"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#1276 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: ali garantuje da su mu hadisi ispravni

Ko garantuje ? Ima neki certifikat ? Pa ni svi Buharijini hadis nisu sahih...
to je stav vaše uleme, i to nam je poznato (ne mislim samo na nas vehabije)
sahara1428

#1277 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

kritichar wrote: to je stav vaše uleme, i to nam je poznato (ne mislim samo na nas vehabije)
Stav i Albanija, Ibn Usejmina, Ulvana i mnogih drugih, a od ostale stare uleme ihhhhh...
Smrcak15

#1278 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:@Smrcak15

De nam u izvorima nađi kako je Poslanik sallallahu alejhi we sellem postupio tokom tih optužbi sve dok mu ajet nije objavljen, je li bilo ashaba koji nisu bili od munafika koji su učestvovali u tome, pogriješili, pa se pokajali, je li im Poslanik alejhi selam išta rekao kako ste mi ženu bludnicom učinili... nemoj i ti lažne patetike...ashabi su jedni druge optuživali za munafikluk, psovali se, govorili da su lažovi jedni drugima itd itd nisu bezgriješni...
http://el-asr.com/tekstovi/potvora-na-aisu/

Potvora na Aišu

Nakon što nisu uspjeli izazvati međumuslimanski sukob pokretanjem neznabožačkih trzavica, u ovom pohodu licemjeri su se pojavili sa potvorom. Okomili su se na Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, dom želeći nauditi Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovoj časnoj porodici. Historičari, mufessiri i muhaddisi slažu se da se događaj potvore desio po okončanju Bitke protiv Benul-Mustalika, a Buhari i Muslim u svojim Sahihima opširno bilježe taj događaj koji je bio povod objave sure En-Nur. Sam događaj kao i sadržaj sure En-Nur obiluju poukama i korisnim lekcijama te sam zbog dužine hadisa odlučio navesti sažetak događaja potvore kako bih se skoncentrirao na navođenje pouka pri čemu skrećem pažnju da su islamski učenjaci iz ovog događaja izvukli preko stotinu pouka jer svaki njegov detalj je lekcija za sebe.

Početak slučaja

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj u vojne pohode voditi neku od svojih supruga, a o tome koju će povesti odlučivao je bacanjem kocke, i pošto je izašla Aišina, radijallahu anha, kocka, ona je pošla sa njim. Na povratku iz pohoda, dok su odmarali na jednom mjestu, Aiša, radijallahu anha, udaljila se zbog neke potrebe, a kad se vratila u logor, primijetila je da je izgubila ogrlicu te je ponovo izašla iz svoje nosiljke i otišla da traži ogrlicu. Dok je ona tražila ogrlicu, naređen je pokret te je njena nosiljka stavljena na devu a da nosači nisu bili svjesni da nje nema u nosiljci. Kada se Aiša vratila na mjesto logora, muslimanska je vojska već bila otišla te je, svjesna da će se vratiti po nju kada shvate da je nema, sjela da sačeka, a potom je i zaspala. U međuvremenu je na to mjesto stigao Safvan ibn Muattal es-Sullemi, radijallahu anhu, koji je bio zaostao za vojskom. On je glasnim povicima: “Allahovi smo i njemu se vraćamo”, probudio Aišu, radijallahu anha, stojeći podalje od nje. Čim se probudila i ugledala ga, Aiša, radijallahu anha, pokrila je svoje lice. On joj je zatim prepustio da jaše njegovu devu dok je sam išao naprijed vodeći devu, i tako dok nisu sustigli vojsku, a cijelo to vrijeme nisu jedno s drugim progovorili ni riječi.

