Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#1276 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

XXS wrote:
Smrcak15 wrote:
osjecat ce se sigurnom jer ta braca po vjeri trebaju da obaraju pogled
Cemu onda pokrivanje ako braca obaraju pogled i zasto ti sve osim muza smatras drkadjiskim olosem?
to je samo zatvarnje puteva koji vode ka bludnicenju

evo da je samo obaranje pogleda bez da zene imaju neka pravila oblacenja, pa to bi onda bilo, postaviti bufe sa slanim i slatkim u koncetracioni logor a nedas im da jedu, gledaju a pate se, a nemogu dobiti.
zasto ti sve osim muza smatras drkadjiskim olosem
nesmatram
shbc

#1277 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Nigdje ljudi u klipu ne spomenuse da je samo stil razlicit. Fino su rekli da je manuskript veome slican (ali ne i indentican) danasnjem Kur'anu.

Sto se svjedocenja tice... Eto koliko ste zaostali. Pa zene duplo bolje pamte od nas. Bolan kakva nauka? Vasa islamska po kojoj zena ne moze zatrudniti ako vozi auto? De prestani se brukati.

A taj tvoj sarlatan moze pricati sta god hoce. Vama je rjesenje zenine egzistencije, da je kara lik pored jos 3 zene. Nije vam rjesenje da je pustite da se osposobi da joj musko uopste nije potrebno. Tipicno primitivno razmisljanje kozojeba iz 7. stoljeca. To sto ste vi u 2016. godini i dalje na tom nivou savrseno objasnjava sto vam je logicno da to dolazi od nekog bozanstva, a ne onog napaljenog beduina.

Jedino su mi zene koje zaista vjeruju u te gluposti gore od vas.
handžar88

#1278 Re: Svijet bez religija

Post by handžar88 »

Smrcak15 wrote:koja uvjerenja?
Nije bitno to cu zadrzati za sebe. Tebi hvala za vrijeme i zato sto dijelis svoja uvjerenja sa nama.

Dobro prihvatit cu da je tako kao sto kazes u tom drugom dijelu posta ali ti necu 100% vjerovat :D.. a ni to mi ne izgleda "posteno".
I kao sto ti kazes zivotinje su tu izmedju ostalog i da bi covjek imao odjecu, medjutim "moj" Bog bi smislio neko bezbolnije rjesenje, npr dao bi nam te materijale da rastu na drvetu, ili bi stvorio zivotinje koje ne osjete bol, jer zasto bi Bog stvorio bice koje osjeca bol kao i covjek i onda ostavio covjeku puno pravo da ubije to stvorenje, za mene to onda nije dobar Bog.
shbc

#1279 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Nemoj tako. Dobar je to bog... Znao je hiljadama godina unaprijed da ce se xy roditi i citav zivot provesti kao ateista, te na kraju kao takav i umrijeti. Ali je on ipak dozvolio da se on rodi, da postoji. Valjda da ima nelog da ga przi citavu vjecnost :mrgreen:

Ali vjerujem da i za to ima neko sasvim logicno objasnjenje. Doduse u njihovim glavama je to logicno.
Smrcak15

#1280 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Nigdje ljudi u klipu ne spomenuse da je samo stil razlicit. Fino su rekli da je manuskript veome slican (ali ne i indentican) danasnjem Kur'anu.

Sto se svjedocenja tice... Eto koliko ste zaostali. Pa zene duplo bolje pamte od nas. Bolan kakva nauka? Vasa islamska po kojoj zena ne moze zatrudniti ako vozi auto? De prestani se brukati.

A taj tvoj sarlatan moze pricati sta god hoce. Vama je rjesenje zenine egzistencije, da je kara lik pored jos 3 zene. Nije vam rjesenje da je pustite da se osposobi da joj musko uopste nije potrebno. Tipicno primitivno razmisljanje kozojeba iz 7. stoljeca. To sto ste vi u 2016. godini i dalje na tom nivou savrseno objasnjava sto vam je logicno da to dolazi od nekog bozanstva, a ne onog napaljenog beduina.

