Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
-
mezzo95
#1276 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ha cuj, druze Hafise, partizanska ideologija ne poznaje granice..kao uostalom ni fasisticka, teroristicka, itd..a da se razumijemo, braca dalmatinci su narocito iskazali hrabrost i istrajnost u ciscenju tog fasistickog jezgra.
-
Yug
#1277 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pa nece RS raspisat referendum bez neke "banditerove" komisije ili slicno.Ne kazem da su nesto posebno pametni ali toliko glupi bas i nisu.daddy-kool wrote:Ako si vidio scenario koji ja smatram mogućim, predviđam nekoliko dana političke krize u BiH nakon provođenja referenduma za otcjepljenje RS. Jednostrano kršenje ustava/mirovnog sporazuma povlači njegovu ništavnost, te bi se postojeći ustav prilagodio vanrednim okolnostima ili bi se vratio ustav RBiH.AkHolic wrote: Mislio sam na pravne propise -ustav i zakone ne na subjektivni osjecaj pravde.
Zar misliš da bi to bila ikakva blokada?
-
ratio_rationum
#1278 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ro ... 20421.html
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/austr ... /130919075
Naravno da do novog rata u BiH može doći, i Bošnjake u svemu tome opet može skupo koštati, nažalost, totalna naivnost.
Mi se dijelimo na one koji misli da "neće, ba, bit rata, ko je to vidjo, bilo-prošlo" i one koji misle "samo nek' proglase neovisnost RS,jedva čekamo da krenemo do Drine". Ne zna se ko je tu gluplji.
Kao prvo, do novog rata može doći kao što je došlo i do prošlog, a to što ima onih koji misle da se neće zapucat je indikativno, jer je i tada bilo onih koji su mislili da do rata neće doći, da će nas JNA braniti i sl.
Kao drugo, mi ne možemo ponoviti Oluju u BiH, niti možemo potencijalno proglašenje neovisnosti RS-a iskoristiti kao okidač, jer niti mi imamo vojne niti ljudske kapacitete, niti strateški položaj za to, niti smo u bilo kojem aspektu za to sposobni. A niti bi potencijalni progon trećine stanovništva BiH (Srba) na kraju krajeva bilo nešto etički i moralno opravdano, niti bi to svijet dopustio. Oluja je bila jedna, a i u njoj je Hrvatska igrala glavnu ulogu, ko misli da smo mi nešto puno pridonijeli u oslobađanju zap. Bosne i izbijanju pred Banjaluku, bolje nek se ostane kući igrati plastičnim pištoljima. Jedino što bi mogli (uz mudro vodstvo i dobru taktiku) jest iskoristiti položaj koji imamo i presijeći Srpsku kod Brčkoga i preko Goražda, kao i eventualno razdvojiti Hrvate prodorom kroz dolinu Neretve i izbijanjem na Neum. Takvom formacijom zvijezde kojoj bi središte bilo u srednjoj Bosni, a krakovi sezali do granica BiH (uz krajišku asistenciju) bismo rascijepili separatističke teritorije i ujedno sebi omogućili komunikaciju s ostatkom svijeta (opet, samo ako nam Hrvatska i Srbija dozvole). To je jedino što bismo mi mogli i to samo uz sve navedene uslove, a i to eventualno.
Sama činjenica da postoje međunarodni proponenti neovisnosti RS-a i hrvatskog separatizma u BiH je po sebi opasna. Možda vam se čini da to tamo neki austrijski parlamentarac nešto baljezga, ali sutra prevrat u odnosu svjetskih sila može uzrokovati da takvi glasovi i zahtjevi postanu glasniji i utjecajniji. Slabljenje Amerike može nas doći glave. Da se RS odcijepi, većina bi nas slegla ramenima i rekla "šta'š ba" (prva grupacija navedena gore), dok bi od ovih drugih neko možda i krenuo u epsku navalu sa ciljem odbrane integriteta države, ali ti bi na kraju ispali gluplji od ovih što idu u Siriju. Sve u svemu, mi izgleda da trebamo biti zadovoljni ako nas niko ne dira u ove dvije enklave: centralnoj Bosni s produžetkom do Tuzle i Krajinom. Od povratka u RS nema ništa, tamošnji Bošnjaci žive ko Jevreji poslije 45. Mogu biti sretni da ih ima, da će se obnoviti do te mjere da opet postanu većina u Višegradu ili Zvorniku mogu samo sanjati.
