Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#12726 Re: Crna hronika BH cesta
nek naprave autoput jebo im on pleme lopovsko, do tad ce se idalje desavat slicne situacije...
- Laplace
#12727 Re: Crna hronika BH cesta
Na znam zašto ljudi tu dionicu zovu "asfaltirana grobnica" jer ona sama po sebi to nije. Cijelu (ili skoro cijelu) dionicu možeš preći brzinom od 80 do 100 km/h a da ni u jednom trenutku ne budeš u riziku.Od Konjica do Mostara,osim naseljenih mjesta, imaš još par mjesta gdje moraš voziti ispod 80 a na ostatku komotno 100.ucenik1234 wrote: ↑26/06/2023 15:50 Realno, sinoc se vracam s mora i kad sam se ukljucio na M17 iz pravca Stoca tad sam se do Sa vise sranja nagledao nego od CG do m17, pogotovo na dionici Mostar-Begica i Begovica most. Bas na toj dionici se najvise rizikuje, a objektivno je perfektna cesta gdje mozes 90 drzati i nikoga ne preteci.
Pretice se i gdje moze i gdje ne moze, na svim brzinama i sa svakim autom, a max 10min ustede naprave.
Neki pod svaku cijenu krenu pred kraj pravca preticati, pa jedno auto jedno auto, a solidno brzo vozi i onaj koga pretice, a brzo vozi i onaj sto nalijece, recept za smrt u slucaju sudara.
Druga stvar je to što je našim vozačima sve sporo. Sve i da voziš Lamborghinija brzinom 320 km/h vozaču golfa dvojke bi to bilo sporo.
Juče i danas usred naseljenog mjesta, pored škole i na ograničenju 30 vozim 40, pretiču me dva golfa četvorke sa oznakom P (početnik), jedan preko pješačkog, a danas neki golf petica. Svu trojicu sam stigao na otvorenom putu i zajedno smo ušli u Visoko.
Na otvorenom sam jednom (nepažnja) vozio brzinom zbog koje bih ostao bez vozačke (21 preko ograničenja) a svi me pretiču.
-
Trappist
#12728 Re: Crna hronika BH cesta
Jeste, mozes voziti 100 ali da nema stotine kamiona i cisterni koji su redovni na toj dionici. Autoput je jedino, ali jedino rješenjeLaplace wrote: ↑27/06/2023 08:18Na znam zašto ljudi tu dionicu zovu "asfaltirana grobnica" jer ona sama po sebi to nije. Cijelu (ili skoro cijelu) dionicu možeš preći brzinom od 80 do 100 km/h a da ni u jednom trenutku ne budeš u riziku.Od Konjica do Mostara,osim naseljenih mjesta, imaš još par mjesta gdje moraš voziti ispod 80 a na ostatku komotno 100.ucenik1234 wrote: ↑26/06/2023 15:50 Realno, sinoc se vracam s mora i kad sam se ukljucio na M17 iz pravca Stoca tad sam se do Sa vise sranja nagledao nego od CG do m17, pogotovo na dionici Mostar-Begica i Begovica most. Bas na toj dionici se najvise rizikuje, a objektivno je perfektna cesta gdje mozes 90 drzati i nikoga ne preteci.
Pretice se i gdje moze i gdje ne moze, na svim brzinama i sa svakim autom, a max 10min ustede naprave.
Neki pod svaku cijenu krenu pred kraj pravca preticati, pa jedno auto jedno auto, a solidno brzo vozi i onaj koga pretice, a brzo vozi i onaj sto nalijece, recept za smrt u slucaju sudara.
Druga stvar je to što je našim vozačima sve sporo. Sve i da voziš Lamborghinija brzinom 320 km/h vozaču golfa dvojke bi to bilo sporo.
Juče i danas usred naseljenog mjesta, pored škole i na ograničenju 30 vozim 40, pretiču me dva golfa četvorke sa oznakom P (početnik), jedan preko pješačkog, a danas neki golf petica. Svu trojicu sam stigao na otvorenom putu i zajedno smo ušli u Visoko.
