Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- harač
#1276 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
danas yahya i naik nisu početak, već vrhunac u islamu; prvi nauke, a drugi mudrosti 
- fatamorgana
#1277 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a vatrogasac im je prorok,harač wrote:danas yahya i naik nisu početak, već vrhunac u islamu; prvi nauke, a drugi mudrosti
- vatrogasac
#1278 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Imaš priliku popričati sa profesorima sa FIN-a šta misle o tefsirima Mlive, Naika ili Yahye. Bilo je na netu pročitati. A nije ni njihova svaka bez veze htio ti priznati ili ne.harač wrote:danas yahya i naik nisu početak, već vrhunac u islamu; prvi nauke, a drugi mudrosti
Ti ćeš jednog dana pisati moju biografiju...kao što danas pišu o Titu.fatamorgana wrote:a vatrogasac im je prorok,harač wrote:danas yahya i naik nisu početak, već vrhunac u islamu; prvi nauke, a drugi mudrosti
- harač
#1279 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
imajući u vidu da je ljevaković par puta citirao atlas stvaranja u onom svom Q/A, nisam optimistavatrogasac wrote:Imaš priliku popričati sa profesorima sa FIN-a šta misle o tefsirima Mlive, Naika ili Yahye. Bilo je na netu pročitati.
naik zna i ubosti kad se bavi samo teologijom. onaj drugi je nepopravljivvatrogasac wrote:A nije ni njihova svaka bez veze htio ti priznati ili ne.
- fatamorgana
#1280 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma kak'u biografiju, kako te krenulo i kaligrafiju,vatrogasac wrote: Ti ćeš jednog dana pisati moju biografiju...kao što danas pišu o Titu.
-
Great Cornholio
#1281 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
"Prelistah" malo šta ste pisali, i pronađoh jednu nelogičnost, koju, čudno ali istinito
, prihvatiše i vjernici i ateisti, a to je da je Bog kriv zato što je neko obolio od duševne bolesti, ili se rodio sa nekim psihofizičkim ograničenjima.
Ljudi, duševne bolesti su tzv, multifaktorijalne bolesti, u njihovom nastanku učestvuje više faktora, samo jedan od njih je genetski, mi od roditelja naslijeđujemo gene, tako da ni za to ne možemo kriviti Boga.
Za sve loše što nam se dešava krivi smo sami sebi, Božija "krivica" je jedino što nas je stvorio kao bića koja mogu birati. Puno bi nam lakše bilo, da nam je, kao što je životinjama, dao gotova uputstva za postupanje u određenim situacijama, lakše bi bilo kad bi ljudi imali instinkte, tad se ne bi nikada dvoumili, uvijek bi postupali svrsishodno.
Naše dvojbe, trojbe ... su uzrok zašto mi ljudi, kao posebna vrsta , koja sa životinjama ima dosta zajedničkog, ali ipak mi nismo životinje, griješimo, zašto činimo nešto što nije dobro za nas. Mi imamo mogućnost da djelujemo na više različitih načina, da na iste stimuluse različito reagujemo, mi imamo mogućnost da nam se istovremeno javi više motiva, da te motive zadovoljavamo na različite načine, i smisao molitve bi bilo da nam pomogne, da Bog "presudi" kad mi nismo sigurni šta je ispravno, da nam pomogne da izaberomo ono što je najbolje za nas.
Ljudi, duševne bolesti su tzv, multifaktorijalne bolesti, u njihovom nastanku učestvuje više faktora, samo jedan od njih je genetski, mi od roditelja naslijeđujemo gene, tako da ni za to ne možemo kriviti Boga.
Za sve loše što nam se dešava krivi smo sami sebi, Božija "krivica" je jedino što nas je stvorio kao bića koja mogu birati. Puno bi nam lakše bilo, da nam je, kao što je životinjama, dao gotova uputstva za postupanje u određenim situacijama, lakše bi bilo kad bi ljudi imali instinkte, tad se ne bi nikada dvoumili, uvijek bi postupali svrsishodno.
Naše dvojbe, trojbe ... su uzrok zašto mi ljudi, kao posebna vrsta , koja sa životinjama ima dosta zajedničkog, ali ipak mi nismo životinje, griješimo, zašto činimo nešto što nije dobro za nas. Mi imamo mogućnost da djelujemo na više različitih načina, da na iste stimuluse različito reagujemo, mi imamo mogućnost da nam se istovremeno javi više motiva, da te motive zadovoljavamo na različite načine, i smisao molitve bi bilo da nam pomogne, da Bog "presudi" kad mi nismo sigurni šta je ispravno, da nam pomogne da izaberomo ono što je najbolje za nas.
