Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Bloo
Globalna šefica

#1276 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Ako postoji religija u kojoj se ne reflektuje islamski stav o hijerarhiji, šta onda? Da li je onda to istina za pripadnika te religije?
Onda to nije istina. 8-)
Meni se nema šta sviđati ili ne sviđati u religijama jer ne pripadam istim. Ovdje sam da diskutujem i naučim nešto novo. Tvoj pogled na svijet.
Tebi se religije, a posebno restriktivni religijski propisi, ne sviđaju, toliko je bar jasno i nije nešto oko čega treba sad stvarati problem. Kao što rekoh i sam imam stvari koje mi se ne sviđaju.
Ja ne stvaram problem, već ljubazno propitkujem. :)
Problem bi bio kada bih pripadala nekoj od navedenih i propitkivala na ovaj način.
Suština ovdje nije moje sviđanje ili nesviđanje, već radoznalost, a tvoje je da shvatiš kako želiš.
Stvari koje se tebi ne sviđaju u tvojoj religiji možeš da podijeliš ovdje ili sačuvaš za sebe i diskutuješ sa sobom u privatnosti. S tim da želim, možda nepotrebno, da kažem da ako i podijeliš nešto s čim se ne slažeš, ja to ne posmatram kao "bod za moj tim" ili bilo čiji, već jednostavno kao interesantan kuriozitet.
Bloo
Globalna šefica

#1277 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Zoya wrote:
Bloo wrote:
Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
Ne smije niko zucnut otvoreno, osim muških vjernika.
Jesu li se ovi iz SDA izjašnjavali o ovome?
SAD ili SDA? :D

Ne znam, evo sekerbay izričito tvrdi da nije ponižena.
Irsar

#1278 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Irsar »

Bloo wrote:
Irsar wrote:
Zašto ne pokušamo sa nečim drugim? Ako otkrivena žena (žena bez marame, svakodnevno obučena - farmerke, majica, cipele), izaziva požudu i svakakve misli, zašto muškarci ne pokrivaju oči svoje i izlaze vani samo kad nema žena (jer su na poslu) i ulaze u objekte gdje nema žena, a koji su posebno namjenjeni njima da ih ne dovode u napast?
:|
Kao što Isa reče:
Dakle, ako te desno oko tvoje navodi na grijeh, iskopaj ga i baci od sebe. Jer bolje ti je da izgubiš jedan od udova svojih nego da cijelo tijelo tvoje bude bačeno u gehenu. I ako te desna ruka tvoja navodi na grijeh, odsijeci je i baci od sebe. Jer bolje ti je da izgubiš jedan od udova svojih nego da cijelo tijelo tvoje dospije u gehenu.

Budimo hardcore :D
Bukvalizam (ekstremni fundamentalizam) je samo druga strana novčića zvanog satanizam. Prva strana je "relativizam, progresivizam, liberalizam, subjektivizam".

Nisam Kršćanin, pa mogu biti ispravljen ako griješim (ali ne griješim :D), no ovo što si citirala Isus (Isa a.s.) je rekao s ciljem naglaska bitnosti izbjegavanja slijeđenja Sotone (Šejtana) i općenito onoga što je loše, a ne u smislu doslovne (bukvalne) naredbe koju bi svako trebao da primijeni. Kada bi se ovo tumačilo bukvalno, onda bi Kršćani bili isključivo bogalji, jer zar postoji čovjek koji u životu nije doveden u iskušenje slijeđenja svojih strasti uzrokovanih svojom fizičkom (i samim time manjkavom) prirodom?

To rečeno, da su ljudi svjesni strahote i teškoće propasti u koju mogu zapasti griješenjem, pa skoro bi i imali želju da si odsijeku dijelove tijela kojima najviše griješe, u nadi da će time prestati griješiti.
Bloo
Globalna šefica

#1279 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Irsar wrote: Bukvalizam (ekstremni fundamentalizam) je samo druga strana novčića zvanog satanizam. Prva strana je "relativizam, progresivizam, liberalizam, subjektivizam".