Nama se Dodik može mirno rugati u facu tvrdnjama kako cijeli BiH treba demilitarizirati, a nama treba neko vrijeme da nam iz dupeta u glavu dođe šta to znači (zato niko valjda i ne reagira na te provokacije): samostalna RS, a tebi Bošnjo praćka da se braniš. Međutim, nije ni naoružavanje neko rješenje jer se zbog ovakvog ustrojstva države ne možemo naoružavati koliko mi hoćemo i bez pariteta prema ostalim etničkim grupama (u prijevodu tenk Federaciji, tenk Srpskoj, i tako za svaki metak). Jedino šta nam ostaje jest ustrajno, trajno i mudro lobiranje po svijetu. Međutim, mi se kao narod dijelimo na socijalistički opredijeljene pasivne relativizatore i primitivne kockoglave kriminalne minderlije, trećeg izgleda da slabo ima, tako da sam i tu pesimističan, pošto niti jedna od ove dvije grupacije nije dovoljno osviještena niti sposobna za takvo nešto.
U svakom slučaju, naravoučenje jest nemati pouzdanja u sadašnju geopolitičku konfiguraciju, niti u to da će ona uvijek biti takva, kao niti biti previše oduševljen stranim turistima koji dođu da poslikaju kako kod nas ima crkva i džamija zid do zida, šačica avanturista ne preslikava nužno cjelokupno stanje svijesti iz ikojeg dijela svijeta.
P. S.
Da dodam još jednu skupinu zabluđenih Bošnja: oni koji misle da će zbog Haških presuda za genocid doći do ukidanja RS-a. RS-u je legitimitet potvrđen Daytonom i tu nema pomaka. Nema niti pravne osnove, sve i da ima dovoljno jake međunarodne volje.
Naravno da do novog rata u BiH može doći, i Bošnjake u svemu tome opet može skupo koštati, nažalost, totalna naivnost.
Mi se dijelimo na one koji misli da "neće, ba, bit rata, ko je to vidjo, bilo-prošlo" i one koji misle "samo nek' proglase neovisnost RS,jedva čekamo da krenemo do Drine". Ne zna se ko je tu gluplji.
Kao prvo, do novog rata može doći kao što je došlo i do prošlog, a to što ima onih koji misle da se neće zapucat je indikativno, jer je i tada bilo onih koji su mislili da do rata neće doći, da će nas JNA braniti i sl.
Kao drugo, mi ne možemo ponoviti Oluju u BiH, niti možemo potencijalno proglašenje neovisnosti RS-a iskoristiti kao okidač, jer niti mi imamo vojne niti ljudske kapacitete, niti strateški položaj za to, niti smo u bilo kojem aspektu za to sposobni. A niti bi potencijalni progon trećine stanovništva BiH (Srba) na kraju krajeva bilo nešto etički i moralno opravdano, niti bi to svijet dopustio. Oluja je bila jedna, a i u njoj je Hrvatska igrala glavnu ulogu, ko misli da smo mi nešto puno pridonijeli u oslobađanju zap. Bosne i izbijanju pred Banjaluku, bolje nek se ostane kući igrati plastičnim pištoljima. Jedino što bi mogli (uz mudro vodstvo i dobru taktiku) jest iskoristiti položaj koji imamo i presijeći Srpsku kod Brčkoga i preko Goražda, kao i eventualno razdvojiti Hrvate prodorom kroz dolinu Neretve i izbijanjem na Neum. Takvom formacijom zvijezde kojoj bi središte bilo u srednjoj Bosni, a krakovi sezali do granica BiH (uz krajišku asistenciju) bismo rascijepili separatističke teritorije i ujedno sebi omogućili komunikaciju s ostatkom svijeta (opet, samo ako nam Hrvatska i Srbija dozvole). To je jedino što bismo mi mogli i to samo uz sve navedene uslove, a i to eventualno.
