Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
prog321

#1276 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:NiDZe veze.
Kako će Srbin iz pc koji radi za minimalac u pederaciji pomoći svom blentitetu? :-)

Spojene posude su mit.
Plate državnih službenika je jedina zajednička spona.

A Dodo bi se udarao nogom u guzicu od sreće da su Bošnjaci izabrali Bosanac u većem broju.
Federacija, ekonomska velesila i na kraju emisije 2/3 stanovnistva i 70% ekonomije. Eto ti clanak juce izasao na klixorixu :D . Da su podatci, 2/3 stanovnistva 80% ekonomije, to bi bilo vec nesto, ovako isti kurac, razlika u pet deka :skoljka: .
To je uradila neka firma istrażivanje. Ne znam tačnost tih podataka
U međuvremenu gledam neke druge indikatore. :-D
Prošle godine pad izvoza u pc preko 20%.
U federaciji plus 6%.
Zaduženost po glavi stanovnika: pederalci 1900 KM. Republjik šumnjaci 3900 KM.
Rast BDPa: Fed 3.3% pc 1.4%
Itd.itd.

Mislim da moraš biti totalna dalajla i reći da su oba blentiteta ista. Tamo u pc je totalni kaos. Srbija ih krpi kupovinom bezvrijednih hartija ali dokle druže? Curi sa svih strana. :-D
Bodkin

#1277 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

Propada rs vec 10 godina dok je federacija ekonomski tigar :D
155_mm

#1278 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

vivaldi wrote:
palermo wrote:
vivaldi wrote:
ma vidi i slijepac kakva je situacija - onaj stedisa hoce da se baci sa ambasade, radnici kvarca hoce da se samoubiju sa silosa, onaj se zapali u cazinu, likvidirase hidrogradnju, penzije se vise ni iz budzeta ne mogu gurat vec posta posudjuje 50 miliona da ne kasne 20 dana, u svakom trenutku u strajku 20 firmi, a 30 u najavi....a tamo vijest "musa dao 40 koseva egiptu" :bih: :bih: ili "rodile jagode u dzidzimilovicima" :bih: :bih:

kad mi neko jagode i maline spomene, ospem se sav..mah...
čekaj vivaldi, ti si izgleda evaluirao u svojim stavovima....od onoga može ovo trajati vječno, došao si do propadamo.....

Rekao bih da ovdje ima i do polazne tačke samog posmatrača i da ona umnogom određuje njegovu percepciju....

Kao što ti kažeš, ove vijesti sa teme "Dobre vijesti iz BiH" su bezveze....tako bih i ja mogao reći da su tvoji primjeri isto klimavi.....svugdje su svijetu se štrajka (najviše u razvijenim zemljama), svugdje propdaju firme i rađaju se nove, a bogami sa penzijskim sistemom kuburi i amerika....

Karikiram naravno, ali ne mnogo više od tebe....
ma palermo mozemo i ti ja misliti sta hocemo, ali brojke kaze ovo:

vijest od prije 2 dana
Strana ulaganja u BiH skliznula za 35 odsto!

Direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 473,1 milion maraka, što je manje za 34,8 odsto u odnosu na ulaganje u godini ranije, pokazuju dostupni podaci Centralne banke (CB) BiH iz platnog bilansa, koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u svojoj godišnjoj analizi ekonomskih trendova.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/ekonomija/anal ... sto/373032

mi smo vec godinama najlosiji u privlacenju investicija, a sad se topi i to malo jada.

nije cak poenta ni u ovih 35 posto vec u nominalnom iznosu - u presmjesnih 470 miliona maraka.

sa ovim ciframa za zemlju u razvoju sa ovako mizernom bazom je sramota imati povecanje od 35%, a bilo kakav pad je no comment.

niko nikome ne brani da sad uzme fotoparat i ide slikat svaku marku od ovih 470 miliona sto je doslo i da u tome trazi utjehu, ali...

