Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zincx

#12676 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

amar1994 wrote:
jedaniks wrote:Ljudi, otkad vama stoje paketi na carini? Moja dva paketa iz Novembra i Decembra su vraćena pošiljaocu. Jedan od 7.12 ni traga ni glasa ( 22$, free shipping), koreanac mi je već vratio pare ali me zanima jesu li kod vas pošiljke iz tog perioda ili su novije?
nisam ni ja dobio iz decembra posiljku , dvije male led sijalice , vec su mi vracene pare :roll:
Meni fali jedna od 6-7 decembra za nju sam dobio pare nazad i jedna od 24 decembra, to je vjerojatno ova što su pokušali oharačit...

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
zemomak

#12677 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

amar1994 wrote:
jedaniks wrote:Ljudi, otkad vama stoje paketi na carini? Moja dva paketa iz Novembra i Decembra su vraćena pošiljaocu. Jedan od 7.12 ni traga ni glasa ( 22$, free shipping), koreanac mi je već vratio pare ali me zanima jesu li kod vas pošiljke iz tog perioda ili su novije?
nisam ni ja dobio iz decembra posiljku , dvije male led sijalice , vec su mi vracene pare :roll:

ja imam 4 paketica od 07.12... nidje ih...a siguran su dosli u BiH
choxnox

#12678 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Kao sto neko rece gore treba ih sada pritisnuti da dignu limit na 200 KM, ali ima i jos jedna bitna stvar. Hajde da vidimo moze li ikako da se rok iz ovih obavijesti produzi s obzirom da bi za "10-ak dana" trebalo da ide po starom. Meni licno ne smeta da mi mobitel jos dodatnih 10 dana lezi na carini (oko 10. februara mi istice rok) nego da placam sad 50 KM za speditera.

Ukratko, treba napraviti pritisak da se one obavijesti suspenduju do okoncanja postupka.
victom

#12679 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

u vezi obavijesti od UIO da će problem biti riješen za 10 dana

sad su opet u priču uveli detalj da ljudi preprodaju na piku artikle.
To su artikli do 50 KM i sa ovim promjenama se neće nista popraviti po tom pitanju.
Tako da ta izjava nema smisla.

Ja misim da će sad Pošta preuzeti ulogu špeditera. Pitanje ostaje koliko će biti troškovi. Ako bude simbolično to je OK.
Ako bude paušalno, ništa nije postignuto.

Pricekajmo,
Last edited by victom on 01/03/2021 05:38, edited 2 times in total.
jedaniks

#12680 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jedaniks »

zincx wrote:
amar1994 wrote:
Meni fali jedna od 6-7 decembra za nju sam dobio pare nazad i jedna od 24 decembra, to je vjerojatno ova što su pokušali oharačit...

Stvarno nevjerovatno, čekat 2 mjeseca na stvari :twisted: . Meni su stizale pošiljke sa eBaya, ali sa drugih stranica nisu. Ustvari naručila sam dvije stvari, jednu sa eBaya od XY sellera,a drugu stvar sa njihove stranice mimo eBaya. Ne znam kakve to veze može imat ali ova druga mi je vraćena pošiljaocu, a eBay stigao. Ista firma isto sve. :zoka:

Kakvo je stanje sa slanjem robe? Jel tu ima zastoja? Trebam poslat paketić u Poljsku pa ne znam ako će stajat to u Pošti da se ne peglam?
pepeljara

#12681 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by pepeljara »

Ovo sto su rekli nista nisu rijesili samo pokusavaju hajku na njih da stisaju a sve isto ostaje. Dakle i dalje raja dobija obavijest da ide spediteru a medijima prica puca kako je sve rijeseno.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
zincx

#12682 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

victom wrote:u vezi obavijesti od UIO da će problem biti riješen za 10 dana

sad su opet u priču uveli detalj da ljudi preprodaju na piku artikle.
To su artikli do 50 KM i sa ovim promjenama se neće nista popraviti po tom pitanju.
Tako da ta izjava nema smisla.

Ja misim da će sad Pošta preuzeti ulogu špeditera. Pitanje ostaje koliko će biti troškovi. Ako bude simbolično to je OK.
Ako bude paušalno, ništa nije postignuto.

