Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sephora

#1276 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sephora »

ZenaZbrkovima wrote:
Sephora wrote:Nije popularno ali ne kontam, da postoje osobe koje danas zive bez struje i vode..

Gledam emisiju "Ispuni mi zelju"...

:?
da mogu sebi priustiti imali bi sasvim sigurno puno vise od "struje i vode"..

ne kontam ljude koji se prave da ne kontaju.

Pa sigurno da mogu sebi vise priustiti, priustili bi... niko ne kaze suprotno.. nije do njih!

Ovo sto sam rekla da ne kontam, je to da je zalosno da u danasnje vrijeme postoje ljudi koji nemaju osnovno, dok drugi zive u raskosu, i izobilju...
Bambi_na_kofeinu

#1277 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bambi_na_kofeinu »

Došli prijatelji, stranci, prvi put u Bosnu, mi ih vodali naokolo na "pravu" bosansku kafu, "prave" ćevape, "pravu" zeljanicu, objašnjavali bitnost razlike da li je u ćevapima više ovčetine ili junetine, udio loja i temperaturu prženja...zadnji dan se ljudi ubili u Zmaju na autobuskoj.
Ovi moji domicilni još uvijek u šoku pripovijedaju o tupavim strancima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1278 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chmoljo »

toplo preporučujem test, koji se zasniva na kupovini ćevapa u, recimo, Konzumu i onog u Mujaniću.

za ovaj opit je potreban roštilj i livada. piva po želji.

stvarno treba imati čelični probavni trakt i ne primjetiti razliku.

legitimno je da neko ne vidi/primjeti/osjeti razliku. nije legitimno želju da se odabere kvalitetniji ćevap zvati prese*avanjem. samo sebično.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1279 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:Ja nisam neki kafopija, ali ima kafića gdje espreso ne bih popio ni pod razno, a negdje s guštom popijem. Bijela kava je priča za sebe, negdje prave ogavne pjene s pregorenim mlijekom i mjehurićima ko da je Čarli u šolji, a ne pjena od mlijeka, dok je u drugim kafićima pjena savršena, jednolična i jestiva. Tako da je to po meni bitna stavka za odabir kafane. Mjesto na koje ćeš sjesti u kafiću je također bitna stavka, ovisno od osobe do osobe, ako si tračer - odmah na trotoar, ako si s ljubavnicom - između šanka i wc-a. Mislim, ako ti nije bitno kakva je kava i gdje sjediš, onda nemoj ni ići u kafiće jer tome oni i služe, sjedi s tom osobom na klupu u parku, jeftinije ti je... :D
Sto ovo :D
JohnnyS

#1280 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:Ja nisam neki kafopija, ali ima kafića gdje espreso ne bih popio ni pod razno, a negdje s guštom popijem. Bijela kava je priča za sebe, negdje prave ogavne pjene s pregorenim mlijekom i mjehurićima ko da je Čarli u šolji, a ne pjena od mlijeka, dok je u drugim kafićima pjena savršena, jednolična i jestiva. Tako da je to po meni bitna stavka za odabir kafane. Mjesto na koje ćeš sjesti u kafiću je također bitna stavka, ovisno od osobe do osobe, ako si tračer - odmah na trotoar, ako si s ljubavnicom - između šanka i wc-a. Mislim, ako ti nije bitno kakva je kava i gdje sjediš, onda nemoj ni ići u kafiće jer tome oni i služe, sjedi s tom osobom na klupu u parku, jeftinije ti je... :D
Sto ovo :D

Pa taj je nekako najzabačeniji, ne vidi se s ulice :D
ZenaZbrkovima

#1281 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ZenaZbrkovima »

da moze zbrisat u wc ako zena svrati :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1282 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Bambi_na_kofeinu wrote:Došli prijatelji, stranci, prvi put u Bosnu, mi ih vodali naokolo na "pravu" bosansku kafu, "prave" ćevape, "pravu" zeljanicu, objašnjavali bitnost razlike da li je u ćevapima više ovčetine ili junetine, udio loja i temperaturu prženja...zadnji dan se ljudi ubili u Zmaju na autobuskoj.
Ovi moji domicilni još uvijek u šoku pripovijedaju o tupavim strancima.
Turisti i njihova iskustva.... Nikad referenca u ozbiljnim raspravama :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1283 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:

Pa taj je nekako najzabačeniji, ne vidi se s ulice :D
Ma djes sa njom u kafanu, vodi drito u hotel kume :fazlija:
Dr Kova

#1284 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Dr Kova »

Kod mujanica su ćevapi predobri, ne kaliraju ništa kad ih ispečeš, što znači da nema loja u njima i masti. I manirani karabatak bez kostiju mu je vrh. Ja samo tu meso uzimam
Ridjobrki

