RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Dozer

#1276 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ne budi smijesan. EP HZHB nikome ne isporucuje nista za JS zvane BHT i FTV. Hebe im se za to.
Oni u RS placaju za RTRS, ali iskljucivo jer se radi o klasicnom rezimskom mediju i jer oni to naplacuju bukvalno pod prisilom i prijetnjama. A onda BHT-u ne prebacuju zakonski dio koji bi trebali, sto isto (ne)radi i FTV.

Naravno, kao i ovdje, ta cifra, koju otmu obicnom narodu mjesecno na ime pretplate za JS, je smijesna u odnosu na cifre koje po osnovu poreza duguje par tajkuna bliskih rezimu.
Tajkuni duguju desetine miliona poreza, imaju dugove za vodu, plin, struju u milionskim iznosima, ali daj da se namakne sica od obicne raje, a njih ne diraj.

To je to...
Image
nlt

#1277 Re: RTV taksa

Post by nlt »

je li se može skloniti rtv taksa sa računa
Dozer

#1278 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ne. Ali se moze jednostavno - ne platiti. Umanjis racun za 7,5 KM, i vozdra
nlt

#1279 Re: RTV taksa

Post by nlt »

to i radim, jest pegla pisati uplatnicu svaki put, ali hajde
ostane 7,5 KM
Maraschino

#1280 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

nlt wrote:to i radim, jest pegla pisati uplatnicu svaki put, ali hajde
ostane 7,5 KM
Svaki put ti EP umanji racun a tih 7,50KM stavlja na dugovanje i sabire.
Hoce li se i kako to koristiti, ostaje da se vidi.
pepeljara

#1281 Re: RTV taksa

Post by pepeljara »

Institucija ombdusmana: Naplata RTV takse preko računa za struju nezakonita

:D

dakle mogu mahati usima.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1282 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

Ovdje se ne poštuju odluke Ustavnog Suda,a kamoli ombudsmana :D
vjesticanametli

#1283 Re: RTV taksa

Post by vjesticanametli »

Jel smjela ep dat njima podatke uopste....ma nek sabiru hahhaha para nema ko ih jebe nek se raspu i crknu
Maraschino

#1284 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

vjesticanametli wrote:Jel smjela ep dat njima podatke uopste....ma nek sabiru hahhaha para nema ko ih jebe nek se raspu i crknu
sve je od pocetka bilo traljavo zamisljeno i zato je otislo sve u helac. :D
mali_milojica

#1285 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

mayab wrote:Mene od toga koliko je velika ta mjesecna RTV taksa, ipak vise boli, i izaziva revolt i otpor, cinjenica , kolika je procentualno naplata , tj, plaća li to npr.Hercegovina ????
Ili je visoka naplata jedino na nas "jadnike" koji smo na EPBiH ??
Šta je sa ostalima?
Ti podaci mene interesuju, a visina naknade je drugi par čarapa!
.
Last edited by mali_milojica on 07/06/2018 21:40, edited 1 time in total.
adi2012

#1286 Re: RTV taksa

Post by adi2012 »

Pozdrav ekipi,

Na zadnja dva računa sam primjetio da nema istaknute RTV takse kao zasebne stavke? Je li se prestalo u međuvremenu sa ovim (nelegalnih) načinom pretplate ili je nešto drugo u pitanju?

Lijep pozdrav.
Adnan
Vitezanin

#1287 Re: RTV taksa

Post by Vitezanin »

channel10 wrote:Jednostavno protivnici ove drzave ne zele da postoji drzavni kanal, kao ni drzava pa ruse na sve moguce nacine. Ovaj problem se moze rijesiti za minutu, samo da hoce.
Državna tv nije = država. Kako je moguće da se postojanje kanala u ovakvom kapacitetu doživljava kao državni interes?? Kako je postojanje tv kanala (koji su ionako pod kontrolom stranaka na vlasti, uvijek!) u interesu građana, dakle ljudi, nas običnih? Kako postojanje tih kanala, koje bi mi trebali plaćati, doprinosi jačanju naše zemlje, opismenjavanju, širenju vidika i stajanja države na noge?? Koji je kapacitet npr BHRT-a (sada, ali i prije) za to u odnosu na privatne tv stanice? Zašto u 2018. godini, kada imamo 150+ kanala na tv-u, zahvaljujući postojanju privatnih provajdera, neko treba izdvajati novac za 2 ili 3 državna kanala? Koji je validan argument za to? Postoje li brojevi, neka istraživanja i sl. koji će uvjeriti ljude da je bolje da plate to nego Telemach npr? Argument "Njemačka ima državne kanale i svi ih plaćaju" i slično nema nikakvu težinu.

Onda su protivnici ove države skoro svi jer, osim RTRS-a, druga dva kanala bilježe skromnu gledanost, a državne radio postaje ne mogu se boriti protiv marketinški sposobnijih, interesantnijih i generalno govoreći boljih radio stanica. Odbijanje da se nešto plati nije nužno zanemarivanje zakona nego je često i znak otpora. Većina ljudi koji ne plaćaju taksu (a to jeste većina građana) to radi, ne da bi izbjegli plaćanje usluge, nego jer tu uslugu ne koriste niti je smatraju kvalitetnom, a i prepoznali su u čijoj su službi svi državni servisi.
krofnaa*

#1288 Re: RTV taksa

Post by krofnaa* »

