Samo se ti bori...salik79 wrote:I dalje sam vidjenja da je Karic, pod uticajem tekfir medija, prenaglio u svojoj reakciji, na nesto sto uopce nije moralo biti protumaceno na taj nacin. Haveric je to lijepo objasnio...arzuhal wrote: Zadnja stvar koja me obradovala na ovom forum je onaj video kojeg si ti postavio sa šejhom Salihom, odmah sam to podjelio s prijateljem. Meni nije namjera da nekog napadam jer da jeste ja bih sasvim drukčiji angažman imao na forumu, ali ne mogu da mi se rendaju kore do besvijesti...
E vidis, kada vec spominjes sejh Saliha, upravo on mi je (bez da ga ista pitam) dao ovu vazifu, borbu protiv tekfira i onih koji time cijepaju ummet. Prema njegovim rijecima, puna je Bosna agenata raznih obavjestajnih sluzbi (opisao mi je susret sa dvojicom Arapa, koji su dosli kod Numanagica u galeriju i koje je u par recenica "razoruzao") ciji zadatak je stvaranje razdora medju muslimanima i hinjskog usadjivanja bosanskim muslimanima mrznje prema sijama, odnosno braci iz Irana. Jedinoj zemlji koja nam je prva pritekla u pomoc, kada niko drugi nije ni znao, niti htio znati za nas. Jedinoj zemlji koja radi u interesu citavog ummeta. Sve ovo su sejh Salihove rijeci. Nato mi je dao pregrst kopija ovog interviewa sa sejhu-l-Azharom i zamolio me da ih razdijelim.
AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- arzuhal
#1276 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- Smrcak15
#1277 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
salik79 wrote:Malo mi je djetinjasta rasprava s tobom, posto su tvoje kognitivne sposobnosti dosta ogranicene...Da ne bi bilo "ko u klin, ko u plocu" postavit cu link na 669 stranica pitanja i odgovora, fetvi VRHOVNOG VJERSKOG AUTORITETA u Iranu, Lidera revolucije, sejjida Alija Hamneija, pod nazivom "Practical laws of Islam":Smrcak15 wrote:svaka cast Nasrallahu za kritkovanje takvih postupaka, ali kako da iran dozovli da u vijecu ucenjaka u QOmu se nadju shijski ucenjaci koji udaraju ti na Kuran, tvoju svetu knjigu...zar ti se ne pale lampice, da tu nesto ne smrdisalik79 wrote:
Zanimljivo je kako i dalje upravo one (engleske sije), na ciju pogubnost ukazuje najpriznatija i najistaknutija sijska ulema, pokusavas proturiti pod sijsku ulemu:
A, namjerno izostavljas onu priznatu, za koju svi znaju:
http://islamicmobility.com/pdf/Practica ... amenei.pdf
U pretrazivac slobodno unesi pojam "qur" i odmah ce prepoznati sve sto je vezano za Kur'an. Od 75 pronadjenih pojmova niti jedan se ne odnosi na bilo sta na sta ti aludiras, a Kur'an je uvijek spomenut uz atribut "holy" i "noble"...Malo cudno, obzirom da "udaraju na moju svetu knjigu", zar ne?!
znaci malo se baca na ad hominem karticu , ta kartica se izvlaci kao joker iz rukavaMalo mi je djetinjasta rasprava s tobom, posto su tvoje kognitivne sposobnosti dosta ogranicene...
nego de nam ti reci sta je to sto Tebe cini unikantnim zato sto si Shija?
daj mi kakvu knjigu ovakvu ali sa vasom akidom, da vidim kako odgovarate na pitanja o akaidu/vjerovanju.Da ne bi bilo "ko u klin, ko u plocu" postavit cu link na 669 stranica pitanja i odgovora, fetvi VRHOVNOG VJERSKOG AUTORITETA u Iranu
- Smrcak15
#1278 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
asurbanipal wrote:Smrcak15 wrote:
Stvarno ti se ibretim kako si se mogao navuci na Shiizam, koji je tako neatraktivan , cak sta vise odbojna vjera koja siluje razum.
