Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
brucos1203

#1276 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by brucos1203 »

Član 54.
(1) Ocem djeteta rođenog u braku ili periodu do 300 dana od prestanka braka smatra se muž majke djeteta.
(2) Ako je dijete rođeno u kasnijem braku majke, ali prije isteka 300 dana od prestanka njenog prethodnog braka, ocem će se smatrati muž majke iz kasnijeg braka.
Član 55.
Ako se materinstvo ili očinstvo djeteta ne može utvrditi na način normiran u članu 53. i stavu 1. član 54. ovog Zakona, utvrđuju se priznanjem roditelja ili sudskom odlukom.
Član 61.
(1) Očinstvo se može priznati i prije rođenja djeteta. (2) Priznanje iz stava 1. ovog člana proizvodi pravno dejstvo ako se dijete rodi živo.
Član 62.
(1) Za upis priznanja očinstva u matičnu knjigu rođenih potreban je pristanak majke djeteta.
Član 66.
(1) Ako je dijete upisano u matičnu knjigu rođenih bez podataka o ocu, matičar će pozvati majku djeteta, upoznati je sa pravom djeteta da zna ko mu je otac i upozoriti je na obavezu da, radi dobrobiti djeteta, označi osobu koju smatra ocem djeteta.
(2) O upisu djeteta bez podataka o ocu matičar će odmah obavijestiti organ starateljstva nadležan prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta majke.
(3) Majka može pred matičarom dati izjavu o tome koga smatra ocem djeteta.
Član 67.
(1) Ako je majka dala izjavu iz stava 3. član 66. ovog Zakona, matičar će organu starateljstva odmah dostaviti primjerak zapisnika sa ovom izjavom.
(2) Ako majka nije dala izjavu iz stava 3. član 66. ovog Zakona, organ starateljstva će u roku od 30 dana od prijema obavještenja iz stava 2. član 66. ovog Zakona pozvati majku da izjavi koga smatra ocem djeteta. Organ starateljstva će upozoriti majku na obavezu da, radi dobrobiti djeteta, označi osobu koju smatra ocem djeteta.
Član 68.
Izjava majke pred matičarom ili pred organom starateljstva o tome koga smatra ocem djeteta smatra se njenim pristankom na priznanje očinstva.
Član 69.
(1) Kada primi zapisnik sa izjavom majke iz stava 3. član 66. ovog Zakona, odnosno izjavu majke iz člana 68. ovog Zakona, organ starateljstva će u roku od 15 dana pozvati označenu osobu.
(2) ) Ako se pozvana osoba odazove, organ starateljstva upoznat će je sa izjavom majke iz stava 1. ovog člana i sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva.

Itd........
Uglavnom, trenutni suprug može ići na osporavanje očinstva ili ga odgajati kao svoje (praveći se da ne zna da nije njegovo :lol: <9

Detaljnije u Porodičnom zakonu FbiH
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/p ... je_BiH.pdf
moonca

#1277 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

triconja wrote:Sta se desi ako se rodi vanbracno dijete u braku, tj dijete koje je napravio nelegalni zagondzija?

Kakve obaveze ima primarni zagondzija prema tom djetetetu? Kako ide naslijedje i tako te stvari?
Ko prizna dijete -taj se i brine o njemu. Mislim da sud ne uvazava promjenu i ako se dokaze da nije njegovo. :-)
triconja

#1278 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by triconja »

Znaci realno gledajuci ulaziti u brak nema nikakvih dobrih strana a milijardu nekih obaveza, i jos te zena moze namagarcit i podvalit ti dijete.
superiska

#1279 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

Paco wrote:Tuspasi se, Emina :bih:

Image

Ha-la-la-la-li :D
Last edited by superiska on 06/03/2018 20:04, edited 1 time in total.
brucos1203

#1280 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by brucos1203 »

Član 82.
(1) Muž majke može osporavati očinstvo djeteta rođenog u braku ili u periodu do 300 dana od prestanka braka, ako smatra da mu nije otac.
(2) Ako je mužu oduzeta poslovna sposobnost, tužbu radi osporavanja očinstva iz stava 1. ovog člana može podnijeti njegov staratelj, uz odobrenje organa starateljstva.
(3) Tužba iz st. 1. i 2. ovog člana može se podnijeti u roku od jedne godine od dana saznanja za činjenicu koja dovodi u sumnju očinstvo.
triconja

#1282 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by triconja »

Jastaradi, kaes hajmo uradit dnk test da vidim jesam li otac pa ces vidjet kako ces proc, garant sa probijenim bubregom ako se zena dofati kakve ostre stvari :izet: .