Nisam Kršćanin, pa mogu biti ispravljen ako griješim (ali ne griješim :D), no ovo što si citirala Isus (Isa a.s.) je rekao s ciljem naglaska bitnosti izbjegavanja slijeđenja Sotone (Šejtana) i općenito onoga što je loše, a ne u smislu doslovne (bukvalne) naredbe koju bi svako trebao da primijeni. Kada bi se ovo tumačilo bukvalno, onda bi Kršćani bili isključivo bogalji, jer zar postoji čovjek koji u životu nije doveden u iskušenje slijeđenja svojih strasti uzrokovanih svojom fizičkom (i samim time manjkavom) prirodom?

To rečeno, da su ljudi svjesni strahote i teškoće propasti u koju mogu zapasti griješenjem, pa skoro bi i imali želju da si odsijeku dijelove tijela kojima najviše griješe, u nadi da će time prestati griješiti.
Evo ga satanizam :D Btw očito moje i tvoje poimanje satanizma je dijametralno suprotno.
Ovo hardcore je bilo sarkastično :D
Da, ako si svjestan da te oči tvoje i mozak navode na grijeh, šta učiniti? Kloniti se izvora? Ili pak odstraniti izvor? S tim da mi nisi odgovorio zašto je propis da se žene pokrivaju dobar po dušu žene?
MarlboroGold

#1280 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

Zoya wrote:
MarlboroGold wrote:
Zoya wrote:Nakon pedeset i jedne stranice.... Je li žena u islamu ponižena ili ne?
Ponižena jer seks ne traje 3-4 sata :lol:
Vježbaj pa ćeš i ti moći.
Jah :D
Towelie

#1281 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Zena je u islamu, (makar onom koji se primenjuje, a ne ovom bosanskom) drugotna u odnosu na muskarca po svakom mogucem parametru, po vrednosti negde izmedju jahace zivotinje i ljudskog bica. Bice manjkave pameti, nepouzdana za svedocenje, nepodesna da bude vladar, prljava tokom ciklusa, meleki je proklinju kad odbije dignuti noge dragom muzicu itd. Sve same halal mizogine prakse koje je Muha ohalalio i/ili direktno praktikovao.
aurora313

#1282 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by aurora313 »

Towelie wrote:Zena je u islamu, (makar onom koji se primenjuje, a ne ovom bosanskom) drugotna u odnosu na muskarca po svakom mogucem parametru, po vrednosti negde izmedju jahace zivotinje i ljudskog bica. Bice manjkave pameti, nepouzdana za svedocenje, nepodesna da bude vladar, prljava tokom ciklusa, meleki je proklinju kad odbije dignuti noge dragom muzicu itd. Sve same halal mizogine prakse koje je Muha ohalalio i/ili direktno praktikovao.
Džaba ti sve iako je sve tačno.
Vjernik to promatra sa stanovišta datog mu odozgo, i ne razbija glavu da li je gornje ispravno ili ne.
Idemedosumom

#1283 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Ko nam se to vratio :-D
Towelie

#1284 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

aurora313 wrote:
Towelie wrote:Zena je u islamu, (makar onom koji se primenjuje, a ne ovom bosanskom) drugotna u odnosu na muskarca po svakom mogucem parametru, po vrednosti negde izmedju jahace zivotinje i ljudskog bica. Bice manjkave pameti, nepouzdana za svedocenje, nepodesna da bude vladar, prljava tokom ciklusa, meleki je proklinju kad odbije dignuti noge dragom muzicu itd. Sve same halal mizogine prakse koje je Muha ohalalio i/ili direktno praktikovao.
Džaba ti sve iako je sve tačno.
Vjernik to promatra sa stanovišta datog mu odozgo, i ne razbija glavu da li je gornje ispravno ili ne.
Imas pravo, vernik nije u stanju sagledati ispravnost necega sto smatra bozanskom naredbom, makar imao kognitivnu disonancu vezanu za neki propis.

