Demografija
-
elcaliente
#1276 Re: Demografija
Nista se nece urusiti, sve ce se to fino poravnati.
-
otac_makarije
#1277 Re: Demografija
Prema zvaničnoj statistici u prvih šest mjeseci ove godine u FBiH rodilo se 359 beba manje u odnosu na isti period 2018. godine.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/demogra ... /190818024
https://www.klix.ba/vijesti/bih/demogra ... /190818024
-
Guadalajara
#1278 Re: Demografija
izvor/referenca je ?
nevezano za podatke da li su tacni ili ne...
nevezano za podatke da li su tacni ili ne...
-
otac_makarije
#1279 Re: Demografija
Jesi li uopste pročitao vijest ... ?
-
Sociolog
#1280 Re: Demografija
Prvi put u Kantonu Sarajevu padamo ispod 4.300 prvacica ..najnoviji po 2.9 jeste 4275/6 djece ...kojia su rodjena 2013 i oni koji nisu upisali iz raznih razloga 2012...pad pad broja male raje
-
aerodinamika
#1281 Re: Demografija
359 manje djece na nivou federacije je statistički zanemarljivo
- jednonogi_Jack
#1282 Re: Demografija
4,24 % manje nije baš zanemarljivo.aerodinamika wrote:359 manje djece na nivou federacije je statistički zanemarljivo
-
megaman4
#1283 Re: Demografija
Trajat ce sve dok se ne iseli sva kvalificirana radna snaga kako je i zapad planirao jer je zbog toga i razbijena SFRJ. To je istina._BataZiv_0809 wrote:Ostaje otvoreno pitanje koliko ce ovaj trend trajati.
vrati se u 70-te godine 20 vijeka pa ces vidjeti kako je u kuhinji zapada planirano jos tada sve ovo sto nam se desava.
Balkan vrlo brzo ostaje pustos gdje ce ostati samo penzioneri i ovi sto rade u drzavnim ustanovama.
-
megaman4
#1284 Re: Demografija
cyprus wrote:Ja mislim da je vrijeme da se počne razmišljati o tome kako privući i integrisati u društvo imigrante iz Afrike i Azije... To je daleko najrealnija metoda sprečavanja potpunog urušavanja društveno-ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine...
Od ovoga nema nista. Migrani imaju jednu zelju - ZAPAD. Nista ih drugo vise ne zanima.
Danasnja BiH polako sve vise pocinje liciti na onu iz 50- ih godina 20 vijeka gdje se 80% ljudi bavilo poljopriveredom i stocarstvom. Polako se vracamo u to vrijeme.
-
Sociolog
#1285 Re: Demografija
megaman4 wrote:cyprus wrote:Ja mislim da je vrijeme da se počne razmišljati o tome kako privući i integrisati u društvo imigrante iz Afrike i Azije... To je daleko najrealnija metoda sprečavanja potpunog urušavanja društveno-ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine...
Od ovoga nema nista. Migrani imaju jednu zelju - ZAPAD. Nista ih drugo vise ne zanima.
Danasnja BiH polako sve vise pocinje liciti na onu iz 50- ih godina 20 vijeka gdje se 80% ljudi bavilo poljopriveredom i stocarstvom. Polako se vracamo u to vrijeme.
Ko se danas ispod 40 bavi poljoprivredom..vrlo vrlo rijetko ko
-
elcaliente
#1286 Re: Demografija
Da se hoce poceti baviti poljoprivredom i stocarstvom bilo bi nam bolje. Mi nemozemo ni jednom osnovnom zivotnom namirnicom pokriti samostalno potraznju u zemlji, uvozimo sve ko ludi. I to je jedan od razloga sto nema posla.
- Sanjarko
#1287 Re: Demografija
Lako reći baviti se poljoprivredom ali kako? Treba zemlje, novca, tehnike, znanja itd. Pa i oni koji su sa sela sve teže se bave s tim i oni se sele u gradove sve više.
Poljoprivreda je jedno od težih i neizvjesnijih poslova i zanimanja, i svaka čast poljoprivrednicima koji rade to.
