Ma vala je priča o lošoj izlaznosti prilično nategnuta i bezveze se ponavlja ko mantra. Ok, uvijek može bolje, ali ja haman ne znam osobu koja ne glasa na izborima. Evo prethodne Opće izbore glasalo 1,8 miliona ljudi. Druga je stvar što na biračkim spiskovima ima svega, ali objektivno, u državi ne živi više od 2,4 miliona ljudi sa pravom glasa, a vjerovatno ni toliko (ako BiH ima 3 miliona stanovnika (a nema), a 20-ak% je onih bez prava glasa). Ja vjerujem da to nije ni 3 miliona, pa da stvarni broj glasača nije veći od 2,2 miliona maksimalno.
Eh sad, dijaspore ima, ali bolje da ne glasa. Helem, barem 75% je izlaznost realna. I neće izlaznost ništa odlučiti, jer oni koji su željni promjena već glasaju. Evo recimo, kolegica (koja je inače aktivista Naše stranke) je prošle izbore bukvalno sve ljude okolo nagovarala da izađu na izbore (Novi Grad). Kasnije, u priči s takvim ljudima, ljudi glasali za Efendića, kažu dobar, za vijeća nisu nikoga i sl.

U manjim sredinama je teško mijenjati stvari bez da se spusti na probleme tih sredina. Ali, bilo bi lijepo da promjena počne u Sarajevu, Zenici, Tuzli itd.