- odr0n
#1282 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Tako GC još malo pa ćeš boga uklonit sa liste faktora bilo čega, pa ćeš sa šejtanskom rajom u vatru.Great Cornholio wrote:"Prelistah" malo šta ste pisali, i pronađoh jednu nelogičnost, koju, čudno ali istinito, prihvatiše i vjernici i ateisti, a to je da je Bog kriv zato što je neko obolio od duševne bolesti, ili se rodio sa nekim psihofizičkim ograničenjima.

Kažeš mi nismo životinje? Pogledaj tu mapu, pogledaj teritorije, šta misliš kako je došlo to nastanka istih...
Eto kako. Čovjek ne da je životinja, nego je najveća životinja!
-
Great Cornholio
#1283 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bog je konstanta, On se ne mijenja, za razliku od nas ljudi koji smo skloni tome da smišljamo različite strategije za zadovoljavanje urođenih nam nagona. On nam je dao tu sposobnost, time nam je dao mogućnost da postanemo ono što potencijalno možemo biti, a možemo postati slični Bogu , možemo postati kreatori, možemo se ponašati na način kako životinje ne mogu.
Razum je blagoslov, ali nažalost slabo ga koristimo.
Bog može postati faktor promjena, ali uglavnom za većinu stvari koje nam se dešavaju odgovorni smo mi, jer ne tražimo da nam Bog pomogne. On to može samo i On traži da svjesno prihvatimo liječenje, baš kao što to čine i ovozemaljski ljekari.
On nam je davno rekao " Ne ubij" i "Ne poželi ništa tuđe", a što ga ljudi ne shvataju ozbiljno, što misle da mogu bez Boga, to nije do Njega već do nas.
Bog može postati faktor promjena, ali uglavnom za većinu stvari koje nam se dešavaju odgovorni smo mi, jer ne tražimo da nam Bog pomogne. On to može samo i On traži da svjesno prihvatimo liječenje, baš kao što to čine i ovozemaljski ljekari.
On nam je davno rekao " Ne ubij" i "Ne poželi ništa tuđe", a što ga ljudi ne shvataju ozbiljno, što misle da mogu bez Boga, to nije do Njega već do nas.
- Challenger__
#1284 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
"Gospod, Isti, juče, danas, sutra"Great Cornholio wrote:Bog je konstanta, On se ne mijenja, za razliku od nas ljudi
Zanimljvio je da je korijen imenice istina u pridjevu - isti. Kao i istiniti, dakle; autentični, pravi.
-
Great Cornholio
#1285 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
U svijetu u kojem se čovjek ne može ni u šta pouzdati, u svijetu u kojem je jedino promjena konstantna, čast je imati takvog prijateljaChallenger__ wrote:"Gospod, Isti, juče, danas, sutra"Great Cornholio wrote:Bog je konstanta, On se ne mijenja, za razliku od nas ljudi
Zanimljvio je da je korijen imenice istina u pridjevu - isti. Kao i istiniti, dakle; autentični, pravi.
- Challenger__
#1286 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Uvijek novog, a vječno istog, neponoviljivog, nezamjenjivog.
-
Great Cornholio
#1287 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
On se ne mijenja, on čeka da Ga pozovemo da nam pomogne da se mijenjamo i tako sebi život učinimo ljepšim,lakšim i srećnijim . Tražiće naše dopuštenje sve do jednom, doće dan kad će prestati da poštuje našu slobodnu volju, kad će nas natjerati da se mijenjamo, jer ako se ne budemo promijenili propast nam je neminovna, naučna "proročanstva" će se ostvariti ako ostanemo kakvi smo sada.Challenger__ wrote:Uvijek novog, a vječno istog, neponoviljivog, nezamjenjivog.