Širenje potvore i njen utjecaj na medinsku zajednicu

Po povratku u Medinu munafici su počeli plesti priču o tome da između Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge i ovog časnog ashaba postoji nemoralna veza. To je djelovalo veoma uznemirujuće na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio svjestan da nema osnove za takve priče jer se radi o čestitoj supruzi i čestitom ashabu. Ipak, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao je Usamu ibn Zejda i Aliju, radijallahu anhum, šta misle o tome što se priča. Usama je ukazao na čestitost po kojoj je poznata njegova supruga te na njihovu međusobnu ljubav, dok ga je Alija umirivao govoreći mu kako to nije jedina žena, išareteći kako je može razvesti i riješiti se neugodnosti nastalih zbog ovog slučaja, te mu je preporučio da pita sluškinju Beriru koja će mu, kako je kazao, reći istinu. Berira je posvjedočila da kod Aiše, radijallahu anhu, nije primijetila ništa sumnjivo, stoga je Poslanik sakupio ashabe u svom mesdžidu i govorio o tome, a potom je, svjestan da iza širenja glasina stoji vođa munafika Abdullah ibn Ubejj ibn Selul iz plemena Hazredž, upitao ashabe hoće li ga neko pomoći protiv tog čovjeka koji ga uznemirava kaljajući čast njegove časne supruge i njegovog ashaba. Tu je nastala svađa između ensarija iz Evsa i Hazredža jer je Sa‘du ibn Ubadi, vođi Hazredža, zasmetala žestina s kojom je vođa Evsa Sa‘d ibn Muaz predložio obračunavanje s munafikom. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jedva ih je smirio.

Aiša saznaje za potvoru

Po povratku u Medinu, Aiša, radijallahu anha, se razboljela i nije izlazila iz kuće pa nije bila svjesna glasina koje kruže. To je saznala sasvim slučajno od Ummu Mistah koja ju je obavijestila o potvori koja je iznesena i da njen sin Mistah ibn Usase također govori o tome. Čuvši za potvoru, Aiša, radijallahu anha, se još više razboljela, a potom je zatražila od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, dozvolu da ode kod svojih roditelja.

Allah obznanjuje Aišinu nedužnost

Bilo je prošlo već mjesec dana od početka potvore a objava nije dolazila. Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, došao je kod Aiše, radijallahu anha, da porazgovara sa njom pa joj je rekao da će, ako je nedužna, Allah to objelodaniti, a ako je počinila neki grijeh, da traži oprost od Allaha. Na kraju tog razgovora Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, obuzelo je stanje u kojem mu je dolazila objava, a kada se primirio, počeo se smijati i prvo što je kazao bilo je: “Raduj se, Aiša, Allah je potvrdio tvoju čistotu.” Uzvišeni Allah objavio je: “Zbilja, oni koji su iznijeli potvoru, jesu jedna skupina između vas! Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih bit će kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika. Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: ‘Ovo je očita potvora!’ Zašto nisu četvericu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovom i na onom svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili. Kad ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono Allahu krupno. Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: ‘Ne dolikuje nam da o tome govorimo, uzvišen neka si Ti! To je velika potvora!’ Allah vam naređuje da više nikad takvo nešto ne ponovite, ako ste vjernici, Allah vam propise objašnjava; a Allah sve zna i mudar je. One koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine, čeka teška kazna i na ovom i na onom svijetu; Allah sve zna, a vi ne znate. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah nije blag i milostiv...” (En-Nur, 11-20) Njena majka tražila je od nje da zahvali Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ali je ona rekla: “Zahvalna sam samo Allahu koji je objavio moju nevinost.” Pošto je postalo jasno da se radilo o potvori, a s obzirom da je tim povodom Allah, dželle šanuhu, objavio propis kažnjavanja onih koji iznose potvore na vjernike, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izvršio je propisanu kaznu – osamdeset udaraca bičem – nad troje ashaba koji su učestvovali u prepričavanju potvore, a to su bili, Mistah ibn Esase, Hasan ibn Sabit i Hamna bint Džahš.
kritichar

#1279 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

sahara1428 wrote:
kritichar wrote: to je stav vaše uleme, i to nam je poznato (ne mislim samo na nas vehabije)
Stav i Albanija, Ibn Usejmina, Ulvana i mnogih drugih, a od ostale stare uleme ihhhhh...
ovdje sam konkretno rekao za navodnu neispravnost Buharijinih hadisa, znači ne samo oni, nego kompletan ehlu sunnet
Towelie

