Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- supercali
#1276 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je vec bolje poredjenje nego ono sa amerikom
Opet treba pogledati kako je nastajala njemacka preko malih drzavica do vajmarske republike i sl znaci opet razlicito od modela jugoslavije
Juga nikad prije drugog sv rata nije bila sila cak ni na mapi sila dok svabe jesu u ovom ili onom obliku svejedno al su bili i tu se isto moze traziti uzrok zasto je njemacka ujedinjena a juga nije onda tu ide mentalitet i sl
Italija ke najblizi primjer nama jer su najblizi mentalitetu al opet i oni bijase neka sila u nekim okvirima pa je i tu razlika
Opet treba pogledati kako je nastajala njemacka preko malih drzavica do vajmarske republike i sl znaci opet razlicito od modela jugoslavije
Juga nikad prije drugog sv rata nije bila sila cak ni na mapi sila dok svabe jesu u ovom ili onom obliku svejedno al su bili i tu se isto moze traziti uzrok zasto je njemacka ujedinjena a juga nije onda tu ide mentalitet i sl
Italija ke najblizi primjer nama jer su najblizi mentalitetu al opet i oni bijase neka sila u nekim okvirima pa je i tu razlika
- Drvosjeca iz Dejcica
#1277 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da imas pravo dobivali su po jedan cijekj stan, ove danasnje kvazi elite dobile citave industrijske komplekse za sicu ili za bezvrijedne obveznice. Broj dobivenih (pokradenih) stanova i vila niko broja ne zna.skupljac_zeljeza wrote:De i ti.piupiu wrote:![]()
Kak'e su ovo tačkice? Je l' to samo bilo za JNA? Pa, ti si iz privilegovane klase i još se buniš!![]()
![]()
Po priči JNA oficiri su imali sve drugačije. Od tačkica pa do bolnica - VMA. Svaki oficir je odmah dobijao stan itd.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 18/08/2015 17:58, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#1278 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sada mi je nekako milo što sam te naveo na takav zaključak. Nisi uspio izvući ništa od mene i neka ti se i dalje čini.5 0 5 wrote:klaun si zato sto si tvrdio da si cesto mijenjao mjesto boravka, a ne mozes navesti razlog zasto. a ja sam cini mi se pogodio razlog. a to je da si dijete (pod)oficira jna. i ostatak tvoga pisanja vuce na to. a reci cu ti nesto. nije sramota ako si oficirsko dijete. sudbine su invidualne.skupljac_zeljeza wrote: Klaun sam što neću da kažem šta sam po profesiji i šta mi je tetka bila, šta strina? Dobro ako je to običaj na forumu.
- skupljac_zeljeza
#1279 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ja sam protiv toga i daleko da sam njihov advokat.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da imas pravo, ove danasnje kvazi elite dobile citave industrijske komplekse za sicu ili za bezvrijedne obveznice. Broj dobivenih (pokradenih) stanova i vila niko broja ne zna.skupljac_zeljeza wrote:De i ti.piupiu wrote:![]()
Kak'e su ovo tačkice? Je l' to samo bilo za JNA? Pa, ti si iz privilegovane klase i još se buniš!![]()
![]()
Po priči JNA oficiri su imali sve drugačije. Od tačkica pa do bolnica - VMA. Svaki oficir je odmah dobijao stan itd.
- Ali Kemal
#1280 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A rodno seloskupljac_zeljeza wrote:Klaun sam što neću da kažem šta sam po profesiji i šta mi je tetka bila, šta strina? Dobro ako je to običaj na forumu.5 0 5 wrote:pravi si klaun. ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje. razvlacis pricu koja nikoga ne zanima. gdje ti je sampinjon? pozovi ga da ti malo pomogne. i apidejzija.skupljac_zeljeza wrote: Bio sam na ručku kod jednog seljaka iz Bastasa koji mi je pričao kako je prilikom obaveznog otkupa morao državi dati između ostalog 5 kg oraha iako nije imao ni jedno stablo oraha. Morao je orahe kupiti od drugih i dati državi da ne bi zaglavio zatvor. Nije prošlo dugo i bio sam na ručku jedne oficirske porodice u Zemunu (avijacija) i domaćica mi se hvalila kako oni nisu ni u čemu oskudijevali čak i u toku gladnih pedesetih i kako je tada štrudle od oraha pravila. Dobijalo se na tačkice. Sjetim se ja tada onog dede iz okoline Banja Luke.