a sto se tice propadanja, stagniranje je propast jer se bas i ne moze se propast u bukvalnom smislu zato i mozemo ovako jos 100 godina
pa sta drugo ocekivati u zemlji koja se nalazi u politickoj krizi u zadnjih 10 godina. i nema naznaka da ce se tu sta promijieniti jer neki izazivanje krize vide kao glavni instrument za ostvarenje narodnih ciljeva. a jedna od tih kriza je i sam ovaj popis.
vivaldi

#1279 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

155_mm wrote:pa sta drugo ocekivati u zemlji koja se nalazi u politickoj krizi u zadnjih 10 godina. i nema naznaka da ce se tu sta promijieniti jer neki izazivanje krize vide kao glavni instrument za ostvarenje narodnih ciljeva. a jedna od tih kriza je i sam ovaj popis.
politicka nestabilnost sasvim sigurno ne doprinosi vadjenju iz ekonomskih govana, ali daleko od toga da je to najvazniji problem. ko sto nije ni korupcija, ni sporo sudstvo, porezi, ni ostale stvari koje se uvijek nabraju.

najveci je problem sto mi nemamo sta ponuditi stranim investitorima niti oni u bosni vide bilo kakav ekonomski interes, a drugi problem je sto smo promasili veliki talas investicija u ovom dijelu evrope pocetkom 90-ih kada su krvnu sliku pumpali cesi, slovaci, madjari, poljaci i balticke zemlje.

jedine inveticije koje nama dolaze su gace i carape, jer je to nacrnja radno intenzivna industrija bazirana iskljucivo na krivljenju kicme uz nula grama mozga, a posto su kinezi poskupili mi i srbi, a vjerovatno uskoro i kosovo smo im novo odrediste. njima ocigledno ne smeta nijedan od ovih nasih problema.

ali evo ti jedan slikovitiji primjer. danas su izasli podaci turkstata. turski gdp je u prvom kvartalu ove godine porastao 5%.

znaci govorimo o turskoj u kojoj na istoku bukti rat, u stambolu rokaju autobombe, turizam propao, a imaju predjednika 100 puta ludjeg od dodika koji je usao u ginisovu knjigu rekorda kao jedini koji u godini dana zakuho sa briselom, vasingotnom, moskvom, berlinom i pekingom, koji hapsi redom zbog verbalnog delikta, zatvara medije, prijeti sudovima i ko margarin se mijesa u sve zivo.

naspram situacije u turskoj, mi smo "bozanski rajski vrtovi" sa svim ovim nasim problemima.

ali uprkos svemu tome njihovih 5% rasta je za nas naucna fantastika!

Zasto?

zato sto investitori i dalje vide interes tamo, a ako skucajno ne znas, ono novo toyotino svejtsko cudo koje je imalo premijeru u zenevi prije mjesec-dva ce se pravit upravo u njihovoj fabrici u turskoj. ako te zanima kako izgleda, ukucaj toyota c-hr
vivaldi

#1280 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

statixx wrote:Ma ja, tu je to negdje, jos stotine ministarstava, sudova, voznih parkova i sl. :D
al zato mile ima "penzionerski kanton" koji kosta ko svih 10 federalnih :D

pio mjesecno skupi 60 milki a za penzije treba 80. to je oko 250 milki godisnje. doduse i federacija za povlastene penzije dotira skoro 200 milki godisnje, ali je ipak duplo veca
detroit-mercy

#1281 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:NiDZe veze.
Kako će Srbin iz pc koji radi za minimalac u pederaciji pomoći svom blentitetu? :-)

Spojene posude su mit.
Plate državnih službenika je jedina zajednička spona.

