika s.a.v.s., jer je uvijek bilo skupina ljudi koji se ponašaju mimo zakona i pravila. Ali ima dosta država koje u svom nazivu imaju ono islamska (država/republika), i na njih sam mislila u prethodnom postu.
Opet ću ponoviti, nisi mi dao nijedan konkretan odgovor na moja pitanja, ali više to ni ne očekujem. Ja sam svoje rekla na ovu temu, što sam mislila reći.
Dobronamjerni savjet tebi (i ostalima): povedi malo računa kako nazivaš ostale forumaše. Lijepljenje etiketa i prozivanje nije dozvoljeno po pravilima foruma, a degradiraš time i sebe kao forumaša.
Over and out.