Jedino su mi zene koje zaista vjeruju u te gluposti gore od vas.
Pa zene duplo bolje pamte od nas. Bolan kakva nauka?
gubljenje pamcenja oko menstruacije

http://www.nytimes.com/health/guides/di ... ptoms.html
Premenstrual Syndrome
Inability to concentrate and some memory loss

Symptoms and Complications of Premenstrual Syndrome
http://bodyandhealth.canada.com/conditi ... ase_id=227

Mental changes

confusion
difficulty concentrating
memory loss or forgetfulness

gubljenje pamcenja zbog menopauze

Menopause and memory lapses
http://www.avogel.co.uk/health/menopaus ... ry-lapses/

Why does menopause cause memory lapses?
Menopause disrupts the balance of hormones in your body. At the same time, your brain contains oestrogen receptors and is responsive to this hormone, helping your brain function better, aiding memory and verbal fluency. When levels of oestrogen in your body drop, it is no wonder that you may suffer unexpected lapses in memory.
¨
zaboravljanje tokom trudnoce

Forgetfulness during pregnancy
http://www.babycenter.com/0_forgetfulne ... ncy_236.bc

Pregnancy Hormones May Cause Memory Problems
http://www.livescience.com/8146-pregnan ... blems.html

interesantna stvar ljudi ko padobranci skacu na temu i onda bacaju bombe ko bosko buha bez da opipa teren i jeli teren miniran :-)

Vasa islamska po kojoj zena ne moze zatrudniti ako vozi auto? De prestani se brukati.
prvi put cujem
Smrcak15

#1281 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

handžar88 wrote:
Nije bitno to cu zadrzati za sebe. Tebi hvala za vrijeme i zato sto dijelis svoja uvjerenja sa nama.

Dobro prihvatit cu da je tako kao sto kazes u tom drugom dijelu posta ali ti necu 100% vjerovat :D.. a ni to mi ne izgleda "posteno".
I kao sto ti kazes zivotinje su tu izmedju ostalog i da bi covjek imao odjecu, medjutim "moj" Bog bi smislio neko bezbolnije rjesenje, npr dao bi nam te materijale da rastu na drvetu, ili bi stvorio zivotinje koje ne osjete bol, jer zasto bi Bog stvorio bice koje osjeca bol kao i covjek i onda ostavio covjeku puno pravo da ubije to stvorenje, za mene to onda nije dobar Bog.
I kao sto ti kazes zivotinje su tu izmedju ostalog i da bi covjek imao odjecu,
kad pojedes meso, umjesto da bacis kozu , kozu ustavis i osusis, pa mozes odjecu i obucu praviti od toga, plus ima vuna na ovci itd
pa imamo i svilu tekstilno vlakno koje se dobija od kukuljice dudovog svilca (insekta)
medjutim "moj" Bog bi smislio neko bezbolnije rjesenje,
pa dao ti je, vuna se osisa sa ovce, ili kad ti insekt dudov svilac producira vlakna za svilu

a umjesto da bacis kozu zivotinje koju pojedes iskoristis za odjecu , obucu, mjesinu za vodu itd
jer zasto bi Bog stvorio bice koje osjeca bol kao i covjek i onda ostavio covjeku puno pravo da ubije to stvorenje, za mene to onda nije dobar Bog
pa dao nam je da ih jedemo, a posto Bog zna da se nebi patile zivotinje zato postoji halal klanje, znaci ,dobro naostriti noz, zivotinja nesmije gledati u noz dok se ostri, i kad se prereze vrat, dotok krvi prestaje do mozga i zivotnja nemoze da osjeca bol, jer krv do mozga ne dolazi i gubi svijest, pa posto je bog dao da se damari trzaju , misici ispumpavaju krv iz tijela kako bi se tijelo ocisti od krvi, jer krv daje da se brze istruhne meso, zato se zivotinja trese da bi sto prije izbacila iz sebe krv a ti mislis da se onda pati, a ona uopste ne osjeca bol nego to samo misici rade da izbace krv iz tijela.