- piupiu
#1281 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mislim da je to bilo jedno pragmatično rukovodstvo, bilo je tu dosta starijih ljudi koji su i u Prvom i u Drugom ratu učestvovali, oni su se sjećali nekih stvari ...detroit-mercy wrote: Kako je nastala Njemacka ili Italija. Proces ujedinjenja Nijemaca u jednu veliku njemacku naciju se je desio nekih 100 godina prije, ono sto govorim. Partija je imala snagu, metode, pristalice ali je nekako suvise blago pristupila tom problem da li zbog bastinjenja Marxizma ili nekih drugih stvari, tesko je odgonetnuti.
Ovo ispod sam slušala nedavno, pa mi je baš palo u oči to kako Tito pragmatično priča o narodima i kako se slatko nasmijao kad je rekao da je Bosna zapravo jedina bila po njegovom mjerilu - prava i prva socijalistička federalna 'jedinica'. Možda su oni prvih 20 godina bili zauzeti gradnjom, a tad im je već stigla 68. i liberalizacija, pa odmah zatim MASPOK ... ipak su oni prije svega bili ideologija, a ne narodotvorni pokret ... uvesti samoupravaljanje je vjerovatno bilo prioritet.
- skupljac_zeljeza
#1282 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne brini...sad će neko uskočiti sa....iz Maoče.Ali Kemal wrote: A rodno selo
- fatamorgana
#1283 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote:Ah, vidim, imamo i novi kviz oliti misteriju za novu temu - Tko je Skupljač Željeza? ...![]()
Prijašnji nickovi, avicena (hio aktivan na religiji) i vatrogasac (religija i politika) ....
- skupljac_zeljeza
#1284 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imam i svoje fanove.fatamorgana wrote:piupiu wrote:Ah, vidim, imamo i novi kviz oliti misteriju za novu temu - Tko je Skupljač Željeza? ...![]()
Prijašnji nickovi, avicena (hio aktivan na religiji) i vatrogasac (religija i politika) ....
-
detroit-mercy
#1285 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U principu jako losi stratezi koji nisu gledali dugorocno. Barem po meni, imali su iza sebe istoriju etnickih sukoba i umjesto da vise rade na formiranju jedne nacije, rasplinuli su se u ideoloskom nadmudrivanju. Valjda sad vidis zasto pokusavam da vucem paralele sa ovim zemljama koje su bile uspijesne u kreiranju nacije/a.piupiu wrote:Mislim da je to bilo jedno pragmatično rukovodstvo, bilo je tu dosta starijih ljudi koji su i u Prvom i u Drugom ratu učestvovali, oni su se sjećali nekih stvari ...detroit-mercy wrote: Kako je nastala Njemacka ili Italija. Proces ujedinjenja Nijemaca u jednu veliku njemacku naciju se je desio nekih 100 godina prije, ono sto govorim. Partija je imala snagu, metode, pristalice ali je nekako suvise blago pristupila tom problem da li zbog bastinjenja Marxizma ili nekih drugih stvari, tesko je odgonetnuti.
Ovo ispod sam slušala nedavno, pa mi je baš palo u oči to kako Tito pragmatično priča o narodima i kako se slatko nasmijao kad je rekao da je Bosna zapravo jedina bila po njegovom mjerilu - prava i prva socijalistička federalna 'jedinica'. Možda su oni prvih 20 godina bili zauzeti gradnjom, a tad im je već stigla 68. i liberalizacija, pa odmah zatim MASPOK ... ipak su oni prije svega bili ideologija, a ne narodotvorni pokret ... uvesti samoupravaljanje je vjerovatno bilo prioritet.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1286 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bicu dzentlmen, pa te jos jednom zamoliti da mog oca ne spominjes. Ako nastavis, ovakve postove cu proslijediti moderaciji, pa da se oni pozabave tvojim nacinom ophodjenja.detroit-mercy wrote: Haj obrisi sline, sta odmah balis.