Seks sa 72 djevice nakon samoraznošenja, krilati leteći konji, tzv. čuda iz Kur'ana djeluju dosta razumno i atraktivno. Nema šta.
Dijeli lekcije po forumu, a ne zna osnove pravopisa i gramatike.
Djeca ti se smiju, moj Reufe...
i to je idiotluk kao shiizam.Seks sa 72 djevice nakon samoraznošenja,
ako riba moze da ima krila na ovome svijetu zasto Konj nebi mogao u Raju?krilati leteći konji
- Idemedosumom
#1279 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
A šta ćemo s vehabijskim idiotlukom, a Smrlinjo?
- Smrcak15
- salik79
#1281 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nije to "ad hominem", nego cinjenica...Ko je rekao da sam unikatan i gdje sam ja to rekao da sam sija?! Da nije i sejhu-l-Azhar sija?! Upravo ti zelis biti unikatan, jer smatras da si na pravom putu i da ces u dzennet, a svi ostali, koji nisu na tom tvom "pravom putu", u dzehenem. Ne tekfirim ja, nego ti.Smrcak15 wrote:salik79 wrote:
Malo mi je djetinjasta rasprava s tobom, posto su tvoje kognitivne sposobnosti dosta ogranicene...Da ne bi bilo "ko u klin, ko u plocu" postavit cu link na 669 stranica pitanja i odgovora, fetvi VRHOVNOG VJERSKOG AUTORITETA u Iranu, Lidera revolucije, sejjida Alija Hamneija, pod nazivom "Practical laws of Islam":
http://islamicmobility.com/pdf/Practica ... amenei.pdf
U pretrazivac slobodno unesi pojam "qur" i odmah ce prepoznati sve sto je vezano za Kur'an. Od 75 pronadjenih pojmova niti jedan se ne odnosi na bilo sta na sta ti aludiras, a Kur'an je uvijek spomenut uz atribut "holy" i "noble"...Malo cudno, obzirom da "udaraju na moju svetu knjigu", zar ne?!znaci malo se baca na ad hominem karticu , ta kartica se izvlaci kao joker iz rukavaMalo mi je djetinjasta rasprava s tobom, posto su tvoje kognitivne sposobnosti dosta ogranicene...![]()
nego de nam ti reci sta je to sto Tebe cini unikantnim zato sto si Shija?
daj mi kakvu knjigu ovakvu ali sa vasom akidom, da vidim kako odgovarate na pitanja o akaidu/vjerovanju.Da ne bi bilo "ko u klin, ko u plocu" postavit cu link na 669 stranica pitanja i odgovora, fetvi VRHOVNOG VJERSKOG AUTORITETA u Iranu
Davao sam ti i ja i TeVsija knjige, vadili ti originale na tvoje lazne "citate", ali ni to nije pilo vode...Ustvari, ti takvo sta ne zelis ni citati, a kamoli shvatiti da plasiras laznu, zlonamjernu, propagandu. Ali, evo, izaci cu ti jos jednom u susret, vise zbog drugih (koje zaista interesuje istina), nego zbog tebe i postaviti ti link za direktan download "Siitske enciklopedije", u kojoj mozes provjeriti i pronaci sve sto te zanima (ustvari, tebe to ne zanima i ti ces nastaviti voziti po svome, ali za one koje to stvarno zanima):
https://www.al-islam.org/printpdf/book/ ... html/28016
a, ko ne zeli skidati cijelu enciklopediju, koja je na preko 1000 stranica, moze i na ovom linku vrsiti pretrazivanja tema koje ih zanimaju:
https://www.al-islam.org/shiite-encyclo ... troduction
S lijeve strane je index, na kojem mozete izabrati temu koja vas interesira i jednostavnim klikom dobiti na desnoj strani direktnu vezu za trazeni pojam.
