Za Hrvatskog vojnika ne znam, ali hrvatski vojnici jesu itekako. A presuda je to nekako ujedinila pod zajednickom komandom Hrvatskog predsjednika iliti hrvatskog predsjednika.sredoje wrote:sredoje wrote: Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?
Na bošnjačkoj strani... na srpskoj ih ima još od Lipanjskih zora, Popova polja, Livanjske bojišnice i završnih operacija.
Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
-
dede merdzane
#1276 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- Sandokan Schiavone
#1277 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
@hercegovac-pravi
A tek koliko su izbjeglice iz BiH kostale i danas ih još ima po izbjegličkim kampovima zato nemoj biti sa siguran jer je to tvoje bolesno jednoumlje, moraš u 21 st.gledati na dvije strane, zatucanost se to zove, , ovdje ratne stete nema, pa Hrvatska bi bila najbogatija zemlja u Europi da se naplati razaranje njenih gradova u ratu.
Hrvatska je već platila i pretplatila ratnu štetu. Iz BiH je raketiran i Zagreb, a gdje ostali gradovi u Posavini.A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete.
A tek koliko su izbjeglice iz BiH kostale i danas ih još ima po izbjegličkim kampovima zato nemoj biti sa siguran jer je to tvoje bolesno jednoumlje, moraš u 21 st.gledati na dvije strane, zatucanost se to zove, , ovdje ratne stete nema, pa Hrvatska bi bila najbogatija zemlja u Europi da se naplati razaranje njenih gradova u ratu.
-
hizo ramidovic
#1278 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
tocno, i to tako sto su pripadnici postrojbi hvo i hv pljackali konvoje sa humanitarnom pomoci i ostalom opremom a koji su bili namijenjeni upravo bosnjacima u unutrasnjosti bih.Sandokan Schiavone wrote: Hrvatska je već platila i pretplatila ratnu štetu. Iz BiH je raketiran i Zagreb, a gdje ostali gradovi u Posavini.
bile su to velike pljacke od kojih su pojedinci preko noci i bogatasi postali, i tako steceni kapital veoma uspjesno oplodili.
-
sredoje
#1279 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.dede merdzane wrote:Za Hrvatskog vojnika ne znam, ali hrvatski vojnici jesu itekako. A presuda je to nekako ujedinila pod zajednickom komandom Hrvatskog predsjednika iliti hrvatskog predsjednika.sredoje wrote:sredoje wrote: Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?
Na bošnjačkoj strani... na srpskoj ih ima još od Lipanjskih zora, Popova polja, Livanjske bojišnice i završnih operacija.
Sve ostalo su mokri snovi. Ne zaboravi isto tako da odstetu odredjuje hrvatski sud a on ce ju odrediti prema stanju drzavnog proracuna - ako nema love, nema ni odstete ili je vrlo mala.
Na stranu sad sto ti i ja znamo da pripadnici HV nisu ubili niti jednog Bosnjaka i nisu ostetili niti jednu kucu. Okrecete pricu kako vam odgovara - kad treba olajavati Hrvate BiH onda su to bosanski katolici i pricate kako oni veze nemaju sa "pravim" Hrvatima a kad je u pitanju odsteta e onda su pripadnici HVO-a pravi (TM) Hrvati...
Dogovorite se sa sobom - jesu li to bosanski katolici ili su to pravi (TM) Hrvati?
Last edited by sredoje on 04/06/2013 19:40, edited 1 time in total.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1280 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
znam da slucaj nema veze jedan s drugim, ali ako se dobro sjecam, presuda je slicna..zato kazem da znaju promijeniti odluku za 180 stepenihercegovac_pravi wrote:Neće. 100% sam siguran. Čak šta više, veće su im šanse da nekolicina njih završi sa još većom kaznom nakon drugostepene presude. Slučaj Ante Gotovine nema ni najmanje sličnosti sa ovim slučajem.plain vanilla wrote:
samo sto sud zna promijeniti odluku za 180 stepeni (slucaj Gotovine npr)
sta ako i ovu grupu oslobode na kraju?