A Dodo bi se udarao nogom u guzicu od sreće da su Bošnjaci izabrali Bosanac u većem broju.
Federacija, ekonomska velesila i na kraju emisije 2/3 stanovnistva i 70% ekonomije. Eto ti clanak juce izasao na klixorixu :D . Da su podatci, 2/3 stanovnistva 80% ekonomije, to bi bilo vec nesto, ovako isti kurac, razlika u pet deka :skoljka: .
To je uradila neka firma istrażivanje. Ne znam tačnost tih podataka
U međuvremenu gledam neke druge indikatore. :-D
Prošle godine pad izvoza u pc preko 20%.
U federaciji plus 6%.
Zaduženost po glavi stanovnika: pederalci 1900 KM. Republjik šumnjaci 3900 KM.
Rast BDPa: Fed 3.3% pc 1.4%
Itd.itd.

Mislim da moraš biti totalna dalajla i reći da su oba blentiteta ista. Tamo u pc je totalni kaos. Srbija ih krpi kupovinom bezvrijednih hartija ali dokle druže? Curi sa svih strana. :-D
Proslogodisnje poplave su poklopile najvise poljoprivredu i vecim dijelom PC nego federalni dio, mada nije bitno. Kad prolazis kroz PC i pederaciju isti kurac, iste kuce, auta se voze, gradovi malte ne isti. Ne vidi se ta tolika ekonomska razlika. Sve je to u 5 deka ali ako te tjesi, eto Pederacija je kao BRD and PC kao DDR :mrgreen:
detroit-mercy

#1282 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:Propada rs vec 10 godina dok je federacija ekonomski tigar :D
Ma niko ne pise o ponosu nase industrije, rudnicima koji fondu zdravstvenog i PIO duguju oko 200 miliona. Jebena drzavna firma koja drzavi ne uplacuje doprinose :-) , gdje su zeljeznice i ostali. A stalno citamo o PCu i dugu firmi PIOu, covjek bi rekao na ovoj strani sve izmireno i potaman :mrgreen: .
Drvosjeca iz Dejcica

#1283 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

detroit-mercy wrote: Proslogodisnje poplave su poklopile najvise poljoprivredu i vecim dijelom PC nego federalni dio, mada nije bitno. Kad prolazis kroz PC i pederaciju isti kurac, iste kuce, auta se voze, gradovi malte ne isti. Ne vidi se ta tolika ekonomska razlika. Sve je to u 5 deka ali ako te tjesi, eto Pederacija je kao BRD and PC kao DDR :mrgreen:
Svi smo mi u istom *urcu generalno ali određeni ekonomski pokazatelji govore dosta što se ne vidi na kućama, ljudima, gradovima i dvorištima. Jer ako bankarski sektor u RS-u napravi dobit 19 miliona u a u F.BiH 70 miliona, ako se u F.BiH napravi 70% više obrta i gotovo isto toliko više firmi onda je to indikativan pokazatelj određenih trendova.
155_mm

#1284 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

ma ti sto pricaju o propadanju boljeg entiteta nikad u zivotu nisu vidjeli ozbiljan ekonomski izvjestaj kao na primjer ovaj.

23 zapeta 2 % porast proizvodnje industrijske grane u kojoj se proizvode racunari. allloooo bre, racunari bre.
18 zapeta 9% porast proizvodnje industrijske grane koja se izmedju ostalog bavi vadjenjem kamena
40 zapeta 9% porast grane u cijem je sastavu proizvodnja vodene pare

e to je izvjestaj! koji bre bloomberg koji bakraci bre.
:lol:
vivaldi

#1285 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:
Ma niko ne pise o ponosu nase industrije, rudnicima koji fondu zdravstvenog i PIO duguju oko 200 miliona. Jebena drzavna firma koja drzavi ne uplacuje doprinose :-) , gdje su zeljeznice i ostali. A stalno citamo o PCu i dugu firmi PIOu, covjek bi rekao na ovoj strani sve izmireno i potaman :mrgreen: .
ma zato sto se tu i ne radi o ekonomiji vec znas i sam o cemu.