Posto sam prilicno siguran da neces ni pokusati procitati bilo sta, ne samo zbog jezicke barijere, koja ti, evidentno, stvara probleme, nego zbog suste arogancije, ignorancije i usadjene matrice, potrudit cu se i citirati ti dio vezan za zadnje sto si im spocitavao, "udaranje" na Kur'an casni:
Belief of Shi’a in the Completeness of Qur’an
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
A Wahhabi contributor mentioned that Shi’a believe Qur’an is not complete.
My answer to this matter is:
"Glory to (Allah), this is a big slander! (Qur’an 24:16)."
Shi’a do NOT believe that Qur’an is missing something. There are few weak traditions which “might “imply to the contrary. Such reports are rejected and unacceptable if they want to imply such a thing.
It is interesting to point out that there are numerous traditions reported in Sahih al-Bukhari and Sahih Muslim which allege that many verses of Qur’an are missing. Not only that, but also they these Sunni reports allege that two chapters from the Qur’an are missing one of them was similar to chapter 9 (al-Bara’ah) in length!!! Some Sunni traditions even claim that the Chapter al-Ahzab (Ch. 33) was as lengthy as the Chapter of Cow (Ch. 2)!!!
The Chapter of Cow is the biggest Chapter of the present Qur’an. The traditions inside Sahih al-Bukhari and Muslim even present some of the missing verses. (Some of these traditions will be mentioned in the following articles with full references.). Yet, fortunately Shi’a never accuse the Sunni brothers and sisters of believing that the Qur’an is incomplete. We say that either these Sunni reports are either weak or fabricated.
The completeness of Qur’an is so indisputable among Shi’a that the greatest scholar of Shi’a in Hadith, Abu Jafar Muhammad Ibn ‘Ali Ibn al-Husayn Ibn Babwayh, known as "Shaykh Saduq”(309/919-381/991), wrote:
"Our belief is that the Qur’an which Allah revealed to His Prophet Muhammad is (the same as) the one between the two covers (daffatayn).
And it is the one which is in the hands of the people, and is not greater in extent than that. The number of surahs as generally accepted is one hundred and fourteen ...And he who asserts that we say that it is greater in extent than that, is a liar."
Shi’i reference: Shi’ite Creed (al-I’tiqadat al-Imamiyyah), by Shaykh Saduq, English version, p77.
It should be noted that Shaykh Saduq (ra) is the greatest scholar of Hadith among the Imami Shi’a and was given the name of Shaykh al-Muhaddithin (i.e., the most eminent of the scholars of Hadith). And since he wrote the above in a book with the name of "The beliefs of the Imami Shi’a,”it is quite impossible that there could be any authentic Hadith in contrary to it.
It is noteworthy that Shaykh Saduq lived at the time of minor occultation of Imam Mahdi (as) and he was one of the earliest Shi’a scholars. He had the honor that he was born with the prayer of Imam Mahdi (as).
Another prominent Shi’a scholar is Allama Muhammad Ridha Mudhaffar who wrote in his Shi’a Creed book that:
"We believe that the Holy Qur’an is revealed by Allah through the Holy Prophet of Islam dealing with every thing which is necessary for the guidance of mankind. It is an everlasting miracle of the Holy Prophet the like of which can not be produced by human mind. It excels in its eloquence, clarity, truth and knowledge. This Divine Book has not been tampered with by any one. This Holy Book which we recite today is the same Holy Qur’an which was revealed to the Holy Prophet. Any one who claims it to be otherwise is an evil-doer, a mere sophist, or else he is sadly mistaken. All of those who have this line of thinking have gone astray as Allah in Qur’an said: "Falsehood can not reach the Qur’an from any direction (Qur’an 41:42)"
- Shi’i reference: The Beliefs of Shi’ite School, by Muhammad Ridha Mudhaffar, English version, pp 50-51
Sayyid al-Murtadha, another prominent Shi’ite Scholar said:
"... our certainty of the completeness of the Qur’an is like our certainty of the existence of countries or major events that are self evident. Motives and reasons for recording and guarding the Holy Qur’an are numerous. Because the Qur’an is a miracle of the Prophethood and the source of Islamic Knowledge and religious rule, their concern with the Qur’an made the Muslim Scholars highly efficient concerning grammar, its reading, and its verses."
