Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1276 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: :lol:

Šta još da im kažem? Ko ti još fali? :lol:
Drug Tito! :kiss:
:lol:

I ko još? :lol:
Pa Jovanka, ko bi drugi!
S4mpion

#1277 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Zaitsev wrote:
S4mpion wrote:
Ono baš svi, bez izuzetka?

Šta još znaš o nekoliko milijardi ljudi koje nisi ni vidio, a kamoli upoznao?
Očekivano, površno shvaćeno. Vratija se Šime i krenia redom citirati postove... Mislim, kada kažeš 99% vjernika, da se to odnosi na one koje poznaješ - kako-tako. I fakat sam iznenađen kako možeš misliti da sam smatrao da se to odnosi na 99% svih vjernika na dunjaluku. Zašto citiraš i postavljaš takvo pitanje? Samo da bi citirao ili?
Svašta se može očekivat od nekog ko izjavi da se 99 od 100 ljudi privrženih vjeri bavi njime i njegovim svjetonazorom.

Izvini molim te, nisam znao da si ljudima toliko bitan, nemoj šta zamjerit. :mrgreen:
Zaitsev

#1278 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

S4mpion wrote:
Zaitsev wrote:
S4mpion wrote:
Ono baš svi, bez izuzetka?

Šta još znaš o nekoliko milijardi ljudi koje nisi ni vidio, a kamoli upoznao?
Očekivano, površno shvaćeno. Vratija se Šime i krenia redom citirati postove... Mislim, kada kažeš 99% vjernika, da se to odnosi na one koje poznaješ - kako-tako. I fakat sam iznenađen kako možeš misliti da sam smatrao da se to odnosi na 99% svih vjernika na dunjaluku. Zašto citiraš i postavljaš takvo pitanje? Samo da bi citirao ili?
Svašta se može očekivat od nekog ko izjavi da se 99 od 100 ljudi privrženih vjeri bavi njime i njegovim svjetonazorom.

Izvini molim te, nisam znao da si ljudima toliko bitan, nemoj šta zamjerit. :mrgreen:
Odakle si to izvuk'o Allahati? :lol:

Nije ni čudo šta sve izvlačiš iz Kur'ana... Daleko od toga da zamjerim. Kažu da je jedna od glavnih razlika između teista i ateista to što ateisti ne zamjere teistima što su teisti. :D
fatamorgana

#1279 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Dope_Man

#1280 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

fatamorgana wrote:Zabrinjavajuće vijesti .....

https://matrixworldhr.com/2013/08/13/zn ... d-ateista/
Pa sad.. s obzirom da sam zavrsio studij psihologije prosao sam kroz dosta istrazivanja u kojima su ovo istrazivali i rezulati su prilicno konzistentni. Samo se obicno izvlaci naopako zakljucak u medijima, pa i tu pise ''vjera ima iznimno negativan utjecaj na ljudsku inteligenciju'', tj. govore o kauzalnoj vezi za sto se u nekom kontekstu moze reci da je tacno, ali u ovom ne nuzno, jer se jednostavno radi o tome da inteligentniji ljudi ne trebaju vjeru (iz milion i jednog razloga, neki se i spominju tu) pa ne idu u nju, dok manje inteligentni trebaju gotovo rjesenje za zivot pa stoga idu ka vjeri.

Naravno, moze se desiti i situacija kada ce vjera i zaglupiti najveceg genija ako on iz nekog razloga udje u vjeru i slijepo je se drzi, ignorisuci sopstvenu logiku i sposobnost razmisljanja, ali obicno se ne radi o takvoj vrsti kauzalne veze izmedju vjere i inteligencije u studijama koje se bave tim pitanjem.
Dozer

#1281 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Sad si gotov... :D

Sta ima psihologija da se bavi religijama kad se religije ne bave psihologijom. A, ako se religije ne bave psihologijom, to znaci da je psihologija irelevantna za ljude. :lol:
Dope_Man

#1282 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dozer wrote:Sad si gotov... :D

