Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lavorpunvode

#1276 Re: Avionske nesrece

Post by lavorpunvode »

.
Objektivni navijac

#1277 Re: Avionske nesrece

Post by Objektivni navijac »

Avion u trenutku,kada je skrenuo sa kursa,imao je 10-ak aerodroma u okviru pola sata leta. Pa valjda bi bilo logicno da je u slucaju bilo kakvoga kvara,tehnickoga problema,krenuo ka jednom od njih,sto se cesto dogadza. To da avioni sa tehnickim problemima slijecu na najblizi aerodrom. Bilo koja vojska da ga je srusila,ne bi to krila,nego bi objavila. Posebno ako ga srusi po protokolu za te slucajeve. Mada i u slucaju vojnoga rusenja,postavlja se pitanje : Zasto se avion ponasao tako,zasto je isprovocirao rusenje ?
Putnici i posada nam daju odgovor na to sta se desilo sa avionom. Mada neko kaze da su oni 'cisti' . Ne vjerujem,nego samo nisu jos provaljeni.
spreca

#1278 Re: Avionske nesrece

Post by spreca »

prije 4-5 godina su ukrainci srusili ruski putnicki avion nad crnim morem.....nemogu se sjetiti detalja ali ukraici su prvo cutali pa onda priznali .....oni su taj sio mora zatvorili za avio saobracaj jer su imali neke vjezbe raketne vojske......i valjda je raketa izasla ispod kontrole i pogodi taj ruski avion......mrzime guglati da nadjem detalje......znaci ako ga je neko srusio nebih mogao ocutati......ovo mi vise smrdi na nesto drugo....mozda otmica ili ekspozija mada bi i to do sada se saznalo.....ja ipak mislim da neke sluzbe ili avio sluzbe znaju sudbinu aviona ali za sada cute.
Objektivni navijac

#1279 Re: Avionske nesrece

Post by Objektivni navijac »

Sjecam se rusenja korejskoga aviona od strane Rusa i iranskoga od strane US. Oba su priznali odmah ili ubrzo. Ne moze vojska kriti takve stvari,jer ako procuri a procurilo bi,tek onda su u nevolji. Osim toga ako su sve izveli po protokolu,upozorili ga da sleti ili promjeni rutu a ovaj odbio,onda imaju i zakonsko uporiste da ga ruse. Ali zasto bi avion uopste otisao sa rute i zasto ne bi poslusao naredjenja vojske :?
Nema to veze sa navigacijom i kursevima navigacije,pa nijedan odrastao covjek ne moze letiti 5-6 sati na suprotnu stranu svijeta a da to ne primjeti. Osim toga oni su trebali letiti iznad otoka sa morskim tjesnacima,pa onda iznad kopna a oni su se vozili iznad okeana satima. :-) Cak ja kao putnik,znam raspoznati predjel ispod sebe. Rijeke,planine,objekte,ostrva i slicno a kamoli nece pilot,koji je tu relaciju preletio nekoliko stotina puta :shock:
Ma.Le.Na

#1280 Re: Avionske nesrece

Post by Ma.Le.Na »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/avio ... 35872.aspx
"Ne tražimo iglu u plastu sijena", kazao je zamjenik zapovjednika australske vojske Mark Binskin. "Jer još nismo definirali gdje je plast".
:-) :-)
pa kako znaju da je to ta "livada" gdje gledaju

ovo bas veze s vezom :-)
@mba

#1281 Re: Avionske nesrece

Post by @mba »

ma mucka se nest i to posteno!
O'zone
Globalni moderator

#1282 Re: Avionske nesrece

Post by O'zone »

Ma.Le.Na

#1283 Re: Avionske nesrece

Post by Ma.Le.Na »

Kina je u međuvremenu zatražila od malezijske vlade podatke po kojima se došlo do takvog zaključka.
Edin H.