Na svakoj temi o Jugi na otvorenom javnom forumu pises "stari mi pricao", i onda kad ti neko pomene da tematiku poznajes iz babinih prica pocnes da smrcas, jel treba maramica da obrises bale.
Alal ti vera bre zapadnjace, sa balavcima ne mozes na kraj izaci, bez da ih vrijedjas
-
detroit-mercy
#1287 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Slusaj mali, kada kvotiras nekog bilo da je pisac, naucnik, babo, komsija Rizvan i tu kvotu postavis na javni forum i kada ti neko pomene tvoj izvor, da li bi novinski clanak, naucni rad, publikacija, usmeno predanje komsije Hilme ili oca ti onda nemoj da slinis kada ti neko pomene izvor iz koga crpis svoja znanja._BataZiv_0809 wrote:Bicu dzentlmen, pa te jos jednom zamoliti da mog oca ne spominjes. Ako nastavis, ovakve postove cu proslijediti moderaciji, pa da se oni pozabave tvojim nacinom ophodjenja.detroit-mercy wrote: Haj obrisi sline, sta odmah balis.
Na svakoj temi o Jugi na otvorenom javnom forumu pises "stari mi pricao", i onda kad ti neko pomene da tematiku poznajes iz babinih prica pocnes da smrcas, jel treba maramica da obrises bale.
Alal ti vera bre zapadnjace, sa balavcima ne mozes na kraj izaci, bez da ih vrijedjas
Dzentlmenski, ja licno nisam nista napisao protiv tvog babe, samo sam naveo da tematiku/subject poznajes iz babinih prica. Sad slobodno se isplaci moderaciji (jedan od njih cak i ucstvuje u raspravi ovdje) i pokazi sta je uvredljivo. Valjda ti nije problem naci u mom pisanju na koji nacin ti je babo uvrijedjen u protivnom, ako si tako uvredljiv na pominjanje babe onda nemoj Babine usmene predaje da koristis na javnom forumu kao izvor tvojih informacija/saznanja.
Ako ti je bilo malo tesko pratiti pisanje/tok rasprave, osim uobicajenog ubacivanja otrcanih parola ili podilazenja ideoloski bliskim forumasima onda nemoj ni da ucestvujes.
Svaki puta kada nesto napises na javnom forumu ta rijec ostaje i podlozna je komentarima, bilo pozitivnim bilo negativnim. Zato odrasti, obrisi sline i nastavi dalje uprotivnom zakupi si domenu, kreiraj svoj forum pa onda odredju ko smije sta da pise ili koga da citira.
Cuj njega, sa balavcima ne mozes izaci na kraj a vamo se rasplako ko beba kad joj uzmu cuclu.
- Ommadawn
#1288 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
De momci, stanite na loptu malo!
@bata: nije ti vrijeđao oca, spomenuo je samo tvoje referiranje na istog. A shvati da svi iz bivše države vuku različita iskustva i nisu baš ružičasta kako su ti pričali.
@detroit: On može navesti priču svog oca (ili bilo koga drugog) i da mu bude izvor. No to su samo lična iskustva te se to ne tretira kao apsolutno. A i nije lijepo da mu govoriš da "otare bale", zar ne? Ako se već ne slažeš s njim, potegni argumente.
Tu smo da diskutujemo.
@bata: nije ti vrijeđao oca, spomenuo je samo tvoje referiranje na istog. A shvati da svi iz bivše države vuku različita iskustva i nisu baš ružičasta kako su ti pričali.
@detroit: On može navesti priču svog oca (ili bilo koga drugog) i da mu bude izvor. No to su samo lična iskustva te se to ne tretira kao apsolutno. A i nije lijepo da mu govoriš da "otare bale", zar ne? Ako se već ne slažeš s njim, potegni argumente.