Smrcak15

#1282 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Nemoj tako. Dobar je to bog... Znao je hiljadama godina unaprijed da ce se xy roditi i citav zivot provesti kao ateista, te na kraju kao takav i umrijeti. Ali je on ipak dozvolio da se on rodi, da postoji. Valjda da ima nelog da ga przi citavu vjecnost :mrgreen:

Ali vjerujem da i za to ima neko sasvim logicno objasnjenje. Doduse u njihovim glavama je to logicno.

Znao je hiljadama godina unaprijed da ce se xy roditi i citav zivot provesti kao ateista, te na kraju kao takav i umrijeti.
ali ti neznas jednu drugu stvar, jedan koncept u islamskom vjerovanju a to je da su duse bile stvorene prije stvaranja svijeta, prije nego ce ih Bog poslati u tijela beba u majcinoj utrobi.

Bog nas je pitao jeli on nas gospodar, svi smo u glas potvrdili da jeste, poslije pitao dali preuzimamo emanet (odgovornost) znaci da budemo poslati na zemlju pa budemo iskusavani pa da zaradimo vjecnu nagradu kod njega ili da budemo kaznjeni drugi su se pobojali koji su bili pitani da preuzmu odgovornost ali smo mi prihvatili to.

7:172. I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" – oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" – i to zato da na sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome ništa nismo znali",

znaci ti si licno prihvatio da budes poslat na zemlju i da budes iskusavan pa da zaradis vjecno uzivanje ili kaznu, zavisi kako ces proci.

i citav zivot provesti kao ateista, te na kraju kao takav i umrijeti. Ali je on ipak dozvolio da se on rodi, da postoji. Valjda da ima nelog da ga przi citavu vjecnost
tvoj izbor tvoja odgovornost, niko tebe ne sili na ateizam, sam si ga izabrao.
fatamorgana

#1283 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Lopov-eliminator wrote:Nesto se ne javlja Smrcak a tu je. Moguce da su u toku konsultacije s Naikom, Kuduzovicem i Pezicem preko Skypea.
A s Ljaketom? :wink:
handžar88

#1284 Re: Svijet bez religija

Post by handžar88 »

Smrcak15 wrote:
handžar88 wrote:

I kao sto ti kazes zivotinje su tu izmedju ostalog i da bi covjek imao odjecu,
kad pojedes meso, umjesto da bacis kozu , kozu ustavis i osusis, pa mozes odjecu i obucu praviti od toga, plus ima vuna na ovci itd
pa imamo i svilu tekstilno vlakno koje se dobija od kukuljice dudovog svilca (insekta)
medjutim "moj" Bog bi smislio neko bezbolnije rjesenje,
pa dao ti je, vuna se osisa sa ovce, ili kad ti insekt dudov svilac producira vlakna za svilu

a umjesto da bacis kozu zivotinje koju pojedes iskoristis za odjecu , obucu, mjesinu za vodu itd
jer zasto bi Bog stvorio bice koje osjeca bol kao i covjek i onda ostavio covjeku puno pravo da ubije to stvorenje, za mene to onda nije dobar Bog
pa dao nam je da ih jedemo, a posto Bog zna da se nebi patile zivotinje zato postoji halal klanje, znaci ,dobro naostriti noz, zivotinja nesmije gledati u noz dok se ostri, i kad se prereze vrat, dotok krvi prestaje do mozga i zivotnja nemoze da osjeca bol, jer krv do mozga ne dolazi i gubi svijest, pa posto je bog dao da se damari trzaju , misici ispumpavaju krv iz tijela kako bi se tijelo ocisti od krvi, jer krv daje da se brze istruhne meso, zato se zivotinja trese da bi sto prije izbacila iz sebe krv a ti mislis da se onda pati, a ona uopste ne osjeca bol nego to samo misici rade da izbace krv iz tijela.

