Kaže meni babo....nemoj tamo sine ži...ži, a ja hoću pa hoću i....kriv babo ili ja?IcedMFEarth wrote:"Sine, budi fin i pošten, jer ako ne budeš moram te baciti u vatru. Ja stvarno ne bi volio da to uradim, ali ću morati da te vječno mučim jer te volim i jer sam najmilostiviji i najsamilosniji"
Ako ima boga reći ću mu ja da je psihopat na sudnjem danu
Zašto je potrebna religija?
- vatrogasac
#1276 Re: Zašto je potrebna religija?
-
Chagalj
#1277 Re: Zašto je potrebna religija?
za njih je babo kriv uvijek, u ovom slucaju Bog, i sto je nana stavila previse omeksivaca u vec masinu, Bog kriv, zena presolila supu,Bog kriv, itd itdvatrogasac wrote:Kaže meni babo....nemoj tamo sine ži...ži, a ja hoću pa hoću i....kriv babo ili ja?IcedMFEarth wrote:"Sine, budi fin i pošten, jer ako ne budeš moram te baciti u vatru. Ja stvarno ne bi volio da to uradim, ali ću morati da te vječno mučim jer te volim i jer sam najmilostiviji i najsamilosniji"
kod njih je uvijek brigo moja predji na drugoga.
- Dozer
#1278 Re: Zašto je potrebna religija?
Ti, naravno. Ali, sad bi babo treb'o uzet zhi...zhi, pa te isprziti do neprepoznatljivosti da bi ti shvatio da je to zhi, zhi?
@apsidejzi
Lingvistika, filozofija, drugi jezici, bla, bla. Cinjenica je da se u nasem jeziku rijec "posljedica" najcesce koristi u negativnom smislu, odnosno kao konsekvenca nekog desavanja, djelovanja, itd. Mozemo mi sad naseravat raznorazne primjere, ali i dalje ostaje da mi taj izraz koristimo da obiljezimo neki negativni rezultat nekod prethodnog djelovanja.
@ Neko upita na koliko sam bio mevluda, dzuma, itd. Itd., a kako bi mi se, valjda, dokazalo da grijesim u svojoj konstatataciji da je danas vecina BH muslimana "na baterije" i M92 (da ne bude zabune, ni drugi nisu nista bolji).
Tacan odgovor na pitanje je - nikad ni na jednom i nicemu, sto ukljucuje i mise i bla,bla...sta znam kako se sve to zove.
Ali, to mi apsolutno ne smeta da vidim broj onih koji idu na dzume, sabahe, itd. Vjeruj mi, koliko ljudi se busa tom vjerom na sve strane, kune Allahom i sl., broj ljudi u dzamijama, ali i crkvama, porazno je mali.
Meni to govori da sam i te kako u pravu po pitanju ovoga "na baterije" i M92
@apsidejzi
Lingvistika, filozofija, drugi jezici, bla, bla. Cinjenica je da se u nasem jeziku rijec "posljedica" najcesce koristi u negativnom smislu, odnosno kao konsekvenca nekog desavanja, djelovanja, itd. Mozemo mi sad naseravat raznorazne primjere, ali i dalje ostaje da mi taj izraz koristimo da obiljezimo neki negativni rezultat nekod prethodnog djelovanja.
@ Neko upita na koliko sam bio mevluda, dzuma, itd. Itd., a kako bi mi se, valjda, dokazalo da grijesim u svojoj konstatataciji da je danas vecina BH muslimana "na baterije" i M92 (da ne bude zabune, ni drugi nisu nista bolji).
Tacan odgovor na pitanje je - nikad ni na jednom i nicemu, sto ukljucuje i mise i bla,bla...sta znam kako se sve to zove.
Ali, to mi apsolutno ne smeta da vidim broj onih koji idu na dzume, sabahe, itd. Vjeruj mi, koliko ljudi se busa tom vjerom na sve strane, kune Allahom i sl., broj ljudi u dzamijama, ali i crkvama, porazno je mali.
Meni to govori da sam i te kako u pravu po pitanju ovoga "na baterije" i M92
Last edited by Dozer on 01/09/2014 10:45, edited 1 time in total.
- IcedMFEarth
#1279 Re: Zašto je potrebna religija?