-
melac
#1281 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Mozda i jesu vojnici HVa nanijele materijalnu stetu, postoji realna mogucnost u Gornjem Vakufz, Prozoru i Posavini, gdje postoje indicije da su djelovali vojnici HVa, a sada to dokazati je jako tesko, ali ne i nemoguce, no to bi bio tezak i dug proces. Kao i sa stedisama sto traje agonija, tako bi i u ovom slucaju trajala. A jos bi onda Hrvatska poslala svoje racune za primanje izbjeglica, kao i materijalna steta pocinjena s prostora. O tom po tom.sredoje wrote:Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.dede merdzane wrote:Za Hrvatskog vojnika ne znam, ali hrvatski vojnici jesu itekako. A presuda je to nekako ujedinila pod zajednickom komandom Hrvatskog predsjednika iliti hrvatskog predsjednika.sredoje wrote:
Sve ostalo su mokri snovi. Ne zaboravi isto tako da odstetu odredjuje hrvatski sud a on ce ju odrediti prema stanju drzavnog proracuna - ako nema love, nema ni odstete ili je vrlo mala.
Na stranu sad sto ti i ja znamo da pripadnici HV nisu ubili niti jednog Bosnjaka i nisu ostetili niti jednu kucu. Okrecete pricu kako vam odgovara - kad treba olajavati Hrvate BiH onda su to bosanski katolici i pricate kako oni veze nemaju sa "pravim" Hrvatima a kad je u pitanju odsteta e onda su pripadnici HVO-a pravi (TM) Hrvati...
Dogovorite se sa sobom - jesu li to bosanski katolici ili su to pravi (TM) Hrvati?
Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 4 Beta
-
melac
#1282 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
melac wrote:Mozda i jesu vojnici HVa nanijele materijalnu stetu, postoji realna mogucnost u Gornjem Vakufz, Prozoru i Posavini, gdje postoje indicije da su djelovali vojnici HVa, a sada to dokazati je jako tesko, ali ne i nemoguce, no to bi bio tezak i dug proces. Kao i sa stedisama sto traje agonija, tako bi i u ovom slucaju trajala. A jos bi onda Hrvatska poslala svoje racune za primanje izbjeglica, kao i materijalna steta pocinjena s prostora. O tom po tom.sredoje wrote:Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.
- RED SKY
#1283 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Da bi učestvovao u nekom dijalogu,moraš imati čvrste argumente a ti to nemaš.Bezbroj je primjera koji ti mogu proturiječiti ali ti idalje lupaš kao maksim po diviziji.Ni glave ni repa nema tvoja priča.sredoje wrote:
Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?
Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.
Evo ti svjedočenje vojnika HVO-a.
Code: Select all
Bio sam neposredni svjedok i učesnik tih događaja. Glavninu udara na pravcu Kočine su predvodili momci iz Vinkovaca (o postrojbi nećemo), ali je bilo i oko 50% momaka iz HVO-a, posebice iz južnog dijela općine Mostar.
Kočine su praktički bile već zauzete i vojnici HVO-a su već bili prošli zadnje kuće prema brdu. Na džamiju je bila postavljena šahovnica. Tu je najinteresantniji taj momenat kada naš VBR poklapa ekipu vinkovčana. Ja sam čuo više verzija, od kojih mi je nekako najrealnija ona da je Armija upala u sustav veze (radilo se o motorolama) i da je jedan njihov topnik izdiktirao pogrešne koordinate posadi našeg VBR-a i navodio vatru.
Ovo je najbolji primjer kaoliko su te motorole bile pogrešna stvar i koliko je HVO-u tada nedostajao moderni sustav veze, koji je teško provaliti.
No, priča o toj akciji tu nije završena. Kako sam ranije spomenuo, oko pola vojaka koji su išli u tu napadnu operaciju je bilo iz HVO-a, većinom domaći momci iz južnih dijelova Mostara. Moj dobar prijatelj i dvojica njegovih kolega su, primjerice, stradali među samim kućama u Kočinama, i to od tenka HVO-a (ranjeni, ali su se izvukli).
Nije tog dana sporan bio samo taj VBR, već je maltene cijelo topništvo i oklopništvo imalo čudno navođenje i procjenu ciljeva. Jest da se među kućama u onoj strani teško razaznavalo tko je tko, ali je to ipak sve previše za par sati te akcijehttp://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:S ... elica.jpeg
-
sredoje
#1284 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ta ti je priča stara..."Buđava" što bi rekli ovi... Znam za to i znam da su ih opleli "naši"...RED SKY wrote:Da bi učestvovao u nekom dijalogu,moraš imati čvrste argumente a ti to nemaš.Bezbroj je primjera koji ti mogu proturiječiti ali ti idalje lupaš kao maksim po diviziji.Ni glave ni repa nema tvoja priča.sredoje wrote:
Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?
Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.
Evo ti svjedočenje vojnika HVO-a.
