Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1276 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

PM72 wrote:Sve ovo imaš na drugoj temi,vezano za sarajevski HVO.Ja sam temu o Otesu otvorio u znak sjećanja na poginule borce a ne da se na njoj piše o domobranima i švercerima.
Jarane nisam ja ovdj nista prvi zapoceo, kao sto i sam vidis citram vec stvari koje su pisane na ovoj temi. A iskren da budem neke posebne razlike izmedju Otesa i Stupa 2 ne vidim u globalu. Otes je pao dok a Stup 2 je bila prva linija koja je manje vise sacuvala Sarajevo, jer i sam najbolje znas da je Stup 2 pao onda bi VRS dosla do Laticke ulice tj. na domak Stupske petlje ti bi doslovice imao bi ih na Alipasinom polju. Bez ikakve urvede prema bilo kome, ali Otes se nije uspio odbraniti ni pola godien rata. No, trema jeste Otes i to se postuje, ali u 55 i kusur stara koje sam manje vise pregledo sve a i ne prociti sve komentare, na nekolik mjesta sam naletio na opis Dobrinjske ulice u picanja. Na HVO, na zlocine pojedinaca u pojedinim kucama koje nisu na Otesu itd. Iz tog razloga sam zakljucio da tema i ako pise Otes je imala siri pojam osim samog Otesa.
rajvosa^

#1277 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by rajvosa^ »

mahalas505 wrote:
exliberal-ex wrote:to je ono sto sam ja htjeo da kazem kad sam prvi put napisao da sam bio zacudjen brojevima artiljerije I tenkova.
A sad posteno ako Vaha nije znao podatke o artiljerij I tenkovima ko bi trebao da zna?...ako je istina ovo sto je on napisao samo dokazuje da je propaganda radila momacki..zasto je to tako bilo sad se moze raspravljat...dali da opravdaju svoje neuspjehe, dali da opravdaju razloge nenapdanja jer pada prica nismo mogli jer smo imali protiv sebe desetine tenkova smao na jednom frontu..
Pokazao si se koliko si relavantan kad si poceo da pricas gadosti o Sucuru, tako za mene tvoj post je irelevantan.
Slavisa je bio vrhovni tenkista i postenjak od covjeka. ex-liberal imas pogresne informacije. Covjek sam znao prije, u ratu i poslije rata...pa i dan danas. To si ti zamjenio nekoga. Pukla je prica u ratu da srbi nude 100 "muslimana" pod navodnicima jer su oni tako govorili za Slavisu.
trocadero

#1278 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

Сто "муслимана" за Славишу ? :-)
Знаш ли зашто је он током рата 1995 на властити захтјев био демобилисан? Као главни разлог је спомињао да га неки људи прате по граду.
Ко су били они и зашто су га пратили, ето ако знаш?
rajvosa^

#1279 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by rajvosa^ »

trocadero wrote:Сто "муслимана" за Славишу ? :-)
Знаш ли зашто је он током рата 1995 на властити захтјев био демобилисан? Као главни разлог је спомињао да га неки људи прате по граду.
Ко су били они и зашто су га пратили, ето ако знаш?
Takva prica bila jbg :-D kao i svakakvih drugih kona iz komsiluka. A to sto su ga bezbjednjaci pratili, jebes to, politicke price. On je bio demobilisan al je opet na Treskavici zavrsio u deblokadi. Nije tema on pa momci vi nastavite s pisanjem.
karanana

#1280 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by karanana »

e ne znam gdje bi postavio ovo pitanje, vise je subjektivno, nema vjerovatno tacnog odgovora ali cisto da vidim sta mislite. jutros se sjetih jednog doktora nemanje veljkova koji mi je kao djetetu spasio zivot, koji je nekad do sredine 94. godine bio u sarajevu da bi nakon toga otisao u bolnicu zica na ilidzi. bila je tu grupa doktora koje je celo jednom zajebo valjda im uzeo pare, provodao ih kroz kanalizaciju i onda ih vratio nazad. ali vremenom su svi na ovaj ili onaj nacin izlazili i odlazili.