#1284 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Ma.Le.Na wrote:
Kina je u međuvremenu zatražila od malezijske vlade podatke po kojima se došlo do takvog zaključka.
Rekao im onaj zemo iz Londona Chris McLaughlin, podpredsjednik Inamarsata :oops:

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-26723980

Kaze da mogu pratiti avione, ali trebaju se avio kompanije zavaliti dolar po satu leta :oops:

Ne bi im ni ja dao.
apsidejzi

#1285 Re: Avionske nesrece

Post by apsidejzi »

Objektivni navijac wrote:Sjecam se rusenja korejskoga aviona od strane Rusa i iranskoga od strane US. Oba su priznali odmah ili ubrzo. Ne moze vojska kriti takve stvari,jer ako procuri a procurilo bi,tek onda su u nevolji. Osim toga ako su sve izveli po protokolu,upozorili ga da sleti ili promjeni rutu a ovaj odbio,onda imaju i zakonsko uporiste da ga ruse. Ali zasto bi avion uopste otisao sa rute i zasto ne bi poslusao naredjenja vojske :?
Nema to veze sa navigacijom i kursevima navigacije,pa nijedan odrastao covjek ne moze letiti 5-6 sati na suprotnu stranu svijeta a da to ne primjeti. Osim toga oni su trebali letiti iznad otoka sa morskim tjesnacima,pa onda iznad kopna a oni su se vozili iznad okeana satima. :-) Cak ja kao putnik,znam raspoznati predjel ispod sebe. Rijeke,planine,objekte,ostrva i slicno a kamoli nece pilot,koji je tu relaciju preletio nekoliko stotina puta :shock:
Ne znam s kim i s cim si ti putovao ali na vecini mojih letova vidis samo oblake. Zemlji ni traga. Tek kad pocne slijetati udje u oblake i ja sam ubjedjen da ni piloti ni putnici nista ne vide nego se oslanjaju na radare i opremu.

Treba uzeti u obzir da ako ne vidis kopno zbog oblaka i ako ti otkaze oprema onda je malkice rizicno spustati se u oblake na predjelu u blizini Himalaja gdje imas planinske vrhove 5000m + Udjes u oblak i bubnes u planinu.
Jack Be Nimble

#1286 Re: Avionske nesrece

Post by Jack Be Nimble »

Googlerica wrote:
jeza u ledja wrote:Nego, ako nadju avion dole u Indijskom okeanu to ce onda znaciti da je fakat letio jos 7-8 sati, sto onda znaci da ako nadju crnu kutiju, nece mozda znati sta se desilo u trenutku kad je avion odletio s kursa jer izgleda crne kutije snimaju samo zadnjih pola sata leta. Ono prije toga se brise. :-)
ako nadju crnu kutiju ( nadajmo se da nije ostecena),a plutajuci dio aviona je pomjeren valovima,a prije toga su dijelovi pomjereni u zraku,tokom pada u vodu ,a potraga za komadima najcesce traje mejsecima
Prije je bilo 30minuta sada je sve digitalno pa moze citav let stati. Crnim kutije nemogu tek tako lako da se pokvare, puknu od udara, spale od vatre ili voda da unisti. Glavnim problem sa crnom kutijom sto nakon 30 dana (mozda se to promjenulo) prestaje davati signal gdje se nalazi a vec je proslo oko 20 dana.

Sigurno se nesto desilo avionu, pokusao ga okrenuti najblizem aerodromu koji postoji bas na tom pravcu gdje je usmjerio avion na otoku Malezije. Da je neko moj na tom avionu ja bi se nadao da ljudi nisu bili pri sebi, da je avion sam letio i kad je gorivo nestalo pao u okean a ljudi u dobokom snu nisu nista osjetili.
JanuaryJones

#1287 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

http://edition.cnn.com/2014/03/24/opini ... ?hpt=hp_c1

Djeluje kao da je pilot/kopilot okrenuo avion u pravcu južnog indijskog okeana i pustio ga da padne, nakon što je ostao bez goriva. E sad, kako to izvesti? Najlogičnije je da je rokno sebe i kolegu i ostavio avion bez kontrole tj. na autopilotu (pod pretpostavkom da su vrata kokpita bila zaključana i niko ih izvana nije mogao otvoriti). Moguće?