Znaci bolje da ti nekom utrapis dijete nego da neko tebi :lol: :lol: :lol:
cendlerbing

#1283 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by cendlerbing »

triconja wrote:Jastaradi, kaes hajmo uradit dnk test da vidim jesam li otac pa ces vidjet kako ces proc, garant sa probijenim bubregom ako se zena dofati kakve ostre stvari :izet: .

Znaci bolje da ti nekom utrapis dijete nego da neko tebi :lol: :lol: :lol:

U tom slučaju ona ide u zatvor i njemu ostaje dijete, bilo njegovo ne bilo :D
supercali

#1284 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by supercali »

Pa nek i dijete ide u zatvor sto me lagalo da mi je dijete kad nije jos me zvalo tata
Naucit ga da ne valja lagati
moonca

#1285 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

triconja wrote:Znaci realno gledajuci ulaziti u brak nema nikakvih dobrih strana a milijardu nekih obaveza, i jos te zena moze namagarcit i podvalit ti dijete.
Trico moj, brak ti je minsko polje. :zoka: :mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#1286 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Euridika »

triconja wrote:Ne kontam sto ljudi prave djecu a poslije kukaju kako nemaju vremena jer imaju previse obaveza, ma hajte molim vas :lol: :lol: :lol: .
Kako misliš kukaju? Samo komentarišu ili se baš na nekog istresaju i tersaju (ovo što reče Marlboro, žale se njemu direktno i govore mu blago njemu što je sam)?
Sasvim je logično da roditelji imaju mnogo veći obim obaveza i odgovornosti u odnosu na slobodne ljude, ali ne vidim što bi se iko sad nešto žalio i pravo kukao da mu je teško. Ok je ponekad prokomentirati, isto kao i bilo šta drugo što se spomene, ali baš dramiti oko toga - ne znam ili bar ne susrećem često ljude koji to rade.
Euridika
Globalna šefica

#1287 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Euridika »

triconja wrote:Znaci realno gledajuci ulaziti u brak nema nikakvih dobrih strana a milijardu nekih obaveza, i jos te zena moze namagarcit i podvalit ti dijete.
Ma nije tačno da nema dobrih strana, a ovo što se tiče podvaljivanja djeteta, vala gledaš kakvu ženu biraš. Nije da toga nema, ali da je to sad zastupljeno u nekom ogromnom omjeru - nije. Nije ovo ništa veći rizik (tj. mnogo manji je) nego odabrati kao bračnog partnera pijanicu, zlostavljača, varalicu i sl.
MarlboroGold

#1288 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:
triconja wrote:Ne kontam sto ljudi prave djecu a poslije kukaju kako nemaju vremena jer imaju previse obaveza, ma hajte molim vas :lol: :lol: :lol: .
Kako misliš kukaju? Samo komentarišu ili se baš na nekog istresaju i tersaju (ovo što reče Marlboro, žale se njemu direktno i govore mu blago njemu što je sam)?
Sasvim je logično da roditelji imaju mnogo veći obim obaveza i odgovornosti u odnosu na slobodne ljude, ali ne vidim što bi se iko sad nešto žalio i pravo kukao da mu je teško. Ok je ponekad prokomentirati, isto kao i bilo šta drugo što se spomene, ali baš dramiti oko toga - ne znam ili bar ne susrećem često ljude koji to rade.
Imam ih ja na poslu i to ne malo. Čim neka veća frka bude odmah te priče. Imam razumijevanja i sve to, ali kad krenu mene sa neke visine gledati sa takvim pričama, tebi je lijepo, nemaš briga itd, onda znam i odgovoriti.
Pogriješim (desi se nekad svakome) i onda kako se tebi desilo, a kad oni pogriješe onda joj ja u tvojim godinama rodila troje djece, samo na njih mislim ovako onako... mislim fakat nema smisla.
superiska

#1289 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

:shock: koje nebuloze :-?