Na otvorenom sam jednom (nepažnja) vozio brzinom zbog koje bih ostao bez vozačke (21 preko ograničenja) a svi me pretiču.
-
ucenik1234
#12729 Re: Crna hronika BH cesta
Upravo to govorim, nikad tu nisam uletio u makazice niti ugrozio nekog, mozes 90-100 drzati glat. A ako neko ispred tebe tako vozi tim bolje, pratis ga lagano nisi prvi u koloni, ali problem su kompleksi koji ne dozvoljavaju idiotima da je iko ispred njih pa makar isao istom brzinom.Laplace wrote: ↑27/06/2023 08:18Na znam zašto ljudi tu dionicu zovu "asfaltirana grobnica" jer ona sama po sebi to nije. Cijelu (ili skoro cijelu) dionicu možeš preći brzinom od 80 do 100 km/h a da ni u jednom trenutku ne budeš u riziku.Od Konjica do Mostara,osim naseljenih mjesta, imaš još par mjesta gdje moraš voziti ispod 80 a na ostatku komotno 100.ucenik1234 wrote: ↑26/06/2023 15:50 Realno, sinoc se vracam s mora i kad sam se ukljucio na M17 iz pravca Stoca tad sam se do Sa vise sranja nagledao nego od CG do m17, pogotovo na dionici Mostar-Begica i Begovica most. Bas na toj dionici se najvise rizikuje, a objektivno je perfektna cesta gdje mozes 90 drzati i nikoga ne preteci.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#12730 Re: Crna hronika BH cesta
Nije BiH ali da se vidi.
-
Naslovnica
#12731 Re: Crna hronika BH cesta
Ali 95% ih definitivno poludi od krivine u Podorašcu pa do tunela...ucenik1234 wrote: ↑27/06/2023 10:00Upravo to govorim, nikad tu nisam uletio u makazice niti ugrozio nekog, mozes 90-100 drzati glat. A ako neko ispred tebe tako vozi tim bolje, pratis ga lagano nisi prvi u koloni, ali problem su kompleksi koji ne dozvoljavaju idiotima da je iko ispred njih pa makar isao istom brzinom.Laplace wrote: ↑27/06/2023 08:18
Na znam zašto ljudi tu dionicu zovu "asfaltirana grobnica" jer ona sama po sebi to nije. Cijelu (ili skoro cijelu) dionicu možeš preći brzinom od 80 do 100 km/h a da ni u jednom trenutku ne budeš u riziku.Od Konjica do Mostara,osim naseljenih mjesta, imaš još par mjesta gdje moraš voziti ispod 80 a na ostatku komotno 100.
- Laplace
#12732 Re: Crna hronika BH cesta
Kamioni su generalni problem naših cesta i možda glavni razlog što bismo trebali (morali) zemlju premrežiti autocestama.Trappist wrote: ↑27/06/2023 09:11Jeste, mozes voziti 100 ali da nema stotine kamiona i cisterni koji su redovni na toj dionici. Autoput je jedino, ali jedino rješenjeLaplace wrote: ↑27/06/2023 08:18
Na znam zašto ljudi tu dionicu zovu "asfaltirana grobnica" jer ona sama po sebi to nije. Cijelu (ili skoro cijelu) dionicu možeš preći brzinom od 80 do 100 km/h a da ni u jednom trenutku ne budeš u riziku.Od Konjica do Mostara,osim naseljenih mjesta, imaš još par mjesta gdje moraš voziti ispod 80 a na ostatku komotno 100.
Opet, to nije razlog da se gine. Usporava te, ali dok god se krećeš bez zastoja problem nije toliki (naročito zato što se ni kamioni u pravilu ne kreću ispod 80 tim putem).
- ZoomZoomKiwi
#12733 Re: Crna hronika BH cesta
Željeznice, željeznice i samo željeznice su odgovor na kamione i njihov lobi.Laplace wrote: ↑27/06/2023 11:07Kamioni su generalni problem naših cesta i možda glavni razlog što bismo trebali (morali) zemlju premrežiti autocestama.