)
- odr0n
#1288 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Isti taj bog koji je stvorio prirodne zakone, zakon jačeg bez kojeg ne bismo opstali kao vrsta i danas tipkali ovdje, zbog čega je čitavo čovječanstvo moralo ratovati kako bi obezbjedilo teritoriju, resurse time i egzistenciju, za slabog nema mjesta. Zakon prehrane gdje moramo ubiti drugo biće, u čemu smo apsolutni vladari zbog stepena našeg razvoja, koristimo životinje kao predmete za šta nam god trebaju, kako naša populacija raste stvorili smo i fabrike smrti u kojoj ista ta živa bića postaju dio industrije i proizvodnje, ne, tu nije kriv čovjek, kriv je autor takvog surovog zakona, mi samo djelujemo u skladu prirodnih zakonitosti. Lako je vidjeti ljepotu, harmoniju, perfekciju punog stomaka i tumačiti to kao božju kreaciju, ali hajde da vidimo na koji način dolazi hrana na tanjire:Great Cornholio wrote:Bog je konstanta, On se ne mijenja, za razliku od nas ljudi koji smo skloni tome da smišljamo različite strategije za zadovoljavanje urođenih nam nagona. On nam je dao tu sposobnost, time nam je dao mogućnost da postanemo ono što potencijalno možemo biti, a možemo postati slični Bogu , možemo postati kreatori, možemo se ponašati na način kako životinje ne mogu.
Do nastanka industrije na sličan način ljudi su morali vršiti pokolje nad životinjom/ama kako bi se prehranili i opstali. Možeš ti naći savršenstvo u tom funkcioniranju lanca ishrane u prirodi zbog efikasnosti, ali ono pada kada se pogleda ima li morala u tom sistemu. Uvijek to volim porediti sa sistemom kriminala u kojem pojedinac putem zakona jačeg može obezbjediti sebi egzistenciju, to je naravno efikasno, ali nije moralno, isto je i sa prirodnim sistemom lanca ishrane/teritorijalnih osvajanja u kojem vrste koje nadjačaju druge obezbjeđuju sebi egzistenciju, efikasno, ali kriminalno, zbog toga se ne može reći da je kreator takvog sistema inteligentan ili moralan. Ljepo je ovako imati mogućnost o svemu razmišljati sa našeg stepena razvoja vrste, ma gle ljepote u svemu gle ti tog boga kako to on osmisli, ok, ali hajde da se stavimo u položaj te životinje koja će sutra biti nekome na tanjiru, to je zakon prirode te ponavljam nikakve veze čovjek sa tim nema, odličnu analogiju možemo naći u ekranizaciji H.G.Wellsove novele Rat svjetova u kojoj se hipotetički uzima za primjer da postoji superiornija vrsta od nas homosapiensa, koja se prema nama odnosi kao što se mi odnosimo prema ostalim životinjskim vrstama u prirodne potrebe ishrane, ima scena koje liče na one fabrike pilića, samo što su sada u ulozi pilića mi ljudi:
Sigurno i oni onako punog stomaka razmišljaju o harmoniji, ljepoti, bogu kako je naj naj, ma loše im pravo kako neće.
-
Great Cornholio
#1289 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Eto Odrone , prizna ti da postoji Kreator, još malo pa ćeš počet' ić' na teraviju
Ko te tjera da jedeš piliće, jedi buraniju
Da, sve se zasniva na zakonima, svugdje je prisutna uzročno-posljedična veza, i zbog toga možemo smatrati Tvorca tih zakona odgovornim za ono što nam se dešava, i za dobro i za loše, jer iako mi odlučujemo šta ćemo odlučiti u određenom trenutku ta naša odluka je posljedica mnogih akcija i reakcija koje su se odvijale do odluke.
Ali, ipak smo mi ti koji činimo stvari,mi odlučujemo, i zbog toga molitva ima smisla, jer Bog, zbog toga što je stvorio zakonitosti po kojima se sve dešava može predvidjeti šta ćemo mi uraditi u određenom trenutku, može nas "zakočiti" da nešto ne uradimo, ako smatra da će nam to što činimo nauditi, ili nas potaći da to uradimo ako smatra da će nam to što činimo donijeti dobro.
Evo, ovo što ja sad tebi napisah nisam mogao da ne napišem, motiv da ti odgovorim nadvladao je ostale motive koji su se javili istovremeno s njim, a pošto ja vjerujem da me Bog nekad može potaknuti na neku akciju,da može pomoći nekom od motiva da "pobijedi", može biti da me On na to potaknuo, može biti da smatra da za tebe još ima nade, da nećeš završiti u džehenemu

Ko te tjera da jedeš piliće, jedi buraniju
Da, sve se zasniva na zakonima, svugdje je prisutna uzročno-posljedična veza, i zbog toga možemo smatrati Tvorca tih zakona odgovornim za ono što nam se dešava, i za dobro i za loše, jer iako mi odlučujemo šta ćemo odlučiti u određenom trenutku ta naša odluka je posljedica mnogih akcija i reakcija koje su se odvijale do odluke.