Poljoprivreda je jedno od težih i neizvjesnijih poslova i zanimanja, i svaka čast poljoprivrednicima koji rade to.
- славянин
#1288 Re: Demografija
Imas razlicite verzije poljoprivrede - industrijska large scale (ogromne farme,plantaze itd) i ova nasa specijalna 2 dunuma i posijes kupus - posle na slobodnom trzistu kada se sudari taj kupus sa onim koji je proizveden na ogromnoj farmi sa viskotehnoloskom mehanizacijom i naprednim procesima proizvodnje onda si nekonkurentan...Vizionar 1985 wrote:Lako reći baviti se poljoprivredom ali kako? Treba zemlje, novca, tehnike, znanja itd. Pa i oni koji su sa sela sve teže se bave s tim i oni se sele u gradove sve više.
- Sanjarko
#1289 Re: Demografija
Ma teze je kod nas plantazna i slicna poljuprivreda jer smo brdsko-planinska drzava vecinom. Tezak je posao poljuprivreda i kao sto rece neizvjesna je pogotovo danas u vrijeme ovih klimatskih promjena. Lako reci hajde bavi se poljuprivredom. Valja komad zemlje imati, pocetni kapital za uloziti u sve oko nje sta treba od mehanizacije do ostaloga, jos gdje je znanje. Ko iz grada ima znanje u vezi nje. Malo ko.славянин wrote: Imas razlicite verzije poljoprivrede - industrijska large scale (ogromne farme,plantaze itd) i ova nasa specijalna 2 dunuma i posijes kupus - posle na slobodnom trzistu kada se sudari taj kupus sa onim koji je proizveden na ogromnoj farmi sa viskotehnoloskom mehanizacijom i naprednim procesima proizvodnje onda si nekonkurentan...
Jednom sam ja ovdje govorio da bi ja prihvatio da budem coban ali kako itd., kad ne znam to da radim i malo ko to iz grada zna da radi. Raspravljali smo o tome ovdje tad kad je bio oglas traze se cobani, nema ih, a plate dobre.
-
elcaliente
#1290 Re: Demografija
Nista onda put pod noge i u Njemacku supke cistiti, oni barem ne zavise od klimstskih promjena. I ne treba neko posebno znanje.
Jer nemamo znanja da se bavimo poljoprivredom a nema ni znanja da se bavimo tehnoligijom znaci ostaju nam jedino hamalski poslovi na zapadu.
Jer nemamo znanja da se bavimo poljoprivredom a nema ni znanja da se bavimo tehnoligijom znaci ostaju nam jedino hamalski poslovi na zapadu.
- Sanjarko
#1291 Re: Demografija
Ma drzava poljuprivrednike treba da podrzi, ali to lose radi itd. A u gradovima fabrike za preradu poljuprivrednih proizvoda da se otvaraju itd. Imamo pontencijala i u poljuprivredi i preradi poljuprivrednih proizvoda ali nista bez ozbiljnije podrske drzave itd., od strane iste, a toga nema bas puno i ona izostaje, cak suprotno se dosta dogadza, nameti itd.elcaliente wrote:Nista onda put pod noge i u Njemacku supke cistiti, oni barem ne zavise od klimstskih promjena. I ne treba neko posebno znanje.
Last edited by Sanjarko on 08/09/2019 11:08, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#1292 Re: Demografija
Vizionar 1985 wrote:Ma drzava poljuprivrednike traba da podrzi, ali to lose radi itd. ..elcaliente wrote:Nista onda put pod noge i u Njemacku supke cistiti, oni barem ne zavise od klimstskih promjena. I ne treba neko posebno znanje.
. Imamo pontencijala i u poljuprivredi i preradi poljuprivrednih proizvoda
A u gradovima fabrike za preradu poljuprivrednih proizvoda da se otvaraju
svijet je poprilično jednostavan, zar ne?
nemaš ti ni potencijala, ni tržište ni ništa sto već kinezi nisu omasovili i pojeftinili...ili bugari i albanci.
niti tehnologiju ni znanje, kao što ti napisa čovjek gore, da sa minimalnog usjeva ostvariš maksimalni prihod, niti da imaš kvalitetan vinograd na osnovu kog ćeš praviti vino za koje će se otimati.
samo tuta rođo, tuta i mješalica...