Uostalom,raspitaj se za imena,za vinkovčane čiji je spomen u ovoj kapelici.Code: Select all
Bio sam neposredni svjedok i učesnik tih događaja. Glavninu udara na pravcu Kočine su predvodili momci iz Vinkovaca (o postrojbi nećemo), ali je bilo i oko 50% momaka iz HVO-a, posebice iz južnog dijela općine Mostar. Kočine su praktički bile već zauzete i vojnici HVO-a su već bili prošli zadnje kuće prema brdu. Na džamiju je bila postavljena šahovnica. Tu je najinteresantniji taj momenat kada naš VBR poklapa ekipu vinkovčana. Ja sam čuo više verzija, od kojih mi je nekako najrealnija ona da je Armija upala u sustav veze (radilo se o motorolama) i da je jedan njihov topnik izdiktirao pogrešne koordinate posadi našeg VBR-a i navodio vatru. Ovo je najbolji primjer kaoliko su te motorole bile pogrešna stvar i koliko je HVO-u tada nedostajao moderni sustav veze, koji je teško provaliti. No, priča o toj akciji tu nije završena. Kako sam ranije spomenuo, oko pola vojaka koji su išli u tu napadnu operaciju je bilo iz HVO-a, većinom domaći momci iz južnih dijelova Mostara. Moj dobar prijatelj i dvojica njegovih kolega su, primjerice, stradali među samim kućama u Kočinama, i to od tenka HVO-a (ranjeni, ali su se izvukli). Nije tog dana sporan bio samo taj VBR, već je maltene cijelo topništvo i oklopništvo imalo čudno navođenje i procjenu ciljeva. Jest da se među kućama u onoj strani teško razaznavalo tko je tko, ali je to ipak sve previše za par sati te akcije
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:S ... elica.jpeg
I kako si ti to mene demantirao - gdje su to vojniciHV ubili Bošnjaka?
Inače, postoji i nadopuna tog svjedočenja - da su ta trojica Vinkovčana u biti bila na "proputovanju" prema Livnu i da su se išli kurčit domaćim momcima.
Pored toga primijeti kako se doslovce stalno vrti jedna te ista priča - te ta trojica vinkovčana, te neko je nešto čuo u Vakufu, te jedan zarobljen pa ubijen - prilično mršavo za neku agresiju...
Last edited by sredoje on 04/06/2013 20:24, edited 1 time in total.
- RED SKY
#1285 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
-
melac
#1286 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ono sto ti on pokusava reci, po meni, jest da se tu mora dokazivati da je, recimo, ta i ta jedinica HVa, ili taj i taj vojnik HVa unistio tu i tu kucu tad i tad i za to imati i svjedocenja i materijalne dokaze, a to je realno jako tesko dokazivo.RED SKY wrote:Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
-
sredoje
#1287 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
RED SKY wrote:Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
Ja neču ništa dokaziuvati nego se sudu mora dokazati da su ta trojica vinkovčana nekoga konkretnog ubili (nečija rodbina) ili da su nešto srušili...
A šta su radili - pa već smo zaključili da se HV nije micao cijelo vrijeme rata iz Popova polja i Livna. Na kraju krajeva Hrvatska je i oslobođena iz pravca BiH (sa Dinare). Šta su radili - pročitao sam drugo svjedočenje da su ta trojica ustvari išli iz Popova prema Livnu pa "navratili".
Da li je istina - nemam pojma?
Ali to je samo ratna anegdota - za sud moraš dokazati da je HV vojnik ubio tog i tog i da su tu izjave svjedoka. Pa ako sud uvaži - onda je to to.
-
sredoje
#1288 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
melac wrote:Ono sto ti on pokusava reci, po meni, jest da se tu mora dokazivati da je, recimo, ta i ta jedinica HVa, ili taj i taj vojnik HVa unistio tu i tu kucu tad i tad i za to imati i svjedocenja i materijalne dokaze, a to je realno jako tesko dokazivo.RED SKY wrote:Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
Upravo tako - ne možeš doć pred sud i reći "meni je HVO srušio kuću a kako je vodstvo HVO bilo u UZP sa hrvatskim vrhom tražim da mi Hrvatska plati"...
To teško da može proći...
Mora biti "Vojnik taj-i-taj HV vojnik, je došao pred kuću i izveo i ubio ...."...
- RED SKY
#1289 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Najbolje je ipak poslušati i pročitati one koji su bili itekako upoznati sa situacijom.A da nisu subjektivni.
Dio intervjua sa GENERALOM HV-a,Martinom Špegeljom.