#1280 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
asurbanipal wrote:
Ako misliš da je skroz potisnut, varaš se. :D I po čemu bi taj novi sadržaj bio bolji od onog prethodnog ? Između ostalog, Crkva bosanska tj. njeno učenje se nije širilo nasilnim putem, niti je imala svoje dawitelje. Znam da bi određene struje u IZ zabranili i ta dovišta, kao što su nekad ranije, ali svijest naroda o onome što su bili prije dolaska tog "boljeg" je ipak jača...
jedan poznanik, stariji čovjek, obavezno obilježava jurjevo i aliđun, inače hafizov unuk. pitam ga otkud to, kaže "to je u mojoj porodici tradicija, tako sam zapamtio."
Je l' ovo treba biti argument za nesto?
Bese li ti onaj sto optuzuje za sledjenje vere predaka? Cak si i ajete postavio. :D
Otkud sad govor o tradiciji u afirmativnom tonu?
salik79

#1281 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:
Vehabiji to moze stati u dzep, jer vama nije strano podvaljivati, makar se i o Imamu Muslimu radilo. Tvoji mentori ce izricito zanijekati da u Muslimovoj zbirci stoji i o Muavijinoj naredbi o proklinjanju hz Alije s mimbera, ali ce ko iz topa ispaliti bilo kakvu bljuvotinu po pitanju hz Amine. Allah dz.s. je jasno i nedvosmisleno u Mushafu zabranio Ibrahimu a.s. da moli za svoga oca, pa zasto to isto ne bi ucinio po pitanju hz Amine, mubarek majke Njegovog miljenika s.a.v.s.?!
Ne stoji, bar po zbirci koju je prevo Dr. Šefik Kurdić (osim ako i on nije vehabit), tu je navedeno kritikovati ili osuđivati, mahsuz sam zbog vas šijja to provjeravao
Ne bi me cudilo da su sta izostavili i iskrivili, kao i za druge stvari, o kojima se skoro pisalo na ovom pdf-u. Reci Kurdicu da ti sljedeci put prevede ovo (sejh Ahmed al-Kubeisi je bio dugogodisnjih dekan Fakulteta serijatskih nauka u Bagdadu):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZZphou3rVis [/youtube]
Towelie

#1282 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Smrcak15 je toliko siroko i duboko u veri, da on sada doktrinira ljude. :lol:
sahara1428

#1283 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

U Sahih Muslimu poglavlje o odlikama Alije radijallahu anhu sljedeće broj hadisa 2404 stoji :
"...naredio je Muawija ibn Ebi Sufjan S`adu (ne stoji šta???) pa reče: Šta te sprečava da psuješ Ebu Turaba?..."
eh sada možeš reći ovo nije jasno da je on naređivao kao što je rekao imam Newewi mada mi je to šubheli...ama što ovdje objekta naredbe nema to mi nije jasno???
asurbanipal

#1284 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
jeli mi nevjerujes

Jela, smrča, bor...Šta se to fino jelo ?

Smrcak15 wrote:Pogledaj onda ovog sunijskoj Iranskog sejha koji govori kako im nedaju da imaju ni jednu sunijsku dzamiju u Teheranu

'ta će Neda Ukraden...
Smrcak15

#1285 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Smrcak15 je toliko siroko i duboko u veri, da on sada doktrinira ljude. :lol:
:D pa nisi daleko od istine, jer mene optuzuju da sam izdoktriniran, a nije mi samo jasno kako cu biti izdoktriniran kad sam studiram na svoju ruku i anliziram stvari, jesam li sam sebe izdoktrinirao pa sad druge doktriniram :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1286 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kritichar wrote:[
Islam ima isto tako svoje propise, gdje se zna šta je islamski blagdan, dovišta mogu biti bošnjački teferiči ali ne islamski.
Ti nećeš određivati ko će kako biti ugašen, kako vidim nisi član IZ-a, a kamo li neko ko se pita.
Pa ako živiš u ovoj državi onda ti je obaveza povinovati se zakonima iste. Možda ti zakoni nisu najidealniji ali ima lijepo procedura kako se mijenjaju. Propisi islama nisu iznad države, ne barem u ovoj državi i tako treba da ostane. Bošnjaci će sebi određivati šta slave i kako slave a ne neki tamo sa strane. Slažem se da ja neću određivati ali država hoće, budi siguran. Već sam rekao da su Bošnjacima prijetili mnogo ozbiljniji likovi pa su završili na smetljištu istorije a tako ćeš i ti zajedno sa svojim ahbabima.
salik79

