155_mm wrote:pa sta drugo ocekivati u zemlji koja se nalazi u politickoj krizi u zadnjih 10 godina. i nema naznaka da ce se tu sta promijieniti jer neki izazivanje krize vide kao glavni instrument za ostvarenje narodnih ciljeva. a jedna od tih kriza je i sam ovaj popis.
politicka nestabilnost sasvim sigurno ne doprinosi vadjenju iz ekonomskih govana, ali daleko od toga da je to najvazniji problem. ko sto nije ni korupcija, ni sporo sudstvo, porezi, ni ostale stvari koje se uvijek nabraju.
najveci je problem sto mi nemamo sta ponuditi stranim investitorima niti oni u bosni vide bilo kakav ekonomski interes, a drugi problem je sto smo promasili veliki talas investicija u ovom dijelu evrope pocetkom 90-ih kada su krvnu sliku pumpali cesi, slovaci, madjari, poljaci i balticke zemlje.
jedine inveticije koje nama dolaze su gace i carape, jer je to nacrnja radno intenzivna industrija bazirana iskljucivo na krivljenju kicme uz nula grama mozga, a posto su kinezi poskupili mi i srbi, a vjerovatno uskoro i kosovo smo im novo odrediste. njima ocigledno ne smeta nijedan od ovih nasih problema.
ali evo ti jedan slikovitiji primjer. danas su izasli podaci turkstata. turski gdp je u prvom kvartalu ove godine porastao 5%.
znaci govorimo o turskoj u kojoj na istoku bukti rat, u stambolu rokaju autobombe, turizam propao, a imaju predjednika 100 puta ludjeg od dodika koji je usao u ginisovu knjigu rekorda kao jedini koji u godini dana zakuho sa briselom, vasingotnom, moskvom, berlinom i pekingom, koji hapsi redom zbog verbalnog delikta, zatvara medije, prijeti sudovima i ko margarin se mijesa u sve zivo.
naspram situacije u turskoj, mi smo "bozanski rajski vrtovi" sa svim ovim nasim problemima.
ali uprkos svemu tome njihovih 5% rasta je za nas naucna fantastika!
Zasto?
zato sto investitori i dalje vide interes tamo, a ako skucajno ne znas, ono novo toyotino svejtsko cudo koje je imalo premijeru u zenevi prije mjesec-dva ce se pravit upravo u njihovoj fabrici u turskoj. ako te zanima kako izgleda, ukucaj toyota c-hr