Inace, mogle bi mu'minke pogledati i ovaj video o ljepotama islamskog odnosa spram zena :izet:
Towelie

#1285 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Idemedosumom wrote:Ko nam se to vratio :-D
Izasao sam iz hapsa nakon lazne optuzbe od one ludace Sarefine u dilu sa hazreti SmrLetom i sejtan-hodzom. :-D
Idemedosumom

#1286 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Image

Svi su oni uvezani :)
Idemedosumom

#1287 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Helem, zato imamo pravo kući dovesti više hanuma, u slučaju da zafali svjedoka :lol:
arzuhal

#1288 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:Image

Svi su oni uvezani :)
:wink:

Image
kerima1

#1289 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Idemedosumom wrote:Helem, zato imamo pravo kući dovesti više hanuma, u slučaju da zafali svjedoka :lol:
:lol:
Smijurija od vjere zaista.
Euridika
Globalna šefica

#1290 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Euridika wrote:Grozna, seksistička izjava
Ovim upisom si dokazala da si odvojena od realnosti, ili da svijet gledaš kroz roza naočare.
Na razvijenom zapadu, recimo u njemačkoj, statistika kaže da je svaka treća žena seksualno uznemiravana.
Crne prognoze kažu da je broj daleko veći ali da žene ne govore o tome.
Drugo, na svijetu ne postoji nijedna islamska država.
Što se mene tiče, mislim da je dovoljno napisano na ovu i slične teme.
Ti slobodno živi u uvjerenju da je ovaj svijet/sistem blizu idealnog, a da je islamski poredak taj koji ugnjetava žene.
Šta sam dokazala? Ja dajem komentar na tvoju izjavu, i ja sam time nešto dokazala :?

Kad si mi prvi put odgovorio na post i rekao da ti se pobrisao post, ali da svakako želiš prokomentirati jer ima tačnih stvari, iskreno sam se obradovala da ovdje ima vjernika koji su spremni na otvorenu diskusiju o vjerskim propisima (u ovom slučaju propisima koji reguliraju ženska prava). Ali, kad si konačno odgovorio, moram reći da sam se ipak razočarala. Ti zapravo ni u jednom svom odgovoru na neko moje pitanje ili konstataciju nisi ponudio stvarni odgovor na postavljeno pitanje, već si diskusiju odveo u drugom smjeru. Zašto?

Evo konkretno, umjesto da se fokusiraš na to da meni pokažeš ili dokažeš da islam ne stavlja ženu u niževrijedan položaj, ti si počeo da pišeš šta se dešava u Njemačkoj. Znači, tvoja logika je išla pravcem da pokažeš da (i) drugi krše ženska prava i da islam tu nije jedini, umjesto da dokažeš da islam ne krši ženska prava. Je li shvataš razliku i pogrešnost tvog pristupa ovdje?
A da te podsjetim još dalje, ova naša prepiska je počela tako što si ti zatražio da ti neko s teme (neka žena) da konkretne primjere kršenja ženskih prava u odnosu na prava muškaraca. I ja sam ti upravo to i ponudila, i to sam dala primjere koji su primjenjivi i u BiH, da se odmaknemo više od priče o ženskom obrezivanju.