Malo si se zamislio druže, sumnjam da će ateist kriviti boga za neštoChagalj wrote:za njih je babo kriv uvijek, u ovom slucaju Bog, i sto je nana stavila previse omeksivaca u vec masinu, Bog kriv, zena presolila supu,Bog kriv, itd itdvatrogasac wrote:Kaže meni babo....nemoj tamo sine ži...ži, a ja hoću pa hoću i....kriv babo ili ja?IcedMFEarth wrote:"Sine, budi fin i pošten, jer ako ne budeš moram te baciti u vatru. Ja stvarno ne bi volio da to uradim, ali ću morati da te vječno mučim jer te volim i jer sam najmilostiviji i najsamilosniji"
kod njih je uvijek brigo moja predji na drugoga.
- animals
#1280 Re: Zašto je potrebna religija?
Mozda ima Boga, ali ne zamara se takvo bice sa nama seronjama
pa jebote, jesmo mi ljudi nekom bitni..
evo sad cu poceti graditi zgrade u obliku paradajza njemu u cast, i nazvacu je paradajz religija..
samo vi gradite kuce njemu u cast, misleci da su svete..i oni drugi je normalno mrze jer je drugacija od njihove..
a sve sto je drugacije, mi ne mozemo prihvatiti..nasa je zgrada jedina isprvna, ima jedina temelje po propisima
Bozijim..i zato , ako neko pipne moju zgradu, dirnuo je i mog Boga, jeste li ´razumili, moga Boga..
i on nije vas, i nikada vi necete razumiti moga Boga, njega samo ja razumijem..
i zato ne gradite svoje prljave zgrade u mojem dvoristu
pa jebote, jesmo mi ljudi nekom bitni..
evo sad cu poceti graditi zgrade u obliku paradajza njemu u cast, i nazvacu je paradajz religija..
samo vi gradite kuce njemu u cast, misleci da su svete..i oni drugi je normalno mrze jer je drugacija od njihove..
a sve sto je drugacije, mi ne mozemo prihvatiti..nasa je zgrada jedina isprvna, ima jedina temelje po propisima
Bozijim..i zato , ako neko pipne moju zgradu, dirnuo je i mog Boga, jeste li ´razumili, moga Boga..
i on nije vas, i nikada vi necete razumiti moga Boga, njega samo ja razumijem..
i zato ne gradite svoje prljave zgrade u mojem dvoristu
- sigh
#1281 Re: Zašto je potrebna religija?
Sumnjicav sam prema tome jer ne poznajem dobro makroekonomiju i ne vjerujem da svi mozemo imati jednake sanse, jednostavno to nam niko nije obecao ali mozemo teziti ka tome da sto bolje uredimo drustvo. Zasto tvoje ubjedjenje o stetnosti kamata ne propagiras kao takvo i predlozis nesto bolje od cega ce profitirati drustvo. Zasto moras mijesati vjerovanje u neko imaginarno bice da bi poboljsao zajednicu i propagirao isto. Ljutim se, jer ste vi vjernici nekad stvarno razumni, eto kao uocio si stetnost kamata medjutim onda propagiras vjerovanje u neko imaginarno bice. To mi kaze da svi tvoji argumenti i misljenja dolaze iz pozicije vjerovanja u neko imaginarno bice. Ti prihvatas to kao optimalno rjesenje medjutim to nece biti optimalno rjesenje jer se ne zasniva na cinjenicama. Nikad, nijedno drustvo nije uspjelo koje je negiralo stvarnost. Nikad. Veliko nevrijeme je na putu prema tebi. Sta ces ti ? Moliti se bogu da te zaobidje ili ces se pripremiti za nevrijeme. Ti ces prvo pripremiti i onda ces se eventualno moliti. A prvo ces se pripremiti zato sto poznajes cinjenice i imas razum te oni ti kazu da to uradis jer znas da molba nece biti uslisena. Mi nemamo idealna drustva ali jednog dana bi mogli imati ali zato sve moramo zasnivati na razumu. Kad zasnivas nesto na razumu ne trebas to prodavati kroz ispiranje mozga. Kazem ti, da je bog cinjenica, ja bih prvi vjerovao u njega. Zasto, pa zato sto je razumno. Meni te stvari sto si nabrojao ne mogu nista, ne mogu mi prodati da vjerujem nesto sto mi je pogresno. Zato sto imam razvijeno kriticko razmisljanje. Zato ja necu kupiti nesto sto mi ne treba ili mi se ne svidja, zato ja necu davati svoje vrijeme za nesto sto nije razumno. Hoces da imas kvalitetno drustvo ? Uci ih cinjenicama i kritickom razmisljanju. Spomenuo si ISIS ? Gdje su masovni protesti muslimana protiv te pojave kao sto smo vidjeli u slucaju Gaze ? Gdje su ?apsidejzi wrote:Znam i ja ne sporim da nije "ispiranje mozga". Jeste, ali sve oko nas je ispiranje mozga. Svaka socijalna konstrukcija je ispiranje mozga. Gledas reklamu na televizoru - i to je jedan vid ispiranja mozga. Sve oko tebe se bori za tvoju paznju i na neki nacin ti ispire mozak. Cak i tvoj rodjeni zeludac cini isto - mada on to cini direktno. Zapravo, stvar je samo u suptilnosti ispiranja mozga, ali u samoj srzi, sve oko nas je to.sigh wrote: Ne razumijes, nema tu kriticke misli. Zato je pranje mozga. Uci djecu da nesto vole bez skepticizma. Zato imas masu dobrih ljudi koji rade lose stvari jer misle da je to ispravno, pozitivno, pozitivan stav. Da li bi tebi bilo pranje mozga ako ovdje rijec Bog zamijenis sa Kim-Jong Un ili Tito. U ovom slucaju je jos gore jer pricamo o imaginarnoj kategoriji. Nemojte se ljutiti ali to nije dokazano i sami kazete tako.