Vi ste osnivac Hrvatske vojske, ali niste imali priliku da rukovodite njome. U svakom slucaju ste kompetentni da ocijenite je li HV ucestvovala u ratu u BiH?
Jeste. O tome nema dileme. Godina 1993. je bila kljucna, najteza godina za Armiju BiH. Tada traje jurnjava za teritorijem. Cilj je osvojiti sto vise teritorija. Udar HVO jedinica da bi se osvojio "hrvatski teritorij" u BiH, nije bio dovoljan. HVO je bio slab tako da se ukljucuje Hrvatska vojska, ali moram Vam reci, bez znanja Glavnog stozera. Sta su oni htjeli? Htjeli su prostor od Mostara, Glamoca do Bihaca da pripoje Hrvatskoj. U BiH su poslani dijelovi cetiri brigade. Jedna brigada broji izmedu tisucu i dvije tisuce ljudi. Te brigade su dobro naoruzane, a sa druge strane imaju lose naoruzanu Armiju BiH. U tom sukobu sam apsolutno bio na strani Armije BiH, jer je bila na konceptu za koji sam se i ja zalagao, konceptu cijele BiH.
Ovo priznanje je izuzetno dragocjeno, buduci da je zvanicni Zagreb, pa i mnogi hrvatski generali koji su ratovali u BiH kao recimo Slobodan Praljak, tvrdio da HV nikada nije presla bosansku granicu.
Nema spora da su jedinice HV-a sudjelovale u agresiji na BiH. Ne samo sudjelovale, nego su usle u borbu protiv Armije BiH kada se ona nalazila u najtezoj situaciji. To je bila Tudjmanova agresija. Nije to radio hrvatski narod kao sto ni srpski narod iz Srbije nije bio agresor. U ratu su sudjelovali HVO i profesionalni dijelovi HV, placenici.-
sredoje
#1290 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Opet... za sud ti trebaju konkretni dokazi a ne ratne anegdote i nečija općenita mišljenja, pogotovu ne političkih neistomišljenika.RED SKY wrote:Najbolje je ipak poslušati i pročitati one koji su bili itekako upoznati sa situacijom.A da nisu subjektivni.
Vi ste osnivac Hrvatske vojske, ali niste imali priliku da rukovodite njome. U svakom slucaju ste kompetentni da ocijenite je li HV ucestvovala u ratu u BiH? Jeste. O tome nema dileme. Godina 1993. je bila kljucna, najteza godina za Armiju BiH. Tada traje jurnjava za teritorijem. Cilj je osvojiti sto vise teritorija. Udar HVO jedinica da bi se osvojio "hrvatski teritorij" u BiH, nije bio dovoljan. HVO je bio slab tako da se ukljucuje Hrvatska vojska, ali moram Vam reci, bez znanja Glavnog stozera. Sta su oni htjeli? Htjeli su prostor od Mostara, Glamoca do Bihaca da pripoje Hrvatskoj. U BiH su poslani dijelovi cetiri brigade. Jedna brigada broji izmedu tisucu i dvije tisuce ljudi. Te brigade su dobro naoruzane, a sa druge strane imaju lose naoruzanu Armiju BiH. U tom sukobu sam apsolutno bio na strani Armije BiH, jer je bila na konceptu za koji sam se i ja zalagao, konceptu cijele BiH. Ovo priznanje je izuzetno dragocjeno, buduci da je zvanicni Zagreb, pa i mnogi hrvatski generali koji su ratovali u BiH kao recimo Slobodan Praljak, tvrdio da HV nikada nije presla bosansku granicu. Nema spora da su jedinice HV-a sudjelovale u agresiji na BiH. Ne samo sudjelovale, nego su usle u borbu protiv Armije BiH kada se ona nalazila u najtezoj situaciji. To je bila Tudjmanova agresija. Nije to radio hrvatski narod kao sto ni srpski narod iz Srbije nije bio agresor. U ratu su sudjelovali HVO i profesionalni dijelovi HV, placenici.
Nikako da postane jasna ta "agresija", te neko vidio, neko čuo, trojica tu, jedan tamo, reko Mesić, reko Špegelj - LJUDI VI PRIČATE O HEBENOJ AGRESIJI a ne igramo se ovdje fantoma!