ali ovo je samo jedan primjer vezan za nesto sto me interesuje: ovi koji su bjezali na drugu stranu kasno u ratu, 94. pa mozda i 95. sta je njihov razlog za bijeg bio? da li su uvijek navijali za drugu stranu samo nisu mogli pobjeci? da li im je dosadilo biti u obrucu i ginuti pa im onda nije ni bilo bitno sto bjeze na stranu koja je i njih ubijala dvije godine? da li im je zivot ovdje bio u opasnosti iznutra i da li su bili "muceni" iznutra?.....?
ok razumijem one koji su vec 92. uzeli stranu i to je to, ali ne mogu da skontam sta su ovi kasni prebjezi razmisljali i na koji nacin su vidjeli sve to.
agent_zero

#1281 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

karanana wrote:e ne znam gdje bi postavio ovo pitanje, vise je subjektivno, nema vjerovatno tacnog odgovora ali cisto da vidim sta mislite. jutros se sjetih jednog doktora nemanje veljkova koji mi je kao djetetu spasio zivot, koji je nekad do sredine 94. godine bio u sarajevu da bi nakon toga otisao u bolnicu zica na ilidzi. bila je tu grupa doktora koje je celo jednom zajebo valjda im uzeo pare, provodao ih kroz kanalizaciju i onda ih vratio nazad. ali vremenom su svi na ovaj ili onaj nacin izlazili i odlazili.

ali ovo je samo jedan primjer vezan za nesto sto me interesuje: ovi koji su bjezali na drugu stranu kasno u ratu, 94. pa mozda i 95. sta je njihov razlog za bijeg bio? da li su uvijek navijali za drugu stranu samo nisu mogli pobjeci? da li im je dosadilo biti u obrucu i ginuti pa im onda nije ni bilo bitno sto bjeze na stranu koja je i njih ubijala dvije godine? da li im je zivot ovdje bio u opasnosti iznutra i da li su bili "muceni" iznutra?.....?
ok razumijem one koji su vec 92. uzeli stranu i to je to, ali ne mogu da skontam sta su ovi kasni prebjezi razmisljali i na koji nacin su vidjeli sve to.
Nije tema, ali evo ti nešto o tome. Viđenja tih ljekara:

http://www.palelive.com/novosti-rs-bih/ ... a-zakletva

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 16290.html
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1282 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Woody »

Evo ti brzog odgovora:
karanana wrote:
1) da li su uvijek navijali za drugu stranu samo nisu mogli pobjeci?
2) da li im je dosadilo biti u obrucu i ginuti pa im onda nije ni bilo bitno sto bjeze na stranu koja je i njih ubijala dvije godine?
3) da li im je zivot ovdje bio u opasnosti iznutra i da li su bili "muceni" iznutra?.....?
pod 1) - DA/MOŽDA/BOLIO IH KURAC ZA STRANU!
pod 2) - DA!
pod 3) - DA!

Dodaj ovima i one koji su otišli i '96-e - sa istim odgovorima :autic:
bach

#1283 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bach »

Otto Skorzeny wrote:Uzimanje Otesa ustvari je bio krajnji domet cejena na Sarajevskom ratistu . Dalje nebi ni mogli . Grad kakvo je Sarajevo treba u najmanju ruku korpus da bi se uzeo . A to sto bi branioci radije izginuli nego pustili cejene u grad je osnova cvrse odbrane . Takodje sam citajuci vase postove primjetio da Otes nije bio adekvatno fortifikacijski uredjen . Da su transeji bili plitki , da je nedostajalo PO sredstava , da su jedinice uvodjene manje vise bez plana u borbu . Cak vidjeh na bloggu dozerovog saborca da su jedinice znale zalutat medju cejene . Zalosno je da niko od onih koji su komandovali i pridonijeli gore navedenim problemima na Otesu nisu nikad za to odgovarali .
Dobro što se to dešavalo 1992, neiskustvo folovi - golovi.

Ali što se to dešavalo 1995.???

Vidjeti pod "deblokada Sarajeva".
PM72

#1284 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Otes ne samo da nije bio "adekvatno" utvrđen nego nije bio nikako utvrđen.Slikovito opisano,ideš iz zgrade gdje smo bili smješteni na pravac prema Osjeku.Pređeš cestu pa preko bašta.Nakon što pređeš sto metara nabasaš na nešto što su zvali tranšej a dublje kanale prave oni što polažu kablovsku.Do koljena.Onda se malo sagneš (prilaziš prvoj liniji :-) ) pa je tranšeja malo dublja,dopire do pasa.Dođeš do nečega što bi se trebao zvati bunker.U živici iskopana rupa tj.grudobran i gledaš na polje kukuruza.Prve večeri smo došli po mraku i rasporedili nas.Javio sam se dobrovoljno jer su ostali išli da traže smještaj tako da od spavanja ionako ne bi bilo ništa.Neki domaći su nas doveli i rasporedili,dvojca tu a dvojca u drugi bunker udaljen 5 metara.Lagano su se ispalili bez da nam objasne "sitnice" tipa - gdje su četnički bunkeri,odakle biju,ima li mina itd.Mrak ko u rogu a mi ne dišemo,ja uzeo svoj PM,stavio na nogare i repetirao okrenuvši na rafalno.Još par okvirova stavio pored - da se nađe. :D