U takvom okruzenju, mi moramo traziti ono sto poziva necemu sto je pozitivno za veliku vecinu ljudi. Ako ja kao pojedinac prihvatam ideju da je Kur'an knjiga koja nudi recept optimalnom uredjenju drustva, onda cu ja nastojati "isprati sto vise mozgova" (molim da se ne zanemaruju navodni znaci u frazi) kako bismo postigli optimalno uredjenje drustva. Evo jedan banalni primjer ali moze biti poucan za nasu diskusiju: zabrana kamate u islamu. Implicitno je nagovjesteno u Kur'anu, a eksplicitno naglaseno u hadisu, da ako otvorimo vrata kamati zavrsicemo sa drustvenim uredjenjem u kojem bogati ostaju trajno bogati a siromasni bivaju zarobljeni u trajnom siromastvu. Za racionalno shvatanje, to je negativna pojava. Svako zeli imati ako nista onda priblizno jednaku sansu za uspjeh i pad no mi zivimo u drustvu gdje su te sanse ekstremne. Djete koje se rodi u Bangladesu ima katastrofalne sanse za zivot dostojan covjeka. Za moje shvatanje a da ti to argumentujem trebalo bi mi prostora i vremena, otvaranje vrata kamati je glavni historijski razlog zasto smo dosli u danasnju poziciju.
- vatrogasac
#1282 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa nije tako.Dozer wrote:Ti, naravno. Ali, sad bi babo treb'o uzet zhi...zhi, pa te isprziti do neprepoznatljivosti da bi ti shvatio da je to zhi, zhi?![]()
"I trošite imetak na Allahovom putu, i svojim rukama se u propast ne bacajte, i dobro činite; Allah doista voli dobročinitelje."(2:195)
- Dozer
#1283 Re: Zašto je potrebna religija?
Super je sve to sto pise, ali - daj mi jedan jedini dokaz te ljubavi....
Ili, jedan jedini dokaz tog dzenneta i 'boljeg' zivota na onom dunjaluku....
Mislim, lijepo je sve to, ali kada bi postojao dokaz te ljubavi i nagrade dobrima na onom svijetu, zar se tada ne bi ama bas svi trudili da budu najbolji na svijetu, a kako bi zaradili odlazak u dzennet/raj...?
Ili, jedan jedini dokaz tog dzenneta i 'boljeg' zivota na onom dunjaluku....
Mislim, lijepo je sve to, ali kada bi postojao dokaz te ljubavi i nagrade dobrima na onom svijetu, zar se tada ne bi ama bas svi trudili da budu najbolji na svijetu, a kako bi zaradili odlazak u dzennet/raj...?
Last edited by Dozer on 01/09/2014 10:46, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#1284 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa vidiš. Ti negiraš Boga, a on ti u skladu sa svojim imenom Er-Rahman dao nafaku na dunjaluku. Čak možeš imati više i od vjernika, ali vrijeme čovjeka prevari i eto ga iznenada pred svojim Stvoriteljem kojeg treba pogledati.Dozer wrote:Super je sve to sto pise, ali - daj mi jedan jedini dokaz te ljubavi....