Sta ima psihologija da se bavi religijama kad se religije ne bave psihologijom. A, ako se religije ne bave psihologijom, to znaci da je psihologija irelevantna za ljude. :lol:
Najjaci su mi tu studenti psihologije, onih par koji su ipak cvrsto u vjeri.. slusas na predavanju o simptomima raznih mentalnih bolesti, ponovis to 100 puta za ispit, i ne napravis konekciju izmedju nekog zamisljenog pacijenta koji cuje glasove i covjeka koji se osamljivao u pecinu i tvrdio da cuje glasove, vidi nevidljivo, putuje svemirom i drugim dimenzijama.. :-)
Dozer

#1283 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Da... I onda se jos nazivaju psiholozima...
r_faruk

#1284 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

proimjetio sam da ovih par boraca za izvodjenje na "pravi put" konstantno citira i hvata se za jednu rijec ili dio recenice u jednom postu. pa kao "odakle sad da 99% vjernika na svijetu ne valja" ili onda kada govorimo o raju i paklu, kao "sta ti pricas o raju kada ne vjerujes u boga" ili kada kazem "sto bi mene bog mrzio zbog toga sto ne vjerujem", a vi mi spocitavate u smislu kako mogu o tome raspravljati i staviti se u takvu situaciju ako ne vjerujem, ili nesto slicno tome, dok originalna misao uopste nije zamisljena kao takva i to je iz napisanog prosto ocigledno. pitam se da li su ovi vjernici zaista toliko bezobrazni pa namjerno spinuju oko gluposti ili zaista ne shvataju napisano, a ovamo bi tumacili...
Dozer

#1285 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Razumiju oni vrlo dobro, ali posto nemaju konkretnih odgovora, pri cemu su i sami svjesni da su upravo oni uzabludi, onda se okrenu spinu :D

Pa, kad ni spin ne prodje, onda se usute neko vrijeme, sacekaju da se pojavi neka nova rijec ili recenica, pa se onda uhvate za nju, kontajuci da smo sve prethodno zaboravili. :lol:
Dope_Man

#1286 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Da, razumiju oni savrseno ali se moraju uhvatiti neke besmislice jer na sustinu posta nemaju adekvatan odgovor, a da usute.. eh pa to tek ne moze, jer onda su po defaultu izgubili, a to ne moze biti.

Drugo sto ces primjetiti je da skoro nikad nece odgovoriti na neko direktno pitanje na koje postoji jasan odgovor kog svi znaju, ali koji pobija njihovu tezu, vec ce do besvjesti pricati o svemu osim o tom pitanju. Mislim da je sa tvrdokornim bila zanimljiva situacija prije par mjeseci kad je to bio potpuni cirkus koliko je mogao da vrluda i izbjegava jedno jednsotavno pitanje koje smo mu iz posta u post direktno ponavljali. Jedino tad sam s nestrpljenjem cekao da vidim njegov sljedeci post, cisto da vidim koliko neko moze samog sebe zavaravati :lol:
HardcoreMX

#1287 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Raigor Stonehoof wrote: Crvenkapica nije nista rekla, rekla su braca Grimm. Kad to razlucis, dalje ce ti biti lako.
Ne uspijevam da razlučim,to je onda očigledno vrlina vas ateista koji čitate bajke, :lol: dakle gdje rekoše braća Grimm da se crvenkapice treba bojati?
Dado34 wrote:bla bla

@Dafo34,ne znam šta radi tvoj monolog o tebi samom u kojem ti konstatuješ da ništa ne kontaš?!Ako se ti tako ukakit osjećaš to je onda isključivo tvoj problem i ničiji drugi i nos plakni,a ne maramicama. A ako nisi na intelektualnoj osnovi sposoban kao što kažeš pa jednostavno drži se laganijeg štiva,npr.crvenkapice kao i ovaj forumaš. Jedino malo interesantno sa stanovišta psihologije kad se već spominje, iako nisi ništa novo rekao ni sa tim utripovanim egom,ali kad već pitaš,sad je jasno šta znači da su potanburali gabo u tebi.Ali i dalje nije jasno što si samog sebe kvotao,vjerovatno propratna pojava pošto obožavaš samog sebe kao što veliš.E sad kakav si ti bog kojeg mogu banovati i još paranoišeš,e to je tek pitanje. :D
HardcoreMX