With this various concern by the most eminent Shi’a scholars, there is no possibility that the Qur’an was added or deleted in some parts. Besides what Allah mentioned in Qur’an about its protection, we can use our logic to derive the same result. Allah sent his last Messenger to show people (to the end of the time) His Right Path. Therefore if Allah does not preserve His message, He would be contradicting His own aim. Obviously, such negligence is evil according to reason. Thus, in essence, Allah preserves His message as He preserved Moses in the house of His Enemy, Pharaoh.
May Allah Bless Muhammad and his pure Ahlul-Bayt.
Eto, o sljedbenice onih koji tvrde da Allah dz.s. fizicki stanuje na nebu, silazi s nebesa, sjedi na prijestolju, ima ruke, noge i ostale organe (kako Ibn Tejmije rece, parafraziram: "Allah silazi na zemaljsko nebo kao sto ja silazim niz ovu mimberu."), protabiri u ovoj enciklopediji sve sto te interesuje. A, znam da te, ustvari, nista ne interesuje...
- Smrcak15
#1282 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
salik79 wrote:...
sad nam reci da nisi, a toliko branis, i toliko iznosis dokaze za svoje tvrdnje Preko shiitskih dokazaKo je rekao da sam unikatan i gdje sam ja to rekao da sam sija?! Da nije i sejhu-l-Azhar sija?!
ja neznam hocu li u dzennet, niti sam ikad tvrdio da imam bilo kakvu ostembiljanu kartu za dzenneta.Upravo ti zelis biti unikatan, jer smatras da si na pravom putu i da ces u dzennet, a svi ostali, koji nisu na tom tvom "pravom putu", u dzehenem. Ne tekfirim ja, nego ti.
nego ja pokusavam da se docepam dzenneta hodajuci putem Kurana i sunneta, a hocu li doci do tamo, u bozijim je rukama.
super to mi trebaa, ko ne zeli skidati cijelu enciklopediju, koja je na preko 1000 stranica, moze i na ovom linku vrsiti pretrazivanja tema koje ih zanimaju:
https://www.al-islam.org/shiite-encyclo ... troduction
stranica 204
Imam Al-Mahdi’s Identification
The Shi’a believe that Imam al-Mahdi is the only son of Imam Hasan al-Askari (the 11th Imam) who
was born on the 15th of Sha’ban 255/869 in Samarra, Iraq. He became the divinely appointed Imam
when his father was martyred in 260/874. Imam al-Mahdi went into occultation (disappearance; leaving
among people while he is not identified) at the same time. He will re-appear when Allah wills
odakle dokaz za ovo, jeli poslanik Muhammed rekao ovo da bi mogli vjerovati ovako??
ovo su gajb stvari, bez dokaza psolanika i iz Kur'ana se nemoze vjerovati u ovo, pa nam objasni ovaj dio odakle dokaz za ovakvo vjerovanje?
ako Kuran i poslanik ne spominju?