svaku od ovih senzacionalistickih budalastina sam detaljno pojasnio zadnjih par mjeseci koji su inaci bili nadprosjecno plodni za bubanje ekonomskih gluposti i podvala, ali to naravno niko ne jebe.

etnicki animoziteti su usi u svaku poru i tu lijeka nema
155_mm

#1286 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
detroit-mercy wrote: Proslogodisnje poplave su poklopile najvise poljoprivredu i vecim dijelom PC nego federalni dio, mada nije bitno. Kad prolazis kroz PC i pederaciju isti kurac, iste kuce, auta se voze, gradovi malte ne isti. Ne vidi se ta tolika ekonomska razlika. Sve je to u 5 deka ali ako te tjesi, eto Pederacija je kao BRD and PC kao DDR :mrgreen:
Svi smo mi u istom *urcu generalno ali određeni ekonomski pokazatelji govore dosta što se ne vidi na kućama, ljudima, gradovima i dvorištima. Jer ako bankarski sektor u RS-u napravi dobit 19 miliona u a u F.BiH 70 miliona, ako se u F.BiH napravi 70% više obrta i gotovo isto toliko više firmi onda je to indikativan pokazatelj određenih trendova.
i u grckoj su kuce iste kao u francuskoj i ista se auta voze ali .......

:lol: :lol: :lol:
detroit-mercy

#1287 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

Sjediste Sparkasse, Raiffeisen i ostalih banaka je u Sarajevu ali poslovonice su u citavoj drzavi. Sta mislis da Sparkasse posluje negativno u PCu a pozitivno u Federaciji, razmislite malo o napisanom :mrgreen: .
detroit-mercy

#1288 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

155_mm wrote:
i u grckoj su kuce iste kao u francuskoj i ista se auta voze ali .......

:lol: :lol: :lol:
Nije bas :mrgreen: primjeti se razlika izmdju Grcke i Francuske i to dobro. Primjeti se razlika izmedju talijanskog Tirola i cim malo mrdnes dole ispod Milana :mrgreen: . To je razlika koja se ocima vidi, a ovo kod nas, kao sto rekoh u pet deka. Ali ako te cini sretnim, razlika je drasticna :mrgreen: .
Drvosjeca iz Dejcica

#1289 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

detroit-mercy wrote:
Sjediste Sparkasse, Raiffeisen i ostalih banaka je u Sarajevu ali poslovonice su u citavoj drzavi. Sta mislis da Sparkasse posluje negativno u PCu a pozitivno u Federaciji, razmislite malo o napisanom :mrgreen: .
Posluju oni pozitivno...19 miliona prema 70 miliona u F.BiH nije malo. Bankarski sektor u RS-u je znatno lošiji i bez propalih banaka.

http://www.rtvbn.com/3820297/losi-plasm ... ci-srpskoj

Edit: Raiffeisen ili bilo koja druga banka u RS-u nije ista banka kao u F.BiH. Bankarski sektor u RS-u je k'o druga država, raspitaj se malo.
Drvosjeca iz Dejcica

#1290 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

vivaldi wrote:
detroit-mercy wrote:

svaku od ovih senzacionalistickih budalastina sam detaljno pojasnio zadnjih par mjeseci koji su inaci bili nadprosjecno plodni za bubanje ekonomskih gluposti i podvala, ali to naravno niko ne jebe.

Pa dubioza je generalno u cijeloj državi, niko ne tvrdi da je u F.BiH med i mlijeko. Pa i u RS-u su penzionere stavili na budžet (koja glupost) a mislim da su i u F.BiH. Sve kur*evi stručnjaci na obje strane. Pa u RS-u je u ove tri banke sagorilo pola milijarde maraka i niko da izađe na ulicu da razbije barem jedno staklo...e to je meni fascinatno.
detroit-mercy

#1291 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:

Posluju oni pozitivno...19 miliona prema 70 miliona u F.BiH nije malo. Bankarski sektor u RS-u je znatno lošiji i bez propalih banaka.