Ma ne bi ni ti osjecao bol i isto tako bi ti se samo misici trzali, pa te ipak necemo zaklati. :wink:
Bog ne bi stvorio nesto da zivi samo da bi covjek imao sta jesti, da nam je meso neophodno stvorio bi da ono raste iz zemlje, na drvetu, s neba da pada ili neki drugi nacin, jednostavno nema smisla da nesto zivi, isto je kao covjek ima srce, oci, noge, ruke, jetru, mozak(jedino se razlikujemo po svijesti, kao sto se razlikuju i svijest majmuna i macke pa na kraju krajeva jedan od nas dvojice ima vecu svijest) i stvoreno je da ŽIVI a ne da ga covjek jede. Covjek moze preziviti i bez mesa, cak stavise ljudski zubi, crijeva i citav probavni sistem nisu predvidjeni za meso.
Smrcak15

#1285 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

handžar88 wrote: Ma ne bi ni ti osjecao bol i isto tako bi ti se samo misici trzali, pa te ipak necemo zaklati. :wink:
Bog ne bi stvorio nesto da zivi samo da bi covjek imao sta jesti, da nam je meso neophodno stvorio bi da ono raste iz zemlje, na drvetu, s neba da pada ili neki drugi nacin, jednostavno nema smisla da nesto zivi, isto je kao covjek ima srce, oci, noge, ruke, jetru, mozak(jedino se razlikujemo po svijesti, kao sto se razlikuju i svijest majmuna i macke pa na kraju krajeva jedan od nas dvojice ima vecu svijest) i stvoreno je da ŽIVI a ne da ga covjek jede. Covjek moze preziviti i bez mesa, cak stavise ljudski zubi, crijeva i citav probavni sistem nisu predvidjeni za meso.
Ma ne bi ni ti osjecao bol i isto tako bi ti se samo misici trzali, pa te ipak necemo zaklati.
http://www.therevival.co.uk/article/isl ... t-inhumane
Animal does not feel pain The swift cutting of vessels of the neck disconnects the flow of blood to the nerve of the brain responsible for pain. Thus the animal does not feel pain. While dying, the animal struggles, writhers, shakes and kicks, not due to pain, but due to the contraction and relaxation of the muscles deficient in blood and due to the flow of blood out of the body. -
i stvoreno je da ŽIVI a ne da ga covjek jede.
ako je stvoreno da zivi zasto onda zivotinje jedu druge zivotinje?

Covjek moze preziviti i bez mesa, cak stavise ljudski zubi, crijeva i citav probavni sistem nisu predvidjeni za meso
hajde se vrati unazad kroz historiju kad se nema toliko hrane, kao sto imamo danas, hajde samo otkloni lov pa da narod nema sta jesti

sta ti mislis da je narod prezivljavao samo na onom sto mu rodi u ljeoti i jesen od voca i povrca??

cak stavise ljudski zubi,
kako nisu kad imamo jako ostrih zuba, kad vrlo lahko mozemo pocenje da jedemo

i citav probavni sistem nisu predvidjeni za meso
http://www.yumama.com/dete/ishrana-dece ... njivo.html

S obzirom da je visokog hranljivog nivoa, meso predstavlja vitalni deo uravnotežene i kvalitetne ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina (17-25 odsto), koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma.
Proteini ulaze u sastav svake ćelije i uključeni su u sve važne biohemijske procese u organizmu, ali se ko­ri­ste i za pro­iz­vod­nju ener­gi­je. Sa­stav­lje­ni su od ami­noki­se­li­na, čijim brojem i sledom, odnosno vrstom i položajem su određene njihove karakteristike. U ishrani je podela belančevina određena prema njihovom aminokiselinskom sastavu. Esencijalne aminokiseline su one koje organizam nije u mogućnosti da sam stvori, već mora da ih unese hranom (ima ih deset). Ostale aminokiseline može sam da stvori. Namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, jaja) sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa se stoga nazivaju potpunim belančevinama.
fatamorgana

#1286 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
fatamorgana wrote:
zagortenej wrote:neko spomenu 2 greške:

http://forum.klix.ba/viewtopic.php?p=10027731#p10027731

:sax:
Kako nađe, ja sam probao ukucati u tražilicu al' kako kažu neki naši forumaši i šire "prokleti šejtan nedade"!