Opet, to nije razlog da se gine. Usporava te, ali dok god se krećeš bez zastoja problem nije toliki (naročito zato što se ni kamioni u pravilu ne kreću ispod 80 tim putem).
- Optimus09
#12734 Re: Crna hronika BH cesta
U BiH je problem ako postujes ogranicenja,jednostavno presporo za bej ha drajvere.
Nakaradno sve.
Nakaradno sve.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12735 Re: Crna hronika BH cesta
Pa ne bih rekao da je to uvijek tako, vecinom se po magistralama vozi ispod dozvoljene brzine
Ljeti vegetacija znacajno smanjuje vidljivost, krivudavi putevi gdje je vidljivost maksimalno 150-200m uz izuzetak par ravnijih dijelova
I onda nije do infrastrukture... pa je li se ista promijenilo na istoj osim kolicina vozila? 60 godina u pm
- Optimus09
#12736 Re: Crna hronika BH cesta
Pa to je problem u BiH,ako vozis malo ispod maksimalne brzine,treba ti vozacku oduzeti,po vecini vozaca.
To sto je neko umoran,bolestan,ne moze se koncetrisati a mora voziti jer nemamo uvezan prevoz busevima ili vozom,to drajvere ne zanima.
To sto je neko umoran,bolestan,ne moze se koncetrisati a mora voziti jer nemamo uvezan prevoz busevima ili vozom,to drajvere ne zanima.
- mk ultra
#12737 Re: Crna hronika BH cesta
Ja bogami slabo viđam da preticu nekoga ko vozi 90kmh na magistrali...
- Ateista
#12738 Re: Crna hronika BH cesta
Realno, prosjek na bh cestama je znacajno ispod ogranicenja, prosjek na magistralama gdje je dozvoljeno 80 je 50-60, u na glavnoj gdje je 60 je prosjek 35-40, pogotovo ako gledamo realnu brzinu po gpsu a ne onu uvecanu na satovima.
Nije ni to toliki problem kada bi spori vozaci bili fer i sklanjali se kad naprave kolonu da istu propuste, ali to ne pamtim kad sam vidio.
Nije ni to toliki problem kada bi spori vozaci bili fer i sklanjali se kad naprave kolonu da istu propuste, ali to ne pamtim kad sam vidio.
Last edited by Ateista on 27/06/2023 12:16, edited 1 time in total.
- emotivac
#12739 Re: Crna hronika BH cesta
Ma malo sutra, uvijek vozim 9-10 km/h preko ograničenja, do tolerancije, a svako me, al' bukvalno svako hoće da obiđe, preskoči šta ti ja znam
, nabije se iza kao da ideš 20 ispod ograničenja, a ne 10 preko... Cirkus žešći, a neće stići ni 2 minute prije mene do odredišta, a ugrozit' će 20 drugih života.... Džaba govoriti, zatupljene glave...
- Ateista
#12740 Re: Crna hronika BH cesta
Ti si mozda medju 10% onih koji tako voze, ima jos 5-10% onih koji voze brze od toga, ali nema sanse da je to vecina.emotivac wrote: ↑27/06/2023 12:15 Ma malo sutra, uvijek vozim 9-10 km/h preko ograničenja, do tolerancije, a svako me, al' bukvalno svako hoće da obiđe, preskoči šta ti ja znam![]()
, nabije se iza kao da ideš 20 ispod ograničenja, a ne 10 preko... Cirkus žešći, a neće stići ni 2 minute prije mene do odredišta, a ugrozit' će 20 drugih života.... Džaba govoriti, zatupljene glave...
Kad god naletim na neku kolonu vozi se dosta ispod ogranicenja, kad dodje isprekidana preticem ja i mozda jedno do dva auta, vecina ostaje u toj koloni koliko god da je pregledan pravac.
-
toska
#12741 Re: Crna hronika BH cesta
stanite da se malo organizujemo
pričamo o sasvim bezbjednoj vožnji na relaciji Jablanica-Mostar pri brzinama većim od 80kmh.
radi se o dvosmjernoj cesti sa dvije trake!
pričamo o sasvim bezbjednoj vožnji na relaciji Jablanica-Mostar pri brzinama većim od 80kmh.
jedino rješenjeEvolution_IV wrote: ↑26/06/2023 16:49 nek naprave autoput jebo im on pleme lopovsko, do tad ce se idalje desavat slicne situacije...