Sama činjenica da postoje međunarodni proponenti neovisnosti RS-a i hrvatskog separatizma u BiH je po sebi opasna. Možda vam se čini da to tamo neki austrijski parlamentarac nešto baljezga, ali sutra prevrat u odnosu svjetskih sila može uzrokovati da takvi glasovi i zahtjevi postanu glasniji i utjecajniji. Slabljenje Amerike može nas doći glave. Da se RS odcijepi, većina bi nas slegla ramenima i rekla "šta'š ba" (prva grupacija navedena gore), dok bi od ovih drugih neko možda i krenuo u epsku navalu sa ciljem odbrane integriteta države, ali ti bi na kraju ispali gluplji od ovih što idu u Siriju. Sve u svemu, mi izgleda da trebamo biti zadovoljni ako nas niko ne dira u ove dvije enklave: centralnoj Bosni s produžetkom do Tuzle i Krajinom. Od povratka u RS nema ništa, tamošnji Bošnjaci žive ko Jevreji poslije 45. Mogu biti sretni da ih ima, da će se obnoviti do te mjere da opet postanu većina u Višegradu ili Zvorniku mogu samo sanjati.
Nama se Dodik može mirno rugati u facu tvrdnjama kako cijeli BiH treba demilitarizirati, a nama treba neko vrijeme da nam iz dupeta u glavu dođe šta to znači (zato niko valjda i ne reagira na te provokacije): samostalna RS, a tebi Bošnjo praćka da se braniš. Međutim, nije ni naoružavanje neko rješenje jer se zbog ovakvog ustrojstva države ne možemo naoružavati koliko mi hoćemo i bez pariteta prema ostalim etničkim grupama (u prijevodu tenk Federaciji, tenk Srpskoj, i tako za svaki metak). Jedino šta nam ostaje jest ustrajno, trajno i mudro lobiranje po svijetu. Međutim, mi se kao narod dijelimo na socijalistički opredijeljene pasivne relativizatore i primitivne kockoglave kriminalne minderlije, trećeg izgleda da slabo ima, tako da sam i tu pesimističan, pošto niti jedna od ove dvije grupacije nije dovoljno osviještena niti sposobna za takvo nešto.
U svakom slučaju, naravoučenje jest nemati pouzdanja u sadašnju geopolitičku konfiguraciju, niti u to da će ona uvijek biti takva, kao niti biti previše oduševljen stranim turistima koji dođu da poslikaju kako kod nas ima crkva i džamija zid do zida, šačica avanturista ne preslikava nužno cjelokupno stanje svijesti iz ikojeg dijela svijeta.
P. S.
Da dodam još jednu skupinu zabluđenih Bošnja: oni koji misle da će zbog Haških presuda za genocid doći do ukidanja RS-a. RS-u je legitimitet potvrđen Daytonom i tu nema pomaka. Nema niti pravne osnove, sve i da ima dovoljno jake međunarodne volje.
- Vasco da Gama
#1279 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ratio_rationum wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ro ... 20421.html
P. S.
lijepo si sve sastavio mada se bošnjački nacionalizam hvata za slamku i konstruiše teorije o rahat patnji i demografskoj dominaciji, ali si ti to lijepo ovde dekonstruisao.
- Mister Yes
#1280 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Da napravimo jedan mali rezime:
1. Da li je za izbijanje rata bitno koliko ljudi želi ratovati?
Apsolutno nebitno. Kombinacija medija, mobilizacije i nemogućnosti bjekstva će u datom trenutku odraditi svoje.
2. Da li će biti rata?
Sasvim sigurno. Demografski pad Srba u BiH će natjerati štab u Beogradu da reaguju prije nego bude kasno. Sarajevo neće mirno dopustiti odvajanje dijela BiH i to je rat.
3. Kakvi će biti rezultati tog rata?
U potpunosti zavisi od volje velikih sila.
1. Da li je za izbijanje rata bitno koliko ljudi želi ratovati?
Apsolutno nebitno. Kombinacija medija, mobilizacije i nemogućnosti bjekstva će u datom trenutku odraditi svoje.
2. Da li će biti rata?
Sasvim sigurno. Demografski pad Srba u BiH će natjerati štab u Beogradu da reaguju prije nego bude kasno. Sarajevo neće mirno dopustiti odvajanje dijela BiH i to je rat.
3. Kakvi će biti rezultati tog rata?
U potpunosti zavisi od volje velikih sila.
-
Martinez_
#1281 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mister Yes wrote: 2. Da li će biti rata?