Tako smo šutili i pratili skoro čitavu noć.Šušte oni kukuruzi a nama oči ispadaju po onom mraku.Ispušili po par cigara ,na smjenu,odeš u najdublji dio tranšeja kad kriješ žar cigare na indijanski način (ko je bio u ratu zna kako to ide).U neko doba nas je zaganjala Praga iz Osjeka,i to na malom uzvišenju pored velike kuće za koju sam poslije mislio da je neka škola.Opalio je par rafala,čisto da nas istraumira.

Kad je svanulo dođoše oni domaći a ja ga pitam-života ti,gdje su četnički bunkeri.On mi kaže tamo i glavom pokazuje na kukuruze.Gdje tamo jebo te Tito-lanuh mu a on mi kaže - vidiš li ono drveće.Vidim.E iza drveća. :-) A do drveća bar 500 metara. :lol: :lol: :lol:

Sljedeću smjenu nismo ni ulazili u bunkere niti sam rasklapao svoj PM.Niti smo se razdvajali - dva tamo - dva ovamo.Svi zajedno bili ispod šljiva (a rodile).samo smo bili oprezniji kad palimo cigare.

Četnike smo mogli vidjeti jedino pored one gore opisane kuće.sasvim jasno sam ih vidio kad sjede pod drvetom,neki se i sunčali na pragi.Cijevi krenute u vis.Donio sam i durbin tako da smo ih dobro vidjeli,čak i kad jedu pod onim drvetom.

Priprema i spavaona je bila u jednog garaži,nepunih 100 metara.Poslagane daske i sijeno po njima.Ma zaspeš ko top.Hranili se u piceriji (kupus i riža) a domaći nam davali paradajza i čokoladica maks (pokradene iz Zore).To je bilo u septembru 1992.A posebna priča bio je dolazak u Otes,tog septembra 1992.

Kombi iz Grasa nas je vozio kroz centrotrans do vatrogasnog doma.Onda pješke preko pruge pa do Otesa.meni se po mraku učinulo da ćemo izaći u pazariću - nešto mi se odužilo.Ideš a nigdje kraja.Niko da ti u onom mraku kaže gdje je Ilidža a gdje grad.

Tih prvih septembarskih dana na Otesu mogao si stradati jedino ako si nosio crnu majicu.Par ljudi me zaustavilo i pitalo jesam li Jukin.Jukini su nosili crne majice.kad sam rekao da sam iz MUP-a ,samo kažu - skidaj tu majicu gađaće te snajper iz Pejtona.U bijeloj ili maskirnoj - neće. :-) .

Na Otesu je bila jedinica HVO koji su nas gledali kao šugave.Sa nekakve visine,kao da smo bili niža rasa.Svi do jednog imali maskirne uniforme,kape sa šaharom i oznake HVO na rukavu.A mi kao lovačko udruženje,od plavih milicijskih uniformi do civilnih jakni i samo poneka maskirna.Bili su i Jukini momci a oni su bili priča sa sebe-zaseban OUR.Na bijeloj zgradi gdje su bili smješteni ogroman Jukin poster,nekoliko auta sa rotacijama i kedi sa PAM-om.Oni naoružani do zuba a hrane u izobilju.Kad su me vidjeli moji alpašinci - uz smješ i zajebanciju me muntaju da pređem kod njih,da me obuku kao vojnika (crni kombinezon od platna iz Standarda).Bio je i lokalni TO sa mještanima -bošnjacima jer su Hrvati masovno bili u HVO.NIkakve koordinacije među ovim pobrojanim nije bilo.Niti se znalo ko za šta odgovara.Nas su nasukali pa nam dali dio linije od sastava Bosne i željeznice pa prema Barama.I niti te ko obilazi niti se interesuje.Naše je bilo da odradimo 21 dan pa će poslati smjenu iz grada.U kuhinji smo jeli samo mi i taj TO.Jukini i HVo su imali svoju klopu koja je bila ravna mirnodopskoj.

