To ces vec morati njih pitati. Ako smijes. Ipak oni vicu alaegberславянин wrote:Interesantno onda zasto nisu sehidili u odbrani posljednjeg uporista, nego cafirima u ruke i to jos mole da im se sudi na zapaduinsomnia78 wrote:Ne idu oni radi ovog svijeta
Sirija vol. 2
- insomnia78
#127276 Re: Sirija vol. 2
- славянин
#127277 Re: Sirija vol. 2
Radi li to alaegber na cafire / ateista ? Nesto im to tanko sa kurdima proslo izgleda - nisu pobjegli kako se ocekivaloinsomnia78 wrote: To ces vec morati njih pitati. Ako smijes. Ipak oni vicu alaegber
-
hAZNADAR
#127278 Re: Sirija vol. 2
Svaka vojska koja izgubi tako izgleda. Izmucena, tuzna,.... ali sumnjam da je ovdje moral na dnu. Jedino za sta mozda brinu ili spekulisu je hoce li prezivjeti. Ali ako hoce, cim budu slobodni,... znaju jako dobro da nastavljaju na drugi nacin. Kalifat je bio kombinacija drzanja teriorije i terorisanja drugacijih. Sad se prekida drzanje teritorija ali ne i ovo drugo. Svi koji se vrate kucama nece vise imati teritoriju ali neprijatelja okolo koje mozes ubijati napretek.detroit-mercy wrote:Na drugu stranu, opet je drugacije kad vidis kako se kalifat siri, kako se bitke dobijaju pa te ponese pa bi i ti bio dio necega velikoghAZNADAR wrote:Sa jedne strane je dobro sto je ISIS potucen - barem zbog jezidskih zarobljenika, robinja,.. i svih onih koji su ne svojom voljom tu zavrsili.
Ali sa druge strane imam bojazan da ce se front samo premjestiti i ideologija nastaviti u svijetu gdje zivimo. Mozda im treba dati komadic pustinje sa jednim ulazom i minskim poljima okolo. Pa da svi bjelosvjetski islamisti imaju gdje otici i tamo uzivati u svom idealu. ISIS jeste donio mnoga zla - ali je dobar dio svijeta rasteretio lokalnih budala koji su otisli tamo umjesto djelovali kod kuce.
Padom zadnjeg bastiona ih moras sve ili pobiti ili dopustiti da se vrate kucama. A ovo drugo je opasno. A nove snage koje stasaju po nekakvim paradzematima po svijetu nemaju drugog izbora nego djelovati kod kuce.
Jedna problem rjesen, ali se drugi otvara. Bojim se da smo unistenjem fronta stvorili gerilce, ilegalce,... Bolje je da je zlo ostalo skoncentrisano na jednom mjestu.![]()
Onda kad pogledas, jebani, izmarisani, slomljeni, izginuli, moral na dnu, kalifate ni na mapi, ipak ces se dva puta zapitati prije nego se opasas
- славянин
#127279 Re: Sirija vol. 2
Ma dati neku novcanu pomoc Kurdima i pustiti da oni to srede... za 3-4 godine ce ovi da pjevaju internacionalu i tetoviraju srp i cekic na prsahAZNADAR wrote:
Svaka vojska koja izgubi tako izgleda. Izmucena, tuzna,.... ali sumnjam da je ovdje moral na dnu. Jedino za sta mozda brinu ili spekulisu je hoce li prezivjeti. Ali ako hoce, cim budu slobodni,... znaju jako dobro da nastavljaju na drugi nacin. Kalifat je bio kombinacija drzanja teriorije i terorisanja drugacijih. Sad se prekida drzanje teritorija ali ne i ovo drugo. Svi koji se vrate kucama nece vise imati teritoriju ali neprijatelja okolo koje mozes ubijati napretek.
- insomnia78
#127280 Re: Sirija vol. 2
Mozemo se mi sad sprdali ali sa silom koju su oni imali protiv sebe pregazili su po Iraka i Sirije. Rijetko bi kome to uspjelo
-
hAZNADAR
#127281 Re: Sirija vol. 2
Samo islamofob moze u pricu o islamskim teroristima ismijavati borce za slobodu muslimanskog imena. Nije ovo jedina tema gdje si ikoristio priliku za ismijavanje imana. Da vidimo da li ce ovo minirati temu.славянин wrote:insomnia78 wrote: Ne bi se ni braca na Lisaci predala da su imali USAF iza ledjaELECTRIC CLOUDS wrote:ocito ovi nisu bili jaki na imanu.