Sent from my iPad using Tapatalk
Bluemore

#1288 Re: Avionske nesrece

Post by Bluemore »

mozda ima i neka poruka sa uslovima, ali nije za publiku kako googlerica rece
jeza u ledja

#1289 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

apsidejzi wrote:
Objektivni navijac wrote:Sjecam se rusenja korejskoga aviona od strane Rusa i iranskoga od strane US. Oba su priznali odmah ili ubrzo. Ne moze vojska kriti takve stvari,jer ako procuri a procurilo bi,tek onda su u nevolji. Osim toga ako su sve izveli po protokolu,upozorili ga da sleti ili promjeni rutu a ovaj odbio,onda imaju i zakonsko uporiste da ga ruse. Ali zasto bi avion uopste otisao sa rute i zasto ne bi poslusao naredjenja vojske :?
Ne znam s kim i s cim si ti putovao ali na vecini mojih letova vidis samo oblake. Zemlji ni traga. Tek kad pocne slijetati udje u oblake i ja sam ubjedjen da ni piloti ni putnici nista ne vide nego se oslanjaju na radare i opremu.

Treba uzeti u obzir da ako ne vidis kopno zbog oblaka i ako ti otkaze oprema onda je malkice rizicno spustati se u oblake na predjelu u blizini Himalaja gdje imas planinske vrhove 5000m + Udjes u oblak i bubnes u planinu.
Ovisi kad i gdje letis, ali na vecini letova barem jednim dijelom se vidi "dno", pogotovo ako je neko tropsko podrucje poput ovog, a ne, ne znam Vankuver usred zime. Iz mog iskustva je otprilike pola-pola oblaci-kopno, a kad je let imalo duzi nema sanse da bar malo neces vidjeti ispod. Kad je noc, jos se lakse razaznaje jer su svjetla gradova i cesta na dnu vrlo jasna. Nema sanse da putnici u avionu to nisu mogli skontati, ako su bili zivi i svjesni svo ovo vrijeme.
jeza u ledja

#1290 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote: Prije je bilo 30minuta sada je sve digitalno pa moze citav let stati. Crnim kutije nemogu tek tako lako da se pokvare, puknu od udara, spale od vatre ili voda da unisti. Glavnim problem sa crnom kutijom sto nakon 30 dana (mozda se to promjenulo) prestaje davati signal gdje se nalazi a vec je proslo oko 20 dana.

Sigurno se nesto desilo avionu, pokusao ga okrenuti najblizem aerodromu koji postoji bas na tom pravcu gdje je usmjerio avion na otoku Malezije. Da je neko moj na tom avionu ja bi se nadao da ljudi nisu bili pri sebi, da je avion sam letio i kad je gorivo nestalo pao u okean a ljudi u dobokom snu nisu nista osjetili.
Ja koliko shvatih na svim avionima su crne kutije (tj. ovaj dio sto snima zvuk u kokpitu) samo zadnjih 30 minuta. Bas negdje procitah clanak u vezi ovog aviona i toga kako ako je nastavio avion nece znati sta se desilo u trenutku kad je izgubio kontakt. Mozda je u ovom avionu stara tehnologija?
Googlerica

#1291 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

digitalna verzija crnih kutija je pocela '90tih godina , malezijski boeing je star 12 godina

posotje slucajevi ostecenih crnih kutija,ali nisu naravno uobicajena pojava

FDR radi 24 sata a CVR 2 sata ( jedan biljezi konveraziju pilota,a drugi putanju kretanja aviona i stanje goriva i sl. u avionu)
jeza u ledja

#1292 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

Googlerica wrote:digitalna verzija crnih kutija je pocela '90tih godina , malezijski boeing je star 12 godina

FDR radi 24 sata a CVR 2 sata ( jedan biljezi konveraziju pilota,a drugi putanju kretanja aviona i stanje goriva i sl. u avionu)
Aha onda znaci nije zadnjih pola sata vec zadnja 2 sata? Opet onda nece biti snimka sta se desilo u kriticnom trenutku?
Googlerica