:thumbup:
Kad je za fitnu, sve on pronadje.
Uh što među "vama" ima fitne već samo na podforumu, ne trebam vam ja! :kiss:
Smrcak15

#1287 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

evo jedno pitanje za Optimusa posto je on jedini pokusavao da na neki nacin ospori cuda Kur'ana

najveca sura u Kuranu sura bekare, ima 286 ajeta i 6116 rijeci

pocinje sa frazom

1. Alif. Lam. Mim (A, L, M)
2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

Poslije ove fraze ssekvenca slova ALM jedna do drugog se pojavljuju 114 puta, to jeste u 114 rijeci od tih 6116 rijeci ukupno koliko ih ima u suri Bakare a znamo da Kur'an im 114 sura/poglavlja

jeli to Muhammed vodio evidenciju koliko ce puta slova "A" , "L", "M" jedno do drugog se pojavljivati u cijelo ovoj velikoj suri? pa da to poveze sa cijelim Kur'anom, to jeste ukupnim brojem sura.

Image
fatamorgana

#1288 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

zagortenej

"Strašno je gledati a ne vidjeti, gledati u lice neistine, a i dalje tvrditi da je ne vidiš.

To se zove religija."

by Aharon
:bih:
To se u našem narodu zove "đon obraz"! :)
handžar88

#1289 Re: Svijet bez religija

Post by handžar88 »

Smrcak15 wrote:..
ako je stvoreno da zivi zasto onda zivotinje jedu druge zivotinje?
Poredis covjeka i zivotinju, zivotinja ne razmislja o drugima nego samo o sebi i djeluje instinktivno. Kad vec imas svijest upotrijebi je ne treba ti nakakva knjiga.

hajde se vrati unazad kroz historiju kad se nema toliko hrane, kao sto imamo danas, hajde samo otkloni lov pa da narod nema sta jesti

sta ti mislis da je narod prezivljavao samo na onom sto mu rodi u ljeoti i jesen od voca i povrca??
Ako se mora da bi se prezivjelo, mora se. Ako se ubija samo da bi zadovoljili nase culo okusa, onda je pogresno.

kako nisu kad imamo jako ostrih zuba, kad vrlo lahko mozemo pocenje da jedemo
To sto imamo ostrih zuba ne znaci da imamo zube mesozdera. Zamisli da si u divljini i da ne peres zube kao sto to nadam se radis, koliko bi ti potrajali zubi, vjerovatno ne bi ni do puberteta.

http://www.yumama.com/dete/ishrana-dece ... njivo.html

S obzirom da je visokog hranljivog nivoa, meso predstavlja vitalni deo uravnotežene i kvalitetne ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina (17-25 odsto), koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma.
Proteini ulaze u sastav svake ćelije i uključeni su u sve važne biohemijske procese u organizmu, ali se ko­ri­ste i za pro­iz­vod­nju ener­gi­je. Sa­stav­lje­ni su od ami­noki­se­li­na, čijim brojem i sledom, odnosno vrstom i položajem su određene njihove karakteristike. U ishrani je podela belančevina određena prema njihovom aminokiselinskom sastavu. Esencijalne aminokiseline su one koje organizam nije u mogućnosti da sam stvori, već mora da ih unese hranom (ima ih deset). Ostale aminokiseline može sam da stvori. Namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, jaja) sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa se stoga nazivaju potpunim belančevinama.
Ovaj tvoj odgovor nema veze s onim sto si citirao. Proteina imas i u drugim namirnicama. Ja sam te upozorio, a ti nastavi da jedes meso, prvo sto ces obolit od raznih bolesti kad tad i to iskljucivo zbog mesa, a drugo sto je lose je ono sa metafizicke strane, znas kako se kaze sve se vraca sve se placa, ali ne bih o tome jer to je cisto ubjedjivanje :wink: :thumbup:
shbc