O statistikama općenito ne volim polemisati, jer su statistički podaci uvijek varijabilnog značaja - tačan skup netačnih ulaznih podataka. Uvijek zavise od toga ko je vršio statističke analize, po kojem metodu, na kojem uzorku, sa kojim ciljem, šta je korišteno kao kontrolni uzorak itd.
To ne znači da ja sporim da nema puno slučajeva seksualnog uznemiravanja žena u svijetu, ali tačan broj (iz ove statistike koju si naveo) je prenapuhan. Oni su radili analizu na određenom broju žena (par stotina ili par hiljada) i možda se zaista desilo da je svaka treća žena iz te skupine doživjela seksualno uznemiravanje, ali to ne znači da je generalno gledano svaka treća žena seksualno uznemiravana.
I ponovo da kažem da ta uznemiravanja rade muškarci nad ženama, da to nema nikakve veze sa društvenim sistemom i teritorijem u kojem žive, iste stvari se dešavaju i na istoku, gdje je prevladavajuća religija islam. Imaš veliki broj slučajeva silovanja, i to grupnog silovanja, koje provede Arapi (primjer: silovanje britanske novinarke u Kairu koja je izvještavala o demonstracijama o neredima u Egiptu za vrijeme "arapskog proljeća", silovala ju je skupina od 4-5 demonstranata, na ulici, a njenog kolegu snimatelja su pretukli). Ili recimo da navedemo masovnu pojavu grupnih silovanja u Indiji i Pakistanu. Iako se većina tih silovanja desila u pretežno hinduskim skupinama, ima ih određeni broj i u muslimanskim skupinama. Da ovdje ne spominjem odvratne šeikove iz Dubaija, općenito Emirata, Kuvajta i sl., koji kupuju mlade djevojke po svijetu radi zadovoljenja nastranih seksualnih potreba (a tu spadaju orgije, silovanja djevojaka različitim predmetima, analni seks, vršenje male i velike nužde na tim djevojkama, tjeranje djevojaka da se valjaju i mažu tim fekalijama po tijelu i sl.), a ove gsdosti rade "moja braća" muslimani. A svi ti prebogati muslimani imaju po 3-4 zakonite žene, plus harem ostalih žena, koje ljubomorno čuvaju zatvorene u svojim viletinama, koje imaju sve materijalno što mogu poželjeti, ali nemaju svoje slobode i duhovne sreće. Kakvo je to licemjerstvo upakovano u tim ljudima, koji se po danu ponašaju kao ugledni biznismeni i skrušeni muslimani, a navečer nastrano orgijaju sa ženama koje im nisu dozvoljene?
Ove primjere navodim samo da vidiš da je položaj žene bilo gdje u svijetu loš.

Ja nigdje nisam rekla da na svijetu danas postoji država u kojoj se praktikuje izvorni i dosljedni islam. Takva nikad nije ni postojala, čak ni u doba Poslanika s.a.v.s., jer je uvijek bilo skupina ljudi koji se ponašaju mimo zakona i pravila. Ali ima dosta država koje u svom nazivu imaju ono islamska (država/republika), i na njih sam mislila u prethodnom postu.

Opet ću ponoviti, nisi mi dao nijedan konkretan odgovor na moja pitanja, ali više to ni ne očekujem. Ja sam svoje rekla na ovu temu, što sam mislila reći.

Dobronamjerni savjet tebi (i ostalima): povedi malo računa kako nazivaš ostale forumaše. Lijepljenje etiketa i prozivanje nije dozvoljeno po pravilima foruma, a degradiraš time i sebe kao forumaša.

Over and out. :bih:
sekerbay

#1291 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Over and out
Šta je, gdje bježiš :-D još bi mi zabranila da odgovorim ko što si me pokušala ograničiti na jedan dio ajeta koji govori o svjedočenju.
Ne može tako, darling :kiss:
Helem,
Euridika wrote:Šta sam dokazala?
Pa to da si odvojena od realnosti.
Maltene si bila uvrijeđena kada sam iznio neke činjenice vezane za sistem koji glorifikujete.
OK, istini za volju, ima vas koje govore da postoje neke sitnice koje treba promijeniti.
No, krenimo dalje.
Euridika wrote:svakako želiš prokomentirati jer ima tačnih stvari
Izgleda da se razilazimo tj da ne shvataš šta želim da kažem.
Pazi, da si kazala da su oni nedostaci koje si pobrojala rezultat sistema koji su na čelu zemalja koje nazivamo muslimanskim, rekao bih da si potpuno u pravu.
Tu se ne bi imalo šta dodati.
Problem je što ti te anomalije ili nepravde (nazovi kako god hoćeš) pripisuješ islamu.
To je nespojivo, barem za učene.

