hAZNADAR wrote:SLicne uslove imas i u Juznoj Americi, Africi,... pa opet nista slicno ISIL ideologiji i praksi. A i kod samih muslimana na istom podrucju za milenij i po si imao skoro sve to nabrojano a nisi imao nista slicno ISIL-u. Ocito su neki drugi faktori stvorili ISIL. Ja licno mislim da je Saudijska Arabija glavni krivac ali necemo sad o tome.
Problem sa IDIL-om je taj sto to nije samo za jedno podneblje i geografski i politicki. To to je nesto sire. Istu zarazu moze imati i neki Sirijac i neki klinac u po Amerike, Njemacke,.. Momci iz BiH pored toliko drugih problema u drzavi i sa te neke dusebriznicke strane odbrane islama toliko nepravde u samoj BiH prevalili toliki put da ginu u Siriji? A i sami nisu djelovali samo u Siriji i Iraku vec i sire. Ono sto je spasilo svijet od vise teroristickih napada je bila samo koncentracija budala na jednom prostoru odnosno kalifatu. Sada te budale nemaju vise svoju drzavu pa ce nastaviti borbu drugdje. I oni koji se vrate i oni koji su u medjuvremenu stasali, izrasli u to po Njemackoj, Francuskoj, Kanadi,...
Mnoge sigurnosle sluzbe po svijetu nisu ni krile kako im je lakse sto su budale isle dole da budu nekome drugim problem.
Ja ti kazem,... rat se samo premjesta. Sa frontovskog prelazi u gerilu.
A pogledaj silne kartele u Juznoj Americi. Pogledaj sta rade bande po Meksiku i kakvu brutalnost pokazuju koje bi se pocesto ISIL postidio. Je li Salvador ima najvecu stopu ubistava? Rodjak je ozenio djevojku iz Sao Paula, kaze jebena ludnica. U mnogim dijelovima grada uopste nije bezbjedno hodati. Droga, kriminal, korupcija, karteli... a ne fali im bgm ni gerile i terorizma.
Samo eto, u Juznoj Americi se malo popravilo obrazovanje i standard zivljenja. Juznoamericke drzave su malo organizovanije od arapskih.
...
Saudija jeste zastranila ali nije glavni problem.
...
Glavni problem su nasilne diktature, siromastvo i neobrazovanost. Pogledaj Irak. Imaju strasno visok natalitet i ogromnu stopu nezaposlenosti. Mlado stanovnistvo koje treba neku perspektivu. Ako ne zaposlis toliku omladinu, sta ce se desiti? Na to imas Ameriku i njihovu politiku kao gorivo za ekstremizam. Imas sektaske i regionalne animoziteta. Radi se o citavom nizu faktora...
...
Ma Evropljani su pukli, srljaju u propast, ali to je neka druga tema. Samo moliti boga da ekstremna deznica ne preuzme tron jer smo onda mi na Balkanu najebali.