Da je kojim slučajem obrnuto, vjerujem da bi daleko veći broj podvaljene djece bilo. Šteta pa to ne možete sakriti kao žene :oops:

Čuj roditelji kukaju na djecu :roll: Mislim, vjerujem da ima i takvih :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1290 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Tomahawk11 »

Triconja je zelen, otud ovakva zelena pitanja :mrgreen:

Trico, ženi se i niš ne pitaj :oops:
Poslije će ti se sve samo kazati 8-)
zoomba

#1291 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by zoomba »

superiska wrote::shock: koje nebuloze :-?

Da je kojim slučajem obrnuto, vjerujem da bi daleko veći broj podvaljene djece bilo. Šteta pa to ne možete sakriti kao žene :oops:

U srbiji svako trece dijete tudje... ne kontam ako se vec kara sa strane i ako nije sigurna da je njegovo sto ga onda radja i pravi probleme svima ... i nije samo kukavicije jaje jedina zenska podvala... :D

a boldirano jos jedna predrasuda...
insomnia78

#1292 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by insomnia78 »

:sax:
zoomba wrote:

U srbiji svako trece dijete tudje... ne kontam ako se vec kara sa strane i ako nije sigurna da je njegovo sto ga onda radja i pravi probleme svima ... i nije samo kukavicije jaje jedina zenska podvala... :D

To su samo medijska laprdanja. Svako trece pd testiranih. A testiran svaki pestoti ako i toliko
Uzmi u obzir da se testiraju samo oni koji sumnjaju...
moonca

#1293 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

:shock:
U srbiji svako trece dijete tudje.
Ovo zbilja ne razumijem,ako je istina.
Sta je s tim zenama, zasto?(mozda u doba dok su ratovali-nisu bili kuci) :roll:
pustopoljina

#1294 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by pustopoljina »

moonca wrote::shock:
U srbiji svako trece dijete tudje.
Ovo zbilja ne razumijem,ako je istina.
Sta je s tim zenama, zasto?(mozda u doba dok su ratovali-nisu bili kuci) :roll:
Nema se tu sta razumjeti, jer je napisana recenica nebuloza.
recenica treba glasiti:
Od podnesenih zahtjeva za utvrdjivanje ocinstva, svako trece je potvrdilo sumnje.
a to je daleko od svakog treceg djeteta u srbiji.
Last edited by pustopoljina on 07/03/2018 12:52, edited 1 time in total.
zoomba

#1295 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by zoomba »

sta znam nisam ja sprovodio tu anketu... znam da se bila digla prasina oko toga...

a isto tako cuo sam zezancije od strane zena koje su usle u godine kako kazu: vise nemoram prati zube njegovom cetkicom :D
moonca

#1296 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

:-)

Pa, i to je visok procenat.
:roll: Bez nekog velikog razloga- mislim da je ocevima bolje da to ne rade.
pustopoljina

#1297 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by pustopoljina »

moonca wrote::-)

Sta ako se godisnje radi o 15 zahtjeva i ono..pet fakat nisu ocevi? To uopce ne moraju biti ljudi u braku...moze zena momku reci da je on otac, da je treba zeniti, a on ne zeli i ne vjeruje da je otac...i bude u pravu.
ne mora uvijek biti-u braku smo 30 godina i dijete pljunuti kum, hm, da li je moje?
superiska

#1298 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

zoomba wrote:

Jooooj, nemoj ti, majke ti, o predrasudama :lol:
insomnia78

#1299 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by insomnia78 »

moonca wrote::-)

Sta je bona veliki procenat? Pa ti niko ni ne radi bez velikog razloga. E od tih sa velikim razlogom tek svaki treci je bio u pravu
zoomba

#1300 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by zoomba »

superiska wrote:
zoomba wrote:

Jooooj, nemoj ti, majke ti, o predrasudama :lol:
nemojte vi o etiketiranjima.. :D
Post Reply