- RED SKY
#1291 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ja pričam isto da je Pamela Anderson svojevremeno bila dobra ko metak
Ali nisam bitan ja,sve je rečeno prošle srijede 
-
sredoje
#1292 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Vidim... sve nikle investicije domaćih ljudi po Bosni od "ustaške" odštete...RED SKY wrote:Ja pričam isto da je Pamela Anderson svojevremeno bila dobra ko metakAli nisam bitan ja,sve je rečeno prošle srijede
Znaš kako kažu "svaka ******* ima svoje veselje"...
-
hercegovac_pravi
#1293 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
To što ste vi zaključili okači mačku o rep. Očigledno je da vam zaključivanje nije nimalo jaka strana.sredoje wrote:RED SKY wrote:Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
Ja neču ništa dokaziuvati nego se sudu mora dokazati da su ta trojica vinkovčana nekoga konkretnog ubili (nečija rodbina) ili da su nešto srušili...
A šta su radili - pa već smo zaključili da se HV nije micao cijelo vrijeme rata iz Popova polja i Livna. Na kraju krajeva Hrvatska je i oslobođena iz pravca BiH (sa Dinare). Šta su radili - pročitao sam drugo svjedočenje da su ta trojica ustvari išli iz Popova prema Livnu pa "navratili".
Ali to je samo ratna anegdota - za sud moraš dokazati da je HV vojnik ubio tog i tog i da su tu izjave svjedoka. Pa ako sud uvaži - onda je to to.
A evo i linka da ne bi bilo zabune:Vijeće je većinom glasova, utvrdilo da je sukob između HVO-a i ABiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
http://icty.org/x/cases/prlic/tjug/bcs/ ... ry_bcs.pdf
Dakle u presudi jasno stoji da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad snagama koje su ubijale i nanosile štetu. Nema se šta više dokazivati. Već je sve dokazano. Na Hrvatskoj je da pokuša dokazati svoju nevinost. Razlika je ogromna.
E sada da se osvrnem na onu tvoju prijašnju budaleštinu o HV-u koja nije micala iz Popova:
CITIRAM iz stenograma Franje Tuđmana (dokazni materijal u Hagu);
Dana 22. oktobra 1993.
I šta ćemo sad?Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)“
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
„Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:
„Bio je Kapular (...) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (...) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i tačno ka liniji fronta (...) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (...) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.“
-
hercegovac_pravi
#1294 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Mte Ganić se ne slaže sa tvojom tvrdnjom..sredoje wrote:Kao sto je rekao Nobilo - na UZP za odstetu mozes zaboraviti. Za odstetu moras dokazati direktno djelovanje HV-a i ostecivanje/ubijanje.dede merdzane wrote:Za Hrvatskog vojnika ne znam, ali hrvatski vojnici jesu itekako. A presuda je to nekako ujedinila pod zajednickom komandom Hrvatskog predsjednika iliti hrvatskog predsjednika.sredoje wrote:
Granić ocjenjuje kako bi jedna od posljedica mogla biti mogućnost da svaki Bošnjak kojem je u BiH nanesena materijalna ili neka druga šteta tuži Hrvatsku i dobije odštetu. - Kakve bi mogle biti dalekosežne posljedice na međunarodni položaj države, bolje je i ne pomišljati – zaključio je Granić..
Slobodna Dalmacija
-
hercegovac_pravi
#1295 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Za prvo boldano obrati se vašem koalicionm partneru i ličnosti godineSandokan Schiavone wrote:@hercegovac-pravi
Hrvatska je već platila i pretplatila ratnu štetu. Iz BiH je raketiran i Zagreb, a gdje ostali gradovi u Posavini.A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete.
Izbjeglice iz BiH, Hrvatsku nisu ama baš ništa koštale. Čak šta više BiH izbjeglice su bile siguran izvor prihoda tadašnjoj ustaškoj bulumenti. Svaki registrovani izbjeglica i BiH na privremnom boravku u Hrvatskoj, finansiran jeiz međunarodnih fondova i raznih humanitarnih organizacija. Ne znam ko vam puni glavu glupostima da ste ih vi finasirali
što se tiče zatucanosti
A Hrvatska neka naplati odštetu za svoje porušene gradove...ko vam brani?
-
melac
#1296 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
A evo i linka da ne bi bilo zabune:hercegovac_pravi wrote:Vijeće je većinom glasova, utvrdilo da je sukob između HVO-a i ABiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
Dakle u presudi jasno stoji da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad snagama koje su ubijale i nanosile štetu. Nema se šta više dokazivati. Već je sve dokazano. Na Hrvatskoj je da pokuša dokazati svoju nevinost
I šta ćemo sad?