Kad štab u Beogradu pokrene stvar onda si trebao reći da štab na Bosforu neće dopustiti mirno odvajanje dijela BiH i to je rat
-
Baboolal
#1282 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Rat nije neminovan. O stepenima vjerovatnoce da ce se desiti se vec moze raspravljat.Mister Yes wrote:
2. Da li će biti rata?
Par tema ispod kaze kolega da ce Srbija u EU do 2020. Nerealno je ocekivati promjenu u stavu MZ-a prema podjeli BiH bar jos sljedecih 5-6 godina. Koliko ce biti u interesu Beograda da se bavi Srbima u Bosni i teritorijama na kojima oni zive u slucaju ubrzanog pridruzivanja Srbije EUniji? Evo su se i Kosova odrekli...
-
AkHolic
#1283 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mašiš bit poruke.Ja nisam ni rekao da bošnjački političari ne bi pokušali iskoristit takvu "priliku" da deklariraju nevažećim Dejtonski sporazum i vraćanje na ustav RBiH no nalazim da bi potpora takvome pothvatu u utjecajnim krugovima u međunarodnoj zajednici bila slaba."Kršenje DMS ili ustava",ne vidim utemeljenje u samome tekstu ustava za takvu tvrdnju.DMS je impementiran,izvršen je povrat imovine,jedan broj prognanih i izbjeglih se vratio i uopće ljudska prava se poštivaju na balkanskoj razini.Nije smisao DMS držati FBiH i RS koje je tvore vječno skupa.Sam ustav nigdje se i ne očituje o secesiji entiteta.Kad bi prihvatila tvrdnja da entiteti "nemaju pravo" na istupanje,tom logikom bi se isto moglo reć i za Federaciju što bi bila apsurdna tvrdnja.daddy-kool wrote:Ako si vidio scenario koji ja smatram mogućim, predviđam nekoliko dana političke krize u BiH nakon provođenja referenduma za otcjepljenje RS. Jednostrano kršenje ustava/mirovnog sporazuma povlači njegovu ništavnost, te bi se postojeći ustav prilagodio vanrednim okolnostima ili bi se vratio ustav RBiH.AkHolic wrote: Mislio sam na pravne propise -ustav i zakone ne na subjektivni osjecaj pravde.
Zar misliš da bi to bila ikakva blokada?
- madner
#1284 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Po ustavu i tumacenju istog od nadlezne instance entiteti ne tvore BiH nego su entiteti administrativne jedinice BiH. Dakle pravno, entiteti imaju jednak status kao i opcine.
-
Yug
#1285 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
A za kaj stovani gospon madnermadner wrote:Po ustavu i tumacenju istog od nadlezne instance entiteti ne tvore BiH nego su entiteti administrativne jedinice BiH. Dakle pravno, entiteti imaju jednak status kao i opcine.
- Skijaš
#1286 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ako griješiš, biće mrtvih, i zato je najbolje da nikad ne saznamo odgovor na to pitanje.AkHolic wrote:Pitanje je koliko bi se eventualni pokusaj istupanja manjeg entiteta iz sastava BiH mogao okvlificirat kao antiustavno djelovanje separatizam ili ugrozavanje teritorijale cjelovitosti,.Prije bi moglo govorit o disoluciji BiH na sastavne jedinice.
- madner
#1287 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nisam rekao da imaju iste ingerencije, nego isti pravni status.Yug wrote:A za kaj stovani gospon madnermadner wrote:Po ustavu i tumacenju istog od nadlezne instance entiteti ne tvore BiH nego su entiteti administrativne jedinice BiH. Dakle pravno, entiteti imaju jednak status kao i opcine.tvrdite da opCine imaju isti pravni status kao i entiteti.Moze li opstina Kladanj da blokira neki zakon u parlamentu
...Mislim tisucu mi dabrova
Kada bi imali ustav po kom bi postojalo Vijece Opcina gdje bi morao postojati konsensus opcina o svakom zakonu onda bi opstine to mogle uraditi. No opet bi bile opcine.