Last edited by hAZNADAR on 22/03/2019 21:11, edited 1 time in total.
- славянин
#127282 Re: Sirija vol. 2
Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
-
hAZNADAR
#127283 Re: Sirija vol. 2
Pa jesi li ismijao njega ili iskoristio priliku za nesto drugo? Stvarno si odvratan vise sa tom arogancijom i islamofobijom koju prodajes pod krinkom.славянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
- славянин
#127284 Re: Sirija vol. 2
Iskreno evo ako te to uvrijedilo na neki nacin brisem.Nekada mozda i prekajdasim jer nemam vjerskih osjecanja pa casto ne vidim da ce to da uzruja vjernika nekoghAZNADAR wrote:Pa jesi li ismijao njega ili iskoristio priliku za nesto drugo? Stvarno si odvratan vise sa tom arogancijom i islamofobijom koju prodajes pod krinkom.славянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
- insomnia78
#127285 Re: Sirija vol. 2
To stvarno ne znas citati. Mislim, znas ti slova i to al da razumijes sta piseславянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
- славянин
#127286 Re: Sirija vol. 2
Ponekad mislim da znam citati izmedju redova - ali bez brigeinsomnia78 wrote:To stvarno ne znas citati. Mislim, znas ti slova i to al da razumijes sta piseславянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
- insomnia78
#127287 Re: Sirija vol. 2
Ne brini se ne znas. Pise “ne bi se ni braca” a ne “ ne bi ti se ni braca”славянин wrote:Ponekad mislim da znam citati izmedju redova - ali bez brigeinsomnia78 wrote:To stvarno ne znas citati. Mislim, znas ti slova i to al da razumijes sta piseславянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
- славянин
#127288 Re: Sirija vol. 2
insomnia78 wrote: Ne brini se ne znas. Pise “ne bi se ni braca” a ne “ ne bi ti se ni braca”
insomnia78 wrote:To ces vec morati njih pitati. Ako smijes. Ipak oni vicu alaegberславянин wrote:Interesantno onda zasto nisu sehidili u odbrani posljednjeg uporista, nego cafirima u ruke i to jos mole da im se sudi na zapaduinsomnia78 wrote:Ne idu oni radi ovog svijeta
Moguce ... sasvim moguceinsomnia78 wrote:Ne bi se ni braca na Lisaci predala da su imali USAF iza ledjaславянин wrote:Radi li to alaegber na cafire / ateista ? Nesto im to tanko sa kurdima proslo izgleda - nisu pobjegli kako se ocekivaloinsomnia78 wrote: To ces vec morati njih pitati. Ako smijes. Ipak oni vicu alaegber
- insomnia78
#127289 Re: Sirija vol. 2
Kurdi su kurceva vojska. Na Kobaneu ih je, jedva spasilo na hiljade zracnih udara najmocnije avijacije na svijetu. Na onim klipovima uredno cujes francuski i engleski. Gdje god su ostali bez americke podrske tu su i fasovali ili pobjegli. Kiki nas je godinama tusio o strasnim Pesmergama, Satoru, protiv teroristickim jedinicama, IDV, IDČ
pičke materine kad su ih šije pričepile u Iraku a ovi ostali bez Američke podrške pobjegli su ko zečevi
PS: to ne iskljucuje da su to vecinom regulara raja, mozda i najpostenija strana u ovom poganom ratu sa pravim motivim. Ali nemojte ih sad dizati u nebesa. Ovo jada sto je ostalo pomela bi i JNA ojacana vodom siminih četnika
PS: to ne iskljucuje da su to vecinom regulara raja, mozda i najpostenija strana u ovom poganom ratu sa pravim motivim. Ali nemojte ih sad dizati u nebesa. Ovo jada sto je ostalo pomela bi i JNA ojacana vodom siminih četnika
- insomnia78
#127290 Re: Sirija vol. 2
Ko sto rekoh. Ne znas pa ne znas.