#1290 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

http://www.businessinsider.com/women-ha ... men-2014-9
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... -home.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/271642.php
http://edition.cnn.com/2015/03/17/health/male-memory/
http://www.telegraph.co.uk/news/health/ ... n-men.html
http://www.scientificamerican.com/artic ... and-words/
http://news.cornell.edu/stories/2013/06 ... nts-better

Deminer, treba li jos koji link?

p.s. Provjeri i svoje linkove jos jednom prije nego se vratim sa posla. Ne zelis da ti kopiram sa njih stvari koje ti ne idu u prilog (a ima ih). Ja ipak citam kompletan tekst. Ne ignorisem ono sto mi ne odgovara pa se pravim pametan.
Optimus Prime

#1291 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:evo jedno pitanje za Optimusa posto je on jedini pokusavao da na neki nacin ospori cuda Kur'ana

najveca sura u Kuranu sura bekare, ima 286 ajeta i 6116 rijeci

pocinje sa frazom

2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

Poslije ove fraze ssekvenca slova ALM jedna do drugog se pojavljuju 114 puta, to jeste u 114 rijeci od tih 6116 rijeci ukupno koliko ih ima u suri Bakare a znamo da Kur'an im 114 sura/poglavlja

jeli to Muhammed vodio evidenciju koliko ce puta slova "A" , "L", "M" jedno do drugog se pojavljivati u cijelo ovoj velikoj suri? pa da to poveze sa cijelim Kur'anom, to jeste ukupnim brojem sura.

Image
Ja se stvarno nadam da se ti samo pravis glup.

Naravno da se to moglo bez problema nastimati, ako je to bila pocetna intencija.
Rimljani su izgradili koloseum i panteon, Grci skontali da je zemlja okrugla i proracunali duzinu ekvatora sa greskom od 10%, i to stotinama godina prije Muhameda, a ti se cudis kako je moguce u jednom poglavlju napisati 114 rijeci koje sadrze slova ALM.

Iako je ovdje i budali jasno da se samo radi o slucaju. U svakom duzem teskstu mozes naci odredjene podudarnosti ako uporedjuejes neke obskurne kategorije.
Neko je postavio dobar primjer koji je cak mnogo fascinantiniji od svih primjer koje si ti dosada postirao:
Image
Ci-Nick

#1292 Re: Svijet bez religija

Post by Ci-Nick »

Smrcak15 wrote:

Je li to islam dokazao da životinja prepoznaje nož kao "sredstvo" kojim će joj čovjek ugasiti život ?

Tvrdiš da je to trzanje božje davanje da se ispumpa krv i očisti organizam ?
Koliko znam nauka tvrdi da se radi o borbi za preživljavanje.
O pokušaju organizma da nadoknadi nedostatak krvi u vitalnim organima potiskivanjem iz drugih dijelova organizma, prije svega iz dijelova koji mogu dugo preživjeti sa lošijom opskrbom.
Smrcak15

#1293 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Neko je postavio dobar primjer koji je cak mnogo fascinantiniji od svih primjer koje si ti dosada postirao:
Image

New York City

The Pentagon

dodaju se "the", pa onda dodajes malo i drugu rijec "city" samo da bi se to uklopilo i dobilo 11 slova

zasto ne samo

New York 7 slova

Pentagon 8 slova

:-)
asurbanipal

#1294 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: pocinje sa frazom

Čuj frazom ? :shock:

Objasni mi šta je to Alif, Lam, Mim, šta znači, šta predstavlja ? Objasni mi šta je Knjiga, a šta Kur'an ? Šta je uputstvo ?
Smrcak15

#1295 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: pocinje sa frazom

Čuj frazom ? :shock:

Objasni mi šta je to Alif, Lam, Mim, šta znači, šta predstavlja ? Objasni mi šta je Knjiga, a šta Kur'an ? Šta je uputstvo ?
predstavljaju

Alif je slovo u arapskom, A

Lam, je slovo L

Mim je slovo M

samo se nazivaju Alif lam mim, u sustini je jedno slovo A, L, M

Objasni mi šta je Knjiga, a šta Kur'an ?
Knjiga je Kur'an

Šta je uputstvo
manual

isto kao sto imas manual kad kupis auto, tako isto je Kur'an kao manual za covjeka , sta valja sta nevalja, sta smije sta nesmije, usmjerava ga na zivotnom putu.
asurbanipal

#1296 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

Lam, je slovo L

Mim je slovo M

Samo to ? :mrgreen:

Smrcak15 wrote:Knjiga je Kur'an

Netačno.