@Hero pravi, moras shvatiti jednu stvar, u presudi ne stoji da je Hrvatska vrsila kontrolu nad snagama koje du vrsile ubijanja i razaranja, iz prostog razloga sto to nije tacka optuznice, a nije ni nadleznost ovog suda da utvrđuje odgovornost zajednica država, paradržava i sl. Te tako to i nemoze biti dio optužnice, a samim tim ni presude, ono gdje ti suci daje tvoje navode jest obrazloženje presude. Po obrazloženju presude se nemože postupati, već samo po presudi. Tako da ostaje da BiH tuzi Hrvatsku zbog agresije i shodno tome za nadoknadu stete, ovi obrazloženje presude i dokazi navedeni u njemu daju dobre osnove za pocetak podizanja presude. Ali od toga.da ce BiH tuziti Hrvatsku nema nista iz vise razloga.
- ultima_palabra
#1297 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ne postoji sud na kojem BiH može tužiti Hrvatsku zbog agresije... a i da može ne bi to uradila.
Misli se na tužbe fizičkih lica protiv RH, koje su itekako moguće ako kvalifikacija o UZP ostane i u drugostepenoj presudi.
Misli se na tužbe fizičkih lica protiv RH, koje su itekako moguće ako kvalifikacija o UZP ostane i u drugostepenoj presudi.
-
melac
#1298 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ma jasno, to niko ne spori, samo sto ce te slucajeve biti tesko dokazati i pored svih stenograma i izjava koje upucuju na to da su vojnici HVa operirali na teritoriju BIH, jer oni govore opceniti, a u slucaju tuzbe ce tuzioc morati dokazti da je bas njegovu kucu unistila HV a ne HVO. A isto tako mozemo ocekivati da ce krenuti tuzbe i iz Hrvatske prema nama za ratnu odstetu. A mislim da imaju vise stete od nas vec mi od njih, materijalne naravno, o ubojstvima ne bih.ultima_palabra wrote:Ne postoji sud na kojem BiH može tužiti Hrvatsku zbog agresije... a i da može ne bi to uradila.
- ultima_palabra
#1299 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ne mora dokazivati da je uništila HV, ako je dokazano da se i HVO-om upravljalo iz Zagreba.melac wrote:Ma jasno, to niko ne spori, samo sto ce te slucajeve biti tesko dokazati i pored svih stenograma i izjava koje upucuju na to da su vojnici HVa operirali na teritoriju BIH, jer oni govore opceniti, a u slucaju tuzbe ce tuzioc morati dokazti da je bas njegovu kucu unistila HV a ne HVO. A isto tako mozemo ocekivati da ce krenuti tuzbe i iz Hrvatske prema nama za ratnu odstetu. A mislim da imaju vise stete od nas vec mi od njih, materijalne naravno, o ubojstvima ne bih.ultima_palabra wrote:Ne postoji sud na kojem BiH može tužiti Hrvatsku zbog agresije... a i da može ne bi to uradila.
A ovo drugo je presmiješno... ne može BiH odgovarati za nešto što se radilo na okupiranom teritoriju.
-
sredoje
#1300 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Dovoljno je pozvati 100 svjedoka iz 5. brigade i pitat ih jesu li bili tamo gdje se tvrdi.hercegovac_pravi wrote:To što ste vi zaključili okači mačku o rep. Očigledno je da vam zaključivanje nije nimalo jaka strana.sredoje wrote:RED SKY wrote:Pitanje ti je koma.Hajde ti meni dokaži da Bog postoji.Šta su radili vinkovčani na mostarskom ratištu?Bili u kuhinji ili pucali?
A evo i linka da ne bi bilo zabune:Vijeće je većinom glasova, utvrdilo da je sukob između HVO-a i ABiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
Dakle u presudi jasno stoji da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad snagama koje su ubijale i nanosile štetu. Nema se šta više dokazivati. Već je sve dokazano. Na Hrvatskoj je da pokuša dokazati svoju nevinost. Razlika je ogromna.
E sada da se osvrnem na onu tvoju prijašnju budaleštinu o HV-u koja nije micala iz Popova:
CITIRAM iz stenograma Franje Tuđmana (dokazni materijal u Hagu);
Dana 22. oktobra 1993.I šta ćemo sad?Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)“
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
„Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:
„Bio je Kapular (...) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (...) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i tačno ka liniji fronta (...) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (...) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.“
Bio je jedan momak na forum.hr koji je bio posebno kritican do Hercegovaca i Tudjmana. Rekao je da ih nikad nije bilo vise od 20 i da im je duznost bila kao servisno osoblje.