Preporucam drzanje laksih tema
Preporucam drzanje laksih tema
- славянин
#127291 Re: Sirija vol. 2
Kurdi:insomnia78 wrote:Kurdi su kurceva vojska. Na Kobaneu ih je, jedva spasilo na hiljade zracnih udara najmocnije avijacije na svijetu. Na onim klipovima uredno cujes francuski i engleski. Gdje god su ostali bez americke podrske tu su i fasovali ili pobjegli. Kiki nas je godinama tusio o strasnim Pesmergama, Satoru, protiv teroristickim jedinicama, IDV, IDČpičke materine kad su ih šije pričepile u Iraku a ovi ostali bez Američke podrške pobjegli su ko zečevi
1,500–2,000 YPG & YPJ
600 PKK
300 FSA (originally)
50–200FSA (reinforcements)
ISIS:
9,000+ fighters
30–50 MBTs
2 UAVs
Ipak mislim da su u Kobaneu pokazali veliku odlucnost i dobro su se borili (jos da uzmemo u obzir da su bili nagurani do par stotina metara od Turske granice) Zracni udari su pomogli itekako ali to su pocetci americke intervencije i avijacija tada nije mnogo djelovala, posle u ofanzivama Ameri su ravnjali sve pred kurdima zato su napravili onakvu ekspanziju teritorije.
Mislim da je tu prvi put ISIS zaustavljen u opcoj ofanzivi..
Naravno ti apsolutno imas pravo nekoga da nazivas "kurcevim vojnikom"
Last edited by славянин on 22/03/2019 21:35, edited 1 time in total.
- insomnia78
#127292 Re: Sirija vol. 2
Radi se bukvalno o hiljadama zracnih udara
- insomnia78
#127293 Re: Sirija vol. 2
Pa dobro. Ne mozemo svi biti snajperisti, diverzanti, generali, nindze ko ti i jos par ti jarana na forumu
- славянин
#127294 Re: Sirija vol. 2
Hiljade i hiljade, a te hiljade su posle presle u milioneinsomnia78 wrote:Radi se bukvalno o hiljadama zracnih udara
- insomnia78
#127295 Re: Sirija vol. 2
Ima CENTCOM pa bujrum. Svaki dan i sve lokacijeславянин wrote:Hiljade i hiljade, a te hiljade su posle presle u milioneinsomnia78 wrote:Radi se bukvalno o hiljadama zracnih udara
-
hAZNADAR
#127296 Re: Sirija vol. 2
Opet ti da mene to vrijedja i ja kao trebam ponovo da ti kazem da nisam vjernik?славянин wrote:Iskreno evo ako te to uvrijedilo na neki nacin brisem.Nekada mozda i prekajdasim jer nemam vjerskih osjecanja pa casto ne vidim da ce to da uzruja vjernika nekoghAZNADAR wrote:Pa jesi li ismijao njega ili iskoristio priliku za nesto drugo? Stvarno si odvratan vise sa tom arogancijom i islamofobijom koju prodajes pod krinkom.славянин wrote:Pa meni onaj gore iznad rece da su mi "braca" na lisaci - to ti nije smetalo ili ?
Jednostavno neznas sta je opca kultura diskutovanja, tolerancija svih razlicitih svjetonazora ili identiteta, vjerovanja u ljudi,... isto bi ti rekao i da seres po buduzmu, budistima,...
A nisi jedini znamo svi. Moze li ijedna tema da lici na ono sto ovaj forum ima u pravilniku i za sto se zalaze a to je:
"ne širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu"
pa makar se to radilo i muslimanima, Bosnjacima,.... ?
Na osnovu Omara Muhtara poceo ismijavati islamski iman? Ma sta ja pricam,.... neki drugi su odgovorni za ovo a ne ja. Ja samo mogu sa dobrim razlogom reci ono sto jesi pa nek zavrsim kako god.
- славянин
#127297 Re: Sirija vol. 2
Ja sam ti lijepo napisao da nemam emocija prema vjerskim stvarima pa donekle i ne razumijem sta to nekog vjernika moze uvrijediti, naprimjer neki borac iz Libije ili gdje vec.Mene licno zaboli briga za nekim libijcem iracaninom francuzom ili kime vec - interesuju me NASI ljudi.hAZNADAR wrote:
Opet ti da mene to vrijedja i ja kao trebam ponovo da ti kazem da nisam vjernik?
Jednostavno neznas sta je opca kultura diskutovanja, tolerancija svih razlicitih svjetonazora ili identiteta, vjerovanja u ljudi,... isto bi ti rekao i da seres po buduzmu, budistima,...
A nisi jedini znamo svi. Moze li ijedna tema da lici na ono sto ovaj forum ima u pravilniku i za sto se zalaze a to je:
"ne širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu"
pa makar se to radilo i muslimanima, Bosnjacima,.... ?