Tu smo da diskutujemo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1289 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, ali kada stavis u kontekst njegovo spominjanje oca, onda su stvari poprilicno jasnije. I nije mu prvi put, zna on dobro sto ja to njemu govorim, samo se malo pravi nevjest.Ommadawn wrote:De momci, stanite na loptu malo!
Tu smo da diskutujemo.
Kako god, ne citam vise njegove postove, a tebe druze srdacno pozdravljam.
EDIT: I da pod vrijedjanjem sam smatrao ovu pricu o izlucevinama iz nosa. Dok ti ne mozes sa nekim diskutovati bez da ga diskreditujes na licnoj osnovi, slab si diskutant, jelde.
-
belfy
#1290 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
cek malo druze. mozemo li potegnuti onu general poslije bitke? ti sada sa ovog stanovista bi pricao sta bi bilo bolje, a sta gore bez da znas sa cime su se oni sretali i protiv cega i za sta borili? to se jos zove i tudzim kurcem gloginje mlatiti. tebe nece boliti posto nije tvoj, ali zato mozes sa njim mahati na sve strane. mah...da ja kazem sta mene najvise pogadja - to sto neko nepoznat pod pseudonimom sere kako je to moglo bolje od ljudi kao Tito koji spada u istorijske licnosti. da dam i jednu paralelu: daj nam isprdi i kako je Tesla zakazao jer nije nikada izgovorio DSL. covjece razumi - hodas ispod zvijezda.detroit-mercy wrote: U principu jako losi stratezi koji nisu gledali dugorocno. Barem po meni, imali su iza sebe istoriju etnickih sukoba i umjesto da vise rade na formiranju jedne nacije, rasplinuli su se u ideoloskom nadmudrivanju. Valjda sad vidis zasto pokusavam da vucem paralele sa ovim zemljama koje su bile uspijesne u kreiranju nacije/a.
nekada su tvoji upisi bili realni i ne znam sta se promijenilo, ali najbolje je samo da sam sebe citas unazad. vjerujem da ce ti se samo reci.
@Bato, svo tvoje "upoznavanje" drzave da bi je vise volio ce naici na licna iskustva. ovo "tuzit cu te mami" nema mjesta. ako to neko po beckoj ili engleskoj skoli to provuce pa tebe zaboli je znak da ti trebas napredovati, jer je on u svojoj nakani vec uspio.
zaista je ruzno kada ljudi cije upise citas moras podsjecati da su ljudi i odrasle osobe. tada se i covjek sam zapita mnogo...
-
TheMule
#1291 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne moze se porediti Juga sa Amerikom, jer su Amerikanci imali nekoliko sretnih okolnosti koji su im pomogli da postanu ono sto jesu, a geografija je bila sreca broj jedan.
- Gojeni H
#1292 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ekonomija je bila manje trzisna, vise dogovorna. Amidza, koji je radio u KHK Boris Kidric, mi se 80-ih na glavu popeo pricom kako hrane Smederevo.madner wrote: Ekonomija je bila manje vise trzisna, bar poslje 56.
Plusevi i minusi jasni, drzava bi trebala preuzeti ulogu kao u Singapuru ili Kini kako bi povecala zaposlenost jer trziste to ne moze samo regulisati. Odnosno moze, no odliv ljudi nije pozeljan.
Ljudska prava su ocito precjenjena kategorija za vecinu stanovnistva.
Dakle mozda treba privatizovati cijelokupni sistem ili ukinuti privatni dio.
Onda raditi na oslobodjenju tih 70% uz razvoj 30%.
To je zadatak drzave no ista nema viziju.
Nema novog oruzanog sistema od raspada SFRJa, osim licnog naoruzanja.
Postojala su (ne)formalna sestrinska preduzeca.
S obzirom na komunisticku zaostavstinu u glavama ljudi, moram se sloziti da u ovakvoj situaciji jedino drzavni aparat moze stvari dovesti u suru.