cuj nepogresivost ImamaInfallibility Of The Imam
https://www.al-islam.org/shiite-encyclo ... ility-imam
gdje tu logika da vjerujemo da boziji poslanici su znali greske uraditi koji su na vecem stupnju od obicnih ljudi a da nekakav tamo imam je nepogrijesiv
ne leti pred rudu.Posto sam prilicno siguran da neces ni pokusati procitati bilo sta, ne samo zbog jezicke barijere, koja ti, evidentno, stvara probleme, nego zbog suste arogancije, ignorancije i usadjene matrice, potrudit cu se i citirati ti dio vezan za zadnje sto si im spocitavao,
ne stanuje u nebu nego je izvan svoj kreacije, to jeste izvan nebesa, silazak sa nebesa neznaci nuzno silazenje kao nase silazenje sa gore prema doleEto, o sljedbenice onih koji tvrde da Allah dz.s. fizicki stanuje na nebu, silazi s nebesa, sjedi na prijestolju, ima ruke, noge i ostale organe (kako Ibn Tejmije rece, parafraziram: "Allah silazi na zemaljsko nebo kao sto ja silazim niz ovu mimberu."), protabiri u ovoj enciklopediji sve sto te interesuje. A, znam da te, ustvari, nista ne interesuje...
evo ja mogu sad da ti docaram recimo silazak na zemaljsko nebo bez da se pomaknem a fakticki cu se spustiti na zemaljsko nebo.
Sigurno kontas , ma ti si jarane prolupao
gdje to pise da sjedi? stoji samo da se uzvisio nad prijestoljem ali nigdje ne stoji da sjedisjedi na prijestolju,
a evo i da stoji negdje da sjedi, to opet nebi znacilo kao nase sjedenje.
da jer on sam to kaze u Kuranu, ali njegova ruka nije kao nasa ruka niti bilo sta da mu sliciima ruke, noge i ostale organe
to je samo naziv za jedan dio Boga, a nista mu nije slicno.
daj mi dokaz iz sunijskih izvora za ovo.(kako Ibn Tejmije rece, parafraziram: "Allah silazi na zemaljsko nebo kao sto ja silazim niz ovu mimberu."), protabiri u ovoj enciklopediji sve sto te interesuje.
- asurbanipal
#1283 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Smrcak15 wrote: ne stanuje u nebu nego je izvan svoj kreacije, to jeste izvan nebesa, silazak sa nebesa neznaci nuzno silazenje kao nase silazenje sa gore prema dole
evo ja mogu sad da ti docaram recimo silazak na zemaljsko nebo bez da se pomaknem a fakticki cu se spustiti na zemaljsko nebo.
Sigurno kontas , ma ti si jarane prolupaofino ukljucim google Earth, iz zumiram izvan planete spustam se sa nebesa gdje god hocu iznad kojeg god mjesta i grada na zemlji da guzicom ne pomaknem. Ako mi ljudi mozemo napraviti tako nesto da se spustamo na zemaljsko nebo pa sta mislis dali se Bog moze spustati na zemaljsko nebo bez da se pomakne iz svoje dimenzije.
Možda si ti Bog himself.
- Smrcak15
#1284 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
o h boze dragi, sta drugo da kazemasurbanipal wrote:Možda si ti Bog himself.Smrcak15 wrote: ne stanuje u nebu nego je izvan svoj kreacije, to jeste izvan nebesa, silazak sa nebesa neznaci nuzno silazenje kao nase silazenje sa gore prema dole
Sigurno kontas , ma ti si jarane prolupaofino ukljucim google Earth, iz zumiram izvan planete spustam se sa nebesa gdje god hocu iznad kojeg god mjesta i grada na zemlji da guzicom ne pomaknem. Ako mi ljudi mozemo napraviti tako nesto da se spustamo na zemaljsko nebo pa sta mislis dali se Bog moze spustati na zemaljsko nebo bez da se pomakne iz svoje dimenzije.
dajem primjer kako mi ljudi mozemo simulirati to spustanje na zemlju, a sta je tek sa Bogom koji moze da radi sta zeli, i da se spusta i dize kako zeli. to ja samo primjer navodim iz naseg svijeta pa sta je onda tek sa bogom.
- asurbanipal
#1285 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Smrcak15 wrote:
dajem primjer kako mi ljudi mozemo simulirati to spustanje na zemlju, a sta je tek sa Bogom koji moze da radi sta zeli, i da se spusta i dize kako zeli. to ja samo primjer navodim iz naseg svijeta pa sta je onda tek sa bogom.