-
espn
#1293 Re: Demografija
Kakav vam je gušt govorit nemaš potencijala? 
- Haris.ba
#1294 Re: Demografija
Bolje lagati?espn wrote:Kakav vam je gušt govorit nemaš potencijala?
Ma ni nalik. Tadasnja zemlja je bila ruralna. Mi jos nismo na nivou urbanosti ko zapad, ali napredujemo.megaman4 wrote:Danasnja BiH polako sve vise pocinje liciti na onu iz 50- ih godina 20 vijeka gdje se 80% ljudi bavilo poljopriveredom i stocarstvom. Polako se vracamo u to vrijeme.
A prica o poljoprivredi je smijesna. To iz niza razloga nije uspjevalo u BiH kad je bio ozbiljniji sistem, a kamoli sada.
Uvijek ce biti uspjesnih, tipa ko ina uvezanu vertikalu sto vise ili pravi nesta specijalno, ali da drzava zivi od toga, ne moze.
-
Guadalajara
#1295 Re: Demografija
ako ista neka se prave skladista, silosi nadzemni ili podzemni, klimatizovane komore, hladnjacke i slicno...Haris.ba wrote:Bolje lagati?espn wrote:Kakav vam je gušt govorit nemaš potencijala?
Ma ni nalik. Tadasnja zemlja je bila ruralna. Mi jos nismo na nivou urbanosti ko zapad, ali napredujemo.megaman4 wrote:Danasnja BiH polako sve vise pocinje liciti na onu iz 50- ih godina 20 vijeka gdje se 80% ljudi bavilo poljopriveredom i stocarstvom. Polako se vracamo u to vrijeme.
A prica o poljoprivredi je smijesna. To iz niza razloga nije uspjevalo u BiH kad je bio ozbiljniji sistem, a kamoli sada.
Uvijek ce biti uspjesnih, tipa ko ina uvezanu vertikalu sto vise ili pravi nesta specijalno, ali da drzava zivi od toga, ne moze.
- musicman80
#1296 Re: Demografija
Vizionar 1985 wrote:Lako reći baviti se poljoprivredom ali kako? Treba zemlje, novca, tehnike, znanja itd. Pa i oni koji su sa sela sve teže se bave s tim i oni se sele u gradove sve više.
Nema kod nas poljoprivrede ni zanata, zato sto danas svaka šuša iz ruralnih predjela dodje u veci grad I kao hope da studira. Ok, pohvalno, ali ti isti studenti, cast izuzecima, ne zele da she bave naukom i akademskim radom, nego plate u nekom od privatnih fakulteta u zemlji da bi kroz iste samo protrcali i dobili diplome, a bez velikog rada I truda. Tako da imamo hiperprodukciju poluobrazovanog kada sa jedne strane, Dom nam sa druge nedostaju poljoprivrednici i zanatlije raznih profila.
- Haris.ba
#1297 Re: Demografija
Od čega? Treba imati obrtna sredstva. Ta sredstva imaju samo veliki. Kvaka 22. Otiđi u banku da uzmeš kredu za novo auto - dobićeš, otiđi za hladnjak, dobićeš klinac.Guadalajara wrote:
ako ista neka se prave skladista, silosi nadzemni ili podzemni, klimatizovane komore, hladnjacke i slicno...
Tu smo zakucani, jer nedaju stranci da kad već neće privatna banka država ima svoju banku koja ide prema privredi (razvojna banka je trebala to da bude, ali pretvorila se u nešta drugo). Ovaj sistem subvencija je žalostan. Nije loša pomoć. Negdje se dijele i od općine, pa do kantona, pa federacije i plastenici, sadni materijal itd. Ali, to je sve sitno. Kapital je neophodan. A, toga nema, niti će biti.