Pricekajmo,
Pa nek gone oni koji trguju, malo malo objavljuju kako su zaplijenili jal mobitele jal odjeću...
victom

#12683 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

pepeljara wrote:Ovo sto su rekli nista nisu rijesili samo pokusavaju hajku na njih da stisaju a sve isto ostaje. Dakle i dalje raja dobija obavijest da ide spediteru a medijima prica puca kako je sve rijeseno.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
dobili su 10 dana na vremenu
boshniak

#12684 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

Sad se počeli vaditi da ljudi prodaju na robu na PIK-u, nije da nema takvih ali to je toliko mizerno i nebitno, neko ko zeli zaraditi na preprodaji ne uvozi sigurno putem poste, to ide šleperima, u prikolicama ali takve ne diraju.
r_faruk

#12685 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by r_faruk »

kakvi idioti, i sada oni krenuli u borbu protiv raje sa pika :-)
sta imaju oni sa tim na ovaj nacin. to neka rjesavaju sa njima. posalji mu inspekciju ako nema registrovanu radnju a prodaje stvari. nece valjda na ovaj nacin da se bori protiv nelegalne prodaje, trgovine i ostalih pizdarija..... tacno me nekada stid ovih njihovih izjava...

ovo se tice samo online narucivanja.... sta cu ja poslije sa tim je drugi par cipela..... ako hocu da spalim artikal kada ga dobijem, spalicu ga. jel ja sada moram za svaku stvar koja mi je viska registrovati radnju...... kupio sam 8 alan fordova danas, 2KM jedan, koliko trebam da platim drzavi.....
victom

#12686 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Da li neko zna koja je maksimalna carinska stopa za komercijalnu robu ?

Šta se dobiva time što se carini svaki artikal po svojoj carinskoj stopi umjesto po zajedničkoj stopi od 10%.
Da li ova priča ima logike ? Npr. kolika će biti carina za odjeće i tehniku. To se najviše i naručuje.
victom

#12687 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

r_faruk wrote:kakvi idioti, i sada oni krenuli u borbu protiv raje sa pika :-)
sta imaju oni sa tim na ovaj nacin. to neka rjesavaju sa njima. posalji mu inspekciju ako nema registrovanu radnju a prodaje stvari. nece valjda na ovaj nacin da se bori protiv nelegalne prodaje, trgovine i ostalih pizdarija..... tacno me nekada stid ovih njihovih izjava...

ovo se tice samo online narucivanja.... sta cu ja poslije sa tim je drugi par cipela..... ako hocu da spalim artikal kada ga dobijem, spalicu ga. jel ja sada moram za svaku stvar koja mi je viska registrovati radnju...... kupio sam 8 alan fordova danas, 2KM jedan, koliko trebam da platim drzavi.....
ma to im je priča samo za javnost. Privatnu robu možeš prodavat kako hoćeš i kome hoćeš. Ona nije ni mogla ući u zemlju bez plaćanja dadžbina.
_Reds_

#12688 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Hajde sa se napravi neka peticija za povecanje ovog iznosa.

Gdje su ove nevladine organizacije ??

I preko Sase Magaznovica cemo predati u Parlament BiH, uz zahtjev za izmjenu zakona.
_Reds_

#12689 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

r_faruk wrote:kakvi idioti, i sada oni krenuli u borbu protiv raje sa pika :-)

Druze, lazu u petaljaju. Svako ima pravo da uvuce jednu posiljku postom sedmicno. I to ima u zakonu.

Dakle 4 mjesečno. Ako neko uvlači više, onda poduzmi. Oni imaju te evidencije, i laho je to upratiti. Nego kažu, iz dana u dan, svaki put nova laž.
zemomak

#12690 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zemomak »

Ja mislim da postoje tri carinske stope 5, 10 i 15%...ako se carini po tarifniku bez jedinstvene stope, onda valjda moras speditera angazovat jer su samo oni ovlasteni da popunjavaju obrazac jedinstvene carinske isprave, a ako je poštanska deklaracija onda ide jednstvena stopa i pdv i to u tvoje ime popuni i obracuna carina...bilo bi dobro da obrazce i dalje popunjava carina i da primjenjujuje carinske stope iz tarifnika, ali da izbace speditere iz ovoga...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Spacedust

#12691 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Spacedust »

Odgovorili su na mail da li paket moze ostat kod njih.
Poštovani,

Može ostati naravno.
Ukoliko je paket došao u proteklom periodu možda bi bilo najbolje da kontaktirate poštanskog operatera i da mu javite da će paket ostati do izmjene aplikacije.