Treba imati na umu doduse, da se ovdje jos nije pojavila figura Lee Kuan Yew-a, oca modernog Singapura, te da je kolektivisticki mentalitet Azijata znacajno drugaciji od naseg, bez obzira na zaostavstinu "drugova".
Ono sto se svi trebamo zapitati je gdje dalje. Parafraziracu Yew-ovu izjavu, cini mi se iz 1959. god.: "Trebamo se zapitati da li zelimo da SIngapur bude ribarsko selo, i onda ce u Singapuru ostati toliko ljudi koliko moze zivjeti od ribarenja, ili zelimo da imamo modernu i prosperitetnu drzavu.
Mi smo se ovo trebbali zapitati nekad najkasnije 1998. god., ali nikad nije kasno.
Nisam siguran da su ljudska prava precijenjena. Tako ljudi govore, ali vec su upoznali slobodu govora, ne shvataju je ali je nasiroko upotrebljavaju.
Reci forumasu da ne moze pisati na klixu protiv drzave i drzavnih sluzbenika ne bi islo lako ali nije nemoguce rijesiti.
Bosnjacima su momci u koznim kaputima ugravirani u DNK.
Mislim da licno ne bih zelio zivjeti u takvoj drzavi, jer me je SFRJ gusila sa mojih 15-16, sa stalnom podsvjesnom prijetnjom "suti, cuce te ljudi".
Ali, istovremeno, mozda je i to bolje nego stanje zvano "rahat patnja".
- Gojeni H
#1293 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da li to pokusavas da spocitavas ruralno porijeklo nekome ti, koji si u brda pobjegao iz svog grada, pa gledao kako lepo gori?Ali Kemal wrote: Naravno da izmisljas, nego koje je tvoje selo?
- Gojeni H
#1294 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dobijali su popust na svasta nesto. Imali su svoje radnje gdje su cijene robe bile izmedju 35-40% vrijednosti napolju.Ommadawn wrote:Vojna lica su dobijala popust ako kupe novu Ladu. Tako kažu.
Npr. Adidas trenerku ja kupujem za 9 hiljada (ili miliona, ko ce znati s onom inflacijom), a moj skolski drug je u JNA radnji plati tricu.
Converse patike ja platim 6 milja, on 2.
- madner
#1295 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nema to veze sa zaostavstinom u glavama ljudi, nego je ovo nas realni trzisni domet. Trziste to regulise tako sto visak radne snage odlazi a mi ostajemo na svom dometu. Samo drzava moze svojim akcijama dovesti do skoka tog dometa. Te akciju mogu biti dugorocne (ulaganje u obrazovanje) ili kratkorocne no bez istih, ovo je mjera.Gojeni H wrote:Ekonomija je bila manje trzisna, vise dogovorna. Amidza, koji je radio u KHK Boris Kidric, mi se 80-ih na glavu popeo pricom kako hrane Smederevo.madner wrote: Ekonomija je bila manje vise trzisna, bar poslje 56.
Plusevi i minusi jasni, drzava bi trebala preuzeti ulogu kao u Singapuru ili Kini kako bi povecala zaposlenost jer trziste to ne moze samo regulisati. Odnosno moze, no odliv ljudi nije pozeljan.
Ljudska prava su ocito precjenjena kategorija za vecinu stanovnistva.
Dakle mozda treba privatizovati cijelokupni sistem ili ukinuti privatni dio.
Onda raditi na oslobodjenju tih 70% uz razvoj 30%.
To je zadatak drzave no ista nema viziju.
Nema novog oruzanog sistema od raspada SFRJa, osim licnog naoruzanja.
Postojala su (ne)formalna sestrinska preduzeca.
S obzirom na komunisticku zaostavstinu u glavama ljudi, moram se sloziti da u ovakvoj situaciji jedino drzavni aparat moze stvari dovesti u suru.
Treba imati na umu doduse, da se ovdje jos nije pojavila figura Lee Kuan Yew-a, oca modernog Singapura, te da je kolektivisticki mentalitet Azijata znacajno drugaciji od naseg, bez obzira na zaostavstinu "drugova".