Cifra od 7,5KM je malo bezobrazna, mozda da prepolove pa da bude u sklopu racuna kablovske/digitalne TV mislim da se nebi osjetilo i svi bi placali. BTW po popisu stanovnistva u BiH broj domacinstava iznosi 1.163.387 puta 7,5KM = 8,7 miliona KM mjesečnih prihoda za uhljebe je itekako previše
beni-bu-man

#1289 Re: RTV taksa

Post by beni-bu-man »

krofnaa* wrote:Cifra od 7,5KM je malo bezobrazna, mozda da prepolove pa da bude u sklopu racuna kablovske/digitalne TV mislim da se nebi osjetilo i svi bi placali. BTW po popisu stanovnistva u BiH broj domacinstava iznosi 1.163.387 puta 7,5KM = 8,7 miliona KM mjesečnih prihoda za uhljebe je itekako previše
I to sve na nezakonit nacin naplate :bih:
zubi

#1290 Re: RTV taksa

Post by zubi »

Vitezanin wrote:
channel10 wrote:Jednostavno protivnici ove drzave ne zele da postoji drzavni kanal, kao ni drzava pa ruse na sve moguce nacine. Ovaj problem se moze rijesiti za minutu, samo da hoce.
Državna tv nije = država. Kako je moguće da se postojanje kanala u ovakvom kapacitetu doživljava kao državni interes?? Kako je postojanje tv kanala (koji su ionako pod kontrolom stranaka na vlasti, uvijek!) u interesu građana, dakle ljudi, nas običnih? Kako postojanje tih kanala, koje bi mi trebali plaćati, doprinosi jačanju naše zemlje, opismenjavanju, širenju vidika i stajanja države na noge?? Koji je kapacitet npr BHRT-a (sada, ali i prije) za to u odnosu na privatne tv stanice? Zašto u 2018. godini, kada imamo 150+ kanala na tv-u, zahvaljujući postojanju privatnih provajdera, neko treba izdvajati novac za 2 ili 3 državna kanala? Koji je validan argument za to? Postoje li brojevi, neka istraživanja i sl. koji će uvjeriti ljude da je bolje da plate to nego Telemach npr? Argument "Njemačka ima državne kanale i svi ih plaćaju" i slično nema nikakvu težinu.

Onda su protivnici ove države skoro svi jer, osim RTRS-a, druga dva kanala bilježe skromnu gledanost, a državne radio postaje ne mogu se boriti protiv marketinški sposobnijih, interesantnijih i generalno govoreći boljih radio stanica. Odbijanje da se nešto plati nije nužno zanemarivanje zakona nego je često i znak otpora. Većina ljudi koji ne plaćaju taksu (a to jeste većina građana) to radi, ne da bi izbjegli plaćanje usluge, nego jer tu uslugu ne koriste niti je smatraju kvalitetnom, a i prepoznali su u čijoj su službi svi državni servisi.
Da. Postojanje javne televizije je vazno za svaku drzavu, zalosno je sto to nama nije jasno.
http://www.hrt.hr/273511/pristojba/sto- ... ristojba-2

Tako to rade i misle Svicarci:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/izla ... 29900.aspx
mali_milojica

#1291 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

'ta će Švicarac :oops:
Pametnije su balkanske ovce koje se kolju svakih 50god.
HardcoreMX

#1292 Re: RTV taksa

Post by HardcoreMX »

samo sto bih nije svica..pa se ne moze ni porediti..a ako nekad bude onda je logicno da bude ko i u svici glasanje javnosti..
Rugafet

#1293 Re: RTV taksa

Post by Rugafet »

Zanima me zna li itko kolika je placa Angeli Merker npr. da malo uporedim sa ovim nasim 'patriotama', ili prosjecna placa stanovnika austrije?
Vitezanin

#1294 Re: RTV taksa

Post by Vitezanin »

A šta se prikazuju na švicarskom javnom servisu i pod čijom je kontrolom taj servis? Stranaka? :D Usporedba je besmislena, a uostalom ajmo onda napraviti referendum u BiH pa da vidimo koliko je građana za plaćanje javnog servisa - onoliko kolika je i gledanost tih kanala.
sefket_ramadani

#1295 Re: RTV taksa

Post by sefket_ramadani »

jesu vam dolazile ove budale iz rtv fbih da vidite imate li tv u kuci ili ne ?

evo sad ga ja ispratio,

tv nemam, zdrao
beni-bu-man

#1296 Re: RTV taksa

Post by beni-bu-man »

sefket_ramadani wrote:jesu vam dolazile ove budale iz rtv fbih da vidite imate li tv u kuci ili ne ?

evo sad ga ja ispratio,

tv nemam, zdrao
dal mogu oni tek tako uci u moju kucu/stan da provjere dal posjedujem tv ????
vjesticanametli

#1297 Re: RTV taksa

Post by vjesticanametli »

Ne mogu
Rugafet

#1298 Re: RTV taksa

Post by Rugafet »

Ne smiju unic ako hin ne puscas, mada kod mene u selu su primjeceni da navece uviruju kroz prozore pa sad svi koji imaju puscaju cuke, meni u meraju jos nisu unilazili
Pauza

#1299 Re: RTV taksa

Post by Pauza »

Pa zar postoji još uvijek neko ko plaća ovih 7,50KM uz račun za struju?

Neki dan idoh da platim, svi na uplatnicu, lagano odbiju 7,50KM i vozda- :thumbup:
Maraschino

#1300 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

Do prije par dana sam podrzavao placanje a sada nakon ovih novih imenovanja, nema sanse da finansiram otvorene neprijatelje BiH.
Neka ih finansiraju istomisljenici.
Post Reply