PM72 wrote:
Glup nisi a ne znam kakva ti je dioptrija.Rekao sam i stojim iza toga da je Turska jedna od 7 zemalja u svijetu koja proizvodi sve ono što joj treba i praktično može komotno živjeti bez uvoza.Naravno da uvozi ruski plin i naftu a imaju dovoljno svojih izvora koji mogu poklopiti sve u slučaju neke frke ili blokade.I Norveška uvozi naftu i plin a imaju je dovoljno čak i previše.Rusi ne proizvode ni krompira dovoljno za svoje potrebe a onolika zemlja.A da ne pominjem žito,voće,meso,rižu...pa sve do tramvaja,šporeta i televizora.To turci sve proizvode.
A šta rusi sem oružja imaju?nemaju svoj tranzistor ama nemaju ni klješta...
Ma u pravu si da Turci imaju ekonomiju u zamahu (koji je dobrim dijelom nastao zahvaljujući Rusiji, by the way), to sam ti i u svom odgovoru na tvoj post odgovorio, čini mi se. Proizvode hranu, tekstil, vozila, elektroniku, industrijska dobra... Ali su oni energetski ovisna zemlja. Sve ovo što oni proizvode ti možeš kupiti od Indije, Brazila, Kine, Japana, Koreje... od mase zemalja u svijetu, a na kraju krajeva možeš i sam, nešto u kraćem, nešto u srednjem roku proizvoditi. Ali plin, naftu i ostale energente i sirovine samo nekoliko zemalja ima u ogromnim količinama i samo ih od njih možeš kupiti. I drugi crpe plin, naftu i sl. ali im to nije dovoljno ni za vlastite potrebe. Recimo, Turci proizvode nafte u količini koja zadovoljava samo 7-8% njihovih potreba, sve ostalo uvoze. Japan slično Turskoj, energetski nije samoodrživ, pa su zato i napravili silne nuklearke da bi bar struju mogli sami sebi praviti u dovoljnim količinama. A proizvode sve.
Govorimo o potencijalima neke zemlje i onome što neka zemlja ima, a šta nema ali lako može nadomjestiti. E vidiš, tu su Rusi u prednosti jer sve mogu nadomjestiti, a Turci ne mogu. I onda, kada si u "podređenom" položaju, samo glup čovjek se može dovesti u još gori položaj.
Znači, Rusija je jedina zemlja na svijetu koja ima sve prirodne resurse koje koristi ili može koristiti ali to ne radi u dovoljnoj mjeri, i da joj ne treba ništa od drugih. Ono što sada Rusima fali, to su one stvari za koje oni imaju resurse ali ih ne koriste jer su ranije bili u lagodnoj situaciji i prodavali energiju pa se nisu morali zajebavati sa drugim stvarima. Što ne znači da poučeni ovim iskustvom neće i to početi mijenjati.
Nadam se da su ti jasni moji stavovi. Ne volim Ruse, ali sam realan. Tursku smatram prijateljskom zemljom, i zato mi je dodatno krivo što su se doveli u situaciju da ovise o Američkoj dobroj volji, što će ih skupo koštati, pogotovo Erdogana koji je Tursku ekonomski digao na noge slično kao što je Putin Rusiju vratio iz mrtvih i u ekonomskom smislu, a i vojno, ili na primjer slučaj Kine. Kada se takvi lideri pojave u zemljama koje ne pripadaju "kršćanskom klubu" zapadnih sila kako je sam Erdogan nazvao EU jednom prilikom, ove zapadne sile predvođene Amerikom upru svim silama da ih sklone, da ih optuže za nepoštivanje ljudskih prava, gušenje sloboda, nepoštivanje slobode medija... kako te zemlje ne bi ojačale i podigle se na njihov nivo... Sve zvuči poznato, zar ne? A istovremeno podržavaju u tim zemljama one koji će te zemlje dovesti u podređen položaj pa makar bili i fašisti, kriminalci ili svejedno šta (pogledaj samo koga u Ukrajini podržavaju-desni sektor, u Saudiji-zemlja sa najugroženijim pravima i slobodama, da ne nabrajam dalje...).