Ili, jedan jedini dokaz tog dzenneta i 'bolje' zivota na onom dunjaluku....
Džennet je gajb i ništa mu nije na dunjaluku slično pa spada u svijet nepojavnog, a time i vjere.
-
Chagalj
#1285 Re: Zašto je potrebna religija?
Dozer wrote:Super je sve to sto pise, ali - daj mi jedan jedini dokaz te ljubavi....
Ili, jedan jedini dokaz tog dzenneta i 'bolje' zivota na onom dunjaluku....
Mislim, lijepo je sve to, ali kada bi postojao dokaz te ljubavi i nagrade dobrima na onom svijetu, zar se tada ne bi ama bas svi trudili da budu najbolji na svijetu, a kako bi zaradili odlazak u dzennet/raj_?
samim tim sto ti je poslao Kuran kao manual i tumaca tog manuala Muhammeda jeste jeda vid ljubavi, salje ti kisu da ti raste voce i povrce da mozes jesti, snabdjeva te hranom dok ti neznas za sebe u majcinom stomaku preko pupcane vrpce, daje ti vid, sluh, pamet, snagu, zdravlje i mnogo toga jos.Super je sve to sto pise, ali - daj mi jedan jedini dokaz te ljubavi....
Sam Bog kaze da je inicijalno sto ga je podstaklo da nas stvori ,ja vjerujem , jeste to sto hoce da nam ukaze svoju milost, jer ako nema stvorenja kako ce onda pokazati milost prema drugima.
to spada u domen vjerovanja nakon sto se vide drugi dokazi koji upucuju na to. jer poenta je da bude iskusenje na ovom svijetu, hoces l ivjerovati ili ne, hoces li tragati za dokazima ili ne itdIli, jedan jedini dokaz tog dzenneta i 'bolje' zivota na onom dunjaluku....
evo reicmo onaj ko studira Kuran na detaljnom nivou moze se uvjeriti da to nemoze biti djelo ljudski ruku nego od BOga, a kad se uvjeris u to, onda je lakse povjerovati u taj isti Raj koji Bog obecava u Kuranu.
Druga stvar, evo recimo naucnici vjeruju da ima vise univerzuma, koji imaju svoje stanovnike i svoje prirodne zakone, a to je upravo i Raj, u nekom drugom univerzumu sa svojim stanovnicima i prirodnim zakonima.
Kada bi se Raj pokazao onda to vise nebi bilo iskusenje nego ocito znanje , a poenta je zasto smo ovdje jeste i to da budemo iskusavani na razne nacine.
- IcedMFEarth
#1286 Re: Zašto je potrebna religija?
Bog nas stvorio samo da se ima kome hvaliti kako je milostiv ? I ako kažem da nije milostiv, on iz milosti mene baci u vatru 
- animals
#1287 Re: Zašto je potrebna religija?
A moj Chagalj, kazes Bog nas je poslao na ovaj svijet da nas iskusava..
a zasto neko ga napusti, a da nije ni iskusan, jer je umro kao dijete, kao novorodjence, idt..
kakav je to smisao, nekoga izbrisati, a poslao si ga da ga iskusas,,
aj molim te , odgovori svojim rijecima...
a zasto neko ga napusti, a da nije ni iskusan, jer je umro kao dijete, kao novorodjence, idt..
- vatrogasac
#1288 Re: Zašto je potrebna religija?
Primjećuješ li da si se ovim komentarom svojom ohološću stavio iznad Boga. Ti svom Stvoritelju sudiš i kritikuješ Ga kao nekoga ko je ispod tvojih mogućnosti i sposobnosti. Oholost ljude odvede u džehennem.IcedMFEarth wrote:Bog nas stvorio samo da se ima kome hvaliti kako je milostiv ? I ako kažem da nije milostiv, on iz milosti mene baci u vatru
- vatrogasac
#1289 Re: Zašto je potrebna religija?
Takvi imaju obećanje od Boga da će direktno u džennet. Bog kao Sveznajući zna kakvi bi bili da su živjeli na zemlji. Primjer toga imaš u Kur'anu u pripovjeti o Musa a.s. i Hidru.animals wrote:A moj Chagalj, kazes Bog nas je poslao na ovaj svijet da nas iskusava..
- sigh
#1290 Re: Zašto je potrebna religija?
@IcedMFEarth, zaboravio si bica na svom ramenu koji prepisuju sve tvoje komentare na forumu, kako bi imao pisani dokaz za svoje bogohuljenje na internetu 
- IcedMFEarth
#1291 Re: Zašto je potrebna religija?