Niti je bilo tenkova niti oklopa.Vidio sam samo jedan minobacač 82 mm kojeg su donjeli i montirali u cvjetnjaku ,taman ispod stana gdje smo spavali.poslije nas je to moglo koštati glave.Sve nas.Kad je počeo belaj oko Delminijuma i Dogloda,12 ili 13 septembra,taj majmun je ispalio jednu ili dvije granate na onu kuću oko koje su hodali četnici.ispalio,spakovao minobacač i razgulio.Nakon pola sata,tu je palo bar 30 granata.

Kad se sve sabere i oduzme,i nije bilo neke šanse da Otes ostane u našim rukama.
Tomi110

#1285 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Tomi110 »

Pratim ovaj topic i pisanje pojedinih ljudi, konkretno PM72 i nemogu se nacuditi jednoj stvari, kako ljudi kao PM72 nisu danas u vrhu OS BiH, znaci ljudi sa praktickim iskustvom na bojistu/ratistu koji su prezivjeli sve i svasta i koji nisu bili "kancelarijski generali" i "politicki dupelisci".Mozda grijesim ,mozda je gospodin PM72 visokorangirani oficir OSBiH (nisam upratio sve njegove postove pa nemogu suditi).Uglavnom skidam kapu za hrabrost i za sve sto ste prosli u okruzenom Sarajevu.
PM72

#1286 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Pratim ovaj topic i pisanje pojedinih ljudi, konkretno PM72 i nemogu se nacuditi jednoj stvari, kako ljudi kao PM72 nisu danas u vrhu OS BiH, znaci ljudi sa praktickim iskustvom na bojistu/ratistu koji su prezivjeli sve i svasta i koji nisu bili "kancelarijski generali" i "politicki dupelisci".Mozda grijesim ,mozda je gospodin PM72 visokorangirani oficir OSBiH (nisam upratio sve njegove postove pa nemogu suditi).Uglavnom skidam kapu za hrabrost i za sve sto ste prosli u okruzenom Sarajevu.
:thumbup: :kiss: :D

Ti mora da se šališ.Nikakav oficir nisam a kamoli visoko rangiran.I nisam nešto naročito hrabar niti sam prošao stvari kao recimo Dozer,Zatezni,Gojeni,Sarajmen,Woody,Nekako s proljeća (ne mogu da se sjetim ostalih pa neka mi ne zamjere).Bio sam obični žandar,nosio PM72 a nekoliko puta sam bio dobrovoljac za kojekakve akcije.U par navrata mi se nije išlo (bilo me strah - da iskren budem) ali sam krenuo radi mojih ostalih drugova.Nisam učinio nikakvo herojsko djelo da bi se imao čime pohvaliti ali sam bio tu,sa ostalim braniocima.To ti je moj ratni CV a okačio sam uniformu o klin davno,nisam član ni lovačkog društva niti nosim oružje.Gadi mi se.
Last edited by PM72 on 27/02/2015 18:07, edited 1 time in total.
Tomi110

#1287 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Tomi110 »

PM72 wrote:
:thumbup: :kiss: :D

Ti mora da se šališ.Nikakav oficir nisam a kamoli visoko rangiran.I nisam nešto naročito hrabar niti sam prošao stvari kao recimo Dozer,Zatezni,Gojeni,Sarajmen,Woody (ne mogu da se sjetim ostalih pa neka mi ne zamjere).Bio sam obični žandar,nosio PM72 a nekoliko puta sam bio dobrovoljac za kojekakve akcije.U par navrata mi se nije išlo (bilo me strah - da iskren budem) ali sam krenuo radi mojih ostalih drugova.Nisam učinio nikakvo herojsko djelo da bi se imao čime pohvaliti ali sam bio tu,sa ostalim braniocima.To ti je moj ratni CV a okačio sam uniformu o klin davno,nisam član ni lovačkog društva niti nosim oružje.Gadi mi se.
Po meni je herojsko djelo ostati u opkoljenom gradu i braniti ga,ne poznajem Sarajevo najbolje(bio sam par puta), ali po meni je Sarajevo prošlo slično Vukovaru samo što je Sarajevo malo veći grad od Vukovara i za razliku od Vukovara nije palo. I ne šalim se PM72, poznavajući mentalitet našeg podneblja pretpostavljam da je situacija danas u OS BiH slična kao i u HV-u, politički dupelisci i knjiški moljci su na položajima, a ljudi sa praktičnim borbenim iskustvom koji bi možda u drugim armijama svijeta radi iskustva u borbenim uvjetima držali kao malo vode na dlanu, su marginalizirani,demobilizirani i gurnuti na stranu, čast izuzecima kao npr ministru obrane RH koji je prošao od običnog prašinara u 4.gbr do zapovjednika pa na kraju ministra. Zato mi je cudno ako si bio u toliko akcija i skoro svim djelovima Sarajeva gdje su se vodile borbe i ako si iznijeo živu glavu, zasto te nisu zadrzali u OS BiH, odn stimulirali da ostaneš?Po nekoj zdravoseljackoj logici ako nisi poginuo a prošao si pakao opkoljenog Sarajeva i usput učestvovao u bitkama na svim djelovima ratišta(ne kao debela pozadina,nego kao prašinar na prvoj liniji), znači da si sposoban i takvi se ljudi guraju naprijed u svim armijama svijeta.
sparky