Edit: Raiffeisen ili bilo koja druga banka u RS-u nije ista banka kao u F.BiH. Bankarski sektor u RS-u je k'o druga država, raspitaj se malo.
Nisam siguran, ali zar nije sjediste Raifreisen-a za BiH u Sarajevu i kada prikazuju rezultate onda prikazuju konsolidovane rezultate za cijelu BiH. Isto kao sto je sjediste Binga u Tuzli i kad pokazuju promet/dobit pokazuju dobit iz cijele drzave a ne iz pojedinih dijelova, kao sto je slucaj sa Konzumom, FiSom i sl.
detroit-mercy

#1292 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
detroit-mercy wrote: Ma niko ne pise o ponosu nase industrije, rudnicima koji fondu zdravstvenog i PIO duguju oko 200 miliona. Jebena drzavna firma koja drzavi ne uplacuje doprinose :-) , gdje su zeljeznice i ostali. A stalno citamo o PCu i dugu firmi PIOu, covjek bi rekao na ovoj strani sve izmireno i potaman :mrgreen: .

Pa dubioza je generalno u cijeloj državi, niko ne tvrdi da je u F.BiH med i mlijeko. Pa i u RS-u su penzionere stavili na budžet (koja glupost) a mislim da su i u F.BiH. Sve kur*evi stručnjaci na obje strane. Pa u RS-u je u ove tri banke sagorilo pola milijarde maraka i niko da izađe na ulicu da razbije barem jedno staklo...e to je meni fascinatno.
Cije su pare otisle u tih pola milijarde :mrgreen:, ona sica sto jedva skuca par milja maraka ona je osigurana, ove malo jace privatne firme, njima i ne pada na pamet da drze lovu kod tih banaka. Kad pogledas deponente, sve neke drzavne ili entitetske/opstinske agencije za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. A to obicna raja ne osjeti direktno, nego se prica o tim ogromnim dugovanjima zeljeznica PIOu, drzave zeljeznicama i sl. sto bi rekli presipanje iz supljeg u prazno. Da je propala lova od raje vidio bi kako bi se cupala stolarija i iznosio namjestaj iz banaka. Nego opet propalo drzavno sto znaci nicije :mrgreen: .
vivaldi

#1293 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dubioza je generalno u cijeloj državi,
pa naravno da je dubioza u cijeloj drzavi, to je osnova svakog mog posta od prvog dana, jer je nasa ekonomija toliko smjesna u svakom pogledu da je nekoga ko bila sta zna o ekonomiji prosto stid ozbiljno pricat o tome.

ali problem nastaje sto kad go to napisem, u roku od 2 minute se pojavio neko ko napise kako nije isto ni blizu vec vec je federacija neupordivo bolja, a onda to dokumnetuje novinarksim tekstovima prepunim laznih i falisifkovanih podataka.
Drvosjeca iz Dejcica

#1294 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

detroit-mercy wrote: Nisam siguran, ali zar nije sjediste Raifreisen-a za BiH u Sarajevu i kada prikazuju rezultate onda prikazuju konsolidovane rezultate za cijelu BiH. Isto kao sto je sjediste Binga u Tuzli i kad pokazuju promet/dobit pokazuju dobit iz cijele drzave a ne iz pojedinih dijelova, kao sto je slucaj sa Konzumom, FiSom i sl.
Siguran sam ja i znam šta govorim. Niti jedna filijala u RS-u nije ona ista iz F.BiH niti imaju išta sa Sarajevom, to je kao odvojene države, na žalost. Agencija za bankarstvo RS-a tu vodi glavnu riječ, Agencija iz F.BiH vodi brigu u svojoj nahiji. :oops: Pa eto imaš članak sa BN-a, profit bankarskog sektora RS-a 19 miliona sa velikim plasmanom loših kredita, banke u Srpskoj ne mogu naplatiti gotovo 800 miliona KM. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#1295 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

vivaldi wrote:
pa naravno da je dubioza u cijeloj drzavi, to je osnova svakog mog posta od prvog dana, jer je nasa ekonomija toliko smjesna u svakom pogledu da je nekoga ko bila sta zna o ekonomiji prosto stid ozbiljno pricat o tome.