-
Yug
#1288 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
A atomi se cijepaju uz pomoc kupusa i lubenicemadner wrote:Nisam rekao da imaju iste ingerencije, nego isti pravni status.Yug wrote:A za kaj stovani gospon madnermadner wrote:Po ustavu i tumacenju istog od nadlezne instance entiteti ne tvore BiH nego su entiteti administrativne jedinice BiH. Dakle pravno, entiteti imaju jednak status kao i opcine.tvrdite da opCine imaju isti pravni status kao i entiteti.Moze li opstina Kladanj da blokira neki zakon u parlamentu
![]()
Kada bi imali ustav po kom bi postojalo Vijece Opcina gdje bi morao postojati konsensus opcina o svakom zakonu onda bi opstine to mogle uraditi. No opet bi bile opcine.
-
Yug
#1289 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Eventualni pokusaj RS da istupi iz sastava BiH je nemoguc.Jedino u slucaju neke nove "banditerove komisije" se to moze desiti.Ne kazem da su u RS nesto pametni puno ali nisu bas ni toliko glupi.Posto tu saglasnost od EU i SAD nikada nece dobiti zbog istorijskog koneksta nastanka RS nakon mirovnog sporazuma,niko im nece priustiti takvo zadovoljstvo i buducnost ce morati traziti u drzavi BiH.Skijaš wrote:Ako griješiš, biće mrtvih, i zato je najbolje da nikad ne saznamo odgovor na to pitanje.AkHolic wrote:Pitanje je koliko bi se eventualni pokusaj istupanja manjeg entiteta iz sastava BiH mogao okvlificirat kao antiustavno djelovanje separatizam ili ugrozavanje teritorijale cjelovitosti,.Prije bi moglo govorit o disoluciji BiH na sastavne jedinice.
Last edited by Yug on 21/12/2013 00:11, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1290 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Eto, bar se u nečemu slažemo.Yug wrote:Eventualni pokusaj RS da se istupi iz sastava BiH je nemoguc.Jedino u slucaju neke nove "banditerove komisije" se to moze desiti.Ne kazem da su u RS nesto pametni puno ali nisu bas ni toliko glupi.Posto tu saglasnost od EU i SAD nikada nece dobiti zbog istorijskog koneksta nastanka RS nakon mirovnog sporazuma,niko im nece priustiti takvo zadovoljstvo i buducnost ce morati traziti u drzavi BiH.Skijaš wrote:Ako griješiš, biće mrtvih, i zato je najbolje da nikad ne saznamo odgovor na to pitanje.AkHolic wrote:Pitanje je koliko bi se eventualni pokusaj istupanja manjeg entiteta iz sastava BiH mogao okvlificirat kao antiustavno djelovanje separatizam ili ugrozavanje teritorijale cjelovitosti,.Prije bi moglo govorit o disoluciji BiH na sastavne jedinice.
- area51
#1291 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Prije nego li zaratimo moraćemo prvo da vratimo kredu 
- akcid
#1292 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Yug wrote:Eventualni pokusaj RS da istupi iz sastava BiH je nemoguc.Jedino u slucaju neke nove "banditerove komisije" se to moze desiti...
Kakva je razlika u nastanku države Kosovo u odnosu na mogući nastanak države R. Srpska u okolnostima Mišljenja br. 3 Badinterove komisije iz januara, '92. godine?
-
Yug
#1293 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
A ti bi trazio pravdu neku u ovom nasem svijetu.akcid wrote:Yug wrote:Eventualni pokusaj RS da istupi iz sastava BiH je nemoguc.Jedino u slucaju neke nove "banditerove komisije" se to moze desiti...
Kakva je razlika u nastanku države Kosovo u odnosu na mogući nastanak države R. Srpska u okolnostima Mišljenja br. 3 Badinterove komisije?
Trebali su oni sa Pala i Mladic i bratija razmisljati prije nego sto su dirali civile i gradjane zbog imena i prezimena.