#1285 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ridjobrki »

Sorry, treba pojesti brdo ćevapa da bi mogle uočiti neke finese. Ja čim zagrizem ćevap znam koliko sode ili prezle u njemu ima. I ćevap i kafa su umijeće 1/1 i oko toga nema diskusije. :) :) :)

@bambi: možda nećeš vjerovati ali finese sa kafom idu do te mjere da ista kafa pravljena na istom aparatu od istog konobara na isti način neće imati isti okus na sunčan i na kišan dan! I ne govorim o nekim somelijerskim nivoima distinkcije ukusa - "običan" insan bi registrirao razliku. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1286 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Ridjobrki wrote:Sorry, treba pojesti brdo ćevapa da bi mogle uočiti neke finese. Ja čim zagrizem ćevap znam koliko sode ili prezle u njemu ima. I ćevap i kafa su umijeće 1/1 i oko toga nema diskusije. :) :) :)

@bambi: možda nećeš vjerovati ali finese sa kafom idu do te mjere da ista kafa pravljena na istom aparatu od istog konobara na isti način neće imati isti okus na sunčan i na kišan dan! I ne govorim o nekim somelijerskim nivoima distinkcije ukusa - "običan" insan bi registrirao razliku. :-)
Moze li malo detaljnije oko kafe, bas me zanima, moze i pp. :sax:
JohnnyS

#1287 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by JohnnyS »

Kava je užasna kad je južina, bar uz more (doduše, uz more je sve užasno kad je južina)
Bambi_na_kofeinu

#1288 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Ridjobrki wrote:Sorry, treba pojesti brdo ćevapa da bi mogle uočiti neke finese. Ja čim zagrizem ćevap znam koliko sode ili prezle u njemu ima. I ćevap i kafa su umijeće 1/1 i oko toga nema diskusije. :) :) :)

Poštujem ali se ne slažem :D
Hektolitre kafe sam ispila i ispijam, u životu nisam naletila u Bosni na espreso za pamćenje, ni po dobru ni po lošem.
Prihvatam da neko osjeti te fine finese, ali imam blagu urtikariju na prevrtanje očima na nedovoljno kratku i slične momente u prosječnom mahalskom kafiću.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1289 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Ja inace ne kontam to prenemaganje u kafani i obavezu da se nesto prigovori konobaru. Glumljenje nekog nivoa, takoreci.

U tome se slazem sa Bambi,ako je i na to mislila :)
Edin H.

#1290 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

Bambi_na_kofeinu wrote:Ljudi koji kafu piju samo "tu i tu", jer samo "tu i tu" je znaju napraviti kraću/dužu, tačno određenog ukusa, dovoljno vruću....
Jebo te, kafa...kofein, šolja vruća voda, vozdrica.
Samo naglašavanje kraće ili duže mi je retardirano, koji penis je uopće kraća kafa, ako ti je puno popij pola i eto ti kraće kafe.

Ljudi koje čekaš u kafiću, pojave se i onda seru što si sjela baš tu, "eno tamo u ćošku/pored prozora/napolju puno ljepše mjesto."
Mrš.

Ljudi koji istančano znaju razliku između ćevapa u Želji i ćevapa u Mrkvi pite u Bosni i pite bilo-gdje.
Ne da se radi o rijetkim delicijama uzgojenim na vrhovima Alpa, pita i ćevapi, majke vam ga.

Kontam, samo mi je retardirano...ljudi nekad prosto nisu normalni.
Mudro zboris :oops:

Kraca kaHva, kratke tole, kratke suknje :D , pa dokle vise :skoljka:
JohnnyS

#1291 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by JohnnyS »

Konobario sam u mladosti, uvijek branim konobare, nekad i kad ne treba, taj najkraviji kruh poslije onog od pomoraca, ali razumijem kolutanje ako se donese pogrešna kava. Nije to neka raketna fizika, kaže ti čovjek da hoće kraću, dužu, narančastu, onda ima da je takvu i donese, nije to glumljenje nivoa. Konobarov posao je da posluži gostu ono što je ovaj tražio.
Ridjobrki

#1292 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ridjobrki »

_BataZiv_0809 wrote: Moze li malo detaljnije oko kafe, bas me zanima, moze i pp. :sax:
Nisam tu meštar, ja sam više zadovoljni korisnik. :D

U svakom slučaju - puno je različitih sorti kafe, puno je varijacija i u načinu sušenja i prženja dok to dođe to kafića a tek onda ide priprema gdje konobar radi čaroliju :)

Ovo sa vremenom - kiša/sunce - kafa povuče vlagu iz atmosfere i odmah je to druga stvar. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1293 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:Konobario sam u mladosti, uvijek branim konobare, nekad i kad ne treba, taj najkraviji kruh poslije onog od pomoraca, ali razumijem kolutanje ako se donese pogrešna kava. Nije to neka raketna fizika, kaže ti čovjek da hoće kraću, dužu, narančastu, onda ima da je takvu i donese, nije to glumljenje nivoa. Konobarov posao je da posluži gostu ono što je ovaj tražio.
Mislio sam vise na neke isforsirane primjedbe, ono cisto da se unizi nekoga ko je kao na nižem nivou.