#1287 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:@Smrcak

Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?! Vrtis mantru koju sam demantovao sa onim video prilozima, gdje je objasnjeno o kome i o cemu je rijec po pitanju ovih "sijskih ucenjaka" koje potenciras. Ovoliku kolicinu ignorancije malo ko ima.
gledao sam to davno o sunnijama dokumentarac u Iranu

ali jesi li ti mozda znao da te iste sunije nisu dozovljene da imaju ni jednu jedinu dzamiju u teheranu, dok je dozvoljeno krscanima, i zidovima sinagoge samo sunnijama nije dozoljena dzamija

jeli mi nevjerujes

Pogledaj onda ovog sunijskoj Iranskog sejha koji govori kako im nedaju da imaju ni jednu sunijsku dzamiju u Teheranu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3B6MGqWkpMk#t=1475 [/youtube]

i onda mi pricas o nekakvom jedinstvu
Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?!
ko ce meni ispirati mozak kad direktno gledam sta shijski ucenjaci pricaju i vjeruju, nije to prica rekla kazala, nego direktan govor vasih ucenjaka

Vidis da nisi pogledao onaj dokumentarac o sunitima u Iranu. Na 24:40 pocinje interwiev upravo sa ovim sejhom na koga se ovi tvoji pozivaju. Dobro osluhni sta veli (ako zelis, ja cu ti prevesti, ali da mi obecas da ces procitati od rijeci do rijeci!):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3B6MGqWkpMk [/youtube]

Cuj on iz Zahedana (Sistan-Balucistan), pa mu kao smeta sto nema sunijske dzamije u Teheranu?! :lol: A u Zahedanu se odrzavaju upravo ona okupljanja i predavanja sunijske i sijske uleme. Vrati se i osluhni kako desetine hiljada sunita donose salavate i tekbire kada sijski alim sejh Tabatabai vazi o ovima (placenickim rafidijama) koje bi ti i njemu rado spocitao.
Smrcak15

#1288 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:
Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:@Smrcak

Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?! Vrtis mantru koju sam demantovao sa onim video prilozima, gdje je objasnjeno o kome i o cemu je rijec po pitanju ovih "sijskih ucenjaka" koje potenciras. Ovoliku kolicinu ignorancije malo ko ima.
gledao sam to davno o sunnijama dokumentarac u Iranu

ali jesi li ti mozda znao da te iste sunije nisu dozovljene da imaju ni jednu jedinu dzamiju u teheranu, dok je dozvoljeno krscanima, i zidovima sinagoge samo sunnijama nije dozoljena dzamija

jeli mi nevjerujes

Pogledaj onda ovog sunijskoj Iranskog sejha koji govori kako im nedaju da imaju ni jednu sunijsku dzamiju u Teheranu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3B6MGqWkpMk#t=1475 [/youtube]

i onda mi pricas o nekakvom jedinstvu
Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?!
ko ce meni ispirati mozak kad direktno gledam sta shijski ucenjaci pricaju i vjeruju, nije to prica rekla kazala, nego direktan govor vasih ucenjaka

Vidis da nisi pogledao onaj dokumentarac o sunitima u Iranu. Na 24:40 pocinje interwiev upravo sa ovim sejhom na koga se ovi tvoji pozivaju. Dobro osluhni sta veli (ako zelis, ja cu ti prevesti, ali da mi obecas da ces procitati od rijeci do rijeci!):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3B6MGqWkpMk [/youtube]