Smrcak15 wrote:manualisto kao sto imas manual kad kupis auto, tako isto je Kur'an kao manual za covjeka , sta valja sta nevalja, sta smije sta nesmije, usmjerava ga na zivotnom putu.

Plitko i površno objašnjeno. Rekao bih, po očekivanju...
Last edited by asurbanipal on 29/02/2016 11:38, edited 1 time in total.
Smrcak15

#1297 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Lam, je slovo L

Mim je slovo M

sta samo to?
asurbanipal

#1298 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
sta samo to?

Imaju li makar kakvu brojčanu vrijednost ta slova ? Neka šifra, zapis ? :mrgreen:

Netačno.
Smrcak15

#1299 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
sta samo to?

Imaju li makar kakvu brojčanu vrijednost ta slova ? Neka šifra, zapis ? :mrgreen:

Netačno.
Imaju li makar kakvu brojčanu vrijednost ta slova ? Neka šifra, zapis ?
imaju brojcanu vrijednost

Netačno
cuj to, a de mi ti onda reci koja je to knjiga?
Smrcak15

#1300 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
sta samo to?

Netačno.
Pocetna slova u neki surama imaju brojcana programiranja sa tekstom, kao dolje neki primjeri

Prezentacija vizuelnih cuda Kur'ana, koji se mogu lahko analizirati i verifikovati.

1.
Pauk se spominje samo jednom ajetu u suri Pauk , Pauk sa neodredjenim clanom ima brojcanu vrijednost 579 u arapskim slovima, kad vidimo koliko ima rijeci prije tog ajeta od pocetka sure Pauk upravo ima 579 rijeci
Image

2.
Rijec Noc(Al-Lejl) je spomenuta 92 puta u Kuranu, Sura Noc je 92 sura po redu u Kuranu i ima 21 ajet, (92-21=71). Sta je specijalno sa 71, jeste to da do sure Noc rijec Noc sa neodredjenim clanom Al (Al-Lejl) je spomenuta 71 put, sura Noc ima 71 rijec. Zaklinjanje sa nocu ”Welejli” se koristi u 7 ajeta u cijelom Kur’anu, kad saberemo koliko ima rijeci u tih 7 ajeta dobijemo 21 rijec , upravo toliko ima ajeta sura Noc.
Image

3.
Sura Pero pocinje sa slovom N 68:1 N. Tako mi pera i onog što pišu!
U cijeloj suri slovo N(arapski )ن se koristi u 50 ajeta od 52 ajeta koliko ih ukupno ima, slovo N ima brojcanu vrijednost 50 u abdzad sistemu.
Image

4.
Ako uzmemo sve ajete gdje se spominje rijec Mjesec prije sure Mjesec i izbrojimo sve rijeci u tim ajetima dobit cemo ukupno 340 rijeci, rijec Mjesec na arapskom ima brojcanu vrijednost 340.
Image

5.
Slova Ta Sin Mim (TSM)
Sura Pjesnici pocinje sa tri slova 1. TSM 2. Ovo su znakovi knjige jasne
Poslije ove izreke 1. TSM 2. Ovo su znakovi knjige jasne.
Slova T, S, M se pojavljuju 603 puta , RIjec Pjesnici na arapskom ima brojcanu vrijednost 603
Image
Image
Image

6.
Sura mravi je 27 sura, ima 93 ajeta, pocinje sa dva slova, Ta Sin, (T S)
Ako brojimo koliko puta je slovo T upotrijebljeno u rijecima u cijeloj suri, dobijemo 27 puta, ako brojimo koliko puta je upotrijebljeno slovo S dobijemo 93 puta, bas kao redoslijed sure 27 i broj ajeta 93.
Locked