#1288 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sparky »

Toliko se radi na stimulaciji i podrsci braniocima da za koju godinu vise nece smjeti ni govoriti da su bili u ratu. Bice da su svi bili 131. Mihnenska. Sramota, ali je tako.
PM72

#1289 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Tomy,
Moj rođak je bio u komadi splitske brigade.penzionisan je kao brigadir,ranjavan je više puta a lično mu je Bobetko rekao da bi bio general da je hrvat.Momak je rođen u Splitu,završio vojnu akademiju i među prvima pristupio ZNG.Da je sposoban - jeste.Jebe ga porodični CV i činjenica da nije Hrvat i da su mu roditelji porijeklom iz Bosne.

A mene "jebe" činjenica da sam rođen u ovom gradu kao i svi moji preci.ostao sam živ zahvaljujući sreći - tako mi grah pao.Međutim,skoro svake sedmice u čitulji vidim nekog iz svoje generacije...Što kaže Sidran - tako rat ubija one koji misle da su preživjeli.
Bodkin

#1290 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bodkin »

PM72 wrote:Tomy,
Moj rođak je bio u komadi splitske brigade.penzionisan je kao brigadir,ranjavan je više puta a lično mu je Bobetko rekao da bi bio general da je hrvat.Momak je rođen u Splitu,završio vojnu akademiju i među prvima pristupio ZNG.Da je sposoban - jeste.Jebe ga porodični CV i činjenica da nije Hrvat i da su mu roditelji porijeklom iz Bosne.

A mene "jebe" činjenica da sam rođen u ovom gradu kao i svi moji preci.ostao sam živ zahvaljujući sreći - tako mi grah pao.Međutim,skoro svake sedmice u čitulji vidim nekog iz svoje generacije...Što kaže Sidran - tako rat ubija one koji misle da su preživjeli.
"Samo su mrtvi vidjeli kraj rata"
Woody

#1291 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Woody »

Dobri stari Platon...

Ima i još jedna dobra:
"U ratu bogati plaćaju, a sirotinja gine"
Al' da me jebeš, ne sjećam se ko je to rek'o

Pozdrav domovini :thumbup:
Repetitor

#1292 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Repetitor »

Woody wrote:Dobri stari Platon...

Ima i još jedna dobra:
"U ratu bogati plaćaju, a sirotinja gine"
Al' da me jebeš, ne sjećam se ko je to rek'o

Pozdrav domovini :thumbup:
Rekli mesari iz Visokog a navodno culi od Alemka (Alemko komerc) dok je ovaj brojao pare pred tunelom,a vojska nosila za njega robu.
Woody

#1293 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Woody »

Jesu, jesu (a jest i on)... Sva sreća pa se ti sjećaš, a ja star - jebi me, pa zaboravio.

Ha ha, lijo stara kako si se samo sjetio :thumbup:

Image
bach

#1294 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bach »

Imaju Srbi dobru poslovicu...