Primjećuješ li ti da ja čitavo vrijeme govorim da nema boga ?vatrogasac wrote:Primjećuješ li da si se ovim komentarom svojom ohološću stavio iznad Boga. Ti svom Stvoritelju sudiš i kritikuješ Ga kao nekoga ko je ispod tvojih mogućnosti i sposobnosti. Oholost ljude odvede u džehennem.IcedMFEarth wrote:Bog nas stvorio samo da se ima kome hvaliti kako je milostiv ? I ako kažem da nije milostiv, on iz milosti mene baci u vatru
- animals
#1292 Re: Zašto je potrebna religija?
Novorodjence ima obecanje da ce direkto u raj..a sto ga je uzeo a da ga nije ni iskusao..vatrogasac wrote:Takvi imaju obećanje od Boga da će direktno u džennet. Bog kao Sveznajući zna kakvi bi bili da su živjeli na zemlji. Primjer toga imaš u Kur'anu u pripovjeti o Musa a.s. i Hidru.animals wrote:A moj Chagalj, kazes Bog nas je poslao na ovaj svijet da nas iskusava..
dok neke iskusava, neke ne..jel to po igrama na srecu, ko izvuce dobitni loz, njega se ne iskusava..
i sta ce na kraju novorodjentu vjecni zivot, kad ionako nista ne konta,,
suplja vam prica..
- vatrogasac
#1293 Re: Zašto je potrebna religija?
Neće oni biti proživljeni kao djeca nego onako kakvi bi bili da su bili na Zemlji.animals wrote:Novorodjence ima obecanje da ce direkto u raj..a sto ga je uzeo a da ga nije ni iskusao..vatrogasac wrote:Takvi imaju obećanje od Boga da će direktno u džennet. Bog kao Sveznajući zna kakvi bi bili da su živjeli na zemlji. Primjer toga imaš u Kur'anu u pripovjeti o Musa a.s. i Hidru.animals wrote:A moj Chagalj, kazes Bog nas je poslao na ovaj svijet da nas iskusava..
dok neke iskusava, neke ne..jel to po igrama na srecu, ko izvuce dobitni loz, njega se ne iskusava..
i sta ce na kraju novorodjentu vjecni zivot, kad ionako nista ne konta,,
suplja vam prica..
Kažem ti, Božiji naum je gajb za nas. Zar na tom pitanju nije pao i Ajnštajn? "Želim da znam kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću da znam njegove misli". I....jel to moguće?
U vrijeme građanskog rata u Americi živjeli postariji otac i sin. Imali su jednog konja pomoću kojeg su obrađivali zemlju i živjeli skromnim životom. Jednog dana sin ore pomoću tog konja, ali se konj otrgne i pobjegne u šumu. Ljudi iz sela dođu i kažu: joj kakve li nesreće. A otac odgovori: a tko zna, možda je sreća, a možda nije.
Nakon nekoliko dana njihov konj se vrati kući i za sobom vodi krdo divljih konja. Ljudi iz sela dođu i kažu: joj kakve li sreće. A otac odgovori: a tko zna, možda je sreća, a možda nije.
Ubrzo poslije sin pokuša ukrotiti jednog divljeg konja i pri tome padne i slomi nogu. Ljudi iz sela dođu i kažu: joj kakve li nesreće. A otac odgovori: a tko zna, možda je sreća, a možda nije.
Prošlo neko vrijeme naiđe vojska i sve zdrave i sposobne ljude odvede u vojsku. A sin sa slomljenom nogom ostane kod kuće. Ljudi iz sela dođu i kažu: joj kakve li sreće. A otac odgovori: a tko zna, možda je sreća, a možda nije.
-
m_l
#1294 Re: Zašto je potrebna religija?
Jeste tijelo novorodjenceta, ali je dusa, cista i nevina, samo proputovala od Ezela preko dunjaluka do Ahireta.
Razloge zasto je stvorena zna samo Bog, mozda npr. kao iskusenje svojim roditeljima.
Razloge zasto je stvorena zna samo Bog, mozda npr. kao iskusenje svojim roditeljima.
- vatrogasac
#1295 Re: Zašto je potrebna religija?