I to nije samo priča u poljoprivredi.
- Sanjarko
#1298 Re: Demografija
Ma nemamo potencijal za neku masovnu proizvodnju ali za neke stvari imamo potencijala. Primjerice pileći proizvodi čija proizvodnja u Bosni iz godine u godinu raste kako znam.radostan dan wrote:
![]()
svijet je poprilično jednostavan, zar ne?
nemaš ti ni potencijala, ni tržište ni ništa sto već kinezi nisu omasovili i pojeftinili...ili bugari i albanci.
niti tehnologiju ni znanje, kao što ti napisa čovjek gore, da sa minimalnog usjeva ostvariš maksimalni prihod, niti da imaš kvalitetan vinograd na osnovu kog ćeš praviti vino za koje će se otimati.
samo tuta rođo, tuta i mješalica...
Znam da svijet nije jednostavan uopšte. Danas je drugi sistem, a to je snađi se. Pa tako od države nema ništa i njene pomoći.
- Sanjarko
#1299 Re: Demografija
Dobro si objasnio. Dobri postovi. Kažem ja, drugi sistem, drugačije vrijeme itd. Volio bi i ja da nije tako ali nažalost jeste.Haris.ba wrote:
Od čega? Treba imati obrtna sredstva. Ta sredstva imaju samo veliki. Kvaka 22. Otiđi u banku da uzmeš kredu za novo auto - dobićeš, otiđi za hladnjak, dobićeš klinac.
Tu smo zakucani, jer nedaju stranci da kad već neće privatna banka država ima svoju banku koja ide prema privredi (razvojna banka je trebala to da bude, ali pretvorila se u nešta drugo). Ovaj sistem subvencija je žalostan. Nije loša pomoć. Negdje se dijele i od općine, pa do kantona, pa federacije i plastenici, sadni materijal itd. Ali, to je sve sitno. Kapital je neophodan. A, toga nema, niti će biti.
I to nije samo priča u poljoprivredi.
-
radostan dan
#1300 Re: Demografija
Guadalajara wrote:ako ista neka se prave skladista, silosi nadzemni ili podzemni, klimatizovane komore, hladnjacke i slicno...Haris.ba wrote:
druže, oni koji prave ozbiljan obrt i posao sa poljo proizvodima, voćem i povrćem...već imaju hladnjače, komore, silose. na osnovu istih i ubijaju pare, jer mogu da diktiraju cijenu, bez obzira kakva je sezona bila.
dvostruko ucjenjuju - kako proizođača otkupnom cijenom, tako i krajnjeg konzumenta cijenom proizvoda...
ne može tu mali sitni proizvđač da uspije eto koliko da može da živi pristojno, ništa više...znas li ti ako si ikad pričao sa nekim ko se bavi ili zivi od poljoprivrede, koja je to kocka?
daleko veća od one u kladionicama...šta posaditi, koliko posaditi, cijena goriva, cijena đubriva, vremenske prilike i neprilike, grad, kiša, suša, bolesti....kad će satriti, kad može da se bere, je li promašio tajming, ako jeste može sve da baci, samo ako je nedelju dvije kasni ili porani (povrće, voće)...a onda tek dolaze otkupljivači.
to je muka žestoka...da sjedneš i da plačeš nad uništenim ili malo plaćenim trudom seljaka, koji sve sto ima stavlja na kocku, iz godine u godinu...a zaštite od nakupaca, trgovaca - nema.
slobodna trgovina, kapitalizam ...skupo ti to seljače, jebe mi se za tvoj trud, ima kod bugara paprika duplo jefinijih od tvojih, država nema pravo da mi zabrani uvoz, eu standardi jbg...
paradajz? prijatelju, znaš koliko je paradajz kod albanca, ovaj tvoj em je skup em nije kvalitet...
jabuke da mi prodaš??? koji že mi kurac jabuke, imam jabuke 100 tona iz 2016.godine, znaš šta su,eno ih u hladnjači, čekaju naprskane 3 godine maksimalnu cijenu, pa da ih pustim u promet.
itd, itd....