Ali, ipak smo mi ti koji činimo stvari,mi odlučujemo, i zbog toga molitva ima smisla, jer Bog, zbog toga što je stvorio zakonitosti po kojima se sve dešava može predvidjeti šta ćemo mi uraditi u određenom trenutku, može nas "zakočiti" da nešto ne uradimo, ako smatra da će nam to što činimo nauditi, ili nas potaći da to uradimo ako smatra da će nam to što činimo donijeti dobro.
Evo, ovo što ja sad tebi napisah nisam mogao da ne napišem, motiv da ti odgovorim nadvladao je ostale motive koji su se javili istovremeno s njim, a pošto ja vjerujem da me Bog nekad može potaknuti na neku akciju,da može pomoći nekom od motiva da "pobijedi", može biti da me On na to potaknuo, može biti da smatra da za tebe još ima nade, da nećeš završiti u džehenemu
- odr0n
#1290 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Napisa ti svašta, a ništa, ustvari jesi ovo Ko te tjera da jedeš piliće, jedi buraniju, to je sve o strašnom problemu prirodnih zakonitosti i boga kreatora.
To znači da sam te pecnuo, ali kad zagusti uvijek koristiš ovu spravu
:

-
Great Cornholio
#1291 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
odr0n wrote:Napisa ti svašta, a ništa, ustvari jesi ovo Ko te tjera da jedeš piliće, jedi buraniju, to je sve o strašnom problemu prirodnih zakonitosti i boga kreatora.To znači da sam te pecnuo, ali kad zagusti uvijek koristiš ovu spravu
:
Ma nisi ba, ja sam siguran da Bog postoji, da može djelovati na nas i pomagati nam da mijenjamo "sudbinu", a ti si meni se čini, a i Kroksica je to posumnjala, ljut na Boga zbog toga što se dešavaju zla, i što Boga smatraš jedinim krivcem za to.
- odr0n
#1292 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Boga smatraš jedinim krivcem, znači ipak mu daješ krivice, kažem ja još malo i gotov si.Great Cornholio wrote:odr0n wrote:Napisa ti svašta, a ništa, ustvari jesi ovo Ko te tjera da jedeš piliće, jedi buraniju, to je sve o strašnom problemu prirodnih zakonitosti i boga kreatora.To znači da sam te pecnuo, ali kad zagusti uvijek koristiš ovu spravu
:
Takav je i kod Boga daljinski, znači radiš za njega 'tico
![]()
Ma nisi ba, ja sam siguran da Bog postoji, da može djelovati na nas i pomagati nam da mijenjamo "sudbinu", a ti si meni se čini, a i Kroksica je to posumnjala, ljut na Boga zbog toga što se dešavaju zla, i što Boga smatraš jedinim krivcem za to.
-
Great Cornholio
#1293 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma ne smatram, ja mislim da Ga ti smatraš jedinim krivcem i time pravdaš ono loše što mi radimo.odr0n wrote: Boga smatraš jedinim krivcem, znači ipak mu daješ krivice, kažem ja još malo i gotov si.Naveo sam primjer o surovim zakonima prirode (zakon jačeg i lanac ishrane) za koju samo bog može biti krivac kao kreator, dok smo mi nemoćni jer na osnovu takvog zakona moramo funkcionisati.
Nije kriv onaj ko napravi auto za automoibislku nesreću koju neko drugi tim autom izazove.
Dao nam je slobodnu volju, jer da nje nema svi bi jeli piliće, il' bi svi jeli buraniju.
Nismo nemoćni, nemoćni smo jedino ako usvojimo stav da smo nemoćni,ako smatramo da ništa nije u našoj moći, a to nije tačno, mnogo smo mi dobra i sami učinili
Svijest je čudo, eto probaj se za trenutak zamisliti pa ćeš vidjeti, možda pomisliš "Pa vidi stvarno, ja postojim , mislim, pričam, pišem, hodam, i to sve sam
'ajd zdravo
- odr0n
#1294 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A gle zaboravih da ti vjeruješ u kršenje prirodnih zakonitosti (uskrsnuće, hodanje po vodi itd.Great Cornholio wrote:Ma ne smatram, ja mislim da Ga ti smatraš jedinim krivcem i time pravdaš ono loše što mi radimo.odr0n wrote: Boga smatraš jedinim krivcem, znači ipak mu daješ krivice, kažem ja još malo i gotov si.Naveo sam primjer o surovim zakonima prirode (zakon jačeg i lanac ishrane) za koju samo bog može biti krivac kao kreator, dok smo mi nemoćni jer na osnovu takvog zakona moramo funkcionisati.