O čemu onda pričaš? Kakav smisao ove priče? Da me prosvijetliš? Zar to nije misionarenje?IcedMFEarth wrote:Primjećuješ li ti da ja čitavo vrijeme govorim da nema boga ?vatrogasac wrote:Primjećuješ li da si se ovim komentarom svojom ohološću stavio iznad Boga. Ti svom Stvoritelju sudiš i kritikuješ Ga kao nekoga ko je ispod tvojih mogućnosti i sposobnosti. Oholost ljude odvede u džehennem.IcedMFEarth wrote:Bog nas stvorio samo da se ima kome hvaliti kako je milostiv ? I ako kažem da nije milostiv, on iz milosti mene baci u vatru
- animals
#1296 Re: Zašto je potrebna religija?
[quote="vatrogasac"]
Kažem ti, Božiji naum je gajb za nas. Zar na tom pitanju nije pao i Ajnštajn? "Želim da znam kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću da znam njegove misli". I....jel to moguće?
Vjerujem ti ja, ali nije ok braniti stavove, o kojima nemas pojma..koji su za tebe visi pojam..
Vjerujem ti ja, ali nije ok braniti stavove, o kojima nemas pojma..koji su za tebe visi pojam..
- Leo_alfa
#1297 Re: Zašto je potrebna religija?
Ista svrha historije kao vjeronauka? Buditi emocije i ponos, osjecaj pripadnosti? Mozda kod nasih profesora koji su licno i ucestvovali u tragicnim desavanjima koja su se desavala na ovim prostorima, ali sa samom historijom to nema veze, dok kod vjeronauka je to sama srz.RNG_25 wrote:Ima i drugih, naučnih predmeta koji služe istoj svrsi. Historija mi prva pada na pamet.Leo_alfa wrote:Ako ovo ne znaci nametanje stava, odnosno "ispiranje mozga" onda ne znam sta znaci.
- animals
#1298 Re: Zašto je potrebna religija?
Zna samo Bog..to sam cuo vise puta..kad nemas pojma o odgovoru..m_l wrote:Jeste tijelo novorodjenceta, ali je dusa, cista i nevina, samo proputovala od Ezela preko dunjaluka do Ahireta.
nisam ni ja nevjernik, vjerujem i ja..ali ne u bajke, niti slijepo slijedim..
jer Bog nam svima da mozak..zapitajte se zasto..
- IcedMFEarth
#1299 Re: Zašto je potrebna religija?
Ispočetka je bilo misionarenje, pa onda iz ljutnje jer nisam mogo prihvatiti da ljudi i dan danas vjeruju u stare priče. Sad mi je samo zanimljivo čitati šta pišete 
- Leo_alfa
#1300 Re: Zašto je potrebna religija?
Staviti okvire sistema skolovanja na ljubav, ponos i sl ne znaci dobiti pozitivne rezultate. Tako imamo jeftina objasnjenja da "nacionalni ponos" je totalno drugacija stvar od nacionalizma, kao i "rasni ponos" od rasizma. Samo fino upakovana, ali ista ideologija.apsidejzi wrote:Ja zapazam iduce rijeci: ljubav, pozitivan stav, pozitivna slika, ponos. Bolje su od odsjecanja glava, ubijanja neistomisljenika i slicno sto nam ISIS pokusava nametnuti. Ne znam kako ti to gledas, ali ocito postoji razlika u "nametanju". Bilo bi lijepo makar malo perspektive postaviti prije nego se krene sa kritikom.Leo_alfa wrote:Interesantna mi je ova prica oko vjeronauka pa sam procackao nesto malo o tome po netu i naisao na sljedece:
http://www.rijaset.ba/mekteb/DokumentiD ... Maglaj.pdf
Obratiti paznju na rubriku "odgojni cilj" za svaki sat u dokumentu.
Npr.
Razviti ljubav prema nazivanju selama.
Iniciranje ponosa zbog pripadanja vjeri islamu.
Razvijanje sklonosti ka učenju dova.
Produbiti ljubav prema Allahu.
Izgraditi pozitivan stav spram Allaha, meleka, poslanika,...
Razvijanje ljubavi prema učenju Kur’ana.
Razvijanje ljubavi prama značenju Kur’ana.
Formiranje pozitivne slike o islamskim propisima.
Izgraditi pozitivan stav spram Allaha i ojačavanje ljubavi prema Njemu.
itd.
Dokument sadrzi 194 str. nisam mogao sve listati, ali mislim da je poenta jasna. Ako ovo ne znaci nametanje stava, odnosno "ispiranje mozga" onda ne znam sta znaci.