BMW Blog BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#1276 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da je kod AR Giulije npr 90% auta naručeno sa 8brz AT ZF mjenjačem. Kod Stelvia je taj % i veci.
Vjerujem da je slicna stvar i sa BMW, Mercedesom, Audijem i ostalim sličnim proizvodjacima u segmentu.
U SAD BMW ima poprilicnu prodaju 2 i 3 sa rucnim mjenjacem.
Audi je uspio prodati samo 4% A4 sa rucnim mjenjacem.
Evo interesantna podatak, prosla serija 1 u SAD u kupe verziji sto se prodavala, 80% kupaca je mislilo da dolazi sa prednjim pogonom.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1277 Re: BMW Blog BiH

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
mali_milojica wrote:Negdje sam pročitao da je kod AR Giulije npr 90% auta naručeno sa 8brz AT ZF mjenjačem. Kod Stelvia je taj % i veci.
Vjerujem da je slicna stvar i sa BMW, Mercedesom, Audijem i ostalim sličnim proizvodjacima u segmentu.
Evo interesantna podatak, prosla serija 1 u SAD u kupe verziji sto se prodavala, 80% kupaca je mislilo da dolazi sa prednjim pogonom.
Neki su već vozili modele G20 prije izlaska. 330i M Sport Kazu da se Giulia bolje vozi.
Evo sta npr kaze Autocar

First impressions? In this configuration, a Giulia probably remains a more compact and lighter-feeling, marginally more incisive and naturally agile saloon. But then, modern BMWs are relatively complicated, more ‘specification-sensitive’ cars than most of their executive rivals; and I wouldn’t be at all surprised to find that, in just the right mechanical trim, this car could dive and swivel left and right just as keenly as its Italian challenger.
jefferson

#1278 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:
Neki su već vozili modele G20 prije izlaska. 330i M Sport Kazu da se Giulia bolje vozi.
Evo sta npr kaze Autocar

First impressions? In this configuration, a Giulia probably remains a more compact and lighter-feeling, marginally more incisive and naturally agile saloon. But then, modern BMWs are relatively complicated, more ‘specification-sensitive’ cars than most of their executive rivals; and I wouldn’t be at all surprised to find that, in just the right mechanical trim, this car could dive and swivel left and right just as keenly as its Italian challenger.
Ma Gulia je vozacko auto, nema govora. Ne znam tacno koje su dimenzije Gulie napsram 3-ice, ali bi rekao da je 3-ica veca.
Bullet Tooth Tony

#1279 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

Meni je Gulia klaustrofobija :D .. Jos sam ja nizak :D .. Mene nije toliko odusevila koliko ljudi pricaju.. :-)

Autmatika se uzima zbog prakticnosti... Kad zaglavis u guzvi od dva sata u velikom gradu vracajuci se sa posla.. Pa zapalio bi i manualu i auto.. Ko moze priustiti dva auta onda se zna izbor :thumbup:
ado-šampion

#1280 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

BMWu je cilj da bude agilniji od onih koji su mu konkurencija u prodaji, a to su A4 i C klasa. Ne mogu oni tu gledati agilnost pod svaku cijenu jer je udobnost isto veoma bitna i ne moze trica u tom aspektu puno grohnuti iza C klase. Za BMW je luksuz da pravi beskompromisno vozacko auto. Nisu to nikad ni radili.

Ja mislim da se s F30 BMW malo zaletio jer su se previse uljuljali i nisu ocekivali onakvu C klasu. Mada unatoc tome, ako se racunju i coupe/kabriolet varijante, u Evropi je BMW u tom segmentu bio vodece auto, tek 2017. ga je skinuo Audi, a najstariji je model od sva tri pomenuta.

Tako da, ja ne vjerujem da ce tu biti ista drasticno drugacije, gledace da poprave dinamiku i agilnost ali ne pod svaku cijenu. Mislim da ni njihovi kupci to ne ocekuju. Vrijeme E46 je proslo i iluzorno je ocekivati takvo nesto ponovo. Ali ne bi trebalo biti izulorno ocekivati da BMW zauzme malo bolji stav jer prica "imate M3" je bezveze.
condy

#1281 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Bullet Tooth Tony wrote:Meni je Gulia klaustrofobija :D .. Jos sam ja nizak :D .. Mene nije toliko odusevila koliko ljudi pricaju.. :-)

Autmatika se uzima zbog prakticnosti... Kad zaglavis u guzvi od dva sata u velikom gradu vracajuci se sa posla.. Pa zapalio bi i manualu i auto.. Ko moze priustiti dva auta onda se zna izbor :thumbup:
Čuj automatika se kupuje zbog praktičnosti :-) :)