-
racionalista
#1294 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ako pukne biće krvi do koljena to je jedino sigurno
-
bole1st
#1295 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
RS ni ne mora da istupa iz BiH, to je za njih previse rizicno, dovoljno je da potpuno blokiraju BiH i onda je pritisak na Bosnjacima.Yug wrote:Eventualni pokusaj RS da istupi iz sastava BiH je nemoguc.Jedino u slucaju neke nove "banditerove komisije" se to moze desiti.Ne kazem da su u RS nesto pametni puno ali nisu bas ni toliko glupi.Posto tu saglasnost od EU i SAD nikada nece dobiti zbog istorijskog koneksta nastanka RS nakon mirovnog sporazuma,niko im nece priustiti takvo zadovoljstvo i buducnost ce morati traziti u drzavi BiH.Skijaš wrote:Ako griješiš, biće mrtvih, i zato je najbolje da nikad ne saznamo odgovor na to pitanje.AkHolic wrote:Pitanje je koliko bi se eventualni pokusaj istupanja manjeg entiteta iz sastava BiH mogao okvlificirat kao antiustavno djelovanje separatizam ili ugrozavanje teritorijale cjelovitosti,.Prije bi moglo govorit o disoluciji BiH na sastavne jedinice.
Tacno je da RS nije nezavisna, ali ne zbog zavisnosti od BIH, nego zato sto RS zavisi od OHR i MZ. Ako uspiju da se toga oslobode, oni postaju de facto nezavisni. Nisu nezavisna drzava, niti priznata, suverena, ali su u svakom prakticnom smislu nezavisni. Mogu da sprovode sta god hoce na svojoj teritoriji, a pri tom blokiraju bilo kakve kontra odluke BIH. Ako si zavisan od drzave koja ne moze donijeti niti jedan zakon, niti jednu izvrsnu uredbu, niti bilo kakvu odluku, to je skoro isto kao da si nezavisan.
-
racionalista
#1296 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ta opstrukcija drzave im se podobro odbija od glavu, haj što stvaraju tako sirotinju u "rs-u" ali što su zaglupili narod do bola svojim nesistematskim djelovanjem.
-
bole1st
#1297 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ovo sad je izigravanje konstruktivnog elementa pred MZ, guraju postojeci sistem, donose se neki zakoni i budzet, imenuju se ljudi na pozicije, pustaju da prodje ponesto sto im odgovara, blokiraju ono sto im ne odgovara i cekaju. Opstrukcija je skoro potpuno suprotna sadasnjem ponasanju, to je potpuno blokiranje svega, polagano stvaranje paralelnih zakona i institucija.racionalista wrote:Ta opstrukcija drzave im se podobro odbija od glavu, haj što stvaraju tako sirotinju u "rs-u" ali što su zaglupili narod do bola svojim nesistematskim djelovanjem.
Skoro svi citamo nepazljivo, zato hocu da budem jasan: Ne kazem da ce do opstrukcije sigurno doci, cak mislim da je veca sansa da nece. Jedino kazem da bi put za nezavisnost isao putem opstrukcije, a ne proglasenjem nezavisnosti.
Za potencijalne tudume, opet, ne mislim da je put za nezavisnost RS najvjerojatniji ishod, samo kazem da taj put skroz krivo analizirate na zadnjih 50 strana.
- Johnzy
#1298 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pošto se već igrate rata, a šta ako do rata dođe tako da zemlja bude napadnuta spolja, od strane zajedničkog neprijatelja? Da li bi svako za sebe ratovao, ili bi se ujedinili? Koliko bi kvislinga bilo, a koliko ostalih? Da li bi se borio svako sa svakim ili bi bio kup sistem?
- madner
#1299 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ne znam zasto si me citirao kada nisi pobio sto sam rekao.Yug wrote:A atomi se cijepaju uz pomoc kupusa i lubenicemadner wrote:Nisam rekao da imaju iste ingerencije, nego isti pravni status.Yug wrote: A za kaj stovani gospon madnertvrdite da opCine imaju isti pravni status kao i entiteti.Moze li opstina Kladanj da blokira neki zakon u parlamentu
![]()
Kada bi imali ustav po kom bi postojalo Vijece Opcina gdje bi morao postojati konsensus opcina o svakom zakonu onda bi opstine to mogle uraditi. No opet bi bile opcine..Nidje veze care .
-
racionalista
#1300 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Bošnjaci i Srbi ne mogu nikad imati zajedničkog neprijatelja, osim možda u slučaju da nas napadnu vanzemaljciJohnzy wrote:Pošto se već igrate rata, a šta ako do rata dođe tako da zemlja bude napadnuta spolja, od strane zajedničkog neprijatelja? Da li bi svako za sebe ratovao, ili bi se ujedinili? Koliko bi kvislinga bilo, a koliko ostalih? Da li bi se borio svako sa svakim ili bi bio kup sistem?