Cuj on iz Zahedana (Sistan-Balucistan), pa mu kao smeta sto nema sunijske dzamije u Teheranu?! :lol: A u Zahedanu se odrzavaju upravo ona okupljanja i predavanja sunijske i sijske uleme. Vrati se i osluhni kako desetine hiljada sunita donose salavate i tekbire kada sijski alim sejh Tabatabai vazi o ovima (placenickim rafidijama) koje bi ti i njemu rado spocitao.
sve je to fino da je to tako u praksi ali tukja cuda cini :-) jedno se govori a drugo se radi
zagortenej

#1289 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
asurbanipal wrote:
Ako misliš da je skroz potisnut, varaš se. :D I po čemu bi taj novi sadržaj bio bolji od onog prethodnog ? Između ostalog, Crkva bosanska tj. njeno učenje se nije širilo nasilnim putem, niti je imala svoje dawitelje. Znam da bi određene struje u IZ zabranili i ta dovišta, kao što su nekad ranije, ali svijest naroda o onome što su bili prije dolaska tog "boljeg" je ipak jača...
jedan poznanik, stariji čovjek, obavezno obilježava jurjevo i aliđun, inače hafizov unuk. pitam ga otkud to, kaže "to je u mojoj porodici tradicija, tako sam zapamtio."
Je l' ovo treba biti argument za nesto?
Bese li ti onaj sto optuzuje za sledjenje vere predaka? Cak si i ajete postavio. :D
Otkud sad govor o tradiciji u afirmativnom tonu?
počeli smo se i šamarati :D
kad "ugledni" ashab i još čovjek u godinama psuje najgoru psovku u prisustvu Poslanika a.s bi trebao biti veliki argument za one koji pameti imaju, osim ako se ne sakriju u svoje rupe :wink:
kritichar

#1290 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kritichar wrote:[
Islam ima isto tako svoje propise, gdje se zna šta je islamski blagdan, dovišta mogu biti bošnjački teferiči ali ne islamski.
Ti nećeš određivati ko će kako biti ugašen, kako vidim nisi član IZ-a, a kamo li neko ko se pita.
Pa ako živiš u ovoj državi onda ti je obaveza povinovati se zakonima iste. Možda ti zakoni nisu najidealniji ali ima lijepo procedura kako se mijenjaju. Propisi islama nisu iznad države, ne barem u ovoj državi i tako treba da ostane. Bošnjaci će sebi određivati šta slave i kako slave a ne neki tamo sa strane. Slažem se da ja neću određivati ali država hoće, budi siguran. Već sam rekao da su Bošnjacima prijetili mnogo ozbiljniji likovi pa su završili na smetljištu istorije a tako ćeš i ti zajedno sa svojim ahbabima.
Nisam siguran o čemu pričaš, pominješ neke prijetnje.....
salik79

#1291 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Pa da, znao sam, kada se ostane bez argumenata prelazi se na oprobani recept - tukju :mrgreen: Dakle, ovi u Iranu, u svojoj drzavi, tuknu, a ovi u Londonu otvoreno i iskreno govore o onome sto ovi u Iranu misle :-) :-) :-)

Poslusaj ovog sunijskog sejha, na kojeg si se pozvao, kako tek on tukne! :lol:
sahara1428

#1292 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:
sve je to fino da je to tako u praksi ali tukja cuda cini :-) jedno se govori a drugo se radi

Ovo je stvarno ODVRATNO, munafici su krili svoj kufr pa su sa njima postupali prema vanjštini, tukja ne-tukja, tvoje je da postupaš prema onome što čuješ ili da JASNO dokažeš za svaku osobu lično da laže, a ne ovako odvališ tukja pa AKO PROĐE PROĐE...
Smrcak15

#1293 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

sahara1428 wrote:
Smrcak15 wrote:

Ovo je stvarno ODVRATNO, munafici su krili svoj kufr pa su sa njima postupali prema vanjštini, tukja ne-tukja, tvoje je da postupaš prema onome što čuješ ili da JASNO dokažeš za svaku osobu lično da laže, a ne ovako odvališ tukja pa AKO PROĐE PROĐE...
normalno da ce covjek tako pricati pred toliko sunija , hajde nek prica pred tako puno shija u teheranu

Posto si ti zagovornik Shiizma, da te pitam nesto kakvo je tvoje misljenje o Aisi, Ebu Bekru Omer i Osmanu?