Ono sto se svi trebamo zapitati je gdje dalje. Parafraziracu Yew-ovu izjavu, cini mi se iz 1959. god.: "Trebamo se zapitati da li zelimo da SIngapur bude ribarsko selo, i onda ce u Singapuru ostati toliko ljudi koliko moze zivjeti od ribarenja, ili zelimo da imamo modernu i prosperitetnu drzavu.
Mi smo se ovo trebbali zapitati nekad najkasnije 1998. god., ali nikad nije kasno.
Nisam siguran da su ljudska prava precijenjena. Tako ljudi govore, ali vec su upoznali slobodu govora, ne shvataju je ali je nasiroko upotrebljavaju.
Reci forumasu da ne moze pisati na klixu protiv drzave i drzavnih sluzbenika ne bi islo lako ali nije nemoguce rijesiti.
Bosnjacima su momci u koznim kaputima ugravirani u DNK.
Mislim da licno ne bih zelio zivjeti u takvoj drzavi, jer me je SFRJ gusila sa mojih 15-16, sa stalnom podsvjesnom prijetnjom "suti, cuce te ljudi".
Ali, istovremeno, mozda je i to bolje nego stanje zvano "rahat patnja".
To nije pravo pitanje jer ne postoji svijest da trebamo nesto mjenjati. Oni sto bi nesto da promjene promjene licnu kartu nakon preseljenja.
Ljudska prava su precjenjena jer je osnova dostojanstvenog zivota posao. Kakva fajda ovim islamistima sto mogu ici u dzamije kada ne mogu zaraditi dovoljno da imaju familiju. Sloboda govora je super, samo ako neko napise da je X lopov, ili taj neko mora platiti kaznu za klevetu ili X mora u zatvor.
Nema vise povratka na staro, samo se ovo moze promjeniti u nesto novo.
- piupiu
#1296 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da se nakratko osvrnem na lične razmirice na ovoj temi. Prepucavanja na nivou vid' ti glave su djetinjasta, svakome se omaknu u žaru rasprave, i nisu sama po sebi protiv pravila sve dok ne prerastu u aktivno, ciljano ili sistematsko vrijedjanje drugih. Tada ona bivaju okarakterisana kao cyberbullying, koji je jedan od najprizemnijih oblika mentalnog nasilja iz sjene .
Nadijevati drugim forumašima pogrdna imena i koristiti argumente tipa cure ti sline lično smatram djetinjastim. No, u većini takvih razmjena, jasna je namjera da se omalovaži sugovornik, kao i namjera da se isti uvrijedi. Takve postove treba i prijaviti, da li kroz sistem (uskličnik u uglu posta), ili privatnom žalbom nadležnom moderatoru podforuma. Ako se, pak, radi o privatnim razmiricama koje upropaštavaju teme, osjećajte se zamoljenim da iste razriješite putem privatnih poruka (PP).
Pravila foruma su jasna, i od ovog trenutka, na ovoj temi, ne možete se braniti nepoznavanjem istih.
http://www.klix.ba/uslovi
Idemo dalje.
Nadijevati drugim forumašima pogrdna imena i koristiti argumente tipa cure ti sline lično smatram djetinjastim. No, u većini takvih razmjena, jasna je namjera da se omalovaži sugovornik, kao i namjera da se isti uvrijedi. Takve postove treba i prijaviti, da li kroz sistem (uskličnik u uglu posta), ili privatnom žalbom nadležnom moderatoru podforuma. Ako se, pak, radi o privatnim razmiricama koje upropaštavaju teme, osjećajte se zamoljenim da iste razriješite putem privatnih poruka (PP).
Pravila foruma su jasna, i od ovog trenutka, na ovoj temi, ne možete se braniti nepoznavanjem istih.
http://www.klix.ba/uslovi
Idemo dalje.
- madner
#1297 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo je tacno, no treba pogledati siru sliku.detroit-mercy wrote: U principu jako losi stratezi koji nisu gledali dugorocno. Barem po meni, imali su iza sebe istoriju etnickih sukoba i umjesto da vise rade na formiranju jedne nacije, rasplinuli su se u ideoloskom nadmudrivanju. Valjda sad vidis zasto pokusavam da vucem paralele sa ovim zemljama koje su bile uspijesne u kreiranju nacije/a.
