Trebo bi bit halifa ali...animals wrote:Ko je vrhovni vodja svi muslimana na ovome svijetu..
ili nema toga kod muslimana...
mozda je i zbog toga rasulo i tolike razlike u tumacenjima..
Islam - pitanja i odgovori
- Kroksica
#1276 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
5 0 5
#1277 Re: Islam - pitanja i odgovori
haha. vidis kako kuzis. samo se pomjeri za jedan stepen i gubis. jedan stepen u islamu. da ne spominjemo na desetine hiljada bozanstava, pa onda na hiljade tumacenja istih. svako malo odstupanje te stavlja u potpuno istu ravan sa mnom. ateiste.Kroksica wrote:![]()
- Kroksica
#1278 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kroksica wrote:Trebo bi bit halifa ali...animals wrote:Ko je vrhovni vodja svi muslimana na ovome svijetu..
mozda je i zbog toga rasulo i tolike razlike u tumacenjima..
Disclaimer: "ali" u mojoj prethodnoj recenici je veznik, jok vlastito ime. Just saying.
-
kerima1
#1279 Re: Islam - pitanja i odgovori
Siitkinjo jednaKroksica wrote:Kroksica wrote:Trebo bi bit halifa ali...animals wrote:Ko je vrhovni vodja svi muslimana na ovome svijetu..
mozda je i zbog toga rasulo i tolike razlike u tumacenjima..![]()
Disclaimer: "ali" u mojoj prethodnoj recenici je veznik, jok vlastito ime. Just saying.
- animals
#1280 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesu li Siiti i Suniti, nesto kao Katolici i Pravoslavci..
-
kerima1
#1281 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da.animals wrote:Jesu li Siiti i Suniti, nesto kao Katolici i Pravoslavci..
- animals
#1282 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma da..svi ljudi isti..kerima1 wrote:Da.animals wrote:Jesu li Siiti i Suniti, nesto kao Katolici i Pravoslavci..
samo da se imaju zbog cega klati..
-
kerima1
#1283 Re: Islam - pitanja i odgovori
animals wrote:Ma da..svi ljudi isti..kerima1 wrote:Da.animals wrote:Jesu li Siiti i Suniti, nesto kao Katolici i Pravoslavci..
samo da se imaju zbog cega klati..
-
statixx
#1284 Re: Islam - pitanja i odgovori
A sta ako se nije objavljivao, a bude kaznjavao one koji su, prema drevnoj arapskoj poslovici, mislili da je basna most koji vodi do istine.Kroksica wrote:Ako sam ja u pravu - I win, you lose. Ako si ti u pravu i nema nicega - you win and I win again.5 0 5 wrote:mislim da su nam sanse iste. recimo 0.000000000001%. ali ako ti mislis da je tvoja sansa veca, vjerovatno to misljenje temeljis na necemu. cemu?Kroksica wrote: Sto se tice winova, opet su moje sanse vece nego tvoje.
Kontas? Pjhuuu, nije sala ako je moram objasnjavati.
- Kroksica
#1285 Re: Islam - pitanja i odgovori
To su sad neke nerealne situacije. 
-
5 0 5
#1286 Re: Islam - pitanja i odgovori
koliko su nerealnije od bilo koje druge opcije?Kroksica wrote:To su sad neke nerealne situacije.
- Kroksica
#1287 Re: Islam - pitanja i odgovori
realnija je samo od te tvoje5 0 5 wrote:koliko su nerealnije od bilo koje druge opcije?Kroksica wrote:To su sad neke nerealne situacije.
-
5 0 5
#1288 Re: Islam - pitanja i odgovori
sigurno.Kroksica wrote: realnija je samo od te tvoje
- Towelie
#1289 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sto se tice statistike, bilo da ne verujemo u 5999 bozanstava ili u svih 6000, manje-vise su nam iste sanse za "uspeh". Medjutim, vernici ne baziraju svoje verovanje na verovatnoci.5 0 5 wrote:sigurno.Kroksica wrote: realnija je samo od te tvoje![]()
-
prenosnik
#1290 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako sam ja u pravu - I win, you lose. Ako si ti u pravu i nema nicega - you win and I win again.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:42, edited 1 time in total.
- GAU8
#1291 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zašto je to žalosno?zagortenej wrote:Žalosno je to sto muslimani, pod pritiskom nemuslimana preispituju neke kontraverzne stvari u islamu, a koje su prije prihvatali kao dio vjere, sve "u paketu". U narednom periodu biće još stvari koje će morati biti preispitane i odbačene. Jer nije sve bilo bas kao u bajci
Slijepo vjerovanje se protivi ljudskoj prirodi, koja teži da preispituje, ustražuje, uči, saznaje.
- zagortenej
#1292 Re: Islam - pitanja i odgovori
žalosno je, zato što većina muslimana ne žele promjene, slijede ono što su zatekli, bez puno razmišljanja. i mora im neko sa strane reći da neke stvari nisu u redu. treba neki reformator iz redova muslimana, ali na žalost, toga još uvijek nema.GAU8 wrote:Zašto je to žalosno?zagortenej wrote:Žalosno je to sto muslimani, pod pritiskom nemuslimana preispituju neke kontraverzne stvari u islamu, a koje su prije prihvatali kao dio vjere, sve "u paketu". U narednom periodu biće još stvari koje će morati biti preispitane i odbačene. Jer nije sve bilo bas kao u bajci
Slijepo vjerovanje se protivi ljudskoj prirodi, koja teži da preispituje, ustražuje, uči, saznaje.