Dakle, ako postoji Bog i ako je čovjek njegovo najbolje stvorenje kojem su čak i meleci pali na sedzdu, te ako je Muhammed, s.a.v.s najodabraniji i prvak, onda je logično da je taj Bog za svoju kreaciju izabrao ono što je najbolje.

Sad dolazimo do pravog problema.
Naša vjera je oteta! Oteta je od raznih vlastodrzaca koji su preko hadisa išli na to da proguraju svoju volju i želje.
Recimo da je buharija od par stotina hiljada probao oko šest hiljada za svoju zbirku. Ostale je smatrao lošim.
Primjer koji najbolje objašnjava to vrijeme.
Imam buhari je izgovarao hvalospjeve na račun svog učitelja. Jednog od učitelja. Da ne idem u detalje.
Imam muslim, učenik imama buharije, nije uzimao hadise od buharijevog učitelja. Dakle, smatrao ga je nepouzdanim.
Suma sumarum, budući da vlast nije mogla prići kur'anu, uradili su to preko hadisa.
Nažalost, do izražaja ne dolazi prava ulema jer su ih poklopili oni koji imaju lovu tj oni koji su bili i jesu bliski vlastima. Onda imaš one manje koji u tim vide uzore, pa dobiješ začarani krug iz kojeg teško da ima izlaz
kerima1

#1292 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

budući da vlast nije mogla prići kur'anu
Prisli su tefsirenjem ajeta istog pa je primat tefsir,a ne ajeti.Ajet govori jedno, tefsir drugo.dodje ti na isto svakako il mijenjali sadrzaj mushafa il ga ogranicili tefsirom.
Idemedosumom

#1293 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Towelie wrote:
Pomalo je smiješno da je osoba koja u videu kritikuje stav Kur'ana prema ženama ustvari kršćanski apologeta :D
kerima1

#1294 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Jel vazno ko istinu govori?
Smrcak15

#1295 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Towelie wrote:
Pomalo je smiješno da je osoba koja u videu kritikuje stav Kur'ana prema ženama ustvari kršćanski apologeta :D
:lol: zaboravio je grudnjak staviti :lol:
sekerbay

#1296 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Prisli su tefsirenjem ajeta
Tumače ga hadisima, a vrlo je lahko saznat je l neki hadis ok il jok.
Istina je dostupna za one koji žele istinu.
Al ako neko slijedi svoj nefs, naći će ono što odgovara njegovom nefsu.
Kratko rečeno, istina mora isplivati na površinu, bez obzira koliko neki pokušavali da je sakriju oblažući je lažima.

kerima1

#1297 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Tumače ga hadisima, a vrlo je lahko saznat je l neki hadis ok il jok.
Tumacili su i licnim mislejnjem tj, ispravljali Allaha ili govorili sta je isti mislio pa skor z na lijevo dali komentar od smisla ajeta.
sekerbay

#1298 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Tumacili su i licnim mislejnjem
Bilo je svašta.
Šta je s tobom?
animals

#1299 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by animals »

Jesu li zena i covjek jednaki, ne samo u Islamu...
nisu...
pocelo je od vjere, koja je jaceg muskarca uzdigla do bozanstva , a slabiju zenu
spustila na nivo zivotinje..
sto se tice Islama, na tom je nivou jos uvijek...
kerima1

#1300 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:
kerima1 wrote:Tumacili su i licnim mislejnjem
Bilo je svašta.
Šta je s tobom?
Pitanje nisam razumila :wink:
Post Reply