Pitam samo. Možda si ti bio lično sa njim i vidio ga kako to radi ili simulira.
Mi, nesretnici, to nismo u stanju vidjeti.
- Towelie
#1286 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Smrle, Bog koji ima delove je ovisan o tim delovima, stoga i nesavrsen. A nesavrsenost Boga je rec koju ti volis cesto upotrebiti - kufr. 
- arzuhal
#1287 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Možeš li mi navesti nekih 5 islamskih alima otprilike koji su, ne znam, na tebe najviše uticali, ili ih najviše voliš, najviše ih čitaš i od njih uzimaš znanje, ili ih smatraš najznačajnijim iz nekih razloga. Mislim na generacije poslije ashaba do danas.Smrcak15 wrote:daj mi dokaz iz sunijskih izvora za ovo.(kako Ibn Tejmije rece, parafraziram: "Allah silazi na zemaljsko nebo kao sto ja silazim niz ovu mimberu."), protabiri u ovoj enciklopediji sve sto te interesuje.
- Smrcak15
#1288 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
kakvo silovanje razuma i logikeTowelie wrote:Smrle, Bog koji ima delove je ovisan o tim delovima, stoga i nesavrsen. A nesavrsenost Boga je rec koju ti volis cesto upotrebiti - kufr.
znaci po tebi Bog mora biti nista , absolutno nista da se otrgne od svojih dijelova njegovog bica kako bi bio neovisan o bilo cemu
znaci mora se odreci samog sebe da bi bio neovisan, kakva makljaca u logici
- Smrcak15
#1289 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
ako si citao knjigu Temeljne istine vjere, gdje je reis Kavazovic pisao predgovor, od Ebul Izza studenta Ebu Hanife, komentar na tahvijsku akidaarzuhal wrote:Možeš li mi navesti nekih 5 islamskih alima otprilike koji su, ne znam, na tebe najviše uticali, ili ih najviše voliš, najviše ih čitaš i od njih uzimaš znanje, ili ih smatraš najznačajnijim iz nekih razloga. Mislim na generacije poslije ashaba do danas.Smrcak15 wrote:daj mi dokaz iz sunijskih izvora za ovo.(kako Ibn Tejmije rece, parafraziram: "Allah silazi na zemaljsko nebo kao sto ja silazim niz ovu mimberu."), protabiri u ovoj enciklopediji sve sto te interesuje.
eh to je moja akida, ako citas tu knjigu citas fakticki sta ja vjerujem i kako vjerujem. na tome sam.
- Towelie
#1290 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ako bi se opisivao Bog, to bi bilo ovo.Smrcak15 wrote:kakvo silovanje razuma i logikeTowelie wrote:Smrle, Bog koji ima delove je ovisan o tim delovima, stoga i nesavrsen. A nesavrsenost Boga je rec koju ti volis cesto upotrebiti - kufr.
znaci po tebi Bog mora biti nista , absolutno nista da se otrgne od svojih dijelova njegovog bica kako bi bio neovisan o bilo cemu
Opet ti ponavljam, ucinio si delo kufra podelivsi Boga na delove. Pokaj se dok jos vremena ima.
- asurbanipal
#1291 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Dakle, po tebi je Bog ovisan, a samim tim i nesavršen...Smrcak15 wrote:
Od čega je i zašto je ovisan?
- arzuhal
#1292 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ne znam jesi li ikada rekao da si šiija (da li si ti ili neko drugi ovo ili ono, to mene posebno i ne inetresuje niti od toga pravim bilo šta, pa ni problem, da se razumijemo, samo volim biti načistu ponekad pa pričam s ljudima, pitam ih ponekad iz zantiželje a ponekad jer budem zbunjen nekim kontardiktornostima, itdsalik79 wrote: ...i gdje sam ja to rekao da sam sija?!
