Od kruznog toka na ulazu u aerodrom skoro do benzinske Polo je asfaltiran i to siroko dovoljno za tri trake.
Jucer presao preko Karaule, ne znam do kad je taj drugi rok za zavrsetak ali ono je sjesti i plakati.
Moderator: anex
Spominjano je na temi, tunel ispod Krojčice, tri trake prema Dubravama, ali konkretno me zanima šta bi ti tačno obilazio, tj. koji smjer Tuzle?sumirprimus wrote:ili da se nakaci negdje na dubrave.
kako god.
bar idejni projekat?

Tuzla je duguljast grad, do njega vode pravci iz maltene svih strana svijeta.sumirprimus wrote:druze ne znam odakle si, jel moguce da me to pitas? pa sve sto ide za bijeljinu, srbiju, tursku rumuniju a preko nas, prolazi kroz po tuzle
Ovo je most na Spreči kojeg radi firma "Gramat" iz Gračanice.cranberries wrote:HiH ili Haha od firme doo Zivinice su sigurno jedna od najgorih kompanija za radove na putevima, njih ocito neko dobro gura i daje im dionice a ljudi nemaju veze o zivotu, a kamoli o inzinjerstvu gradnje i projektovanju cesta.
Ljudi su na ovo, umjesto betonske konstrukcije "izlili beton" i sad cekaju mjesec dana da se beton osusi kako bi mogli preci na drugi dio... gdje ce uraditi isto...

Danas ja prolazio, ima kofol nekih radnika, ali ništa specijalno, oko onog prvog vijadukta su radnici bili skoncentriasni.Nadzorna_ploca wrote:Lijepo izgleda.![]()
Sutra provjera na Karauli jesu li konacno eksere povadili i poceli zakivati sta drugo.
Ni ja nikako da skontam zašto nisu "spojili" Karaulu s novom dionicom prema Olovskim Lukama, iza Montane. Da jesu, imali bi 8km modernizovane i jako dobre ceste u komadu. Barem da asfaltiraju postojeću trasu ako ništa...So What! wrote:Danas ja prolazio, ima kofol nekih radnika, ali ništa specijalno, oko onog prvog vijadukta su radnici bili skoncentriasni.Nadzorna_ploca wrote:Lijepo izgleda.![]()
Sutra provjera na Karauli jesu li konacno eksere povadili i poceli zakivati sta drugo.
Što se tiče, onog puštanja na semafor, nisam primjetio neke gužve, i na onoj jednoj traci, asfalta skoro da i nema, ali meni lično nije strašno.
Mene lično zanima, kako će preusmjeriti saobraćaj, kada budu morali eliminisati i tu postojeću traku, jer koliko znam alternative nema.
S druge strane, saobraćaj će ponovo biti sigurno preusmjeravan na Karaulu, kada počnu spajati krajnji dio i budu eliminisali privremeni priključak.
Najveći propust u svemu po meni je što treća traka od Montane nije predviđena odmah od starta, ali generalno čitavoj dionici od Tuzle do Sarajeva fali još jedno tri tunela i par kilometara usponskih traka.
I ako bi redali po prioritetima, usponske trake su definitivno na prvom mjestu, a tuneli su tu da pruže dodatno rasterećenje.Alfons Kauders wrote:Ni ja nikako da skontam zašto nisu "spojili" Karaulu s novom dionicom prema Olovskim Lukama, iza Montane. Da jesu, imali bi 8km modernizovane i jako dobre ceste u komadu. Barem da asfaltiraju postojeću trasu ako ništa...
Dionici fale trake za preticanje o kojim se pričalo godinama, ali su misteriozno nestale iz projekata (prije svega uspon na Nišiće s olovske i sarajevske strane). Na Nišićima bi se moglo skresati dva kilometra kad bi se trasa pomjerila kilometar zapadno od Bakića, gdje vijuga da spoji sela (plus ne bi prolazila kroz naselje, ograničenje).
Na sjevernom prilazu Kladnju, tunel nešto kraći od Karaule, bi mogao skratiti put do Stupara za 3 ili 4 kilometra, ali bez nekog velikog "spuštanja trase" jer tu put obilazi obronak. Na samim Stuparima bi se mogao uraditi tunel od 300-400 metara koji bi mogao "spustiti" trasu uz malo skraćenje, tj mogli bi izbjeći jedan ružan uspon koji sa sjeverne strane već godinama propada radi dva klizišta, kao i loše urađen most koji je morao biti saniran nekoliko mjeseci nakon izgradnje (potonuo na jednoj strani).
Još dva kratka tunela ili usjeka bi mogla skratiti put za kilometar (prije Đurđevika, na prilazu Čevljanovićima, na sred Nišića i sl).
Kad bi se uradila 2-3 tunela kako ti kažeš, kad bi se pomjerila trasa na Nišićima, put Tuzla - Sarajevo bi se mogao skratiti za 5-6 kilometara, odnosno 5%, plus bolja niveleta i veća prosječna brzina... Ako dnevno prođe 5000 auta, ušteda goriva bi bila značajna i sigurno veća od tih 5%, jer bi se radili najgori dijelovi trase, s dosta uspona i gadnih krivina
Da - jer bi se to moglo odraditi relativno brzo, pa bi za manje novca i vremena imali nekog učinka. Najveće skraćenje bilo bi moguće sjeverno od Kladnja (tunel) ili na Nišićima (izmještanje trase zapadno od sela), ali to je skuplje i potrajalo bi. Trake na Nišićima, obroncima Konjuha i sl. Moglo bi se dosta napraviti za godinu-dvije.So What! wrote:
I ako bi redali po prioritetima, usponske trake su definitivno na prvom mjestu, a tuneli su tu da pruže dodatno rasterećenje.