Code: Select all

U ratu država daje topove,
bogataši volove
a siromasi sinove...
Sve rečeno...
Dozer

#1295 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Tako nekako...
To je ona dubinska, sirova, slicna onoj "Nekom rat, nekom brat".
Ali, u svaku od ovih se mora utrpati i pojedinacna naivnost ljudi. Jebi ga...kad je sranje pocelo '92, ja, iako sam jos '91 znao da ce ono i ovdje biti, opet sam, kao i svaka blentava ovca, ostao ovdje...
Krenuo 26.03.'92. sa dva havera na bus za Stutgart, kod tetke ovog jednog (mislim da tu kartu i sad negdje imam). Starci bili presretni sto idem(o), ali nakon 500m od kuce stao...zapalio... malo slusali ono rafalanje na barikadama...i rekoh im - ja ne gumo. Haj'te vi, ja cu ostati jos malo, pa cu doci za vama.
Pa se malo natezali, ovako, onako, ali jok...nisu me uspjeli nagovoriti. Nisam ih zvao da i oni ostanu, daleko od toga, ali se i oni okrenuse za mnom i vratise kuci (jedan bio, kako bi ih se danas kategoriziralo, Bosnjak-Hrvat, drugi cisti Srbin, a u srcu oba Bosanci s dna kace, k'o i ja).
A nisam ostao radi Bosnjaka/Muslimana/muslimana (zivo mi se jebe za njih kao takve), ni radi Srba da bih pucao na njih, ili na Hrvate (i za njih mi se, kao takve, zivo jebe)...
Ostao sam iz drugih razloga, a patriotizam nije jedna od njih jer - jebe se meni i za Bosnu. A i Hercegovinu.
Ostadoh jer sam bio mlad, naivan i, na kraju krajeva - glup, pa nisam do kraja odmah uspio shvatiti sta je pozadina svega toga sto je tada pocinjalo... To shvatih nekad '93, ali tada vec bi kasno... Ostadoh jer nisam mogao ostaviti starce, buraza, raju, trebu... A, nekako me i to puckaranje privlacilo...
Jebi ga...bilo mi cijelih 19...
Last edited by Dozer on 25/02/2015 13:26, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1296 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sumirprimus »

zivotna skola...podsjeca me na...
oni su ordenje zasluzili,zivotnu skolu izucili,oni su nas necim zaduzilii zbog toga su zakljucili, slusaj, sine, obrisi sline, ne budi alav, jos si balav..
Dozer

#1297 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Da, i te kakva zivotna skola...
A ona ce se ovdje opet desiti, samo polako... Ali - ovaj put bez mene, a ni moje djece.
Nekako s proljeća

#1298 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Obećaj da ćeš nam slati pakete :D
Repetitor

#1299 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Repetitor »

Nekad nekom sam pricao svoju pricu. Sto Dozer rece nekad pocetkom 90tih sam kroz posao znao da ce otprilike biti sranja,ali nisam ni mogao zamisliti kakvo.I onda dodje 92ga i isto tako mogao sam da se ispalim,kompletna porodica.Svi bi isli samo stara nece a necu ni ja.I eto ostanes,truhnes u rovovima,izgubis familije,sve sto si stekao i ti i porodica ostane u pepelu,prezivis ranjavanje i opkoljavanje,ostanes invalid,stane rat i ti gledas kako svima onima koji se ispalise 92ge,popravljaju kuce i stanove,dobijaju poslove,a tebi od sake do lakta...Dan za danom prezivljavas porodici doneses komad hljeba,i onda ti pukne film,dopizde ti svi oni koji su bili minhenska i swedska brigada a uhljebili se na drzavne jasle,dopizde ti seljaci-aristokrate koji su dosli sa parama i upregli sirotinju da ore za njih a daju im na slamku,pokupis se i ispalis hiljadama kilometara od Bosne.
I onda pricam sve svojoj zeni koja je strankinja,i ona me pita a zar niste imali socijalnu pomoc vi koji ste bez posla u ratu ostali??? U smislu kao socijala na zapadu.

I onda, sto je da li najtuznije ili najgore od svega,sam sebe uhvatim u razmisljanjima,ako opet kad dole bude sranja,a bice,kako bih se vrnuo...Kontam da li sam fakat toliko blentav,ili tabula raza sto kazu na latinskom.
I skontam,bez obzira na sve supke foteljase koji su izdali tu dole raju,ipak mezari od familije su mi ostali dole.
A ako nista,ne dam dusmanu da gazi po tome...
Nekako s proljeća

#1300 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Ma to ti je vrlo jednostavno za objasnit', ko se rok'o kad' je trebalo, opet će ako bude trebalo . Naravno, bio bih sretan da se zlo više nikad' i nikom' ne ponovi. A samo spremnost da se brani i odbrani sistem vrijednosti u koji vjeruješ, je garancija da zlo ne dođe prije vremena.
Post Reply