LP
victom

#12692 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Spacedust wrote:Odgovorili su na mail da li paket moze ostat kod njih.
Poštovani,

Može ostati naravno.
Ukoliko je paket došao u proteklom periodu možda bi bilo najbolje da kontaktirate poštanskog operatera i da mu javite da će paket ostati do izmjene aplikacije.

LP
nazvaću sutra i provjeriti ovo. naravno ako bude telefon radio :D
victom

#12693 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Spacedust wrote:Odgovorili su na mail da li paket moze ostat kod njih.
Poštovani,

Može ostati naravno.

LP
polako se smekšavaju i oni. sad sve može, a prekjučer nije ništa moglo.
rayman90

#12694 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by rayman90 »

od 25.12 cekam igru iz engleske :-? royalmail, nemam tracking broja :cry:
mestramestric

#12695 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by mestramestric »

rayman90 wrote:od 25.12 cekam igru iz engleske :-? royalmail, nemam tracking broja :cry:
Dobar si ti meni je posiljka stigla 09.12. I nikada je nisam dobio. Govna lopovska

Sent from my SM-G935P using Tapatalk
zincx

#12696 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

rayman90 wrote:od 25.12 cekam igru iz engleske :-? royalmail, nemam tracking broja :cry:
Meni Royalmail poslao u srijedu dobio jučer, 42 funtice, bez ikakvih dodatnih troškova. Mislim da je pošta zaobišla bilmeze.

zincx

#12697 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

"Iz tog razloga je broj i sadržaj porudžbina putem internata od pravnih lica porastao do te mjere da se takva vrsta robe ne može cariniti putem jedinstvene carinske stope od 10 posto, već se carinjenje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima mora uraditi na način da se za svaku pojedinačnu vrstu robe odredi tarifna oznaka u skladu s važećom Carinskom tarifom BiH, te stopa carine, PDV i akciza za akcizne proizvode."

Ovo je kompletna glupost: Važeći propisi kažu da se putem jedinstvene carinske stope može cariniti roba sa ispravnom Poštanskom Carinskom Dekleracijom CN22 i vrijednosti manje od 1000 KM
Dosadno mii

#12698 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Dosadno mii »

_Reds_ wrote:Hajde sa se napravi neka peticija za povecanje ovog iznosa.

Gdje su ove nevladine organizacije ??

I preko Sase Magaznovica cemo predati u Parlament BiH, uz zahtjev za izmjenu zakona.
:thumbup: :thumbup:
svjezi_ustipak

#12699 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by svjezi_ustipak »

zincx wrote:"Iz tog razloga je broj i sadržaj porudžbina putem internata od pravnih lica porastao do te mjere da se takva vrsta robe ne može cariniti putem jedinstvene carinske stope od 10 posto, već se carinjenje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima mora uraditi na način da se za svaku pojedinačnu vrstu robe odredi tarifna oznaka u skladu s važećom Carinskom tarifom BiH, te stopa carine, PDV i akciza za akcizne proizvode."

Ovo je kompletna glupost: Važeći propisi kažu da se putem jedinstvene carinske stope može cariniti roba sa ispravnom Poštanskom Carinskom Dekleracijom CN22 i vrijednosti manje od 1000 KM
Ma ovi iz UIO su prekrsili metar zakona i pravila tvrdeci da stite zakon i trziste. U ovom svemu ima osnove ako ne za tuzioca i sipu a ono za cijelu seriju smjena rukovodilaca UIO.

Uzas ko nama sjedi na vitalnim pozicijama.
choxnox

#12700 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Dobar prilog na Hayat TV :thumbup: Mnogo bolji od onog sinosnjeg na N1.
Post Reply