ali problem nastaje sto kad go to napisem, u roku od 2 minute se pojavio neko ko napise kako nije isto ni blizu vec vec je federacija neupordivo bolja, a onda to dokumnetuje novinarksim tekstovima prepunim laznih i falisifkovanih podataka.
Ok, ne kažem da nema spinovanih i lažnih podataka i interpretacije istih ali hajmo recimo analizirati ove dvije vijestri, šta je ovdje lažno i sporno?

vs.

http://www.klix.ba/biznis/finansije/dob ... /160608074
detroit-mercy

#1296 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:

Ok, ne kažem da nema spinovanih i lažnih podataka i interpretacije istih ali hajmo recimo analizirati ove dvije vijestri, šta je ovdje lažno i sporno?

vs.

http://www.klix.ba/biznis/finansije/dob ... /160608074
Pa recimo, u PC je 888 Miliona tih losih kredita :mrgreen: u Federaciji 1.46 milijardi nekvalitetnih kredita. Koja je razlika u losim I nekvalitetnim kreditima :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#1297 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

detroit-mercy wrote: Pa recimo, u PC je 888 Miliona tih losih kredita :mrgreen: u Federaciji 1.46 milijardi nekvalitetnih kredita. Koja je razlika u losim I nekvalitetnim kreditima :mrgreen:
Treba sa razumijevanjem čitati ono što piše.
Ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,46 milijardi KM i u odnosu na kraj 2015. godine smanjeni su za tri posto ili 46 miliona KM. Učešće nekvalitetnih kredita, kao ključni indikator kvaliteta kredita, smanjeno je sa 12,9 posto na 12,4 posto.
Nekvalitetan kredit je naplativ dok banke u RS-u i pored nekvalitetnih kredita imaju 800 miliona nenaplativih kredita. Ako ne znaš razliku između kredita koji ne možeš naplatiti i onoga nekvalitetnog ali naplativog onda je svaka dalja rasprava izlišna.
155_mm

#1298 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

vivaldi wrote:
155_mm wrote:pa sta drugo ocekivati u zemlji koja se nalazi u politickoj krizi u zadnjih 10 godina. i nema naznaka da ce se tu sta promijieniti jer neki izazivanje krize vide kao glavni instrument za ostvarenje narodnih ciljeva. a jedna od tih kriza je i sam ovaj popis.
politicka nestabilnost sasvim sigurno ne doprinosi vadjenju iz ekonomskih govana, ali daleko od toga da je to najvazniji problem. ko sto nije ni korupcija, ni sporo sudstvo, porezi, ni ostale stvari koje se uvijek nabraju.

najveci je problem sto mi nemamo sta ponuditi stranim investitorima niti oni u bosni vide bilo kakav ekonomski interes, a drugi problem je sto smo promasili veliki talas investicija u ovom dijelu evrope pocetkom 90-ih kada su krvnu sliku pumpali cesi, slovaci, madjari, poljaci i balticke zemlje.

jedine inveticije koje nama dolaze su gace i carape, jer je to nacrnja radno intenzivna industrija bazirana iskljucivo na krivljenju kicme uz nula grama mozga, a posto su kinezi poskupili mi i srbi, a vjerovatno uskoro i kosovo smo im novo odrediste. njima ocigledno ne smeta nijedan od ovih nasih problema.

ali evo ti jedan slikovitiji primjer. danas su izasli podaci turkstata. turski gdp je u prvom kvartalu ove godine porastao 5%.