A slazem se da je posao konobara jako zajeban, mada se moze zavrtati na milion nacina, samo ako se zna.

Medjutim ja uvijek gledam ako je guzva i ako se covjek raspada od posla da mu maksimalno olaksam, a ne da ga jos zajebavam.

P.S. Kakvu god kafu da narucis, 80% konobara uvijek donese isto, kafa, secer i mlijeko :D
Bambi_na_kofeinu

#1294 Re: Popularne stvari koje ne kontam

E da, da iskoristim priliku da popljujem i baklavu (ionako evo muž prijeti da će se razvesti zbog nepomirljivih razlika oko shvatanja ćevapa)...sem ako su orasi užegli i agda rijetka, svo ono silno filozofiranje oko slaganja baklave mi je deplasirano, realno jedan od bržih kolača za napraviti :D
Ridjobrki

#1295 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ridjobrki »

Bambi_na_kofeinu wrote:E da, da iskoristim priliku da popljujem i baklavu (ionako evo muž prijeti da će se razvesti zbog nepomirljivih razlika oko shvatanja ćevapa)...sem ako su orasi užegli i agda rijetka, svo ono silno filozofiranje oko slaganja baklave mi je deplasirano, realno jedan od bržih kolača za napraviti :D
Ja ne kontam ljude koji žene ovakve tersove ali valjda oni znaju bolje od mene kakva je draž u tome.

:D :D :D
Edin H.

#1296 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:Konobario sam u mladosti, uvijek branim konobare, nekad i kad ne treba, taj najkraviji kruh poslije onog od pomoraca, ali razumijem kolutanje ako se donese pogrešna kava. Nije to neka raketna fizika, kaže ti čovjek da hoće kraću, dužu, narančastu, onda ima da je takvu i donese, nije to glumljenje nivoa. Konobarov posao je da posluži gostu ono što je ovaj tražio.
Mislio sam vise na neke isforsirane primjedbe, ono cisto da se unizi nekoga ko je kao na nižem nivou.

A slazem se da je posao konobara jako zajeban, mada se moze zavrtati na milion nacina, samo ako se zna.

Medjutim ja uvijek gledam ako je guzva i ako se covjek raspada od posla da mu maksimalno olaksam, a ne da ga jos zajebavam.

P.S. Kakvu god kafu da narucis, 80% konobara uvijek donese isto, kafa, secer i mlijeko :D
A casa vode? :D

Lijepi Zapad, narucis vodu, tipla 5 kerma I vozdra I bitte :D
Bambi_na_kofeinu

#1297 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Ridjobrki wrote:
Ja ne kontam ljude koji žene ovakve tersove ali valjda oni znaju bolje od mene kakva je draž u tome.

:D :D :D
Ma nisam ters, meni je sve to ok, duga kafa i kratka kafa, i ćevapi iz travnika i iz sarajeva, i baklava sa domaćim jufkama i kupovnim, potpuno easy stvorenje.
Ako to nije dokaz netersluka ne znam šta jeste :D :D :D
Russki

#1298 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Russki »

Ridjobrki, svaka čast stari kad spomenu ovo sa kavom da ovisi kakvo je vrijeme. Dok sam radio kao konobar lik mi je to rekao, ja sam mislio da me šprda, al' je stvarno tako...Gazda me stvarno, svaka mu čast naučio da pravim dobre kave, ali brate kad je vrijeme loše, da ne znam kakav sam kofimejker nemrem joj ništa.

Isto tako, ne kontam ove što piju bijelu kavu...
To stoji i tako mora biti. No imaš dana kad ti dođu ljudi koji su pokupili svu pamet svijeta pa te krenu hebavat u zdrav mozak. Ja sam imao lika koji pije 3u1 u crvenoj šolji i kad mu pravim to on hoće da je razina tekućine do onog slova E. Mislim se, jesi li ti dobar stari moj ? :D
ćiribiribela

#1299 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ćiribiribela »

Ne kontam ljude koji u solju kafe stave po' kile secera. :mrgreen: :mrgreen:
Russki

#1300 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Russki »

ćiribiribela wrote:Ne kontam ljude koji u solju kafe stave po' kile secera. :mrgreen: :mrgreen:
E da, istina. Znali su mi naručivat čaj / kavu sa 3-4 šečera. :D
Post Reply