Nikad mi neće bit jasno kako je Olovo pripalo ZDK a ne KS ili TK, i to je dodani problem za neke stvari. Taj gusto naseljeni dio počinje i prije Đurđevika, a od Đurđevika do Posavine se faktički vozi kroz naselje. Od Đurđevika bi se nekako i moglo otići istočno, pa između aerodroma Ciljuge i Dubrave, ali to je sve Spreča - plavi. Ne znam da li se tu može graditi? Ili može ali je skupo?Po meni je ogromna razlika između struktura gradova na ovoj trasi, dakle Olovo i Kladanj su planinski, turistički nastrojeni, kao i okolina Ilijaša koja se nađe usput. Dakle do Đurđevika imamo brdovitu trasu, ali vrlo slabo je i naseljeno okolo, a broj divljih priključaka i onih koji ometaju trasu je mizeran.
Drugi, kraći dio ove dionice, obuhvata taj tuzlanski bazen, koji je jedna lijepa ravnica, ali ekstremno naseljena. I iako recimo Živinice odaju utisak prosperiteta i živosti, urbanizam na onom potezu je misaona imenica i ona dolina je mogla biti Manhattan, sve do Husina, da se imalo volje.
Olovo bi bilo teško uraditi, a opet bi imao uspon na Nišiće, mislim da je ono manje-više jedina trasa - samo kad bi imali dodatnu traku, bila bi druga prica. Za Kladanj je nešto već razmatrano, ima neka trasa, ali ne znam u kojoj je to fazi... Mislim da ide istočno od grada. Problem je više oko Kladnja nego u samom mjestu. Onaj uspon i Kanjon prije no što se dođe do Karaule. Sa sjevera takodjer, katastrofa, plus klizišta. Eh kad bi to mogli nekad riješiti kao Karaulu, eto uštede kilometara i tona goriva...Evo gledam kuda bi se mogla provući obilaznica oko Živinica kao ova pored Brčkog, i zaista je vrlo teško pronaći nešto rjeđe naseljeno područje.
Olovu je potrebna obilaznica, ali bi to bio skup poduhvat, a za Kladanj nisam siguran koliko je potrebno, dok za Tuzlu, tj. Zapadni prilaz mislim da je potrebno napraviti neki bolji spoj, ili eventualno u budućnosti povezati buduću brzu cestu od Tuzle do aerodroma sa M-18.
Akta
Skupština opštine Nevesinje usvojila je juče zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M 6.1 prema Mostaru i povezivanje opštine Nevesinje i istočne Hercegovine sa Кoridorom 5C odredi kao strateški infrastrukturni prioritet, prenosi Hercegovina press.
Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava sa projekta „Modernizacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići“ na projekat „Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu sa Кoridorom 5C“.
U zaključku je navedeno da je magistralna saobraćajnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi uputi inicijativa da se pronađe najoptimalnije rješenje za izgradnju ove saobraćajnice.
"Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala bezbjednost korisnika saobraćajnice", navodi se u Zaključku.
Dodaje se da lokalna zajednica podnošenjem inicijative ne odustaje od modernizacije saobraćajnice Nevesinje – Berkovići budući da podržava realizaciju projekta izgradnje vjetroparka Trusina. U sklopu ovog projekta radiće se rekonstrukcija saobraćajnice prema lokalitetu Trusina, obrazloženo je u Zaključku koji će biti upućen Vladi RS.
Načelnik Avdalović naglasio je da je otvorena mogućnost da se napravi istorijski poduhvat priključenja opštine na Кoridor 5C. Rekao je da je razgovarao sa mještanima Trusine koji se protive inicijativi, ali smatra da je saobraćajnica prema Mostaru kao jedna od najfrekventnijih u Hercegovini, u ovom trenutku prioritet opštine.
Zaključak je usvojen glasovima skupštinske većine (16), dok je opozicija bila uzdržana (5).
U Nevesinju je već rađeno idejno rješenje za tunel prema Mostaru.
para nema dovoljno pa se plase da ne izvise ako se pocne prema mostaru...Haris.ba wrote:A sto se mjestani Trusine protive cesti prema Mostaru?
HiH radi pristupnu cestu prema mostu.cranberries wrote:Ja vidio kamione od Hih-a od ne-milja ih zovem Haha za kvalitet radova na gradilistu. Sve ovo sto su napravili sad ce bujica odnjeti, radovi su katastrofalni.
Stvarno je žalosno da takva dva grada kao što su Sarajevo i Tuzla nisu povezani boljim putem. Taj put bi se prema onome što ste pisali mogao prilično upristojiti za recimo par stotina miliona KM.Alfons Kauders wrote:Da - jer bi se to moglo odraditi relativno brzo, pa bi za manje novca i vremena imali nekog učinka. Najveće skraćenje bilo bi moguće sjeverno od Kladnja (tunel) ili na Nišićima (izmještanje trase zapadno od sela), ali to je skuplje i potrajalo bi. Trake na Nišićima, obroncima Konjuha i sl. Moglo bi se dosta napraviti za godinu-dvije.So What! wrote:
I ako bi redali po prioritetima, usponske trake su definitivno na prvom mjestu, a tuneli su tu da pruže dodatno rasterećenje.
pa dobro, nije baš toliko loša....ono za nikad višeDope_Man wrote:Jednom prosao tim putem Nevesinje - Mostar prosle godine... nikad vise. Bukvalno razlika izmedju ceste s jedne i druge strane entitetske granice je nebo i zemlja. U FBiH dijelu odlicna cesta, a oko Nevesinja katastrofa.