znaci govorimo o turskoj u kojoj na istoku bukti rat, u stambolu rokaju autobombe, turizam propao, a imaju predjednika 100 puta ludjeg od dodika koji je usao u ginisovu knjigu rekorda kao jedini koji u godini dana zakuho sa briselom, vasingotnom, moskvom, berlinom i pekingom, koji hapsi redom zbog verbalnog delikta, zatvara medije, prijeti sudovima i ko margarin se mijesa u sve zivo.

naspram situacije u turskoj, mi smo "bozanski rajski vrtovi" sa svim ovim nasim problemima.

ali uprkos svemu tome njihovih 5% rasta je za nas naucna fantastika!

Zasto?

zato sto investitori i dalje vide interes tamo, a ako skucajno ne znas, ono novo toyotino svejtsko cudo koje je imalo premijeru u zenevi prije mjesec-dva ce se pravit upravo u njihovoj fabrici u turskoj. ako te zanima kako izgleda, ukucaj toyota c-hr
brkas bre pojmove kolega vivaldi. turska je clanica NATO- sto znaci da ce te tojotine masine nece zavrsiti kako su zavrsile foklsvagenove iz TAS-a. e to je ono sto intersuje investitora. znaci sigurnost njegove imovine. bombe pucaju po parizu i briselu ali nisam cuo da invstitori bjeze od njih. ali tamo niko ne prijeti svaki drugi dan raspadom drzave.

a sto se tice gaca i carapa. pa investitor nudi ono za sta imas sposobnu radnu snagu i infrastrukturu. u nekoj normalnoj drzavi bi koridor 5c kao najvazniji nacionalni projekat vec bio davno gotov. sto bi sigurno uticalo na investicije u zoni tog koridora. umjesto toga imamo mijenjanje opsada zeljeznickog saobracajau doboju. a izrda cestovnog korodora od doboja prema granici nema ni u najavama.

i nema smisla porediti investicije u nekokj clanici NATO-a sa zemljom cija ce se sudbina tek rijesavati.
vivaldi

#1299 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ok, ne kažem da nema spinovanih i lažnih podataka i interpretacije istih ali hajmo recimo analizirati ove dvije vijestri, šta je ovdje lažno i sporno? http://www.rtvbn.com/3820297/losi-plasm ... /160608074
pa ovdje je za pocetak sporna selekcija vijesti.

bilo kakvi finansisjki izvjestaji su dokumenti od stotinjak strana u kojima se uvijek navode prihodi, rashodi ili da pojednostavim i dobre i lose vijesti.

u ovom slucaju je sporno sto sa ova dva linka poredis razlicite stvari: dobit banaka jednog entiteta vs losi krediti drugog entiteta,

ekvivalent ovom poredjenje bi bio

dobit bankarskog sektora rs 19 miliona, a u federaciji 1,5 milijarda losih kredita
Ukupni nekvalitetni krediti kod banaka u FBiH u prvom kvartalu 2016. iznose 1,46 milijardi KM
identican princip, a totalno drugaciji "smhek" u zavisnosti od potreba. bn je opozicioni medij i naravno da se bavi crnom hronikom vlasti.

cim sds pobjedi ovakve vijesti ce nestati sa njihovih strana iako ce i tada biti losih kredita jer ih je uvijek bilo i uvijek ce biti

mada je takodjer cinjenica da su bobar banka, a onda se lancana reakcija prenijela na banku srpske zadnje dvije godine pogorsale zbirne podatke mada su najvece banke u rs-u ostvarile desetine miliona dobiti, ali ove 2 problematicne su to sjebale.

ali cim odu u likvidaciju i izadju iz statsitike ce se stvari vratiti u normalu
Danguba

#1300 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

Meni ovaj forum sluzi za zajebanciju ali kada procitam ''ozbiljne'' postove, moj smisao za humor totalno pada. :D
Locked