Da li ti znaš da dsg brže šalta nego mjenjač u formuli f1 ???
Zahvaljujuci principu duplog kvacila, DSG je postigao neverovatno kratke vremenske intervale potrebne za prelaz iz jedne u drugu brzinu. Osam milisekundi (8 ms) je veoma, veoma brzo – Ferrari Enzo poseduje super-efikasni sekvencijalni menjac kojem je potrebno citavih 150 ms za istu operaciju! O velicini ovog podatka najbolje govori i cinjenica da DSG ne odgovara pravilniku F1 takmicenja – previše je brz i tako se ubraja u zabranjenu CVT kategoriju! Dakle, glavna prednost ovog sistema jeste svakako brza promena brzina.
http://www.automobilizam.net/dsg-menjac/
I steptronic je brz, ali mi mrsko sad o njemu tražiti pa sam ubacio dsg.
ado-šampion

#1282 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Ima saltanje svoj gust, ali se kao i sve drugo u zivotu svede na to koliko koristis. Meni je saltanje gust jedan od 10 vikenda kad odspavam do 12 i odlucim da se odvezem negdje gdje je brdovito i eto recimo da uzivam. U svim ostalim slucajevima je smor. S automaticima koji ovako brzo saltaju i tako dobro rade ko BMWovi, imas gust svaki dan, hem se ne peglas, hem kad odradi kick down dva dole, zaboravis rucni mjenjac totalno. To je i cilj, da uzivas svaki dan. Ko danas ima vremena da maksuz izveze auto da uziva. Ta vremena su proslost.
amar1994

#1283 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

e cuj brze nego F1 :D ,koga ili cega ?

vjerovatno brze salta i od ferrarijevog DCT-a,al u qrcu :run:

condy

#1284 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

@ado :thumbup:

Moj osvrt je vise na to manuelni je za uzivanciju. Pravi osjecaj je sa manuelnim. Ma nije....naucili na manuelni pa predrasude rade. Zato kaze ne sudi o autu preko slika. Pogledaj, probaj i kupi pa reci :mrgreen:
amar1994

#1285 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Ma brz je taj DSG,probao sam ja to na superbu 2.0T ,samo kad ides u rikverc nekad stucne nekad ne,ista stvar kad lagano kreces,ispravan mjenjac da ne bude zabune.Obicni automatik(converter) je jos uvijek najugladjeniji mjenjac za vozit,manuelni zavisi od vozaca,ako je krkan i ne zna neudobno je svima u autu :D

Izjava Tiff Nedella za Lamborghinija ne sjecam se kojeg:"auto je toliko brz da bi ga bilo ne moguce vozit sa manulenim mjenjacem" i tada je pohvalio pedale iza volana :thumbup:

evo zamisli ovog 812 sa manuelnim,800ks trenutne snage .
condy

#1286 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

amar1994 wrote:Ma brz je taj DSG,probao sam ja to na superbu 2.0T ,samo kad ides u rikverc nekad stucne nekad ne,ista stvar kad lagano kreces,ispravan mjenjac da ne bude zabune.Obicni automatik(converter) je jos uvijek najugladjeniji mjenjac za vozit,manuelni zavisi od vozaca,ako je krkan i ne zna neudobno je svima u autu :D

Izjava Tiff Nedella za Lamborghinija ne sjecam se kojeg:"auto je toliko brz da bi ga bilo ne moguce vozit sa manulenim mjenjacem" i tada je pohvalio pedale iza volana :thumbup:

evo zamisli ovog 812 sa manuelnim,800ks trenutne snage .
Ne govorim o ugladjenosti izmedju razlicitih automatika. Vec izmedju automatika i rucnog. Vozio 320d f30 sa jednim i drugim. Kad krenes krkanski :-D rucni da saltas trese naginje se, kad odvojis osjetis trzaj a sa automatikom to ne osjetis. Uvijek cu reci dva razlicita auta.

Neke stvari podrhtavanje i sl. rjesavaju se na servisnim akcijama. Uvijet je da auto odrzavas u ovlastenom servisu. Gledao sam neke listinge znaju imati tri cetri servisne akcije za cetri pet godina.
Throttle

#1287 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

Nikad vise nece doci vrijeme e30ke kad ga klepis po kvacilu u blagoj krivini pa pocne zabacivat guz :mrgreen: kakvi automatici kakve peezdarije
condy

#1288 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Hoće s ćelavim gumama :D
Bullet Tooth Tony

#1289 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

condy wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:Meni je Gulia klaustrofobija :D .. Jos sam ja nizak :D .. Mene nije toliko odusevila koliko ljudi pricaju.. :-)

Čuj automatika se kupuje zbog praktičnosti :-) :)

Da li ti znaš da dsg brže šalta nego mjenjač u formuli f1 ???
[/quote]

Nego zbog cega kupujes.. Da ga brze presaltas jel?

Moje naredno auto ce biti automatik.. Sigurno.. Ali je razlog 30 % zbog brzeg saltanja i uzivanja a ostatak zbog prakticnosti..