- Smrcak15
#1293 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Towelie wrote:Ako bi se opisivao Bog, to bi bilo ovo.Smrcak15 wrote:kakvo silovanje razuma i logikeTowelie wrote:Smrle, Bog koji ima delove je ovisan o tim delovima, stoga i nesavrsen. A nesavrsenost Boga je rec koju ti volis cesto upotrebiti - kufr.
Opet ti ponavljam, ucinio si delo kufra podelivsi Boga na delove. Pokaj se dok jos vremena ima.
aha znaci kufr nije BOg=nista, znaci Bog si odveo u nepostojanje....to je kao eto ispravo i logicnoAko bi se opisivao Bog, to bi bilo ovo.
dok njegovo bice hoces da raskomadas ili otrgnes od njegovog duha ili sta vec hoces neznam ni sam....
pa sto onda Allah govori za sebe da ima rukeucinio si delo kufra podelivsi Boga na delove.
وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ ۚ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا ۘ بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشَاءُ ۚ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا ۚ وَأَلْقَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۚ كُلَّمَا أَوْقَدُوا نَارًا لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللَّهُ ۚ وَيَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَسَادًا ۚ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَِ
5:64 Jevreji govore: “Allahova ruka je stisnuta!” Stisnute bile ruke njihove i prokleti bili zbog toga što govore! Ne, obje ruke Njegove su otvorene, On udjeljuje koliko hoće! A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće kod mnogih od njih zabludu i nevjerovanje. Mi smo ubacili među njih neprijateljstvo i mržnju sve do Smaka svijeta. Kad god pokušaju potpaliti ratnu vatru, Allah je ugasi. Oni nastoje na Zemlji smutnju praviti, a Allah ne voli smutljivce.
يَدَاهُ
https://translate.google.se/?hl=sv#ar/b ... 9%87%D9%8F
njegove ruke
i sad ti onda hoces da kazes kako je Allah to malo nesto pobrkao, mozda bi mu ti towlie trebao reci kakav je on i sta je on...jer eto ti si prosvijetljen bistrinom uma
- Smrcak15
#1294 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
stani malo, hajdo Ovako kontajasurbanipal wrote:Dakle, po tebi je Bog ovisan, a samim tim i nesavršen...Smrcak15 wrote:
Od čega je i zašto je ovisan?
Bog je bice , duhovno bice koje je dijelove svog duhvnog bica nazvao rukama, licem itd
znaci Po tebi je BOg ovisan o svojim rukama
kad on licno kaze u Kur'anu da nije ovisan o svojim rukama na jedan indirektan nacin
(16:40) Ako nešto hoćemo, Mi samo za to reknemo: "Budi!" - i ono bude.
i sta mislis jeli ovisan o svojoj ruci kad hoce nesto? kad procitas to gore sta kaze , sta mislis jeli mora rukom pokrenuti da bi ostvario nesto.
ili ces mozda preci, a zasto je ovisan o svom govoru
Druze, ako hoces da silujes svoj vlasitti razum siluj ga filozofskim palamudjenjem gdje sebe bacas u jamu bez dna, jednostavno ulazis mi u minirane terene kad se upustas u ovakve teme.
ovisan je samo u tvom nacinu razmisljanja.Od čega je i zašto je ovisan?
Last edited by Smrcak15 on 15/06/2017 12:16, edited 1 time in total.
- Idemedosumom
- Towelie
#1296 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Izguglaj sta je metafora i kako se koristi.
Ako kralj ima savetnika kojem puno veruje i koji mu je "desna ruka" znaci li to da kralj ima bukvalno coveka umesto desne ruke?
Ako kralj ima savetnika kojem puno veruje i koji mu je "desna ruka" znaci li to da kralj ima bukvalno coveka umesto desne ruke?
- asurbanipal
#1297 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Smrcak15 wrote: dok njegovo bice hoces da raskomadas ili otrgnes od njegovog duha ili sta vec hoces neznam ni sam....