- Dope_Man
#12742 Re: Crna hronika BH cesta
Ma kakva vecina, lupa lik zestoko. Ja, ako sam mogao, vozio sam ogranicenje + 10 godinama i vrlo malo ljudi bi me prestiglo na tome, a ja bih svako malo usporavao i trazio pravac za prestizanje jer sustizem ljude koji voze 10 ispod ogranicenja i ti su debela vecina.Ateista wrote: ↑27/06/2023 12:22Ti si mozda medju 10% onih koji tako voze, ima jos 5-10% onih koji voze brze od toga, ali nema sanse da je to vecina.emotivac wrote: ↑27/06/2023 12:15 Ma malo sutra, uvijek vozim 9-10 km/h preko ograničenja, do tolerancije, a svako me, al' bukvalno svako hoće da obiđe, preskoči šta ti ja znam![]()
Kad god naletim na neku kolonu vozi se dosta ispod ogranicenja, kad dodje isprekidana preticem ja i mozda jedno do dva auta, vecina ostaje u toj koloni koliko god da je pregledan pravac.
- vjeshalica
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12744 Re: Crna hronika BH cesta
Pezo izgleda ok, Golf ok, jedino Polo kao da ga je granata pogodila. 
- ZoomZoomKiwi
#12745 Re: Crna hronika BH cesta

Dobro osiguran teret.
Šta se ovdje desilo???
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12746 Re: Crna hronika BH cesta
Ja ne znam sta je sa narodom. Iako imam slabašan auto, relativno lako odrzavam konstantnu brzinu 80 na sat na magistrali. Na AP sam oko 100, auto se dere, muci se pa me nervira voziti brze.toska wrote: ↑27/06/2023 12:38 stanite da se malo organizujemo![]()
jedino rješenjeEvolution_IV wrote: ↑26/06/2023 16:49 nek naprave autoput jebo im on pleme lopovsko, do tad ce se idalje desavat slicne situacije...
Ja jedva cekam da ima neko slican ispred mene kao zec, ako koga treba da skinu, neka njega skidaju sa radarom.
Najveci je problem kompleks, Jel vidio auto star 20 god ispred sebe, svim silama mora prestici. Takvim se pomaknem malo u stranu, usporim i prodji me majstore.
- mk ultra
#12747 Re: Crna hronika BH cesta
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /230627066
Vjerovatno je izbjegavao nekoga

Zar ovu armaturu ne povezu barem
Vjerovatno je izbjegavao nekoga
Zar ovu armaturu ne povezu barem
- ZoomZoomKiwi
#12748 Re: Crna hronika BH cesta
Vidim evo po tragovima na drugim slikama, definitivno je bježao od nekog, vjerovatno nekog inteligentnog koji je preticao na ovoj krivini.
A to vezanje tereta, to ti je ono naše: ma neće, dobro je to.
A to vezanje tereta, to ti je ono naše: ma neće, dobro je to.
-
tindbe
#12749 Re: Crna hronika BH cesta
Ovih dana izbjegavat vožnju maksimalno ko može.
Naši spizdili s mozgom, a dijaspora redovno retardirana kako se bejha granica pređe. Šta se dešava na cestama čim je malo više prometa, 20 puta sam bio spreman nekog da ubijem - ubacivanja, nagla kočenja i skretanja, prolasci kroz crveno, preticanja na punoj i makazice...
Slovenske i švicarske table kad vidite samo se sklonite. Najveća stoka.
Naši spizdili s mozgom, a dijaspora redovno retardirana kako se bejha granica pređe. Šta se dešava na cestama čim je malo više prometa, 20 puta sam bio spreman nekog da ubijem - ubacivanja, nagla kočenja i skretanja, prolasci kroz crveno, preticanja na punoj i makazice...
Slovenske i švicarske table kad vidite samo se sklonite. Najveća stoka.
- ZoomZoomKiwi