I btw vozio i probao.. M2, M3, M4.. M235i.. .i masu drugi.. ... Cisto da me ne smaras sa "da li znas", "ne znas" ...
condy

#1290 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Novo auto kupuješ da bi dobio nove stvari, novu tehnologiju, novi motor, novi pogon, novi kokpit, novi mjenjač...što više novi stvari to bolje, ono što nisi imao u starom autu. Tek tad imaš novo auto. I da se manje kvari nego staro auto i to, da se kutarišeš starog nesretnika :-D
Throttle

#1291 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

condy wrote:Hoće s ćelavim gumama :D
hoce sa sestakom :mrgreen:
Bakir1

#1292 Re: BMW Blog BiH

Post by Bakir1 »

Throttle wrote:
:D
neki dan sam vozio kamatarku, 3.5, njam :D
Throttle

#1293 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

Bakir1 wrote:
Throttle wrote:
:D
neki dan sam vozio kamatarku, 3.5, njam :D
Ih to je bas poslastica, vecinom su do 2.5 benzinke, a e30ke vecinom samo cetvrtaci prezivjeli, nazalost
kidney

#1294 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:
Evo sta npr kaze Autocar

Ma da...

Ostade im McPherson naprijed. Ajde, sada je bar aluminij.

Ali kada im je ovo glavno marketinško oružje
Image
Image
onda je sve jasno gdje je otišlo tržište automobila.
jefferson

#1295 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Ima saltanje svoj gust, ali se kao i sve drugo u zivotu svede na to koliko koristis. Meni je saltanje gust jedan od 10 vikenda kad odspavam do 12 i odlucim da se odvezem negdje gdje je brdovito i eto recimo da uzivam. U svim ostalim slucajevima je smor. S automaticima koji ovako brzo saltaju i tako dobro rade ko BMWovi, imas gust svaki dan, hem se ne peglas, hem kad odradi kick down dva dole, zaboravis rucni mjenjac totalno. To je i cilj, da uzivas svaki dan. Ko danas ima vremena da maksuz izveze auto da uziva. Ta vremena su proslost.
Ima ljudi koji imaju vremena.
jefferson

#1296 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

Ma da...

Ostade im McPherson naprijed. Ajde, sada je bar aluminij.

Ali kada im je ovo glavno marketinško oružje
Image
Image
onda je sve jasno gdje je otišlo tržište automobila.
Negdje sam procitao da su se rjesili McPhersona naprijed u G20. Ali moze biti da sam ja to sanjao :)
kidney

#1297 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

jefferson wrote: Negdje sam procitao da su se rjesili McPhersona naprijed u G20. Ali moze biti da sam ja to sanjao :)
Razni njemački mediji pisali.... Mada za //M ima još nade.

Ali recimo kažu do 55kg manja masa nego do sada, ovisno o modelu. Nema šanse da bi sa dvotrukim ramenima uspjeli. Pa ona su 20-30 kg teža od McPhersona.

Šteta jer Serija 5 i 7 ih imaju. Ali to košta po automobilu minimalno 200-300 eura više u proizvodnji.
jefferson

#1298 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

kidney wrote:
jefferson wrote: Negdje sam procitao da su se rjesili McPhersona naprijed u G20. Ali moze biti da sam ja to sanjao :)
Razni njemački mediji pisali.... Mada za //M ima još nade.

Ali recimo kažu do 55kg manja masa nego do sada, ovisno o modelu. Nema šanse da bi sa dvotrukim ramenima uspjeli. Pa ona su 20-30 kg teža od McPhersona.

Šteta jer Serija 5 i 7 ih imaju. Ali to košta po automobilu minimalno 200-300 eura više u proizvodnji.
Koliko znam G20 isto koristi CLAR, mozda je tu caka.
Americki mediji, su pisali o tome isto, a MotorTrend je bio poprilicno detaljan da su se rijesili McPhersona.
Ko zna, budemo vidjeli.
kidney

#1299 Re: BMW Blog BiH

Post by kidney »

jefferson wrote: Koliko znam G20 isto koristi CLAR, mozda je tu caka.
Americki mediji, su pisali o tome isto, a MotorTrend je bio poprilicno detaljan da su se rijesili McPhersona.
Ko zna, budemo vidjeli.
Ima fotografija, moram naći. Izvučena iz videa proizvodnje G30. U pitanju je McPherson sa virtualnom osi. Ta virtualna os je novost.

Image
jefferson

#1300 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

kidney wrote:
jefferson wrote: Koliko znam G20 isto koristi CLAR, mozda je tu caka.
Ko zna, budemo vidjeli.
Ima fotografija, moram naći. Izvučena iz videa proizvodnje G30. U pitanju je McPherson sa virtualnom osi. Ta virtualna os je novost.

Image
JBG, ne vidim ovdje bas najbolje.
Ma brzo ce se detalji pojaviti. Na kraj cim bude dostupna za prodaju probat cu, onako iz zajebancije.
Post Reply