Dakle, Bog je biće, stvorenje, materijalan. Ako je već taj tvoj personalni bog biće, odakle mu onda duh i ko je njega stvorio?
- Smrcak15
#1298 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
pazi nisi daleko od istineTowelie wrote:Izguglaj sta je metafora i kako se koristi.
kad kazes metafora, jer upravo zbog toga sto mu nema nista slicno, kad bi ga vidjeli , i tu njegove ruke, mi ipste nebi znali jeli to ruke ili nisu.
to je nazvano tako ali nista mu nije slicno.
zato ne upustaj se u svoju vlastitu filozofiju koja nema pokrica.
- arzuhal
#1299 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Čitao sam neke dijelove i upoznat sam sa sporenjem oko djela i lika samog Ebu-l-'Izze, njegovim djelovanjem i njegovim mišljenjem. Tahavijeva poslanica je jedna od najvrednijih i najčuvenijih djela o akaidu ehli-sunneta, ali samo mišljenje i stavovi Ebu-l-Izze nisu baš najvredniji i najčuvenijiSmrcak15 wrote:ako si citao knjigu Temeljne istine vjere, gdje je reis Kavazovic pisao predgovor, od Ebul Izza studenta Ebu Hanife, komentar na tahvijsku akidaarzuhal wrote:
Možeš li mi navesti nekih 5 islamskih alima otprilike koji su, ne znam, na tebe najviše uticali, ili ih najviše voliš, najviše ih čitaš i od njih uzimaš znanje, ili ih smatraš najznačajnijim iz nekih razloga. Mislim na generacije poslije ashaba do danas.
eh to je moja akida, ako citas tu knjigu citas fakticki sta ja vjerujem i kako vjerujem. na tome sam.
Ja bih na ovo tvoje rekao da sam ja na komentaru našeg Hasana Kafije Pruščaka
No, ipak nisi odgovorio na moje pitanje, nisam bez razloga pitao da mi navedeš nekih 5 alima...Recimo Ebu Hanife, Ahmed ibn Hanbel, imam Džafer Sadik, ibn Hadžer el-Askalani, Sujuti, Nevevi, Gazali, ibn Tejmije, Mulla Sadra Širazi...tajanam...
- Smrcak15
#1300 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
asurbanipal wrote:Smrcak15 wrote: dok njegovo bice hoces da raskomadas ili otrgnes od njegovog duha ili sta vec hoces neznam ni sam....
Dakle, Bog je biće, stvorenje, materijalan. Ako je već taj tvoj personalni bog biće, odakle mu onda duh i ko je njega stvorio?
stani malo nezna se to kakvo je njegovo bice, da je od neke materije, nemozemo reci.Bog je biće, stvorenje, materijalan.
NIko , niko ga nije stvorio, jer je on primodijalni neprouzrokovani Uzrocnik svegaAko je već taj tvoj personalni bog biće, odakle mu onda duh i ko je njega stvorio?
jer da ga je nesto stvorilo, nebi bio Bog, nego stvorenje pa bi usao u regresiju prijasnjih dogadjaja , a cim udjes u regresiju prijasnjih dogadjaja nemoze doci do nastanka univerzuma. I jos nesto cim udjes u gregresiju prijasnjih dogadjaja usao si u politeizam/mnogobostvo. A mnogobostvo je nerealno jer politeizam automatski cini ili da nema apsolutnog BOga , ili da ima apsolutni Bog a drugi mini bogovi su potcinjeni vrhvonom Bogu kome nesmiju pisnut.
druga stvar, pitanje ko je stvorio Boga nije na mjestu, jer sta mislis da ja Tebe pitam ovo
Evo upravo mi se porodio moj najbolji drug Haso, haj pogodi jeli musko ili zensko rodio?
Last edited by Smrcak15 on 15/06/2017 12:29, edited 2 times in total.