Dali vjerujes da je Kur'an iskrivljen, da nije onakav kakav je objavljen?
salik79

#1294 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

A kako su tek tuknuli u svojoj drzavi, kada im je strasni Reis sa delegacijom bio u posjeti :-) :-) :-) :
Domaćini su istakli da su trajno podržavali saradnju i razumijevanje Šiija i Sunija, te da je nedopustivo razjedinjavanje pripadnika IZ-e u BiH na mezhebskoj i akaidskoj osnovi. Iznijeli su stav svojih vrhovnih vjerskih autoriteta da treba poštovati tradiciju muslimana Bosne i Hercegovine i regiona, te goste upoznali sa činjenicom da u Iranu postoji opće obavezujuća fetva i zakon o zabrani proklinjanja ashaba i pokudnog govora o njima. Istakli su da u cijelosti podržavaju jedinstvo naših muslimana na temeljima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida. Goste su upoznali sa činjenicom da u Iranu živi više od 10 % pripadnika Ehli sunneta, na zapadu, sjeveru i istoku zemlje i da oni u cijelosti slijede sunnijsko učenje u naučavanju i praksi, uključujući njegovu primjenu u sudskoj praksi kod porodičnog i nasljednog prava. Iznijeli su zabrinutost zbog radikalnih grupa koje djeluju u svijetu pod plaštom islama i iznijeli uvjerenje da muslimani zajedno trebaju djelovati u odbijanju devijacija od islama. Iznijeli su opredjeljenje da žele sarađivati sa Zajednicom i da ne žele nered u mezhebskom prostoru kod nas, već da taj prostor mora biti uređen i jedinstven na principima koje slijedi Islamska Zajednica.
http://www.islamskazajednica.ba/index.p ... Itemid=457
Towelie

#1295 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Sad si ga saterao u ugao. Ako se izjasni negativno o njima, dokazao si da je siija, a ako se izjasni pozitivno uvek mozes da ga optuzis za tukju. :D
kritichar

#1296 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

I Muavija je ashab, i sa Muavijom je bilo ashaba koji su ratovali protiv Alije.
asurbanipal

#1297 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:I Muavija je ashab, i sa Muavijom je bilo ashaba koji su ratovali protiv Alije.

Đe će im duša... :mrgreen:
sahara1428

#1298 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Smrcak15 wrote:
normalno da ce covjek tako pricati pred toliko sunija , hajde nek prica pred tako puno shija u teheranu

Posto si ti zagovornik Shiizma, da te pitam nesto kakvo je tvoje misljenje o Aisi, Ebu Bekru Omer i Osmanu?

Dali vjerujes da je Kur'an iskrivljen, da nije onakav kakav je objavljen?
Ja zagovornik šiizma, ti si totalno prolupo

Aiša, majka vjernika, radijallahu anha

Ebu Bekr, Es-Siddik, radijallahu anhu

Omer, El-Faruk, radijallahu anhu

Osman, Zu-n-nurejni, radijallahu anhu

Ne vjerujem u nikakvu iskrivljenost Kur`an čak vjerujem da su El-Felek i En-Nas od Kur`ana

Eh sad ćeš ti reći meni TUKJAAAAA
sahara1428

#1299 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Towelie wrote:Sad si ga saterao u ugao. Ako se izjasni negativno o njima, dokazao si da je siija, a ako se izjasni pozitivno uvek mozes da ga optuzis za tukju. :D
:lol: :lol: :lol:
salik79

#1300 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:I Muavija je ashab, i sa Muavijom je bilo ashaba koji su ratovali protiv Alije.
A neprijatelj hz Alije je i ciji jos neprijatelj?!
Post Reply