Na osnovu Omara Muhtara poceo ismijavati islamski iman? Ma sta ja pricam,.... neki drugi su odgovorni za ovo a ne ja. Ja samo mogu sa dobrim razlogom reci ono sto jesi pa nek zavrsim kako god.
To sto ti to prihvacas kao uvredu je tvoja stvar, nadalje cak i ako uzmemo ono napisano kao uvredu (pretpostavljam da su onda oni iz charlie hebdo-a zasluzili da ih porokaju oni)- osvrni se na svoje postove,postove ovog insomnije i jos par koji su usmjereni protiv srpskog i hrvatskog naroda imas fino stiva pa onda pricaj o pravilima.
- Nadzornik
#127298 Re: Sirija vol. 2
славянин wrote:hAZNADAR wrote:
Ja sam ti lijepo napisao da nemam emocija prema vjerskim stvarima pa donekle i ne razumijem sta to nekog vjernika moze uvrijediti, naprimjer neki borac iz Libije ili gdje vec.Mene licno zaboli briga za nekim libijcem iracaninom francuzom ili kime vec - interesuju me NASI ljudi.
To sto ti to prihvacas kao uvredu je tvoja stvar, nadalje cak i ako uzmemo ono napisano kao uvredu (pretpostavljam da su onda oni iz charlie hebdo-a zasluzili da ih porokaju oni)- osvrni se na svoje postove,postove ovog insomnije i jos par koji su usmjereni protiv srpskog i hrvatskog naroda imas fino stiva pa onda pricaj o pravilima.
Ma sve OK samo nemoj Izrael,izraelce i IDF da spominjes...
- славянин
#127299 Re: Sirija vol. 2
Da imamo politicare kao sto oni imaju i nacionalnu koheziju gdje bi nam bio krajNadzornik wrote:
Ma sve OK samo nemoj Izrael,izraelce i IDF da spominjes...
- Kikibombona
#127300 Re: Sirija vol. 2
ISIL vs Kobane.славянин wrote:Kurdi:insomnia78 wrote:Kurdi su kurceva vojska. Na Kobaneu ih je, jedva spasilo na hiljade zracnih udara najmocnije avijacije na svijetu. Na onim klipovima uredno cujes francuski i engleski. Gdje god su ostali bez americke podrske tu su i fasovali ili pobjegli. Kiki nas je godinama tusio o strasnim Pesmergama, Satoru, protiv teroristickim jedinicama, IDV, IDČpičke materine kad su ih šije pričepile u Iraku a ovi ostali bez Američke podrške pobjegli su ko zečevi
1,500–2,000 YPG & YPJ
600 PKK
300 FSA (originally)
50–200FSA (reinforcements)
ISIS:
9,000+ fighters
30–50 MBTs
2 UAVs
Ipak mislim da su u Kobaneu pokazali veliku odlucnost i dobro su se borili (jos da uzmemo u obzir da su bili nagurani do par stotina metara od Turske granice) Zracni udari su pomogli itekako ali to su pocetci americke intervencije i avijacija tada nije mnogo djelovala, posle u ofanzivama Ameri su ravnjali sve pred kurdima zato su napravili onakvu ekspanziju teritorije.
Mislim da je tu prvi put ISIS zaustavljen u opcoj ofanzivi..
Naravno ti apsolutno imas pravo nekoga da nazivas "kurcevim vojnikom"
Kobane mala zuta tackica na sjeveru Sirije, okruzena ISIL-om sa svih strana, duboko unutar neprijateljskog teritorija.
Ofanziva na Kobane je dosla nakon sto je ISIL zauzeo Kobane, grad od 2 miliona stanovnika i zauzeo ogromne kolicine oruzja. Ofanziva na Kobane je najveca ISIL ofanziva ikad pokrenuta. Imala je simbolicku vrijednost jer su proglasili rat protiv ateista i Kobane nazvali Ain al-Islam.
Kurdi su izgubili preko 1 500 boraca a ISIL 3-4-5 000, prema razlicitim procjenama, niko ne zna koliko tacno. Kobane bi bez americke pomoci sigurno pao. Dva mjeseca nakon pocetka ofanzive Kurdi su ostali bez municije koja im je bacana iz zraka. Ostali su bez streljiva, bezizlazna situacija.

Ovdje se nijedna vojska svijeta ne bi odbranila bez pomoci iz zraka.