#1288 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote: Ti si moj prijatelj!!! Niko me na dunjaluku nasmijati ne može k'o ti! Allahami! :D
Znači tko te ne nasmijava nije ti prijatelj?!Diskutabilno je to,opet ti to kažem da ti pomognem. A ti si opet pomogao pokazati Dozeru koja sorta ljudi koristi zakletve,osim njega samog,naravno. :D
belfy wrote: ma uopste me ne brine, jer mi je glupo da uopste neko ko zna sve mora imati nekog pisara, a jos gore - dvojicu. velika neefikasnost, podsjeca na neko stranacko uhljebljivanje. jel Uzviseni sam birao pisare?
Za potrebe revizije!Da ti osvježi sjećanje,eto vidiš već se izmotaješ,ne brine te ali ti glupo..Ako te podsjeća na uhlebljivanje onda govoriš vjerovatno iz osobnog iskustva odnosno perspektive,na protekciju si navikao?Znaš kako se kaže univerzalna pravda,dakle sve ide na mizan,i plus i minus,zato dvojica,jedan prati pozitvno drugi negativno.
Dozer

#1289 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Evo ga! Jupiiiiii! :lol: :lol:
r_faruk

#1290 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Tvrdokorni mi je upravo zbog ovakvih stvari dospio na ignore, tako da ne citam sta on pise....
HardcoreMX

#1291 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ne čudi onda tvoj izbor,za razliku od tebe, meni moja vjera zabranjuje da se oholišem i uzdignuta nosa hodam pa da ljude ignorišem.
Zaitsev

#1292 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote: Ti si moj prijatelj!!! Niko me na dunjaluku nasmijati ne može k'o ti! Allahami! :D
Znači tko te ne nasmijava nije ti prijatelj?!Diskutabilno je to,opet ti to kažem da ti pomognem. A ti si opet pomogao pokazati Dozeru koja sorta ljudi koristi zakletve,osim njega samog,naravno. :D
:lol:
Eto vidis :lol:
Prve dvije moje recenice nisu povezane HCMX prijatelju moj. Sve ti se mora objasnjavati. Sto se zakletve tice: tema - ateizam ; ja - ateista ; zakletva - ironija ; ti - ne kontas ironiju. Hvala ti na pomoci u svakom slucaju prijatelju moj.

P.s. Zaista nije fino ljude dijeliti na sorte...
HardcoreMX

#1293 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Onaj koji sam prizna da njemu samom prve dvije rečenice nisu povezane hoće nešto drugom da objašnjava. :lol: Kakav apsurd pa i nije bilo potrebe da naglašavaš da si ateista. :D Ako znaš šta je ironija onda bi trebao znati da je to osobina hinje,ali nisi ni to trebao naglašavati kao u prethodnom slučaju jer je i to već odavno poznato,ali nije naodmet kad sam priznaš. :D I na kraju nisi ni skontao šta sam mislio pod tim šta si dokazao,ali si i tu požurio sam sebe svrstajući u ateiste,što je takodjer poznato,ali nije naodmet da dodatno podebljaš dokaz za Dozera. :D I onda još sam sebe svrstaš,a onda konstatuješ kako nije lijepo ljude svrstavati.Postaćeš kralj apsurda,a ja sam samo htio pomoći. :)
Dozer

#1294 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Ne čudi onda tvoj izbor,za razliku od tebe, meni moja vjera zabranjuje da se oholišem i uzdignuta nosa hodam pa da ljude ignorišem.
AAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sta rece, i osta ziv, mati mila :lol: :lol: :lol: :lol:
Najveci ignorant na temi da nesto ovako izvali.... Covjece...pa ti si toliko ljudi ovdje ignorisao preskacuci odgovore na pitanja, a pogotvo spinujuci, da si sad ovim postom sam sebe strpao, tj. zakucao u sami vrh licemjera. I jos za sebe imas obraza reci da si vjernik... :roll:

Doduse, i jesi. Takvih "vjernika" je danas 90%....
belfy

#1295 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ma uopste me ne brine, jer mi je glupo da uopste neko ko zna sve mora imati nekog pisara, a jos gore - dvojicu. velika neefikasnost, podsjeca na neko stranacko uhljebljivanje. jel Uzviseni sam birao pisare?
Za potrebe revizije!Da ti osvježi sjećanje,eto vidiš već se izmotaješ,ne brine te ali ti glupo..Ako te podsjeća na uhlebljivanje onda govoriš vjerovatno iz osobnog iskustva odnosno perspektive,na protekciju si navikao?Znaš kako se kaže univerzalna pravda,dakle sve ide na mizan,i plus i minus,zato dvojica,jedan prati pozitvno drugi negativno.
jah, izmotajem... a stara narodna kaze da je pretpostavka majka svih zajeba. no, sto ce Uzvisenom ijedan pisar ako vec sve zna? ili zelis da kazes da on ne zna sve pa mu treba pisar, i to ne jedan, nego dva...
Dado34

#1296 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

@ hardcoremix - Ne mozes me uvrijediti na nick, tvoj je za 10, nemoj da ja dajem nadimke? Fakat nemoj vise meni nemam zaista argumenata, sve si mi u facu preko foruma istreso. Osto sam bez teksta. Samo mi jedno nije jasno, pa eto ako ti nije za hater, objasni mi kakva ti je to vjera, udjes na Topic ateista i ti guslas, turpijas, ubjedjujes, mogu samo ponoviti, jesi balavac, glup, ili ti nesto evo sada da dodam sa vjerom ne valja? Ocigledno ni ti sam ne vjerujes u to sto pricas, sta ti mislis? Ti moras nas ovde ubjedjivati u tu istu pricu o vjeri, odnosno ubjedjujes samog sebe da je to ispravno? Ovo sto ti radis rade Jehovini svjedoci na zapadu, od vrata do vrata.
Dado34

#1297 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Evo nesto gledam, na Topic Za predane Allahu dž.š. predani, nema ateista, niko ne uzurpira njihov mir. Sta je sa ovih par kofol vjernika koji misle da su popili citavu pamet ovog svijeta? Treba sad par nas, kazem par, naravno ako nismo sigurni u svoj ateizam, ici tamo i turpijati supljirati? Da ocekujemo da ce nas neko uvjeriti da nismo u pravu? Ne znam sta ljudi ocekuju? Isto ovako ljudi zalutaju u gay club pa skontaju da to nije slucajno, nesto ih vuce a citav zivot se trude da ganjaju koke.
Zaitsev

#1298 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:Onaj koji sam prizna da njemu samom prve dvije rečenice nisu povezane hoće nešto drugom da objašnjava. :lol: Kakav apsurd pa i nije bilo potrebe da naglašavaš da si ateista. :D Ako znaš šta je ironija onda bi trebao znati da je to osobina hinje,ali nisi ni to trebao naglašavati kao u prethodnom slučaju jer je i to već odavno poznato,ali nije naodmet kad sam priznaš. :D I na kraju nisi ni skontao šta sam mislio pod tim šta si dokazao,ali si i tu požurio sam sebe svrstajući u ateiste,što je takodjer poznato,ali nije naodmet da dodatno podebljaš dokaz za Dozera. :D I onda još sam sebe svrstaš,a onda konstatuješ kako nije lijepo ljude svrstavati.Postaćeš kralj apsurda,a ja sam samo htio pomoći. :)
:lol: :lol: :lol:
Nenadjebivo!!! Ok hcmx prijatelju moj. Sjeb'o si me ARGUMENTIMA. Sve si upravu. I sto kazes i sto presutis. Intelektom ti na forumu niko nije ni do koljena. Ja sam hinja jer koristim ironiju. A ti mene bolje shvatas nego ja sebe. Zaista u zabludi zivim. P.s. Tesko da ci ti titulu kralja iko ikad preoteti. Postajes poznat i na drugim forumima ako ti ista znaci :D
Dozer

#1299 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pa, HCMiX (od sad je MiX) je odavno poznat kao nenadjebivi demagog. Lik je sposoban srociti takve recenice da ih ni on sam ne razumije, ali istovremeno njima pokusava ubijediti sve oko sebe da su one susta istina :lol: :lol:
Raigor Stonehoof

#1300 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Dozer wrote:Pa, HCMiX (od sad je MiX) je odavno poznat kao nenadjebivi demagog. Lik je sposoban srociti takve recenice da ih ni on sam ne razumije, ali istovremeno njima pokusava ubijediti sve oko sebe da su one susta istina :lol: :lol:

Ovako nekako? :lol:
Post Reply