- GAU8
#1293 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam baš neki dan sa @nasa isto ovo pričao. Došlo je vrijeme "prekretnice" za islam, gdje maltene opstanak zavisi od reformacije.zagortenej wrote:žalosno je, zato što većina muslimana ne žele promjene, slijede ono što su zatekli, bez puno razmišljanja. i mora im neko sa strane reći da neke stvari nisu u redu. treba neki reformator iz redova muslimana, ali na žalost, toga još uvijek nema.GAU8 wrote:Zašto je to žalosno?zagortenej wrote:Žalosno je to sto muslimani, pod pritiskom nemuslimana preispituju neke kontraverzne stvari u islamu, a koje su prije prihvatali kao dio vjere, sve "u paketu". U narednom periodu biće još stvari koje će morati biti preispitane i odbačene. Jer nije sve bilo bas kao u bajci
Problem je što reformatora nema još na vidiku. A i teško je, jer ne neki općeprihvaćeni autoritet za islamska pitanja kao što je recimo katolička crkva uspostavila instituciju najvišeg poglavara.
Ako još dodamo današnje dvije najjače terorističke organizacije, koje su zapravo trojanski konji, situacija se dodatno usložnjava.
- kritichar
#1294 Re: Islam - pitanja i odgovori
Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
- zagortenej
#1295 Re: Islam - pitanja i odgovori
najgore je to što je islam postao previše rastezljiv, svi su muslimani, i te 2 teroristicke organizacije. ali one su i izbacile na povrsinu sav onaj prljavi ves koji su muslimani vjekovima drzali negdje skrivenim.GAU8 wrote:Ja sam baš neki dan sa @nasa isto ovo pričao. Došlo je vrijeme "prekretnice" za islam, gdje maltene opstanak zavisi od reformacije.zagortenej wrote:žalosno je, zato što većina muslimana ne žele promjene, slijede ono što su zatekli, bez puno razmišljanja. i mora im neko sa strane reći da neke stvari nisu u redu. treba neki reformator iz redova muslimana, ali na žalost, toga još uvijek nema.GAU8 wrote:
Zašto je to žalosno?
Problem je što reformatora nema još na vidiku. A i teško je, jer ne neki općeprihvaćeni autoritet za islamska pitanja kao što je recimo katolička crkva uspostavila instituciju najvišeg poglavara.
Ako još dodamo današnje dvije najjače terorističke organizacije, koje su zapravo trojanski konji, situacija se dodatno usložnjava.
gledam neki dan jednog egipatskog ucenjaka, pitaju ga zasto Al Azhar (najuglednija islamska vjerska institucija) nije proglasio isil nevjernicima. kaze on, pa kad bi to uradili, sami bi sebe proglasili isto nevjernicima, jer sve sto isil radi i ovi podrzavaju, jedina je razlika sto ovi sa azhara to nisu provodili u djelo.
neki dan sam naveo primjer jednog youtube sejha, omiljenog kod jednog dijela bh muslimana, kad je rekao da se za vrijedjanje Poslanika a.s. covjek ubija. taj video je bio postavljen prije teroristickog napada u parizu, odmah nakon pariza, video je nestao. poslije se on pravdao da nije tako mislio.
- zagortenej
#1296 Re: Islam - pitanja i odgovori
hajd nabroj te 73 skupinekritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
- kritichar
#1297 Re: Islam - pitanja i odgovori
kad mi ti nabrojiš koje vrste šija sve ima, onda ću moći upotpuniti listuzagortenej wrote:hajd nabroj te 73 skupinekritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
- zagortenej
#1298 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne samo da ćeš je upotpuniti, nego ćeš nabrojati preko 73 skupine, ali ne smiješ jer ćeš morati priznati da je hadis izmišljen samo iz razloga da bi se jedna skupina proglasila spasenom, zato ga ibn tejmija forsira. ako kazes da je to ehlu sunne wel dzem'a, pa i oni su se podijelili u skupine. znaci, ostaje samo ibn tejmijina skupina kao "spasena".kritichar wrote:kad mi ti nabrojiš koje vrste šija sve ima, onda ću moći upotpuniti listuzagortenej wrote:hajd nabroj te 73 skupinekritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
a koliko ima skupina kod šija, bujrum istrazuj, mene to ne interesuje, ti se bavis njima, a ne bavis sobom.
- asurbanipal
#1299 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote:
ne samo da ćeš je upotpuniti, nego ćeš nabrojati preko 73 skupine, ali ne smiješ jer ćeš morati priznati da je hadis izmišljen samo iz razloga da bi se jedna skupina proglasila spasenom, zato ga ibn tejmija forsira. ako kazes da je to ehlu sunne wel dzem'a, pa i oni su se podijelili u skupine. znaci, ostaje samo ibn tejmijina skupina kao "spasena".
a koliko ima skupina kod šija, bujrum istrazuj, mene to ne interesuje, ti se bavis njima, a ne bavis sobom.
Šta bi tek bilo kada bi počeo nabrajati na koliko su se grupa podijelili kršćani. Mislim da ih samo u Americi ima preko 150...
- Towelie
#1300 Re: Islam - pitanja i odgovori
Heh..pa nisu samo to razlozi. Mada stoji i ovo za hurije. Samo sto ce kondicije trebati vise nama muskima.prenosnik wrote:nego na strahu od vatre i nadi u osvjedocenje u hurijsku kondiciju i neumornostTowelie wrote: Sto se tice statistike, bilo da ne verujemo u 5999 bozanstava ili u svih 6000, manje-vise su nam iste sanse za "uspeh". Medjutim, vernici ne baziraju svoje verovanje na verovatnoci.