shmizlica wrote:a fakat može li čovjek biti vjernik ako nije religiozan?

Zavisi...Zavisi od toga s kim pričaš, koliko si ti ili osoba s kojom pričaš o tom pitanju otvorena, koliko želi da ide "duboko" i sl
Ja, recimo, koristim sasvim normalno u ovakvim forumskim (i sličnim) raspravama termin
religija kada govorim o ili mislim pod tim i na
islam, ali to radim uslovno jer islam nikada ne bih određivao tim pojmom na onaj način kako se taj termin općenito i samorazumljivo koristi u takvim pričama ("vjera je neko intimno, intelektualno, duhovno, srčano osjećanje koje pojedinac ima i...a religija je organizirana, institucionalizirana vjera s krutim i jasnim zakonima, načelima i propisima, uređenim od strane ljudi, klera, svećenstva..." - otprilike ovako nekako...).
Međutim mene riječ "religija" odmah vuče na svoje etimološko polje koje je mnogo šire od tih definicija ("organizirana vjera, institucije, ljudi...") gdje ona, kroz svoje glagolske oblike, ima značenja "povezivanja" s nečim posebnim, odnosno "izdvajanja" nečeg između ostalog, recimo povezivanje pojedinca u njegovoj srčanoj intimnosti s nečim što je Veće od njega samog ili "izdvajanje", odnosno uočavanje Nečega čemu se pojedinac okreće, bez obzira na ikakvu "organizovanost", "društvenost" i sl. odnosno postojanje ili nepostojanje ikakve društvene pojavnosti te "religije".
Na taj način razumijevano, možemo reći da svaki oblik vjere (u nešto ili nekoga, na način da se to nešto ili taj neko izdvaja između ostalih ili se s njim pojedinac duhovno povezuje) jeste i oblik religioznosti, i obrnuto.