Nije kriv onaj ko napravi auto za automoibislku nesreću koju neko drugi tim autom izazove.
Dao nam je slobodnu volju, jer da nje nema svi bi jeli piliće, il' bi svi jeli buraniju.
Nismo nemoćni, nemoćni smo jedino ako usvojimo stav da smo nemoćni,ako smatramo da ništa nije u našoj moći, a to nije tačno, mnogo smo mi dobra i sami učinili![]()
Svijest je čudo, eto probaj se za trenutak zamisliti pa ćeš vidjeti, možda pomisliš "Pa vidi stvarno, ja postojim , mislim, pričam, pišem, hodam, i to sve samČudno jelde
'ajd zdravo
- fatamorgana
#1295 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A možda je bog vegetarijanac .....odr0n wrote:
- harač
#1296 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
kako dođoh od klanja životinja do ovoga
http://www.youtube.com/watch?v=MyWldmhg00I
kako je uopće moguće da je ovako nešto na youtube-u?!
-
Great Cornholio
#1297 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ako ne vjeruješ u čuda kako onda da vjeruješ u Boga, kao da vjeruješ u život poslije ovog, kako da vjeruješ da će oni koji su na ovom svijetu bili tužni, bolesni, i to ne svojom krivicom, dobiti drugu priliku, da će dobiti priliku da i oni osjete radost, kako onda slijepi da vjeruju da će progledati, gluhi da će čuti, oni koji su u kolicima da će potrčati.odr0n wrote: A gle zaboravih da ti vjeruješ u kršenje prirodnih zakonitosti (uskrsnuće, hodanje po vodi itd., zbog kojih zakonitosti više ne bi ni bile zakonitosti ), pa i sada u slučaju automobilskih nesreća gdje misliš da je moguće da čovjek nikad ne pogriješi, što bi opet bilo kršenje prirodnih zakonitosti koja kod čovjeka nije savršena, da možemo i da smo trebali izbjeći zemljotrese, preskakanje ovog užasa o lancu ishrane, sve samo da bi zaštitio koncept boga koji to stvori, tanko tanko.
Uzrok automobilskih nesreća je uvijek ljudski faktor, vožnja pod dejstvom alkohola, vožnja u stanju psihičkog rastrojstva, vožnja neprilagođena uslovima puta, vožnja neispravnog auta.
Jest da jedan vozač može paziti da ništa od gore navedenog ne učini, pa da ga ubije neki pijani vozač koji je proletio kroz crveno brzinom od 150 na mjestu gdje je ograničenje 50, i zato ja svaki put kad sjednem u auto kažem " Bože, ja ću se potruditi da vozim kako treba, auto mi je ispravno, a ti mi pomozi da ne napravim neku grešku jer ipak sam ja samo čovjek, a pomozi i onima koji voze pijani , prebrzo ili neispravna auta, da ne ubiju sebe ili nekog drugog".
Ja se ponekad zamislim, kažem u sebi " Bože , ti mora da pomažeš, jer kakvi su ljudi, kako voze i kakvi su nam putevi, pravo je čudo što dnevno nema po najmanje 100 mrtvih"
- Challenger__
#1298 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Mislim da je mnogo bitnije pitanje kako toga uopšte ima na planeti. I, kako se sa tom pojavom suočiti. I, kakve mjere treba preduzeti.harač wrote:kako dođoh od klanja životinja do ovoga![]()
http://www.youtube.com/watch?v=MyWldmhg00I
- vatrogasac
#1299 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nema nikakva opravdanja, svakako. Sličnih egzekucija imaš u kineskim i američkim dokumentarcima. U našim kinima je bio vrlo popularan jedan takav dokumentarac "This is America" gdje na kraju imaš scenu 'prženja' na električnoj stolici. Ima sve to na YT.harač wrote: kako je uopće moguće da je ovako nešto na youtube-u?!
- Challenger__
#1300 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Klanje momka zato što je prihvatio drugu religiju? Religiozno uvjerenje kao osnov najmonstruoznije egzekucije? U Kini i SAD?vatrogasac wrote:Nema nikakva opravdanja, svakako. Sličnih egzekucija imaš u kineskim i američkim dokumentarcima.harač wrote: kako je uopće moguće da je ovako nešto na youtube-u?!