#1293 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:
Googlerica wrote:digitalna verzija crnih kutija je pocela '90tih godina , malezijski boeing je star 12 godina

Aha onda znaci nije zadnjih pola sata vec zadnja 2 sata? Opet onda nece biti snimka sta se desilo u kriticnom trenutku?
CVR je iskljucivo konverzacija,dok je digitanli FDR 24 sata,znaci,moguce je saznati tehnicke strane aviona,gorivo i sl. kao i altitude kretanja,putanja , i sl. crna kutija znaci sakuplja konverzaciju pilota,audio vrste infomracija , a druga tehnicki dio aviona i putanju, nadma se da sma pomogla
Last edited by Googlerica on 25/03/2014 23:34, edited 1 time in total.
Googlerica

#1294 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

jeza u ledja,evo dobar clanak :)

http://avstop.com/history/flightrecorder.htm

Image
jeza u ledja

#1295 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

Znaci ako je bilo nesto "drz, nedaj, povuci, potegni" u kokpitu u trenutku kad su mijenjali kurs necemo nikad saznati. Ono nesto tipa "shit, prosuo sam kolu po uredjaju" ili "kus na me sa tim nozem".
jefferson

#1296 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Znaci ako je bilo nesto "drz, nedaj, povuci, potegni" u kokpitu u trenutku kad su mijenjali kurs necemo nikad saznati. Ono nesto tipa "shit, prosuo sam kolu po uredjaju" ili "kus na me sa tim nozem".
Ili: nemoj sjedat u krilo, mozemo i u bunkeru iza kokpita ( a B777 ima fakat dobar bunker) :D
Googlerica

#1297 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:Znaci ako je bilo nesto "drz, nedaj, povuci, potegni" u kokpitu u trenutku kad su mijenjali kurs necemo nikad saznati. Ono nesto tipa "shit, prosuo sam kolu po uredjaju" ili "kus na me sa tim nozem".
tacno,CVR snima svakih 30 minuta,sortira i tako se "ponavlja" ciklus ,znaci ako CVR memorise 2 sata,akanije se brisu,sto znaci ako je let trajao 6 sati ,na CVR imamo memorisana zadnja dva sata , tacno

ali FDR moze pomoci definitivno
Edin H.

#1298 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Googlerica wrote:
tacno,CVR snima svakih 30 minuta,sortira i tako se "ponavlja" ciklus ,znaci ako CVR memorise 2 sata,akanije se brisu,sto znaci ako je let trajao 6 sati ,na CVR imamo memorisana zadnja dva sata , tacno

ali FDR moze pomoci definitivno
Znaci nece imati informacije onoga momenta kada je nesto naopako :( , nego mogu nagadjati na osnovu onoga sto se desavalo dva nekoliko sati poslije :?
JanuaryJones

#1299 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

JanuaryJones wrote:http://edition.cnn.com/2014/03/24/opini ... ?hpt=hp_c1

Djeluje kao da je pilot/kopilot okrenuo avion u pravcu južnog indijskog okeana i pustio ga da padne, nakon što je ostao bez goriva. E sad, kako to izvesti? Najlogičnije je da je rokno sebe i kolegu i ostavio avion bez kontrole tj. na autopilotu (pod pretpostavkom da su vrata kokpita bila zaključana i niko ih izvana nije mogao otvoriti). Moguće?

Googlerice jel moguć ovakav scenario?

Googlerica

#1300 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

JanuaryJones wrote:
JanuaryJones wrote:http://edition.cnn.com/2014/03/24/opini ... ?hpt=hp_c1

Googlerice jel moguć ovakav scenario?

u clanku je spomenuta masa opcija,i svaka opcija je doslovno blokirana jer nema dovoljno infmoracija

ti si uzela dio o nestanku goriva,ali moraju biti razlozi o losoj procjeni nestanka goriva ,plus,u takvim situacijama ( koje sam analizirala u radovima) piloti obicno traze pomoc kontrolora leta da ih usmjer ka najblizem aerodormu,stoga prica nije logicna ( uotalom u cijelom slucaju nema pono logicnih elementa,jer nema infomracija
Post Reply