Prva nacija na ovim prostorima je Srpska. Oni su imali prvi potez i da su se odlucili da po jeziku jednace, vjerovatno bi ovaj prostor vise licio na Italiju. Da su Njemci rekli da su Njemci samo protestantni, vjerovatno bi postojale bar dvije Njemacke.
Dakle temelj je u startu pogresno postavljen, no postojao je jedan jugoslovenski naboj koji se mogao iskoristiti. Tu nastupa WWI i realno satiranje Srbije od AH.
Kada je Srbija izasla iz rata, nije imala ni viziju ni kulturnu nadmoc za stvaranje jedne nacije. Tokom KJ, ponasala se kao da je kolonijalna sila i time je stvoren razdor na liniji Zg - Bg.
Komunisti su 20ih smatrali da Jugoslaviju treba ukinuti, da bi 30ih ipak presli na malo blazu varijantu federalizacije. Dakle imali su mogucnosti i alate '45 da stvore jednu naciju (i NOB kao odlicnu podlogu) no nisu imali ideolosku osnovu.
Inace nisu jedini koji su se tako zajebali, sa idejom da nacionalizam nece cvjetati ako se ispune nacionalne zelje. Britanija je uradila isto, pa je suprotno ocekivanjima zamalo izgubila Skotsku.
- madner
#1298 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Inace sto se tice formiranja nacije, imamo danas paralele.
Ako Bosnjaci odluce da prave veliki Bosnjakistan a odustanu od 30 do 50% BiH, to ce biti paralela Srbima od '74 do 92.
Ako Bosnjaci odluce da prave veliki Bosnjakistan a odustanu od 30 do 50% BiH, to ce biti paralela Srbima od '74 do 92.
- Gojeni H
#1299 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Stvari se mogu tako gledati, naravno. Kad se neki od nas ne bi sjecali da nije bilo opstrurianja drzave, odnosno jeste kasnije, i to od strane Srbije.madner wrote:Inace sto se tice formiranja nacije, imamo danas paralele.
Ali se stvari mogu gledati i geopoliticki objektivnije.
Jedino sto obezbjedjuje opstanak Bosnjaka (i islama) na ovim prostorima je drzava. Drzava Bosna, suprotno emotivnim izljevima mutli-kulti hipija, ne moze opstati jedino bez Bosnjaka. Bez Srba i bez Hrvata ona moze postojati. Bez Bosnjaka, postaje dijelovima susjednih drzava.
Bosna je imala svoje razlicite oblike; nekada je obuhvatala dio hrvatske i crnogorske obale. S geopoliticke tacke, vazna je samo kompaktnost teritorija gdje zivi lojalno stanovnistvo.
Hrvatima i Srbima drzava Bosna i Hercegovina nije potrebna. Oni imaju matice s kojima teze da se spoje.
Na duge staze, cak i ukoliko dodje do radikalne promjene srpske politike, sto se nece desiti, cinjenica da postoji toliki broj gradjana koji iznova mogu postati remetilacki faktor, ne igra u korist Bosnjaka.
Dakle, ako nakon XX godina "rahat patnje" i konstantne opstrukcije drzave, dodje do radikalne promjene bosnjacke politike, ona mora krenuti ili ka pozivanju na nuliranje Dejtonskog sporazuma i novi dogovor potpisnica i sponzora, ili do rata. Za blickrig rat, bosnjacka strana nije dovoljno jaka, i kao sto si rekao, trebao bi joj jak ekonomski rast barem jednu deceniju.
- madner
#1300 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Moja poenta je da ako Bosnjaci odluce da ne zele zivjeti u drzavi sa milion Srba i 400 000 Hrvata, te da skladno tome nacrtaju nove granice, BiH sigurno nece opstati. Kao sto ni Jugoslavija nije prezivjela odustajanje Srba od iste.